Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #141

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/02/10

«Πάντα υποστήριζα σθεναρά το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει τη δική του γνώμη, όσο διαφορετική κι αν είναι αυτή η γνώμη από τη δική μου. Εκείνος που αρνείται στον άλλο αυτό το δικαίωμα κάνει τον εαυτό του σκλάβο της παρούσης γνώμης του, γιατί παραιτείται του δικαιώματος  να την αλλάξει.»

Thomas Paine (Τόμας Πέιν) (1737-1809) Αγγλικής καταγωγής αμερικανός πολιτικός φιλόσοφος.

Το πρωτότυπο: «I have always strenuously supported the right of every man to his own opinion, however different that opinion might be to mine. He who denies another this right makes a slave of himself to his present opinion, because he precludes himself  the right of changing it. «

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

8 Σχόλια προς “Γνωμικό #141”

  1. Panos said

    Καλά ό,τι και να πούμε για τον Paine είναι λίγο, κορυφαίος διανοούμενος. Έχω κάνει μία μικρή ανασκόπηση του The age of reason στο ιστολόγιό μου, και αρχίζω με ακριβώς αυτές τις γραμμές (αν και η μετάφραση που έκανα είναι διαφορετική): http://oiskepseismoy.blogspot.com/2008/11/thomas-paine-age-of-reason.html

    ————————————
    2009-02-10, 12:47

    Α και κάτι άλλο, δεν είναι Αμερικανός, παρ’ όλο που πολέμησε για την αμερικανική ανεξαρτησία, Βρετανός είναι.

  2. Γιατί άραγε οι σύγχρονοι επαγγελματίες «ανθρωπινοδικαιωματιστές» της Εσπερίας αρνούνται το δικαίωμα της έκφρασης αρνητικής γνώμης για το εβραϊκό ολοκαύτωμα και μάλιστα διώκουν νομικά όσους διατυπώνουν σχετικές απόψεις;

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=16.01.2007,id=5376964

    Γιατί ζητούν να απαγορεθούν τα κομμουνιστικά σύμβολα και προσπαθούν να τα ταυτίσουν με τη χιτλερική σβάστικα;

    http://torakke.wordpress.com/2008/03/26/%CF%8D-%CF%8C-%CE%AC/
    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4621323&publDate=1/7/2008

  3. Θου Βου, αρνούνται και απαγορεύουν προφανώς επειδή δεν διάβασαν Τόμας Πέιν.
    Εγώ είμαι ενάντια στην ποινικοποίηση της άρνησης του ολοκαυτώματος και ενάντια στην ποινικοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων.

    Πάνο, όσο αφορά το ερώτημα της χώρας «προέλευσης» της κάθε μιάς προσωπικότητας, ο Τόμας Πέιν ίσως να είναι μία από τις πιό ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Το σκεπτικό υπό το οποίο περιέγραψα των Τόμας Πέιν ως «Αγγλικής καταγωγής Αμερικανό πολιτικό φιλόσοφο» είναι το εξής: η σύγχρονη ανθρωπιστική αντίληψη δεν παραδέχεται ότι τα γονίδια παίζουν κάποιον πολύ σημαντικό ρόλο στο τι θα επιτύχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Κατά συνέπεια, η χώρα ή η φυλή από την οποία προήλθε βιολογικά ένας άνθρωπος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Την αναφέρουμε μεν, για να μην αφήσουμε να εννοηθεί κάτι που είναι ψευδές, αλλά κοιτάμε επίσης και τη ζωή του ανθρώπου και δίνουμε σημασία σε ποιά χώρα εξελίχθηκε, διαμορφώθηκε, έγινε γνωστός, και τι στάση πήρε στη ζωή του. Ο Τόμας Πέιν μετανάστευσε από την Αγγλία στην Αμερική όταν ήταν ήδη σε ηλικία 37 ετών, μέχρι τότε όμως δεν είχε κατορθώσει πολλά πράγματα στη ζωή του και δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός. Γνωστός έγινε αφότου πήγε στην Αμερική, όπου και εκπόνησε τον κύριο όγκο του συγγραφικού του έργου. Επίσης, τάχθηκε με τη μεριά των επαναστατών στον πόλεμο της ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. ενάντια στους Άγγλους, πράγμα που από την αγγλική σκοπιά τον καθιστά προδότη. Από την άλλη μεριά, οι Αμερικανοί τον θεωρούν ως έναν από τους «Πατέρες της Αμερικανικής Επανάστασης». Έτσι λοιπόν θα έλεγα ότι δεν είναι άστοχο να τον αποκαλώ «Αγγλικής καταγωγής Αμερικανό πολιτικό φιλόσοφο». Μάλιστα, ο μόνος λόγος που έχω αποκαλέσει τον Αινστάιν «Γερμανό Επιστήμονα» και όχι «Γερμανικής Καταγωγής Αμερικανό Επιστήμονα» είναι ότι είχε ήδη διατυπώσει τη θεωρία της σχετικότητας πριν μεταναστεύσει κι αυτός στις Η.Π.Α., διωγμένος από το ναζιστικό καθεστώς της πατρίδας του.

  4. ΑΠΟΚ.17;16 said

    {Ο Εξυπνος Ανθρωπος Αλλαζει Γνωμη Ο Ανοητος Ποτε}.Δεν ξερω ποιος το πρωτοειπε

  5. batcic said

    @ΑΠΟΚ.17±1
    You iz da funky wicked ass geeza, ayeeeee (αναγκάζομαι να επιστρατεύσω λίγο Ali G)! Απίστευτο!!! Πρώτη φορά συμφωνώ με κάτι που έγραψες, και παρόλα αυτά έχω λιώσει στο γέλιο βλέποντας να χρησιμοποιείς άγκιστρο {} αντί για την καθιερωμένη παρένθεση () που χρησιμοποιούμε οι υπόλοιποι. Οφείλω να ομολογήσω ότι είσαι ο ορισμός του one-man show!!!

  6. Panos said

    Διαγόρα, συμφωνώ με τον ορισμό σου, Αμερικανός ως προς τον τρόπο σκέψης και νοοτροπίας (ούτε κι εγώ είμαι θιασώτης των γονιδίων). Απλώς αν είναι να τον πούμε Αμερικανό λόγω νοοτροπίας γιατί να μην τον πούμε και Γάλλο αφού με το (επίσης κολοσσίαιο) Rights of man προέτρεψε στη Γαλλική Επανάσταση, και μάλιστα ζούσε και στη Γαλλία; Προσωπικώς, για λόγους κατανόησης, θα προτιμούσα να τον αποκαλέσω Βρετανό αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί.

  7. Γιατρός Του ΙΚα said

    @(off topic)

    Η στιγμή που ο Ali G ρωτάει τον Niel Armstrong πως αισθάνεται που είναι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στον Ήλιο και αν τον πειράζει που στη σελήνη πήγε πρώτος ο Louis Armstrong είναι από τις πολύ μεγάλες στιγμές σ΄αυτό το ντουνιά τον γεμάτο ψευτιά παντού.

  8. batcic said

    @Γιατρός του ΙΚΑ
    Δεν ήξερα το συγκεκριμένο videaki, το είδα πριν από λίγο στο youtube και έχω πεθάνει στο γέλιο. Υπάρχει όμως εδώ κανένας που να αμφιβάλλει ότι στον ΑΠΟΚ μπορεί να σταθεί μόνο ένας Ali G;;;

    Όσον αφορά το ρητό, συμφωνώ 100%. Είμαστε υφιστάμενοι στις απόψεις και τις επιλογές μας. Και όταν αυτές δεν αλλάζουν με τίποτα, δεν διαφέρουν και πολύ από έναν καταπιεστικό προϊστάμενο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: