Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

LawNet.gr: Αντισυνταγματική η διδασκαλία των θρησκευτικών στην ΠΓΔΜ

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/04/18

Σύμφωνα με άρθρο του LawNet.gr της 2009-04-16, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ακύρωσε νόμο του 2008 για την διδασκαλία των θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επειδή τον βρήκε αντισυνταγματικό, καθώς το Σύνταγμα της χώρας εγγυάται τον διαχωρισμό κράτους και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ολόκληρο το άρθρο του lawnet.gr εδώ: http://www.lawnet.gr/news.asp?cat=2&article=18405

Ευχαριστώ τον Just Another Gone Off για την είδηση.

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

14 Σχόλια προς “LawNet.gr: Αντισυνταγματική η διδασκαλία των θρησκευτικών στην ΠΓΔΜ”

 1. ellinaki said

  Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς, η ΠΓΔΜ πρέπει επιτέλους να εξευρωπαϊστεί όπως εμείς και να σταματήσει τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της.

  Ο Άνθιμος καλά τα έλεγε. Πρέπει να προσαρτήσουμε την ΠΓΔΜ στα ελληνικά εδάφη!

 2. undantag said

  Θετικό νέο – έστω και αν τα βαθύτερα αίτια για την απόφαση, κατ’ εμέ, είναι πολιτικά (ισορροπία μεταξύ Ορθοδόξων και μουσουλμάνων, σλάβων και αλβανών) και δεν έχουν να κάνουν με το ότι τους πήρε ο πόνος τους δικαστές για την θρησκευτική ελευθερία.

  Ελπίζω στο Ελλαδιστάν να μη χρειαστεί να περιμένουμε την ενηλικίωση της γενιάς των Αλβανών σημαιοφόρων και των παιδιών τους για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε πλέον «Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών» (τι το θυμήθηκα πάλι αυτό, μέρες που’ρχονται…)

 3. Δηλαδή τι θα γίνει εκείνο το βιντεάκι στο οποίο ο ΘΕΟΣ έλεγε στους Σκοπιανούς ότι από αυτούς έφτιαξε τη μακεδονοειδή (τη λευκή) φυλή κλπ;

 4. etairos said

  Συμφωνώ με το ellinaki.
  Τι άλλη χρείαν μαρτύρων έχομεν; Σε λίγο θα μας βγάλουν και τους παπάδες από τα σχολεία και τις παρελάσεις.
  Σύνορα με τη Σερβία τώρα!

 5. Μπράβο στο υποψήφιο κράτος της «Μακεδονίας». Να δούμε πότε το άλλο κράτος που δικαιωματικά του ανήκει το όνομα πότε θα εκσυγχρονιστεί…

 6. undantag νομίζω πως είμαστε ακόμα “Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών”, δυστυχώς!!!

  Η διδασκαλία των θρησκευτικών θα έπρεπε να είναι αντισυνταγματική σε όλες τις χώρες αλλά ας μην αρχίσουμε το κράξιμο για το σύνταγμά μας (και το μυαλό μας) πάαααλι…

 7. moczo said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 8. Μας προσπέρασε η ΠΓΔΜ στο θέμα των θρησκευτικών! Όποιες κι αν είναι οι σκοπιμότητες, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.
  Το μάθημα των θρησκευτικών με την μορφή που διδάσκεται στην χώρα μας είναι επίσης αντισυνταγματικό, γιατί είναι ομολογιακό. Δεν αποσκοπεί, όπως η αριθμητική και η γεωγραφία, στην απόκτηση γνώσης ενός αντικειμένου, αλλά στον ολοφάνερο προσηλυτισμό των μικρών παιδιών.
  Βέβαια, να αναγνωρίσουμε ότι η προαιρετική παρακολούθηση με δήλωση των μαθητών ή των κηδεμόνων τους είναι πρόοδος. Αρχίζουμε σιγά σιγά ν’ απομακρυνόμαστε από τον θεοκρατικό χαρακτήρα που είχε η χώρα μετά την απελευθέρωση. Έχουμε αποδεχθεί τον πολιτικό γάμο (αντί του θρησκευτικού), υπάρχει η πολιτική ονοματοδοσία των παιδιών (αντί της βάπτισης) και περιμένουμε και την πολιτική ταφή (αν και εδώ δεν νομίζω να τίθεται μείζον θέμα).

  Κάποια στιγμή πρέπει να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμά μας και να διαχωρίσουμε οριστικά το κράτος από την εκκλησία. Δύσκολο, θα μου πείτε, αν έχεις τους παπάδες-κροίσους με τα αμύθητα πλούτη και την εξουσία να κατευθύνουν τον αγράμματο λαό εκεί που θέλουν. Δύσκολο, όχι ακατόρθωτο. Όταν οι Έλληνες ξεστραβωθούν και καταλάβουν την κοροϊδία και το παιχνίδι που παίζεται απ’ τους παπάδες στις πλάτες τους, όταν αντιληφθούν ότι η εθνική τους ταυτότητα δεν σχετίζεται με το θρήσκευμα, αλλά με την ιστορία τους, τότε θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.

 9. Excel said

  Ένα ωραίο μήνυμα που μου έστειλαν στο MSN! Ίσως να το έχετε ξανακούσει, αν και δεν ξέρω αν είναι αληθές περιστατικό. Ελπίζω να μην είναι άσχετο με το θέμα, εμένα πάντως μου άρεσε πολύ! Το παραθέτω ακριβώς όπως μου το έστειλαν.

  Ένα λαμπρό υπόδειγμα ρητορικής και πολιτικής από πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τη διεθνή κοινότητα να χαμογελάσει: Ο λόγος του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.
  «Πριν ξεκινήσω, θέλω να σας πω κάτι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Όταν δάμασε τον Βουκεφάλα, κατά τον γυρισμό του και περνώντας τον Αξιό και βλέποντας το νερό, σκέφτηκε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για μπάνιο. Έβγαλε λοιπόν τα ρούχα του, τα ακούμπησε στον βράχο και μπήκε στο νερό. Όταν βγήκε και θέλησε να ντυθεί, τα ρούχα του είχαν εξαφανιστεί. Τα είχε κλέψει ένας Σλάβος της Μακεδονίας.»

  Τότε πετάχτηκε οργισμένος ο Σλαβομακεδόνας εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ κι άρχισε να φωνάζει «Τι είναι αυτά που λες; Οι Σλάβοι δεν ήταν εκεί, τότε.»
  Οπότε ο Έλληνας εκπρόσωπος χαμογέλασε και είπε: «Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορώ να ξεκινήσω την ομιλία μου…»!
  Ο συγκεκριμένος διάλογος είναι πέρα για πέρα αληθινός και είναι ένα σαφέστατο δείγμα του τρόπου σκέψης των Ελλήνων. Μακάρι βέβαια αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης σκέψης και πράξης να τον είχε ενστερνιστεί η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Πολλά θα ήταν τα οφέλη και ίσως να είχαν τερματιστεί οι όποιες συζητήσεις πριν καν ξεκινήσουν…

 10. Πολύ καλό, Excel! Εύγε!

 11. Γιατρός Του Ικα said

  1oν 99,99999% μούσι.
  2ον σίγα μην ακούσουν οι Σλαβομακεδόνες τα ατράνταχτα και αποστομωτικά επιχειρήματά μας και από έσχατη υπαρξιακή απελπισία κάνουν ομαδικά σεμπούκου.Λες και η εξωτερική πολιτική έχει την παραμικρή σχέση με το ποιός είναι πιό ικανός διαλεκτικά και λες και το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ έχει να κάνει έστω και στο ελάχιστο με το ποιός έχει πιό πολύ Μεγαλεξανδιανό αίμα στις φλέβες του.

  Αν και είμαι σίγουρος ότι η εθνικιστική υστερική αποβλάκωση δεν πάει πίσω και στους Σλαβομακεδόνες γείτονές μας.

 12. Excel said

  Τι να πω, ρε παιδιά, δεν ήμουν ο ίδιος εκεί για να το επιβεβαιώσω! Αν είναι αλήθεια όμως, θα ήθελα να ήμουν από μια μεριά να έβλεπα τη φάτσα του Σλάβου μετά από μία τέτοια απάντηση!

 13. Γιατρός Του Ικα said

  Εμένα μου φτάνει που έχω δεί τα μούτρα του Σαμαρά,που πηγαίνοντας κόντρα στον Γλιγκόροφ έφερε στην εξουσία το BMPO.

 14. Νίκος said

  @Excel, σχόλιο #9
  Είναι κάποια καλο/κακοπιστη μετάφραση μιάς ήδη ψευδούς είδησης.
  Το πρωτότυπο ψεύδος αναφερόταν σε ανάλογη ιστορία παλαιστίνιου/ισραηλινού αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: