Γνωμικό #180
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/12/14
«Όταν δύο πράγματα δεν συμβιβάζονται, αλλά τα πιστεύεις και τα δύο, ελπίζοντας πως κάπου πρέπει να υπάρχει κρυμμένο κάποιο τρίτο πράγμα που τα ενώνει, αυτό είναι ευπιστία.»
—Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco) (γεν. 1932) Ιταλός συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και ιστορικός.
Η φράση στα αγγλικά, από την οποία έγινε η μετάφραση: «If two things don’t fit, but you believe both of them, thinking that somewhere, hidden, there must be a third thing that connects them, that’s credulity.»
Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών
Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Άρθρα μέσω RSS
Σχόλια μέσω RSS
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email
αλέξανδρος ανδρουλάκης said
Σωστό
Φέρω και παράδειγμα για να γίνει κατανοητότερο
Να είσαι πχ. ΑΕΚτσης και να πιστεύεις και πως θα πάρεις το πρωτάθλημα.
Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται.
Υπάρχει όμως ένα κρυμμένο τρίτο που τα ενώνει και που λέγεται «Κωζώνης»
Είναι ευπιστία και ….κάτι παραπάνω.
Άλλο παράδειγμα
Είσαι χριστιανός και πολιτικός
Ούτε αυτά τα δύο συμβιβάζονται.
Ε΄δω όμως που είναι κρυμμενο το τρίτο;
Πουθενά.
Άρα οι πολιτικοί δεν είναι εύπιστοι (όπως αυτοί που τους ψηφίζουν)
Είναι όμως είτε χριστιανοί, είτε δεν έχουν το θεό τους (παρ΄όλο που δεν είναι άθεοι.)
pølsemannen said
Σωστό.
Και εθελουσία τύφλωση!
alchimistis said
Μια επιφύλαξη:
Η θεωρία της σχετικότητας και η κβαντομηχανική δεν συμβιβάζονται εν τούτοις τις εμπιστευόμαστε και τις δύο, και σήμερα ψάχνουν, ερευνούν, για μια άλλη η οποία θα αίρει τις αντιφάσεις τους.
Διαγόρας ο Μήλιος said
Ναι, αλχημιστή, σωστά. Απλώς η επιστημονική κοινότητα δέχεται αυτές τις θεωρίες ακριβώς «επιφυλακτικά» όπως κι εσύ είπες. Η κάθε μια από αυτές τις θεωρίες αναγνωρίζεται ως έχουσα αξία μόνο μέσα στα πλαίσια, και στο ποσοστό, που οι προβλέψεις της αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, πράγμα που η κάθε μια καταφέρνει πολύ καλά στην όψη του κόσμου που της αντιστοιχεί, περιγράφοντας τα πράγματα με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια. Όμως σε συλλογικό επίπεδο δεν υπάρχει προσκόλληση σε αυτές, και θα χαρούμε πολύ (σε συλλογικό επίπεδο πάντα) να τις προσπεράσουμε όταν θα βρούμε κάτι καλύτερο.
alchimistis said
Διαγόρα συμφωνω απολύτως μαζί σου. Αυτό που θέλω να δείξω και σαυτό αλλά και άλλες φορές που εχω σχολιάσει είναι οτι οι αφορισμοί που παραθέτεις μπορεί να είναι «κομψοι» αλλά ακριβώς επειδή είναι αφορισμοί έχουν πολλές όψεις.
Comte de Toulouse said
Τι σύμπτωση! Ακριβώς αυτό το γνωμικό κολλάει στην πίστη των χριστιανών!
Ενώ η θρησκεία λέει πόρνους και κολασμένους όσους συνουσιάζονται εκτός χριστιανικού γάμου, εντούτοις το 80% του ποιμνίου πηδιέται αβέρτα αστεφάνωτο και ταυτόχρονα δηλώνει «χριστιανός ορθόδοξος». Μάλλον περιμένει ότι ο Χριστός κατά την Δευτέρα Παρουσία και λίγο πριν αρχίσει την κρίση ζώντων και νεκρών, θα κάνει ένα δωράκι όπως η αποποινικοποίηση του πήδουλου…
το ρακάδικο said
Ή μπορεί και να την καταργήσει σιωπηρά… Όπως έκανε (δις) και με την αιμομιξία, την πρώτη με τα τέκνα του Αδάμ και της Εύας και τη δεύτερη με τα τέκνα του Νώε και της πώς-τη-λένε…
ο δείμος του πολίτη said
Φοβερό απόφθευγμα.