Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Βίντεο: tvxs.gr: Nα πληρώσει η Εκκλησία!

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/01/29

Το βιντεάκι αυτό του «TV Χωρίς Σύνορα» δεν είναι καινούργιο, αυτό όμως που είναι καινούργιο είναι το γεγονός ότι η αγαπητή 50ft. Queenie έκανε απομαγνητοφώνηση, και έτσι έχουμε όλο το κείμενο στη διάθεσή μας για να το συζητήσουμε, και για να σκοντάφτουν πάνω του και οι μελλοντικές γενεές ερχόμενες από μηχανές αναζήτησης.

Το βιντεάκι βρίσκεται εδώ:  http://www.tvxs.gr/v47

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση:

Οι καμπάνες της κρίσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία ακούγονται ήδη και στην Ελλάδα. Στα μέρη μας οι καμπάνες αυτές μπερδεύτηκαν με τις κωδωνοκρουσίες της μονής Βατοπεδίου. Οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες του μοναχού-μπίζνεσμαν Εφραίμ ήρθαν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έπαιρνε αυστηρά φορολογικά μέτρα, τα οποία πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Η συζήτηση για τη μοναστηριακή περιουσία ξανάνοιξε μετά από χρόνια, ενώσω οι μοναχοί προσπαθούσαν να αποκρύψουν τις εκτάσεις των μοναστηριών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος ο Διοικητής του Αγίου Όρους, Γιώργος Δαλακούρας.

Δαλακούρας: Εκείνο το οποίο είναι βασικό νομίζω είναι το Ε9. Το Ε9 είναι το πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισαν και οι μοναχοί, δηλαδή να μην πέσουν σε κουβέντες όλου του κόσμου η περιουσία του Αγίου Όρους. Όμως φυσικά οι Άγιοι Πατέρες χωρίς το Ε9 δεν μπαίνουν στο Κτηματολόγιο, δεν μπορείτε να νοικιάσετε. Ας πούμε ένα κοινό μοναστήρι είναι να έχει μερικά διαμερίσματα, λίγα ή πολλά, τα οποία ενοικιάζει, δεν μπορείτε άμα δεν είστε στο Κτηματολόγιο να πάτε να νοικιάσετε, να πάτε στην εφορία, θα σας πούνε ποιοί είστε εσείς και τι έχετε. Πρέπει να φορολογούνται και πρέπει να βάλουν το Ε9.

Το θέμα των φοροαπαλλαγών και των προνομίων προς την Εκκλησία και τα μοναστήρια έρχεται από πολύ παλιά. Είναι ένα θέμα που αφορά όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες εναλλάχθηκαν στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Μουζάκης: Είναι γεγονός ότι οι νόμοι που ισχύουν σήμερα αλλά και προγενέστεροι απαλλάσσουν και απάλλασσαν και στο παρελθόν την Εκκλησία και τις Ιερές Μονές από τους φόρους. Κάθε είδους φόρους. Για παράδειγμα, όταν υπήρχε μέχρι πρότινος ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, οι Ιερές Μονές και το Άγιον Όρος απαλλάσσονταν. Φόρος μεταβίβασης, το αυτό. Απαλλαγή σε οποιαδήποτε μεταβίβαση από επαχθή αιτία.

Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος, που ήρθε με τον τελευταίο νόμο τον 3427. Επίσης, τέλος συναλλαγής σε καμμία περίπτωση δεν πληρώνουν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι Μονές ούτε το τέλος συναλλαγής ούτε το φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος. Για δε τα εισοδήματα που οι Μονές και οι Ιεροί Ναοί έχουν και αφορούν είτε οικοδομές είτε εκμίσθωση γαιών, πλήρης απαλλαγή με το άρθρο 103 του φορολογικού μας νόμου.

Κουβέλης: Όταν μεγάλα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας δέχονται δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, είναι απαράδεκτο μια τεράστια περιουσία, η εκκλησιαστική περιουσία ή και η περιουσία των μονών αλλά και του Αγίου Όρους να μη φορολογείται. Θεωρούμε ότι είναι πράξη φορολογικής δικαιοσύνης, είναι πράξη σεβασμού προς τους πολίτες που ζουν δύσκολες οικονομικές στιγμές, να υπάρξει κατάργηση των σχετικών νόμων με τους οποίους φοροαπαλλάσσονται οι περιουσίες της εκκλησίας και των μονών, προκειμένου σύμφωνα με το νόμο να εισφέρουν και αυτοί στην αντιμετώπιση των δαπανών και του προϋπολογισμού του κράτους.

Μουζάκης: Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν άνθρωποι που ασχολούνται με την θρησκεία, άνθρωποι της εκκλησίας, άνθρωποι που, θεωρούμε όλοι, γιατί έτσι πρέπει να είναι, ότι πονούν το συνάνθρωπο, τον αγκαλιάζουν και τον αγαπούν, έχουν αυτή την αντίληψη περί της φορολογίας στην Ελλάδα. Αυτό είναι ακατανόητο. Δεν μπορεί να δέχονται ο Έλληνας πολίτης, ο μικρομεσαίος, ο μικροσυνταξιούχος, αυτός με τον ελάχιστο μισθό, γιατί, όπως καλά γνωρίζουμε όλοι, ζούμε στη γενιά των 700€, αυτός που παίρνει μια σύνταξη από τον ΟΓΑ ή από το ΙΚΑ 400€, να πρέπει να πληρώσει 1ο/οο φόρο, για παράδειγμα, εδώ στο ΕΤΑΚ που συζητάμε, για την ακίνητή του περιουσία, και αυτοί αρνούνται, για την τεράστια περιουσία την οποία έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Έχετε διερωτηθεί τι θα γινόταν αν όλα αυτά τα χρόνια η Εκκλησία απέδιδε στο κράτος τους φόρους που πληρώνουν και οι απλοί πολίτες; Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και τους ζητήσαμε να κάνουν τους κατά το δυνατόν πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς για τα λεφτά που χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τις φοροαπαλλαγές αυτές.

Μουζάκης: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η εκκλησιαστική περιουσία φτάνει περίπου τα 1,300,000 στρέμματα. Αν με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς πούμε οτι ένα στρέμμα αξίζει 15,000€, μια ευτελής, πολύ μικρή, μηδαμινή τιμή. 1,300,000 με 15,000 το στρέμμα μας κάνει 20δις ευρώ. Μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση για την εκκλησιαστική περιουσία. Αν επί αυτής της περιουσίας πούμε οτι έχουμε ένα φόρο περί το 20%, αυτό μας δίνει 4δις ευρώ. 4δις ευρώ φόρους μπορεί το ελληνικό δημόσιο να αποκομίσει άμεσα με τους πιο, τους ελάχιστους δυνατούς υπολογισμούς μιας χρονιάς από τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας. Κι αν πάμε και παραπίσω και κάνουμε το συνειρμό και πούμε οτι αυτά αφορούν φόρους μιας χρονιάς και ανάγουμε τους φόρους αυτούς σε εικοσαετία ή τριακονταετία καταλαβαίνετε για πόσα δισεκατομμύρια ευρώ ή τρισεκατομμύρια δραχμές ομιλούμε.

Κι αν αναρωτιέστε τι σημαίνει τουλάχιστον 4δις ευρώ το χρόνο, κάναμε εμείς τους υπολογισμούς:

4δις είναι τα έσοδα που αναμένει ο κύριος Αλογοσκούφης από την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση. Με 4δις θα φτιάχναμε 40 πλήρως εξοπλισμένα επαρχιακά νοσοκομεία, ή 1000 νέα σχολεία κάθε χρόνο. Με 4δις θα μπορούσαν να πληρώνονται κάθε χρόνο 20,000 νοσηλευτές και ιατροί που σήμερα λείπουν από τα νοσοκομεία μας. Αντί όλων αυτών όμως, το κράτος πληρώνει κάθε χρόνο 160 εκατομμύρια ευρώ για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Κουβέλης: Εάν υπήρχε αυτή η φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των μονών θα είχαμε εισροή τεραστίων ποσών, που εάν δεν είχαν αντιμετωπίσει το συνολικό έλλειμμα τουλάχιστον θα είχαν αντιμετωπίσει καίρια ζητήματα εξαιρετικά ευαίσθητων τομέων. Χωρίς κανένας να λαϊκίζει και να απλουστεύει, τα χρήματα αυτά εάν προέκυπταν από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα μπορούσαν για παράδειγμα να διατεθούν για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που έχουν σχέση, ας φέρω ένα παράδειγμα, με τα σχολικά κτίρια.

Κι όμως, παρά τις απαλλαγές και τα προνόμια, οι ορέξεις της εκκλησίας μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Η Πετρούπολη είναι μια από τις περιοχές της χώρας όπου μεγάλες εκτάσεις, δάση, σπίτια, πλατείες και κοινωφελή κτίρια διεκδικούνται από την εκκλησία. Οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε αντιδικία με τη μονή Λαμίας προσπαθώντας να προστατεύσουν την περιοχή τους από τους εργολάβους που όπως λένε βρίσκονται πίσω από τις «ιερές» διεκδικήσεις.

Γιάννης Μιχαλόπουλος: Μια πολύ μεγάλη περιοχή, χιλίων περίπου στρεμμάτων, φανταστείτε από το σημείο που βλέπετε να τελειώνει η πόλη μέχρι και ένα χιλιόμετρο πιο κάτω, μια πολύ μεγάλη έκταση, χιλίων περίπου στρεμμάτων, δόθηκε ουσιαστικά στην κυριότητα του ιερού ναού της μονής Λαμίας. Το τεμάχισαν, το έβαλαν στο σχέδιο, το ανοικοδόμησαν, και τώρα επειδή έχουνε τελειώσει αυτά που είχανε κάνει έχει ανοίξει η όρεξή τους και ελαστικοποιούν τα όρια, βρίσκουν τρόπους και ισχυρίζονται οτι δεν ήταν μέχρι εκεί, δεν ήταν 300 στρέμματα που λέγαν στην αρχή, δεν ήταν 1000, δεν ήταν 2000, έχουν γίνει τώρα 7000 στρέμματα. Διεκδικούν, λέει, το μισό βουνό από αυτό που βλέπετε.

Δημήτρης Κρίθαρης: Το κομμάτι εντός σχεδίου το οποίο διεκδικείται από τη μονή και το οποίο είναι το πρώτο επικίνδυνο για να ξεκινήσει να ανοικοδομείται είναι αυτό το κομμάτι, όλο το δάσος που βλέπουμε εδώ πέρα, τα πεύκα αυτά εδώ πέρα, όλη η πλαγιά αυτή εδώ, και συνεχίζει μέχρι πέρα.

Πολλοί από τους κατοίκους της διεκδικούμενης περιοχής αναγκάστηκαν να πληρώσουν χρήματα στην εκκλησία όταν χρειάστηκε να επισκευάσουν το σπίτι τους ή όταν ήθελαν να χτίσουν έναν επιπλέον όροφο.

Κυριάκος Ξενάκης: Υπήρξε σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της περιοχής, διότι οι κατοικίες τους και τα οικόπεδά τους σε μια πυκνοδομημένη περιοχή δόθηκαν στην ιερή μονή Λαμίας. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής μας υποχρεώθηκαν να δώσουν διάφορα χρηματικά ποσά με καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της ιεράς μονής Λαμίας. Τα παραστατικά αυτά δόθηκαν στον Εισαγγελέα Εφετών, τον κο Κολιούση, ο οποίος έκανε προκαταρκτική εξέταση για την κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να εκδόσουν οικοδομική άδεια για να αναγείρουν ένα πανωσήκωμα στην ήδη υπάρχουσα οικοδομή τους εάν δεν κατέβαλαν τα χρήματα, με σκοπό να δώσει μια συμβολαιογραφική πράξη η ιερά μονή οτι δεν έχει καμμία αξίωση πάνω στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Δημήτρης Κρίθαρης: Η εκκλησία αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος τσιφλικάς. Κι αν θεωρήσουμε οτι η εποχή είναι πολύ ευνοϊκή για αγοραπωλησίες γης, πωλείται η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και μάλιστα σε μεγάλες εκτάσεις, όχι για στρεμματάκια 1-2-3 στρέμματα, προφανώς θέλει να παίξει με τον τρόπο της και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις που έχουμε με τη μονή βατοπαιδίου, θέλει να παίξει σ’αυτό το έδαφος. Ένα real estate ευλογημένο.

Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένης πίεσης που ασκήθηκε από την εκκλησία και τις μονές στις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Πιέσεις οι οποίες είχαν αποτέλεσμα, διότι είναι σαφές, είναι πρόδηλο για όλους οτι οι πελατειακές σχέσεις, η ψηφοθηρία, είναι εκείνη που οδήγησε σε αυτές τις απαράδεκτες για εμάς ρυθμίσεις.

Ιδιαίτερη σημασία για το πως διατηρήθηκαν τα προνόμια αυτά με το πέρασμα των χρόνων έχει το γράμμα που απέστειλαν οι μονές του αγίου όρους, μεταξύ αυτών και το βατοπέδι, στον Αδόλφο Χίτλερ τον Απρίλιο του 1941, μία μόλις μέρα πριν μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Στην επιστολή αυτή, οι μοναχοί ζητούν από τον Χίτλερ να πάρει υπό την κηδεμονία του το Άγιο Όρος και να διατηρήσει το προνομιακό καθεστώς το οποίο μέχρι τότε απολάμβανε.

Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Όρει ενασκουμένους, ανεξαρτήτως εθνικότητος, Ορθοδόξους μοναχούς και εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν και την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής.

Η επιστολή κλείνει με τη διαβεβαίωση των μοναχών οτι θα προσευχηθούν στο θεό να δώσει στον Αδόλφο Χίτλερ υγεία και μακροημέρευση επ’ αγαθώ του ένδοξου Γερμανικού έθνους. Τελικά με το Άγιο Όρος δεν τόλμησε να τα βάλει ούτε ο Χίτλερ.

Μουζάκης: Η εκκλησία έτσι όπως, από αυτή την κουβέντα, την παρουσιάσαμε, έχει μια τεράστια δύναμη. Είναι γεγονός, γιατί όταν μιλάμε για αμύθητη περιουσία κατ’ εμέ, και δεν το λέω εγώ, το λένε τα στοιχεία, ίσως καταλαβαίνουμε και το λόγο που οι κυβερνήσεις, εξ αιτίας της δύναμης που η εκκλησία έχει, δεν την ακουμπούν ή της κάνουν τα χατίρια. Θέλω να πιστεύω οτι αυτό θα αλλάξει.

Ευχαριστώ πάρα πολύ την 50ft. Queenie για την απομαγνητοφώνηση.

Το ίδιο βίντεο φαίνεται να βρίσκεται επίσης και εδώ, με διαφορετικό τίτλο:
http://www.tvxs.gr/v34 «Η Εκκλησία πρέπει να πληρώσει».

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

8 Σχόλια προς “Βίντεο: tvxs.gr: Nα πληρώσει η Εκκλησία!”

  1. […] του οποίου μπορείτε να βρείτε και στον Διαγόρα), αναζήτησα κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τη […]

  2. […] τον Διαγόρα τον Μήλιο που ανέδειξε το ποστ της 50ft queenie και βοήθησε να […]

  3. […] του οποίου μπορείτε να βρείτε και στον Διαγόρα), αναζήτησα κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τη […]

  4. […] με το άρθρο 103 του φορολογικού μας νόμου.» (στου φίλου blogger Διαγόρα […]

  5. […] του οποίου μπορείτε να βρείτε και στον Διαγόρα), αναζήτησα κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τη […]

  6. […] του οποίου μπορείτε να βρείτε και στον Διαγόρα), αναζήτησα κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τη […]

  7. […] Ευχαριστώ  τον Διαγόρα τον Μήλιο που ανέδειξε το ποστ της 50ft queenie και βοήθησε να ξαναφέρουμε το σκάνδαλο ξανά στην επιφάνεια. […]

  8. […] Ευχαριστώ  τον Διαγόρα τον Μήλιο που ανέδειξε το ποστ της 50ft queenie και βοήθησε να ξαναφέρουμε το σκάνδαλο ξανά στην επιφάνεια. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: