Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Reuters: Το Βατικανό προειδοποιεί για εξωτερικούς παράγοντες που ρημάζουν την Αφρική

Posted by kotsiosp στο 2009/03/19

Το Βατικανό σήμερα εξέδωσε έγγραφο 60 σελίδων το οποίο, συμπίπτοντας με την περιοδεία του Πάπα στην Αφρική, καταδικάζει «εξωτερικούς παράγοντες» που συνομωτούν με διεφθαρμένους ηγέτες για την πρόκληση και αναζωπύρωση συγκρούσεων, διακίνηση όπλων και υποστήριξη πολιτικών χωρίς να δείχνουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της δημοκρατίας.

Η δημοσίευση του εγγράφου ήρθε τρεις μέρες μετά την έναρξη της περιοδείας του Πάπα στην Αφρική κι ενώ το Βατικανό ακόμα προσπαθεί να περιορίσει την αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάπα σχετικά με τα προφυλακτικά και την εξάπλωση του AIDS.

Το έγγραφο παραδόθηκε σε επισκόπους μετά από θρησκευτική σύναξη δεκάδων χιλιάδων πιστών σε στάδιο στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ, και μεταξύ άλλων καταδίκασε «πολυεθνικούς οργανισμούς» που, μαζί με Αφρικανούς ηγέτες, εισέβαλλαν στην ήπειρο για λαφυραγώγηση φυσικών πόρων.

Αποφεύγοντας να κατονομάσει τους «εξωτερικούς παράγοντες», χώρες ή πρόσωπα, το έγγραφο σχολιάζει ότι «εξωτερικοί παράγοντες συνεργάζονται με άνδρες και γυναίκες στην Αφρικανική ήπειρο και εκμεταλλεύονται την πληγωμένη κατάσταση της ανθρώπινης καρδιάς […] Αναζωπυρώνουν πολεμικές συγκρούσεις με σκοπό την πώληση όπλων. Υποστηρίζουν αξιωματούχους, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, με μόνο στόχο την εξασφάλιση οικονομικών ωφελών από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων […] απειλούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρα έθνη και να εξοντώσουν όλους όσους θέλουν να απελευθερωθούν από την καταπίεση τους». Ακόμα, αναφέρεται σε μια «οργανωμένη διαδικασία εξάλειψης της Αφρικανικής ταυτότητας μέσω του εκμοντερνισμού».

Πολλά αφρικανικά κράτη έχουν τεράστια αποθέματα μεταλλευμάτων και υδρογονανθράκων, η αξία των οποίων είναι αρκετή, θεωρητικά τουλάχιστον, για τη χρηματοδότηση υποδομών, δημιουργία θέσεων εργασίας και γενικά αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Το ταξίδι του Πάπα, που συνεχίζεται αύριο με επίσκεψη του στην Αγκόλα, επισκιάζεται από την αντιπαράθεση που προκλήθηκε από την αμφιλεγόμενη δήλωση του Πάπα πως η χρήση προφυλακτικών «εντείνει το πρόβλημα» του AIDS.

Εφημερίδες όπως η αμερικανική Washington Post και η γαλλική Le Monde κατέκριναν τον Πάπα για τα λεγόμενα του, όπως έπραξαν και εξέχοντα μέλη των κυβερνήσεων της Γαλλίας, του Βελγίου και της γενέτειρας του Πάπα, Γερμανίας.

Εκπρόσωπος του Βατικανού υπερασπίστηκε τον Πάπα Βενέδικτο, λέγοντας πως απλώς επανέφερε στο προσκήνιο τις θέσεις των προκατόχων του, ότι δηλαδή η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του AIDS είναι η αφοσίωση στο γάμο μεταξύ ετεροφυλόφιλων και η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Πάπας συναντήθηκε με 22 μουσουλμάνους ηγέτες και παρότρυνε χριστιανούς και μουσουλμάνους στην Αφρική να αποφύγουν τη διαθρησκευτική βία.

Ολόκληρο το άρθρο του Reuters εδώ

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

7 Σχόλια προς “Reuters: Το Βατικανό προειδοποιεί για εξωτερικούς παράγοντες που ρημάζουν την Αφρική”

 1. kotsiosp said

  Σκέφτηκα ότι το άρθρο θα είχε ενδιαφέρον, αφού το Βατικανό έχει επενδύσεις στα Νιγηριανά πετρέλαια και στα Νοτιοαφρικανικά διαμάντια.

 2. Στην Ρουάντα, σχεδόν το 94% του πληθυσμού είναι καθολικοί και προτεστάντες, 49.6% και 43.9% αντίστοιχα. Κι όταν λέμε Ρουάντα, εννοούμε την φρικώδη γενοκτονία 800.000 Τούτσι και λίγων μετριοπαθών Χούτου από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις των Χούτου. Το ποιος είναι ο ρόλος της Καθολικής Εκκλησίας σε αυτή την σφαγή, κάποια ενδεικτικά λινκ:
  http://www.newsfromafrica.org/newsfromafrica/articles/art_10231.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Rwanda#1994_Genocide
  http://www.hrw.org/legacy/reports/1999/rwanda/Geno4-7-03.htm#P893_245534

  Να αφήσει αλλού ο Πάπα(ρα)ς τα σάπια για «ξένα κέντρα».

 3. Science flies you to the moon… Religion flies you into buildings. Αυτό πρέπει κάποιος να πει στον Ράτζινγκερ.

 4. @ithaca said

  Ακόμα, αναφέρεται σε μια “οργανωμένη διαδικασία εξάλειψης της Αφρικανικής ταυτότητας μέσω του εκμοντερνισμού”.

  Υπάρχει πιο οργανωμένη εξάλειψη της αφρικανικής ταυτότητας από τον βίαιο εκχριστιανισμό των σκλάβων;

 5. “We weighing all and singular the premises with due meditation, and noting that since we had formerly by other letters of ours granted among other things free and ample faculty to the aforesaid King Alfonso — to invade, search out, capture, vanquish, and subdue all Saracens and pagans whatsoever, and other enemies of Christ wheresoever placed, and the kingdoms, dukedoms, principalities, dominions, possessions, and all movable and immovable goods whatsoever held and possessed by them and to reduce their persons to perpetual slavery, and to apply and appropriate to himself and his successors the kingdoms, dukedoms, counties, principalities, dominions, possessions, and goods, and to convert them to his and their use and profit…”

  Pope Nicholas V Romanus Pontifex (January 5, 1455).

  Αυτό είναι το ντοκουμέντο έγκρισης και προτροπής του Βατικανού προς τον βασιλιά Αλφόνσο της Πορτογαλίας να υποτάξει και να σκλαβώσει τους πληθυσμούς της Αφρικής.

  Μέχρι και πρόσφατα η «Αγία Έδρα» χρηματοδότησε και στήριξε ,με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα,την δράση των φασιστών Ουστάσι στην Κροατία και την απόσχιση τής περιοχής από την ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

  Και δεν χρειάζεται να πούμε ότι όπου επιβλήθηκαν στρατιωτικές δικτατορίες ,με την υποστήριξη των ΗΠΑ,από τη Χιλή έως τις Φιλιππίνες,το Βατικανό έβαλε πλάτη.

 6. undantag said

  Μάλιστα… «εξωτερικοί παράγοντες».

  Ήτοι, όλα τα στραβά καρβέλια η νύφη μας τα φτιάχνει. Το Βατικανό δε φταίει σε τίποτε – οι κακοί πολυεθνικοί οργανισμοί τα κάνουν όλα (λες και το Βατικανό δεν ήταν και είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις στον κόσμο).

  Πως το’λεγε ο Πως-τον-Λένε αυτό το ανέκδοτο με αυτόν που κατακρίνει το άχυρο στο μάτι του συνανθρώπου του, ενώ ο ίδιος έχει ολόκληρο παλούκι;

 7. Alchemist said

  Είναι εξαιρετικά σύνηθες η εκκλησία (ορθόδοξη, καθολική, δεν έχει σημασία) να αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια χώρα, μια μειονότητα, μια ομάδα αναθρώπων εν γένει αλλά τα αναγάγει σε «έξωθεν παρέμβαση». Αλλά αν γνωρίζουν ποιοί εκμεταλλέυονται την Αφρική για ποιό λόγο δεν τους κατονομάζουν?

  Πρέπει επιτέλους κάποιος να εξηγήσει στους θρησκευτικούς ηγέτες, οτι τα προβλήματα του κόσμου και των λαών δεν λύνονται με απαθή και ψυχρά ευχολόγια αλλά με δυναμική αντίδραση και σταράτες κουβέντες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: