Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ο Ιερώνυμος ξεσπαθώνει

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/03/31

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του tvxs.gr, «Ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επιχειρώντας να αφαιρέσει το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών από τους Έλληνες μαθητές».  Όλο το άρθρο εδώ: http://www.tvxs.gr/v8615

(Ευχαριστώ τον «test» για την ενημέρωση.)

Το μόνο που έχω εγώ να προσθέσω είναι δύο τραγουδάκια.

Το ένα είναι ποτ πουρί από παλιούς γνώριμους σκοπούς, με το μιξάρισμα σε «σκληρή» (και καλά) έκδοση, για να ταιριάζει στις ημέρες μας.  Λέγεται «Jeronymo Rough Mix».

(Όποιος γνωρίζει ποιός έκανε τη μίξη σε αυτό, ας μας πει.)

Το άλλο είναι το γνωστό τραγουδάκι «Jeronimo Yanka» των Forminx, νομίζω πως εκφράζει εξίσου καλά την κατάσταση, παρακαλώ δώστε ιδιαίτερη βάση στο στίχο:

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

101 Σχόλια προς “Ο Ιερώνυμος ξεσπαθώνει”

  1. Για όποιον τυχόν δεν το ξέρει, στα πλήκτρα των Forminx ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο οποίος σε κάποια συνέντευξη που είχε δώσει προ δεκαετίας περίπου είχε αναφερθεί στο τόσο μακρινό παρελθόν της καριέρας του ως «participation in certain schemes too embarrassing to mention».

  2. Πάντως, θυμάμαι πως την πρώτη μέρα στο σχολείο φέτος (αγιασμός)ήταν ο ρασοφόρος και έβγαλε και λόγο και μας είπε μια μικρή ιστοριούλα…Μας είπε λοιπόν για ένα δάσος που τα δέντρα του ζούσαν κάτω από το φώς του ήλιου.Τότε, κάποια δέντρα,χωρίς λόγο, είπαν πως μπορούν να ζήσουν χωρίς το φως του ήλιου.Μετά συνέχισε την ιστορία του και κατέληξε πως τα ανόητα και αλαζονικά δέντρα πέθαναν.Στο τέλος σημείωσε πως αυτά τα λέει σε σχέση με το μάθημα των θρησκευτικών και την απαλλαγή από αυτό.Δεν θα αναλύσω την ηλιθιότητα και την κουτοπονηριά εις βάθος, γιατί δεν έχει κανένα. Εγώ με κάτι φιλαράκια είχαμε λιώσει στο γέλιο αλλά το άσχημο είναι πως υπάρχουν μαθητές που τα ακούνε αυτα και λένε ‘είδες;’..Α, και τα πιστεύουν κιόλας.Ασφαλώς πιστεύουν επισης πως προερχόμαστε από την εύα (τι ποια εύα;;)και τους άθεους τους βλέπουν (ειδικά αυτοί που έχουν φάει γερή κατήχηση)σαν τους ‘άλλους’.
    ΌΟΟχι..ασφαλώς δεν είναι πλύση εγκεφάλου από μικρή ηλικία και κατήχηση μέσα στο ίδιο το σχολείο…ουστ ρε.

  3. Rodia said

    Σούπερ τα κομμάτια! :)
    Πώς μπορώ να τα αποκτήσω; Θα ήθελα να τα συμπεριλάβω σε κάποια από τις εκπομπές μου στο http://www.radiobubble.gr
    Ευχαριστώ:)))

  4. Ο παπάς θα είναι πάντοτε παπάς, όσο προοδευτικός και αν θέλει να το «παίξει»…

  5. ellinaki said

    Τί έγινε; Μήπως φέτος οι τάξεις ψιλοάδειασαν την ώρα των θρησκευτικών και τώρα τα παπαδάκια έχουν νευράκια;;;

  6. […] Διαβάστε παραπάνω στο tvxs (μέσω Διαγόρα) […]

  7. undantag said

    Τι περιμένατε αγαπητοί μου; Γιατί πέσατε απ’τα σύννεφα! Ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβε ο Χουντόδουλας οι εφημερίδες μιλούσαν για προοδευτικό κτλ ιεράρχη; Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες του φασισμού.

    Ε, το ίδιο γίνεται και με τον Ιερώνυμο. Θέλει η π……α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.

    Ο Λασκαράτος τα’χει πει εδώ και καιρό:
    http://roides.wordpress.com/2008/11/07/arch_liapis/
    http://roides.wordpress.com/2008/10/06/fallen_facets/

    ΓΙα καλό είναι – ξυπνάει ο κόσμος, ένας υποτονικός αρχιεπίσκοπος θα καθυστερούσε αυτήν την αφύπνηση.

  8. Ροδιά, τα κομμάτια μπορείς να τα κατεβάσεις αν ρίξεις μιά ματιά στον πηγαίο κώδικα της σελίδας, αλλά φαντάζομαι πως για να ρωτάς πάει να πει πως προτιμάς να μην λερωθείς με html, οπότε ιδού τα direct links:

    [audio src="http://dl.getdropbox.com/u/55496/diagoras/Jeronymo%20-%20Jeronymo%20Rough%20Mix.mp3" /]
    [audio src="http://dl.getdropbox.com/u/55496/diagoras/Forminx%20-%20%20Jeronimo%20Yanka.mp3" /]

  9. Panos said

    Πάντως έχει περίσσιο θράσος το παππαδαριό, δεν κωλώνει πουθενά.

  10. Rodia said

    Ευχαριστώ Διαγόρα τα ακούω!:)
    ..μόνο που είμαι λίγο ψιλοάσχετη.. υπάρχει τρόπος να γίνει downloading το αρχείο;

    Συγγνώμη που δεν σχολιάζω για τους παπάδες, νομίζω ότι είναι αρκετό που υπάρχεις (μαζί με το μπλογκ του Ροΐδη, φυσικά) και το θυμίζεις να μη ξεχνιόμαστε. Ελπίζω να ζήσουμε τη μέρα του διαζυγίου Κράτους-Εκκλησίας, να σπασει πια αυτός ο ψευδεπίγραφος… ελληνοχριστιανικός γάμος!

  11. omadeon said

    Πλάκα έχουν κάτι… «αντι-νεοταξικοί» (μπλόγκερ κ.ά.) που καθιέρωσαν για τον Ιερώνυμο ένα παρατσούκλι (για…. ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΟΥΣ), το «σφουγγοκωλάριος» (ότι δήθεν σφουγγαρίζει/σκουπίζει τους κώλους της εξουσίας?).

    ΔΕΝ τους έφτανε ο λεγάμενος, τους φαινόταν ξενέρωτος και… ξεπουλημένος, έως και…. «πράκτορας Αλβανών» ή «πράκτορας της παγκοσμιοποίησης» (my ass). ΤΟΣΟ μυαλό (κότας) έχουν, αλλά -κατά τα άλλα- δηλώνουν (ντε και καλά) «πολέμιοι της Παγκοσμιοποίησης» (κι ο Χουντόδουλος τους κάλυπτε ιδεολογικά γιατί «αντιστεκόταν στη Νέα Τάξη»). ΦΟΛΑ που τους χρειάζεται…

  12. omadeon said

    Υ.Γ. Και για τον Βαρθολομαίο, καθιέρωσαν επίσης το «Πράσινος Πατριάρχης», ότι δήθεν είναι πράκτωρ της Παγκόσμιας «ψευτο-οικολογικής Ελίτ».
    Ε, δεν τους στείλουμε μουσαφίρη τον… δικό μας γνωστό (αυθεντικό) Πράκτορα, να δουν ΤΙ εστί βερύκοκο?

  13. Νίκος said

    Rodia είπε:

    Ευχαριστώ Διαγόρα τα ακούω!:)
    ..μόνο που είμαι λίγο ψιλοάσχετη.. υπάρχει τρόπος να γίνει downloading το αρχείο;

    Αντί για αριστερό κλίκ, κάνε δεξί κλίκ και «save link as» για να το σώσεις.
    (Φαντάζομαι ότι χρησιμοιποιείς firefox, αλλά και για ΙΕ κάτι αντίστοιχο θά ‘ναι)

  14. cyrus said

    Ναι, ο Vangelis ντρέπεται για τα πρώτα βήματα της καριέρας του — για τις πιο πρόσφατες στομφώδεις επικολυρικές μπαναλαρίες που γράφει δεν βλέπω να ντρέπεται…

    Πού είναι ο Vangelis του Albedo 0.39, οέο;

  15. Επιτέλους βγάζει τη μάσκα ο Τζερόνιμο. Αλήθεια, το αυθαίρετο συναγωγάκι που έστησε ως «ανασύσταση μονής» στο Άλσος των Μουσών όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών (έτσι καταγγέλλει ο «Δαυλός») πώς πάει; Αποδίδει καλά η επιχείρηση;

  16. Jeronimo said

    Δεν πίστευαν στ’ αφτιά τους οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου όταν κατά τη διάρκεια μιας πρωινής σύσκεψης άκουσαν από
    τα χείλη του το περίεργο αίτημα που είχε:

    «Θέλω να μου δίνετε το μισθό μου σε χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ», τους είπε και εκείνοι άρχιζαν να τον κοιτάζουν απορημένοι. Μόνο ένας κατάλαβε. Οσοι γνωρίζουν από παλιά τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ξέρουν ότι συνηθίζει να «μοιράζει» μυστικά μεγάλο μέρος του μισθού του σε ανήμπορους ανθρώπους. Οχι ότι τα λεφτά τού περισσεύουν.
    Οι αποδοχές του μόλις που φτάνουν τις 2.000 ευρώ, ενώ οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι πενιχρές. Ωστόσο, ο Ιερώνυμος θέλει να έχει πάντοτε στην τσέπη του χρήματα.

    Το δόγμα του Αρχιεπισκόπου, ένα χρόνο από τότε που εξελέγη στο αξίωμά του, είναι απλό: «Λιγότερη σπατάλη και λιγότερα έξοδα για τον εαυτό μας, περισσότερα χρήματα, περισσότερη έγνοια για τους οικονομικά αδύναμους».

    Επί μακαριστού Χριστόδουλου τα έξοδα διαβίωσης και οι δαπάνες ξενίας έφταναν τις 130.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή για τη δραστική περικοπή τους, ώστε να φτάσουν τις 10.000 ευρώ ετησίως.

    – Πούλησε δύο από τα πέντε αυτοκίνητα που διέθετε η Αρχιεπισκοπή, μάρκας BMW.

    -Αρνήθηκε να διαμείνει στην οικία του Αρχιεπισκόπου στο Ψυχικό και κοιμάται στο Συνοδικό Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης, το οποίο χτίστηκε, όπως ανακάλυψε δηλώνοντάς το στο Κτηματολόγιο, το 1896.

    -Έδωσε εντολή για την πλήρη μηχανογράφηση των δαπανών, την πορεία των οποίων παρακολουθεί μέσα από τα e-mail που φτάνουν καθημερινά στο λάπτοπ που του δώρισαν οι συνεργάτες του.

    Πώς αξιοποιούνται οι 120.000 ευρώ που εξοικονομήθηκαν;

    Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή να στηρίζονται, όταν είναι επιτρεπτό, ανήμποροι άνθρωποι. Πρόσφατα η Εκκλησία έσωσε το σπίτι μιας γυναίκας στη Ζάκυνθο, το οποίο κινδύνευε με πλειστηριασμό από τράπεζα.

    Με απόφαση του μακαριότατου βοηθούνται επίσης κατά καιρούς με διάφορα ποσά νέοι που σπουδάζουν, μοναχικοί υπερήλικες κ.ά., οι οποίοι με βάση τη φορολογική τους δήλωση ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Η κοινωνική πολιτική είναι ο πρώτος άξονας της πολιτικής που ακολουθεί ο αθόρυβος αυτός ηγέτης της Εκκλησίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τα οποία γενικώς δεν τα πάει καλά.
    Η μεγάλη του έγνοια είναι η νεολαία μα και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία το πλήρωμα της Εκκλησίας.
    Πριν από καιρό, στις αρχές του φθινοπώρου, περνούσε έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο μια ομάδα φοιτητών με κιθάρες στην πλάτη:

    -Για πού το βάλατε, παιδιά; ρώτησε ο Αρχιεπίσκοπος τους φοιτητές, καθώς συνέπεσε να βγαίνει εκείνη τη στιγμή από το Μέγαρο.

    -Πάμε στον Λυκαβηττό, του απάντησαν.
    Οταν έμαθε μέχρι πότε θα βρίσκονταν εκεί, δεν δίστασε: Ζήτησε από τον οδηγό του να τον μεταφέρει στο Λόφο. Εκατσε μαζί τους μέχρι αργά. Τους άκουσε να παίζουν γνωστές μελωδίες, σιγοτραγούδησε, μίλησε μαζί τους.

    Πράξη αγάπης

    Μια άλλη φορά, νύχτα, επιστρέφοντας από μια εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων, ζήτησε από τον οδηγό του να τον μεταφέρει σε δρόμους πέριξ της Ομόνοιας. Μόλις είδε τα πρεζόνια, σταμάτησε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και έπιασε κουβέντα μαζί τους.

    Εκπληκτοι οι περαστικοί έβλεπαν από μακριά ένα ρασοφόρο να μιλά με «ναυάγια» της ζωής.

    Σε όσους επιχείρησαν να τον αποτρέψουν στο μέλλον από τέτοιες βόλτες επιφύλασσε πάντα μια νηφάλια απάντηση: «Γιατί να μην πάω; Τι έχω να φοβηθώ; Ανθρωποι του Θεού είναι».

    «Θέλω να δώσουμε τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά», λέει στους συνομιλητές του, ενώ δεν κρύβει ένα όνειρο που είναι στα σχέδιά του: Να μπει η Εκκλησία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Να λειτουργήσουν σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια) υπό την εποπτεία της Εκκλησίας, όπως κάνουν και οι καθολικοί. Ο ίδιος ήταν κάποτε καθηγητής στη Λεόντειο και διψά η Εκκλησία να προσφέρει Παιδεία υψηλής ποιότητας στους νέους Ελληνες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νοιάζεται, όμως, και για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

    Σε μια επίσκεψη που έκανε πρόσφατα σε σχολείο του Αιγάλεω, μόλις άκουσε ότι τα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτό χρειάζονται νέα αναπηρικά αμαξίδια ρώτησε αμέσως συνεργάτη του:

    -«Εχουμε λεφτά να αγοράσουμε ένα για κάθε παιδί; Αν ναι, θα το ανακοινώσω τώρα!».

    -«Ναι, μακαριότατε», ήταν η απόκριση και με 18.000 ευρώ ικανοποιήθηκε το αίτημα των παιδιών.

    Στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου είναι η αξιοποίηση μιας έκτασης 130 στρεμμάτων που αγόρασε πρόσφατα η Εκκλησία στην περιοχή του Βαρνάβα, για την περίθαλψη, μεταξύ άλλων, και παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής στέρησης. Στον ίδιο χώρο, σε άλλα κτίρια, προγραμματίζεται η ανέγερση ξενώνων στους οποίους θα φιλοξενούνται:
    -είτε υπερήλικες
    -είτε φτωχοί κάτοικοι της επαρχίας που έρχονται στην Αθήνα για χημειοθεραπείες και δεν έχουν τόπο διαμονής.

    Ενα χρόνο τώρα στην ηγεσία της Εκκλησίας, ο Ιερώνυμος χαράζει το δικό του δρόμο στα εκκλησιαστικά μας πράγματα. Δεν θορυβεί, αποφεύγει τις συγκρούσεις για κοσμικά θέματα, είναι ενωτικός («θα τραβήξουμε μία γραμμή στο παρελθόν και δεν θα λερώσουμε κανέναν») και αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει προς τα έξω το δείγμα γραφής της δικής του θητείας.
    Μιας θητείας η οποία δεν είναι μεν «φαντεζί», αλλά για όσους γνωρίζουν δικαιώνει αθόρυβα την αποστολή της

    http://www.e-tipos.com/newsitem?id=81727

  17. Comte de Toulouse said

    Σε μια επίσκεψη που έκανε πρόσφατα σε σχολείο του Αιγάλεω, μόλις άκουσε ότι τα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτό χρειάζονται νέα αναπηρικά αμαξίδια ρώτησε αμέσως συνεργάτη του:

    «Εχουμε λεφτά να αγοράσουμε ένα για κάθε παιδί; Αν ναι, θα το ανακοινώσω τώρα!».

    (Η υπογράμμιση δική μου)
    Με μιά (κλεμμένη κιόλας) λιμνούλα αγοράζεις ~800.000 αμαξίδια, και ρωτάς τέτοια…

    Να ξεράσω τώρα ή να το κρατήσω για όταν θα έχω φάει τα τυριά με τα 80% λιπαρά και «μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια»;

  18. Comte de Toulouse said

    ουπς! Από τότε που γράφτηκα στην wordpress, με κρατά signed in σαν Comte de Toulouse, και μου διέφυγε να αποσυνδεθώ. Anyway, οπως είναι ίσως ήδη γνωστό, Νίκος CDT.

  19. undantag said

    Μπράβο Jeronimo, με την παράθεσή σου γέλασε ο κάθε πικραμένος.

    Αυτά τα ολίγα από μένα, πριν κάνω καινούργιο στομάχι απ’τα γέλια:

    – Οι (φανερές) αποδοχές του Ιερώνυμου εξισώνονται – νομοθετικά – με αυτές του Προέδρου του ΑΠ. Και είναι πολύ περισσότερες από 2000!

    – έσωσε το σπίτι μιας γυναίκας στη Ζάκυνθο, μίλησε με δυό πρεζόνια, βοήθησε έναν φοιτητή, άλλαξε την πάπια μιας γιαγιάς, γκάστρωσε ένα γάιδαρο… ΟΝΟΜΑΤΑ κύριοι! Και στοιχεία! Γιατί ντρέπεστε για το «τεράστιο φιλανθρωπικό σας έργο»; … Α, ξέχασα, «να μη ξέρει η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Βολικό πρόσχημα για όσους αρπάζουν με χέρια και με πόδια και τρώνε με δέκα μασέλες.

    – «Αρνήθηκε να διαμείνει στην οικία του Αρχιεπισκόπου στο Ψυχικό»… ΓΙΑΤΙ δεν την πούλησε, λοιπόν, ή δεν την έκανε ξενώνα πρεζονιών;

    – «Η μεγάλη του έγνοια είναι η νεολαία μα και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία το πλήρωμα της Εκκλησίας». Κοινώς, φροντίστε τα εναπομείναντα αιγοπρόβατα γιατί χανόμαστε.

    – «δεν κρύβει ένα όνειρο που είναι στα σχέδιά του: Να μπει η Εκκλησία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Να λειτουργήσουν σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια) υπό την εποπτεία της Εκκλησίας, όπως κάνουν και οι καθολικοί. » Κοινώς, φροντίστε να πλύνουμε καλά το κεφάλι της νέας γενιάς, γιατί όταν πεθάνουν να γέρικα αιγοπρόβατα χανόμαστε. BTW, το ίδιο όνειρο είχε και ο Χουντόδουλας :)

    Να τον χαίρεστε τον «αθόρυβο» Αρχιεπίσκοπό σας!

  20. stardust30 said

    @ Jeronimo, φοβερό το σχολιάκι σου..
    «- Πούλησε δύο από τα πέντε αυτοκίνητα που διέθετε η Αρχιεπισκοπή, μάρκας BMW.» – δηλαδή αντί να τα πουλήσει όλα και να πάρει Ciquecento πούλησε τα 2? Και αυτό είναι μεγάλη χάρη δηλαδή; Το γεγονός πως πληρώνω ΕΓΩ για να υπάρχει το κωλο-μάθημα των θρησκευτικών γιατί δεν το σχολιάζεις;
    Αααα..Βέβαια επειδή πέρασε μια γιαγιά από το πεζοδρόμιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει τον δικό του νόμο και μπορεί να μας υποχρεώνει να πληρώνουμε τους κωλο-θεολόγους για να κάνουν το παντελώς άχρηστο μάθημα της ορθόδοξης προπαγάνδας.
    Κύριοι εικονολάτρες-χριστιανοί το μάθημα της προπαγάνδας σας να το κάνετε με τις δικές σας χορηγίες κάθε κυριακή στο κατηχητικό σας..

  21. Γιατρός Του Ικα said

    Εγώ πάντως συγκινήθηκα με την τόση χριστιανική αγάπη και προσφορά…Σε ένα άρθρο για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά μάθαμε τόσα πράγματα για την άδολη χριστιανική καρδιά αυτού του ανθρώπου.

    Άιντε να πώ και γώ κάτι έτσι για το καλό.

    Ο Χίτλερ ήντουνα ζωόφιλος και vegeterian.

  22. avonidas said

    Στην επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ζητούνται να εξεταστούν επιπλέον 7 προτάσεις-αιτήματα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η αύξηση του αριθμού των θεολόγων που διορίζονται κάθε χρόνο, ο διορισμός θεολόγων και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

    Σωστόος! Πες τα, χρυσόστομε (sic)! Ε, βέβαια, όλοι αυτοί οι επιστήμονες που έβγαλαν τη θεολογική, κλέφτες θα γίνουν; Κάπου πρέπει να διοριστούν! Ως μεγάλος φιλάνθρωπος, λοιπόν, ο Ιερώνυμος κοπτεται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Έτσι, αντί να γίνουν κλέφτες, θα γίνουν ψεύτες.

    Επίσης, βεβαίως και στην πρωτοβάθμια! Μα, μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη σ’ αυτούς τους δασκάλους, τους νεο-εποχίτες, τους θολο-κουλτουριάρηδες, τους άθεους;; Όχι, βέβαια… Τα δικά μας παιδιά, και μόνο τα δικά μας, θα δασκαλεύουν τα δικά σας παιδιά! Δια να έχομεν το κεφάλι μας ήσυχο.

    Ε, όσο για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, αυτό πια εξυπακούεται! Εδώ πρόκειται για περίπλοκες έννοιες, φίλτατοι, τι να σου κάνουν 2-3 ώρες τη βδομάδα! Πότε να προλάβουν να μάθουν τα παιδιά για το «Κτιστό» και το «Άκτιστο», το «κατ’ Ευδοκίαν», το «κατά Παραχώρησιν» κι άλλα ουσιώδη εφόδια για τη ζωή τους; Χρειάζονται τουλάχιστον 6-7 ώρες εβδομαδιαίως, και πάλι λίγες είναι! Ε, άμα χρειαστεί πετάμε και λίγη σαβούρα από το πρόγραμμα – κάτι φυσικές, κάτι άλγεβρες, κάτι βιολογίες κι άλλα τέτοια κολοκύθια, τελείως αφηρημένα και άχρηστα, που μπερδεύουν και ζαλίζουν τα κακόμοιρα τα παιδιά χωρίς λόγο. Αν χρειαστεί και λίγη επιστημονική «σάλτσα», θα τους παραπέμψουμε στις ενδεδειγμένες σελίδες της ΟΟΔΕ, όπου μπορούν να μάθουν για τους δεινόσαυρους της Βίβλου, τους πολυδιάστατους αγγέλους* κι άλλα ψυχωφελή.

    Και μετά, με το που θα κλείσουν τα 18, πάμε να πάρουμε την Πόλη!
    (Που σιγά να μην τη βρουν στο χάρτη, με τέτοια κατάρτιση…)

    * Νομίζετε ότι κάνω πλάκα; Αμ δε…

  23. omadeon said

    Καλημέρα,
    εγώ πάντως τον Τζερόνυμο τόνε πάω…

    Να είσθε ευχαρισθημένοι με όσα σας προσφέρει,
    Να μη ζητάτε κι άλλα, πολλά που δεν τα ξέρει
    Γιατί η απληστία αυτή, το μόνο που θα φέρει…
    Είναι Ανάσταση Χριστόδουλου, με τον Καρατζαφέρη

    @Undantag και Monsieur le @Comte,
    Δεν διαφωνώ, αλλά… δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αμφισβήτησης του ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του Τζερόνυμο.
    ΜΠΟΡΕΙ κάλλιστα νάναι πολύ πιο εντάξει από το Χριστόδουλο. Εγω το είπα, «τον πάω». Βάζω στοίχημα ότι είναι καλός χαρακτήρας κι ότι ανάμεσα στους τυφλούς είναι ΕΥΤΥΧΗΜΑ το ότι είναι μονόφθαλμος.
    (Αλλωστε, όταν τον βρίζουν τόσοι πολλοί βαρεμένοι ακροδεξιοί και «αντι-νεοταξικοί», αυτό ΚΑΤΙ σημαίνει…)

    Πιο σοβαρά θέματα όμως, που μερικά ήδη θίξατε, είναι τα εξής:

    1) Το ότι… ακόμη και ΑΝ ο καλύτερος ή «δημοκρατικότερος» ηγέτης ανεβεί στην κορυφή μιας εκκλησιαστικής ιεραρχίας, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι κι άλλα δεινά ή περισσότερο αποτελεσματική πλύση εγκεφάλου, ΑΝ υπάρχει στην κοινωνία η κατάλληλη αρνητική υποδομή (π.χ. μη-χωρισμός Εκκλησίας-κράτους).

    2) Το ότι… ΔΕΝ μπορούμε να βασιστούμε σε προσωπικότητες αλλά σε καλύτερους ΘΕΣΜΟΥΣ. Αλλιώς, ισχύει ο «Κανόνας του Μέρφυ: «ο,τιδήποτε μπορεί να πάει κατά διαόλου, θα ΠΑΕΙ»).

    3) Το ότι… ακόμη και ο πιο ανοιχτόμυαλος Χριστιανός τελικά έχει παρωπίδες και δογματισμό σε ορισμένα πράματα. (Δεν λέω για τον Τζερόνυμο, αλλά πιο γενικά). Είναι θέμα χρόνου να βγούν ΚΑΙ αυτά τα πράματα στην επιφάνεια. (Εγώ προσωπικά δεν το προκαλώ κιόλας, ΑΝ μπορώ…)

    4) Το ότι ένας «αγαπητός στο λαό» και «προοδευτικός» ηγέτης (πιο γενικά, όχι μόνο στην Εκκλησία) μπορεί να περάσει κάποια στιγμή και τους πιο αντιδημοκρατικούς νόμους, με προοδευτική πρόσοψη (εργο χιλιοπαιγμένο στην πολιτική).

    5) Το ότι η βασικά συντηρητική και καταπιεστική ιδεολογία του Χριστιανισμού έχει ΑΝΑΓΚΗ την πλύση εγκεφάλου των παιδιών για να διατηρηθεί, κι ότι αυτό είναι το ΠΙΟ σημαντικό θέμα για την επιβίωσή της.

    κ.ο.κ.

  24. Rodia said

    ~~avonidas 12 points!!!! Ωραίο σχόλιο :)
    Το είπε ξεκάθαρα ο μακαριότατος: «…όπως κάνουν και οι καθολικοί.»
    Καλά αυτή η Λεόντειος όλο με αρχιεπισκόπους νταραβερίζεται; Ο μακαριστός Χριστόδουλος ήταν μαθητής εκεί.
    –>> Γενικό σχόλιο, όχι μόνο για τη περίπτωση: «τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι» μου έλεγ’ η γιαγιά μου. Που σημαίνει ότι ένας χείμαρρος, πάει, περνάει, έρχεται καλοκαίρι και ξεραίνεται κιόλας, ό,τι ζημιά είχε να κάνει την κάνει το χειμώνα όταν ξεχειλίζει και παρασέρνει στο χαμό διάφορα. Ενα ποτάμι με σταθερή ροή, ένα σιγανό ποτάμι, χωρίς υπεχειλίσματα, χαράζει ανεξίτηλα σημάδια στο πέρασμά του, χαράζει τα βράχια της όχθης, λειαίνει τα βότσαλα, προχωράει και φτάνει εκεί ακριβώς που θέλει και με τον τρόπο που θέλει.

  25. Εγώ προτιμούσα ανέκαθεν τον Χριστόδουλο, διότι δημιουργούσε αντιπάθειες. Ο Ιερώνυμος είναι πιο πολιτικάντης και τις βασικές επιδιώξεις της εκκλησίας, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από την εποχή Χριστόδουλου, μπορεί να τις περάσει πιο εύκολα στην κοινή γνώμη. Η τελευταία επιστολή του δείχνει ακριβώς αυτό.

  26. Γενικό σχόλιο, όχι μόνο για τη περίπτωση: «τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι» μου έλεγ’ η γιαγιά μου. Που σημαίνει ότι ένας χείμαρρος, πάει, περνάει, έρχεται καλοκαίρι και ξεραίνεται κιόλας, ό,τι ζημιά είχε να κάνει την κάνει το χειμώνα όταν ξεχειλίζει και παρασέρνει στο χαμό διάφορα. Ενα ποτάμι με σταθερή ροή, ένα σιγανό ποτάμι, χωρίς υπεχειλίσματα, χαράζει ανεξίτηλα σημάδια στο πέρασμά του, χαράζει τα βράχια της όχθης, λειαίνει τα βότσαλα, προχωράει και φτάνει εκεί ακριβώς που θέλει και με τον τρόπο που θέλει.

    Να υποθέσω ότι αυτό αποτελεί «μπηχτή» προς «πολεμάρχους»,ένθεν κακείθεν,εν οις και η διαδικτυακή τούτη φρεγάτα τού επιθετικού αθεϊσμού;

  27. ellinaki said

    Η αλήθεια είναι ότι είχα αρχίσει να τον φοβάμαι τον Τζέρι. Έχει πολύ ήπιο και χαμηλό προφίλ και αυτό άρεσε στους πιο σκεπτόμενους. Ευτυχώς που επέστρεψε στον κανονικό του ρόλο και η εκκλησία μπορεί να συνεχίζει να δημιουργεί αντιπάθειες.

  28. Rodia said

    ~~Θου Βου, καμία «μπηχτή». Ξεκάθαρο σχόλιο εναντίον της καθε εξουσίας.

  29. nomikos said

    Καλημέρα.Η εκκλησία, ως τεράστιος και πολυπλόκαμος οργανισμός, μοιάζει αρκετα με την Μαφία.Οι μαφιόζικες οργανώσεις έχουν τις δικές τους 10 εντολές(τις οποίες έχουν ως γνωστόν και άλλοι) τον νόμο της σιωπής-ομερτά-(ατελείωτα τα παραδείγματα εγχώριων και αλλοδαπών εκκλησιαστικών παραγόντων, για συγκάλυψη παιδόφιλων, καταχραστών, παραβατών του κοινού ποινικού κώδικα κλπ κλπ) και το τι πραγματικά συμβαίνει στα εσωτερικά της, ο κόσμος το μαθαίνει όταν κάποιο μεσαίο ή μεγάλο της στέλεχος πιαστεί και αποφασίσει να συνεργαστεί με τις αρχές (περίπτωση Giovanni Brusca στην Ιταλία περίπτωση Παντελεήμωνα Μπεζενίτη στα εν Ελλάδι τεκταινόμενα).Επίσης, όσοι από εσάς είστε λάτρεις της 7ης τέχνης- τμήμα ταινίες για το οργανωμένο έγκλημα- θα θυμάσται πως οι κεφαλές της Ιταλικής μαφίας στις ΗΠΑ, την περίοδο του μεσοπολέμου και της ποτοαπαγόρευσης, είχαν απεικονιστεί ως εξαιρετικά βίαιες, πράγμα γνωστό σε όλους, κυρίως όμως ως θορυβώδεις κατά την άσκηση του έργου τους(Αλ Καπόνε-Χριστόδουλος) και φιγουρατζίδικες, ζώντας πολυτελή βίο σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες μπροστά στα μάτια όλων (Αλ Καπόνε -Χριστόδουλος).Τα τελευταία 30 χρόνια είναι γνωστό, πως οι μαφιόζικες οργανώσεις παγκοσμίως κράτησαν ένα πολύ χαμηλότερο προφίλ, οι συνεργασίες τους με τις αρχές έγιναν αποδοτικότερες και καλύτερες, κυρίως όμως αύξησαν κατά πολύ τον τζίρο των οργανώσεών τους.Τα σοβαρά χτυπήματα που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια έκαναν τον κόσμο να αναθαρήσει, να θεωρήσει ότι κάτι πάει να αλλάξει, αλλά περνώντας πάλι λίγος καιρός και παρά την ύπαρξη πολύ αυστηρότερων νόμων, όπως και ασφυκτικής επιτήρησης των μαφιόζικων οικογενειών, τα πράγματα που αυτές διακινούσαν συνεχίζουν να τα διακινούν έστω και δυσκολότερα από παλιά.Κυρίαρχο στοιχείο σήμερα είναι η τήρηση χαμηλού προφίλ γενικώς, με σπάνια πια τα ξεσπάσματα του παρελθόντος.Μπορεί άνετα δηλαδή κάποιος να μιλήσει για σιγανά ποταμάκια, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην ηγεσία της όποιας Μαφίας(Ιερώνυμος).Και όπως πολύ σωστά η γιαγιά της Ροδιάς είπε, «φοβού τα σιγανά ποταμάκια».Θα έχετε ακούσει όλοι φαντάζομαι, ιδίως από πολύ παλαιότερους από εμάς, την έκφραση «αυτός παιδί μου είναι Αλ Καπόνε» όταν ήθελαν να αναφερθούν σε κάποιον πολύ παραβατικό άνθρωπο.Δεν νομίζω να άκουσε κανείς ποτέ-ακόμη και σήμερα- την φράση «αυτός παιδί μου είναι Σαλβατόρε Ρίινα», άσχετα αν ο δεύτερος ήταν ασύγκριτα εγκληματικότερος και αποδοτικότερος από τον πρώτο.Δεν έκανε τόσο ντόρο το όνομα του στην συνείδηση του κόσμου τελεία και παύλα.Γι αυτό τον λόγο άλλωστε, η γνωστή πατσαβουροφυλλάδα Στόκος δικαιολογώντας απόλυτα την παράφραση του ονόματός της, συνεχίζει να μνημονεύει στην προμετωπίδα της τον Χριστόδουλο, αγνοώντας λόγω μειωμένου IQ της ιδιοκτησίας της, πως το τωρινό σιγανό ποτάμι που βρίσκεται στην ηγεσία της εκκλησίας είναι εν δυνάμει ασύγκριτα αποδοτικότερο από το θορυβώδες και φαντεζί παλιό.Καλημέρα και πάλι.

  30. Αν δε σε τύφλωνε ο φανατισμός θα έβλεπες ότι το:

    Η …., ως τεράστιος και πολυπλόκαμος οργανισμός, μοιάζει αρκετα με την Μαφία.Οι μαφιόζικες οργανώσεις έχουν τις δικές τους 10 εντολές(τις οποίες έχουν ως γνωστόν και άλλοι) τον νόμο της σιωπής-ομερτά-(ατελείωτα τα παραδείγματα εγχώριων και αλλοδαπών εκκλησιαστικών παραγόντων, για συγκάλυψη παιδόφιλων, καταχραστών, παραβατών του κοινού ποινικού κώδικα κλπ κλπ

    που γράφεις ,ισχύει (και) για όλα τα κόμματα,ίσως μάλιστα σε παγκόμσια κλίμακα.
    Μήπως η λέξη «βουλευτική ασυλία» σού λέει κάτι;
    Μήπως η τελευταία οικονομική κρίση,απόρροια της απληστίας των εξουσιαστών;
    Μπαααα….

  31. omadeon said

    Εγώ λέω να προσυπογράψουμε ΜΑΖΙ με τον ΘΒ μια… δήλωση ΑΠΟΚΗΡΥΞΗΣ της «βουλευτικής ασυλίας» ΚΑΘΩΣ και καταδίκης της Σάρας Πέηλιν, ώστε να τον… καλοπιάσουμε να μην μας τα πρήζει (τόσο) πολύ! :)

  32. undantag said

    @ Ομαδέονα,
    ή, ακόμα καλύτερα, να προσυπογράψουμε την επί τιμή υπουργοποίηση της ΔΙΣ όλης (ούτως ή άλλως τα καθήκοντα de facto τα εξασκούν), και META, του Θουβού και του θεού πλέον συνεπικουρούντων, να τους τραβήξουμε και μια άρση της ασυλίας τους! Σατανικό, n’est-ce pas?

  33. nomikos said

    Mε κατηγορείς για τύφλωση, επειδή έγραψα για τον Ιερώνυμο σε ένα άρθρο που ανάρτησε ο Διαγόρας με τίτλο «O Ιερώνυμος ξεσπαθώνει». Εσύ αναφέρεσαι σε πολιτικά κόμματα και παγκόσμια οικονομική κρίση.Εγώ τυφλός,εσύ έχεις κοιτάξει τα ούρα σου τελευταία; Γιατί φαίνεσαι λίγο χλωμός.

  34. Και κλασσικά επειδή το κάνουν τα κόμματα (τα οποία στην τελική δεν το παίζουν και πνευματικοί ηγέτες, απλά ηγέτες…) ας το κάνει και η εκκλησία, που μας έχει πρήξει με τα κηρύγματα περί αγαθοσύνης και αγνής ψυχής…

    Α ρε ΘΒ, μια ζωή στις ίδιες παγίδες πέφτεις, και προσπαθείς να ρίξεις και τους άλλους, γι’αυτό σε συμπαθώ, έχεις επιμονή κι υπομονή, keep going :)

  35. undantag said

    Αγαπητέ Συνάδελφε, καλημέρα!

    Είμαι βέβαιος πως τάχεις 14. Άλλοι επιδίδονται σε δραστηριότητες που υποτίθεται ότι τυφλώνουν, άλλωστε.

    Η λύσις του μυστηρίου:
    http://to-adifago-kitos.com/

  36. @Omadeon

    Είσαι ξύπνιος άνθρωπος (εξαιρούνται οι φάσεις που συφιλιάζεσαι :) )
    Λέμε για μαφιόζικη συμπεριφορά των διοικούντων την εκκλησία και δεν διαφωνώ ότι σχετικά φαινόμενα είναι υπαρκτά,αν και όχι στο βαθμό που παρουσιάζονται.
    (Θυμηθείτε την υπόθεση Βαβύλη,ο οποίος αθωώθηκε τελεσίδικα σχεδόν για όλα όσα τού καταμαρτυρούσαν)
    Αλλά ποιος καλείται να ελέγξει και να δώσει λύσεις;
    Οι πολιτικοί που είναι,στην πλειοψηφία τους και διαχρονικά, βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό (αφήνουν το στόμα απέξω για να μπορούν να τρώνε) στην αδιαφάνεια,τις μίζες,τον αθέμιτο πλουτισμό;
    Λοιπόν:ας εφαρμοστεί το ΠΟΘΕΝ για το έσχες ΌΛΩΝ των δημόσιων λειτουργών,των μητροπολιτών περιλαμβανομένων, και έπειτα ας βγάλουμε τους παραβάτες στις πλατείες να τούς καίμε μαζί με τον Ιούδα.
    Έως τότε ισχύει το «Ένοχος ένοχον ου ποιεί»

  37. nomikos said

    Undantag φίλε μου καλέ, το περίεργο είναι πως οι πιστοί χριστιανοί, διανύουν την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και αντί να απέχουν από τέτοιου είδους πράγματα, φαίνεται πως επιδίδονται σε αυτά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και πάθος απ’ότι συνήθως.Μυστήριον και αίσχον ταυτόχρονα όπως λέει και κάποια πολύ γνωστή μας ψυχή.

  38. AtheosEllin said

    Αν εξαιρέσουμε αμιγώς θρησκευτικά ζητήματα τότε ναι ο Χριστόδουλος δεν έκανε τα χατήρια της Νέας Ναζιστικής Τάξης.Αυτός ήταν και ο λόγος που πολεμήθηκε από το σκυλολόι τόσο πολύ με γνωστή κατάληξη όπως ξέρουμε.Τέτοια κατάληξη είχαν και άλλοι πολιτικοί που αντιστρατεύονται τα σχέδια τους.Κάθε άλλη θέση είναι αστεία καθώς τα γεγονότα παγκοσμίως μιλούν από μόνα τους.Όσοι καλόπιστοι παρατηρείστε απλώς τα δημοσιεύματα του τύπου στην Ελλάδα και θα καταλάβετε πολλά.Την ημέρα της εθνικής γιορτής(απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους) η εφημερίδα «καθημερινή»είχε πρωτοσέλιδο ένα Αλβανάκι και ένα μαυράκι με μια Ελληνική σημαία.Τα παιδάκια όλου του κόσμου είναι αθώα και μας γαληνεύουν αλλά κάποιοι άλλοι είναι αρκούδες που τους χτυπάει το ντέφι ο αρκουδιάρης.Ο αρκουδιάρης σε τακτικό επίπεδο έχει θέσει στόχους και αυτοί εκτελούν.Αυτοί οι τακτικοί στόχοι εντάσσονται στην επίτευξη των στρατηγικών σκοπών τους.Αν κάποιοι πετύχουν παγκόσμια κυριαρχία τότε η φρίκη θα γίνει πραγματικότητα και τότε θα είναι αργά για αντίσταση.

  39. Γιατρός Του Ικα said

    @AtheosEllin

    Έλα τσολιά μου,κάτω η Νέα Τάξις

  40. Κωνσταντίνος said

    Αν και οι περισσότεροι από σας μάλλον δεν θα το βρείτε ενδιαφέρον, αν όμως κάποιος θέλει να διαβάσει και την άλλη άποψη για το μάθημα των Θρησκευτικών ας μπει σε αυτό το blog:

    http://thriskeftika.blogspot.com

  41. Ptomas said

    Αυτό που μου έχει μείνει από το μάθημα των θρησκευτικών στο Δημοτικό είναι πόσο ανόητο ήταν. Μαθαίναμε π.χ. όλα τα ονόματα από τα «Ιερά» καλύματα της Αγίας Τράπεζας και άλλα «χρήσιμα». Αν και μόλις είχα κλείσει τα 10 καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά. Όταν σε λίγα χρόνια θα ξεκινήσουν τα παιδιά μου στο δημοτικό θα κάνω ότι μπορώ από να τα απαλάξω από έκθεση σε αυτή την ηλιθιότητα και την προπαγάνδα. Αν θελήσουν να γίνουν Χριστιανοί ας το αποφασίσουν αργότερα μόνοι τους.
    Όσο για τον Τζέρρυ εμένα μου είναι συμπαθής ίσως γιατί τον συγκρίνω με τον Χριστόδουλο που μου προκαλούσε απέραντη αηδία. Θεωρώ πως αν και πληρώνω τον μισθό τους το παπαδαριό είναι κάτι που δεν με αφορά τουλάχιστον όσο δεν γίνονται ενοχλητικοί και δεν προσπαθούν να αρπάξουν και άλλα (π.χ. Βατοπαίδι). Όπως δεν με ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και δεν με απασχολούν οι επενδύσεις των ομάδων ή η διαφθορά της διαιτησίας έτσι και τα της εκκλησίας δεν με ενδιαφέρουν αν δεν μου τα πρήζουν. Άλλωστε όπως και το ποδόσφαιρο έχουν το κοινό τους. Πρέπει και οι Κοτσούδες να έχουν με κάτι να ασχολούνται…

  42. Ptomas, ανέφερες τους βασικούς λόγους για τους οποίους εμάς τους υπόλοιπους μας ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα το παπαδαριό, και με ένα απλό «αν και» τους παραμέρισες και είπες πως δεν σε ενοχλούν. Εμάς πάντως, η ηλιθιότητα, η προπαγάνδα, και κυρίως η συντήρηση όλης αυτής της παράνοιας από τους δικούς μας τους φόρους, μας ενοχλεί τα μέγιστα.

    Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, από τους φόρους μας συντηρούνται κι αυτές, έτσι ώστε να έχει ο κάθε ανεγκέφαλος να προσκυνά σώβρακα και φανέλλες (κατά τον μέγα βάρδο Πανούση). Βλέπε «Μπουκάλια στο Πέλαγος – Λιτότητα ρε λεχρίτες, οι ΠΑΕ πεινάνε!» Απλά δεν πολυμιλάω για το ποδόσφαιρο γιατί προσπαθώ να διατηρώ τη θεματολογία του ιστολογίου μου εστιασμένη στο θέμα της θρησκείας. Να πω μόνο ότι κατά τη γνώμη μου το ποδόσφαιρο είναι ίσως το πιό όμορφο από τα αθλήματα, και θα μπορούσα ίσως να του έδινα κάποια ελάχιστη έστω σημασία αν δεν ήταν φορτισμένο με όλη την χαοτική ενέργεια του νεοέλληνα, ο οποίος λόγω αμάθειας, βαρβαρότητας και κομπλεξικότητας δεν ξέρει που να τη διοχετεύσει εποικοδομητικά.

  43. omadeon said

    Καλημέρα…
    εγώ είμαι κομήτης σήμερα (πάω για κολύμπι και μετά δουλειές)…

    Απλά θα πω ότι ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ είδα πραγματικά θετική εισφορά του ΘΒ στο διάλογο
    Μπορεί βέβαια να… ευλογώ απλώς τα γένια μου, δηλαδή τα… μούσια των αστείων μου -χεχε- αλλά…

    Θα υπενθυμίσω σε ΟΛΟΥΣ (και στον ίδιο το ΘΒ) ότι για να υπάρξει δημιουργικός διάλογος ΔΥΟ πράματα απαιτούνται
    1) Αποφυγή προσωπικών επιθέσεων
    2) Ανεύρεση των σημείων ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ (πάνω στα οποία να χτιστεί κάποια καλή επικοινωνία)

    Ε, ΑΜΑ υπάρξουν αυτά τα δύο, και _στεριώσουν_, τότε ΜΠΟΡΕΙ κανείς να διαφωνεί ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ – χωρίς να διαλύεται η κουβέντα.

    Και το σχόλιο του ΘΒ, νούμερο 36, δεν είχε τίποτα μεμπτό. Νομίζω άλλωσε ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν (?):

    Λέμε για μαφιόζικη συμπεριφορά των διοικούντων την εκκλησία και δεν διαφωνώ ότι σχετικά φαινόμενα είναι υπαρκτά,αν και όχι στο βαθμό που παρουσιάζονται.
    (Θυμηθείτε την υπόθεση Βαβύλη,ο οποίος αθωώθηκε τελεσίδικα σχεδόν για όλα όσα τού καταμαρτυρούσαν)
    Αλλά ποιος καλείται να ελέγξει και να δώσει λύσεις;
    Οι πολιτικοί που είναι,στην πλειοψηφία τους και διαχρονικά, βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό (αφήνουν το στόμα απέξω για να μπορούν να τρώνε) στην αδιαφάνεια,τις μίζες,τον αθέμιτο πλουτισμό;
    Λοιπόν:ας εφαρμοστεί το ΠΟΘΕΝ για το έσχες ΌΛΩΝ των δημόσιων λειτουργών,των μητροπολιτών περιλαμβανομένων, και έπειτα ας βγάλουμε τους παραβάτες στις πλατείες να τούς καίμε μαζί με τον Ιούδα.
    Έως τότε ισχύει το «Ένοχος ένοχον ου ποιεί»

    Αν ο ΘΒ περνούσε τον καιρό του ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ επικοινωνιακά και ΛΙΓΩΤΕΡΟ επιθετικά / συκοφαντικά, θα είχε άλλη τροπή η συνολική εξέλιξη του διαλόγου μαζί του. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένα… γνωστά κόλπα ή ελαττώματα (που βαριέμαι να επαναλάβω).

    Είμαι ΠΑΝΤΑ ανοιχτός σε θετικές εξελίξεις, ίσως γιατί ο ίδιος αλλάζω. Μερικές φορές ΥΠΕΡΤΙΜΩ τους άλλους, και πολύ σπανιότερα τους υποτιμώ.
    Μια θετική πρόκληση σαν «λευκή σημαία», είναι ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τον αντίπαλο. ΔΕΝ είναι ντροπή για μας.¨..

  44. omadeon said

    Υ.Γ. Με κάποιες επιφυλάξεις -βέβαια- για τις ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ και ΛΟΓΙΚΕΣ συνέπειες των τελευταίων γραμμών του σχολίου 36. Διότι… διαβλέπω ένα είδος «Catch 22 problem» (άλυτου αδιέξοδου που απλώς παρατείνει την ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ, κλπ).

  45. omadeon said

    Υ.Γ.2 και μια μικρή επιπλέον σημείωση, ή υπενθύμιση.

    ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι «σε όλα διαφωνούμε» με κάποιον (οποιονδήποτε) ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ να εξετάσουμε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΘΟΣ σημείων όπου συμφωνούμε, σημείων που παίρνουμε σαν ΔΕΔΟΜΕΝΟ και υποτιμούμε. Μοιραζόμαστε (αναγκαστικά) ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ σημεία συμφωνίας, με σχεδόν όλους τους «αντιπάλους μας». Π.χ. κοινές αξιες, ή αποστροφή για ορισμένα αναγνωρισμένα κακά πράγματα, ή συνήθειες της σκέψης, κ.ο.κ.

    Αποτελεί αιτία για απορία, αν το καλοσκεφτεί κανείς, ΠΩΣ καταφέρνουμε, ΠΑΡΑ τον τεράστιο αυτό αριθμό σημείων κοινής αποδοχής και συμφωνίας, να… τσακωνόμαστε για τα (συνήθως ΛΙΓΩΤΕΡΑ) σημεία τριβής και διαφωνίας.

    Εγώ δηλαδή… ΠΩΣ κατάφερα να επικοινωνώ με τον (χριστιανό) μπλόγκερ «μανιτάρι-του-βουνού» ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ και -παρόλ’ αυτά- χωρίς να υποχωρήσω σε ΟΥΤΕ ΕΝΑ πράμα που πιστεύω? Ας το σκεφτεί αυτό πρώτος ο ΘΒ!….

  46. Λουκρητία said

    Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τον Ιερώνυμο ^_^ (α, όχι, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να παραιτηθεί). Απλά προσπαθεί να πάει ακόμα πιο πίσω μια Ελλάδα που σέρνεται.

    Το μάθημα το Θρησκευτικών είναι κάτι τελείως περιττό, και κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο, αφού προκαλεί ακόμα περισσότερες δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις στους μαθητές, η πλειονότητα των οποίων δέχεται αυτά που «διδάσκεται» με αδιαφορία, χωρίς καν να αναρωτηθεί για τη λογική ή την εγκυρότητά τους, και επιπλέον, είναι επισήμως εξεταζόμενο και βαθμολογούμενο. Η απαλλαγή δίνεται μόνο με την έγκριση του κηδεμόνα, συνεπώς, αν ένα παιδί έχει θρήσκευόμενους γονείς που δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν έγγραφο για απαλλαγή, ακόμα κι αν δε πιστεύει το ίδιο, είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί και να εξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα (κι εδώ φυσικά φαίνεται ακόμα περισσότερο η προπαγάνδα που υπάρχει, και το αρρωστημένο θρησκευτικό σύστημα).
    Όσον αφορά τους χριστιανούς μαθητές, το μάθημα καταδικάζει χωρίς καν ανάλυση όλες τις υπόλοιπες θρησκείες (ως βίαιες, ή ως αίτια οργίων κτλ xD), ένα σωρό πράγματα που θεωρούνται «σατανικά», «διδάσκει» την ύπαρξη αγγέλων και «πονηρών» πνευμάτων, και τα γεγονότα της Βίβλου ως ιστορικά
    (Εδώ να προσθέσω πως, όλως παραδόξως, κάθε καλή πράξη ή και θαύμα που συμβαίνει σήμερα ή συνέβη στο παρελθόν αναφέρεται χωρίς ονόματα και αποδείξεις-γιατί άραγε;).

    Δεν είναι τυχαίο πως στις ανεπτυγμένες χώρες δεν διδάσκονται θρησκευτικά στα σχολεία (γίνεται μόνο κατήχηση στις εκκλησίες). Αλλά ποιος είπε ότι η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη; xD

  47. Λουκρητία said

    Υ.Γ: (να ενσωματωθεί το ποστ μου στο προηγούμενο αν είναι δυνατό) Να προσθέσω πως το γεγονός ότι ο κύριος Ιερώνυμος νοιάζεται για φτωχούς, ορφανά, χρήστες ναρκωτικών κτλ (μιλάω γι’αυτούς στους οποίους αναφέρεται το άρθρο στον e-τύπο) δεν μου λέει απολύτως τίποτα σχετικά με τη θρησκεία, υπάρχουν ένα σωρό αλλόθρησκοι (για τους χριστιανούς) και μη-θρησκευόμενοι οι οποίοι έχουν τις ίδιες φιλανθρωπικές τάσεις.

  48. Δεν είναι τυχαίο πως στις ανεπτυγμένες χώρες δεν διδάσκονται θρησκευτικά στα σχολεία (γίνεται μόνο κατήχηση στις εκκλησίες).

    Ακόμα μιά αθεϊστική μπαρούφα ή μάλλον ηθελημένη παραπληροφόρηση.

    «Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται κανονικά σε όλα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) και μάλιστα υπό μορφήν κατηχητική (δηλ. διδασκαλία της Χριστιανικής πίστεως και όχι γενική θρησκειολογία όλων των θρησκειών), διδάσκεται δε τουλάχιστον επί δίωρον κάθε εβδομάδα.
    ………………………
    Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, οι υποστηρίζοντες τα αντίθετα δεν αποδεικνύουν παρά μόνον την παχυλή άγνοιά τους και (πράγμα που δεν αποκλείεται κατά περίπτωση) την πρόθεσή τους να παραπλανήσουν εκείνους προς τους οποίους απευθύνονται. »

    http://www.egolpio.com/APOLOGITIKA/thriskeftika_europe.htm

  49. ΘΒ, εγώ δεν αναγνωρίζω την παραμικρή υποχρέωση να αποδεχθώ τις απόψεις κάποιου αυτοχαρακτηριζόμενου ως απολογητή, τουτέστιν στρατευμένου σε μια ιδέα. Αντ¨αυτού και για λόγους αντικειμενικότητας ως διάψευση στη Λουκρητία και σε όσους έχουμε ακούσει το ίδιο επιχείρημα οφείλεις να παραθέσεις κάποια αντικειμενικά αποδεκτή πηγή, όπως λινκ σε πρόγραμμα του γαλλικού, γερμανικού κλπ υπουργείου παιδείας. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι το λογικό της επισήμανσής μου.

  50. Γιατρός Του Ικα said

    Δυστυχώς ο Θ.Β. έχει δίκιο.(Καλά το ΟΛΕΣ του «έντιμου» απολογητή είναι λίγο τραβηγμένο αλλά όχι και πολύ μακρυά από την αλήθεια).

    Απ’όσο γνωρίζω μόνο η Γαλλία δεν έχει θρησκευτικά στα σχολεία και μάλιστα όχι όλη.Η Αλσατία ακολουθεί το γερμανικό μοντέλο.Η Αγγλία επίσης δεν έχει θρησκευτικά αλλά το κράτος χρηματοδοτεί τα θρησκευτικά σχολεία.Η αλήθεια είναι ότι η κυριαρχία της θρησκείας στην εκπαίδευση είναι καταθλιπτική και όχι μόνο στην Ελλάδα.Βέβαια υπάρχουν και παραλλαγές,όπως π.χ. στη Νορβηγία όπου τα θρησκευτικά δεν έχουν και καλά ομολογιακό χαρακτήρα,αλλά είναι η εξαίρεση.Στη Γερμανία μάλιστα αυτοί που διδάσκουν τα θρησκευτικά στα δημόσια σχολεία είναι υπόλογοι για το περιεχόμενο της διδασκαλίας τους,όχι στο κράτος αλλά στις αντίστοιχες εκκλησίες.

    /Θλίψη και απογοήτευση.

  51. alchimistis said

    @ ΘΒ

    Νομίζω οτι έχεις τουλάχιστον ελλειπη πληροφόρηση. Δεν θα ήθελα να γράψω για εσκεμμένα ψέματα. Υπάρχουν ευρωπαικές χώρες που τα θρησκευτικά δεν διαδάσκονται καθόλου και άλλες στις οποιες υπαρχει επιλογή μεταξυ θρησκευτικών και μαθηματων ηθικής και άλλες στις οποίες το μάθημα αφορά θρησκειολογία και όχι κατηχηση. Για μια γρήγορη ενημέρωση σε παραπέμπω στο Ελεύθερο Τύπο της 13/9/2008.

  52. Rodia said

    Αγαπητοί συνομιλητές, το μάθημα των θρησκευτικών, η κατήχηση δλδ σε κάτι μη λογικό, κάτι που εναντιώνεται στην ανάπτυξη της λογικής σκέψης, είναι κάτι τι το απολύτως επιθυμητό από το σύγχρονο κόσμο του εμπορίου, μια που η αποβλάκωση του ανθρώπου και η υστέρηση της σκέψης ενδυναμώνει τις χωρίς αιτία και λόγο αγορές αχρήστων προϊόντων και ενισχύει την υδροκέφαλη ανάπτυξη του τέρατος που άλλοτε αποκαλείται «παγκοσμιοποίηση» και άλλοτε «οικονομική κρίση».
    Το ά-λογο αφαιρεί από το όν Ανθρωπος το βασικό του χαρακτηριστικό: την ανθρωπιά, που βασίζεται στην ανάπτυξη της λογικής. Παρά τα όσα λέγονται από πιστούς, η πίστη και μόνο σημαίνει άλογη αποδοχή φανταστικών πραγμάτων και οδηγεί τον άνθρωπο στον κόσμο των… προβάτων! :)

  53. @alchimistis

    Για να δούμε ποιος παραπληροφορεί:

    Υπάρχουν ευρωπαικές χώρες που τα θρησκευτικά δεν διαδάσκονται καθόλου

    Πές μας,κατ αρχήν,σε ποι-ΕΣ χώρ-ες (πληθυντικός) δεν διδάσκονται τα θρησκευτικά.

  54. alchimistis said

    Βουλγαρία, Λετονία ή Εσθονία

  55. Ptomas said

    Δεν διαφωνώ. Όντως το παπαδαριό είναι ενοχλητικό όπως και πολλά ακόμα καρκινώματα της κοινωνίας μας. Και τα πληρώνουμε όπως ο ασθενής οργανισμός καταβάλλεται για να συντηρήσει τα καρκινικά κύτταρα. Δυστυχώς όμως πολλοί ανήκουν σ’αυτό το χώρο και η οικονομική ενίσχυση τους φαίνεται αυτονόητη όπως φυσικά και στους ποδοσφαιρόφιλους η οικονομική ενίσχυση στις ΠΑΕ. Όπως πληρώνουμε και απίστευτα ποσά για διάφορες άλλες ανοησίες (π.χ. Eurovision κ.α.). Όπως πληρώνουμε και τις βουλευτικές αποζημιώσεις σε ανθρώπους που μας κλέβουν και μας φτύνουν κατάμουτρα και που στις επόμενες εκλογές θα ξαναψηφίσουμε. Μια περίεργη ερμηνεία της Δημοκρατίας.
    Είμαι μαζί σας 100% στο να καταργηθούν τα θρησκευτικά από τα σχολεία εκτός και αποφασίσουν να διδάσκουν εξίσου όλες τις υπάρχουσες θρησκείες μαζί και το FSM και τον Μεγάλο Σουβλακέα κ.λ.π.
    Η μόνη μου διαφωνία ήταν για τον Τζέρρυ. Μία και θα υπάρχει κάποιος αρχηγός γιατί να μην είναι ο λιγότερο ενοχλητικός, σκεφτείτε να ήταν ο Θεσσαλονίκης θα έφευγα μετανάστης.

  56. Po said

    «να ήταν ο Θεσσαλονίκης θα έφευγα μετανάστης».
    ίσα-ίσα τότε δεν θα προλαβαίναμε να γράφουμε, τα θέατρα επιθεωρήσεων φίσκα, οι εκπομπές στο κόκκινο από επισκεψιμότητα, φτηνό και ολοφάνερο δημόσιο ξεβράκωμα των υποκριτών, τα παγκάρια δεν θα τα πλησίαζε ψυχή.

    ο Σαλονικιός θα ήταν η καλύτερή μας.

    Τις σουπιές φοβάμαι.

  57. @Alchimistis #54

    Μιλάς για τρείς χώρες προερχόμενες από το αθεϊστικό μπλοκ, όπου πράγματι, τα θρησκευτικά ήσαν απαγορευμένα από το κομμουνιστικό καθεστώς μέχρι το 1991.
    Νοσταλγία να υποθέσω;
    Αλλά και γι αυτές ακόμα γράφεις ανακρίβειες (για να μη πω εσκεμμένα ψέμματα)

    ΛΕΤΤΟΝΙΑ
    Στήν Λεττονία διδάσκεται καί χρηματοδοτεῖται ἀπό τό κράτος τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν στά σχολεῖα ὡς κανονικό καί ἰσότιμο πρός τά ὑπόλοιπα μαθήματα καί ἡ Ἐκκλησία διαμορφώνει τήν ὕλη τοῦ μαθήματος καί ἐγκρίνει τούς καθηγητές καί διδασκάλους του καί ἔχει καί τό δικαίωμα νά τούς ἀνακαλέσει τήν ἔγκριση. Αὐτά ἀκριβῶς προβλέπει ὁ νόμος τῆς 7ης Σεπτεμβρίου 1995 στό ἄρθρο 6.

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
    Στά κρατικά σχολεῖα διδάσκεται τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν καί λειτουργοῦν καί θρησκευτικά σχολεῖα πλήρως ἐξομοιωμένα μέ τά κρατικά.

    (πληροφορίες από το σύγγραμμα του Γεωργίου Κρίππα
    «ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε»)

    Εσθονία
    http://www.mmiweb.org.uk/cogree/conferences/vienna/cogree/resources/valk.doc
    Tα θρησκευτικά διδάσκονται στα σχολεία εφόσον 15 μαθητές το ζητήσουν.Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 τα θρησκευτικά διδάσκοντας στα 100 από τα 700 σχολεία της χώρας.Στη χώρα ήδη έχει δημιουργηθεί θεολογική σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου.

  58. alchimistis said

    @ΘΒ 57

    Παραθέτω αντίγραφο από την παραπομπή που ανέφερα στο 51.
    Απ’οτι γνωρίζω οι χώρες αυτές ειναι στην Ευρώπη.

    Βουλγαρία
    Στη γειτονική χώρα τα Θρησκευτικά
    δεν διδάσκονται στη δημόσια εκπαί-
    δευση -με την εξαίρεση ελάχιστων
    δημόσιων σχολείων.

    Εσθονία
    Το μάθημα των Θρησκευτικών κα-
    ταργήθηκε με εντολή του υπουργεί-
    ου Παιδείας το 1930. Τα παιδιά που
    επιθυμούν να λάβουν θρησκευτική
    εκπαίδευση μπορούν να παρακολου-
    θήσουν το αντίστοιχο κατηχητικό της
    Εκκλησίας. Τα σχολεία έχουν ελευθε-
    ρία στη διαμόρφωση του τελικού προ-
    γράμματος της διδακτέας ύλης.

    Γαλλία
    Μόνο στα ιδιωτικά καθολικά σχο-
    λεία και σε σχολεία άλλων δογμάτων
    μπορεί κανείς να διδαχθεί το μάθημα
    των Θρησκευτικών στη Γαλλία. Από
    τη δημόσια εκπαίδευση καταργήθη-
    κε το 1882-6 με νόμο, με βάση τον
    οποίο η Παιδεία θεσπιζόταν στο εξής
    ως «λαϊκή» και όχι πια εκκλησιαστική
    (lois de laïcisation). Την ίδια ώρα, στη
    σημερινή γαλλική μέση εκπαίδευση
    είναι υποχρεωτική η διδασκαλία των
    Καλών Τεχνών (εικαστικά και μουσι-
    κή εκπαίδευση), το μάθημα Ιστορί-
    ας-γεωγραφίας-εκπαίδευσης του
    πολίτη και στην τελευταία τάξη του
    Λυκείου υποχρεωτικό είναι (ανεξαρ-
    τήτως κατεύθυνσης) το μάθημα της
    φιλοσοφίας

  59. undantag said

    Αγαπητέ Ομαδέωνα είπες (43)

    «Και το σχόλιο του ΘΒ, νούμερο 36, δεν είχε τίποτα μεμπτό. Νομίζω άλλωσε ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν (?):»

    Αν και σπάνια διαφωνούμε, για μένα, το ΘΒειο σχόλιο 36 ουσιαστικά μας έλεγε πως μέχρι να ξεκαθαρίσουμε με τους πολιτικούς (τα μεγάλα ψάρια) ας αφήσουμε στην άκρη τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα (τα τάχα μου μικρά). Η κατάληξη «ένοχος ένοχον ου ποιεί» είναι τυπική της προσφιλούς στο εν λόγω τρολ «προσφυγής στο μεμπτότερο».

    Και διαφωνώ διότι:
    – δεν είναι ανάγκη να λυθούν ΟΛΑ τα προβλήματα του κόσμου πρωτού να φτάσουμε στο εκκλησιαστικό. Μπορούμε και όλα μαζί – και επιτέλους, ο καθένας και οι προτεραιότητές του
    – οι πολιτικοί ΔΕΝ ελέγχουν την εκκλησία – μάλλον το αντίθετο. Συνεπώς ο Ιερώνυμος είναι μια καλή αρχή.
    – το «ένοχος ένοχον ου ποιεί» δεν έχει εφαρμογή εν προκειμένω, εφόσον την ενοχή των παπάδων καλείται να καταδείξει η δικαστική εξουσία και τεκμαίρει ήδη η κοινωνία (το τελευταίο προσωπική μου γνώμη)

  60. @Alchimistis #58

    ΓΑΛΛΙΑ
    Τό Γαλλικό Σύνταγμα ὁρίζει στό ἄρθρο 2 ὅτι ἡ Γαλλία εἶναι ἕνα κράτος «λαϊκό», προσθέτει δέ ὅτι ἐγγυᾶται τήν ἰσότητα ἐνώπιον τοῦ νόμου άδιακρίτως θρησκέιας καί σέβεται ὅλες τίς θρησκευτικές πεποιθήσεις.
    Σέ πολλές περιοχές τῆς Γαλλίας (π.χ. Ἀλσατία, Λωραίνη, ὑπερπόντιοι νῆσοι μέ νόμο ἤ μέ διεθνεῖς ὑπάρχει ὄχι χωρισμός ἀλλά συνένωση κράτους-Ἐκκλησίας (δηλ. ἡ Ἐκκλησία εἶναι κρατική, διδάσκεται ὡς ὑποχρεωτικό τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν τῆς Χριστινικῆς Ἐκκλησίας, οἱ κληρικοί μισθοδοτοῦνται ἀπό τό κράτος κ.λ.π.).
    Ἐπίσης στά δημόσια σχολεῖα γίνεται κάθε ἑβδομάδα κήρυγμα ἀπό τούς κληρικούς τῆς Καθολικῆς Ἐκκλησίας χρηματοδοτούμενο ἀπό τό κράτος.

    (από το προαναφερθέν συγγραμμα του Γεωργίου Κρίππα)

    Βουλγαρία 2008

    Το Υπουργείο παιδείας προτίθεται να κάνει υποχρεωτικό το μάθημα των θρησκευτικών (που ήδη διδάσκεται προαιρετικώς)σε όλα τα σχολεία,για πρώτη φορά μετά την απαγόρευση που ίσχυε επι κομμουνιστικού καθεστώτος.
    http://www.sofiaecho.com/2008/02/22/658911_insight-religion-in-schools

    Για την Εσθονία τα είπαμε.

    Συνεπώς το άρθρο που επικαλείσαι περιέχει κάμποσες ανακρίβειες τις οποίες και μετέφερες δίχως να τις ελέγξεις.

  61. @U..G

    «τεκμαίρει ήδη η κοινωνία (το τελευταίο προσωπική μου γνώμη)»

    Εσείς νομίζετε διάφορα πράγματα κατά καιρούς,τα οποία αποδεικνύονται πομφόλυγες.
    Η περίπτωση Βαβύλη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα,σχετικό με τα όσα αναφέρονται.
    Ενδεικτικό δε, τού τι «τεκμαίρει η κοινωνία» της τηλεχαύνωσης είναι ότι μεταξύ των 100 επιφανέστερων ελλήνων όλων των εποχών,επελέγη ο …Λαζόπουλος!
    Αν αύριο η Εκκλησία τακιμιάσει με 3-4 μεγαλοκαναλάρχες και αρχίσει η διαφήμιση του «θεαρέστου έργου»,σε λίγους μήνες θα γίνει της μόδας η ρασοφορία.
    Εξάλλου την κατάληξη των αθεϊστικών,δήθεν ,καθάρσεων την είδαμε μόλις πριν μερικά χρόνια στις χώρες που μάς παρουσίασε ο Αlchimistis σαν πρότυπο παιδείας.Ας μη τα επαναλάμβάνουμε γιατί γινόμαστε βαρετοί.

    Έχεις ένα δίκιο εκεί που λές «ο καθένας και οι προτεραιότητές του».
    Δικές μου προτεραιότητες είναι να σταματήσει η γιγάντια,επίσημη και νόμιμη, κλοπή των τραπεζών που σε δανείζουν με 18% τόκο και δίνουν 1,5% στους καταθέτες.
    Αν σε αυτή την προοπτική ενταχθεί και η αποκάλυψη των όποιων απατεώνων παπάδων ,συμφωνώ και επαυξάνω.
    Αλλά το να παρουσιάζεται ο ελέφας σαν μύγα και ο κώνωψ ως μαμμούθ και εξιλαστήριο θύμα συνιστά αντιστροφή και διαστροφή τής πραγματικότητας.

  62. alchimistis said

    Αγαπητέ ΘΒ,

    Δέχομαι οτι οι πηγές και του ενός και του άλλου δεν είναι ακριβείς σε όλα τους τα σημεία.
    Υποθέτω επίσης οτι συμφωνείς οτι το «προτίθεται» έχει καποια διαφορά με το «είναι» όπως και οτι το κήρυγμα είναι κάτι διαφορετικό από το μάθημα.

  63. alchimistis said

    @ΘΒ 61

    «στις χώρες που μάς παρουσίασε ο Αlchimistis σαν πρότυπο παιδείας»

    Δεν νομίζω να εγραψα κάπου για πρότυπα παιδείας. Επεσήμανα μια θέση σου
    ««Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται κανονικά σε όλα τα σχολεία» (ΘΒ48) η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

  64. @Αlchimistis

    Ο βασικός σου ισχυρισμός ήταν ό,τι «Υπάρχουν ευρωπαικές χώρες που τα θρησκευτικά δεν διαδάσκονται καθόλου».

    Εκ του διαλόγου απεδείχθη ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην οποία τα θρησκευτικά δεν διδάσκονται καθόλου.

    Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, ούτε καν, σε όλη την επικράτεια της «πρωτοπόρου» στον αθεϊσμό Γαλλίας!!!

    Στις δε χώρες της ανατολικής Ευρώπης,που εξήλθαν πρόσφατα από τον αντιχριστιανικό μεσαίωνα,η κατάσταση τείνει προς όσα ίσχυαν πριν την εγκαθίδρυση των απολυταρχικών καθεστώτων.

    (Νόμισα πως θεωρούσες παράδειγμα προς μίμηση την απαγόρευση των θρησκευτικών που ίσχυε στις παραπάνω χώρες.Αν σε αδίκησα ζητώ συγγνώμη.)

  65. Panos said

    > «Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται κανονικά σε όλα τα σχολεία
    >(δημόσια και ιδιωτικά) και μάλιστα υπό μορφήν κατηχητική (δηλ. διδασκαλία της Χριστιανικής
    >πίστεως και όχι γενική θρησκειολογία όλων των θρησκειών), διδάσκεται δε τουλάχιστον επί δίωρον
    >κάθε εβδομάδα.
    >………………………
    >Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, οι υποστηρίζοντες τα αντίθετα δεν αποδεικνύουν παρά μόνον την παχυλή
    >άγνοιά τους και (πράγμα που δεν αποκλείεται κατά περίπτωση) την πρόθεσή τους να παραπλανήσουν
    >εκείνους προς τους οποίους απευθύνονται. »

    Στη Μ.Β. δε διδάσκονται θρησκευτικά (με την έννοια της διδασκαλίας της χριστιανικής πίστεως).

    > Πές μας,κατ αρχήν,σε ποι-ΕΣ χώρ-ες (πληθυντικός) δεν διδάσκονται τα θρησκευτικά.

    Δες παραπάνω.

    > Εκ του διαλόγου απεδείχθη ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην οποία τα θρησκευτικά δεν διδάσκονται καθόλου.

    Δες παραπάνω

  66. undantag said

    UG
    » «τεκμαίρει ήδη η κοινωνία (το τελευταίο προσωπική μου γνώμη)»
    Εσείς νομίζετε διάφορα πράγματα κατά καιρούς,τα οποία αποδεικνύονται πομφόλυγες.»

    Εγώ τουλάχιστον φρόντισα, όταν εξέφερα προσωπικές γνώμες, να το διευκρινίσω, και τις υποβάλω στη βάσανο της κριτικής, στη συμφωνία ή διαφωνία του συνομιλητή μου.
    Και θεωρώ τιμητικό να ανακαλεί κανείς τις λαθεμένες του απόψεις (ΥΓ: ΔΕΝ άλλαξα άποψη για τη Βαβυλιάδα).

    Ένας ΧΟ, όταν εκφέρει τη γνώμη περί υπάρξεως του Γιαχβέ, της άσπιλης σύλληψης της Μαριάμ, διευκρινίζει άραγε ότι είναι προσωπική του γνώμη; Τις υποβάλλει στη βάσανο της κριτικής; Τις ανακαλεί;

    Εδώ έγκειται η διαφορά μας. Keep walking.

  67. Όχι ότι μ’ενδιαφέρει και τόσο πολύ τί κάνουν οι άλλες χώρες, τα θρησκευτικά δεν πρέπει να διδάσκονται επειδή μου το λέει η λογική μου όχι επειδή το λένε οι άλλοι. Αλλά επειδή με εκνευρίζουν μερικές συμπεριφορές ας πω πως και στην Ισπανία ΔΕΝ διδάσκονται πια τα θρησκευτικά (και η Ισπανία τυχαίνει να μην προέρχεται από το αθεϊστικό μπλοκ :p).

    Στην Φιλανδία πριν από χρόνια (ισχύει ακόμα φαντάζομαι) μπορούσαν οι μαθητές να επιλέξουν να κάνουν φιλοσοφία αντί για θρησκευτικά. Στην Αγγλία νομίζω πως δεν διδάσκονται σε όλα τα σχολεία (αλλά αυτή η χώρα είναι περίπτωση τελικά, ακόμα και πολύ θρήσκα άτομα που γνώρισα έχουν πολύ φυσιολογικές απόψεις, δεν θέλουν πχ να διδάσκονται θρησκευτικά στο σχολείο..)

    H Εσθονία πάντως έχει το μικρότερο ποσοστό πιστών (σε οργανωμένη θρησκεία) στην Ευρώπη. Κοίτα να δεις.. Γενικά όσο πιο βόρεια πάμε τόση λιγότερη θρησκευτική μανία υπάρχει.

  68. Rodia said

    Αν αύριο η Εκκλησία τακιμιάσει με 3-4 μεγαλοκαναλάρχες και αρχίσει η διαφήμιση του «θεαρέστου έργου»,σε λίγους μήνες θα γίνει της μόδας η ρασοφορία.

    Συμφωνώ με χίλια! Σε αυτό όμως συμβάλλει τα μάλα η υστέρηση της σκέψης, η οποία οφείλεται στη «διδασκαλία» μη λογικών πραγμάτων με συνέπεια το… στραμπούληγμα του μυαλού!

    –>> Ιοκάστη, όσο βορειότερα, τόσο υπερισχύει η λογική έναντι του μοιρολατρικά «συναισθηματικού» Νότου.
    (η λέξη «συναίσθημα» σε παρένθεση, επειδή πρόκειται για μη-συναίσθημα, για γλυκερή εκδήλωση που συνηθίζεται στη χώρα μας να αποκαλείται συναίσθημα)
    Το πραγματικό συναίσθημα (ρ. συναισθάνομαι) δεν συγκρούεται με τη λογική.

  69. Comte de Toulouse said

    Ανέκαθεν στην Ελλάδα είχαμε σαν παράδειγμα «τι κάνουν εις τας Ευρώπας». Σε τίποτα δεν πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι;
    Δεύτερον, αμφιβάλλω ότι εις τας Ευρώπας είναι τόσο ομολογιακό όσο εδώ. Σύμφωνα με τα βιβλία του μαθήματος, η ορθή / μη πλανεμένη πίστη είναι η χριστιανική.
    Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος λέει μεταξύ άλλων «…η πολιτεία… εάν δεν το φροντίζει και δεν δίνει στους μαθητές τις σωστές προϋποθέσεις ώστε να κρίνουν, …»
    Αυτό το «κρίνουν», που το είδε το παλληκάρι ;

    Po είπε:

    Τις σουπιές φοβάμαι.

    Και εγώ. Μαγειρεμένες με σπανάκι είναι μούρλια, αλλά φέρνουν πολλά αέρια.

  70. omadeon said

    Καλησπέρα,
    Undantag, φυσικά έχεις δίκιο σε όσα επεσήμανες για το σχόλιο 36 του ΘΒ. Πήγες ΠΙΟ πέρα, στις αμείλικτες λογικές συνέπειες όσων είπα εν μέρει κι εγώ στο πρώτο υστερόγραφο.

    Λοιπόν, ο διάλογος τελικά δεν ήταν άσχημος. Για να ανακεφαλαιώσω ως… νεοχρισθείς (αυτο-)διαιτητής ο ΘΒ έβαλε 2 γκόλ ή 3 κι εμείς μόνο 1. Βάλαμε όμως και… αυτογκόλ το οποίο εντόπισε εγκαίρως (και θεραπευτικώς) ο Δόκτωρ του Ικα (όπου «Ικα» πρέπει να είναι… Πανεπιστήμιο μάλλον, όχι το γνωστό «ΙΚΑ» που ξέρουμε -χεχε).

    Αλλά όχι και «πομφόλυγες» ρε παιδί μου. Ειλικρινείς αυταπάτες τις λένε. Να ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι στον ΥΠΑΡΚΤΟ κόσμο ισχύει Α ή Β επειδή το μυαλό μας ΘΕΛΕΙ να ισχύει το Α ή Β. Και σε αυτό το «άθλημα» ο… αναμάρτητος πρώτος τον Λίθον βαλέτω. Σίγουρα από τους πλέον «αμαρτωλούς» διαπρέπει ο ΙΔΙΟΣ ο πράκτωρ ο στηλιτεύσας τους πάντες αλλά… μη δυνάμενος να αφαιρέσει το δοκάρι έμπροσθεν του ιδικού του οφθαλμού, μέμφεται τις… οδοντογλυφίδες πίσω από τις οποίες μερικοί από μας κρύβονται – τελικά…

    Το αν ή όχι αποτελεί «έξοδος από τον αντι-χριστιανικό Μεσαίωνα» η επαναφορά της διδασκαλίας των θρησκευτικών είναι ΠΟΛΥ συζητήσιμο θέμα, δεδομένου ότι ο Χριστιανισμός ΟΔΗΓΗΣΕ στον ΜΕσαίωνα, και μάλλον σε ΑΥΤΟΝ επιστρέφουμε (αν και η αντίρροπη τάση, η «αναγεννησιακή» υπάρχει ΚΑΙ αυτή, κι ο αγώνας σίγουρα δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά…)

    Αλλά προσέξτε κάτι όμως…
    Για να επέλθει Αναγέννηση πραγματική, δεν φτάνει ΜΟΝΟ η κατάργηση της πλύσης εγκεφάλου στη θρησκεία (δηλαδή η κατάργηση του παραμυθιάσματος ΑΝΗΜΠΟΡΩΝ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ την αλήθεια μικρών παιδιών)…
    Χρειάζονται και κάποια άλλα πράματα, που πολύ συχνά ξεχνιώνται – μέσα στη δίνη του στυγνού κόσμου όπου ζούμε.

    Η «αγάπη προς τον πλησίον» ΔΕΝ είναι κόπυράϋτ του Χριστού, την είπαν κι άλλοι πολύ πριν από τον ίδιο, και τη λέμε κι εμείς – όσοι ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κατανοήσουμε ότι… ελλείψει «Μεγάλου Μπαμπά» που φροντίζει και τιμωρεί τα παιδιά του, ΟΡΦΑΝΟΙ πάνω στη γη, είμαστε αναγκασμένοι να χτίσουμε τις δικές μας αξίες, συνήθως EX NIHILO.
    (Κι όλα αυτά τα ΞΕΡΟΥΝ χριστιανοί σπάνιοι και με ΣΠΑΝΙΟ ΤΡΟΠΟ φιλικοί σε εμάς τους άθεους και αγνωστικιστές… χριστιανοί που -ΑΝΤΙΘΕΤΑ με τον ΘΒ- ξέρουν ότι ο κάθε συνεπής άθεος ΕΙΝΑΙ κο αυτός ένας μικρός Χριστός, και ότι το καλό που κάνει, θα το κάνει ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΗ ανταπόδωσης, είτε στους ουρανούς, είτε στις… Τράπεζες επί της Γης).

    Αυτά προς γνώσιν και συμμόρφωσιν… μουτζαχεντίν και πρακτόρων! :)

  71. Βρε παιδιά, ακόμα με τα ψέματα που αμολάει ο Θου Βου ασχολείστε; Αυτός σε λίγο θα επαναλάβει τις γνωστές παπαριές ότι το «Hotel California» των Eagles είναι σατανιστικός ύμνος. Χώστε του εκεί πέρα ένα perma-ban να πάει στον ψυχάκια το θεούλη του ο ηλίθιος.

  72. Γιατρός Του Ικα said

    Toν 17ο αιώνα όλες οι χώρες της Ευρώπης,πλήν Ολλανδίας και -δειλά,δειλά της Αγγλίας- είχαν απόλυτη μοναρχία.
    Φαντάζομαι ότι σε «μυαλά» εκείνης της εποχής σαν του Θ.Β. αυτό ισοδυναμούσε με επιχείρημα κατά της δημοκρατίας…

    Σήμερα απλά λένε κάτι για τις μύγες,το πλήθος τους και τα αγαπημένα τους εδέσματα.(Ναι ρε,είμαι ελιτιστής).

    nuff said,που λένε και στα ιντερνέτια.

    @Οmadeon

    Αν και είχες πεί κάποτε ότι δε σου αρέσει η λογοτεχνία αυτό:»…όσοι ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κατανοήσουμε ότι… ελλείψει “Μεγάλου Μπαμπά” που φροντίζει και τιμωρεί τα παιδιά του, ΟΡΦΑΝΟΙ πάνω στη γη, είμαστε αναγκασμένοι να χτίσουμε τις δικές μας αξίες, συνήθως EX NIHILO.» μου θύμισε τον μύθο του Σισύφου του Καμύ.(Προσοχή!!στη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου!κυκλοφορούν ΦΟΝΙΚΕΣ μεταφράσεις του μύθου του Σισύφου.)

    Δεν αντέχω στον πειρασμό να παραθέσω το απόσπασμα.

    «Και τη στιγμή εκείνη την άχραντη όταν ό άνθρωπος στρέφεται πίσω προς τη ζωή του, ό Σίσυφος, ξαναπηγαίνοντας προς το βράχο του, ατενίζει την ασύνδετη αυτή ακολουθία των πράξεων που γίνεται πεπρωμένο του, πλασμένο απ’ τον ίδιο, ενιαίο κάτω απ’ το βλέμμα της μνήμης του και σύντομα σφραγισμένο απ’ το θάνατο του. Έτσι, βεβαιωμένος για την ολότελα ανθρώπινη αρχή όλων των ανθρώπινων, τυφλός πού διψάει να δει και πού ξέρει πώς η νύχτα είναι ατελεύτητη, πορεύεται πάντα. Ό βράχος κυλάει και ξανακυλάει. Κι εγώ αφήνω το Σίσυφο στα ριζά του βουνού! Το φορτίο του ο καθένας πάντα το ξαναβρίσκει. Όμως ο Σίσυφος διδάσκει την ανώτερη εκείνη πίστη πού αρνιέται τους θεούς κι ανασηκώνει τους βράχους. Κρίνει κι αυτός ότι τα πάντα καλά. Το σύμπαν αυτό, στο έξης δίχως αφέντη, δεν του φαίνεται ούτε στείρο ούτε μάταιο. Κάθε ψήγμα της πέτρας αυτής, κάθε ορυκτό θραύσμα του όρους αυτού του γεμάτου νύχτα, φτιάχνει μόνο τον κόσμο ολόκληρο. Και μόνη η πάλη προς τις κορφές αρκεί να γεμίσει την καρδιά του άνθρωπου. Ο Σίσυφος πρέπει να λογίζεται ευτυχής.»

  73. Rodia said

    ~~Γιατρέ του ΙΚΑ, αν και διαβασα το μυθο του Σίσυφου μάλλον πριν καν γεννηθεί ο Αρης Αλεξανδρου, το εργο του Καμύ επέδρασε πολύ θετικά στη ζωή μου. Να είσαι καλά που μας τον θύμισες. :)

  74. @Rodia

    Η Εκκλησία εμπεριέχει ένα αντιεξουσιαστικό , αντικαταναλωτικό και αντινεοταξικό σύστημα αξιών.
    Ο απ.Παύλος είπε «έχοντες τροφάς και σκεπάσματα τούτοις αρκεσθησόμεθα».Ο Χριστιανός ,αν έχει λιγη τσίπα μέσα του,δε μπορεί να είναι ούτε τοκιστής,ούτε golden boy,ούτε αδηφάγος καταναλωτής όταν δίπλα του υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στα παγκάκια με άδειο στομάχι.
    Αρκεί να ρίξει μιά ματιά κανείς στην Καθολική επιστολή τού Ιακώβου για να αντιληφθεί το πνεύμα του ευαγγελίου.
    Τις όποιες παραχαράξεις από ρασοφόρους τις καταδικάζω περισσότερο από εσένα αλλά η χριστιανική πίστη έχει τα χαρακτηριστικά που προανέφερα.

    @Ιka #72

    Το ότι τα θρησκευτικά διδάσκονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ανέφερα με αφορμή το ψέμα τού #46:
    «Δεν είναι τυχαίο πως στις ανεπτυγμένες χώρες δεν διδάσκονται θρησκευτικά στα σχολεία (γίνεται μόνο κατήχηση στις εκκλησίες). Αλλά ποιος είπε ότι η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη; »

    @Οmadeon

    Η “αγάπη προς τον πλησίον” ΔΕΝ είναι κόπυράϋτ του Χριστού, την είπαν κι άλλοι πολύ πριν από τον ίδιο, και τη λέμε κι εμείς – όσοι ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κατανοήσουμε ότι… ελλείψει “Μεγάλου Μπαμπά” που φροντίζει και τιμωρεί τα παιδιά του, ΟΡΦΑΝΟΙ πάνω στη γη, είμαστε αναγκασμένοι να χτίσουμε τις δικές μας αξίες, συνήθως EX NIHILO.

    Μακάρι να κατέληγαν και άλλοι στο ίδιο συμπέρασμα για την αναγκαιότητα της αγάπης.
    Αλλά κάποιοι ανακαλύπτουν στον άλλο την κόλαση τους (βλ.Σαρτρ),άλλοι βλέπουν τον αδύναμο με αποστροφή και την συμπόνια ως την χείριστη αδυναμία.(βλ.Νίτσε) κ.ο.κ.

    Το ex nihilo ξέρεις ότι δε βγάζει πουθενά, παρά μόνο σε ταντάλειο μαρτύριο.Είναι άδικο για τον εαυτό σου,να προσπαθείς να ανακαλύψεις εκ νέου τον τροχό ή την πυρά παριστάνοντας ότι τα αγνοείς.

  75. Rodia said

    Θου Βου, γράφεις: «Η Εκκλησία εμπεριέχει ένα αντιεξουσιαστικό, αντικαταναλωτικό και αντινεοταξικό σύστημα αξιών.»
    ..και απορώ πώς γίνεται, αν πραγματικά εννοείς αυτό που γράφεις, να υποστηρίζεις τους καπηλευτές και διαστρεβλωτές αυτών των αξιών. Αυτούς που με τις πράξεις τους διδάσκουν άλλα, εντελώς διαφορετικά πράγματα.

  76. Γιατρός Του Ικα said

    @Θ.B.

    Ξέρω γιατί το ανάφερες,ξέρω και τις προεκτάσεις που δίνεις σ’αυτό το γεγονός.Μη βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις κάτι ως ψέμα αν δε γνωρίζεις ότι ο/η Λουκρητία σκόπιμα είπε αυτό που είπε,γνωρίζοντας ότι δεν ισχύει.Κάτι τέτοιο σε χαρακτηρίζει τουλάχιστον ως κακόπιστο συνομιλητή.

    @Rodia

    Βρέ συ,ο Άρης Αλεξάνδου γεννήθηκε το 1922,πόσων χρονών είσαι;

  77. Rodia said

    Γιατρέ, γεννήθηκε λογοτεχνικά εννοώ… Οσο για την ηλικία μου, άσε, είμαι ένας ζωντανός μύθος. Μάλλον επειδή δεν κάνω χρήση γιατρών και φαρμάκων! ;)

  78. @Ika

    Μη βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις κάτι ως ψέμα αν δε γνωρίζεις ότι ο/η Λουκρητία σκόπιμα είπε αυτό που είπε,γνωρίζοντας ότι δεν ισχύει.Κάτι τέτοιο σε χαρακτηρίζει τουλάχιστον ως κακόπιστο συνομιλητή.

    Το ψέμα είναι έτσι κι αλλιώς ψέμα.Δεν είπα τον συγγραφέα του ψεύτη αν και από τον αποφατικό τρόπο τής γραφής έμοιαζε βέβαιος γι αυτά που έλεγε, δίχως ωστόσο να δικαιολογήσει με κάποια παράθεση πηγών αυτή την βεβαιότητα του.

    @Rodia

    Θου Βου, γράφεις: «Η Εκκλησία εμπεριέχει ένα αντιεξουσιαστικό, αντικαταναλωτικό και αντινεοταξικό σύστημα αξιών.»
    ..και απορώ πώς γίνεται, αν πραγματικά εννοείς αυτό που γράφεις, να υποστηρίζεις τους καπηλευτές και διαστρεβλωτές αυτών των αξιών. Αυτούς που με τις πράξεις τους διδάσκουν άλλα, εντελώς διαφορετικά πράγματα.

    Πού φάνηκε ότι στηρίζω τους κάπηλους και διαστρεβλωτές;
    Το άκρως αντίθετο συμβαίνει!Πολλές φορές έχω βγάλει στη σέντρα ακόμα και τον ίδιο τον μπαγαμπόντη εαυτούλη μου,όταν ζητά το βόλεμα και την καλοπέραση του.Αυτό βεβαίως,δεν μπορείς να το γνωρίζεις εσύ,αλλά μπορείς να το διακριβώσεις όταν, τυχόν, βρεθούμε στα ίδια μετερίζια κοινωνικών αγώνων.

  79. Rodia said

    καλέ μου Θου Βου, αποκλείεται να βρεθούμε στα ίδια μετερίζια, μια και υποστηρίζω ότι (σχόλιο αρ. 52) το «μάθημα» των θρησκευτικών οδηγεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο προς τα πίσω. Η δοξασία όταν βαφτίζεται «πνευματική ανάπτυξη» είναι κάτι τι επικίνδυνο -τουλάχιστον.

  80. @Rodia

    Αν έχεις βρεθεί στο δρόμο διαμαρτυρόμενη για την εισβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Σερβία,Αφγανιστάν,Ιράκ ,αν βρέθηκες στο δρόμο θυμωμένη μετά τις πυρκαγιές του προπέρσινου καλοκαιριού και σε ανάλογες περιστάσεις,τότε ήσουν δίπλα μου, έστω κι αν δεν το γνωρίζεις ή επιθυμείς.

  81. ΘΒ για το 74

    «Η Εκκλησία εμπεριέχει ένα αντιεξουσιαστικό , αντικαταναλωτικό και αντινεοταξικό σύστημα αξιών».

    Σε ποια χώρα; Γιατί παντού τους περισσότερους ιερωμένους πλούσιους, διψασμένους για εξουσία και έτοιμους ανά πάσα στιγμή να δείξουν πως είναι ανώτεροι από τον μέσο άνθρωπο τους βλέπω… Θα μας πουν ότι είναι και αναρχικοί σε λίγο (με λιμουζίνες και βίλες, έλεος…)

    Μπορεί (λέω μπορεί) ο απ. Παύλος να τα έλεγε όλα τέλεια, αλλά ξέρεις τί γίνεται, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ (πρακτική) τί έλεγε κάποιος πριν από χιλιάδες χρόνια αν κανείς από τους (και καλά) πιστούς δεν ακολουθεί την διδασκαλία του πλέον. Σημασία έχει το σήμερα, και σήμερα οι παπάδες είναι μες στην διαφθορά. Άμα διορθωθούν έλα να το ξανασυζητήσουμε, γιατί αν οι μόνοι που ακολουθείτε τις διδασκαλίες του Παύλου είσαι εσύ, η γιαγιά μου κι άλλοι 2 και η εκκλησία κάνει τα αίσχη να το βράσω, δεν είναι χριστιανισμός αυτός…

    «Το ότι τα θρησκευτικά διδάσκονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ανέφερα με αφορμή το ψέμα τού #46: «Δεν είναι τυχαίο πως στις ανεπτυγμένες χώρες δεν διδάσκονται θρησκευτικά στα σχολεία (γίνεται μόνο κατήχηση στις εκκλησίες). Αλλά ποιος είπε ότι η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη; »»

    ΔΕΝ είναι ψέμα όπως σου αποδείξαμε, υπάρχει η τάση να αποσύρονται τα θρησκευτικά από τα σχολεία και γίνεται όλο και πιο έντονη, σε μερικές χώρες εδώ και χρόνια, σε μερικές πιο πρόσφατα, και σε κάποιες σταμάτησε η διδασκαλία τους τελείως (πχ Ισπανία). Και αυτά δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου, κάτοικοι των χωρών αυτών μου τα έχουν πει. Μην αγνοείς ό,τι δεν σε συμφέρει.

  82. Rodia said

    Θου Βου (σχολιο-80)
    Ειναι εκπληκτικός ο τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος λοιπόν!
    Αν νομίζεις ότι οδηγηθηκες εκεί μέσω του «μαθήματος» των θρησκευτικών, ψάξε αν θέλεις για την αντίφαση που υπάρχει. Δεν παύω να εκπλήσσομαι για την αντίφαση που συναντώ μια ζωή σε κάθε βήμα. Αλλη μια λοιπόν η δική σου περίπτωση! :)
    ..εδώ που τα λέμε, η συνέπεια είναι πάάάρα πολύ δύσκολο πράγμα για να το πετύχει κάποιος στη ζωή του..
    [μια σκεψη: με ποιους θα ήταν σημερα ο Χριστός που πιστεύεις; Ποιο δρομο θα χάραζε; Το δρόμο της λογικής ή το δρόμο της μυστηριακής δοξασίας;]

    –>> Παιδιά, φεύγω, καλά να περάσετε το Σ/Κ :)))

  83. Iokaste

    Bλέπεις όσα σού παρουσιάζουν τα κανάλια γι αυτό κι έχεις αυτή την αντίληψη,η οποία ενισχύεται από την ατνητική σου προκατάληψη.
    Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν λαμόγια ,απατεώνες κι επαγγελματίες.
    Όμως υπάρχουν και πολλοί ,πάρα πολλοί ανιδιοτελείς,αφιλάργυροι,λιτοί,φιλάνθρωποι.

    Ένας από αυτούς φαίνεται πως είναι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
    Άλλοι;
    http://www.diakonia-filakon.gr/letters.php
    (π.Γερβάσιος Ραπτόπουλος)
    http://www.lifo.gr/content/i146/x8/1235
    (π.Αντώνιος Παπανικολάου)
    και μητροπολίτες
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4380056

    Όσο για τα θρησκευτικά δεν ξέρω τι κάνει η κυβέρνηση Θαπατέρο μαζί με την θέσπιση του γάμου των λεσβιών κλπ.
    Τα όσα παρέθεσα είναι εξαιρετικά σαφή και με παράθεση αξιόπιστων πηγών.
    Την τάση για κατάργηση των θρησκευτικών, μάλλον, την βλέπεις μόνο εσύ καθώς η πραγματικότητα δείχνει ότι,και εκεί που είχαν καταργηθεί από τον αθεϊστικό απολυταρχισμό,επιστρέφουν δριμύτερα.
    Αν έχεις κάποια πηγή μπορείς να μάς την παραθέσεις.
    Το «μού είπε κάποιος,κάπου, κάποτε ότι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα» έχει μικρή αξία.

  84. ΘΒ

    Επιμένεις να ξεχνάς πως ήμουν χριστιανή και η προκατάληψή μου ήταν υπέρ της εκκλησίας. Άλλαξα γιατί είδα κάποια πράγματα. Ποτέ δεν βασίζω την γνώμη μου στα κανάλια και σίγουρα υπάρχουν και ανιδιοτελείς χριστιανοί. Το θέμα όμως είναι ποιος επηρεάζει την χώρα, και δεν είδα τους σωστούς να κάνουν και πολλά για να αλλάξουν κάποιες άσχημες καταστάσεις, αντιθέτως είδα τα λαμόγια να τα τρώνε από παντού.

    Αναγνωρίζω πως οι πηγές έχουν αξία και πως δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να δεχτεί αυτά που λέω από την στιγμή που δεν έχω πηγές. Έμαθα όμως πως πολλές φορές αυτό που παρουσιάζεται (στα κανάλια, στα βιβλία, εφημερίδες κλπ) απέχει πολύ από την πραγματικότητα όπως την ζουν οι κάτοικοι. Γι’αυτό προτιμώ τώρα πια να ζω μια πραγματικότητα παρά να την διαβάζω (αν γίνονται και τα 2 βέβαια είναι ιδανικό). Έτσι θα εμπιστευτώ περισσότερο αυτό που έζησα στην Μ. Βρετανία. Και σόρυ αλλά θα εμπιστευτώ πολύ περισσότερο έναν Φιλανδό που ζει στην Φιλανδία 25 χρόνια και έχει πάει σχολείο εκεί παρά την οποιαδήποτε πηγή μπορεί να μου δώσεις εσύ (τα γεγονότα αλλάζουν πολύ συχνά παρεμπιπτόντως, είσαι σίγουρος πως οι πηγές σου είναι πάντα ενημερωμένες;).

    Η κυβέρνηση Θαπατέρο προσπαθεί να μειώσει τις κοινωνικές αδικίες, αυτό κάνει. Μου έχουν περιγράψει το μάθημα που αντικατέστησε τα θρησκευτικά και αν διδασκόταν εδώ πολλοί θα πάθαιναν εγκεφαλικό…

    Από την άλλη την τάση που ανέφερα μπορεί απλά εσύ να μην θες να την εντοπίσεις γιατί φοβάσαι πως η θρησκεία σου χάνει έδαφος. Εμένα η εμπειρία μου άλλα μου λέει. Και για μένα και μόνο το ότι η Ισπανία, μια χώρα που θεωρούταν πολύ συντηρητική σε θέματα θρησκείας κατήργησε τα θρησκευτικά από τα σχολεία λέει πολλά.

  85. omadeon said

    Καθόλου δύσκολο να «δημιουργήσεις αξίες EX NIHILO». ΟΥΤΕ καν απαιτείται… «μηδενισμός».

    Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί τη ΔΙΑΡΚΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, αποτελεί τέχνη και απόλαυση μαζί.

    Το κάνουμε ΕΤΣΙ κι αλλιώς, ΚΑΘΕ στιγμή. Μερικές φορές δεν το συνειδητοποιούμε.

    Αλλες φορές το αποδίδουμε κάπου αλλού, π.χ. οι πιστοί το αποδίδουν στη Χάρη του Θεού.

    Για μένα αυτά είναι απλώς ΛΕΞΕΙΣ.

    ΕΙΜΑΣΤΕ η Χάρη.

  86. omadeon said

    Γιατρέ μου (του Ικα) ΩΡΑΙΟ απόσπασμα. ΧΑΝΩ που «δεν εκτιμώ τη λογοτεχνία»…

    Ομως, θα σου πω το εξής. Ο σίσυφος, ΟΥΤΕ κολυμπούσε το χειμώνα, ΟΥΤΕ έγραφε μουσική, ΟΥΤΕ έφτιαχνε λογισμικό.
    ΣΙΓΑ μην κουβαλήσω πέτρες σαν το σίσυφο.
    Υπαρξιακά αδιέξοδα my ass.
    Σισύφεια ματαιότητα twice my ass…. :)

  87. omadeon said

    Λέει ο… ΚΑΡΑΦΛΙΑΣΜΕΝΟΣ πράκτωρ που… έβγαλε επιτέλους μαλλάκια (Χεχε)

    «Το ex nihilo ξέρεις ότι δε βγάζει πουθενά, παρά μόνο σε ταντάλειο μαρτύριο.Είναι άδικο για τον εαυτό σου,να προσπαθείς να ανακαλύψεις εκ νέου τον τροχό ή την πυρά παριστάνοντας ότι τα αγνοείς.»

    Μα… ΔΕΝ εννοούσα ΑΥΤΟ με το «ex nihilo». ΦΥΣΙΚΑ και δεν διανοούμαστε ΚΑΝ να παραστήσουμε ότι αγνοούμε το ΜΕΓΑΛΟ βουνό της γνώσης που ανεβαίνουμε ΟΛΟΙ μαζί, σαν είδος. Εγώ προσωπικά ΠΑΝΤΑ κοιτάζω τι έκαναν και σκέφτηκαν άλλοι. Αποφεύγω συστηματικά να… επανεφευρίσκω τροχούς (και στη δουλειά μου αυτό ΔΕΝ μας παίρνει να το κάνουμε, αλλιώς χάσαμε). Το «ex nihilo» δεν αναφερόταν στην ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ των άλλων ανθρώπων, ;h των άλλων πηγών, της Γνώσης ή της Τέχνης που υπάρχει ΗΔΗ. Με αυτή την έννοια συμφωνώ, ΤΙΠΟΤΕ δεν βγαίνει «από το τίποτα».

    Υπάρχει όμως ένα περίεργο… κενό στην ΑΛΛΗΛΟ-ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ των όρων που χρησιμοποιούμε.
    Για μένα το «τίποτα» είναι ΓΕΜΑΤΟ, μυστηριώδες, γεμάτο φως. ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ. Και ταυτόχρονα υπαρκτό, κάθε στιγμή.
    Ισως γιατί ξέρω… πολύ καλά (λόγω Πληροφορικής) ότι αν γεμίσεις ένα άδειο σακκί με βιβλία και γνώσεις, θα έχεις απλώς ένα άδειο σακκί, ΧΩΡΙΣ δημιουργικότητα. Το «κενό» μέσα μας (και στο σύμπαν) όμως, είναι ΕΝΕΡΓΟ και δημιουργικό. Από το τίποτα, φτιάχνει πάντα κάτι, κι αυτό το κάτι που φτιάχνει ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ τη Γνώση και την εμπειρία των άλλων όντων, κάθε στιγμή. ΑΥΤΗ η διαδικασία δεν είναι «μηδενιστική» αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Αν θέλουν μερικοί να την αποδίδουν σε έναν Τέλειο Αλλο, τον οποίο ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ «Θεό», αυτό αποτελεί απλώς μια δική τους επιλογή. Για μένα ΟΧΙ αναγκαία, ίσα-ίσα, λογικά ατεκμηρίωτη.

    ΘΑ πρέπει να μιλήσουμε λοιπόν για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ του πνεύματός μας (ΚΑΙ του σώματος). Κάτι που ισοδυναμεί με την ενηλικίωση ενός (αέναου) παιδιού, το οποίο είμαστε, το οποίο ΟΤΑΝ κατανοήσει την ανάγκη της αυτόνομης ΔΡΑΣΗΣ, κατανοεί ότι το «δεκανίκι» του να «πιστεύει σε κάτι άλλο» ή να ακολουθεί κάτι έξω από τον εαυτό του, ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ.

    Πάει καιρός που θέλω να εξηγήσω ορισμένα πράματα σε φίλους που δηλώνουν «χριστιανοί» (έχω και τέτοιους φίλους) Π.χ. η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο συνειδητοποιημένο ΑΥΤΟΝΟΜΟ πνεύμα ενός άθεου και σε εκείνο ενός πιστού ή θεϊστή, δεν είναι τόσο πολύ το αν πιστεύει ή δεν πιστεύει (που για μας είναι ΑΤΟΠΟ, σαν έννοια, έτσι κι αλλιώς)…

    Η μεγάλη διαφορά είναι ότι συμπεριφερόμαστε ΑΥΤΟΝΟΜΑ και αναλαμβάνουμε την ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ για όσα κάνουμε. Επομένως, είμαστε «η εφεδρεία του πνεύματος», που Ο,ΤΙ κι αν συμβεί, θα είμαστε πάντα εκεί.
    ΜΗ εξαρτώμενοι από κανέναν θεό, είμαστε υποχρεωμένοι ή καταδικασμένοι να αναλάβουμε ΕΜΕΙΣ το έργο που για τους πιστούς «είναι του Θεού».

  88. omadeon said

    Κι ένα τελευταίο – και σας αφήνω για σήμερα.

    Είδα πρόσφατα ένα ντοκυμαντέρ απίστευτου κάλλους, με τις τελευταίες ανακαλύψεις για την… ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μικρο-οργανισμών της θάλασας, που… φωσφορίζουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε πλήθη που ΦΩΤΟΒΟΛΟΥΝ στο βυθό. Ανακαλύφθηκε ότι ακόμη και τα ταπεινά αυτά μικρόβια ή βακτηρίδια, είναι ικανά για ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ επικοινωνία μεταξύ τους (μέσα χημείας και εκπομπής φωτός) κάτι που (τώρα) εικάζεται ότι έδρασε πιο γενικά, οδηγώντας κάποια στιγμή τους μονοκύτταρους οργανισμούς να ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ σχηματίζοντας πολυκύτταρους οργανισμούς (πιο αποδοτικούς στο περιβάλλον).

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ, είμαστε σε απίστευτο συντονισμό, τόσο μεταξύ μας όσο και με άλλα όντα.

    Πάει καιρός που νιώθω ότι αυτό το «κάτι που λείπει», στην κατανόησή μας για την εξέλιξη, δεν είναι τόσο πολύ η επιβεβαίωση της (έτσι κι αλλιώς ΟΛΟΣΩΣΤΗΣ) θεωρίας του Δαρβίνου, ή των (βασικά σωστών) θέσεων του Ντώκινς και άλλων, αλλά… αντί για το «intelligent design» (που είναι μια ανοησία σκέτη) πρέπει να κατανοήσουμε το…
    COLLECTIVE SELF-DESIGN..

    We dont need a designer.
    We DESIGN OURSELVEs.

  89. Πάρης said

    «Η Εκκλησία εμπεριέχει ένα αντιεξουσιαστικό , αντικαταναλωτικό και αντινεοταξικό σύστημα αξιών.»

    Όταν θα το έγραφε αυτό ο ΘΒ θα πρέπει να γελούσε πολύ.

    Αντιεξουσιαστικό σύστημα: Και μιλάμε για την ποιο κρατικοδίαιτη θρησκεία όλων των εποχών. Την θρησκεία που προσαιτερίστηκε όσο καμία άλλη κρατικές οντότητες και απόλυτους άρχοντες, αυτοκράτορες, βασιλιάδες, τσάρους, πρίγκηπες, σουλτάνους κλπ. Και τους αγιοποιεί μάλιστα. Και ας έχουν κάνει και φόνους και κλοπές και μοιχείες και ληστείες.
    Εδώ όλοι χαρίζουν στην εκκλησία οικόπεδα και ανθρώπους.
    Πρόκειται για μια θρησκεία που δεν είναι σε θέση να σεβαστεί οποιαδήποτε άλλη θεολογική ή μη άποψη για τον κόσμο. Αν και αυτό είναι γνώρισμα του μονοθεϊσμού χριστιανισμός και μωαμεθανισμός δίνουν σε αυτό ρέστα. Ο στόχος είναι πάντα να καταληφθεί το κράτος και μετά να χρησιμοποιηθεί η οργάνωσή του για τη διάδοση της «αληθινής πίστης».

    Αντικαταναλωτικό σύστημα: Για αυτό και οι ιεράρχες έχουν την απαίτηση να κυκλοφορούν με ακριβές λιμουζίνες, να διαμένουν σε ακριβά ξενοδοχεία, να ανταλάσσουν πουρνάρια και ξερόχορτα με ακριβά ακίνητα σε αστικές ή τουριστικές περιοχές.
    Όσο για τα παραδείγματα ανδιοτελών είναι αδιάφορα. Και εγώ και πολλόι άλλοι μπορεί να είμαστε ανιδιοτελείς. Σημαίνει κάτι αυτό δηλαδή;

    Αντινεοταξικό σύστημα: Τώρα μάλιστα! Η θρησκεία που ήταν η νέα τάξη πριν αρκετούς αιώνες, που έφερε ομοιομορφία και εξαφάνισε παραδόσεις, ήθη και έθιμα τόσων λαών για να επικρατήσει, που ζήτησε και πέτυχε μέσω απολυταρχικών δομών να καταργήσει άλλους τρόπου ζωής και σκέψης και να τιμωρεί νομικά μη χριστιανικές συμπεριφορές διαμαρτύρεται για μια υποτιθέμενη νέα νέα τάξη.

  90. Comte de Toulouse said

    Διαβάζοντας τον Πάρη στο τελευταίο πόστ, θυμήθηκα μία «ατάκα» του μακαρίτη Χουντόδουλου. Σε μία εκδήλωση με διεθνείς καλεσμένους, κάποιος τον σύστησε σε έναν Αμερικάνο ως «archbishop», το οποίο είναι πιστή μετάφραση του «Αρχιεπίσκοπος», αλλά στα αφτιά ενός αμερικανού υποβαθμίζει την υψηλή του θέση στο Ελληνικό στερέωμα. Οπότε ο σεμνός και ταπεινός Χουντόδουλας τον σκουντάει και του λέει: «Πές του ‘Patriarch’ για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται». Σεμνά, ταπεινά και αντιεξουσιαστικά.

  91. @Πάρης

    Όσο για τα παραδείγματα ανδιοτελών είναι αδιάφορα. Και εγώ και πολλόι άλλοι μπορεί να είμαστε ανιδιοτελείς. Σημαίνει κάτι αυτό δηλαδή;

    -Σημαίνει τα πάντα.

    -Σημαίνει πως και σήμερα το Ευαγγέλιο βιώνεται ,γίνεται απτή πραγματικότητα, τόσο στην κοινωνική όσο και στην ψυχοθεραπευτική του διάσταση.
    Και το σαρκωμένο Ευαγγέλιο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η α(ντι)θεϊα είναι μια αυτιστική αυταπάτη.

    -Σημαίνει πως βλέπετε ότι σάς συμφέρει,αγνοώντας πως όταν αδικείτε την αλήθεια υποσκάπτετε την δική σας αξιοπιστία,όση και εάν έχετε

    -Σημαίνει πως ,όταν είστε μονόπλευροι μπροστά στην Χ πραγματικότητα, μπορείτε εύκολα να γίνετε τυφλοί και εμπρός στην Ψ ή την Ζ πραγματικότητα ,όταν αυτή σάς ξεβολεύει.

    -Σημαίνει πως, σε ένα μεγάλο ποσοστό τους,οι παπάδες και οι μητροπολίτες, που θέλετε να ρίξετε στην πυρά και τους οποίους θεωρείτε εν πολλοίς υπεύθυνους για όλα τα δεινά τής ανθρωπότητας,αγωνίζονται να είναι συνεπείς στη ζωή τους με όσα κηρύττουν και διδάσκουν και έτσι προσφέρουν ανατικατάστατες υπηρεσίες στην κοινωνία.

  92. @Omadeon

    Είσαι σε φόρμα αυτές τις μέρες και γράφεις καλά.
    Θα σταθώ μόνο σε ένα που μού φαίνεται ότι σου ξέφυγε:
    Λες «Η μεγάλη διαφορά(προφανώς μεταξύ πιστών και αθεολογούντων) είναι ότι συμπεριφερόμαστε ΑΥΤΟΝΟΜΑ και αναλαμβάνουμε την ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ για όσα κάνουμε. Επομένως, είμαστε “η εφεδρεία του πνεύματος”, που Ο,ΤΙ κι αν συμβεί, θα είμαστε πάντα εκεί.»

    Θα μπορούσα να σε παραπέμψω σε δεκάδες πηγές για να δείς ότι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ αναλαμβάνει κανείς την ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ για όσα κάνει.
    Άλλοτε φταίνε τα βασανισμένα παιδικά χρόνια,άλλοτε οι καυγάδες των γονιών,άλλοτε η κακή κληρονομικότητα,άλλοτε η άπονη ζωή και η ρημάδα η τύχη κ.ο.κ.

    Αυτή η αναζήτηση, και ακολούθως επίρριψη, ευθυνών σε υπαρκτά ή ανύπαρκτα αίτια (ασυνείδητο,υποσυνείδητο-ατομικό ή συλλογικό,ποικίλες κληρονομικότητες κλπ) είναι εξαιρετικά συχνή σε ανθρώπους που δεν πιστεύουν πουθενά παρά μόνο στην πάρτη τους.

    Αν έχεις άλλη αντίληψη,αναμένω τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις σου.

  93. Πάρης said

    @ΘΒ
    «Σημαίνει πως και σήμερα το Ευαγγέλιο βιώνεται ,γίνεται απτή πραγματικότητα, τόσο στην κοινωνική όσο και στην ψυχοθεραπευτική του διάσταση.»

    Προσπερνώντας το «στην ψυχοθεραπευτική του διάσταση» με την ερώτηση αυτή εννοούσα αν π.χ υπάρχει ανιδιοτελής άθεος, μουσουλμάνος, βουδιστής και δεν ξέρω ‘γω τι άλλο σημαίνει κάτι για το συνολικό πλαίσιο των ιδεών που έχουν;
    Η ανιδιοτέλεια έχει να κάνει με ατομική συμπεριφορά και όχι με οδηγίες που συναντά κανείς σε ένα βιβλίο.
    Και νομίζω ότι είμαστε όλοι αρκετά ενήλικες για να βλέπουμε ότι η πρόταση που έγραψες δείχνει απλώς την ολοκληρωτική νοοτροπία και λογική μιας θρησκείας που εδώ και αιώνες έχει μάθει να καπηλεύεται και να οικειοποιεί έννοιες όπως ηθική, ανιδιοτέλεια, προσφορά κλπ που αφού πρώτα τους δώσει ένα αυθαίρετο νόημα να θεωρεί ότι έξω από αυτήν δε μπορέι να βρούνε εφαρμογή. Για αυτό και διαβάζει καμιά κανείς σημερινά κείμενα παπάδων και να αναφέρονται σε προ χριστού χριστιανούς. Λες και δεν είναι φυσικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου και όχι μόνο.
    Σε πόσα άλλα είδη ζώων δε φροντίζουν οι γονείς τους απογόνους τους. Για ένα ζώο αυτό είναι ανιδιοτέλεια και μάλιστα ανώτερη του ανθρώπινης. Όι ανθρωποι-γονείς μπορεί να περιμένουν αντάλλαγμα από τα παιδιά τους να τους προσέξουν όταν γεράσουν. Μια γάτα όμως ή μια λέαινα δεν περιμένουν να γηροκομηθούν από τα παιδιά τους. Και σε αρκετά είδη μπορεί οι γονείς να πολεμήσουν μέχρι θανάτου αν θεωρούν ότι οι απόγονοί τους κινδυνεύουν. Και δε πρόκειται να τους γκρινιάζουν αργότερα. Εδώ λοιπόν και αν πρόκεται λοιπόν για πραγματική ανιδιοτέλεια. Πες μου τώρα ότι οι γάτες έχουν διαβάσει τα Ευαγγέλια. Ή ότι τα έχουν κατανοήσει πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο.

    Επίσης η νοοτροπία που απορρέι από αυτήν την πρόταση δείχνει σε μένα τουλάχιστον κάτι που καταλαβαίνει κανείς γρήγορα ακόμη και αν έχει διαβάσει ένα μικρό μέρος από θεολογικά κείμενα: τα αμρτήματα της ωραιοπάθειας, του ναρκισσιμού, του αυτοθαυμασμού, της αλαζονείας, του ξιπασμού, της αυτοδικάιωσης, του αυτοεπαίνου, του αυτοδιορισμού σε θέση ηθικοφυλάκων τα οποία βρίθουν σε χριστιανικά κείμενα (και γενικότερα σε μονοθεϊστικά) και ταυτόχρονα την έλλειψη (μάντεψε) αυτοκριτικής.

  94. omadeon said

    Ξαναήρθα εδώ αργά και πάλι να δω ΤΙ έγινε…
    Κατ΄αρχήν ΠΟΛΥ σωστά όσα έγραψε ο Πάρης (και όχι μόνο – γειά σου Πάρη). (Θα αναφερθώ στα του Πάρη στο τέλος)

    Αλλά και ο… καραφλιασμένος πράκτωρ, έχοντας υποστεί τα πάνδεινα υπομένοντας τα… σαμπουάν μας (χεχε), ναι μεν απαντάει καλά σε μένα (που τον προσέγγισα καλύτερα) αλλά εξακολουθεί να γράφει ΑΠΑΙΣΙΑ σε άλλους. π.χ. στον Πάρη.

    @Αιρετικέ μου, άκου να δεις. Είτε θα ενσωματωθεί ο πράκτωρ είτε θα… εξω-/απο- σωματωθεί. Και το να ενσωματωθεί δεν σημαίνει (απαραίτητα) να αλλάξει πεποιθήσεις (όσον αφορά γενικά και ιδεολογικά θέματα) αλλά… ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ σημαίνει μια ΠΙΟ αρμονική επικοινωνία με τους άλλους. Πρώτη φορά βλέπω τον ΘΒ να λέει ΚΑΙ θετικά πράματα, να μην είναι κάθε σχόλιό του και λασπόλουτρο. Οπότε… ευελπιστώ ότι αυτός ο «Ιστορικός Συμβιβασμός» θα πετύχει! Ιδωμεν…

    Κατ΄αρχήν επιτέλους μια σωστή και ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ αντίρρηση του ΘΒ, προς εμένα τον ίδιο, στο σχόλιο 91. Οχι μόνο σωστή αντίρρηση, αλλά και κάτι που δεν εξήγησα καλά:
    Θα μπορούσα να σε παραπέμψω σε δεκάδες πηγές για να δείς ότι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ αναλαμβάνει κανείς την ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ για όσα κάνει. Άλλοτε φταίνε τα βασανισμένα παιδικά χρόνια,άλλοτε οι καυγάδες των γονιών,άλλοτε η κακή κληρονομικότητα,άλλοτε η άπονη ζωή και η ρημάδα η τύχη κ.ο.κ.

    Ο πρώτος που θα… συμφωνήσει με τη διευκρίνιση αυτή είμαι εγώ! Και πάλι, όμως, όταν μίλησα για το να «αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας», ΔΕΝ ξεχνώ ΟΛΑ αυτά τα πράματα. ΧΙΛΙΑΔΕΣ επιρροές, πλύσεις εγκεφάλου, μέχρι και βιολογικοί παράγοντες ή κληρονομικοί, όλα αυτά πράγματι ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ τις πράξεις μας. Ομως, όπως είπε και ο Ζαν Πωλ-Σαρτρ «δεν είμαστε υπεύθυνοι για όσα μας ΚΑΝΑΝΕ (άλλοι), είμαστε υπεύθυνοι για όσα ΚΑΝΟΥΜΕ με ΑΥΤΑ που μας κάνανε». Η διαδικασία της «ανάληψης ευθύνης» δεν τελειώνει ποτέ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ όλα αυτά και τα κατακτά, διαλύοντας ολοένα και περισσότερο όσους παράγοντες εξακολουθούν να μας καταδυναστεύουν.

    Τολμώ να προσθέσω μάλιστα ότι η «ανάληψη ευθύνης» δεν διαφέρει και από τη στάση μερικών ΣΥΝΕΠΩΝ χριστιανών, που θέλουν να είναι υπεύθυνα άτομα (υπάρχουν κι αυτοί – δεν μπορούμε να το αρνηθούμε) …παρά μόνο σε ένα πράγμα:
    – ΔΕΝ συνοδεύεται, αυτή η διαδικασία συνειδητοποίησης και ανάληψης ευθύνης, από ΕΝΟΧΕΣ και αυτο-κατηγόριες. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνειδητοποίηση από την ενοχή. Η ενοχή κρύβει και καταπιεσμένη οργή (όπως λένε και οι ψυχαναλυτές). Ο «υπάκουος πιστός» είναι στην πραγματικότητα ΚΑΙ γεμάτος οργή. Οργή για όσα τον καταπιέζουν, άρα… ΚΑΙ οργή ενάντια στον ίδιο το Θεό του, τον Κύριό του! (Αυτό έχει γραφτεί και σε ορισμένα «ιερά κείμενα» νομίζω).

    Αντίθετα, η συνειδητοποίηση ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ, σημαίνει ότι τα λάθη μας φυσικό είναι να μας κάνουν να νιώθουμε ΑΣΧΗΜΑ – μια εντελώς φυσική αίσθηση που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απαραίτητα ενοχή – με την ψυχαναλυτική έννοια της λέξης).

    Τέλος, αν και ο Πάρης απάντησε ΠΟΛΥ ωραία, μου φαίνεται ότι το σχόλιο του ΘΒ αριθ. 91 πάσχει σε εξωφρενικό βαθμό από τα ΙΔΙΑ τα ελαττώματα, τα οποία… στηλιτεύει. Μια ενδιαφέρουσα θετική εξέλιξη για τον σχολιογράφο του θα ήταν να προσπαθήσει να συνειδητοποιήσει αυτό το πράμα, που σε μένα τουλάχιστον είναι οφθαλμοφανές.

    Αλλά… ΟΧΙ, δεν θεωρώ καθόλου οφθαλμοφανείς γενικεύσεις του τύπου «οι άθεοι είναι ωραίοι, αραχτοί, και αγαθοί τύποι ενώ οι χριστιανοί είναι υποκριτές, ύπουλοι και συκοφαντικοί», κ.ο.κ.

    Το μεγάλο στοίχημα είναι ότι… αποφάσισα να ρισκάρω την κατάρριψη της γενίκευσης αυτής, ακόμη και με τον ΘΒ. :)

  95. omadeon said

    Υ.Γ. Μικρή υποσημείωση, χρήσιμη (ιδίως) στον ΘΒ, είναι
    http://philalethe00.wordpress.com/
    (ένα σοβαρό και σκεπτόμενο χριστιανικό μπλογκ που πράγματι έχει πολλές προοδευτικές αντιλήψεις. Με τον άνθρωπο αυτό όμως… δεν τσακώθηκα ποτέ, όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι άθεοι και αντίθετοι με τα χριστιανικά δόγματα. Αντίθετα, μιλήσαμε δημιουργικά επικεντρωνόμενοι σε κοινές απόψεις που έχουμε).

    Μια φίλη μου χθες απόρησε «μα ΓΙΑΤΙ ο ΘΒ έχει γίνει μπάστακας αντιλογίας στο άθεο μπλογκ του Διαγόρα και δεν πάει να μιλήσει με δικούς του ανθρώπους, όπως ο Μανιτάρι-του-Βουνού και άλλοι;»
    Ε, απλούστατα, ο ΘΒ νομίζει πως είμαστε οι «κακοί» και οι ασυνείδητοι φανατικοί καταστροφείς της Πίστης. Μπερδεύει την αγανάκτηση με τη φανατίλα. Σαν συνέπεια, αλλάζω τακτική απέναντί του. Φιλοξενούμενος είναι, άλλωστε. Ας μη φύγει με το παράπονο ότι δεν του φέρθηκαν καλά – κι ας φέρεται ο ίδιος απαίσια (μια μέρα μάλλον θα μετανιώσει)! :)

  96. omadeon said

    @ΘΒ, σε αφήνω μια απάντηση σε κάτι που έγραψες (και φεύγω έχοντας πει ΠΟΛΛΑ ήδη…)

    -Σημαίνει πως, σε ένα μεγάλο ποσοστό τους,οι παπάδες και οι μητροπολίτες, που θέλετε να ρίξετε στην πυρά και τους οποίους θεωρείτε εν πολλοίς υπεύθυνους για όλα τα δεινά τής ανθρωπότητας,αγωνίζονται να είναι συνεπείς στη ζωή τους με όσα κηρύττουν και διδάσκουν και έτσι προσφέρουν ανατικατάστατες υπηρεσίες στην κοινωνία.

    Αγόρι μου, ΠΟΙΟΣ σου είπε ότι θέλει κανείς να «ρίξει στην πυρά» ανθρώπους όπως οι παπάδες της Λατινικής Αμερικής ή οι επαναστατημένοι δικοί μας παπάδες που πολέμησαν μαζί με τον ΕΛ.ΑΣ. στον εμφύλιο? Η ο φίλος ο Μανιτάριος, ή… ΤΟΣΟΙ άλλοι, που όμως… ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ!!!

    Εδώ… με το λυχνάρι ψάχνει κανείς, να βρεί δεσποτάδες που ΔΕΝ είναι είτε διεφθαρμένοι, είτε (πιο συχνά) κρυφίως γκέη (άρα ασυνεπείς με τη θρησκεία τους – όχι ότι είναι μεμπτό το να είναι γκέη)? Εδώ πάσχουμε από Σάρες Πεηλιν κι από Βατοπέδια, κι εσύ γενικεύεις ΤΟΣΟ εύκολα?

    ΜΑΚΑΡΙ να βρούμε άνθρωπο της εκκλησίας συνεννοήσιμο.
    Δυστυχώς όμως, ένας λόγος που αυτό είναι σπάνιο είναι όσα σου εξήγησε και η Ροδιά (και άλλοι) πιο πάνω.
    Κι εγώ θα πρόσθετα ότι υπάρχουν σημεία στη χριστιανική ιδεολογία που ΕΙΝΑΙ προοδευτικά αλλά ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ, ενώ υπάρχουν άλλα σημεία, ιδιαίτερα αντιδραστικά, που δυστυχώς καταντήσανε ο κανόνας.

    Ενας προοδευτικός χριστιανός ΔΕΝ γυρνάει όμως στα άθεα μπλογκ να επιτεθεί σε άθεους. ΠΟΛΥ σπάνια, αν έχει κάποιο σοβαρό λόγο, θα εκφράσει κάποια διαφωνία. Πάντως στο δικό μου μπλογκ, που είναι σαφέστατα μιας συνομοταξίας ίδιας περίπου με εκείνη του Διαγόρα, όσοι προοδευτικοί χριστιανοί μπήκαν, το έκαναν για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ διάλογο κι όχι για καυγά. Ακόμη και… ξεχνώντας ή παρακάμπτοντας τις στιγμές εκείνες που (όπως είπες, ΘΒ) «συφυλιάζομαι»… :)

  97. Omadeon

    δεν νομίζω πως τίθεται θέμα γενικεύσεων, οι γενικεύσεις είναι πάντα λάθος κατά την γνώμη μου. Έχω γνωρίσει τρομερά μαλάκες άθεους και τρομερά καλούς χριστιανούς, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και κρίνονται από πολύ περισσότερα από μια λεξούλα. Σίγουρα το ότι είναι κάποιος άθεος δεν τον κάνει καλό άνθρωπο αυτόματα, ούτε φυσικά πιο ψαγμένο από όλους τους υπόλοιπους. Αντίστοιχα το ότι κάποιος είναι χριστιανός δεν σημαίνει πως είναι υποκριτής. Αντιθέτως μάλιστα, για την μεγάλη πλειοψηφία των χριστιανών πιστεύω πως είναι οκ άτομα που απλά δεν πολυασχολούνται κι έτσι κάνουν και λίγο τα στραβά μάτια στην εκκλησία.

    Αλλά νομίζω πως όλα αυτά είναι αυτονόητα. Δηλαδή νομίζω πως όλοι σχεδόν εδώ σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο, απλά δεν χρειάζεται να το λέμε κάθε φορά. Και το «χώσιμο» που δέχεται η εκκλησία και ο χριστιανισμός οφείλεται στο θέμα του ιστολογίου και στις συγκεκριμένες καταχρήσεις της εκκλησίας, δεν θεωρώ πως υπονοεί ότι οι άθεοι είναι αλάνθαστοι κι οι πιστοί καθίκια. Απλά όπως είπα, δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να κάνουμε τις ίδιες διευκρινήσεις.

    Κι επίσης όπως έχω ξαναπεί, πιστεύω πως σε συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο θα υπήρχαν πολλές εκπλήξεις όσον αφορά το πόσο καλά μπορεί να γίνει διάλογος με διάφορα άτομα εδώ πέρα (συμπεριλαμβανομένου του ΘΒ φυσικά) και μιλάω από προσωπική εμπειρία.

  98. Πάρης said

    Γεια σου και σένα Ομαδεόν και ευχαριστώ για καλά σου λόγια :-)

    «Αλλά… ΟΧΙ, δεν θεωρώ καθόλου οφθαλμοφανείς γενικεύσεις του τύπου “οι άθεοι είναι ωραίοι, αραχτοί, και αγαθοί τύποι ενώ οι χριστιανοί είναι υποκριτές, ύπουλοι και συκοφαντικοί”, κ.ο.κ.»

    Όπως είπε και η Ιοκάστη αυτό είναι όντως αυτονόητο. Αλλά έλα που για θεολογούντες και τα διάφορα ιερατεία οι γενικεύσεις τους τρέφουν.
    Και το θέμα είναι ότι ουσιαστικά η ηθική της Παλαιάς Διαθήκης, των Ευαγγελίων, των χριστιανικών και πατερικών κειμένων δεν διαφέρει σε κάτι από την ηθική που χαρακτηρίζουν ελληνικές οπαδικές αθλητικές εφημεριδες.

  99. ότι ουσιαστικά η ηθική της Παλαιάς Διαθήκης, των Ευαγγελίων, των χριστιανικών και πατερικών κειμένων δεν διαφέρει σε κάτι από την ηθική που χαρακτηρίζουν ελληνικές οπαδικές αθλητικές εφημεριδες.

    Βλέπεις τώρα ,Οmadeon,γιατί «τα έβαλα» με τον Πάρη (ουσιαστικά με την ολοκληρωτική νοοτροπία που μεταφέρει);

    Ιokaste, κάτι έλεγες πριν για άδικες γενικεύσεις, και ιδού….

  100. Πάρης said

    Αγαπητέ ΘΒ

    δεν υπάρχει καμία γενίκευση. Όποιος διαβάσει πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων, βλέπει απλώς μια (ας την πούμε) ηθική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Είναι σαφές νομίζω ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα για το δίκιο και το άδικο.

  101. Ροδιά, γι’αυτό που λες στο σχόλιο 82, νομίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε σλόγκαν για τις τραγικές συνέπειες που έχει το μάθημα των θρησκευτικών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: