Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #178

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/12/12

«Ο άγαμος βίος για τους κληρικούς είναι μια εξαιρετικά καλή ιδέα, γιατί τείνει να περιορίζει την όποια κληρονομική τάση προς τον φανατισμό.»

Carl Sagan (Καρλ Σέιγκαν, Καρλ Σάγκαν) (1934-1996) Αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας, δια στόματος Dr. Arroway (Δρ. Άροουεϊ), στο μυθιστόρημα Contact ( Επαφή, 1985)

Το πρωτότυπο: «A celibate clergy is an especially good idea, because it tends to suppress any hereditary propensity toward fanaticism.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

14 Σχόλια προς “Γνωμικό #178”

 1. Είναι όντως έτσι;

 2. elfstone said

  Αμφιβάλλω αν υπάρχει κληρονομική τάση… η αγαμία των κληρικών είναι απλά ένα παράδειγμα επικράτησης των μνημιδίων στα γονίδια…

 3. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, και πάνε χρόνια από τότε που είδα την ταινία, (την οποία απ’ ότι καταλαβαίνω δεν θα πρέπει να την εμπιστευόμαστε καθόλου έτσι κι αλλιώς,) αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η πρωταγωνίστρια λέει αυτή τη φράση με ένα ύφος κάπου ανάμεσα στο αστείο και στο σοβαρό. Στο ποσοστό που η φράση ειπώθηκε στα σοβαρά, εννοεί, φαντάζομαι, ότι αν πήγαινε να αναπτυχθεί μία τέτοια κληρονομική τάση, θα ήταν θνησιγενής από την αρχή της.

  Βλέπω πως παραπάνω γράφεις «μνημίδιο». Αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή. Σύμφωνα με την «επίσημη» ετυμολογία της λέξης meme, προέρχεται από το ελληνικό «μιμούμαι», άρα η πιστή απόδοση στα ελληνικά θα ήταν «μιμίδιο». Η αλήθεια όμως είναι ότι το «μιμίδιο» πάσχει από κάποιο πρόβλημα αισθητικής, το οποίο ξεπερνά το «μνημίδιο». Δεν ξέρω όμως αν μπορούμε να δώσουμε στους εαυτούς μας την άδεια να κάνουμε μία τέτοια γλωσσική ατασθαλία για χάρη της αισθητικής, ειδικά δεδομένου ότι η αντίληψή μας περί αυτής αλλάζει αφότου η λέξη καθιερωθεί, η λέξη αυτή πάντως αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια.

 4. ΘΒ said

  Α, ρε Διαγόρα.
  Βάζεις μόνος σου τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου.
  Ψάξε να δεις ποιοι δεν κάνουν παιδιά, ποιοι κάνουν 1-2 παιδιά και ποιοι κάνουν παραπάνω για να δείς ότι το μέλλον ανήκει στους τελευταίους.
  Οι ταλιμπάν γεννάνε σαν κουνέλια όπου κι αν βρεθούν, έχουν δεν έχουν λεφτά ή δουλειά.
  Ζήτημα χρόνου είναι να επικρατήσουν σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και όχι μόνο.
  Άμα ο Θεός μάς δώσει χρόνια και ζήσουμε μέχρι το 2030, θα γελάνε και οι πέτρες , όταν ο Ντόουκινς εκείνης της εποχής, θα ζητά άδεια από τον περιφερειακό μουλά της Οξφόρδης για να μιλήσει.

  Δε ξέρω τι να σας ευχηθώ, πέρα από καλά μυαλά, τούτες τις μέρες.
  Καλές μάσες και ξάπλες ,ίσως

 5. Θου Βου, καλές γιορτές και σ’ εσένα. Μήπως το παραπάνω σχόλιό σου πήγαινε για το άρθρο – γελοιογραφία για την αντισύλληψη και το έγραψες εδώ κατά λάθος; γιατί εδώ μου φαίνεται κάπως άστοχο, καθώς εδώ μιλάμε για τον πολλαπλασιασμό των κληρικών.

  Μια και το έγραψες εδώ πάντως, να σου απαντήσω ότι α) αν το μέλλον ανήκε σε αυτούς που γεννάνε σαν τα κουνέλια, τότε εμείς εδώ θα ήμασταν ινδική αποικία εδώ και πολύ καιρό, ενώ οι ΗΠΑ θα ήταν χώρα των Άμις, και β) ακόμα και αν ήταν προς όφελος κάποιας ομάδας το να γεννοβολάει σαν τα κουνέλια, δεν θα το αντισταθμίζαμε γεννοβολώντας κι εμείς.

 6. ΘΒ said

  Aχ,βαχ.
  Ασυνεννοησία πλήρης.
  Ο πολύς Σαγκάν λέει «Ο άγαμος βίος για τους κληρικούς είναι μια εξαιρετικά καλή ιδέα, γιατί τείνει να περιορίζει την όποια κληρονομική τάση προς τον φανατισμό.»
  Τι εννοεί με αυτό;
  Ότι η αγαμία κάποιων κληρικών εμποδίζει την αναπαραγωγή (τουλάχιστον φανερά) των γονιδίων τους, μεταξύ των οποίων πιθανόν να βρίσκονται κάποια σχετιζόμενα με θρησκευτικές εμμονές.
  Δηλαδή ότι η ατεκνία οδηγεί στην απώλεια κάποιων συστατικών του χαρακτήρα των άτεκνων σε επόμενες γενιές.
  Αν αυτό που λέει ο Σαγκάν ισχύει, τότε οι άθεοι , οι οποίοι τεκνοποιούν λιγότερο από τους θρησκευόμενους για πολλούς λόγους
  (έχουν ηθικό πρόβλημα για την αντισύλληψη,τις εκτρώσεις κλπ), δεν έχουν πολλές ελπίδες να διασπείρουν τις ιδέες τους για απλούς δημογραφικούς λόγους.

  Έτσι η φράση του θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής:
  «Ο άτεκνος ή ολιγότεκνος βίος για τους αθέους είναι μια εξαιρετικά καλή ιδέα, γιατί τείνει να περιορίζει την όποια κληρονομική τάση προς τον αθεοφανατισμό.»

  Άντε, καλά Χριστούγεννα σε όλους.

 7. ΘΒ said

  Όχι Διαγόρα δεν έκανα λάθος.
  Ο πολύς Σαγκάν λέει πως η αγαμία των κληρικών , μέσω της συνεπαγόμενης υπογεννητικότητας, μειώνει τις πιθανότητες να διαωνισθούν τα γονίδια τους, κάποια εκ των οποίων ίσως να συνδέονται με τις αντιλήψεις τους.

  Κατ΄αναλογία η υπογεννητικότητα των άθεων έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.
  Συγκρινόμενη μάλιστα με την υπερπολυτεκνία των ταλιμπάν, προδιαγράφει μαύρο μέλλον για τον αθεϊσμό.

 8. Ευτυχώς υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά: η αγαμία των κληρικών (για τις περισσότερες από τις τάξεις τους) είναι θεσμική, και ανέρχεται στο 100% αν εξαιρέσουμε τα διάφορα εκτός-ημερησίας-διατάξεως πηδηματάκια, τα οποία ενίοτε καταλήγουν και σε κάποιο κακόμοιρο μη-αναγνωρισμένο παιδάκι.

  Οι άθεοι απλώς εμφανίζουν μια υγιέστατη, για τα σημερινά δεδομένα του πλανήτη, υπογεννητικότητα, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι εντελώς, μα εντελώς ασήμαντη μπροστά στον ρυθμό προσέλευσης ανθρώπων που βλέπουν το φως το αληθινό (είναι ηλεκτρικό) και παρατάνε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που είχαν.

  Όσο για τους υπερπολύτεκνους ταλιμπάν και λοιπούς μιαρούς που επιβουλεύονται τον πολιτισμό μας και πηδάνε σαν τα κουνέλια, το είπα στο προηγούμενο σχόλιο, αλλά φαίνεται δεν το εμπέδωσες, οπότε ας σου το εξηγήσω λίγο πιο περιφραστικά: η ιστορία του πλανήτη δεν βρίθει ακριβώς από παράδειγμα λαών που απέκτησαν ισχύ έναντι άλλων λόγω της υπεργεννητικότητάς τους. Αντιθέτως, οι ισχυροί της ιστορίας ήταν κατά κύριο λόγο εκείνοι που είχαν δυνατές οικονομίες, και κυρίως, ανώτερη τεχνολογία από τους αντιπάλους τους.

 9. Γιατρός Του Ικα said

  Τα έχουμε ξαναπεί όμως αυτά Θ.Β. έτσι δεν είναι;Τι έγινε δεν σου φτάνανε αυτά που είπαμε τότε and you’re back for some more ass-whooping?
  Πάμε άααααλλη μιά φορά.
  1ον Το να προβάλλεις τις πληθυσμιακές τάσεις του παρόντος στο μέλλον είναι κοτσάνα.
  2ον Οι πληθυσμοί των μεταναστών τείνουν να αφομοιωθούν από τις κοινότητες στις οποίες εντάσσονται μετά από μία ή δύο γενιές.Οι ξενόφοβοι βέβαια κάνουν ότι μπορούν για να τους περιχαρακώσουν και να τους στείλουν στην αγκαλιά των εισαγόμενων μουλάδων αλλά τελικά οι περισσότεροι θέλουν να ζήσουν σαν άνθρωποι στις νέες πατρίδες τους και τελικά υιοθετούν και τομοντέλο οικογένειας των χωρών αυτών.
  3ον Στις χώρες προέλευσής τους,που εξακολουθύν να γεννοβολανε σαν κουνέλια αυτό είναι παράγοντας μιζέριας και οπισθοδρόμησης και παλεύουν να το σταματήσουν.
  4ον Στην Αγγλία που υποτίθεται ότι έχει και καλά πρόβλημα οι μουσουλμάνοι είναι το 2,7% του πληθυσμού.Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός τους,είναι η παράλογη απαίτηση όλων των φανατικών θρησκόληπτων να γίνονται αποδεκτές οι ιδεοληψίες τους ως κοινωνικές νόρμες.Σε σύγκριση με αυτό αυτοί που δηλώνουν no religion είναι 15,5%-πράγμα που τους καθιστά την δέυτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Αγγλικανούς-και ανεβαίνουν.

 10. ΘΒ said

  @Ika

  Ράβδος εν γωνία , άρα βρέχει;
  Αμ δε!
  Ποιος σου μίλησε αποκλειστικά για μετανάστες ;
  Οι μετανάστες διατηρούν στενή, στενότατη σχέση με την μητέρα-πατρίδα και τον πολιτισμό της και ανατροφοδοτούνται εκείθεν.
  Πάρε παράδειγμα τους τούρκους μετανάστες στη Γερμανία ή ακόμη τους Ιρλανδούς στην Αμερική.
  Οι μουσουλμάνοι, και όχι μόνο, γεννούν σαν κουνέλια και στέλνουν κόσμο κατά δεκάδες εκατομμύρια στην Eυρώπη, ο οποίος για να αφομοιωθεί από τον ανύπαρκτο πλέον, ευρωπαϊκο πολιτισμό ή έστω από τον υπερκαταναλωτικό , επιστημολατρικό τρόπο επιβίωσης χρειάζεται μερικούς αιώνες.
  Και τα κηρυγματα αθεΐας θα θεωρούνται προσβολή στα ανθρώπινα δικαιώματα των υποστηρικτών της Σαρίας.
  Θα ρίξουμε τρελό γέλιο σου λέω.

 11. Γιατρός Του Ικα said

  Εγώ γελάω από τώρα.

 12. Το σχόλιο #6 του Θου Βου είχε παρακρατηθεί ως ύποπτο για σπαμ και μόλις το αποκατέστησα.

 13. Γιατρός Του Ικα said

  Η φοβική προπαγάνδα που αναμασάει ο Θ.Β.

  Η πραγματικότητα

 14. Το παραπάνω σχόλιο του Γιατρού του Ίκα είχε παρακρατηθεί ως ύποπτο για σπαμ και μόλις το βρήκα και το αποκατέστησα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: