Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #172

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/11/29

«Άθεος δεν είναι κατ’ ανάγκη κάποιος που νομίζει πως έχει αποδείξεις ότι δεν μπορεί να υπάρχει θεός.  Αρκεί να είναι κάποιος που πιστεύει πως τα πειστήρια για το περί θεού ερώτημα είναι σε παρόμοιο επίπεδο με τα πειστήρια για το περί λυκανθρώπου ερώτημα.»

—Τζον Μακάρθυ (John Mccarthy) (γεν. 1927) Αμερικανός επιστήμονας πληροφορικής, εφευρέτης της γλώσσας Lisp.  Πηγή: η προσωπική του ιστοσελίδα.

Το πρωτότυπο: «An atheist doesn’t have to be someone who thinks he has a proof that there can’t be a god. He only has to be someone who believes that the evidence on the god question is at a similar level to the evidence on the werewolf question.»

Ευχαριστώ τον Γενικό Φαρισαίο Πολιτικού Γραφείου για τη βοήθεια στην ανεύρεση της πηγής.

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

4 Σχόλια προς “Γνωμικό #172”

 1. http://www-formal.stanford.edu/jmc/personal.html

 2. fidelio said

  Αυτό που περιγράφει ο Τζόν Μακάρθυ μοιάζει περισσότερο στην έννοια του αγνωστικιστή.

  Από κει και πέρα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε τί είδους αποδείξεις ζητάμε για τέτοια θέματα.. Αποδείξεις των αισθήσεων;

 3. Γενικέ Φαρισαίε Πολιτικού Γραφείου, (αυτό είναι όνομα, να μπουκώνει το στόμα!) σε ευχαριστώ πολύ που βρήκες τη σελίδα. Η περίφημη φράση βρίσκεται κάπου στην τελευταία παράγραφο. Αντιγράφω εδώ το κείμενο που αφαιρώ τώρα από το κυρίως άρθρο:

  === αρχή κειμένου που αφαιρέθηκε ===

  Πάμπολλοι είναι οι ιστότοποι που αποδίδουν το σημερινό γνωμικό στον John Mccarthy, αλλά η πλειονότητά τους είναι του είδους που δεν θα έμπαιναν στον κόπο να διαπιστώσουν αν η πληροφορία είναι διασταυρώσιμη, ενώ ακόμα και ανάμεσα στους κάπως πιο σοβαρούς δεν έχω καταφέρει να βρω πουθενά κάποια σαφή αναφορά που να πείθει ότι αυτή η ρήση προέρχεται πράγματι από τον συγκεκριμένο John Mccarthy, τον επιστήμονα πληροφορικής. Το συγκεκριμένο απόφθεγμα δεν αναφέρεται πουθενά στο wikiquote.org. Αν μπορεί κανείς να βοηθήσει να βρεθούν τα αχνάρια του γνωμικού ώστε να επιβεβαιωθεί, θα του ήμουν ευγνώμων.

  === τέλος κειμένου που αφαιρέθηκε ===

  Fidelio, όντως, πρόκειται για αγνωστικισμό, με την πραγματική/αρχική/φιλοσοφική έννοια του όρου, σύμφωνα με την οποία ο αγνωστικιστής δεν είναι παρά ένας άθεος ο οποίος έχει καταλήξει στην αθεΐα επειδή έχει κρίνει ότι το περί θεού ερώτημα είναι –και είναι καταδικασμένο για πάντα να είναι– από αναπάντητο έως και ανάξιο για να ασχολείται κανείς μαζί του.

 4. Abravanel said

  [insert geek mode]Φαρισαίος; Δηλαδή δικός μου άνθρωπος μιας και οι Φαρισαίοι είναι μια από τις 2 κυρίαρχες σχολές στην Παλαιστίνη του 1ου αιώνα και θεωρούνται «the good guys» από τον σύγχρονο Εβραϊσμό. :-)[/geek mode]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: