Ελλαδιστάν, Ελλαδιστάν…
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/02/04
Μερικές φορές με ρωτάνε γιατί χρησιμοποιώ έναν τόσο απαξιωτικό όρο όπως «Ελλαδιστάν» για την Ελλαδίτσα μας. Ο λόγος είναι απλός: γιατί για να λέγεται μία χώρα πολιτισμένη, πρέπει κατ’ ελάχιστον να επικρατεί σε αυτήν έννομη τάξη. Στην Ελλάδα δεν επικρατεί έννομη τάξη, άρα πρόκειται για μία χώρα απολίτιστη. Έχω λοιπόν κάθε δίκιο να χρησιμοποιώ όσο απαξιωτικούς όρους θέλω. Αντιγράφω κείμενο που ανάρτησε ο Παναγιώτης Δημητράς στο facebook:
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί ότι αύριο Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009, στο Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 7 αίθουσα 1 αριθμός πινακίου 2), δικάζονται επτά δημοσιογράφοι των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα» και «Πρώτο Θέμα» (δυστυχώς χωρίς τα διευθυντικά στελέχη τους) για δημοσιεύματα της περιόδου 31 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2006 για τον καταγγελθέντα βιασμό ανήλικης Βουλγάρας από ανήλικους συμμαθητές της. Στα δημοσιεύματα αυτά δημοσίευσαν πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους (ως φερόμενους δράστες και θύμα) ανήλικους που οδηγούσαν στην εύκολη ταυτοποίησή τους, κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων, και ειδικότερα του ελληνικού νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δια του τύπου.
Η υπόθεση έχει αναβληθεί τρεις φορές, κατά παράβαση του νόμου που επιτρέπει μόνο μια αναβολή και μόνο «για εξαιρετικά σοβαρό λόγο»: τέτοια ήταν η δεύτερη αναβολή λόγω αποχής των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ τα κωλύματα δικηγόρων στην πρώτη και η απουσία δημοσιογράφων σε αποστολή στο εξωτερικό στην τρίτη δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Ούτε τηρήθηκε η από το νόμο προβλεπόμενη δίμηνη προθεσμία για την προκαταρκτική εξέταση, η οποία κράτησε σχεδόν ενάμισι χρόνο και μόνο με παρέμβαση του ΕΠΣΕ αποφεύχθηκε η δεκαοκτάμηνη παραγραφή του αδικήματος. Ούτε στη συνέχεια τηρήθηκε η τρίμηνη προθεσμία μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης για την πρώτη δικάσιμη. Ενώ δηλαδή ο νόμος προβλέπει παραπομπή σε δίκη παρόμοιας υπόθεσης μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο μετά το γεγονός και μόνο μια κατ’ εξαίρεση αναβολή, η δίκη δεν έχει γίνει πάνω από δύο χρόνια μετά το συμβάν.
Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ στον εισαγγελέα (μετά από συνεννόηση και με τους εμπλεκόμενους ανηλίκους) που οδήγησε σε αυτεπάγγελτη δικαστική διερεύνηση και δίωξη. Μάρτυρες κατηγορίας είναι ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς και ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος. Το ΕΠΣΕ παρέχει δωρεάν νομική στήριξη στους θιγόμενους ανηλίκους που έχουν δικαίωμα παράστασης ως πολιτικώς ενάγοντες.
Υπενθυμίζεται πως για ανάλογες παραβιάσεις τιμωρήθηκαν τότε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με πρόστιμα 80.000 – 400.000 ευρώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Mega και Antenna (αποφάσεις 498-500/10-11-2006) και από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με επίπληξη ο Νίκος Ευαγγελάτος (απόφαση 11/2007).
Ενημέρωση 2009-02-04, 12:40: για περισσότερες πληροφορίες δείτε αυτή την είδηση στον ιστότοπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Άρθρα μέσω RSS
Σχόλια μέσω RSS
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email
Panos said
Και λίγα λες. Για να στρώσει αυτή η χώρα πρέπει να ισοπεδωθεί και να ξαναφτιαχτεί απ’ την αρχή.
SimonSays said
Στο συγκεκριμένο θέμα συμφωνώ ότι είναι απαράδεκτη η Ελληνική δικαιοσύνη και ευτυχώς που το ΕΠΣΕ ασχολήθηκε.
Αλλά στο γενικό σου θέμα δεν ξέρω κατά πόσο το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας έχει να κάνει με την έννομη τάξη και αυτό είναι για ένα πολύ απλό λόγο: ο νομοθέτης (άρα και οι νόμοι) δεν είναι πάντα με τη μεριά του λαού. Ο έλληνας το αντιλαμβάνεται αυτό. Δυστυχώς βέβαια αυτό καμμιά φορά γίνεται δικαιολογία για ασυδοσία. πχ παρκάρισμα/επικίνδυνη οδήγηση.
Να χαιρόμαστε όμως ότι σαν έλληνες τουλάχιστον έχουμε συνείδηση των στραβών μας-άρα έχουμε ελπίδα να τα λύσουμε!
Θου Βου said
@Simon
Συμφωνώ.
Νομίζω ότι ήταν σε εκπομπή του Κούλογλου που άκουσα ότι οι μόνοι κρατούμενοι που θανατώνονται στις ΗΠΑ είναι όσοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν κάποιον ιδιώτη δικηγόρο και αυτοί δεν είναι παρά οι έγχρωμοι και φτωχοί.
Εξ άλλου οι κουτσομπολίστικες και οι στυλ Μπιγκ Μπράδερ εκπομπές είναι εισαγόμενα φρούτα και όχι ελληνικές εφευρέσεις.
nextmind said
Απίστευτη αλλαγή τακτικής ΘΒ
Δεν σε είχα ικανό για τέτοια στρατηγική ικανότητα, βρέθηκα στο χείλος της αναθεώρησης της περσόνα που προβάλεις.
Διαγόρας ο Μήλιος said
Διευκρίνιση: δεν ταυτίζω την έννομη τάξη με τον πολιτισμό, απλά λέω ότι είναι μία από τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη πολιτισμού. Αν υπάρχει έννομη τάξη, τότε μπορεί να έχουμε πολιτισμό. Αλλά αν δεν υπάρχει έννομη τάξη, τότε σίγουρα δεν έχουμε πολιτισμό. Με βάση αυτή τη σκοπιά, και παρατηρώντας ότι στην Ελλάδα σαφώς και δεν υπάρχει έννομη τάξη, μπορούμε με ασφάλεια να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μία απολίτιστη χώρα.
ellinaki said
@ SimonSays
Σχετικά με την τελευταία σου πρόταση: «Να χαιρόμαστε όμως ότι σαν έλληνες τουλάχιστον έχουμε συνείδηση των στραβών μας-άρα έχουμε ελπίδα να τα λύσουμε!»
Δεν θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές οι Έλληνες έχουν συνείδηση των στραβών τους. Το αντίθετο μάλιστα. Προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια και απλά να βγάζουν μία γενικότερη γκρίνια, αλλά σε ατομικό επίπεδο και όχι συλλογικο. Άμα ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα θα σου πει για το πόσο σπουδαίος λαός είμαστε αλλά ότι για όλα τα στραβά φταίει το Κράτος, ο γείτονας, οι Αμερικάνοι και οι Τούρκοι.
Αυτή η λεπτή γραμμή μεταξύ ατομικού και συλλογικού επίπεδου, είναι που καθορίζει και το επίπεδο πολιτισμού. Από εκεί πηγάζει και η τήρηση των νόμων και η γενικότερη κοινωνική συνείδηση.
Εγώ θεωρώ πιο απολίτιστο ένα λαό που απλά γκρινιάζει χωρίς να πράτει, παρά ένα λαό που είναι σε πιο πρώιμα στάδια επιστήμης, τέχνης και πολιτισμου.
exergy said
Επίσης έχω διαβάσει κάπου κάποτε άρθρα να ξεκινούν με τη φράση «Σε κάποια χώρα της Νότιας Βαλκανικής …» ή «Σε χώρα της Βόρειας Αφρικής πάνω από την Αίγυπτο …».
Panos said
> ο νομοθέτης (άρα και οι νόμοι) δεν είναι πάντα με τη μεριά του λαού. Ο έλληνας το αντιλαμβάνεται αυτό.
Γιατί τους ψήφισε τότε; Μάλλον *δεν* το αντιλαμβάνεται αυτό, διαφορετικώς, αν το αντιλαμβάνεται δηλαδή και συνεχίζει να τους ψηφίζει, μιλάμε για ακραία μορφή παράνοιας.
Ιοκάστη said
Ναι, σιγά μην το αντιλαμβάνεται, ένας κι ένας είναι οι πολιτικοί μας..
Κατ’αρχήν έχω ακούσει πάρα πολλά απλά και μόνό επειδή έλεγα τα στραβά της Ελλάδας, ο Ελληνάρας θα γκρινιάξει ναι μεν για ό,τι τον ενοχλεί (προσωπικά πάντα όμως) αλλά θα κλείσει ωραιότατα τα μάτια στα πάντα αν μπορέσει να βολευτεί, κι επίσης καλά να γκρινιάζει αυτός, εεεεεεεε όχι να γκρινιάζουν και οι άλλοι όμως και να του «προσβάλλουν» την τέλεια χώρα του…
Ίσως ο κόσμος να έχει κουραστεί και αγανακτήσει λίγο παραπάνω τώρα αλλά και πάλι, δεν νομίζω πως είναι έτοιμος να κάνει ουσιαστικές αλλαγές.
SimonSays said
@Ellinaki: το ίδιο πράγμα λέμε. Δεν διαφωνώ ότι πολλοί νομίζουν ότι το φταίξιμο είναι αλλού και δεν κοιτάνε τον εαυτό τους.
@Ιοκάστη: παντού θα βρεις τέτοιες ευαισθησίες.
@Panos: Το ‘γιατί τους ψηφίσε’ είναι σχετικό. Αν δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών πόσοι ψήφισαν το κυβερνών κόμμα κάθε φορά; Από αυτούς πόσοι το κάνανε για να αποφευχθεί νίκη του αντίθετου στρατοπέδου; Μη ξεχνάς ότι το εκλογικό σύστημα ουσιαστικά παράγει κυβερνήσεις μειοψηφίας. Όχι ότι αποτελεί ελληνική πατέντα κάτι τέτοιο.
@Διαγόρας+άλλοι: Εγώ θα έλεγα ότι η ελληνική κοινωνία απλώς βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Πολλά κοινωνικά ‘χούγια’ ξεπερνιώνται όταν μια χώρα αποκτήσει καλύτερες οικοδομές και παιδεία. πχ πριν από 100 χρόνια οι γερμανοί είχαν την φήμη ότι ήταν απατεώνες. Οι γιαπωνέζοι είχαν τη φήμη του τεμπέλη. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των οικονομιών τους ξορκίσανε και ορισμένα χούγια.
Ένα απλό παράδειγμα, ας δούμε την σύνθεση των ελλήνων μεταναστών χτες και σήμερα: Πριν από 30-40 χρόνια οι περισσότεροι που φεύγανε ήταν ανειδίκευτοι εργάτες που ή δούλευαν σε εργοστάσια ή άνοιγαν εστιατόρια. Σήμερα οι περισσότεροι έλληνες μετανάστες ή φεύγουν για για σπουδές και μένουν ή έχουν ήδη κάποιες σπουδές πίσω τους και εργάζονται σε ανάλογο επίπεδο. Το ίδιο θα παρατηρήσετε με τους ιρλανδούς και ιταλούς μετανάστες.
Panos said
@SimonSays συμφωνώ. Το θέμα είναι όμως ότι αν δε μας αρέσει κάτι θα πρέπει να το αλλάξουμε. Αφού δεν το αλλάζουμε σημαίνει ότι το επικροτούμε. Ακόμα και η κυβέρνηση μειοψηφίας υπάρχει διότι εμείς θέλουμε να υπάρχει. Οπότε δύο τινά συμβαίνουνε. Ή αντιλαμβάνεται ο νεοέλληνας ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν το αλλάζει (που σημαίνει ότι τον βολεύει να υπάρχει το πρόβλημα) αλλά παραπονιέται, πράγμα που δείχνει ότι είναι τελείως ψυχάκιας. Ή δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και ζει σε μια ουτοπία.
ellinaki said
Συμφωνώ με τον Πάνο. Οι κοινωνίες αυτοπροσδιορίζονται. Εφόσον μία κοινωνία ανέχεται τη σημερινή κατάντια σε διάφορα επίπεδα σημαίνει ή ότι την συμμερίζεται ή ότι ζει σε μαύρα μεσάνυχτα.
SimonSays said
Ή απλώς είναι τόσο απασχολημένος με την καθημερινότητα της δουλειάς και της οικογένειας και έχει ξεμείνει από δυνάμεις. Ή έχει χάσει ακόμα και την ελπίδα ότι είναι δυνατή η καλυτέρευση βλέποντας το γενικό χάλι των πολιτικών.
Panos said
Εμείς γιατί δεν είμαστε (τόσο απασχολημένοι με την καθημερινότητα); Και εμείς έχουμε και οικογένεια και δουλειά. Δεν υπάρχουνε δικαιολογίες.
Ο Αιρετικός said
Μολονότι εδώ επισημαίνει ορισμένα σωστά πράγματα, τον Δημητρά δεν τον έχω σε εκτίμηση εξαιτίας του πολύ έντονυ πίτσι-πίτσι του με τις εθνικιστικές/αλυτρωτικές ομάδες της Από-Πού-Κι-Ως-Πού-Μακεδονίας (είδατε; Βρήκα σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση που περιέχει τον όρο «Μακεδονία»).
Διαγόρας ο Μήλιος said
Ενημέρωση για το τι συνέβη στο δικαστήριο:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
6 Φεβρουαρίου 2009
Αθώωση «Ελευθεροτυπίας» – «Νέων» – «Πρώτου Θέματος» για γεγονότα αμαρύνθου. Επίθεση κατά ΕΠΣΕ και Νίκου Αλιβιζάτου από υπεράσπιση – Αποκάλυψη ρόλου ΕΛΑΣ!
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί την αθώωση χωρίς απολύτως κανένα σκεπτικό, χθες Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009, από το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, επτά δημοσιογράφων των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα» και «Πρώτο Θέμα» για δημοσιεύματα της περιόδου 31 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2006 για τον καταγγελθέντα βιασμό ανήλικης αλλοδαπής από ανήλικους συμμαθητές της στην Αμάρυνθο. Στα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονταν πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους (ως φερόμενους δράστες και θύμα) ανήλικους που οδηγούσαν στην εύκολη ταυτοποίησή τους, κατά τρόπο που κατά το ΕΠΣΕ δεν συνάδει με την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.
Ο εισαγγελέας, οι δικαστίνες, και η εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ που κατέθεσε στη δίκη θεώρησαν πως τα επίδικα δημοσιεύματα δεν παραβιάζουν ούτε το νόμο ούτε τη δεοντολογία. Μάρτυρες κατηγορίας είχαν κληθεί ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς και ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος.
Ο Παναγιώτης Δημητράς κατέθεσε επί μιάμιση ώρα και δέχθηκε ερωτήσεις οι περισσότερες από τις οποίες ήταν παντελώς άσχετες με το κατηγορητήριο, αλλά και ενίοτε συκοφαντικές επιθέσεις από την υπεράσπιση με την ανοχή του δικαστηρίου το οποίο με τον τρόπο αυτό έδειξε τουλάχιστο αντικειμενική μεροληψία. Ενδιαφέρον είναι τέλος πως κατά τη διαδικασία αποκαλύφθηκε ο (συνένοχος) ρόλος της αστυνομίας στην πρωτοφανή παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού. Η υπόθεση φυσικά θα οδεύσει προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο δέχθηκε και αυτό επίθεση από την υπεράσπιση, όπως και ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
Το πλήρες δελτίο τύπου στον ιστότοπο του ΕΠΣΕ:
http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3407
Άρθρο του e-Lawyer για το ίδιο θέμα:
http://elawyer.blogspot.com/2009/02/4.html