Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #131

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/01/09

«Ο άθεος συνειδητοποιεί ότι κάθε εγωϊστική ή σκληρή πράξη και οι συνέπειές της θα παραμείνουν δυσάρεστα στη μνήμη του, πιστεύοντας ότι καμμία θεϊκή συγχώρεση δεν υπάρχει για να απαλύνει τα βάσανα μιας ένοχης συνείδησης.»

—Frank Swancara (Φρανκ Σουανκάρα) Συγγραφέας, λοιπά στοιχεία άγνωστα.

Το πρωτότυπο: «The atheist realizes that every selfish or cruel act and its consequences would remain uncomfortably remembered by himself, believing that no divine forgiveness is available to assuage the pangs of a guilty conscience.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

35 Σχόλια προς “Γνωμικό #131”

 1. Πες τα βρε Διαγόρα, έχω βαρεθεί να ακούω για την περίφημη χριστιανική ηθική. Άμα είναι να έχεις έναν μπαμπούλα που ή θα σε τιμωρήσει ή θα σου δώσει μια τεράστια αμοιβή αν κάνεις ό,τι θέλει (που μπορεί καμιά φορά να είναι και το σφάξιμο μερικών άπιστων βρε αδερφέ) να την βράσω την ηθική…

  Κι αν ο μόνος στόχος ενός ανθρώπου είναι να πάει στον παράδεισο και να ακολουθεί τους θείους νόμους, μάλλον οι ανθρώπινοι νόμοι δεν θα του λένε και πολλά και αν είναι αντίθετοι με την ιδέα της ηθικής που του επιβάλει η θρησκεία του μπορεί και να τους αγνοήσει πλήρως… Ωραία, μετά οι άθεοι και οι άθρησκοι κάνουν ό,τι θέλουν… Απορώ δηλαδή, δεν έχουν βαρεθεί να λένε τα ίδια και τα ίδια ξεπερασμένα επιχειρήματα που έχουν καταρριφθεί προ πολλού; Θα μου πεις βέβαια γιατί, πότε τους επέτρεψαν οι παρωπίδες να δουν πως καταρρίφθηκαν…

 2. «Ο άθεος συνειδητοποιεί ότι κάθε εγωϊστική ή σκληρή πράξη και οι συνέπειές της θα παραμείνουν δυσάρεστα στη μνήμη του, πιστεύοντας ότι καμμία θεϊκή συγχώρεση δεν υπάρχει για να απαλύνει τα βάσανα μιας ένοχης συνείδησης.»

  O Σβανάκιας (ζαμπονάκι σούπερ :))πάσχει από ιστορικό αλτζχάιμερ προχωρημένου βαθμού.
  Ο άθεος…ποιός άθεος;Αυτός που αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοιος ή κάποιος που πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές με ΙSO και Χασπ;
  Κι ο Στάλιν αθεϊστικές διακηρύξεις έκανε κι ο Ροβεσπιέρος επίσης.
  Αυτών η συνείδηση δεν λειτουργούσε «αθεοπρεπώς» όταν έσφαζαν χαλάρά και λάιτ ,κόσμο και κοσμάκη;Ήθελε ρεκτιφιέ η συνείδηση τους;Και πώς θα γίνει αυτό;Έχετε κάποια πρόβλεψη για ανάλογες περιπτώσεις;

 3. exergy said

  Ας συνεχίσουμε από το γνωμικό 131 για να μην κουράζουμε άλλο το 130. Σε συνέχεια της συζήτησης θα ήθελα να βοηθήσω τους Θεϊστές(όπως πχ το φίλο ΘΒ) δίνοντάς τους μερικά επιχειρήματα για να μας τα προβάλλουν όποτε δυσκολεύονται.

  Αναρτήθηκε μόλις πριν λίγο και στο Ιδού!Τα ακράδαντα επιχειρήματα δια την θεού +ιεράν+ παρουσίαν!.
  Υπαρχει Θεος! Οριστε και τα επιχειρηματα. μερος 1ο

 4. Μπούρδες και πάλι μπούρδες, Θου Βου. Ο Swancara αναφέρεται στον μέσο άνθρωπο, απομυθοποιώντας τη χριστιανική πιπίλα που προσπαθεί να εξισώσει την ηθική με την πίστη-υποταγή στον επουράνιο θεό-μπαμπούλα. Φυσικά, τερατόμορφες ιστορικές φιγούρες υπάρχουν μπόλικες, και οι θρήσκοι (και μάλιστα χριστιανοί) ανάμεσά τους αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

 5. Ο «μέσος άνθρωπος» είναι μια εφεύρεση δική σου, Διαγόρα, για να αποφύγεις να παραδεχτείς τα χτυπητά «λογικά λάθη» που κάνει ο Σβανάκιας.
  Ο «μέσος αθεϊστής άνθρωπος» στη Σοβιετία ή στην Καμπότζη σχεδόν κανιβάλλιζε.
  Όπως και ο μέσος γερμανός στη Ναζιστική Γερμανία.
  Έχεις καποια διαφορετική πληροφόρηση μήπως για το ηθικό στατους των πληθυσμών που αναφέρω;

 6. Μάλιστα… Ο μέσος άνθρωπος εφεύρεση του Διαγόρα.. Τί άλλο θα ακούσουμε; Χτυπητά λογικά λάθη… Μάλιστα.. Με αυτή την λογική (=ο στάλιν ήταν άθεος κι έκανε εγκλήματα άρα οι άθεοι δεν έχουν ηθική) όσοι μιλάνε για χριστιανική ηθική θα έπρεπε να κόψουν τις γλώσσες τους με τόσους ιερούς πολέμους που έχουν γίνει και τόσους χριστιανούς καθίκια που έχουν περάσει από τα ιερατεία… Δείτε το βιντεάκι που είπε ο exergy, παρόμοια επιχειρήματα ακούγονται κι εδώ πολύ συχνά…

 7. exergy said

  Στην περίπτωση που δεν στηριζόμαστε στην επαγωγική λογική μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα ως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δηλαδή:

  Ο Στάλιν ήταν άθεος. Στάλιν ήταν εγκληματίας.
  Ο exergy είναι άθεος. Άρα ο exergy είναι εγκληματίας.

  Επαγωγική λογική ήδη άρχισε να διδάσκεται από την εποχή του Πλάτωνα 2500 χρόνια πριν και ουδείς στη φιλοσοφία και τα μαθηματικά δεν αρνήθηκε έως τώρα.

  Αρνούμαι να γυρίσω 2500 χρόνια πίσω για να θεμελιωθεί μία συζήτηση. Επιτέλους ας σοβαρευτούμε λιγάκι.

 8. Γιατρός Του ΙΚα said

  Τώρα δηλαδή πρέπει να κρατήσουμε επίπεδο και να του απαντήσουμε με επιχειρήματα αποφεύγοντας τους προσωπικούς χαρακτήρισμούς έτσι;

 9. Undantag said

  ΤΙ σημασία έχει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ο «μέσος άνθρωπος»; (Που υπάρχει, είτε ως ‘νοικοκυραίος’, είτε ως ‘ανθρωπάκος’ είτε ως ‘bonus pater familiae’…).

  Το γνωμικό λέει:
  «Ο άθεος ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ» κτλ… Κανείς δεν είναι ‘ετάζων νεφρούς και καρδίας’ για να πει τι συνειδητοποίησαν και τι όχι ο Στάλιν ο Χίτλερ, ο Ροβεσπιέρος και Σια. Δεν αποκλείεται να συνειδητοποίησαν. Δεν ενδιαφέρει.

  Δυστυχώς η συζήτηση εξετράπη ασύστολα, και κινδυνεύει να χαθεί η ταμπακέρα, ήτοι ότι

  «καμία θεϊκή συγχώρεση δεν υπάρχει για να απαλύνει τα βάσανα μιας ένοχης συνείδησης»

  Για τον λόγο αυτό, θαυμάζω περισσότερο έναν ενάρετο άθεο απ’ ότι έναν ενάρετο θρησκευόμενο. Διότι ο πρώτος ελεύθερα πράττει ότι του υπαγορεύει η συνείδησή του – ο δεύτερος τελεί καταναγκαστικά έργα αρετής ‘μετά φόβου θεού’.

 10. Γιατρός Του ΙΚα said

  Επιθυμώ να ασκήσω αυστηρή αυτοκριτική.Διαβάζοντας ξανά και με προσοχή όλα τα posts οφείλω να ομολογήσω ότι συμφωνώ με τον Θ.Β.Η γενίκευση «ο άθεος» του γνωμικού είναι όντως άκαιρη και ανούσια.Δεν είναι όλοι οι άθεοι ίδιοι,ούτε όλοι έχουν τα ίδια κίνητρα και την ίδια ψυχοσύνθεση.Αρκετοί,ανάμεσα στους οποίους και κάποιοι από αυτούς που ανάφερε ο Θ.Β. δεσμευμένοι από άλλου είδους αλλά παρόμοιας σύστασης με τις θρησκείες δογματισμούς,βρήκαν άλλες διεξόδους στο πρόβλημα του συνειδησιακού ελέγχου.Τις ονόμασαν όχι θεό αλλά ιστορική αναγκαιότητα,νόμους της ιστορίας,επαναστατική ηθική και άλλα παρόμοια κουραφέξαλα.Υπάρχουν λοιπόν και άλλοι τρόποι να ξεγελάσει κανείς τη συνείδησή του χωρίς να καταφύγει στην θρησκευτική παρραμυθία.
  Το ίδιο όμως δυστυχώς συμβαίνει και με τον λεγόμενο μέσο άνθρωπο που πολύ σωστά όπως επισημαίνει και η διαφήμιση και ο Θ.Β. δεν υπάρχει.Ο μέσος άνθρωπος είναι το κύριο εργαλείο με το οποίο οι έχοντες εξουσία ασκούν τη βία που ασκούν και είναι ιδιαίτερα ευεπίφορος στον δογματισμό που είναι και ο βασικός λόγος της μαζικού χαρακτήρα ανηθικότητας.
  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το γνωμικό δεν έχει ουσία.Λέει απλά ότι όταν ο άθεος έχει ηθική συνείδηση και ηθικές αρχές δεν έχει εύκολες και προκατασκευασμένες διεξόδους για να τις παρακάμψει.Δεν μπορεί να περιμένει συγχώρεση άνωθεν και είναι μόνος με τη συνείδησή του όπως π.χ. ο Ρασκόλνικωφ,όπως είχε εξηγήσει καταπληκτικά σε ένα επικό του post o Avonidas και το οποίο δεν έχω τον χρόνο να ψάξω να το ξαναδώ.Σαφώς και δεν είναι ανάγκη να έχουμε θεούς για να έχουμε ηθική.

  Και πάλι συγγνώμη για τον επιθετικό χαρακτήρα του #8,οφείλεται σε επιπολαιότητα και προχειρότητα εκ μέρους μου.

 11. exergy said

  Γιατρέ του ΙΚΑ
  Η συζήτηση είναι πολύ ωραιότερο να γίνεται χαλαρά και στο ύφος που αισθάνεται άνετα ο καθένας μας, αλλιώς να πάω να δέσω καμιά γραβάτα (προτιμώ το φανελάκι που φοράω τώρα). Απλώς η παρατήρησή μου έγινε για να μην υποτιμάται συνεχώς η νοημοσύνη μας. Τίποτα παραπάνω. Και συγχωρήστε το «ευγενές» ύφος μου. Ελπίζω να αποκτήσω λίγη περισσότερη άνεση στο μέλλον. Δεν έχει σπάσει πολύ ο πάγος μάλλον.

  Επί της ουσίας όμως δε σχολίασα το γνωμικό. Κάτι ήθελα να πω και γι’ αυτό.

  Άθεος-ξεάθεος αυτό που με αφορά είναι να αποφεύγω καθημερινά εγωϊστικές και σκληρές πράξεις όχι μόνο για τη διατήρηση ήσυχης της συνείδησής μου αλλά προπαντός και για να αποφύγω να βλάψω τους συνανθρώπους και το περιβάλλον μου γενικότερα. Διαχωρισμός και διάκριση σε θεϊστές, χριστιανούς και άθεους ως προς την καθημερινή συμπεριφορά τους είναι στάση προκατάληψης.

  Δηλαδή, εάν λ.χ. εγκληματίσω δε φταίει η αθεΐα μου. Φταίει η εγκληματική μου συμπεριφορά (όπου κι αν οφείλεται). Ούτε ο χριστιανός κατ’ εμέ απαλλάσσεται εάν πράξει έγκλημα λόγω της μετάνοιας και εξομολογήσεως. Νομίζω ότι δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό.

  Το επικίνδυνο που θέλει να τονίσει το γνωμικό είναι να μην παρασυρθεί ο χριστιανός να εγκληματίσει επειδή έχει τη δυνατότητα της εξομολογήσεως και της άφεσης αμαρτιών.

  Και σ’ αυτό διαφωνεί ο ΘΒ; Τότε ας εγκληματίσει ελεύθερα και θα τον συγχωρήσει ο παπάς της ενορίας, ενώ ο θεός του θα τον στείλει στον Παράδεισο γιατί μετανόησε. Και ο δικαστής στη φυλακή.

  Σχετικά είναι τα video του Dan Brown (18 ετών) ο οποίος μας εξηγεί τι πιστεύει ότι δεν είναι ο θεός. Κατόπιν απαντήσεων, σχολίων και ερωτήσεων που έλαβε, απαντά ξανά και είναι χαρακτηριστικό το σημείο που αναφέρει ότι ο Χίτλερ, χριστιανός γνωστός εγκληματίας, εφόσον μετάνιωσε είναι στον Παράδεισο.

  Δείτε όσοι ενδιαφέρεστε στο
  http://exergy.wordpress.com/2009/01/09/danbrown/

  Επίσης για να συνεννοούμαστε περί λογικής και επαγωγικών μεθόδων (για όσους δεν έτυχε να παρακολουθήσουν λίγη αρχαία Ελλάδα) παραπέμπω στη βασική ανάλυση του Αριστοτέλη:
  (Δρ. Διονύσης Μεντζενιώτης: “Απόδειξη στον Αριστοτέλη”)

  http://exergy.wordpress.com/interestingposts/

  ————————————
  2009-01-09, 18:21

  Άντε καλέ γιατρέ του ΙΚΑ που ζητάς και συγγνώμη. Ούτε επιθετικό, ούτε επιπόλαιο, ούτε πρόχειρο μου φάνηκε το σχόλιο #8. Αφού φαίνεται η καλή καρδιά. (Αλήθεια τι γιατρός; Αν και δεν έχω ΙΚΑ.)

 12. Γιατρός Του ΙΚα said

  1oν δεν είμαι Γιατρός (ψευδώνυμο-εχω μετανοιώσει που το έβαλα,παρόλο που έχει για μενα την ιστορία του,όλοι με περνάνε για γιατρό.Εχει αυτοκριτικό τόνο.Γιατρός Του Ικα είναι κάποιος απ’τον οποίο δεν έχει να περιμένει κανείς και πολλά).
  2ον η συγγνώμη πάει στον Θ.Β. m8 :-) (Σας έχω πεί πόσο μ’αρέσει η ιντρενετική slang;)

 13. Νίκος said

  Οσο ο ΘΒ μιλάει για τον Σταλιν, τόσο θα του απαντάω για τον Κορτέζ και τον Πιζάρο, που στο όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού πέρασαν από λεπίδι 3 φυλές στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
  Καλό το γνωμικό, νομίζω ότι 20-25 από τα γνωμικά του Ντιάγκ στριμώχνουν στον τοίχο τον …μέσο χριστιανό.
  Ποιός θα μου λύσει μία απορία: Γιατί ο μόνος αντίλογος στο μπλόγκ είναι το τρόλ; να μαζέψω απόψεις θέλω. Η δική μου άποψη είναι ότι εδώ τριγυρίζουν άτομα με ισχυρό λόγο και άποψη, και οι έχοντες αντίλογο δεν μπορούν να σταθούν, παρά μόνο αν το παίξουν τρελλοί… και δεν είναι όλοι πρόθυμοι να το κάνουν…

 14. @Nίκος

  Οι ίδιοι που πέρασαν από λεπίδι Ινκας,Αζτέκους και Μάγιας είχαν περάσει από λεπίδι ήδη, καμμιά 300αριά χρόνια νωρίτερα, την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία με τους Σταυροφόρους.

  Οπότε ΚΑΙ σε αυτό είσαι οφσάιντ καμμιά δεκαριά μέτρα,μπροστά από τον τελευταίο ΘΒόειο αμυντικό :).

  Με τους σταυροφόρους και τους ιεροεξεταστές η Ορθόδοξη Εκκλησία διέρρηξε τις σχέσεις της και τους κατηγόρησε για αλλοίωση της χριστιανικής διδασκαλίας από το 1000μΧ,αναθεματίζοντας τους φορείς των αιρετικών αυτών διδασκαλιών.

  Μήπως έχεις υπόψη σου κάποια ανάλογη τοποθέτηση επισήμων αθεϊστικών φορέων προς τα φαινόμενα της ροβεσπιερικής γκιλλοτίνας,των σοβιετικών γκουλάγκ κ.ο.κ;

  @Εxergy

  Μετάνοια στην Ορθ.χριστ. παράδοση σημαίνει «αλλαγή νοός» δηλαδή βλέπω το λάθος,μικρότερο η μεγαλύτερο, που έχω κάνει,το αναγνωρίζω ως λάθος,αποφασίζω να παλέψω για να μη το επαναλάβω και κατόπιν ζητώ την αφεση και την βοήθεια από τον Θεό μέσω της Εκκλησίας Του.
  Διαφορετικά ,το σκηνικό γίνεται καθαρός φαρισαϊσμός και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι πατέρες της Εκκλησίας.

  @Ιka

  Θενκς κατ αρχήν,για την έντιμη στάση στο παρόν ζήτημα.
  1.η συνείδηση (ή ηθική ανάπτυξη) δεν είναι στατική.Εξελίσσεται με την ηλικία και τις εμπειρίες.
  Έτσι μπορεί να γινει υγιέστερη αλλά μπορεί να τυφλωθεί.
  Πχ ένας φονιάς ζορίζεται στο πρώτο μπαμ ,κατόπιν όμως συνηθίζει και μπορεί να σφάξει μια πόλη διχως να ιδρώσει τ αυτί του.

  2.H κυριότερη διάσταση της κόλασης ,κατά την δική μας παράδοση,είναι η βάσανος της συνειδήσεως του ανθρώπου που έρχεται σε επίγνωση τόσο των δικών του σφαλμάτων,όσο και της αγάπης του Θεού την οποία δεν εκτίμησε ή απέρριψε.

 15. Νίκος said

  Ok, I get it.
  Αποκηρύσσεις τους χριστιανούς φονιάδες των λαών.
  Λοιπόν:
  Αν όλοι οι συνομιλητές σου σε αυτό το μπλόγκ, ενας προς έναν, αποκηρύξουν τις σφαγές του Στάλιν, θα πάψεις να μας τζιράρεις τα κολιόνια; Το υπόσχεσαι;

  ————————————
  2009-01-09, 21:06

  ΘΒ είπε:

  Οι ίδιοι που πέρασαν από λεπίδι Ινκας,Αζτέκους και Μάγιας είχαν περάσει από λεπίδι ήδη, καμμιά 300αριά χρόνια νωρίτερα, την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία με τους Σταυροφόρους.

  Οπότε ΚΑΙ σε αυτό είσαι οφσάιντ καμμιά δεκαριά μέτρα,μπροστά από τον τελευταίο ΘΒόειο αμυντικό :).

  Αυτό που λες, δεν αναιρεί αυτό που είπα εγώ. Ετερον εκάτερον. Με ποιά λογική είμαι οφσάιντ;

 16. @Nίκος

  #16

  Αναιρεί τον πονηρό συσχετισμό που προσπαθείς να κάνεις μεταξύ τού αποικιοκρατικού παπισμού και της ορθοδοξίας.
  Αν δεν εχεις παρει χαμπάρι ότι τράβηξαν οι ιθαγενείς από την φράγκικη θεοκρατία τον 15,16,17ο αιώνα τα «είχαμε» τραβήξει οι ορθόδοξοι απο το 1200 και από τους ίδιους «μουλάδες»!!
  Κατανοώ ότι για σένα πιθανότατα «όλα τα θεϊστικά γουρούνια την ίδια μούρη έχουν» αλλά θα σε παρακαλούσα να κάνεις μια προσπάθεια για να κατανοήσεις ότι δεν μπορεί να είναι ίδιος ο δοστογεφσκικός Μέγας Ιεροεξεταστής με τον έμπροσθεν του, υπόδικο Χριστό.
  Ούτε ο ινδουϊστής Γκάντι με τον επίσης ινδουϊστή εκτελεστή του.
  Όπως δεν είναι ίδιος ο αθεϊστής Μπέρτραντ Ράσελ με τον ,επίσης αθεϊστη,Εμβέρ Χότζα.

  #15

  Η κουβεντα δεν αφορά τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτό το φιλόξενο ιστολόγιο.Αφορά την ιστορική πραγματικότητα και αυτη μάς λέει ότι η εμφάνιση του οργανωμένου αθεϊσμού ,εν πρώτοις στη Γαλλία και κατόπιν στη Σοβιετία,την αχανή Κίνα και αλλού,συνδυάστηκε εξ αρχής με απίστευτη βία και καταπίεση!!!

  Η οποία και συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας με διάφορες δικαιολογίες.

 17. Γιατρός Του ΙΚα said

  Εγώ τουλάχιστον το έχω πεί πολλές φορές:δεν θέλω οργανωμένη (ήτοι άνωθεν και καθεστωτικά επιβαλλόμενη) αθεία.Θέλω άθρησκο κράτος και θέλω πόλεμο στον φανατισμό,τον δογματισμό και τον ανορθολογισμό οποιασδήποτε μορφής και προέλευσης.Απλά συμβαίνει η θρησκεία στην χώρα μου αλλά και αλλού να είναι βασικός εκπρόσωπος των παραπάνω.

  Όσον αφορά δε στο θέμα της ηθικής ας κάνουμε λίγο το τέστ του Hitchens (παρακαλώ μην το γυρίσουμε στο ad hominem και μη με βάλεις Θ.Β. να απολογηθώ για τις απόψεις του Hitchens για το Ιράκ με τις οποίες διαφωνώ κάθετα,θα τα πάρω στο κρανίο):Ονομάστε μία ηθική πράξη ή μιά ηθική δήλωση που δεν θα μπορούσε να γίνει ή να διατυπωθεί από κάποιον άθεο.

  Κάντε το και συνεχίζουμε από κει την συζήτηση για αν είναι απαραίτητη η παρουσία του θεού για να έχει η ηθική οντολογική υπόσταση.

 18. Νίκος said

  να που τα βρίσκουμε…
  Εσύ δεν είσαι παπικός σφαγέας, και εμείς δεν είμαστε άθεοι σταλινικοί σφαγείς. Να τελειώνει το παραμυθάκι.
  Αν ξαναπείς «Να, οι άθεοι σφάζανε», θα το ξαναγυρίσω και εγώ στο «Να, οι χριστιανοί σφάζανε».
  …δεν καταλαβαίνεις ότι κατ’ αντιστοιχία είναι οι δύο περιπτώσεις, και δεν μπορείς να διαχωρίσεις επιχειρήματα υπερ σου στην μία περίπτωση, που να μην γυρίζουν κατά εσού στην άλλη; Λήξ’ το, το γ@μημένο και πιάσε επιχειρήματα που να στέκουν -λέμε τώρα…

 19. @Nίκο

  Η διαφορά είναι σαφής:
  Ο πτωχός ΘΒ θεωρεί την διαστρέβλωση του Ευαγγελίου από τους φράγκους κονκισταδόρες ως ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ τής μισάνθρωπης συμπεριφοράς τους.
  Εσύ όμως και οι ομόφρονες σου,δεν θεωρούν την αθεϊα των σταλινιστών,ή την αντίληψη τους περί αθεϊστικής προπαγάνδας, ως αίτιο της εγκληματικής τους συμπεριφοράς όπως πραγματι ήταν.

  Οι συμπρεριφορές των παπιστών έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όλη την πατερική γραμματεία και παράδοση,γεγονός που αποδεικνύεται ευκολώτατα.
  Οι εγκληματικές συμπεριφορές των σταλινιστών αθέων σε ποιον ακριβώς κανόνα του «αθεϊστικού σαβουάρ βιβρ» αντιτίθενται και πόθεν αυτό συμπεραίνεται;

 20. Γιατρός Του ΙΚα said

  Τι θεωρείς ως αιτία της μισάνθρωπης συμπεριφοράς των ορθοδόξων;Kαι μη μου πείς ότι δεν έχεις υπόψιν σου.Και επιτέλους όχι.όχι.όχι.Δεν ήταν η αθεία του Στάλιν η αιτία των εγκλημάτων του.Δείξε κάποια αιτιακή σχέση,το ότι π.χ. η αθεία ως στάση επιβάλλει την βίαιη καταστολή της ετεροδοξίας όπως σίγουρα επιβάλλει ο θρησκευτικός και καθόλου λιγότερο ο ορθόδοξος δογματισμός,ή αλλιώς γίνε αντικείμενο χλεύης.Μην αρχίσουμε πάλι τα ίδια.Έχουμε πεί χιλιάδες φορές ότι ακόμη και αν η αθεία περιλαμβάνεται ως συμπέρασμα στο πλαίσιο κάποιων ολοκληρωτικών και σχεδόν θρησκευτικού χαρακτήρα ιδεολογιών,αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μορφή αθείας είναι εν σπέρματι δολοφονική.Δυστυχώς όμως αυτό ισχύει για κάθε θρησκεία λόγω του ισχυρισμού τους ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και του συμπεράσματος που αβίαστα προκύπτει από αυτή την παραδοχή:όποιος δεν είναι μαζί μας είναι θανάσιμος εχθρός.Πως το είπε και ο μηλίχιος Ναζωραίος;»ο μη μετ’έμού κατ’ εμού εστίν».Αυτή είναι η αιτία των μαζικών εγκλημάτων του κάθε ολοκληρωτισμού (παράλληλα βέβαια με τα συμφέροντα):ο σφετερισμός της απόλυτης αλήθειας.Πράγμα που ειλικρινά ακόμη και αν γίνεται στο πλαίσιο μιάς αθειστικής ρητορίας μου θυμίζει θρησκεία με εκκλησία (το κόμμα) με αγίους (τον Λένιν,τον Στάλιν κλπ) και βέβαια με παράδεισο (το βασίλειο της ελευθερίας που θα διαδεχτεί το βασίλειο της ανάγκης).Πολύ ορθολογιστικά και αντιθρησκευτικά πράγματα όλα αυτά μα την αλήθεια.Μιά χαρά θα αισθανόσουν στο ΚΚΣΕ Θ.Β.

 21. Νίκος said

  Κατ’ αναλογία, να πούμε ότι είμαστε κατά της σταλινικής αθεϊας και υπέρ της ηθικής αθεϊας; Θα σε καλύπταμε;

 22. @Nίκο

  Η κοινή παραδοχή ότι η αθεϊστική ιδεολογία μπορεί να παράξει τέρατα τύπου Στάλιν και Χότζα ,όπως η θρησκευτικότητα μπορεί να παράξει τέρατα τύπου ιεροεξεταστών και κονκισταδόρων είναι μια ικανοποιητική αρχή.

  Οι προϋποθέσεις τής μισάνθρωπης αθεϊας ή θρησκευτικότητας και το πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε ώστε ένας θρήσκος να μη γίνει ταλιμπάν και ένας άθεος να μη γίνει χειριστής γκιλλοτίνας θα ήταν ,ίσως ,χρήσιμο να μπουν σε κοινές βάσεις επίσης.

 23. @ΘΒ
  Τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές…
  Ο Χριστιανισμός, ο Βουδισμός, η λατρεία του Μαρδούκ ή η αθεΐα σίγουρα έχουν στις τάξεις τους τόσο αξιόλογους ανθρώπους, όσο και τέρατα. Δεν αποδεικνύεις τίποτα μ’ αυτό. Σημαντική διαφορά όμως έχει να κάνει κάποιος κακό και απλά να έχει κάποιες άσχετες θρησκευτικές πεποιθήσεις ή να κάνει κάποιος κακό εξαιτίας των πεποιθήσεών του, όπως π.χ. οι ιεροεξεταστές (ορθόδοξοι και καθολικοί).

 24. nextmind said

  Η τοποθέτηση του Ανορθόδοξου, αν και λακωνικά αναπτυγμένη, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει ο ΘΒ να αποστηθίσει.

  @Ανορθόδοξος
  Σου ζητώ την άδεια να χρησιμοποιήσω το προηγούμενο σχόλιο σου «23» με μιά μικρή αναδιατύπωση σε ένα άρθρο που ετοιμάζω.

 25. @Aνορθόδοξος

  Φαίνεσαι εκτός από ανορθόδοξος και αδιάβαστος.
  Διάβασε την ιστορία της αθεϊστικής γκιλοτίνας στη Γαλλική επανάσταση καθώς και την ιστορία της Ανίερης Εξέτασης στο ανατολικό μπλογκ,όπου οι άθεοι προσπαθούσαν ακόμα και μέσω της νευροφαρμακολογίας, να «θεραπεύσουν» τους πιστούς και ξαναέλα με τον κηδεμόνα σου.

  Η αντίληψη των «συναδέλφων» σου ,μελών τών αθεϊστικών λιγκών ότι η αθεϊα είναι το μόνο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να βγεί από την παρατήρηση του κόσμου,τούς οδήγησε στην εχθρική αντιμετώπιση της θρησκευτικότητας και την προσπάθεια βίαιης μεταστροφής των θρησκευόντων.

  Δηλαδή στην περίπτωση των αθεϊστών ανιεροεξεταστών ισχύει 100% το :« κάνει κάποιος κακό εξαιτίας των (αθεϊστικών)πεποιθήσεών του»

  Κι αν η παπική ιερά εξέταση σκότωσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο,η αθεϊστική ανίερη εξέταση έσφαξε στο γόνατο μερικές δεκάδες εκατομμύρια.Ο ιδεολογικός σας πρόγονος Εμβέρ Χότζα περηφανευόταν ότι ίδρυσε την πρώτη χώρα,όπου δεν υπήρχε πουθενά ναός και κληρικοί και όπου η αθεϊα ήταν το επίσημο κρατικό δόγμα.
  Αυτά τα ,εξόχως δημοκρατικά και προοδευτικά,ενδεικτικά της αθεϊστικής νοοτροπίας ορισμένων,συνέβαιναν δίπλα στην πόρτα μας έως το 1985 περίπου.

 26. tatief said

  Περίεργοι συμψηφισμοί έγιναν στα τελευταία Ποστ.

  Ερχεται κάποιος συστήνεται ως Χριστιανός και μου λέει την ιστορία του. Για έναν καλό(!) και φιλέσπλαχνο(!) Δημιουργό της Φύσης τον Θεό, τον γυιό του που γεννήθηκε από μία θνητή(!), για θαύματα(!) που είχε κάνει και πιστοποιούσαν(;) την θεική του ιδιότητα, ότι μετά εκτελέσθηκε με σταύρωση και μετά αναστήθηκε(!).
  Εγώ για όλα τα θαυμαστικά που έχω βάλει μόνο που δεν γελάω και του λέω ότι δεν τα πιστεύω.Αυτός προσπαθεί περίπου 12 χρόνια (για το σχολείο μιλάω), αλλά παρόλα αυτά δεν πείθομαι.Τελικά μου κολλάει μια ταμπέλα. Μου λέει είσαι «Αθεος». Οτι πεις μεγάλε δεν σου χαλάω χατίρι.Και εσύ που δεν πιστεύεις ότι πετάει ο γάιδαρος σου κολλάω ένα α μπροστά και είσαι α-πετάειογαιδαρος.
  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν κάποιος μου εξιστορήσει το παραμύθι του και εγώ δεν το πιστέψω γιατί θα γίνω καλύτερος ή χειρότερος. Οσο καλός ή κακός ήμουν τόσο και θα παραμείνω.
  Θα μου προξενήσει όμως αλγεινή εντύπωση αν αυτός που μου συστήθηκε ως καλός Χριστιανός αποδειχθεί απατεώνας, ληστής ή δολοφόνος.
  Επίσης αν θελήσει τελικά αυτή την πίστη του να μου την μεταφέρει με το ζόρι (με οποιασδήποτε μορφής ψυχικό καταναγκασμό) ή ακόμα και να μου αφαιρέσει την ζωή λόγω του φανατισμού του.
  Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τον συσχετισμό υπάρχουν καλοί και κακοί Χριστιανοί – υπάρχουν καλοί και κακοί Αθεοι

 27. nextmind said

  ΘΒ έχεις απίστευτη πλάκα. η όλη συλλογιστική σου είναι το λιγότερο αστεία. Αν μη τι άλλο είσαι πηγή ευθυμίας και ιλαρότητας, κάτι που προσωπικά εκτιμώ πολύ. οι καλοί κωμωδοί έχουν εκλείψει πλέον. Συνέχισε έτσι και τέλος θα τιμηθείς από την αποστολική διακονία με το παράσημο του ΟΟΔιστα των κουφών.

 28. @nextmind
  Ή τουλάχιστον να τιμηθεί με το ιλαρό… αστέρι του υπερασπιστή του Χριστιανισμού που απένειμε η wikipedia στον papyrus!!

  ————————————
  2009-01-10, 12:00

  @nextmind
  Α, και φυσικά να χρησιμοποιήσεις το #23 όπου γουστάρεις!

 29. nextmind said

  ευχαριστώ. φυσικά θα αναφέρω την πηγή.

 30. exergy said

  Μπαίνει ένας σε ένα σπίτι όπου βρίσκεται μια μάνα και το αβάπτιστο μωρό της. Πυροβολεί το μωρό στα μούτρα και φεύγει. Η μάνα από την απελπισία της πηδά από το μπαλκόνι. Αυτός πάει στην εκκλησία,εξομολογείται και κοινωνεί.

  Αποτέλεσμα:
  Μάνα: στην κόλαση (αυτόχειρ)
  Μωρό: στην κόλαση (αβάπτιστο)
  Τυπάς: στον παράδεισο (μετάνιωσε!!!)

 31. […] Γνωμικό #131Ιοκάστη στο 2ο Ανοικτό Άρθρο …exergy στο Γνωμικό #131Νίκος στο 2ο Ανοικτό Άρθρο …tatief στο Αστρολογικές […]

 32. Ω, Exergy, καλόοο! καλόοο! μου έφτιαξες την ημέρα! Σε ευχαριστώ! Για την ακρίβια, αυτό ήταν τόσο καλό, που του αφιέρωσα ξεχωριστό άρθρο! Πάντα τέτοια!

  (Επί τη ευκαιρία, γιατί δεν συμπληρώνεις τη διεύθυνση του ιστολογίου σου όταν γράφεις σχόλια; δεν θες να λαμβάνεις επισκέψεις; εγώ πάντως στο νέο άρθρο που ανέβασα έβαλα σύνδεσμο: αν δεν τον θέλεις, πες μου να τον βγάλω.)

 33. exergy said

  @Διαγόρας

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την ιδιαίτερη δημοσίευση σε ξεχωριστό άρθρο. Από ότι διάβασα ήδη άρχισαν και τα σχόλια (όπως σε κάθε δημοσίευσή σου). Το σύνδεσμο που έβαλες σαφώς κράτησέ τον. Απλώς δεν έχω συνηθίσει τη χρήση του wordpress ακόμα και γι’ αυτό δεν ανεβάζω τη διεύθυνση του ιστολογίου μου εκ παραλείψεως καθαρά. Αν και δε γνωρίζω ακόμα πως θα εμφανίζεται το όνομά μου με σύνδεσμο στην πρώτη σειρά (Exergy είπε).

 34. Exergy, έγραψα ειδική παράγραφο γι’αυτό στις «Οδηγίες Χρήσης». Ψάξε για τη λέξη «διαλαλήσετε».

 35. Mandarin said

  Μιας και το γνωμικό μιλάει για ηθική δε μπορώ να μη δώσω τον παρακάτω σύνδεσμο http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=91&news_id=34505 με τον οποίο για μια ακόμα φορά μπορούμε να φρίξουμε με τα αποτελέσματα της χριστιανικής ηθικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: