Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Άνοιξε πλέον το ιστολόγιο «Αθεΐα»

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/04/06

Το συλλογικό ιστολόγιο που συζητάγαμε εδώ και καιρό είναι πλέον πραγματικότητα, και βρίσκεται στη διεύθυνση http://blog.atheia.gr.  Συμμετέχουν σε αυτό αρκετοί συντελεστές, κι έτσι τα εγκαίνιά του αναμένεται να ανακοινωθούν όχι μόνο εδώ, αλλά και σε άλλα ιστολόγια.  Για παράδειγμα, σχετικά άρθρα υπάρχουν ήδη στην Αόρατη Μελάνη, στη 50ft Queenie, στον Just Another Gone Off, στον SimonSays, στο Ελληνάκι, και αλλού.  Όσοι άπιστοι προσέλθετε!

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

35 Σχόλια προς “Άνοιξε πλέον το ιστολόγιο «Αθεΐα»”

 1. kotsiosp said

  Καλορίζικο

 2. orck said

  καλοριζικο
  πιστευω οτι ειναι λαθος το .gr
  θα κανει μυνηση ο καθε πικραμενος για καθε ηλιθιο λογο
  δειτε την υποθεση blogme.gr (το καταραμενο .gr ειναι που εκανε την ζημια)

 3. σιδεροκεφαλο και παραγωγικο

 4. καλορίζικο!

 5. dtango said

  (Στο blog της Α.Μ. μου ζητείται να κάνω sign in και δεν τα καταφέρνω. Αν είναι δυνατόν μεταφέρατε το σχόλιο εκεί)

  Γράφετε
  Επιλέξαμε να μιλάμε για αθεΐα και όχι για αθεϊσμό, όχι μόνο επειδή ο αθεϊσμός ορίζεται σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, καλώς ή κακώς, ως άρνηση του θεού – γεγονός που υπονοεί ότι ο θεός υπάρχει και εμείς τον αρνούμαστε – αλλά και επειδή η κατάληξη της λέξης «αθεϊσμός» υποδηλώνει ιδεολογία, ενώ η αθεΐα δεν είναι ιδεολογία. Δεν είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων, δεν είναι ένα οργανωμένο πλέγμα ιδεών.

  Να συμπεράνω ότι διαχωρίζετε την θέση σας από τους αθεϊστές (θεομάχους κατ΄εμέ) επειδή διαθέτουν ιδεολογία, ένα σύστημα πεποιθήσεων και ένα οργανωμένο πλέγμα ιδεών;
  Και επιπλέον να συμπεράνω ότι διαχωρίζετε την θέση σας διότι πιστεύετε πως μόνο χωρίς ιδεολογία και πεποιθήσεις θα προωθήσετε την αθεΐα;
  Αν λοιπόν σωστά συμπεραίνω, σας ρωτώ τι έχετε να προσφέρετε σ’ εκείνους που, απογοητευμένοι από την ιδεολογία με την οποία τους πότισαν άθελά τους, αναζητούν κάτι δικό τους. Κάτι που θα το έχουν επιλέξει οι ίδιοι, κάτι πιο ρεαλιστικό, πιο κατανοητό και πιο ανθρώπινο.

  Θα τους προσφέρετε τις απόψεις σας για χωρισμό κράτους-εκκλησίας, θα τους παρουσιάσετε τον τρόπο με τον οποίο διακωμωδείτε θρησκευτικά βιβλία και θρησκευτικά σύμβολα και τέλος θα έχετε να τους αναλύετε και τα σημεία στα οποία το αλάθητο του Πάπα δεν απέδωσε όλη την δυναμική του.

  Για τον Θεό τι θα τους πείτε; Ότι δεν υπάρχει; Αυτό λίγη σημασία έχει αφού υπάρχει η έννοια «Θεός», την οποία υπηρετούν εκατομμύρια κληρικοί, στεγάζουν χιλιάδες ναοί και προσκυνούν δισεκατομμύρια πιστοί.

  Η μονόπλευρη επίθεση κατά του κλήρου δεν αποδίδει. Το γνωρίζετε από την Ιστορία! Ο πραγματικός εχθρός είναι η έννοια Θεός και όχι ο κλήρος. Αν γκρεμιστεί από το βάθρο της αυτή η έννοια και καταδειχτεί η μεγάλη φάρσα που την στηρίζει, μόνο τότε θα πληγεί η θρησκεία.

  Δεν επιτρέπεται να ασχολείστε με την αθεΐα και να αδιαφορείτε για την ιστορία της έννοιας θεός/Θεός. Δεν επιτρέπεται να αγνοείται το θέμα που σας ενδιαφέρει.
  Όλοι οι άθεοι απέτυχαν μέχρι στιγμής να πλήξουν την θρησκεία. Ότι απώλειες έχει οφείλονται στα λάθη του κλήρου και όχι στην ικανότητα των άθεων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι άθεοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να σπουδάσουν το αντικείμενό τους.

  Τέλος, δεν είδα στο «Αθεϊα» να αναφέρεται η ύπαρξη κάποιου είδους οργάνωσης ή προγραμματισμού. Από το πρώτο σχόλιο που έκανα στο blog του Διαγόρα διέγνωσα την έλλειψη σοβαρού προγραμματισμού στην κίνησή σας. Το δήλωσα και δυστυχώς τώρα πρέπει να το επαναλάβω: Δίνεται την εντύπωση ότι παίζετε. Ότι ασχολείστε με την αθεΐα για να περνάτε την ώρα σας.
  Κάνω κριτική. Δεν σας κατηγορώ!

 6. ellinaki said

  @ Dtango

  Μετέφερα το σχόλιό σου στης Μελάνης. Ελπίζω να μην ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα με το sign-in.

 7. EvanT said

  Συμφωνώ με τον Orck. Η χρήση του .gr, αν και δεν είναι ΤΟΣΟ επικίνδυνη, είναι τουλάχιστον επισφαλής. Κι εγώ θα πρότεινα να μεταφερθείτε σε κάποιον ξένο server τώρα που δεν έχετε ακόμα πολλές εγγραφές. Δεν θέλει και πολύ ένας βλαμμένος να σας κάνει καμία μήνυση για εξύβριση θρησκεύματος και, ως γνωστόν, στην Ελλάδα «ου μπλέξεις».

  Τώρα, όσον αφορά τα σχόλια του Dtango, δεν μπορώ παρά να πω ότι, εν τέλει, δικό σας blog είναι, ότι θέλετε κάνετε. Ούτε εγώ συμφωνώ με το «Αθεΐα», αλλά δεν μπορώ παρά να σεβαστώ την επιλογή σας. Άλλωστε, αν δείτε ότι η όποια στρατηγική σας δεν δουλεύει (για τον άλφα, βήτα λόγο,) μπορείτε να την αλλάξετε στην πορεία, όπως και το όνομα του blog. Μακριά από μας τα «δογματικά» κολλήματα.

  Καλορίζικο είπα; Δεν είπα;

 8. Καλορίζικη η ΑΘΕΙΑ!

  Το .gr νομίζω ότι έβλαψε το blogme, διότι δημοσιεύονταν τα στοιχεία του blogger. Αν τα στοιχεία του blogger είναι άγνωστα, κανείς δεν μπορεί να τον βλάψει, ακόμη κι αν είναι .gr

 9. SimonSays said

  @orck+EvanT, Μια διευκρίνηση: Το ιστολόγιο φιλοξενείται στην wordpress άρα το hosting δεν είναι επί ελληνικού εδάφους.

 10. Καλή επιτυχία!

 11. Geysser said

  Τις θερμότατες ευχές και απο μένα! Προς το παρόν επεξεργάζομαι σχετικό post (συγγραφική ξηρασία γαρ!) μέσα από το οποίο θα είμαι κι εγώ σύντομα κοντά σας-εαν με θέλετε, βέβαια! :)

 12. omadeon said

  Διαγόρα, καλορίζικο, πολυτάξειδο στις ιδέες, γόνιμο και δημιουργικό να είναι το συλλογικό μπλογκ.

  Συμμετείχα νομίζω από τους πρώτους, και… αν και λόγω δουλειάς δεν έχω γράψει εκεί εδώ και πολλές μέρες, το παρακολουθώ όσο μπορώ. Εχει ΑΚΟΜΗ μεγαλύτερες απαιτήσεις για ποιότητα και επίπεδο, από όσο αυτό εδώ το μπλογκ, νομίζω. Συγκεκριμμένα, μπαίνοντας σε μια παλιά συζήτηση σήμερα το πρωί είδα μια… σχολιάρα, ΤΟΣΟ διαβασμένη και καλο-εκφρασμένη που με άφησε… άφωνο. ΔΕΝ μπορούσα να σχολιάσω στο ίδιο επίπεδο, εκτός αν έκανα πολύν κόπο, κι αυτό το θεωρώ… ΚΑΛΟ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!! χεχε… είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ και ΟΡΙΣΤΙΚΗ… θεραπεία, για ανίατους πολυλογάδες όπως εγώ, το να μπαίνεις σε ένα συλλογικό ψηφιακό χώρο έκφρασης όπου -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- ΣΩΠΑΙΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΤΙ! χεχε…

  Εξάλλου, ένα πολύ σημαντικό χαρκτηριστικό του νέου φόρουμ που επίσης μου άρεσε ιδιαίτερα, είναι το ότι… θεσπίζει ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ για περισσότερο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ λειτουργία, στα ποστ και στα σχόλια. Υπάρχουν ψηφοφορίες, υπάρχει έλεγχος ποιότητας από τους ίδιους τους αρθρογράφους (συλλογικάμ μεταξύ τους) και άλλα πολλά… που ήθελα να δω στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια, αλλά ΠΡΩΤΗ φορά τα είδα (κι είμαι παλιά καραβάνα του διαδικτύου, κοντεύω 15 χρόνια!)

  Εν κατακλείδι, Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!

 13. @ithaca said

  Σιδεροκέφαλο, καλορίζικο, γεμάτο γόνιμες συζητήσεις και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις!

 14. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

  Geysser, φυσικά και σε θέλουμε, όλους όσους έχουν να πουν κάτι που είναι α) αξιόλογο και β) αθεϊστικού ενδιαφέροντος, τους θέλουμε.

 15. Καναλιώτης said

  Είμαι άθεος και σαν αποτέλεσμα αυτού δεν μιλάω για κάτι που δεν πιστεύω.

  Δεν καταλαβαίνω πως άθεοι φτιάχνουν ολόκληρο blog να μιλούν αρνητικά για κάτι που δεν πιστεύουν.

 16. ellinaki said

  @ Καναλιώτης

  Δεν ειπώθηκε πουθενά ότι ο σκόπος του blog είναι οι άθεοι να μιλάνε αρνητικά για κάποιον «αντίπαλο». Μπορείς να διαβάσεις το Περί του blog.atheia.gr και ίσως γίνει πιο ξεκάθαρο.

 17. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το δόγμα της «πολιτικής ορθότητας» συνοψίζεται σε κάποιους όρους εμβληματικούς, σε κάποιες έννοιες-κλειδιά, σε κάποια σχήματα που έχουν γίνει ταυτόχρονα κυρίαρχα και παγιδευτικά: Οι όροι που συνοψίζουν τη σύγχρονη – και παραπαίουσα στις μέρες μας -«πολιτική ορθότητα» είναι η παγκοσμιοποίηση, η πολύ-πολιτισμικότητα, ο θρίαμβος του Διαφωτισμού, ο «εκδυτικισμός» ολόκληρου του Κόσμου, πολύ πέραν της Δύσης.

  Οι έννοιες που σηματοδοτούνται από τους όρους αυτούς, είναι η κατάργηση των εθνικών κρατών είτε από τα πάνω κι απ’ έξω, μέσα δηλαδή από την απελευθέρωση των αγορών και των επικοινωνιών που καταλύουν τα σύνορα. Είτε από τα κάτω κι από τα μέσα: Με τη μαζική εισροή μεταναστών που αλλοιώνουν την εθνική σύνθεση των κοινωνιών και δημιουργούν πολύ-πολιτισμικά σύνολα στη θέση τους. Οπότε οι συλλογικές ταυτότητες ισοπεδώνονται και τη θέση τους παίρνουν ατομο-κεντρικές κοινωνίες, όπου μετράνε ατομικά προτάγματα δικαιωμάτων και οικονομικής αποδοτικότητας, όχι συλλογικά προτάγματα ελευθεριών και φαντασιακής συγκρότησης.

  Το θεωρητικό σχήμα που αναδεικνύεται πίσω από τέτοιους παραπλανητικούς όρους και τέτοιες λανθασμένες έννοιες είναι πώς η εξέλιξη είναι«μονόδρομος». Η παγκοσμιοποίηση περιθωριοποιεί και μεταλλάσσει τις εθνικές κοινωνίες, οι εθνικές εξουσίες υποβαθμίζονται, οι εθνικές ταυτότητες βαθμιαία εξαφανίζονται, τα ατομικά δικαιώματα αποσυνθέτουν τα συλλογικά προτάγματα.

  Συνεπώς, γι’ αυτούς που ασπάζονται την πολιτική ορθότητα, «πρόοδος» είναι η επίσπευση αυτής της διαδικασίας, η εθελούσια προσχώρηση όλων των κοινωνιών σε ένα κόσμο χωρίς εθνικά κράτη, χωρίς πατρίδες, χωρίς ιδεολογία, χωρίς επί μέρους συλλογικότητες, χωρίς συλλογικούς αυτό-προσδιορισμούς.

  – Είναι ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την «παγκόσμια διακυβέρνηση», αλλά πραγματώνει την παγκόσμια Αυτοκρατορία.

  – Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την αδελφοσύνη των ανθρώπων, αλλά πραγματώνει την υποταγή των λαών.

  Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την απελευθέρωση των συνειδήσεων από «προκαταλήψεις» – εθνικές και θρησκευτικές – αλλά πραγματώνει την ισοπέδωση των πολιτισμών.

  – Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την παντοτινή Ειρήνη, αλλά φέρνει την αμφίβολη Ειρήνη της Υποταγής και οδηγεί στη βέβαιη έκρηξη των υποταγμένων και τον «Πόλεμο πάντων κατά Πάντων».

  Σύμφωνα με τα δόγματα της «Πολιτικής Ορθότητας», όποιος αντιστέκεται σε αυτή τη μονοδιάστατη έννοια της «προόδου», σε αυτό το μονόδρομο προς την «πρόοδο», σε αυτή τη «μοναδική αλήθεια» για τα πεπρωμένα του ανθρώπου, είναι αθεράπευτα «συντηρητικός», επικίνδυνα «αντιδραστικός».

  Και σε αυτή τα δόγματα συνέκλιναν, για να είμαστε ειλικρινείς, τόσο παλαιοί εκπρόσωποι της Αριστερής «μοναδικής αλήθειας», όσο και νεοπαγείς εκπρόσωποι της «νεοφιλελεύθερης αποκάλυψης».

  Κι έγινε μια διπλή «μετάλλαξη»: Παλαιοί αριστεροί μετέτρεψαν το Διεθνισμό της Αριστεράς, που ήταν αλληλεγγύη μεταξύ λαών και τάξεων που πάλευαν για την Απελευθέρωσή τους πέρα από εθνικούς διαχωρισμούς, σε ισοπέδωση της πολιτισμικής ιδιο-προσωπείας όλων των λαών.

  Ενώ νεοπαγείς υπέρ-φιλελεύθεροι μετέτρεψαν την ελευθερία όλων των κοινωνιών να αξιοποιήσουν τα «συγκριτικά του πλεονεκτήματα» και να αυξήσουν τον πλούτο και την ευημερία τους, σε ελευθερία διακίνησης κερδοσκοπικών κεφαλαίων που διέλυε τον παραγωγικό μηχανισμό κάθε τοπικής οικονομίας.

  Οι μεταλλαγμένοι Αριστεροί μετέτρεψαν το διεθνισμό της απελευθέρωσης των λαών σε παγκοσμιοποίηση υποταγής των εθνών. Και οι μεταλλαγμένοι νεοφιλελεύθεροι μετέτρεψαν την ελευθερία της επιχειρηματικότητας σε ασυδοσία της κερδοσκοπίας. Κι από τον «Πλούτο των Εθνών» που ύμνησε κάποτε ο Άνταμ Σμίθ, κατέληξαν, χωρίς να το πολύ-καταλάβουν, στη διάλυση των εθνών.

  Αυτή η σύγκλιση – και η σύμπλευση – μεταλλαγμένων Αριστερών και μεταλλαγμένων νεοφιλελεύθερων, δημιούργησε ένα τείχος «πολιτικής ορθότητας» πάνω στο οποίο προσέκρουε κάθε απόπειρα κριτικής σκέψης, κάθε πολιτική πέρα από «μονόδρομους» που εξελίσσονταν ταχύτατα σε μείζονα κοινωνικά αδιέξοδα.

  http://www.antinews.gr/

  Το παραπάνω κείμενο εκφωνήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά,στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κοτζιά.

  Νομίζω ότι απεικονίζει ικανοποιητικά τα κίνητρα,το πλαίσιο και τις ουσιαστικές επιδιώξεις τού νέου ιστολογίου.

 18. Καναλιώτης said

  Το «αρνητικά» εκ παραδρομής.

  Το σωστό είναι «αρνητικά ή θετικά» γενικά «να ασχολούμαστε με το θέμα».

  Προσπαθώ να καταλάβω την «θέση» και όχι την «άρνηση» και δεν μπορώ γιατί η λέξη Α-θεϊα περιέχει το στερητικό Α.

  Σε μια παρέα αθέων το θέμα τους σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο θεός και ακόμη περισσότερο ο αθεϊσμός. Σε αντίθετη περίπτωση μάλλον άθεοι δεν είναι.

 19. Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι πρέπει το ιστολόγιο να αποκτήσει TLD .org, .net ή κάτι ανάλογο. ΟΧΙ το .gr, γιατί έχουμε τους γνωστούς χουντονόμους που φιμώνουν τους πάντες.

 20. jim_hellas said

  Συγχαρητήρια για το νέο εγχείρημα. Καλή επιτυχία σας εύχομαι.

  Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπόνοια προς τους ισοπεδωτές. Δεν πιστεύεις σε κάποιο μαγικό πλάσμα; Αυτό αποτελεί απόδειξη πως είσαι ψευτοπροοδευτικός που θέλει ισοπέδωση όλων των πολιτισμών. Πραγματικά αξιολύπητος συλλογισμός :-/

 21. […] του αγνωστικισμού. Σχετικά άρθρα υπάρχουν ήδη στου Διαγόρα, στης Αόρατης Μελάνης, στης 50ft Queenie, στου Just Another Gone Off, […]

 22. Επειδή βλέπω καμπόσους μέχρι στιγμής να αντιτίθενται στη χρήση του .gr, για κάποιους λόγους που φαίνονται να τους θεωρούν αυτονόητους κι έτσι δεν τους εξηγούν, ας κάνω την ερώτηση: με ποιό ακριβώς μηχανισμό πιστεύετε ότι δημιουργεί πρόβλημα το .gr ; Εξηγήστε αναλυτικά και τεκμηριωμένα, παρακαλώ.

 23. Γιατί με το TLD .gr, έτσι και θεωρήσει κανένας θεούσος ότι «μπροσβάλνεται» η πίστη του από όσα λέμε κι ότι εξυβρίζουμε τα θεία, θα μας τρέξει πολύ πιο εύκολα – καθώς το .gr θεωρείται ότι είναι… ελληνική επικράτεια από ορισμένους κύκλους. Ενώ με το .com ή το .net ή το .org, ειδικά αν συνδυαστεί με hosting στο εξωτερικό (π.χ. WordPress που την έχουμε ήδη ή Blogspot/Google), θα έχουν πρόβλημα οι τυχόν «ευαίσθητοι», γιατί θα θεωρείται αμερικανικό έδαφος, όπου, λόγω 1st Amendment, δε μπορούν να σου κάνουν τίποτα, ό,τι κι αν πεις για τον οποιονδήποτε θεό.

 24. Τουλάχιστον αυτά μου είπε ο δικηγόρος μου. Καλό είναι βέβαια να συμβουλευτούμε και τον e-lawyer.

 25. ellinaki said

  Ξέρω ότι για να καταχωρήσεις domain .gr συμπληρώνεις στοιχεία υπεύθυνου, ο οποίος ίσως καταστεί και νόμιμος εκπρόσωπος σε περίπτωση μήνυσης ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Βέβαια δεν ξέρω τί γίνεται στην περίπτωση που το hosting είναι στο εξωτερικό (wordpress/ blogger) αλλά εδώ άνθρωπος έτρεχε στα δικαστήρια λόγω ενός σχολίου που τράβηξε ο feeeder του blog του, οπότε μην το ψάχνετε.

 26. Εγώ δεν βλέπω κανένα λόγο να επιδιώξει κανείς το .gr. Ας χρησιμοποιούμε τους εκτός Ελλάδος παρόχους, που είναι ασφαλείς, και ας αναλάβουν οι Έλληνες πάροχοι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στο χώρο τους. Αν δεν το κάνουν εκείνοι μένουν χωρίς αντικείμενο, εμείς δεν μένουμε χωρίς πάροχο.

 27. omadeon said

  Καλημέρα, βλέπω ότι ο βαρυσήμαντος λόγος του Σαμαρά είναι μεστός υψηλών πολιτικών εννοιών και ηθικών μηνυμάτων τα οποία ένας… σαμαρωμένος γάϊδαρος όπως εγώ είναι απολύτως φυσικό να κλωτσήσει, καθώς ανεβαίνει το ψηλό βουνό της Γνώσης Χωρίς Ορια και της Πολιτιστικής Παγκοσμιοποίησης των Λαών που συνωστίζονται στις παραλίες του Διαδικτύου….

  αχαχαχαχα….

 28. omadeon said

  …οπότε (αντί να προβώ στις προβλέψιμες σαμαρο-κλωτσιές) λέω να γκαρίσω λίγο, εξηγώντας στους συν-αδαείς τα εξής:

  Εις πρόσφατον καφε-συνάντησιν εκτός διαδικτύου, με επιφανή σχολιαστή του ευλόγ μου, απεφάνθημεν ομοφώνως, ότι…
  1) Η ανθρωπότης δεν αποτελείται ΜΟΝΟ από ισχυρούς και αδυνάμους ή καπιτάλες και προλετάριους, κλπ. αλλά από ΤΡΕΙΣ κατηγορίες homo sapiens, (1ον) τα ΠΡΟΒΑΤΑ (την πλειοψηφία), (2ον) τους ΤΣΟΠΑΝΑΡΑΙΟΥΣ (την εξουσία) και (3ον) τους (έξω-απ’-το-μαντρί) καινοτομικούς λύκους ή γαϊδάρους (όπως εμείς εδώ, ο Διαγόρας, η αφεντομουτσουνάρα μου, κ.ά.)

  2) Λόγω του (1) και επίσης λόγω της γεωμετρικώς αυξάνουσας διαδικτύωσης των πάντων (προβάτων αλλά και τσοπάνων κλπ) μέχρι πολύ πρόσφατα η καινοτομικότης των θετικών Μεταλλάξεων του Πνεύματος (που προκαλούσαμε εμείς οι εξω-μαντρικοί) εχάνετο στα πλήθη των αλαλαζόντων ηλιθίων καλωδιωμένων προβάτων, σε φόρουμ και τσάτ οχλοκρατικών και δημαγωγικών, όπου η Βλακεία εκαθίστατο ακόμη πιο αήττητη (ενίοτε εξορίζοντας τους εξω-μαντρικούς έξωθεν, κλπ).
  2) Λόγω του (2), κάποια στιγμή, ο Καλός Θεός του Διαδικτύου (άθεος ΚΑΙ αυτός) επινόησε τα Ευλόγ, ως μονοκύτταρους διαδικτυακούς μικρο-οργανισμούς, διαφέροντες των φόρουμ εις σημαντικές λεπτομέρειες όπως (α) η καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ έκφραση την οποία εξυπηρετούν, (β) η προσθήκη ΔΕΡΜΑΤΟΣ (ή κελύφους) που προστατεύει από εισβολείς ή μολύνσεις μέσω του μοδεραίησον και της προβιβαστικής αναβάθμισης ΚΑΘΕ πολίτη-ιστολόγου σε Ιστοτοπο-ιδιοκτήτη / μινι-Φορουμάρχη.
  3) Λόγω του (2) άνθησε λοιπόν η Παγκοσμιοποιητική Αναγέννηση των Λαών μέσω των Ιστολογίων, αν και κανείς δεν έχει το χρόνο να ποστάρει, να μιλάει και να γράφει ταυτόχρονα σε ΟΛΟ τον πλανήτη διότι αυτό θα απαιτούσε τουλάχιστον… 666 γήϊνης διάρκειας ζωές, ΜΟΝΟ για να διαβάσει όσα γράφουν (όλοι) οι άλλοι, κλπ. κλπ.
  4) Κάποια στιγμή, η Παγκόσμια Μπλογκόσφαιρα ακολουθούσα τις δυνάμεις των παγκόσμιων ζυμώσεων αντιλήφθηκε επιτέλους πως κοντεύει το τέλος αυτού του (ανανεωτικού) Πρώτου Σταδίου Ενοποίησης των Νοών (και των Λαών) είς ΕΝΑΝ νουν, -πλανητικόν! Ταυτόχρονα, λοιπόν, με τον αγαπητόν Διαγόρα, αναδύθηκαν παγκοσμίως και άλλα ευλόγ, καινοτομικά βήματα συστάσεως Πολυκύτταρων Διαδικτυακών Οργανισμών, πολυ-βλογ και συλλογικά μπλογκ με νέους δημιουργικούς κανόνες. Με αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν τα λάθη των προϊστορικών φόρουμ / δεινοσαύρων της συλλογικής βλακείας άλλων εποχών.
  5) Σαν αποτέλεσμα του (4) υπάρχουν πλέον σημαντικές πολιτιστικές ελπίδες ότι ο Σαμαρικός Λόγος θα διαψευσθεί, εκ των πραγμάτων, όταν -επιτέλους- ΔΕΝ θα εκτοπίζουν οι μάζες (και οι εξουσίες) τους καινοτόμους ή τους (Ιουλιανούς) παραβάτες, έξωθεν των Εκκλησιών της Μαζικής Βλακείας των, αλλά ότι -αντίθετα- θα προχωρήσει περαιτέρω η όσμωση των μεοψηφικών καινοτομικών ατόμων, που έγιναν πλέον συλλογικοτητες και δημιουργικές ομάδες, με εξαιρετική οργάνωση και συλλογικό συντονισμό, προάγοντα τις Θετικές Μεταλλάξεις του Πνεύματος, που δημιουργούν ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, εκείνον τον Πολιτισμό που ο παπαραλογιότατος νεοδημοκράτης Υπουργός Πολιτισμού ΔΕΝ γνωρίζει, διότι τους ίδιους τους λόγους που εκφωνεί, πιθανότατα τους κατασκευάζουν άλλοι, αφανείς ήρωες, όπως ο ηρωϊκός κρυπτο-διπλομηδενιστής (εις)πράκτωρ!

 29. sotirios said

  Σε όλη τη ζωή μου μελετούσα θρησκεία και Αγία Γραφή, επειδή πίστευα, τώρα δεν πιστεύω και γράφω τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανα. Νομίζω ότι θα σας αρέσουν αυτά που γράφω, έγραψα και στη γαλλική γλώσσα, τα έστειλα στη διεύθυνση atheisme@free.fr και τα δημοσίευσαν. Μ’ αρέσει το νέο βλογκ της αθείας στη ελληνική γλώσσα, (αγγλικά δεν καταλαβαίνω τίποτα) αλλά αν ειπάρχη ένας δηκηγόρος μεταξύ των αθέων, θα πρέπει ν’ ασχοληθή με τα νομικά προβλήματα για να μή μας κατιγορούν στα δηκαστήρια. Για πολητική δεν καταλαβαίνω πολλά πράματα, αλλά θα διαβάζω αυτά που θα γράφουν οι άλλοι. Την ορθογραφεία μου διορθόνει το word αλλά όχι σ’ αυτό το μήνυμα, αν έχω πολλά λάθει παρακαλώ διορθόστε τα.

 30. Καναλιώτη, εγώ τουλάχιστον μιλώ για το θέμα για δύο λόγους:

  1. Επειδή θεωρώ σημαντικό να υπάρχει πληροφόρηση γύρω από το θέμα της αθεΐας

  2. Επειδή θέλω να συμβάλω με όποιον τρόπο μπορώ στην επίτευξη του κοσμικού κράτους.

  Πιο αναλυτικά, η πληροφόρηση γύρω από τα δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά τη θρησκεία είναι ελλιπής. Υπάρχει ακόμη κόσμος που νομίζει ότι αν δεν βαφτίσει το παιδί θα «έχει πρόβλημα», δεν θα μπορεί να γραφτεί στο σχολείο και τέτοια. Υπάρχει κόσμος που τρώει το παραμύθι ότι η απαλλαγή από τα θρησκευτικά ισχύει μόνο για αλλόθρησκους. Και άλλα τέτοια ωραία.

  Επίσης χρειάζεται πληροφόρηση για το γεγονός ότι υπάρχει επιλογή ζώης που δεν περιλαμβάνει την θρησκεία, ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση ζωής. Πάρα πολύς κόσμος θεωρεί την θρησκεία απλώς δεδομένη, δεν κάθεται να το πολυσκεφτεί, γιατί δεν έχει ερεθίσματα για κάτι τέτοιο.

  Τέλος αν κάποιος είναι άθεος αλλά αισθάνεται αμήχανα και δεν το εκδηλώνει επειδή νομίζει ότι όλοι γύρω του είναι θρήσκοι, θα τον βοηθήσει να ξέρει ότι υπάρχουν πολλοί που είναι επίσης άθεοι.

  Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διεκδικήσουμε τα προφανή, όπως η κατάργηση των προνομίων της εκκλησίας, του θρησκευτικόυ όρκου, του αγιασμού, της προσευχής στα σχολεία κλπ.

  Τέλος, δεν βλέπω γιατί ένας άθεος δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται να συζητήσει για την έννοια του θεού. Από τη στιγμή που η έννοια αυτη υπάρχει (προσοχή: υπάρχει η έννοια «θεός», όχι η οντότητα θεός), μπορεί θαυμάσια να αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος και συζήτησης από οποιονδήποτε. Ίσα-ίσα που για να απορρίψει κανείς την έννοια «θεός» έχει συλλογιστεί και προβληματιστεί επ’ αυτού, επομένως έχει πολλά να πει για το θέμα.

 31. Τώρα είδα ότι ξεκίνησε αυτό το νέο blog περί αθείας. Καλορίζικο! Ομως θα εύρισκα πολύ πιο ουσιαστική και με πρακτικά πιθανά αποτελέσματα τη δημιουργία ενός ιστολογίου που θα ήταν υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Το «αθεία» μου φαίνεται πολύ γενικόλογο, πολύ ασαφές.
  Διότι το θέμα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, να πείσεις κάποιον να μην πιστεύει σε θεούς, αλλά να διαχωρίσεις ότι αφορά την πρακτική πλευρά της ζωής με αυτή που μπορεί να αφορά το τι θέλει ο καθένας να πιστεύει. Δεν μπορείς με το ζόρι να αφαιρέσεις από κάποιον την ψυχική ανάγκη για μύθους και όνειρο. Μοιάζει λίγο με την απόπειρα στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη που απαγόρευαν την πίστη. Η πίστη σε μύθους και όνειρα είναι αναγκαία όταν δεν έχεις σαν αντίβαρο μία ουσιαστική κοινωνική οργάνωση και το βίωμα της ασφάλειας και της εξεύρεσης λύσεων μέσα σε αυτή την κοινωνία.
  Πρώτα οργανώνεις μία τέτοια κοινωνία με απλά βήματα όπως ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας και κατόπιν αρχίζεις να απομυθοποιείς και τα σχήματα πίστης για όσους θα ήθελαν να τα απομυθοποιήσουν και θα ένιωθαν όντως έτοιμοι να το κάνουν κάτι τέτοιο. Είμαι αφελής; Δεν ξέρω. Πάντως πολύ μου άρεσαν οι σκέψεις που είχε εκφράσει ο ντροπαλός για τον «πόλεμο» θειστών και αθειστών σε πέντε συνεχόμενες αναρτήσεις.
  Ίσως θα άξιζε να αναρτηθούν (εάν συμφωνήσει και ο ίδιος φυσικά) στο νέο blog περί αθείας και να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.
  Αν θέλετε ρίξτε μία ματιά εδώ

 32. Συγγνώμη, το ξεκίνημα των αναρτήσεων είναι εδώ, παρέπεμψα κατά λάθος το δεύτερο κείμενο

 33. Αγαπητή Coolplatanos, το ιστολόγιο «Αθεΐα» δεν έχει σαν σκοπό να πείσει κάποιον να μην πιστεύει σε θεούς. Σκοπός του είναι να λειτουργήσει σαν ένα σημείο συγκέντρωσης των απόψεων ορισμένων άθεων ιστολόγων. Βέβαια δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκοπό έχει ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες άθεους ιστολόγους, αλλά νομίζω πως έξυπνα άτομα είναι, δεν φαντάζομαι να νομίζει κανείς τους πως θα μπορούσε να πείσει τον οποιονδήποτε να μην πιστεύει σε θεούς.

  Η επιλογή του τίτλου «Αθεΐα» έγινε μετά από πολλή σκέψη, και το ενδεχόμενο ενός τίτλου (και κατά συνέπεια προσανατολισμού) που να αφορά άμεσα τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους τέθηκε υπό εξέταση, αλλά απορρίφθηκε, γιατί α) πρωτοβουλίες με αυτό τον σκοπό ήδη υπάρχουν, ενώ β) αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε την ιδέα του κοσμικού κράτους από την αθεϊστική / σκεπτικιστική οπτική γωνία, ενώ γ) κάτι τέτοιο θα περιόριζε σημαντικά τη θεματολογία μας. Μας αρέσει να ασχολούμαστε με την κατάδειξη και την χλεύη της δεισιδαιμονίας, και θα ήταν εξαιρετικά ατυχές αν είχαμε επιλέξει έναν τίτλο ο οποίος θα καθιστούσε εκτός θέματος ένα σημαντικό μέρος των άρθρων που γράφουμε.

  Εν πάση περιπτώσει, ο προβληματισμός που θέτεις είναι βάσιμος, αλλά ίσως να είναι καλύτερο να συζητηθεί στην αγορά (όπως λέμε και στα ελληνικά, στο φόρουμ) της πρωτοβουλίας, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://forum.atheia.gr.

 34. Οκ, θα το έχω υπόψη, αλλά αφού πρώτα λύσω δικά μου πρακτικά θέματα :-) (οικονομικά εννοώ και οικογενειακά υγείας που μου τρώνε χρόνο και ψυχική ενέργεια αυτό το διάστημα)

 35. Άλλωστε, δεν θα δεις άθεους να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα να διαφημίσουν τα πιστεύω ή το προϊόν τους στους άλλους. Αυτό το κάνουν οι θρησκευτικές οργανώσεις – α, και οι γκομενίτσες που προσλαμβάνονται απ’τις καπνοβιομηχανίες και μοιράζουν τσιγάρα στις καφετέριες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: