Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #164

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/11/15

«Μην πιστεύεις σε τίποτα απλά επειδή το άκουσες. Μην πιστεύεις σε τίποτα απλά επειδή λέγεται και φημολογείται από πολλούς. Μην πιστεύεις σε τίποτα απλά επειδή βρίσκεται γραμμένο στα ιερά σου βιβλία. Μην πιστεύεις σε τίποτα λόγω της αυθεντίας των δασκάλων και των πρεσβύτερών σου. Μην πιστεύεις σε παραδόσεις επειδή έχουν διαδοθεί για πολλές γενεές. Αλλά μετά από παρατήρηση και ανάλυση, όταν βρίσκεις πως κάτι συμφωνεί με τη λογική και είναι πρόσφορο για το καλό και το όφελος του ενός και των πάντων, τότε δέξου το και ζήσε σύμφωνα με αυτό.»

Siddhārtha Gautama (Σιντάρτα Γκαουτάμα) (περίπου 560-480) Ινδός ασκητής, ιδρυτής του βουδισμού, αλλιώς γνωστός και ως Buddha (Βούδας)

Η ρήση στα αγγλικά, από την οποία έγινε η μετάφραση: «Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in anything simply because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything simply because it is found written in your religious books. Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and benefit of one and all, then accept it and live up to it.»

Πηγή: Wikiquote. Όπως παρατίθεται στο Kalama Sutra, όπως μεταφράστηκε στο The American Buddhist Directory (1985) από τον Kevin O’Neill, σελίδα 7

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

14 Σχόλια προς “Γνωμικό #164”

 1. Χμμμ, ξαφνικά ανέβηκε πολύ στην υπόληψή μου ο Βουδισμός!

 2. Το βουδιστικό ιερατείο έχει την ίδια ισχύ με το χριστιανικό; και αν ναι, τι ρόλο παίζει αυτό το ρητό στην εξουσία του; Μήπως τόχουν καταχωνιάσει, όπως κάνουν οι «δικοί μας» με τις στοχευμένες επιλογές από τα διάφορα ευαγγέλια;

 3. cyrus said

  Από τα λίγα που ξέρω για τον Βουδισμό, έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι πρόκειται για την πιο «αθεϊστική» θρησκεία. Δεν υπάρχει θεός τιμωρός κ.τ.λ., και οι ιερείς φαίνεται να έχουν σαν σκοπό την παρηγορία, και όχι την υποκριτική ηθική χειραγώγηση που βρίσκουμε στις μονοθεϊστικές θρησκείες. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν εκμεταλλεύονται την πίστη των οπαδών προς ίδιον όφελος…

 4. giorgos said

  νομιζω πιο σωστη μεταφραση θα ηταν «μη πιστευεις κατι/ σε κατι λογω…»

  ο βουδισμος πιο πολυ σε φιλοσοφια ζωης φερνει παρα σε τυπικη θρησκεια. επισης δεν εχουν και την πρεμουρα των μονοθεϊστων να σωσουν -ντε και καλα- ολον τον κοσμο. γιαυτο εχει ενα μικρο respect απο μενα (και πολυ κοσμο γενικα) αν και δεν ειμαι βουδιστης. βεβαια, οπως προαναφερθηκε, οι εκμεταλλευτικες πρακτικες ιερατειου παραμενουν…

 5. Γιώργο, ίσως να έχεις δίκιο για το «κάτι» αντί για «τίποτα». Για να δούμε αν θα έχουμε κι άλλες απόψεις πάνω στο θέμα….

 6. Διαγόρα, αυτό που θα έπρεπε να ανέβει στην υπόληψή σου είναι ο Βούδας. Ο βουδισμός είναι θρησκεία που δημιουργήθηκε από την (όχι θεϊστική) φιλοσοφία του Βούδα, χωρίς ο ίδιος να το επιθυμεί. Πάντως, έστω κι έτσι, σίγουρα παραμένει μία θρησκεία «αθεϊστική» όπως επισημάνθηκε από τον Cyrus.

 7. cyrus said

  Αταίριαστε, αυτό που λες μου θύμισε το Ταό και τον Ταοϊσμό. Παρεμπιπτόντως, το βιβλίο του Λάο Τσε είναι πολύ ενδιαφέρον.

 8. Sandia said

  Ο Βουδισμός πολύ συχνά συγχέεται με τον βραχμανισμό και άλλες ινδικές πολυθεϊστικές αιρέσεις και δοξασίες. Στην πραγματικότητα διαφέρει τόσο πολύ από τις αντιλήψεις μας για την θρησκεία που δεν μπορεί καν να θεωρηθεί τέτοια. ίσως ο όρος κοσμοθεωρία να είναι ικανότερος να περιγράψει το τι είναι ο βουδισμός.
  btw είναι ενα πολύ καλό βλογ αυτό εδω και χαίρομαι πολύ που το ανακάλυψα.

 9. Νομίζω ότι ο Βουδισμός δεν πρεσβεύει λατρεία σε θεότητα. Στους ναούς αποδίδουν τιμές και respect στους νεκρούς προγόνους.
  Δεν πιάνει κανένα από τον λαιμό…καμμία σχέση με τον χριστιανισμό (ιδίως τον ορθόδοξο) με την λογική «Είσαι μαζί μας ή απέναντί μας», η ζωή σε άσπρο-μαύρο δηλαδή.

 10. «Διαγόρα, αυτό που θα έπρεπε να ανέβει στην υπόληψή σου είναι ο Βούδας.»

  Ακριβώς αυτό.

  Κατά τα άλλα, όντως ο βουδισμός δεν περιλαμβάνει πίστη σε θεό, αλλά έχει πίστη στο μεταφυσικό (η ψυχή που ταλανίζεται στη σανσάρα και επιδιώκει τη νιρβάνα και κουβαλάει το κάρμα και μετενσαρκώνεται και τα λοιπά, ξέρετε τώρα).

  Νομίζω ότι η λέξη θρησκεία δεν αναφέρεται αναγκαστικά σε ένα σύστημα πεποιθήσεων που περιλαμβάνει την έννοια «θεός». Περιλαμβάνει άλλες πεποιθήσεις, περιλαμβάνει τελετουργικό, περιλαμβάνει οδηγίες για τρόπο ζωής. Θα έλεγα μάλιστα, ότι οι πεποιθήσεις μιας θρησκείας ενδεχομένως να μπορούν να μην είναι ούτε καν «μεταφυσικές»: φανταστείτε π.χ. μια θρησκεία που θα λέγεται «φυσιολατρεία» και δόγμα της θα είναι η λατρεία της φύσης, χωρίς μεταφυσικές προεκτάσεις. Θα λατρεύονται τα φυσικά φαινόμενα ως έχουν, όχι προσωποποιημένα σε «θεούς» ή μεταμφιεσμένα σε «πνεύματα». Οι εντολές θα αφορούν την φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος, τον σεβασμό στη φύση και τωον πλησίον. Τα τελετουργικά βεβαίως θα είναι ανάλογα. Είναι θρησκεία αυτό, ναι ή όχι;

  Ο βουδισμός κατ’ εμέ είναι θρησκεία, απλά είναι μια αθεϊστική θρησκεία, όπως ειπώθηκε.

 11. Ο ορισμός που δίνουμε στην θρησκεία είναι επηρεασμένος από τις εμπειρίες μας, και αυτές βασίζονται κυρίως στον μονοθεϊσμό. Υπάρχουν πολλές άλλες θρησκείες – οι οποίες πολλές φορές αρνούνται αυτόν τον ορισμό ακριβώς λόγω της ταύτισής του με τις πρακτικές των μονοθεϊστικών θρησκειών – οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές, δεν έχουν ούτε ιερατείο πολύ συχνά και φυσικά δεν υποστηρίζουν τον προσηλυτισμό.

  Για μένα όλα αυτά θρησκείες είναι, συμφωνώ με την Μελάνη σ’αυτό – απλά κάποιες θρησκείες έχουν κερδίσει τον σεβασμό μου…

 12. Μμμμ, εγώ βέβαια δεν θα έλεγα πως «έχει κερδίσει» ακριβώς «τον σεβασμό μου» ο βουδισμός με την ψυχή που ταλανίζεται στη σανσάρα όπως είπε η Αόρατη Μελάνη, και επιδιώκει τη νιρβάνα και κουβαλάει το κάρμα και μετενσαρκώνεται και πέντε αυγά τουρκίας, αλλά τέλος πάντων… ας επαναδιατυπώσω:

  Με το γνωμικό αυτό ανέβηκε στην υπόληψή μου ο Βούδας. Κάπως. C-:=

 13. Αυτό που σκέφτομαι είναι πως άμα δεν ενοχλεί τους άλλους ο καθένας ας την βρίσκει όπως θέλει. Άμα θέλει δηλαδή να πιστεύει στη σανσάρα μπράβο του, από την στιγμή που δεν προσπαθεί να πείσει κι εμένα (και δεν ξινίζει τα μούτρα του όταν του λέω πως είμαι άθεη) δεν έχω κανένα πρόβλημα – θα σεβαστώ τις απόψεις του όπως σέβεται κι αυτός τις δικές μου.

 14. Αθεο Τομάρι said

  Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ:

  1. Δεν πιστεύω σε κανέναν Θεό, ούτε Πατέρα, ούτε Παντοκράτορα, δεν πιστεύω πως χρειάζεται να υπάρχει «δημιουργός» του ουρανού και της γης, του ορατού και του αόρατου κόσμου, πιστεύω πως η φύση λειτουργεί όπως λειτουργεί από μόνη της.

  2. Δεν πιστεύω ούτε σε κανένα Κύριο, ειδικά δε τον Ιησού χριστό, τον γιο του Θεού το μονογενή, που όπως λες γεννήθηκε από τον Πατέρα προαιώνια, διότι αν υπήρχε Θεός δεν θα διαιωνιζόταν με τους νόμους της βιολογικής αναπαραγωγής των δημιουργημάτων του ούτε θα είχε και φύλο όπως αυτά.

  3. Πολύ δε περισσότερο δεν πιστεύω πως οποιοσδήποτε Θεός, ειδικά για μας τους ανθρώπους και για τη σωτηρία μας, θα κατέβαινε από τους ουρανούς και θα γινόταν άνθρωπος. Θα έπρεπε να είναι πνευματικά καθυστερημένος για να κάνει κάτι τόσο χαζό.

  4. Και σιγά μη σταυρώθηκε προς χάρη μας επί Ποντίου Πιλάτου και θυσιάστηκε και ενταφιάστηκε. Μεγάλη μας η ματαιοδοξία πως θα θυσιαζότανε για μας κοντζάμ Θεός ενώ δεν έχουμε ακόμα βρεί τρόπο να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.

  5. Και ούτε βέβαια πως αναστήθηκε την Τρίτη ημέρα σύμφωνα με τις Γραφές – οι νεκροί βρωμίζουν την τρίτη μέρα – δεν ανασταίνονται.

  6. Και πως ανέβηκε στους ουρανούς και κάθεται δεξιά του Πατέρα – τι κακό έχει η αριστερή μεριά;

  7. Και που πάλι θα επιστρέψει με δόξα για να κρίνει ζώντες και νεκρούς, του οποίου η βασιλεία δε θα έχει τέλος. Σαν εφιάλτης ακούγεται… Ασε που η αγάπη για τη «δόξα» και η άσκηση «κριτικής» είναι εντελώς ανθρώπινα ελαττώματα και δεν θα ταίριαζαν καθόλου σε ένα Θεό.

  8. Πιστεύω πως το Άγιο Πνεύμα, το κύριο, αυτό που δίνει ζωή, που εκπορεύεται από τον Πατέρα, αυτό που μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται, το οποίο μίλησε με το στόμα των προφητών είναι μια ακατανόητη απάτη.

  9. Ειδικά δε πιστεύω, πως η Eκκλησία κάθε άλλο παρά μία, αγία, καθολική και αποστολική είναι. Κυρίως δε για το παγκάρι ενδιαφέρεται.

  10. Ομολογώ πως ούτε το βάπτισμα ούτε καμμιά άλλη τελετή είναι κατάλληλη για τη συγχώρεση των αμαρτιών, πολύ απλά διότι οι «αμαρτίες» είναι επινόηση των ανθρώπων για να μην τρώνε ο ένας τον άλλον ζωντανό. Να υπάρχει και ένα όριο.

  11. Απορώ πως και κάποιοι συνάνθρωποί μου περιμένουν με ελπίδα την ανάσταση των νεκρών. Πολύ γκραν γκινιόλ κάτι τέτοιο.

  12. Και ειδικά η αιώνια ζωή στη μέλλουσα βασιλεία του Θεού κι’αν είναι φοβερή βαρεμάρα… Ελπίζω να μην χρειαστεί να υπομείνω ποτέ κάτι τέτοιο. Αμήν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: