Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ανοικτή επιστολή προς τους Αναρχικούς

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/12/07

Με αφορμή τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου χθες το βράδυ στα Εξάρχεια.

Όταν ήμουν 16 χρονών ήμουν κι εγώ ένας από εσάς.  Δεν μπορούσα να πιώ τον καφέ μου στη συνοικία όπου έμενα, έπρεπε οπωσδήποτε να κατέβω στα Εξάρχεια. Και όπου άκουγες φασαρία, έβρισκες κι εμένα μέσα.  Εκείνη η φάση της ζωής μου κράτησε γύρω στον ενάμιση χρόνο, και ευτυχώς που δεν συνέχισε γιατί με τον ρυθμό που συνέβαιναν τα πράγματα τότε, μετά από λίγο αναπόφευκτα θα «καιγόμουν».  Ήταν το 1985, και οποιοσδήποτε παλιός θα σας πει πως η χρονιά εκείνη ήταν μιά από τις πιό «ένδοξες» του «χώρου».  Ήμουν σε πάμπολλες διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και επεισόδια, μικρά και μεγάλα.  Ήμουν στη φημισμένη πολυήμερη κατάληψη του Χημείου τον Μάϊο, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στις οποίες επανεξελέγη το ΠΑΣΟΚ.  Ήμουν σε ειρηνική διαδήλωση στην Πλάκα στις 21 Ιουνίου, η οποία χτυπήθηκε από τους μπάτσους και έφαγα τόσο ξύλο που έχασα τις αισθήσεις μου. Ήμουν στην πολυήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου που ακολούθησε τη δολοφονία του 16χρονου Μιχάλη Καλτέζα το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς.

Έχω βρεθεί σε πορεία μπροστά από το κοινοβούλιο να φωνάζω «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή!». Έχω σταθεί πίσω από φλεγόμενα οδοφράγματα. Έχω εισπνεύσει δακρυγόνο. Έχω μαστουρώσει από την αδρεναλίνη. Έχω χτυπηθεί από πέτρα και το έχω πάρει χαμπάρι δεκαπέντε λεπτά αργότερα, όταν είδα τα αίματα. Έχω δει τέσσερεις-πέντε μπάτσους να δέρνουν συντρόφισα στα 30 μέτρα ανήμπορος να κάνω κάτι. Έχω ρίξει πέτρες και μολότωφ σε μπάτσους και φασίστες με το απόλυτο μίσος, με ειλικρινή και ανεξέλεγκτη πρόθεση να σκοτώσω.  Ποιός; εγώ, 16 χρονών. Ευτυχώς που δεν κατάφερα ποτέ τίποτα, κι ευτυχώς επίσης που δεν κατάφεραν τα ίδια εις βάρος μου όλοι όσοι έτρεφαν αμοιβαία συναισθήματα απέναντί μου, κι έτσι είμαι εδώ σήμερα για να τα γράφω αυτά.

Πρόκειται για έναν ουτοπικό μικρόκοσμο με άγραφους μεν αλλά σαφώς προκαθορισμένους κανόνες του παιχνιδιού: «εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα το εξωφρενικό πέρα από τη συνοικιακή επαναστασούλα μας με τα συνθήματα και τα πυροτεχνήματά μας, κι εσείς δεν θα χρησιμοποιήσετε τα όπλα σας». Είναι γελοίο, αλλά τα όσα διαδραματίζονται στα Εξάρχεια γίνονται υπό την καθημερινή ανοχή της αστυνομίας.  Για το κάθε ένα ανδραγάθημά τους οι Αναρχικοί των Εξαρχείων ουσιαστικά βασίζονται σε αυτή την ανοχή, και εκμεταλλεύονται τη γενικότερη απροθυμία της αστυνομίας να βγάλει τα όπλα και να πυροβολήσει στο ψαχνό. Ώπα ρε παιδιά, σπουδαία επανάσταση είναι αυτή, που το καθεστώς θεωρεί τους επαναστάτες τόσο ανάξιους λόγου και γελοίους ώστε να βάζει την αστυνομία να τους δέρνει αντί να τους πυροβολεί!  Και βέβαια αναπόφευκτο είναι, κάθε τόσο και λιγάκι οι κανόνες του παιχνιδιού να παραβιάζονται, και κάποιος ατυχής να καταλήγει στα θυμαράκια στο άνθος της νιότης του.  «Εκλογές και κόμματα, με φρου-φρου κι αρώματα, διαδηλώσεις, πτώματα, μ’ανοιγμένα στόματα», που λέει ο Πανούσης.  Του μπάτσου δε, σε κάθε περίπτωση ανεξαιρέτως, του κάνουν ένα «ντα» στο χεράκι, και η ζωή συνεχίζεται σα να μη συνέβη τίποτε.

Παιδιά μου, κοιτάξτε να δείτε: ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ότι ίσως να σας φαίνεται όταν βρίσκεστε στην αποπνικτική σκιά των πολυκατοικιών των Εξαρχείων. Πάρα πολύ μεγαλύτερος. Απίστευτα μεγαλύτερος. Επίσης ο κόσμος έχει πολλές κακοτοπιές, αλλά έχει και πολλές ομορφιές.  Και σας διαβεβαιώνω ότι οι ομορφιές είναι πολύ περισσότερες απ’όσες ίσως να νομίζετε όταν βλέπετε τα πράγματα από το ύψος του οδοστρώματος της Εμμανουήλ Μπενάκη. Δεκαέξι χρονών είναι υπερβολικά μικρή ηλικία για να έχει ήδη κάνει κάποιος επιλογές που θα έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην υπόλοιπη ζωή του, ειδικά επιλογές που θα του κοστίσουν την ίδια του τη ζωή.  Αν δεν με πιστεύετε, σκεφτείτε: θυμόσαστε την κοσμοθεώρηση που είχατε πριν από τρία χρόνια; θυμόσαστε πόση σοφία σας διέκρινε πριν από τρία χρόνια; ε, σκεφτείτε που έχετε φτάσει τώρα και φανταστείτε πόσο πιό προχωρημένες θα είναι οι απόψεις σας σε τρία χρόνια στο μέλλον.

Αφήστε την ψευτο-επανάσταση των Εξαρχείων και συνεχίστε με τη ζωή σας, με τη σχολική αλλά κυριότερα με την εξωσχολική μόρφωσή σας, και με επιλογές που έχουν περισσότερες πιθανότητες να σας βγουν σε καλό μακροπρόθεσμα.  Προσπαθήστε να κάνετε ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό, έστω και άφραγκοι, να πάρετε μιά γεύση του πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος και πόσο μη-αντιπροσωπευτικό δείγμα του πλανήτη είναι το τρίγωνο ανάμεσα στις οδούς Στουρνάρη, Σπύρου Τρικούπη και Θεμιστοκλέους.  Δεν σας λέω να απορρίψετε τα πιστεύω σας και τα ιδανικά σας, απλά σας προτείνω να μην καταναλίσκεστε με τους μπάτσους, με την καταστολή, με την αδικία που σας πνίγει και γενικά με έναν απειροελάχιστο μικρόκοσμο που σας φαντάζει μεγάλος επειδή συμβαίνει να έχετε μεγάλα ιδανικά. Ναι, είναι άδικος ο κόσμος, το ξέρουμε, αλλά μην πνίγεστε σε μιά κουταλιά νερό.

Ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε κάτι για την αδικία του κόσμου, ενδεχομένως και όχι, αλλά ένα είναι το σίγουρο: ό,τι και να γίνει, αυτό σίγουρα δεν θα προέλθει από ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει κάτι, πόσο μάλλον από παιδιά που δεν έχουν τελειώσει ακόμα το σχολείο. Όταν θα είστε είκοσι, εικοσιπέντε, τριάντα χρονών θα έχετε μία πολύ καλύτερη αντίληψη περί της φύσης του κόσμου γύρω σας, καθώς και περί του τι μπορείτε να κάνετε για να τον καλυτερέψετε. Θα έχετε επίσης στη διάθεσή σας και πολύ πιό αποτελεσματικά μέσα, ιδιαίτερα αν έχετε φροντίσει τη μόρφωσή σας και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και δεν έχετε πετάξει τη ζωή σας στον υπόνομο επειδή από μικροί δεν μπορούσατε να χωνέψετε πόσο άδικος είναι ο κόσμος.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

103 Σχόλια to “Ανοικτή επιστολή προς τους Αναρχικούς”

  1. Φίλε Διαγόρα
    Πολύ σωστά τα λες, μεταδίδει σύνεση και λογική η επιστολή σου. Συχνά το κράτος χρησιμοποιεί τα επεισόδια για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά της προβλήματα (με τη βοήθεια των πληρωμένων ψευτών, των δημοσιογράφων).

    Η επανάσταση (ή αλλαγή ή μεταρρύθμιση) γίνεται και αλλιώς…

    Υ.Γ. Άντε να αλλάξουμε θέμα, δε γίνεται ένας φαλακρός σταυρολάγνος να μονοπωλεί τις συζητήσεις του ιστολογίου!

  2. vloutis said

    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ:

    – Ανοιχτά και τα δύο ρεύματα της οδού Πατησιών στο ύψος του Πολυτεχνείου.

    Στα στενά πίσω από το Πολυτεχνείο έχει μεταφερθεί ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών. Περίπου 60 νεαροί βρίσκονται «ταμπουρωμένοι» στο κτίριο και βγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την είσοδο στη Στουρνάρη και πετούν μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία απαντά με χρήση χημικών.

    – Κατασβέστηκε η φωτιά που ξέσπασε μπροστά από τα γραφεία της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα ομάδα περίπου 20 ατόμων βγήκε από το κτίριο όπου έχουν καταφύγει οι διαδηλωτές και πέταξε δεκάδες βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ που βρίσκονται έξω από την πύλη της ΔΕΘ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών για να τους απωθήσουν.

    – Εκτονώθηκε η ένταση στην ΑΣΟΕΕ και την Νομική.

    Η νύχτα είναι δύσκολη.

    vloutis.wordpress.com
    vloutis.blogspot.com

  3. omadeon said

    Πράγματι, μια από τις ΠΙΟ συνετές επιστολές του είδους Διαγόρα.

    Και την έγραψες την ίδια ώρα που… σκεφτόμουν να γράψω μια αντίστοιχη επιστολή προς αναρχικούς και ταραξίες, εκείνους που νομίζουν ότι ήρθε η ώρα «να τα σπάσουμε όλα».

    Πιθανολογώ ότι ανάμεσά τους είναι ΗΔΗ τόσοι πολλοί προβοκάτορες, ώστε όταν ακουστεί η προτροπή «κάψτε τα» δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ σίγουρο αν κάποιος από αυτούς τους πονηρούς δεν επιδεικνύει έναν… περίεργο υπερβάλλοντα ζήλο στον αγώνα.

    Αλλιώς δεν εξηγούνται ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ καταστροφές. Τράπεζες το καταλαβαίνω, αλλά και… πολυκατοικία.

    Τέλος πάντων, επειδή δεν είναι σώφρων τακτική η παράνοια, ας συνεχίσεις κι εσύ κι εγώ κι όλοι να ασχολούμαστε με θεμελιώδη ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ που ο σεβασμός τους φέρνει λιγότερα επεισόδια. Κι αυτό διότι εκτίμησή μου είναι (από τα στοιχεία που μελέτησα όλη μέρα) πως ο συγκεκριμμένος ένοχος ήταν προκλητικός και πήγαινε γυρεύοντας να «συνετίσει κωλόπαιδα», εκείνα απάντησαν και μετά εκείνος έβγαλε το όπλο.

    Το απίστευτο είναι όμως το ότι πυροβόλησε κιόλας. Οχι τόσο απίστευτο για σένα, βέβαια, με τόσα και τόσα που έζησες και περιγράφεις. (Εγώ την εποχή εκείνη που διηγείσαι ήμουν στην Αγγλία μάλλον).

    Οι προβοκάτορες στην Αμερική ήταν πάντα «πρώτοι στον αγώνα» σε κάθε είδους παρανομία. Οι δικοί μας μπάτσοι όμως έκαναν μια Διεθνή Πρωτοτυπία νομίζω. Αντί (όπως οι Αμερικάνοι συνάδελφοί τους) να… προβοκάρουν με σκοπό τη ΣΥΛΛΗΨΗ, αυτοί εδώ προβοκάρουν με σκοπό τη ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ (επεισοδίων και προβλημάτων τα οποία οι ίδιοι μετά καλούνται βέβαια να επιλύσουν με περισσότερη βία). ΔΕΝ ξέρω αν αυτή είναι μόνο μια παρανοίκή θεωρία και έτσι την καταθέτω για τα ¨»υπ΄όψιν». Τη θεωρώ απλώς πολύ πιθανώς σωστή.

  4. ektoras said

    Καλά τα λές, μόνο που εδώ είναι Ελλάδα. Όσο και να σπουδάσεις χωρίς βύσμα σκατά θα πλένεις. Τώρα δεν σε γνωρίζω κιόλας, άλλωστε πρώτη φορά μπαίνω στο blog σου, αλλά αν έχεις καταφέρει αυτά που λές χωρίς βοήθεια και μόνο με σπουδές, μπράβο σου.

    Κατά τα λοιπά είναι δουλειά των αναρχικών να εφαρμόσουν τις διδαχές του Μπακούνιν και του Κροπότκιν. Τους αφήνουν όμως; ΟΧΙ.
    Είναι όμως δουλειά τους και υποχρέωσή τους να αποβάλλουν τα αποβράσματα ασφαλίτες που το παίζουν «ανάρχες»

    Είναι τόσο εύκολο; Όταν κάποιον τον ξέρεις 10 χρόνια για φίλο αναρχικό και αποδυκνείεται ασφαλίτης; Για αυτό εκπαιδεύονται στην ασφάλεια.

    Δεν είναι καθόλου έυκολο.

    Έχω γράψει ΤΑ βρισίδια από το πρωΐ στο blog μου και δε μετανιώνω. Και δε δηλώνω επαναστάτης. Και είμαστε κοντά στην ηλικία. Και ήθελα να κοιμηθώ αλλά δεν μπορώ, οπότε θα πάω άϋπνος στη δουλειά σήμερα αλλά δεν πειράζει.

    Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχούλα του Αλέξη

  5. SimonSays said

    Δεν ξέρω τι σκοπό είχε ο αστυνομικός και ούτε έχει σημασία. Χάθηκε άδικα ένας νέος και αυτό μετρά.

    Από τη λίγη δημοσιότητα που είδα εγώ πάντως είδα από την πλευρά της κυβέρνησης έστω λίγα λόγια κατανόησης για την αγανάκτηση όσων διαμαρτηρήθηκαν κατά του τραγικού συμβάντος.

    Στις ΗΠΑ όταν έγινε κατι παρόμοιο με τον Ροντνει Κίνγκ πριν από κάποια χρόνια και αθωώθηκαν οι αστυνομικοί εκείνοι που διαμαρτηρήθηκαν αντίθετα δαιμονοποιήθηκαν. Στις ΗΠΑ όταν αστυνομικός σκοτώνει ή αφήνει ανάπηρο κάποιον δεν είναι καν είδηση. Ας μην προβάλλουμε τις αμερικάνικες μεθόδους καταστολής βίας ως ιδανικές λοιπόν.

  6. BioLogos said

    O κόσμος είναι πολύ μεγάλος για να τον χωρέσει το μυαλό μας Διαγόρα.Μίλησες από καρδιάς και η επιστολή αυτή δεν είναι ούτε απροθυμία για αλλαγή, ούτε πατερναλισμός του γερο-επαναστάτη.Είναι η πραγματικότητα.
    Ελπίζω να βρει ανοιχτά αυτιά.Τίποτα άλλο.

  7. Θόδωρος said

    Παρά τις υπερβολές,(τι περιμένατε από δικαιολογημένα αγανακτησμένα παιδιά, καμιά δήλωση στυλ Παυλόπουλου, που δεν είχε ούτε το θάρρος να επιμείνει στην «παραίτησή» του) η ταχεία αντίδραση στην καθαρή δολοφονία, δείχνει ότι σε αυτή την χώρα υπάρχει ακόμα ελπίδα. Η νεολαία.

  8. null said

    Ακούστε τον ρεπόρτερ του Alpha Radio, Γιώργο Κακούση, την ώρα που δίπλα του τα ΜΑΤ, χτυπούν δυο 15χρονα και ο κόσμος τους αποδοκιμάζει. Ένα απο τα πολλά περιστατικά που απέφυγαν να αναδείξουν τα δελτία ειδήσεων των καναλιών.

    http://papachatzis.tumblr.com/post/63589410/policeviolence

  9. omadeon said

    Και γιατί ορέ Βιολόγε πρέπει να έχουμε «ΕΠΙΛΟΓΗ» ανάμεσα σε «απροθυμία για αλλαγή» και «πατερναλισμό του γερο-επαναστάτη». Δεεεεν υπάρχουν και άαααλλες επιλογές δηλαδή; (λέεεμε τώρα, γιατί πάθαμε νηφαλιοτίτιδαααα)

    ——————
    2008-12-08, 10:36

    @Διαγόρα, δεν ξέρω αν διάβασες αυτό εδώ το σχόλιο, στο μπλογκ του Εφηβου (φίλου του δολοφονηθέντα). Το μεταφέρω στο μπλογκ σου γιατί κατά τη γνώμη εκφράζει επίσης μια υγιή νηφαλιότητα και σύνεση, όπωςη επιστολή σου. Λέει όμως και κάποια άλλα πράματα που εγώ ο ίδιος ξέχασα λίγο-πολύ – και είναι εύκολο να τα ξεχάσει κανείς:

    (απάντησε σε κάποιον που κακοχαρακτήρισε όσους διαμαρτύρονται σαν «πάσχοντες από κόμπλεξ της επταετίας»):

    Κύριε ****** λοιπόν, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε επί ίσοις όροις.
    Αν δεν σας αρέσουν εσάς μία τα παραδείγματα που σας παραθέτω, τα δικά σας δεν μου αρέσουν δύο, και τρεις και δέκα. Σκοπός μας δεν νομίζω να είναι μια προσωπική αντιπαράθεση πάνω από το πτώμα του Αλέξανδρου. Δυστυχώς, άθελα του πυροδότησε μια τεράστια συζήτηση.
    Τα Εξάρχεια, δεν τα χαρακτήρισα πολύπαθη περιοχή για τους λόγους που νομίζετε. Διαφωνώ κάθετα με το βολικό σχήμα καλοί-κακοί, αναρχικοί-μπάτσοι, κλέφτες-αστυνόμοι. Βολεύει εξαιρετικά πολλούς. Η περιοχή όμως στη συνείδηση πολλών συντηρητικών έχει χαρακτηριστεί είτε μας αρεσει είτε όχι. Η αναρχία ουδεμία σχέση έχει με τους χουλιγκανισμούς, είναι μια άποψη και οι απόψεις δεν περιορίζονται σε περιοχές. Συμφωνώ λοιπόν με την άποψη σας πως κάποιοι αναρχικοί της δεκάρας αμαυρώνουν την ιστορία και το συμβολισμό του πολυτεχνείου, όπως αμαυρώνουν την ίδια την ιδεολογία της αναρχίας.
    Το ίδιο όμως έχει συμβεί και στην έννοια πολιτική. Τι είναι η πολιτική; Μια οικονομική τοποθέτηση; Κομματική; Μια θεωρία; Κοινωνική ιδεολογία; Που αρχίζει και που τελειώνει;
    Με ρωτάτε τι πιστεύω πως θα γινόταν αν είχαμε σοσιαλιστικό καθεστώς. Τα ίδια, καλύτερα, χειρότερα. Ξέρετε, κύριε Χούλια, δεν πιστεύω πως υπάρχουν λάθος ιδεολογίες, υπάρχουν χαλασμένοι άνθρωποι, σάπιες κοινωνικές δομές, ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσδιορισμό.
    Η κοινωνική σαπίλα όμως είναι βαθειά πολιτικό ζήτημα. Η μεταμόρφωση ενός αστυνομικού σε δολοφόνο είναι βαθειά πολιτικό ζήτημα. Και ναι, είτε σας αρέσει έιτε όχι και η ζαρντινιέρα έχει σχέση, και τα πράσινα παπούτσια, και το βατοπέδι, και η Siemens, και όλα έχουν σχέση με τον άδικο χαμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μια νοοτροπία απόλυτου κρατικού τραμπουκισμού, που θυμίζει έντονα χουντικές πρακτικές. Ότι δεν αρέσει στο κράτος το διώχνει, το απωθεί, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το σκοτώνει. Και μέσα σε όλη αυτή την απόλυτη και χυδαία αυστηρότητα, πολλοί, οι μεταξύ τους μένουν στο απυρόβλητο, κι ας διαπράττουν πολύ σοβαρά αδικήματα, μη σας πω εγκλήματα.
    Δεν ζούμε σε ένα κράτος που όλα λειτουργούν ρολόι. Το ακριβώς αντίθετο. Σε αυτά τα πλάισια της απόλυτης κρατικής, επαναλαμβάνω, ασυδωσίας, η εν ψυχρώ δολοφονία του παιδιού αυτού είναι τεράστιας σημασίας.
    Λέτε ότι είστε αριστερός κι όμως μιλήσατε τόσο απαξιωτικά για εκείνη τη μαύρη επταετία. Το κόμπλεξ της επταετίας. Δεν μπορείτε να προσβάλετε με τέτοιο τρόπο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για να μιλάμε εσείς κι εγώ ελεύθερα σήμερα. Τα κόμπλεξ, ξέρετε, αφορούν σε ψευδείς αντιλήψεις και φοβίες. Η δικτατορία δεν ήταν ψευδής. Και σε μια υγιή κοινωνία, οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα συναφή, οφείλουν να επαγρυπνούν και να διαφυλάσσουν καθημερινά αυτά τα πολιτικά αγαθά. Όχι από φόβο, αλλά από αγάπη.
    Και εδώ και καιρό με κορύφωση το χθεσινό, η δημοκρατία μας νοσεί πολύ σοβαρά.
    Τώρα αν εσάς σας βολεύει να κρύβεστε πίσω από επιχειρήματα του τύπου “ξέρεις τι γίνετε στην Αγγλία, στη Γαλλία και δεν ξέρω κι εγώ που αλλού”, θα σας απαντήσω πως στην Ινδία τα παιδιά δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία, στην Ασία τα κορίτσια εκπορνέυονται από την πρώιμη εφηβεία, στην Αφρική το AIDS θερίζει. Ξέρετε, υπάρχουν πολλά αρνητικά παραδείγματα προς μίμηση. Μήπως σας βολεύουν όλα αυτά τα δεινά του κόσμου για να δικαιολογείτε μέσα σας την ανεπάρκεια σας, την μικρότητα σας;
    Η δολοφονία του Αλέξανδρου είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα, άσχετα με την προσωπική του ιδεολογία. Εγώ ξέρω πως ένα ένοπλο όργανο ενός και καλά ευνομούμενου κράτους, δρώντας με απόλυτα αυθαίρετο και αδικαιολόγητο τρόπο, δολοφόνησε εν ψυχρώ ένα δεκαπεντάχρονο παλικάρι.

    Λήδα Καφετζή – 8/12/2008 at 4:16 π.μ.

    Δολοφόνησαν τον GREGORY (Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο)

  10. Γιατρός Του ΙΚα said

    Δυσκολεύομαι να προβώ σε συστάσεις σύνεσης ή να εστιάσω στις πιθανές λάθος επιλογές της αυτοαποκαλούμενης ατνιεξουσιαστικής νεολαίας,την ώρα που μιά μάνα κλαίει το παιδί της.Συγγνώμη αν ακούγεται μελλοδραματικό,αλλά έτσι νιώθω.Θεωρώ το περιεχόμενο της επιστολής του Διαγόρα επί της ουσίας 100% σωστό,αλλά άκαιρο.Θα το προσυπέγραφα και με τα δύο χέρια 1 βδομάδα πρίν αλλά όχι τώρα.

  11. exergy said

    Για τους ίδιους λόγους που κι εσύ όντας 16χρονος δεν ανεχόσουν να σε βρίζει ένας μπάτσος και θα αντιδρούσες με τον ίδιο τρόπο, για τους ίδιους λόγους αντέδρασε και αυτός ο 16χρονος επειδή θεώρησε με το φτωχό του μυαλουδάκι ότι δε θα σήκωνε όπλο ο άλλος αφού υποτίθεται ο αστυνομικός πρέπει να είναι ψυχραιμότερος όλων μας. Εάν όμως ένας αστυνομικός βρίσει έναν από εμάς που δεν είμαστε πλέον 16χρονοι και δεν έχουμε τα κότσια, πρέπει λοιπόν να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και με κλειστό το στόμα φοβούμενοι απλώς το γεγονός ότι ο αντίπαλός μας οπλοφορεί;
    Σταμάτησε η αστυνομία σε σκοτεινό σημείο, χωρίς να φαίνεται περιπολικό, τη γυναίκα μου η οποία ήταν μόνη στο αυτοκίνητο και πήγε δίπλα στο παράθυρό της με το όπλο ανά χείρας να της πει να κατεβάσει το τζάμι να της μιλήσει. Κατέβασε εκείνη 1 εκατοστό το τζάμι και εκείνος ζήτησε δίπλωμα και ασφάλεια. Και εκείνη βέβαια σηκώθηκε και έφυγε. Τι έπρεπε να κάνει; Την ξανασταμάτησε πιο κάτω σε φωτεινό σημείο με το περιπολικό που ξεφύτρωσε πίσω από κάτι θάμνους. Εκεί δεν τόλμησε καν να βγάλει το όπλο.
    Αυτή είναι η αστυνομία σήμερα και έτσι πρέπει να της συμπεριφέρεται κανείς. Τώρα, εάν πέφτει σε ζώα που τραβάνε τη σκανδάλη, σε αυτό δε φταίει ο πολίτης, φταίνε άλλοι.

    ——————
    2008-12-08, 12:21

    Και νομίζω ότι βασικοί υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν είναι αυτοί που επί χρόνια δεν έχουην κάνει τίποτε για να καθαρίσουν από τα εκπαιδευτήρια της αστυνομίας, όσους εμφυσούν στους μαθητές ακροδεξιές συμπεριφορές, τους μαθαίνουν πώς να επιβάλλονται με νταϊλίκια, βρισιές, ξύλο και πυροβολισμούς στους πολίτες. Αυτά υπάρχουν και όλοι τα παραδέχονται, ενώ το σύστημα αξιολόγησης των σχολών της αστυνομίας δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους βάρβαρους, νευρικούς, παρανοϊκούς αστυνομικούς πριν τους διορίσει και να τους στέλνει σπίτι τους. Και ξέρετε γιατί; Γιατί έτσι θέλουν οι ακροδεξιές κυβερνήσεις των τελευταίων 34 ετών, μετά χούντας δηλαδή. (Επί χούντας δεν το συζητάμε, ήταν ούτως ή άλλως γεγονός που γινόταν απροκάλυπτα).
    Τα επεισόδια δημιούργησε ο κ. Παυλόπουλος που βγήκε στα κανάλια και είπε ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι σε όλες τις βαθμίδες. Ξέχασε όμως την πιο σημαντική βαθμίδα. Τη δικιά του. Αυτός είναι βασικός υπεύθυνος που τρέχει από εκδήλωση σε εκδήλωση και δεν κάνει τίποτα για τα 7 υπουργεία του (Θυμίζω είναι υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης, Τύπου, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικρατείας – Σκατά στα μούτρα του είναι). Πότε δουλέψατε κύριε υπουργέ στα υπουργεία σας; Τι κάνατε για όλα αυτά τα υπέροχα θέματα που λένε οι τίτλοι σας σήμερα; Εχθές; Προχθές;
    Παραιτείται λέει για λόγους ευθιξίας. Από τι θίχθηκε δηλαδή; Και η παραίτηση δε γίνεται δεκτή από τον πιο υπεύθυνο, τον Πρωθυπουργό.
    Να την κάνεις δεκτή την παραίτηση αλλά όχι για λόγους ευθιξίας. Ούτε για λόγους πολιτικής ευθύνης (αυτή που φεύγεις από το ένα υπουργείο και γυρνάς σε άλλη θέση καλύτερη μετά – Πρόεδρος της ΕΑΒ, των ΕΛΠΕ κλπ).
    Αλλά για λόγους ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. Στο σκαμνί κύριε Παυλόπουλε. Στην μπουζού. Στην ψειρού. ΜΕΣΑ πώς το λένε; Εκεί πρέπει να σαπίσετε, να σας περιποιούνται κάθε μέρα. Που βγαίνετε και μιλάτε από πάνω, πάνω από τον τάφο του μικρού παιδιού. Αίσχος! Ακόμα υπάρχει αυτή η κυβέρνηση; Απορώ!

    ——————
    2008-12-08, 12:26

    Όσο για τον Αλέξανδρο που χάθηκε τόσο άδικα, έχω να πω στον φίλο Διαγόρα που άλλαξε και συνετίστηκε μετά από πολλά χρόνια και τα βλέπει με άλλο μάτι τα πράγματα, ότι εγώ τώρα που μεγάλωσα αντιλαμβάνομαι την αξία αυτών των 16χρονων. Βλέπετε εγώ ήμουν 16χρονος το 93 που οι εποχές κυλούσαν μετά από τις κυβερνήσεις ακυβερνησίας προς κυβερνήσεις εκσυγχρονισμού και οι εποχές είχαν εξαλείψει τέτοιου είδους αντιδράσεις. Παρόλα αυτά αγωνίστηκα σε καταλήψεις εναντίον του Κοντογιαννόπουλου, υπουργού Παιδείας που ήθελε να μας βάλει ποδιές και κάτι τέτοια κουραφέξαλα, αλλά έζησα πολύ μακριά από τα εξάρχεια, σε ένα χωριό 660 χλμ μακριά. Για τον Αλέξανδρο λοιπόν έχω ναπω ότι:

    Αυτός ο άνθρωπος που όλοι θα χαρακτήριζαν ο “μικρός” τόλμησε να τα βάλει με το κατεστημένο της δολοφονικής αστυνομίας, αντιμετώπισε τους “μεγάλους”, τους “έμπειρους” της ζωής που μας τους πασάρουν για ικανούς να διοικούν και να κατευθύνουν τους πολίτες, τα έβαλε με την ψευτιά, με το νταϊλίκι των αρχών που μας “προστατεύουν”, επαναστάτησε και δεν ανέχτηκε τον εξευτελισμό που μπορεί να προσπαθεί να του προκαλέσει ο υβριστής του. Επαναστάτησε γνωρίζοντας ότι μπορεί να μπλέξει άσχημα. Και επαναστάτησε μέχρις εσχάτων. (Και δεν είναι ο μόνος)

    Είναι σίγουρα ήρωας. Είναι οδηγητής. Είναι το πνεύμα του, η συμπεριφορά του όμως και δυστυχώς ο θάνατός του ικανά να βάλουν ένα λιθαράκι να αλλάξει αυτός ο κόσμος. Καλό σου ταξίδι φίλε μας. Να μας φυλάς από εκεί που θα είσαι, να μας οδηγείς και να μας προστατεύεις όπως έκανες και στη ζωή σου στον άδικο αυτό κόσμο που επισκέφτηκες για 15 χρόνια μόνο.

  12. resident said

    Πολύ καλή η επιστολή.

    Το παιδί που αδικα χάθηκε αξίζει την μεγαλύτερη συμπάθεια μας αλλά δεν μεταμορφώνεται σε ήρωα από μια σφαίρα ενός τραμπούκου αστυνομικού.Αλίμονο,μη τα ισοπεδώνουμε όλα.

  13. Iokaste said

    Καταρχήν λένε πως το παιδί αρχικά δεν ήταν σε φασαρίες κι ούτε είχε κατέβει στα εξάρχεια για να πουλήσει τσαμπουκά σε αστυνομικούς. Αλλά όταν οι αστυνόμοι γίνονται προκλητικοί απέναντι σε κάποιον, και μάλιστα όταν αυτός ο κάποιος είναι 15 χρονών εννοείται πως θα αντιδράσει ανάλογα και ειδικά στα εξάρχεια. Προσωπικά πηγαίνω εκεί σχεδόν καθημερινά και ποτέ δεν ένιωσα να απειλούμαι ή να φοβάμαι εξαιτίας των παιδιών που κυκλοφορούν, αντιθέτως… Και ποτέ δεν έχει τύχει να μπλέξω σε φασαρία εκεί επίσης…

    Ακόμα βέβαια και για φασαρίες να είχε κατέβει κάτω το παιδί δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο και πρέπει να πληρώσουν όλοι όσοι ευθύνονται (και δεν είναι μόνο ο ειδικός φρουρός).

    Συμφωνώ με τον Διαγόρα όμως από την άποψη πως με τις καταστροφές και τις πορείες δεν υπάρχει αποτέλεσμα, άλλοι τρόποι πρέπει να βρεθούν. Οι πορείες από μόνες τους ήταν ίσως εργαλείο αλλά βρίσκουν ευκαιρία κάποιοι και κάνουν τρομερές ανοησίες και «χτυπάνε» αυτούς που δεν πρέπει, με αποτέλεσμα να στρέφεται και η κοινή γνώμη εναντίων τους, τσουβαλιάζοντας βέβαια τους πάντες. Μου είπε μια φίλη που ήταν στην πορεία χτες πως κάποιοι εκτός πορείας είχαν διαλύσει τα πάντα και η αστυνομία τους αγνοούσε και πέταγε δακρυγόνα μέσα στην πορεία μέχρι που διαλύθηκαν… Ο καθένας μπορεί νομίζω να βγάλει τα συμπεράσματά του για αυτό, πάντως εγώ δεν πιστεύω πως τα κάνουν όλα μόνο εκνευρισμένα και αγανακτισμένα παιδιά και νομίζω πως κάποιοι χρησιμοποιούνται σαν μαριονέτες, εκούσια ή ακούσια δεν ξέρω…

    Βεβαίως το να καθόμαστε μόνο στο σπίτι και να κουνάμε το κεφάλι δεν έχει κι αυτό κανένα αποτέλεσμα αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι…

  14. resident said

    Επίσης με τίποτα δεν δικαιολογείται η καταστροφή ξένης περιούσιας και ο κίνδυνος για την ζωή αθώων ανθρώπων.Οσοι θέλουν κάτι να καταστρέψουν για να διαδηλώσουν,ας πυρπολήσουν τα δικά τους αυτοκίνητα και καταστήματα η σπίτια.Αυτή είναι μια καλή μορφή διαμαρτυρίας,πιο τίμια και πιο ηρωική.

  15. Misha said

    «Είναι πουτάνας γιος, αλλά είναι δικός μας».

    Πρόεδρος Τρούμαν

    για τον δικτάτορα της Νικαράγουα Σομόζα

    Εξουσία ίσον διαφθορά

    Υπήρχε, υπάρχει ή θα μπορούσε να υπάρχει «έντιμη εξουσία»; Αναμφίβολα, όχι. Η εξουσία είναι πάντοτε ταυτόσημη με τη διαφθορά και ασκείται προς ίδιον όφελος των (κατά κανόνα, ανεπάγγελτων) επαγγελματιών πολιτικών που τη διαχειρίζονται.

    Από τα ομηρικά έπη μέχρι τις μέρες μας, η εξουσία εμφανίζεται συνώνυμη με την κατάχρηση και τη διαφθορά. Κι όσο πιο ισχυρή είναι η εξουσία τόσο πιο αχαλίνωτη είναι η κατάχρηση και η διαφθορά που εμπεριέχει.

    » Στην «Οδύσσεια», η εξουσία είναι η μυθική Κίρκη που μεταμορφώνει τους λεγόμενους «πολιτικούς άνδρες», με τη μέθη της αρχομανίας («φάρμακα λυγρά») και τη δύναμη της υπεροχής («ράβδω πεπληγυία») σε χοίρους γρυλλίζοντες. (Κ. Σιμόπουλος: Η διαφθορά της εξουσίας, σ. 59).

    » Κατά τον Αριστοτέλη, η πολιτική διαφθορά δεν είναι ιδιότητα του ατόμου, ένα φυσικό ελάττωμα, αλλά χαρακτηριστικό της εξουσίας, οποιασδήποτε εξουσίας, και παρεπόμενο των αξιωμάτων. (Πολιτικά, 1308b, 14)

    » Κατά τον μεγάλο ανατόμο της εξουσίας Σαίξπηρ: «Έχεις δει μαντρόσκυλο να γαυγίζει ζητιάνο και να τρέχει ο φουκαράς κι ο σκύλος να τον κυνηγάει; Ε, τότε είδες την επίσημη εικόνα της εξουσίας …; Ντύσε το έγκλημα με χρυσό θώρακα και θα σπάσει η σκληρή λόγχη του νόμου χωρίς να τον πειράξει. Ντύσε το με κουρέλια, κι ένας τζουτζές με άχυρο θα τον τρυπήσει». (Σαίξπηρ: Βασιλιάς Ληρ, πράξη Δ’Wink

    » Κατά τον ποιητή Shelley, η εξουσία είναι σαν την πανούκλα «μολύνει οτιδήποτε αγγίζει».

    » Κατά τον Balzac, «κάθε εξουσία είναι μια συνωμοσία διαρκείας». (Balzac: Για την Αικατερίνη των Μεδίκων)

    » Κατά τον Γάλλο συγγραφέα Henry de Montherland, «δεν υπάρχει εξουσία. Υπάρχει μόνο κατάχρηση εξουσίας και τίποτα άλλο». (Ο Καρδινάλιος της Ισπανίας, Gallimard)

    » Κατά τον Άγγλο πολιτικό και ιστορικό Edward Dalberg, «ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν τον ξεπεσμό και τη διάβρωση των ατόμων, η εξουσία είναι η πιο διηνεκής και τελεσφόρα».

    Η εξουσία και η ηθική είναι έννοιες αλληλο-αποκλειόμενες με αποτέλεσμα τα πολιτικά αξιώματα να συνυφαίνονται με ένα διαρκές ανήθικο «δούναι και λαβείν».

    Πολιτική

    » Κατά τον Max Weber, «πολιτική είναι ο αγώνας για την κατάκτηση ή τη διανομή της εξουσίας …; για τη νομή των δημοσίων θέσεων». (Η πολιτική ως επάγγελμα) Ακριβώς, επειδή πρόκειται για «κατάκτηση», εκφράζεται με στρατιωτικούς όρους (προεκλογική εκστρατεία, εκλογική μάχη, μονομαχία, διαξιφισμοί, κ.α.), και διεξάγεται με πανούργα και δόλια μέσα (εξ’; ου και η χρήση των όρων πολιτικό παιχνίδι, κανόνες του παιχνιδιού, κ.α.).

    » Κατά τον Paul Valery, «πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ασχολούνται με ό,τι τους αφορά». (Tel Quel)

    » Κατά τον Henry de Montherland, «η θρησκεία είναι η επονείδιστη αρρώστια της ανθρωπότητας, η πολιτική είναι ο καρκίνος της».

    Πολιτικοί

    Κατά τον Max Weber, «οι πολιτικοί διαγωνίζονται για τη νομή της εξουσίας και, κυρίως, για την εξασφάλιση και επαύξηση του πλούτου τους, ορέγονται την εξουσία για το γόητρο και τα λάφυρα που συνεπάγεται η κατοχή της και εντάσσονται σε δύο κατηγορίες: Σ’; αυτούς (τους λίγους) που ζουν για την πολιτική και σ’; αυτούς (τους πολλούς) που ζουν από την πολιτική, ανάγοντάς την σε επάγγελμα και πηγή πλούτου». (Η πολιτική ως επάγγελμα)

    Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ασκεί έλξη σε μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι είναι, κατά κανόνα, ανεπάγγελτοι, ατάλαντοι και ανίκανοι για κάποια δημιουργική βιοποριστική δραστηριότητα, και οι οποίοι προσκολλώνται στην εξουσία αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας των προνομίων που συνεπάγεται η διαχείρισή της.

    Πρόκειται για την παρασιτική τάξη των επαγγελματιών πολιτικών που είναι ειδικοί του τίποτα. Οι επαγγελματίες πολιτικοί στερούμενοι ήθους, μπορούν (άνευ αναστολών, ηθικών ή άλλων):

    – Nα υπονομεύουν την κοινωνία, να περιστέλλουν τις ελευθερίες της, να αναιρούν τα δικαιώματά της.

    – Nα διατυπώνουν υποσχέσεις (πάντοτε ανεκπλήρωτες).

    – Nα εφαρμόζουν πρακτικές (πάντοτε αποτελεσματικές) για την προάσπιση των συμφερόντων και τη διεύρυνση ων προνομίων τους.

    – Nα εκφέρουν ανατριχιαστικές ρήσεις του τύπου «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». (Σύμφωνα μ’; αυτή την ιδιότυπη αντίληψη -που είναι απολύτως χαρακτηριστική και αποκαλυπτική της ποιότητας των ατόμων που την ασπάζονται- οι χιτλερικοί ρατσιστικοί νόμοι της Νυρεμβέργης, για παράδειγμα, που ήταν καθ’; όλα «νόμιμοι», ήταν και καθ’; όλα …; ηθικοί).

    » O Αριστοφάνης γράφει: «το να κυβερνάς ένα λαό, δεν είναι δουλειά ανθρώπου τίμιου και πεπαιδευμένου αλλά αγράμματου και αχρείου» (Ιππής, στ. 191-3)

    » Ο Ανατόλ Φρανς έκφραζε την αποστροφή του για τους πολιτικούς, δηλώνοντας: «Δεν είμαι τόσο ατάλαντος ώστε να ασχοληθώ με την πολιτική».

    » Ο Αντρέ Μαλρό, ομοίως: «Κανένας δεν ασχολείται με την πολιτική έχοντας ως γνώμονα την ηθική» (L’; Espoir)

    Η σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών δεν γίνεται για ιδέες και προγράμματα αλλά για την ιδιωτική και κομματική λαφυραγωγία.

    » Ο Ροΐδης γράφει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θεωρούν τον τόπο «ως δορύκτητον χωράφιον προωρισμένο εις αποκλειστική βοσκή της αγέλης των». (Ασμοδαίος, Πολιτικό Δελτίο)

    Η ενιαία συντεχνία των επαγγελματιών πολιτικών απαρτίζεται από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση που ευθυγραμμίζονται απολύτως, όταν κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους ή όταν πρόκειται να διασφαλιστούν συντεχνιακά οφέλη.

    » Ο ρήτορας Δείναρχος (4ος-3ος αιώνας) καταγγέλλει ότι «οι πολιτικοί στις συνελεύσεις χτυπιούνται άγρια μεταξύ τους αλλά στο παρασκήνιο είναι ενωμένοι».

    » Ο Ανατόλ Φρανς αποφαίνεται ότι «η αντιπολίτευση αποτελεί κάκιστο σχολείο για τον δημόσιο βίο. Οι πολιτικοί που εκπαιδεύονται σ’; αυτό το σχολείο, υιοθετούν αντιλήψεις εντελώς αντίθετες απ’; αυτές που πρέσβευαν πριν».

    Συνεπώς, οι επαγγελματίες πολιτικοί συνθέτουν μια κατηγορία ικανών τυμβωρύχων και νεκροθαφτών που είναι άξιοι του μισθού τους και της νοημοσύνης μας.

    Πολίτης και δημοκρατία

    Πολίτης, όπως προσδιορίζεται από τον Αριστοτέλη, είναι εκείνος που «μετέχει κρίσεως και αρχής». (Πολιτικά, ΙΙΙ)

    «Μετέχω στην κρίση σημαίνει ότι συμμετέχω άμεσα στην δικαστική εξουσία και την απονομή της δικαιοσύνης και μετέχω στην αρχή σημαίνει ότι συμμετέχω άμεσα στην κυβερνητική εξουσία» (Κ. Καστοριάδης, Η αρχαία Ελληνική δημοκρατία, σ. 16).

    Ο δήμος υποδηλώνει ένα ειδικό τρόπο οργάνωσης της πολιτικής ζωής της πόλεως η οποία ορίζεται ως ένα σύνολο ελεύθερων πολιτών που αποφασίζουν, όπως προκύπτει από τη χρήση του «έδοξεν τη βουλή και τω δήμω» στο τυπικό όλων των δημοσίων εγγράφων.

    «Ο δήμος είναι κύριος των πάντων, και τα πάντα διοικεί με τα ψηφίσματα και με τα δικαστήρια όπου ο ίδιος κατέχει την εξουσία» (Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία) και ασκεί την εξουσία ως άμεση δημοκρατία, δηλαδή την ασκεί απευθείας ο ίδιος χωρίς «αντιπροσώπους».

    Μια τέτοια πολιτική κοινότητα, ακριβώς επειδή αντλούσε τη νομιμοποίησή της από τον εαυτό της και μόνο, μπορούσε να υφίσταται μέσα από μια διεργασία διαρκούς αυτοθέσμισης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να έχει μια συγκεκριμένη τελική πολιτική μορφή η οποία διαμορφώθηκε μια για πάντα αλλά να βρίσκεται σε μια συνεχή αυτοδημιουργία και αναδημιουργία, συγχρόνως.

    Γιατί «η αυτοθέσμιση δεν είναι κατάσταση, είναι διαδικασία που εκφράζεται ως δραστηριότητα μεταβολής των «βασικών», «καταστατικών» και «συνταγματικών» νόμων (δηλαδή, της πολιτείας) και των άλλων θεσμών, όχι όλων συλλήβδην και ταυτοχρόνως αλλά σταδιακά, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις». (Κ. Καστοριάδης, ο.π.)

    Μέσα από μια μακραίωνη πορεία, ο Δήμος:

    » Από θεσμός που εξέφραζε ένα σύνολο πολιτών οι οποίοι αποφασίζουν και νομοθετούν άμεσα, μεταμορφώθηκε σε μια αποκρουστική καρικατούρα του προηγούμενου εαυτού του, την έμμεση «δημοκρατία» (θεσμό που εκφράζει ένα σύνολο υπηκόων οι οποίοι μεταβιβάζουν σε κάποιον άλλο το δικαίωμα να αποφασίζει και να νομοθετεί εξ’; ονόματος τους και εναντίον τους).

    » Από τρόπος συγκρότησης μιας κοινότητας ελεύθερων πολιτών (που ήταν «αυτόνομη, αυτοδίκαιη και αυτοτελής» και στηριζόταν στο απαραβίαστο δικαίωμα να αποφασίζουν άμεσα εκείνοι που την ενσάρκωναν), μετασχηματίστηκε σε έναν, ήσσονος σημασίας, γραφειοκρατικό θεσμό που εδράζεται σε μια δουλική σχέση με την κρατική εξουσία, στο πλαίσιο της οποίας ο πρώην ελεύθερος πολίτης μπορεί να υφίσταται μόνο ως δουλοπρεπής υπήκοος.

    Με βάση αυτό το θεμελιώδες στοιχείο, η έμμεση δήθεν «δημοκρατία» αποτελεί πλήρη αναίρεση και ριζική άρνηση της δημοκρατίας: Η δημοκρατία ή είναι άμεση ή δεν είναι δημοκρατία.

    Κι ακριβώς, προκειμένου να επικαλυφθεί ο άκρως ολιγαρχικός χαρακτήρας της έμμεσης δήθεν «δημοκρατίας», εφευρέθηκε το τελετουργικό της αναγωγής του υπηκόου σε δήθεν «πολίτη» για μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια, μέσω του οποίου απλώς επικυρώνεται δημοσίως η εν λευκώ εξουσιοδότηση των υπηκόων στους επαγγελματίες πολιτικούς να αποφασίζουν για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ευτελών συμφερόντων και των εξευτελιστικών προνομίων τους.

    Και οι υπήκοοι, επιλήσμονες της ιστορικής διδαχής σύμφωνα με την οποία «πίσω από κάθε σωτήρα βαδίζει ένας δήμιος» (Samuel Johnson), σπεύδουν να παραχωρούν σε τακτά διαστήματα στους εξουσιοφρενείς επαγγελματίες πολιτικούς μια εν λευκώ εξουσιοδότηση, που τους επιτρέπει να διευρύνουν αενάως τα υλικά τους συμφέροντα και τα προνόμιά τους και να επιλύουν με επίπλαστο τρόπο τα πλείστα όσα ψυχολογικά και σεξουαλικά τους προβλήματα.

    Kλεάνθης Γρίβας zougla.gr

  16. portokalewnas said

    Εικονικός όχλος, πραγματικό λιντσάρισμα

    Κάντε την αντιπαραβολή σε θύματα/πρόσωπα/γεγονότα με το πιο πάνω άρθρο και αναλογιστείτε πόσο εύκολα γινόμαστε ΟΧΛΟΣ.

    ——————
    2008-12-08, 13:49

    «Πρόκειται για έναν ουτοπικό μικρόκοσμο με άγραφους μεν αλλά σαφώς προκαθορισμένους κανόνες του παιχνιδιού: «εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα το εξωφρενικό πέρα από τη συνοικιακή επαναστασούλα μας με τα συνθήματα και τα πυροτεχνήματά μας, κι εσείς δεν θα χρησιμοποιήσετε τα όπλα σας». Είναι γελοίο, αλλά τα όσα διαδραματίζονται στα Εξάρχεια γίνονται υπό την καθημερινή ανοχή της αστυνομίας. Για το κάθε ένα ανδραγάθημά τους οι Αναρχικοί των Εξαρχείων ουσιαστικά βασίζονται σε αυτή την ανοχή, και εκμεταλλεύονται τη γενικότερη απροθυμία της αστυνομίας να βγάλει τα όπλα και να πυροβολήσει στο ψαχνό. Ώπα ρε παιδιά, σπουδαία επανάσταση είναι αυτή, που το καθεστώς θεωρεί τους επαναστάτες τόσο ανάξιους λόγου και γελοίους ώστε να βάζει την αστυνομία να τους δέρνει αντί να τους πυροβολεί! Και βέβαια αναπόφευκτο είναι, κάθε τόσο και λιγάκι οι κανόνες του παιχνιδιού να παραβιάζονται, και κάποιος ατυχής να καταλήγει στα θυμαράκια στο άνθος της νιότης του. »
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

  17. BioLogos said

    @Οmadeon
    Ζητώ συγνώμη μάλλον έθεσα το σχόλιό μου λάθος.Προσπάθησα να μαντέψω ενδεχόμενες αντιδράσεις από την ανάγνωση της επιστολής και φυσικά δεν μιλάω για το ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

  18. sdafs said

    Φιλε Διαγορα, ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ!

  19. batcic said

    Το έγραψα και στην Καλύβα του Πάνου, θα το γράψω και εδώ.

    Αν και δεν υπήρχε περίπτωση να συμμετέχω εγώ σε βιαοπραγίες και βανδαλισμούς, έτσι στα αδέπσοτα, αυτό που ξέρω είναι ότι προχτές, και μόλις μαθεύτηκαν τα μαντάτα, όλοι είπαν από μέσα τους «Ωχ, τώρα θα γίνει Βιετνάμ τις επόμενες μέρες». Εεε την ημέρα που θα γίνει κάτι ανάλογο, και δεν θα σκεφτόμαστε έτσι όλοι από μέσα μας, τότε θα έχουμε γίνει Φαρ Ουέστ. Θα είναι μια ακόμα “μονομαχία” με έναν νεκρό και θριαμβευτή τον σερίφη.

    Διαγόρα, τη διάθεση μου από προχτές την εκφράζει ολοκληρωτικά αυτό!!!

    ——————
    2008-12-08, 15:47

    @portokalewnas

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

    Τι ακριβώς εννοείς με το «δεν ανέχεται». Ποιος δεν ανέχεται και τι; Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά είναι γιατί όλοι ανέχονται. Ανέχονται όλα εκείνα με τα οποία έβγαζαν σπυριά μέχρι τα 20 και τα 25 τους. Τότε δηλαδή που η σκέψη τους ήταν αυθεντική και βασισμένη στα αθώα «θέλω» και τις προσδοκίες τους και όχι φιλτραρισμένη μέσα από την αποτελεσματικότητα.

    Επίσης οι ψευτοεπαναστάτες και η αστυνομία που αναφέρεις είναι από το ίδιο στρατόπεδο, δεν στράβωσε κανένα παιχνίδι εκεί, γιατί το γνωρίζουν και οι δύο μεριές πολύ καλά! Η μόνη φάση που στραβώνει είναι όταν κάποιος αδύναμος βρεθεί ανάμεσα τους. Και οι γενικευμένες αντιδράσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο τους ψευτοεπαναστάτες, αλλά και αγανακτισμένο κόσμο, όπως και σε τόσα άλλα μέρη στη γη, όπου έχουν συμβεί παρόμοια πράγματα (βλέπε π.χ. Rodney_King).

    Η αγανάκτηση από μόνη της είναι κακός σύμβουλος, αλλά όταν συμβαίνει, μάλλον πρέπει να εστιάζουμε στο τι την προκαλεί, παρά να θεωρητικολογούμε πάνω στο γιατί δεν σκέπτεται ψύχραιμα και ορθά κάποιος με 210 σφυγμούς το λεπτό.
    Αυτό μάλλον που θέλουμε να πούμε όλοι μας είναι ότι θα είναι καλύτερα να ψάξουμε για λύσεις παρά για ενόχους. Και τώρα (δικαιολογημένα εν βρασμώ) και μετά (όταν θα έχουν καταλαγιάσει τα πράγματα). Απλώς δεν είναι λύση η προσπάθεια νουθεσίας κάποιου ο οποίος βρίσκεται εκτός εαυτού, ιδίως όταν αυτός έχει και δίκιο.

  20. exergy said

    Στις πόλεις της Ελλάδας δε διαδήλωσαν ούτε αναρχικοί ούτε ακροαριστερά στοιχεία ούτε αντιεξουσιαστές. Το θύμα δεν ήταν κουκουλοφόρος ούτε αναρχικός. Κατέβηκε όλος ο κόσμος στις διαδηλώσεις. Ο απλός κόσμος. Για να υποστηρίξει το δίκιο του. Το δίκιο του κάθε νέου που δεν του δίνεται καμία ευκαιρία, γιατί έτσι αποφασίστηκε, του νέου που αύριο θα κουβαλάει την ανεργία, του νέου που θα πρέπει να ανταγωνίζεται συνεχώς το διπλανό του για να γίνει καλύτερος, του νέου που δε θα χαρεί το σχολείο και το πανεπιστήμιο γιατί του το κάνανε τόπο άγχους. Οι καθημερινοί ήρωες όμως ευτελίζονται γιατί δεν είναι Καραϊσκάκηδες και Μπουμπουλίνες, γιατί νομίζουμε ότι εκείνοι είχαν κάτι παραπάνω. Γιατί έτσι μας ζαλίσανε τα μυαλά τόσα χρόνια. Αμ θα σας έλεγα εγώ αν αυτό το παιδί ήταν στη θέση του Καραϊσκάκη τι ήρωας θα ήταν. Όταν τόλμησε να τα βάλει με το γουρούνι που τον έβριζε και ήξερε ότι ήταν οπλισμένος, όχι με το όπλο του, αλλά με τις χειροπέδες. Όσοι αμφισβητούν τον ηρωισμό του μικρού αυτού παιδιού, ας αντιμιλήσουν σε κανένα γουρούνι μπάτσο σαν κι αυτόν, αν έχουν τα κότσια, και μετά ας μιλάνε στα φόρα και στα ιστολόγια. Και μη μου πείτε ότι δεν είναι γουρούνι. Οι πράξεις του και μόνο το αποδεικνύουν.
    Λοιπόν, ο ηρωισμός δεν είναι μόνο τις εποχές του πολέμου, είναι και της εποχές της ειρήνης. Είναι ο ηρωισμός του να είσαι ελεύθερος σε κοινωνίες ανελευθερίας και καταναγκασμού όπως η δική μας. Σε αυτές τις εποχές που οι υπουργοί λένε ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, την ώρα που αυτοί είναι το δέρμα. Όσοι είναι ελεύθεροι σε κοινωνίες ανελευθερίας, είναι ελεύθεροι και σε κοινωνίες όπως η Τουρκοκρατία, η Κατοχή, η Χούντα και κάθε τι άλλο τέτοιο βρώμικο που γράφεται με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο. Όσοι δεν τολμούν να πουν ότι οι υπουργοί που παραιτήθηκαν από ευθιξία και όχι από ποινική ευθύνη και ο Πρωθυπουργός που δε δέχτηκε την παραίτηση των υπουργών είναι τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ δεν είναι ελεύθεροι άνθρωποι.

    Αδάμ Σαββίδης (a.k.a. exergy)
    http://exergy.wordpress.com

    ——————
    2008-12-08, 17:40

    Μία συμπλήρωση στην τελευταία πρόταση διότι έκανα λάθος προφανώς: Όσοι νομίζουν αλλά δεν τολμούν να πουν ότι…

    ——————-
    2008-12-08, 18:11

    Ακούστε!!!
    Είναι απίστευτο!!!
    Δεν αντέχουν τα αυτιά μου αυτό το πράγμα να το ακούω!!!

    http://papachatzis.tumblr.com/post/63589410/policeviolence

    Αίσχος!!!

  21. Tasos said

    @ Διαγόρας

    «Είναι γελοίο, αλλά τα όσα διαδραματίζονται στα Εξάρχεια γίνονται υπό την καθημερινή ανοχή της αστυνομίας. Για το κάθε ένα ανδραγάθημά τους οι Αναρχικοί των Εξαρχείων ουσιαστικά βασίζονται σε αυτή την ανοχή, και εκμεταλλεύονται τη γενικότερη απροθυμία της αστυνομίας να βγάλει τα όπλα και να πυροβολήσει στο ψαχνό.»

    Προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι πως η αστυνομία δεν κάνει κάποια χάρη στους αυτο-αποκαλούμενος ως «αναρχικούς» και πως η χρήση όπλων προβλέπεται από τον Νόμο μόνο σε ειδικές περιπτώσεις .
    Μόλις ενημερωθείς για αυτόν μπορείς να αναιρέσεις την ανοησία που έγραψες παραπάνω .

    «Όταν θα είστε είκοσι, εικοσιπέντε, τριάντα χρονών θα έχετε μία πολύ καλύτερη αντίληψη περί της φύσης του κόσμου γύρω σας, καθώς και περί του τι μπορείτε να κάνετε για να τον καλυτερέψετε. Θα έχετε επίσης στη διάθεσή σας και πολύ πιό αποτελεσματικά μέσα, ιδιαίτερα αν έχετε φροντίσει τη μόρφωσή σας και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και δεν έχετε πετάξει τη ζωή σας στον υπόνομο επειδή από μικροί δεν μπορούσατε να χωνέψετε πόσο άδικος είναι ο κόσμος.»

    Η «μόρφωση» και η επαγγελματική σταδιοδρομία θα εξασφαλίσουν τις κοινωνικές αλλαγές που ονειρεύονται οι αναρχικοί ? (σε αυτούς απευθύνθηκες)
    Που βρίσκεσαι ρε φίλε ?
    Σε πάνελ στελεχών επιχειρήσεων του BCA που δίνουν συμβουλές επιτυχίας σε υποψήφιους μαθητές με γραβάτα και πετάς τα ανάλογα τούβλα ?

    Εγώ δεν νομίζω πως ήσουν αναρχικός .
    Εγώ νομίζω πως απλά ήσουν ένα χουλιγκανοειδές στα νιάτα σου που απλά αλήτευε όπως οι περισσότεροι αυτο- αποκαλούμενοι «αναρχικοί» σήμερα.

    Παρόλα αυτά και πέρα από το τι έκανες στα νιάτα σου για μαγκιά κλπ , στο κείμενό σου δεν βρήκα ούτε μια λέξη καταδίκης της δολοφονικής πρακτικής της αστυνομίας .
    Είναι λογικό βεβαίως να σαπίζει μέχρι το κόκαλο ο «ταιβάν επαναστάτης» στα γεροντάματά του , αυτό που δεν είναι λογικό είναι να κάνει και μάθημα στους νεώτερους.

    Το κείμενό σου ήταν άκυρο τελείως φιλαράκο .
    Δολοφονήθηκε ΕΝ ΨΥΧΡΩ ένας έφηβος -μας είναι αδιάφορο τι ήταν και ποιος ήταν- από έναν ένστολο που τον πληρώνω εγώ και εσύ και το μόνο που έχεις να πεις είναι «συμβουλές στους αναρχικούς» .

    Ντρέπομαι για πάρτη σου .
    (και σε είχα και σε υπόληψη «πανάθεμά σε»)

  22. Νίκος said

    Σκόρπιες σκέψεις, δεν μπαίνω στον κόπο να συντάξω κείμενο.
    – Είμαι 44, υπήρξα 16χρονος της αντίδρασης. Οχι επιπέδου Εξαρχείων, αλλά ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Οι 16χρονοι είναι πολύ ρομαντικοί στις σκέψεις τους. «Δεν είναι απλό να υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα και ειρήνη;» Οχι! Εδώ στην εκκλησία που ευαγγελίζεται πρώτη τέτοιες ιδέες, και δεν είναι εφικτό. Οι αιτίες που η ιδανική κοινωνία δεν επιτυγχάνεται, είναι αγνωστες στο μυαλό ενός 16χρονου.
    – Οι γνήσιοι αναρχικοί, οι γνωστοί-άγνωστοι, οι προβοκάτορες και όλοι οι λοιποί είναι τουρλουμπούκι στο μυαλό του απλού Ελληνα…
    -…κατά συνέπεια πολλοί και ιδίως αυτοί που έκαναν 5 χρόνια οικονομία για να καταλήξουν με ένα καμμένο αυτοκίνητο λένε «καλά τους κάνουν τους αληταράδες».
    – Επόμενη συνέπεια είναι ότι οι αδιάκριτες καταστροφές αφαιρουν το δίκιο «αυτού που διαμαρτύρεται».
    – Οπότε, κύριος σκοπός των καταστροφέων είναι η απαξίωση.
    – Οι αδιακρίτως καταστροφείς έχουν κατηφορήσει από το στέκι τους 1000 φορές, αλλά καμμία δεν ανηφόρησαν. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
    – Θα μπορούσαμε να δούμε και το οξύμωρο, «διαμαρτυρόμενοι» για την δολοφονία του Αλέξη, να σπάνε το μαγαζί της μητέρας του.
    – Οπότε (με αφορμή μόνο το τρέχον περιστατικό, και χωρίς να υποτεθεί καμμία συσχέτιση), να δούμε και το γεγονός ποιών παιδιά είναι οι καταστροφείς. Αν είχαν τα χέρια του Τζίγγερ, πιθανά να τα βλέπαμε να χύνουν την αδρεναλίνη τους στο τιμόνι, αλλά προτιμάνε να κάνουν στίβο, και συγκεκριμένα ρίψεις.
    – Οπότε (η μια σκέψη φέρνει την άλλη) ειναι σαφές ότι ένας λόγος που δεν γίνονται συλλήψεις είναι και η αποφυγή σύλληψης κάποιων ατόμων που έχουν παραβατική συμπεριφορά «της ηλικίας βρε παιδάκι μου».
    – Αν υπάρχει θέληση, οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου γίνεται παρθεναγωγείο (δες Ρ. Τζουλιάνι στην Ν. Υόρκη). Προφανώς δεν υπάρχει θέληση για να γίνουν τα Εξάρχεια Κολωνάκι. Αλλωστε οι γνωστοί-άγνωστοι μπορούν να στρέφουν τα φώτα της δημοσιότητας, από ένα δύσκολο θέμα για την εκάστοτε κυβέρνηση, επάνω τους. Κάποιοι τριγγάρουν, κάποιοι ακολουθούν. Υποθέτω κάποιοι, μεγαλώνωντας και αποκτώντας την δυνατότητα να διαβάσουν σε δεύτερο επίπεδο, θα ένιωσαν μια πικρή γεύση όταν κατάλαβαν πως ακούσια εξυπηρέτησαν πολύ-πολύ περισσότερο το κράτος και την εξουσία απ’ ότι ένας δημόσιος υπαλληλίσκος…

    ——————
    2008-12-08, 19:16

    Και (αυτό έπρεπε να το ποστάρω πρώτο), για το πρωτεύον θέμα:
    Φυσικά και απερίφραστα, είναι καταδικαστέα η ενέργεια του αστυνομικού.
    Υπάρχουν πολλοί που πάνε στην αστυνομία για να υλοποιήσουν το κόμπλεξ της εξουσίας.
    Και επειδή δεν μπορούν να το κάνουν με την αξία τους, το κάνουν από το μόνο μέρος που τους δίνεται σε κάποιο βαθμό, και επιπροσθέτως μπορούν να «ξεκλέψουν» και λίγο παραπάνω με μια μικρή «καταχρασούλα εξουσίας».
    Το πρώτο που περιμένω από τους «συνδικαλιστές αστυνομικούς» και συναδέλφους, σε κάθε περίπτωση είναι να καταδικάζουν και να απορρίπτουν ως «ξένο σώμα» κάθε τέτοια ή ακόμα και ελαφρύτερη περίπτωση. Το είχα πει και σε ανύποπτη στιγμή εδώ.
    Ο παραδειγματισμός θα σώσει ζωές στο μέλλον.

  23. omadeon said

    @Νίκο είσαι ΜΑΛΛΟΝ ολίγον ελαφρώς εκτός πραγματικότητας. Οι ματατζήδες ειδικά είναι «άλλη φάρα» από τους κανονικούς αστυνομικούς που μας φέρονται ευγενικά οι περισσότεροι στη διεκπεραίωση υποθέσεών μας. Ετσι και σε αντιπαθήσουν μπορεί να σε βάλουν κάτω και να σε βαράνε με κλομπ με κλωτσιές κι οι υπόλοιποι να χασκογελάνε και να χαίρονται.
    Είναι κανονικά πιτ-μπουλ και μόνο μειοψηφία εξ αυτών -εκτιμώ- είναι σε θέση να καταλάβει ΚΑΝ το σχόλιό σου…

    2008-12-08, 19:41
    ——————

    Ρε Τάσο, με το μαλακό ρε συ…
    Διανύσαμε ΠΟΛΥ δρόμο για να φτάσουμε εδώ.
    Δεν είναι πλέον ειδικότητα του Διαγόρα η… Επαναστατική Πάλη. Ο καθείς και τα όπλα του – έλεγε κι ο Ελύτης.
    Δεν είναι μικρό το θετικό έργο που γίνεται σε αυτό το μπλογκ όμως.

  24. Θα μου επιτρέψεις να «τοποθετήσω» και μέσα από το ιστολόγιο σου τα πράγματα στη θέση τους με ένα ποιήμα του Κώστα Βάρναλη, την Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου:

    Δε λυγάνε τα ξεράδια
    και πονάνε τα ρημάδια!
    Κούτσα μια και κούτσα δυο
    της ζωής το ρημαδιό!

    Mεροδούλι, ξενοδούλι!
    Δέρναν ούλοι: αφέντες, δούλοι,
    ούλοι: δούλοι, αφεντικό
    και μ’ φήναν νηστικό.

    Tα παιδιά, τα καλοπαίδια,
    παραβγαίνανε στην παίδεια
    με κοτρόνια στα ψαχνά,
    φούχτες μύγα στ’ αχαμνά!

    Aνωχώρι, Κατωχώρι,
    ανηφόρι, κατηφόρι,
    και με κάμα και βροχή,
    ώσπου μου ‘βγαινε η ψυχή.

    Eίκοσι χρονώ γομάρι
    σήκωσα όλο το νταμάρι
    κι’ έχτισα, στην εμπασιά
    του χωριού, την εκκλησιά.

    Kαι ζευγάρι με το βόδι
    (άλλο μπόι κι’ άλλο πόδι)
    όργωνα στα ρέματα
    τ’ αφεντός τα στρέμματα.

    Kαι στον πόλεμ’ «όλα για όλα»
    κουβαλούσα πολυβόλα
    να σκοτώνωνται οι λαοί
    για τ’ αφέντη το φαϊ.

    Kαι γι’ αυτόνε τον ερίφη
    εκουβάλησα τη νύφη
    και την προίκα της βουνό,
    την τιμή της ουρανό!

    Aλλά εμένα σε μια σφήνα
    μ’ έδεναν το Μαη το μήνα
    στο χωράφι το γυμνό
    να γκαρίζω, να θρηνώ.

    Kι’ ο παπάς με την κοιλιά του
    μ’ έπαιρνε για τη δουλειά του
    και μου μίλαε κουνιστός:
    «Σε καβάλησε ο Χριστός!

    Δούλευε για να στουμπώσει
    όλ’ η Χώρα κι’ οι καμπόσοι.
    Μη ρωτάς το πώς και τί,
    να ζητάς την αρετή!
    -Δε βαστάω! Θα πέσω κάπου!
    -Ντράπου! Τις προγόνοι ντράπου!
    -Αντραλίζομαι!… Πεινώ!…
    -Σούτ! θα φας στον ουρανό!»

    Kι’ έλεα: όταν μιαν ημέρα
    παρασφίξουνε τα γέρα,
    θα ξεκουραστώ κι’ εγώ,
    του θεού τ’ αβασταγό!

    Kι’ όταν ένα καλό βράδυ
    θα τελειώσει μου το λάδι
    κι’ αμολήσω την πνοή
    (ένα πουφ είν’ η ζωή),

    H ψυχή μου θε να δράμη
    στη ζεστή αγκαλιά τ’ Αβράμη,
    τ’ άσπρα, τ’ αχερένια του
    να φιλάει τα γένια του!

    Γέρασα κι’ ως δε φελούσα
    κι’ αχαϊρευτος κυλούσα,
    με πετάξανε μακριά
    να με φάνε τα θεριά.

    Kωλοσούρθηκα και βρίσκω
    στη σπηλιά τον Αι-Φραγκίσκο:
    «Χαίρε φως αληθινόν
    και προστάτη των κτηνών!

    Σώσε το γέρο κύρ Μέντη
    απ’ την αδικιά τ’ αφέντη,
    συ που δίδαξες αρνί
    τον κύρ λύκο να γενή!

    Tο σκληρόν αφέντη κάνε
    από λύκο άνθρωπο κάνε!…»
    Μα με την κουβέντα αυτή
    πόρτα μου ‘κλεισε κι’ αυτί.

    Tότενες το μαύρο φίδι
    το διπλό του το γλωσσίδι
    πίσω από την αστοιβιά
    βγάζει και κουνάει με βιά:

    «Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
    κι’ οι ραγιάδες απ’ τα ουράνια,
    μα θεοί κι’ όξαποδώ
    κει δεν είναι παρά δώ.

    Aν το δίκιο θες, καλέ μου,
    με το δίκιο του πολέμου
    θα το βρης. Οπου ποθεί
    λευτεριά, παίρνει σπαθί.

    Mη χτυπάς τον αδερφό σου-
    τον αφέντη τον κουφό σου!
    Και στον ίδρο το δικό
    γίνε συ τ’ αφεντικό.

    Χάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο
    χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
    Αν ξυπνήσεις, μονομιάς
    θα ‘ρτη ανάποδα ο ντουνιάς.

    Kοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει
    κι’ έχ’ η πλάση κοκκινήσει
    κι’ άλλος ήλιος έχει βγη
    σ’ άλλη θάλασσ’, άλλη γης».

  25. Νίκος said

    @Omadeon
    Αν ήταν πράοι, θα τους έκαναν ψάλτες στο παρεκκλήσι της Μεσογείων. Είναι σίγουρο ότι ο κάθε «ΜΑΤατζής» ξέρει μόνο το tactics όταν βγαίνει «επί το έργον». Δεν ξέρει ούτε το operational level ούτε το Strategig level στο οποίο εντάσσονται οι εντολές που λαμβάνει. Η επιλογή του προσωπικού στα ΜΑΤ είναι για να λειτουργεί έτσι που λειτουργεί.
    Απλά, να στο πω με παράδειγμα:
    Αν βάζεις κάποιον να κάνει το Χ, ενώ εσύ επιδιώκεις το Υ, τότε υπάρχουν λεπτές ισορροπίες και είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει η «στραβή».

  26. Διαγόρα, θα ‘θελα να σου σφίξω το χέρι γι’ αυτά που έγραψες. Καλού-κακού θα κρατήσω την επιστολή σου. Μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί να τη δείξω στους γιους μου.

  27. Iokaste said

    @Tasos

    δηλαδή δεν γίνονται με την ανοχή της αστυνομίας;; Όταν ρίχνουν δακρυγόνα μες στην πορεία που δεν κάνει τίποτα και τους άλλους τους αφήνουν να τα σπάνε δίπλα τους θες να μου πεις ότι είναι τυχαίο και δεν υπάρχει στημένη κατάσταση; Όταν δηλαδή μαζεύονται 1000 άτομα και κάνουν μια σοβαρή διαμαρτυρία και 30 κουκουλοφόροι και διαλύουν το αμάξι του κάθε άσχετου που έτυχε να παρκάρει εκεί θές να μου πεις πως η αστυνομία δεν μπορεί να σταματήσει τους 30 και προτιμά να πάει στα 1000 άτομα γιατί είναι πιο επικίνδυνα για κάποιον απροσδιόριστο λόγο; Και πιάνουν οι αστυνομικοί και χτυπάνε τους φοιτητές και τα παιδιά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους; Όλος ο τόπος φωνάζει για την ανοχή της αστυνομίας, μέχρι και στα κανάλια που κοιμούνται όρθιοι το πήραν χαμπάρι.. Και οι ίδιοι οι διαδηλωτές αγανακτούν με αυτή την κατάσταση…

    Ο καθένας πουλάει τσαμπουκά εκεί που τον παίρνει, και τελικά το ξύλο το τρώνε πάντα αυτοί που δεν φταίνε. Δεν έχω δει ποτέ σε πορεία αστυνομικό να κάνει σωστά την δουλειά του και δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι τυχαίο αυτό..

    Και φυσικά κατά την γνώμη μου τις ζημιές τις κάνουν κυρίως «αναρχικοί» κι όχι αναρχικοί αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση. Αναρωτιέται κανείς αν κατέβει σε πορεία πιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί στο τέλος.

    Όσο για την παιδεία, αυτοί που θεωρώ πραγματικοί αναρχικοί από τους γνωστούς μου ναι με την μόρφωση θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Θα πάνε και στην πορεία βέβαια αλλά ξέρουν πως αν δεν ξεστραβωθεί ο κόσμος πάντα κάποιοι θα εκμεταλεύονται τις καταστάσεις όπως γίνεται και τώρα και πως κάποιοι θα είναι υποχείρια κάποιων χωρίς να το καταλαβαίνουν.

    Σου λέω εξάρχεια είμαι κάθε μέρα και δεν είχα ποτέ όχι μόνο πρόβλημα με τον κόσμο εκεί αλλά ίσα ίσα, νιώθω μια χαρά και οι μόνοι που βλέπω να πουλάνε τσαμπουκά είναι οι μπάτσοι (με μερικές εξαιρέσεις). Αλλά έχω και ξαδέρφια 16 χρονών και ξέρω πως το μυαλό τους είναι πάνω από το κεφάλι τους, και καλά κάνουν φυσικά, κι εμένα έτσι ήταν και έτσι πιστεύω πως πρέπει να είναι εώς κάποιο βαθμό, αλλά μερικές φορές μπορεί να ξεφύγουν τα πράγματα και δεν έχουν και απόλυτη συναίσθηση του τί μπορεί να συμβεί. Και ναι ξέρω πως δεν θα μ’ακούσουν και πολύ αλλά θα τους πω την γνώμη μου και την εμπειρία μου, αλίμονο, λογικό δεν είναι;

    Όσο για την πράξη του ειδικού φρουρού ήταν αχαρακτήριστη και κανείς δεν το παραβλέπει αυτό νομίζω, δεν ξέρω ποια τιμωρία μπορεί να θεωρηθεί παραδειγματική, μερικά πράγματα δεν διορθώνονται…

  28. Αν θες απάντηση, έχω γράψει κάτι στο μπλογκ μου. Όντας ενεργός στον α/α χώρο, το μόνο που νίωθω σήμερα το βράδυ είναι μία απέραντη θλίψη για το δώρο που έκαναν κάποιοι λίγοι βλάκες σήμερα στο κράτος και το κεφάλαιο αφήνοντας την κοινωνία θεατή.

  29. […] Μία νηφάλια “Ανοικτή επιστολή προς τους Αναρχικούς” (του […]

  30. Tasos said

    Iokaste δεν είμαι βέβαιος πως κατάλαβες τι είπε ο Διαγόρας στα 2 αποσπάσματα που σχολίασα .

    Omadeon ίσως να έχεις δίκιο και να παρασύρθηκα στην ένταση ρε φίλε , πίστεψέ με το πάλεψα να μη βγάλω περισσότερη .
    Μετά από μια σειρά κλιμακούμενης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας (τι να θυμίσω ? τους πακιστανούς ? την ομόνοια , την «ζαρντινιέρα»?) φάγανε στεγνά ένα παιδί 16 χρονών (το κερασάκι στην τούρτα) και ο φίλος μας ασχολήθηκε με συμβουλές στους αναρχικούς για «μόρφωση» και «επαγγελματική σταδιοδρομία», την ομορφιά κάποιου κόσμου (του δικού του μάλλον εννοεί) και την αδικία του κόσμου που μπορεί να καλυφθεί ΚΑΙ με ταξιδάκια για άφραγκους !
    Έλεος ρε σεις , έλεος !

    Omadeon δε ζήτησα από τον Διαγόρα να συντηρήσει κάποια ανύπαρκτη -ούτως ή άλλως- ειδικότητα στην «Επαναστατική Πάλη» ούτε το παίζω εγώ επαναστάτης με την σειρά μου , την επαφή με την πραγματικότητα και το συμβάν του ζήτησα να αποκτήσει.
    Δηλαδή αν αύριο μεθαύριο φάει το παιδί του (αν έχει) ο Χ μπαστουνόβλαχος ένστολος καουμπόυ τι θα βγει να γράψει ?
    «Συμβουλές προς τους αναρχικούς» (εκδόσεις Διαγόρας), τι έκανε αυτός στα νιάτα του και «πως έβαλε μυαλό» στη συνέχεια ?

  31. omadeon said

    @Tasos,
    Για να ακριβολογώ πρέπει να πω πως συμφωνώ περισσότερο με όσα λες από ότι φάνηκε.

    Αυτή τη στιγμή διαδραματίζονται γεγονότα ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ, που συγκαλύπτονται συνεχώς από τα κανάλια, που στρέφουν ΟΛΗ τους την προσοχή στους ταραξίες. Ας ασχοληθούν περισσότερο με τη λαϊκή οργή και τους μαθητές σε ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ που δεν μπορεί όοοολοι να είναι… κουκουλοφόροι!!! ΗΜΑΡΤΟΝ…

    Επίσης η υπόνοια ότι όλα αυτά είναι υποκινούμενα για να γλυτώσει η κυβέρνηση τις συνέπειες του Βαλτοπεδίου κυκλοφορεί παντού και δεν είναι αμελητέα, ούτε ελπίζω κι από τον Διαγόρα ή γενικά εμάς εδώ.

    Δεν μιλώ σε αυτό το μπλογκ για τις πολιτικές μου ιδέες παρά μόνο όταν εφάπτονται θεμάτων θρησκείας, αθείας κλπ. αλλά… μια και μίλησε για κάτι εντελώς διαφορετικό ο Διαγόρας, σε αυτό το ποστ, έβαλα και το σύνδεσμο.

    ——————-
    2008-12-08, 21:57

    @Misha,
    Αδερφέ είπες τα καλυτερότερα, κι ας μην είσαι σε όλα… ομοϊδεάτης (χεχε), δεν πειράζει καθόλου. Δες λοιπόν κι εσύ, ας δούμε λέω κι εμείς οι υπόλοιποι αυτό που ακολουθεί, σχόλιο από «κλασσικό ΜΜΕ» που… ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ, την ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ (ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ) Μ.Μ.Ε.
    Είναι μια Ιστορική Στιγμή ΚΑΙ για εμάς, τα blog (εκτός από πολύ μεγάλη στιγμή για τον ευρύτερο πληθυσμό):

    καλύτερα να σιωπούν οι μιντιακοί ταγοί μας, αφού τους προσπέρασαν αμείλικτα το youtube, τα μπλογκς και το πατροπαράδοτο «στόμα με στόμα».

    Καλύτερα να σιωπούν, αφού έτσι και αλλιώς, δεν ξέρουν για ποιο πράγμα μιλούν.

    Διότι θα χρειαζόταν μεγαλύτερη ειλικρίνεια και συνθετότητα σκέψης, από αυτήν στην οποία μας έχει συνηθίσει ο τηλεοπτικός λόγος, προκειμένου να μας εξηγήσουν ποιοι κατεβάζουν την οργή τους στους δρόμους και γιατί.

    Οι κάτοικοι εκτόξευαν λεμόνια
    Να μας εξηγήσουν γιατί η «ιδιαιτερότητα» των Εξαρχείων μεταφέρθηκε στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στα Γιάννινα, στην Μυτιλήνη, στην Κομοτηνή, στον Βόλο και τη Λάρισα. Να μας εξηγήσουν πώς και οι συνήθεις «νεαροί αντεξουσιαστές» δεν ήταν τούτη τη φορά μόνο νεαροί ούτε μόνο αντεξουσιαστές, αλλά όμως ήταν απολύτως αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα πεζοδρόμια, παρά τη μεγαλύτερη χημική επίθεση που δέχθηκε ποτέ η πόλη. Να μας εξηγήσουν γιατί, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι κάτοικοι της ρημαγμένης λεωφόρου Αλεξάνδρας εκτόξευαν από τα μπαλκόνια τους στους αστυνομικούς κατάρες και λεμόνια.

    ——————
    2008-12-08, 22:03

    http://www.skai.gr/master_story.php?id=103151

  32. σορολόπ said

    Διαγόρα ένα πράγμα θέλω να πω… συγχαρητήρια για την κρίση σου. Είναι η καλύτερη ανάρτηση μακράν που έχω διαβάσει σήμερα.

  33. Παιδιά με συγχωρείτε για την απουσία, είχα κάποιες εκκρεμότητες να ρυθμίσω. Προσπαθώ επίσης να ζήσω και κάποια ζωή.

    Ανορθόδοξε, σε ευχαριστώ.

    Omadeon, σε ευχαριστώ.

    Έκτορα, καλώς όρισες από το φτωχικό μου. Δεν ξέρω αν έχω καταφέρει κάτι, αλλά αν είχα απλώς σπάσει κάποια βιτρίνα ή κάποιο κεφάλι σίγουρα δεν θα είχα καταφέρει κάτι. Ειδικά μάλιστα αν το είχα κάνει αυτό ξέροντας μόνο τι είπε ο Μιχαήλ Μπακούνιν αλλά αγνοώντας το τι είπε ο Τόμας Χόμπς. Η βοήθεια που είχα ήταν δύο γονείς που είχαν την καλωσύνη να με στείλουν για σπουδές από το υστέρημά τους, σφίγγοντας το ζωνάρι.

    Βιολόγε, σε ευχαριστώ.

    Θόδωρε, καλώς όρισες κι εσύ. Σχετικά με τη νεολαία ως ελπίδα, θα σου απαντήσω παρακάτω.

    Γιατρέ του Ίκα, κατανοώ βέβαια αυτό που λες, αλλά δυστυχώς, έτσι δουλεύει η κοινωνία του θεάματος: ένα κείμενο σαν και τούτο δεν θα διαβαζόταν παρά μόνο αμέσως μετά από ακριβώς ένα τέτοιο περιστατικό. Πριν από μία εβδομάδα θα ήταν «ανεπίκαιρο».

    Exergy (Αδάμ), σίγουρα η σωστή εκπαίδευση των μπάτσων θα έλυνε κάμποσα προβλήματα. Πάντως, το ποιός πολιτικός είναι επικεφαλής όταν τύχει να συμβεί η στραβή είναι μάλλον άσχετο. Όλοι το ίδιο ευθύνονται, από καταβολής του κράτους. Όσο για τα 16χρονα, (και εδώ απαντάω και στον Θόδωρο παραπάνω,) κι εγώ αντιλαμβάνομαι την αξία τους. Αν δεν την αντιλαμβανόμουν, δεν θα είχα μπει στον κόπο να το γράψω αυτό, θα είχα απλώς αναπαράγει την αγανάκτηση που είδα διάχυτη στην ιστολογόσφαιρα. «Οδηγητής» πάντως ο πιτσιρικάς, μάλλον όχι, όπως παρατήρησε κι ο Resident. Τουλάχιστον όχι ως παράδειγμα προς μίμηση, παρά προς αποφυγή. Τουλάχιστον αν κατανοώ σωστά το τι διαδραματίστηκε.

    Resident, ευχαριστώ.

    Ιοκάστη, δεν βάζω στο ίδιο τσουβάλι τις καταστροφές με τις πορείες. (Μάλλον ούτε κι εσύ, απλά πρέπει να το επισημάνω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.) Μία πορεία μπορεί να έχει κάποιο νόημα. Αλλά όχι αν γίνεται στο όνομα κάποιας ουτοπίας.

    Misha, καλώς όρισες. Σε ευχαριστώ για την παράθεση όλων αυτών των γνωμικών για την εξουσία και τους πολιτικούς.

    Πορτοκαλεώνα, καλώς όρισες. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς κάνοντας σύγκριση με τον φοιτητή που έριξε λάδι στο σκυλί και μηνύοντας κίνδυνο οχλοποίησής μας. Για καλό και για κακό πάντως να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν προσπάθησα μέσω του άρθρου μου να αρνηθώ την ευθύνη του μπάτσου. Απλά αυτό που θέλω να πω προς τους υπόλοιπους 16χρονους που είναι ακόμα ζωντανοί είναι ότι ο μπάτσος δεν έχει καμμία απολύτως σημασία. Ναι, μακάρι να σαπίσει στη φυλακή ο μπάτσος, (πράγμα που δυστυχώς δεν θα συμβεί,) αλλά και πάλι, δεν έχει καμμία απολύτως σημασία. Οι μπάτσοι είναι μία έκφανση του προβλήματος, δεν είναι το πρόβλημα, και αυτό ήταν ανέκαθεν το μεγάλο σφάλμα των Αναρχικών των Εξαρχείων. Γι’ αυτό και τους αποκαλώ «Αναρχικούς των Εξαρχείων», υποδηλώνοντας έτσι μία συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία δεν είναι αναγκαστικά αντιπροσωπευτική του είδους.

    sdafs, κι εγώ σε αγαπώ.

    Batcic, με μπέρδεψες εντελώς, αλλά κάποια από αυτά που έγραψες και κατάλαβα ήταν πολύ σωστά.

    (Συνεχίζεται)

  34. σορολόπ said

    Επειδή αφενός το πρώτο μου σχόλιο ξαφνικά μου φαίνεται «λίγο» αλλά βλέπω κιόλας ότι έχει «ζεσταθεί» η ατμόσφαιρα, θα ήθελα να πω μερικά πράγματα παραπάνω…

    Θέλω πραγματικά να σε συγχαρώ για το μυαλό που διαθέτεις και για την καλλιέργεια του οποίου είσαι υπεύθυνος.

    Θα μου πεις γιατί το κάνω θέμα; Γιατί διάβασα τόσες μαλακίες στη μπλογκόσφαιρα που είναι τόσο εύκολο να επηρεάσουν τους φορτισμένους και εξοργισμένους αποδέκτες που εκνευρίστηκα ακόμα περισσότερο, απ’ ότι ήμουν ήδη από τα γεγονότα που ζούμε… από απίστευτους μικροαστικούς κομπλεξισμούς π.χ. καλά κάνουνε και σπάνε τις βιτρίνες των εμπόρων που τα παίρνουνε χοντρά!! λες και αυτό εσένα κακομοίρη θα σε φέρει σε καλύτερη μοίρα… έως κάτι καταπιεσμένους μαλάκες που εκτονώνονται μέσα από τα χέρια
    που πετάνε τη μολότωφ σε άσχετους στόχους…

    …κανείς δεν έθιξε ότι παρακολουθούμε ένα τσούρμο αυτοκαταστροφικούς να κάνουν μια τρύπα στο νερό, επί της ουσίας και να δυσκολεύουν τη ζωή ανθρώπων που δεν έχουν καμία ανάμιξη, τουλάχιστον άμεση… κι ενώ πιστεύουν ότι γράφουν ιστορία, στην
    πραγματικότητα είναι μια μύγα στο πέτο της εξουσίας που από στιγμή σε στιγμή θα την στείλουν από κει που ήρθε με ένα τίναγμα…

    …σόρρυ για τον επαναστατικό οίστρο μου :)) αλλά πραγματικά τα’χω πάρει με τη νομιμοποίηση της βίας, από τους μεν και από τους δε φυσικά, και από το γεγονός ότι δεν με εκφράζει καμία από τις φωνές που ακούγονται, μέχρι που διάβασα το κείμενό σου :))

    ..πραγματικά ένιωσα ανακούφιση…

  35. @omadeon

    Νομιζεις οτι ολοι αυτοι οι κουκουλοφοροι ειναι αναρχικοι,αναρχικοι ιδεολογοι η οι συνηθισμενοι γνωστοι αγνωστοι ;;;Σε πληροφορω πως οχι.Σε καμια περιπτωση δεν ειναι τοσοι πολλοι.Οι αναρχικοι στην Αθηνα δεν ξεπερνουν τους 500-1000.Σε καμια περιπτωση ομως.

    @Ιοκαστη
    Πεστα κοριτσι μου

    Εγω παντως θεωρω σωστη την αντιδραση τους.Και αν δεν ειμουν και 3η λυκειου θα πηγαινα και εγω να τα σπασω.
    Οχι τα μαγαζακια των μεροκαματιαριδων. Σε αυτο ειμαι καθετος γιατι δεν σκεφτονται οτι μπορουν να σπανε το μαγαζι του πατερα τους, θειου τους κτλ.
    Αλλα τις πολυεθνικες τα δημαρχεια τις νομαρχιες και οτι εχει σχεση με την εξουσια.
    Δεν ειμαι αναρχικος,αλλα ειμαι ανθρωπος και η κατασταση που εχει δημιουργησει το κρατος μας, δεν ειναι ανθρωπινη.
    Γιατι ποιος μπορει στις μερες μας να ζησει; Η κατασταση εχει φτασει στο ΑΜΗΝ.
    Δεν μπορουν να καταλαβουν οτι δεν παει αλλο.
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ.
    Απο τους ανυπαρκτους μισθους πεινας που δεινει το κρατος μας;
    Απο την παιδεια;
    Απο την οικονομια που παει απο το κακο στο χειροτερο;Αντι το κραος να βοηθησει εμας,βοηθαει τις τραπεζες χαριζοντας τους ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ;;;;
    Και βεβαια μετα την αποτροπαια πραξη του κολομπατσου ,που μετα απο αυτο νιωθεις πια εντελως ανασφαλεις.
    Αν φτασαν στο σημειο να σκοτωνουν οι μπατσοι,γιατι δεν μπορει καποιος να τους χαρακτηρισει αστυνομικους, δηλαδη τι αλλο πρεπει να περιμενουμε να μας κανουν ;;;

  36. Νίκος said

    Και τα μαγαζιά, και τα Δημαρχεία και τις Νομαρχίες, οι ίδιοι άνθρωποι τα πληρώνουν στο τέλος.
    Οσο μικρότερη η διάνοια, τόσο λιγώτερο καταλαβαίνει κανείς τις μη άμεσες επαγωγές.
    Ο θυμός είναι πάντα κακός σύμβουλος. Και μην ξεχνάμε ποτέ ότι…
    …ο φόνος του Αλέξη όπως και η γιορτή της 17 Νοέμβρη, οι πορείες κλπ. είναι η αφορμή και όχι η αιτία των αδιακρίτων καταστροφών.
    Η Δημοκρατία μας θέλει βελτίωση. Τσούκου-τσούκου φτάσαμε ας πούμε στο 60%, δεν νομίζω ότι κάποιος νοήμων άνθρωπος θα πίστευε ότι η κατάρρευση που ευαγγελίζονται κάποιοι θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» μια νέου τύπου δημοκρατία στο 80% ή 100%.
    Εδώ λείπει ο ορθολογισμός σε βασικώτερα πράγματα, τι ψάχνω θα μου πεις…

  37. undantag said

    Αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα αυτή η ανάρτηση, είναι αλήθεια – πιο πικρή από ό,τι πολλές άλλες πιο αψίθυμες στο διαδίκτυο. Ίσωσ εξαιτίας της νηφαλιότητας του γράφοντα.

    Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μου φαίνεται άκαιρη. Το σίδερο χτυπιέται όταν είναι ζεστό – και ένας Αναρχικός να καλυτερεύσει ουσιαστικά τη ζωή του (και ΔΕΝ έννοω υλικά – μη βαράτε!), κέρδος θάναι.

    Από την άλλη, όπως τόσοι προηγούμενοι σχολιαστές επισήμαναν, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα (εκπαιδευτικά, πολιτικά, οικονομικά) στην Ελλάδα, είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς σε τέτοια βελτίωση με την κρατική εκπαίδευση και ένα ταξιδάκη στο εξωτερικό;

    Τι κάνει όποιος γνωρίζει το καλύτερο και δεν μπορεί να το φτάσει; … Πάλι το μαχαίρι στο κόκαλο, φοβούμαι.

  38. Κάβο Πάπας said

    Επιστολή γιά 16άριδες
    Ηρεμήστε λιγάκι.!.. Χρησιμοποιήστε (έτσι για μια αλλαγή) λίγο το κεφαλάκι σας από την μέσα μεριά, που είναι το μυαλό σας.!..

    Με ποιόν τα βάλατε.:.. με τον μπατσούλη που σκότωσε τον μικρό Ρηγόπουλο.!.. …έ.;.. Κάνετε μεγάλο λάθος.!.. Δεν είναι η αστυνομία ο εχθρός σας.!.. Εχθρός σας είναι το σάπιο κράτος της αδικίας και της διαφθοράς που εσείς οι ίδιοι τρέφετε με τις πράξεις και την ανοχή σας. Παιδιά «καλών» οικογενειών από το Κολωνάκι και τα Βόρεια προάστια, φερέλπιδες νέοι και νέες, αυριανοί δυνάστες του εργάτη και του υπαλλήλου σας, παιδιά του μπαμπά και της μαμάς που με τα λεπτά τους αγοράσατε το κομπιούτερ σας και μέσω αυτού εκφράζετε την οργή σας.!.. Εναντίον ποιού.????….. Σκεφτείτε λιγάκι, για όνομα του Θεού που πιστεύετε.

    Το σάπιο κράτος του Καρατζαφέρη και της Παπαρήγα (και όλων των άλλων αθλίων υποκειμένων που βρίσκονται μεταξύ τους) το σάπιο κράτος των παπάδων, των δικαστών, των δημοσιογράφων, των μεγαλογιατρών, των μεγαλοδικηγόρων, των στρατιωτικών, των πολιτικών και δεν συμμαζεύεται, αυτών που υποθηκεύουν το μέλλον σας και το μέλλον των άλλων νέων αυτής της εξαθλιωμένης από εμάς τους ιδίους χώρας, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΑΣ. Και αυτός ο εχθρός δεν είναι άλλος από τον εαυτό σας.

    Δηλαδή τι νομίζεται ότι συνέβη.?.. να σας πω εγώ, και αν μπορείτε διαψεύστε με.!..:

    Μια παρέα από τσογλάνια «καλών» (όπως φαίνεται οικογενειών) φόρεσαν κουκούλες και βγήκαν τσάρκα για τσαμπουκά. Ω.!.. ναι. Σας πιστεύω αναμφισβήτητα.!.. Ούτε πέτρες, ούτε μπουκάλες, …μόνο μερικοί «λεκτικοί διαπληκτισμοί».!.. Τίνος τα λέτε.?.. Για βλάκες μας περνάτε.?.. Βγήκαν τα παλικάρια για …μερικούς «λεκτικούς διαπληκτισμούς» …Ε.???… Φορέσανε τις κουκούλες τους και μαζευτήκανε για μερικούς «λεκτικούς διαπληκτισμούς», …’έτσι δεν είναι.???…

    Και μετά τι έγινε.??… Μια άλλη παρέα από τσογλάνια επαρχιακών οικογενειών, πιστοποιημένων «εθνικών φρονημάτων», (άρα μειωμένων δυνατοτήτων σκέψης και αντιλήψεων), βρήκαν μια καλή ευκαιρία να κάνουν τον δικό τους τσαμπουκά. Δεν πιστεύω ότι ήθελαν να σκοτώσουν.!.. Τους καμπόιδες θέλανε να κάνουν.!.. Το σάπιο κράτος, αυτό ακριβώς που ενθαρρύνει τις αρπαχτές των γονέων σας ώστε να μην σας λείψει το μπαράκι και το ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ κομπιούτερ, χρειάζεται ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ.

    Το σάπιο κράτος (της δικής σας κοινωνικής τάξης) στρατολογεί τον στρατό καταστολής μεταξύ νέων σαν και εσάς που όμως, φτωχόπαιδα, δεν έχουν τις δικές σας προοπτικές. Τους φέρνει από την επαρχία και τους εξοπλίζει με ΔΥΝΑΜΗ. Δύναμη είναι το μόνο που έχουν, διότι μέλλον, σίγουρα, δεν έχουν, σε αντίθεση με εσάς.!.. Ειδικοί φρουροί λοιπόν.!.. Ούτε καν μπάτσοι.!.. Το σάπιο κράτος των Παπανδρέϊδων, των Καραμανλήδων, των Αλαβάνων και του υπολείπου συρφετού, δεν κάνει καν τον κόπο να τους εκπαιδεύσει. Χρειάζεται ΗΘΟΣ και ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ για να διαχειριστείς δύναμη. Ποιος όμως έχει ήθος και χαρακτήρα.?.. Οι πολιτικοί ή οι πρώην ταγματασφαλίτες και εσατζήδες αρχηγοί της αστυνομίας.

    Να λοιπόν τι έγινε.!.. Ένα άτυχο άμυαλο παιδί έφαγε μια σφαίρα από ένα άλλο πιο άτυχο και άμυαλο παιδί, που μέσα στην ατυχία της καταγωγής του, απερίσκεπτα φαντάστηκε ότι το όπλο είναι προέκταση του αντριλικιού του. ΑΤΥΧΗΜΑ ήτανε.

    Μην σκούζετε λοιπόν, μην καίτε μαγαζιά ,μην καίτε αυτοκίνητα. Σταματήστε το άτιμο κράτος με ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Μην τρώτε (απεργία πείνας) να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ. Μην οδηγείτε να κλείσουν τα βενζινάδικα. Μην πηγαίνετε στα μπαράκια να κλείσουν οι επιχειρήσεις. Μην ξαναπιείτε κόκα-κόλα να κλίσει το γαμημένο μονοπώλιο. Όλοι μαζί.!.. Αυτά φοβάται το σάπιο κράτος. Όχι τις καταστροφές που κάνετε και τις βλακείες που διατυπώνετε από τα κομπιούτερ σας.

    Συνεχίστε και σε λίγο καιρό θα γιορτάζετε και δεύτερο «Πολυτεχνείο».!..

    Δεκέμβριος 2008 – Κάβο Πάπας

  39. @Τάσος

    Μάλλον απλά τα ερμηνεύσαμε διαφορετικά, διαβάζω πολύ καιρό το ιστολόγιο αυτό και έχω μια συγκεκριμένη ιδέα για το πως σκέφτεται ο Διαγόρας.

    Αλλά το σχόλιό μου δεν ήταν για να υπερασπιστώ τον Διαγόρα, αλλά γιατί όντως πιστεύω πως υπάρχει ανοχή (και όχι μόνο) από την αστυνομία, πως η παιδεία είναι μια πολύ ουσιαστική λύση για να βελτιωθεί ο κόσμος και γιατί είμαι αρκετά φορτισμένη με τα γεγονότα και με τον τρόπο που κάποιοι εκμεταλεύονται καταστάσεις.

    Κατά τ’άλλα με διάφορα που έχουν ειπωθεί εδώ συμφωνώ και με κάποια λίγα διαφωνώ..

    @Διαγόρας,

    Δυστυχώς αναρωτιέμαι πόσες από τις πορείες που γίνονται δεν είναι στο όνομα μιας ουτοπίας.

  40. Τάσο, πρώτα απ’όλα, ξαναδιάβασε το άρθρο μου, γιατί μάλλον δεν κατάλαβες πολλά απ’ όσα έγραψα. Έπειτα, αν εξακολουθείς να έχεις κάποιες διαφωνίες, γράφ’τες χωρίς μαγκιές, προσταγές και λοιπές αγένειες με τις οποίες στόλισες το σχόλιό σου. Μετά, ίσως να κάνουμε συζήτηση. (Ναι, κρίμα, κι εγώ σε είχα για σοβαρό συνομιλητή “πανάθεμά σε”.)

    Νίκο, πολύ ωραία τα είπες. Με μόνη εξαίρεση ότι δεν συμμερίζομαι τη θεωρία συνωμοσίας περί χρησιμοποίησης των αναρχικών από το κράτος. Το κράτος δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα, και θα καταφέρει να κοροϊδέψει κάποιες ομάδες ανένταχτων να παίξουν το παιχνίδι του; ας γελάσω τρις: χα, χα, χα.

    Helladistan, καλώς όρισες. Ευχαριστώ για το έπος.

    Αταίριαστε, σε ευχαριστώ πολύ. Αχρείαστη να’ναι η επιστολή.

    inlovewithlife, καλώς όρισες. Πήγα στο ιστολόγιό σου και διάβασα τι έγραψες, καλά τα λες. Πρέπει να σου πω πάντως ότι το υπέροχο ψευδώνυμο που έχεις διαλέξει δημιουργεί αντίθεση στο μυαλό μου με τη δήλωσή σου ότι δραστηριοποιείσαι στον α/α χώρο, γιατί από τα δικά μου τα βιώματα τον χώρο αυτό τον έχω συνδεδεμένο με την αυτοκαταστροφικότητα. (Το γεγονός ότι η α/α ιδεολογία είναι θετική από τη φύση της δεν έχει καμμία σχέση με το τι συμβαίνει στην πράξη.)

    Σορολόπ, σε ευχαριστώ πολύ.

    Undantag, καλώς όρισες. Ακριβώς για τον λόγο που διέκρινες (για τον ένα έστω Αναρχικό) έγραψα αυτό το άρθρο. Η μόρφωση και το ταξιδάκι στο εξωτερικό δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στη χώρα, θα αλλάξουν όμως την κοσμοθεώρηση του αγανακτισμένου νεολαίου και θα τον βοηθήσουν να διοχετεύσει την αγανάκτησή του σε κάτι το εποικοδομητικό αντί για αυτοκαταστροφικό. Όσο για την «κρατική εκπαίδευση» που ανέφερες, αν προσέξεις, εγώ χρησιμοποίησα εντελώς άλλους όρους, και είχα τους λόγους μου: έκανα λόγο για σχολική αλλά κυριότερα εξωσχολική μόρφωση.

    Κάβο Πάπας, … τίποτα, άσε το, δεν πειράζει.

  41. Μακης said

    Γεια σας παιδιά.
    Για το περιστατικό θα πω μόνο ότι δυστυχώς ακόμη μια φορά ένας ανθρωπάκος χωρίς άλλη χαρά στη ζωή του παρά να εξουσιάζει και να εξευτελίζει την ανθρώπινη ύπαρξη σκότωσε ενα παιδί, ενα συνάθρωπο.
    Γενικά είμαι κατά της βίας, οπότε καταδικάζω και τις όποιες μορφές βίας από την άλλη πλευρά που δεν ξέρω πόσο αποτέλεσμα έχουν.
    Δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγαλο και η βάση του είναι η παιδεία των πολιτών η οποία αντικατροπίζει και την εικόνα της κοινωνίας. Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι οι μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις και η συνειδητοποιηση των πολιτών οτι κάτι δεν πάει καλά.
    Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε πιστεύω είναι ότι η μόνη τιμωρία του συστήματος και αυτών των ανθρώπων μπορεί να έρθει από εμάς, από τον λαό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο δικοματισμός που έχει υπερμεγενθύνει αυτη την διαφθορά και αλητεία στην πολιτική. Δεν λέω τι θα ψηφίσουμε (όχι ΛΑΟΣ, άποψη μου) αλλά πρέπει να κάτσουμε οι ίδιοι και να πείσουμε και τους μεγαλύτερους να ενδιαφερθούν για το μέλλον μας και να διαβάσουν και να κρίνουν τις προτάσεις νέων κομμάτων.
    Κατα την γνώμη μου χειρότερα δεν μπορούμε να πάμε και είναι η στιγμή να δώσουμε την ευκαιρία σε άλλους ανθρώπους και αν αυτοι δεν κάνουν την δουλεια τους να τους διώξουμε και αυτούς μετά. Γενικώς να αρχίσουμε να ψηφίζουμε με συνείδηση.
    Οι μόνοι που μπορούμε να τιμωρήσουμε το σύστημα είμαστε εμείς.

  42. portokalewnas said

    Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Εξηγούμαι αμέσως παραβάλλοντας αυτούσια κομμάτια του κειμένου σου από το άλλο περιστατικό:
    «[…] Αυτό όμως που με κάνει να ανησυχώ με την όλη ιστορία είναι η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ με την οποία ο καθένας που κάνει λόγο για το βίντεο αναφέρει το ονοματεπώνυμο του πρωτουργού χωρίς παράλληλα να νιώθει την υποχρέωση να δώσει και κάποιες ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ πως αυτό το όνομα είναι πράγματι συνδεδεμένο με αυτό το βίντεο.
    Και αυτές οι αποδείξεις, ξέρετε, θα έπρεπε όχι μόνο να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε αναφορά, αλλά να είναι και ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΕΣ, γιατί η κατηγορία είναι πολύ βαριά, και ο δημόσιος ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ του ονόματος σίγουρα του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπου και να βρίσκεται, ό,τι και να προσπαθεί να κάνει με τη ζωή του.
    Η αρχή φαίνεται να έγινε με το ρεπορτάζ του Alpha, (τα ΚΑΝΑΛΙΑ ως γνωστόν θεωρούν πως δεν έχουν την παραμικρή ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΝ τίποτα από όσα διατείνονται,) αλλά ακολούθησαν πάρα πολλοί ιστολόγοι και άλλοι “ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”, με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα ένα τύποις ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑ στον πραγματικό κόσμο, το οποίο προκαλείται από έναν “εικονικό” όχλο, δηλαδή από άτομα που ο καθένας ασχολείται με το ζήτημα από την άνεση και την ανωνυμία που του προσφέρει το Δίκτυο.
    […]
    Η όλη υπόθεση μου ΒΡΩΜΑΕΙ, κυρίες και κύριοι, και ακόμα και να αποδειχθεί τελικά πως το ονοματεπώνυμο πίσω από το βίντεο είναι πράγματι σωστό, με ανησυχεί η ΠΡΟΘΥΜΙΑ με την οποία πολλοί από εμάς συνέβαλλαν σε αυτό τον ΔΙΩΓΜΟ χωρίς να έχει ο καθένας τα ΑΝΑΓΚΑΙΑ αποδεικτικά στοιχεία.»
    Θέτω ερωτήματα:
    α. Η πληροφορία και μόνο της ‘δολοφονίας’ του 16χρονου από τον Ε.Φ. αρκεί για να τον καταδικασει τοις πράγμασι πριν καν γίνει νεκροψία και δίκη;
    β. Δικαιολογεί αυτό το τραγικό γεγονός τους απίστευτης έκτασης βανδαλισμούς προς περιουσίες απλών πολιτών και κοινωνικών φορέων; Και εν πάση περιπτώσει, τι σχέση έχει η αρρωστημένη αυτή ‘κόντρα’ με τα δημόσια και ιδιωτικά αγαθά; Πόσο ΑΚΡΙΤΑ παίρνουμε την μία ή την άλλη πλευρά;
    γ. Τελικά, τι είδους αστυνόμευση θέλουμε και τι είδους αστυνόμευση χρειαζόμαστε;
    Χωρίς ανόητους αφορισμούς, μικρόνοες τοποθετήσεις και άγονες ύβρεις. Ξέρουμε τι θέλουμε;

  43. Ανώνυμος said

    Ευχαριστώ θείε για την ενημέρωση, αλλά παρόλου που έχουμε «μάλλον» την ίδια ηλικία και «πάνω-κάτω» τα ίδια βιώματα εγω διαφωνώ παντελώς μαζι σου. Αναθεώρησες, και πολυ καλά έκανες, αλλά μην παρουσιάζεις έναν ολόκληρο χώρο με βάση προσωπικών εμπειριών. Από ότι καταλαβαίνω (με βάση τους δικούς σου αριθμούς) απλά ήσουν λίγο στα εφηβικά σου χρόνια άτακτος, αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις και να σχολιάζεις μια ολόκληρη κοσμοθεωρία με μια εφηβική φλόγα!

  44. goas said

    Καλέ και ανθηρέ Πορτοκαλεώνα.

    Αντιλαμβάνομαι την ουσίαν στην προστασία του προσώπου του κατηγορουμένου, καθώς και την ανεπάρκειαν του οπτικού υλικού. Θαρρώ, όμως, πως τούτη είν’ η μόνη πραγματική ισχύς των θυμάτων της αυθαιρεσίας! Μπας να γινόταν κι όπλα κατά των αυτοδίκαιων αστυνομικών εξουσιών;

    Φρονώ πως το παλλαϊκόν αίτημα θα έπρεπε να ήτο ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ! παρά το αντίθετον, στες πορείες και συγκεντρώσεις να ορίζονται εικονολήπται υπηρεσίας από τους πορευομενους και στην πρώτην υποψίαν υπάρξεως αστυνομικής βίας κάθε είδους (όποιος χρειάσθη να θεωρηθεί «κακός» απ’ οποιονδήποτε ανεπαρκήν μπατσίσκον γνωρίζει περί ποίας βίας ομιλώ) να ακούγει τη αρωγήν φωνών κραυγαζουσών: «Σε τραβάμε βίντεο, φασίστα».

    Όλα που είπες είν’ σωστά, μα στον θρασύδειλον, θαρρώ, μόνον το φόβητρον αρκεί καμιάν φοράν δια να τον αποτρέψει….

    Θαρρώ, Διαγόρα καλέ, πως το άρθρον σου καλά στοχεύει. Μπας και να πρόσθετα εις τους φλεγόμενους παίδες την άποψιν πως τ’ αγωνίσματα της επανάστασής τψν είναι παλαιότεερα των εποχών και των αναγκών των. Ας εύρουν νέα, μακριά από την σκιάν των αγωνιστών Πολυτεχνιτών του ’74 που μας εσκέπασε ως και τώρα…

  45. omadeon said

    @Goas
    Δεν μου λες βρε Goas,

    Καλά τα λες,
    για τη ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ όμως τι λες?
    μηπως θα έπρεπε ΚΑΙ εμείς να έχουμε ΝΟΜΙΜΟ δικαιωμα να τραβαμε βιντεο τους βιαιοπραγουντες μπατσους?
    Μήπως θα έπρεπε να ειναι ΦΑΝΕΡΑ τα στοιχεία τους?
    Μήπως ο φονιάς του άλλου πιτσιρικά το 85 έπρεπε να ειναι φυλακη ΤΩΡΑ?
    Μήπως οι ζαρντινιερομαχοι μπατσοι δεν έπρεπε να πεσουν στα μαλακα?

    ΟΚ, καμερες παντου.

    Απο ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ομως.

    ——————
    2008-12-09, 10:45

    Προτεινω οι Δήμοι και οι Κοινότητες να έχουν ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ υπηρεσία με κάμερες
    και οι κάμερες της αστυνομίας να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ

    ΕΜΕΙΣ να γινουμε Μεγάλα Αδέλφια,
    ΟΧΙ πιόνια του Μεγάλου Αδελφου.

    ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ντε.

    ——————-
    2008-12-09, 10:47

    «μεγάλα αδέλφια» είπα…. χαχαχαχα…

    σε λίγο θάρθει εδώ κάνα φασιστάκι να με πει και αδελφή. (sorry guys and gays, NOT true)

    ΕΓΙΝΕ προχθες σε καποιο μπλογκ. ΔΕΝ άντεξε το φασιστάκι και τα ξέρασε όλα
    Μέχρι προχθές ακόμη κι εμένα με είχε ξεγελάσει ότι ήταν «προοδευτικός»
    ΠΟΛΛΟΙ ξεσκεπαστήκανε αυτές τις μέρες.

    Δεν προλαβαίνουμε να… φακελλώνουμε! :)

  46. batcic said

    @Κάβο Πάπας
    Η μαλάκυνση είναι μυστήριο πράγμα και χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις! Μην ανυσηχείς γιατί ούτως ή άλλως δεν γιατρέυεται…

    @Διαγόρας
    Bullet Points για να μην σε μπερδεύω:

    1) Το περιστατικό ήταν καθαρή δολοφονία.

    2) Οι μπάτσοι έχουν ξεφύγει, όπως ακριβώς και οι πολιτικοί και η εκκλησία. Έχουν και εξουσία και ατιμωρησία.

    3) Τα όλα σκηνικά που λαμβάνουν χώρα ήταν πλήρως αναμενόμενα, γιατί αυτή είναι η υγιής αντίδραση της κοινωνίας. Το αποδεικνύουν τα μύρια όσα περιστατικά ανά τον κόσμο.

    4) Δεν συμφωνώ με το κάψιμο καταστημάτων και τις λεηλασίες. Αυτοί που καίνε είναι κάφροι ΑΛΛΑ…

    5) Στους δρόμους δεν είναι μόνο οι κάφροι που καίνε. Αυτοί είναι πολύ λίγοι. Είναι και πολλοί που πετροβολούν τους αστυνομικούς και αυτοί μόνο κάφροι δεν είναι. Είναι δικαιολογημένα αγανακτισμένοι και αν δεν είχα δύο ανήλικα παιδιά στο σπίτι, πιθανώς θα ήμουν μαζί τους.

    6) Το ζήτημα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικό, για τους ίδιους λόγους όμως με τα ζητήματα πολιτικής και εκκλησίας που ανέφερα στο bullet #2. Οπότε αν σε γαμήσει ο Κατής, σε ποιον να παραπονεθείς!

    7) Η επιστολή σου προς τους νέους, κουβαλάει τη σοφία των χρόνων σου και τη νηφαλιότητα του πληκτρολογίου. Ας αφήσουμε όμως τους νέους όμως να τρέξουν το δικό τους ρόλο και να τρέξουμε και εμείς τον δικό μας. Γιατί όλοι μας όταν μεγαλώνουμε, κάνουμε αυτό που μισούσαμε μικροί; Προσπαθούμε να νουθετήσουμε, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι να είναι κουρασμένα τα δικά μας μυαλά.

    Last but not least, παραθέτω την επαναδημοσίευση του Νίκου Δήμου για τον Καλτεζά εδώ

  47. Μάκη, καλώς όρισες. Σωστά τα λες. Ειδικά για τον δικομματισμό, αυτό είναι ένα από τα κατ’εξοχήν σημεία στα οποία ο πραγματιστής ανένταχτος μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του από τον ουτοπιστή ανένταχτο: ο ουτοπιστής δεν θα ψηφίσει, γιατί «όλοι ίδιοι είναι». Ο πραγματιστής θα ψηφίσει, όχι επειδή «κάποιος είναι αλλιώς», αλλά για να χτυπήσει τον δικομματισμό.

    Πορτοκαλεώνα, απο την άποψη ότι χωρίς δίκη δεν πέφτει λόγος σε κανέναν έχεις κάποιο δίκιο βέβαια, παρ’όλα αυτά η τωρινή περίπτωση διαφέρει από εκείνη του φοιτητή με το τηγανιτό λάδι: ακόμα κι αν αγνοήσουμε τους πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, (των οποίων η εξέταση είναι σαφώς θέμα δικαστηρίου,) έχουμε ένα πτώμα με μία τουλάχιστον σφαίρα και έναν αστυνομικό ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι πυροβόλησε τρεις φορές, άρα ακόμα και να στέκει καθ’όλα η εκδοχή του, είναι δολοφόνος. Αλλά έτσι κι αλλιώς, στο παρόν άρθρο εμένα δεν με απασχολεί το έγκλημα αυτό καθ’αυτό. Το άρθρο είναι μία ανοικτή επιστολή προς τους αναρχικούς, όχι προς τους μπάτσους, ούτε προς τους πολιτικούς, ούτε προς το υπόλοιπο κοινό. Επέλεξα να κάνω μία μοναδική πρωτοτυπία και να γράψω ένα άρθρο στο οποίο να μην αναφέρομαι καν στον μπάτσο. Όσο για τους βανδαλισμούς, ούτε σε αυτούς αναφέρθηκα, αλλά ήλπιζα πως θα ήταν προφανές ότι το γενικότερο πνεύμα της επιστολής δεν τους επιδοκιμάζει. Γενικά, ο τρόπος με τον οποίο έγραψες το πρώτο σχόλιό σου δίνει την εντύπωση ότι έπιασες εμένα και όλους τους σχολιαστές να διαπράττουμε κάποιο μέγα σφάλμα, ενώ προκύπτει ότι δεν αναφέρεσαι σε εμάς, παρά σε άλλες συζητήσεις που γίνονται στην ιστολογόσφαιρα, πράγμα που είναι άδικο προς το παρόν άρθρο, γιατί δεν αναγνωρίζει την προσπάθειά μου να πω κάτι εντελώς, μα εντελώς, διαφορετικό από αυτά που είδα να λέγονται εδώ κι εκεί.

    Ανώνυμε, δεν ξέρω αν κατάλαβες τη φύση της αναθεώρησής μου, ούτε έχεις δίκιο στα συμπεράσματά σου περί του τι ήμουν εγώ στα εφηβικά μου χρόνια, αλλά δεν έχει σημασία, δεν χρειάζεται να περιαυτολογώ άλλο, και στο ποσοστό που το έκανα ήδη το έκανα μόνο για να δείξω από που προέρχομαι έτσι ώστε να ακουστούν με κατάλληλο αυτί αυτά που είχα να πω παρακάτω. Ως εξήγηση ίσως να σου χρησιμεύσει να ξαναδιαβάσεις το σημείο του άρθρου που περιέχει τη λέξη «απορρίψετε», καθώς επίσης και αυτά που έγραψα στην πρώτη απάντησή μου στον Πορτοκαλεώνα (κοντά στο τέλος, ψάξε αν θες για τη λέξη «ποικιλία».) Δεν θέλω να γυρίσει το παρόν άρθρο σε συζήτηση περί Αναρχισμού.

    Goas, καλώς όρισες. Σε ευχαριστώ. Για τις κάμερες, δεν μου είναι σαφές αν σοβαρολογείς ή αν κάνεις πλάκα, πάντως τον καιρό που συζητιόντουσαν είχα διασκεδάσει την άποψη ότι περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να φανούν χρήσιμες στην τεκμηρίωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και ωμότητας παρά για τη δίωξη «αγωνιστών».

  48. Tasos said

    Σορολόπ Είπε:

    …κανείς δεν έθιξε ότι παρακολουθούμε ένα τσούρμο αυτοκαταστροφικούς να κάνουν μια τρύπα στο νερό, επί της ουσίας και να δυσκολεύουν τη ζωή ανθρώπων που δεν έχουν καμία ανάμιξη, τουλάχιστον άμεση… κι ενώ πιστεύουν ότι γράφουν ιστορία, στην
    πραγματικότητα είναι μια μύγα στο πέτο της εξουσίας που από στιγμή σε στιγμή θα την στείλουν από κει που ήρθε με ένα τίναγμα…

    Δηλαδή η μαζική συμμετοχή στα επεισόδια σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος ήταν «ένα τσούρμο αυτοκαταστροφικοί» όπως είπες ?
    Η καραμέλα με τους 150-300 «γνωστούς-αγνώστους» που σας πασάρει η προπαγάνδα και τα ΜΜΕ και την οποία αναπαράγετε με την πρώτη ευκαιρία οι «αυτο-δημιουργικοί» μικροαστούληδες (στο μυαλό πρωτίστως όχι απαραίτητα στην κοινωνική θέση) του καναπέ και του πληκτρολογίου, νομίζεις πως μπορεί να καλύψει και να ερμηνεύσει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ?
    Δεν σε προβληματίζει πως οι αριθμοί δεν βγάζουν κάποιο «τσούρμο» ?
    Και ας υποθέσουμε ότι τα χιλιάδες άτομα που προέβησαν σε βίαιες πράξεις σε ΟΛΗ την Ελλάδα είναι «αυτοκαταστροφικοί» (δεν θα σε ρωτήσω από ΠΟΥ προέκυψε τέτοια μαζική εκδήλωση «αυτοκαταστροφικών τάσεων» για να μη σου βάλω δύσκολα)
    Εσείς οι υποτιθέμενοι «αυτο-δημιουργικοί» τι έχετε να προτείνετε σαν αντίδραση απέναντι στην αστυνομική βία και την αυθαιρεσία και την ταυτόχρονη κρατική ανοχή ή και εύνοια που την εκτρέφει ?
    Για πες …

    Πράγματι οι αντιδράσεις είναι «μια μύγα στο πέτο της εξουσίας» όπως είπες (στην ουσία τους όχι στο μέγεθος), αλλά αυτό που ξέχασες να πεις είναι με τίνος τα μυαλά είναι φτιαγμένο αυτό το πέτο «το φαρδύ» .
    (ρίξε μια ματιά στα περισσότερα μηνύματα εδώ πέρα και θα το βρεις).

    Η εξουσία όπως ίσως θα γνωρίζεις παίζει πάντα με όρους βίας (καλυμμένης η απροκάλυπτης) γιατί αυτή είναι η φύση της .
    Ο τρόπος αντίδρασης πράγματι ήταν ανορθόδοξος, καταστροφικός και βίαιος σαν απάντηση, αλλά το αυτάκι ίδρωσε .

    Ίδρωσε για το πολιτικό κόστος από την οργή, τον φόβο και τον πανικό «νοικοκυραίων» και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
    Ίδρωσε γιατί ανακάλυψε ξανά πως το «ανεξέλεγκτο» είναι πάντα δίπλα της και ποτέ δεν θα μπορέσει να είναι σίγουρη ποια σπίθα θα ανατινάξει το βαρελάκι με το μπαρούτι (της κοινωνικής απόγνωσης – εξαιρείται ο Διαγόρας και οι λοιποί της «όμορφης πλευράς της ζωής») που κουβαλάει πάντα μαζί της και αυτή η «έλλειψη σιγουριάς» είτε το παραδέχεστε είτε όχι , είτε μπορείτε να το δείτε είτε όχι , είναι προς όφελός μας .

    Αλίμονο αν η αντίδραση στην βία και την αυθαιρεσία της εξουσίας και των οργάνων της περιοριζόταν σε ορθόδοξους και προκατασκευασμένους -από την ίδια την εξουσία- τρόπους .
    Τότε δεν θα είχαμε «μόνο» 100+ ατιμώρητες δολοφονίες ατόμων τα τελευταία 20 χρόνια από τους ένστολους κουμπουροφόρους , αλλά καμιά 50ρια τον χρόνο.

    Τώρα θα μου πεις γιατί όλοι αυτοί οι υποψήφιοι μελλοθάνατοι από τις σφαίρες των ένστολων να μην ακολουθήσουν το πρόγραμμα «ταξίδια στο εξωτερικό για άφραγκους» του Διαγόρα, «σίγουρη» επαγγελματική σταδιοδρομία στο BCA , φέσι με πιστωτικές μέχρι τρίτης γενεάς , έχω δουλίτσα «άρα υπάρχω», κρύβομαι στον μικρόκοσμό μου , στο πληκτρολόγιο μου και βγάζω λογίδρια της πεντάρας για «ψύχραιμους» κλπ, μπας και αποφύγουν τον βλαχόμπατσο με το κουμπούρι στον δρόμο, είναι ένα ερώτημα .
    Για ηλίθιους όμως και μόνο.

  49. omadeon said

    @Tasos
    Συμφωνώ ΣΧΕΔΟΝ σε όλα όσα είπες, εκτός από ένα.

    ΜΗΝ αποδίδεις στο Διαγόρα κάτι που δεν είναι καν στις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ του. Εγώ διάβασα το ποστ με ΑΛΛΟ μάτι και είδα τα πολλά _σωστά- που λέει. Αυτά που (του) επισημαίνεις στο τέλος, θα μπορούσες πάντως να τα πείς ΕΞΙΣΟΥ δυναμικά, περισσότερο μαλιστα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ με το να ξεκινήσεις λέγοντας π.χ.

    «Αγαπητέ Διαγόρα, είναι πολύ εύκολο να οδηγηθεί ο αναγνώστης σου σε λάθος συμπεράσματα… κλπ»

    Θα σου πω τώρα ένα πολύ χειρώτερο, από όοοολα αυτά που είπε η Παπαρήγα σήμερα, ανάμεσα σε ΠΟΛΛΑ ΣΩΣΤΑ άλλα πράματα που είπε, είπε κι αυτό (στην ΕΤ3)

    «Ο ΣυΡιΖα πρέπει να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων… Δεν λέω ότι τους υποκινεί αλλά τους χαϊδεύει τα αυτιά… για ψηφοθηρικούς λόγους»

    ΧΑΧΑΧΑ… δηλαδή
    1) είτε ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ότι είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ
    2) είτε εννοεί ότι ο ΣυΡιΖα σκίζεται για 200 – 300 – άντε 1000 άτομα.

    ΔΕΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ. (δεν είμαι ΚΑΝ ΣυΡιΖα, σε διαβεβαιώ, είμαι ΚΑΤΑ ΟΛΩΝ των κομμάτων)

    ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ… Μέχρι και ο αυνανισμός θα γίνει… ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ!!!

    ΝΑ ΜΗ ΔΟΥΝ αυτό που είναι ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ. Αυτό που λες κι εσύ, ή π.χ. (άλλοι) σοβαροί άνθρωποι όπως ο Zalmoxis, ακόμη κι ο Χρήστος Μόρφος (πατριώτης αριστερός) ή ο Τσιμιτάκης ή, ή, ή…

    Η Ελισσάβετ έχει δίκιο να αναρωτιέται στην επιστολή της ποιός υποκινεί και ποιός ωφελείται απο την κρίση, αν είμαστε όλοι πιόνια ενος σχεδίου κάποιων τρίτων, όμως εδώ θέλει προσοχή. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι αυθόρμητες. Δεν είναι απέναντι σε ανθρώπους, αλλά απέναντι σε πρακτικές θεσμών και πολιτικές. Πολλοί θα βρεθούν να προσπαθήσουν να τις χειραγωγήσουν (κυβέρνηση) ή να τις καταπνίξουν (ΠΑΣΟΚ), ή να τις εκμεταλευθούν πολιτικά (αριστερά) ανάλογα με τα συμφέροντα και την οπτική τους. Γνώμη μου είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κανονική, γνήσια, λαική εξέγερση του κόσμου που είναι αγανακτισμένος σε πολλά επίπεδα και ο οποίος επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, ασχέτως του ποιά είναι η ατζέντα οποιουδήποτε πολιτικού φορές. Εδώ αρχίζει η πραγματική συζήτηση όμως. Η πραγματική δουλειά αρχίζει μετά τα επεισόδια.

  50. portokalewnas said

    @Goas
    – περί των ‘λαϊκών καμερών’ αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται περί σχήματος λόγου χωρίς εφαρμογή. Αλλά αντιλαμβάνομαι τί εννοείς.
    – αλήθεια, δεν είναι θρασυδειλία ΕΜΕΙΣ/ΕΣΕΙΣ που κατακρίνουμε τις δομές τις κοινωνίας μας να ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ πίσω από πορείες και διαδηλώσεις (αφήνω απ’έξω τις καταστροφές); ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ; ΠΩΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ; Όλοι λένε ότι αυτή η εξέγερση είναι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΕ;
    Άποψη:Γιατί μέσα στη μιζέρια μας θέλουμε να ρίξουμε τα βάρη στον κακό μας τον καιρό/το κακό κράτος, αλλά ποτέ σε εμάς. Λάθος κύριοι. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ. ΠΡΙΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΠΡΩΤΑ ΠΟΣΟ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ ΟΛΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. Το κράτος δεν θα υπήρχε αν δεν θέλαμε να υπάρχει και να το ελέγχουμε ως πολίτες. Φτιάξαμε ένα έκτρωμα και φοβόμαστε να παραδεχθούμε ότι είμαστε οι κύριοι υπαίτιοι όχι γιατί δεν λειτουργεί σωστά, αλλά διότι δεν ξέρουμε πώς να το διορθώσουμε. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ.

    @Batcic
    1) Πιθανότατα. Αλλά επαναλαμβάνω τον ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ κίνδυνο: «Η όλη υπόθεση μου ΒΡΩΜΑΕΙ, κυρίες και κύριοι, και ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ τελικά πως το ονοματεπώνυμο πίσω από το βίντεο είναι πράγματι σωστό, με ανησυχεί η ΠΡΟΘΥΜΙΑ με την οποία πολλοί από εμάς συνέβαλλαν σε αυτό τον ΔΙΩΓΜΟ χωρίς να έχει ο καθένας τα ΑΝΑΓΚΑΙΑ αποδεικτικά στοιχεία.” Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε.
    2) Δεν διαφωνεί κανείς.
    3) Όχι ΟΛΑ τα σκηνικά. Δεν είναι όλα υγιή. Και το ότι συμβαίνουν παρόμοια και αλλού δεν σημαίνει ότι και αλλού δεν έχουν κοινωνικές παθογένειες όπως εμείς.
    4) …ΑΛΛΑ δεν τους κατηγορούμε μην τυχόν μας πουν φασίστες. Υποκριτικό.
    5) Δες πιο πάνω.
    6) Σοφό. Με τη σημείωση ότι και ο ρόλος των μεγαλυτέρων είναι αυτός ακριβώς. Να νουθετούν.

    PS. Μην αφορίζετε το σκεπτικό του Κάβο Πάπας. Δείτε την οπτική του. ΔΕΝ βλέπει φαντάσματα.

    ——————
    2008-12-09, 12:19

    @Διαγόρας
    Έχεις απόλυτο δίκιο και ζητώ συγνώμη αν παρερμηνεύθηκα από το πρώτο post. Πράγματι αναφερόμουν σε απόψεις που γράφονται/ακούγονται και κυριαρχούν ανά το δίκτυο και φτιάχνουν μια ‘ατμόσφαιρα’. Σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμουν ούτε σε σένα ούτε στους σχολιαστές του παρόντος.

  51. Ανώνυμος said

    *8-|
    Μεγάλο μπαούλο άνοιξες σε μια χώρα όπου ΔΕΝ υπάρχει παιδεία και KAMMIA υποδομή για την καλλιέργεια του πνεύματος και του σώματος.
    «Μπουρλότο στους καναπέδες.»
    Καλή σου υπομονή.

  52. omadeon said

    Πορτοκαλεώνα μου… είπες απευθυνόμενος προς τον Goas

    – περί των ‘λαϊκών καμερών’ αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται περί σχήματος λόγου χωρίς εφαρμογή. Αλλά αντιλαμβάνομαι τί εννοείς.

    1) ΠΡΩΤΟΝ, έκανες λάθος. Εκείνος που μίλησε για λαΪκές κάμερες ήμουν εγώ. Διαθέτω… κλόπυράϊτ
    2) ΔΕΥΤΕΡΟΝ, οι «λαϊκές κάμερες» ΗΔΗ υπάρχουν. Βγάζουν τα πάντα στο youtube, τροφοδοτούνται κι από κινητά.

    Τη νεολαία ΔΕΝ την καταλαβαίνετε μερικοί-μερικοί…

    Ακούστε πιο πολύ Trance μουσική (χεχε)

  53. stardust30 said

    Ωραία η επιστολή Διαγόρα αλλά δεν νομίζω πως αυτοί που καταστρέφουν περιουσίες (εκτός κι αν είναι τράπεζες) είναι αναρχικοί ιδεολογικά.
    Είτε είναι επαναστάτες χωρίς αιτία, είτε προβοκάτορες που δουλεύουν για λογαρισμό της κυβέρνησης ώστε να έχει πάτημα να εγκαταστήσει παντού κάμερες και να δώσει το δικαίωμα να σκοτώνουν οι αστυνομικοί χωρίς να δικάζονται.. Ένα πρόσχημα με λίγα λόγια για να επιβληθεί ένα καθεστώς «Μεγάλου Αδερφού»..

  54. goas said

    Καλοί μου!

    Ετούτον εννοούσα ακριβώς!

    Στες εποχές που τ’όπλον της νεότητος μπορεί να γίνει η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ας αφεθεί η μολότωφ εις την μπάνταν…

    Σας νοιώθω Ομαδεών μα δεν βλέπω την διαφωνίαν στα ερωτήματά σας. Το δικαίωμα μόνον να τραβούμε βιντεο συζητάτε; Την υποχρέωσην αντιτείνω! Δίχως διαμεσολάβησιν τηλεοράσεων και κανενός άλλου. Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ στα χερια του πολίτη.

    Κι ας αιτηθούμε έγκυρα από τους βουλευτάς, όσοι δεχόμεθα την αστικήν δημοκρατίαν, αντί να μας διορίσουν το παιδί εις κανένα Στέιτζ, να πιέσουν το κράτος να φέρουν οι «υπάλληλοι» και οι «φρουροί» ημών ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ στες ράχες και εις τα πέτα των, ωσαν αστέραι των γηπέδων δια να τους καταγράφωμεν δειλούς κατά κουκουλοφόρων και υπέρ το δέον άγριους εις τίποτε κοριτσάκια. ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ με αντιστοιχίαν ονοματεπωνύμου!

    Το λέγω και αλλού. Η αυθαιρεσία που δίδει η σταγών εξουσίας που καθείς ημών λαμβάνει κατά συγκυρίας, θέλει και τόλμην κι άρετη και τρισμεγέθεις όρχεις ίνα μην καταστεί ταλαίπωρος προς τον καθέναν υποκείμενον:
    Υπάλληλοι του ΙΚΑ σε ασφαλισμένους, ταρίφιοι οδηγοί εις ουράς αιτούντων ταξί, λεωφορειατζήδαι κλεινωντες τας θύρας του οχήματος εις αργοκίνητους, καθηγηταί σωρρεύοντες μετεξεταστέους εις τα αμφιθέατρα χάριν αναγνωρίσεως… ατελεύτητος κατάλογος, κάτι τις δια τον καθέναν μας…
    και στην κορφήν της αλληλοσπαρακτικής μας πυραμίδος ο ένοπλος που πυροβολεί, συμπυκνώνων (σχεδόν ποιητικά, συγχωρήστε με) όλη μας την οργή προς όλα κι όλην μας την ανικανότηταν να μεγαλώσουμε παιδιά, να διαχειριστούμεν μιαν δημοκρατίαν ως πολίται.

    Είμεθα ημείς οι ανεύθυνοι ξεσπώντες, άκριτα, προς κάθε κατεύθυνσιν, οι ανεκπαίδευτοι.

    Τα λέγω χολερικά καθώς απόψε κατεννόησα στην διάρκειαν του ταραχώδους ύπνου, πως ούλοι μας που τρέχωμεν να ταυτιστούμεν με το παιδάκι και τα πάθη του, με αντιπολιτευτικά κεράκια, εν τέλει, όσο και να μας προσβάλλουν όργανα εξουσίας καταπρόσωπον, όσο και να λυπούμεθα δια τον χαμόν του μικρού, μάλλον στον δολοφόνον ομοιάζουμε. Δια τούτον και ζητούμε «παραδειγματικάς» τιμωρίας, ωσάν οι κανονικαί τιμωρίαι να μην αρκούν εις τες δημοκρατίες…
    Δια εξιλέωσιν μέσω του φάρμακού των δικών μας ενοχών.

    Ευχαριστώ σας και συγγνώμην.

  55. portokalewnas said

    @omadeon
    Ένα γνωμικό λέει ότι στο τέλος γινόμαστε αυτό το οποίο πολεμούμε. Αν δηλαδή πρόκειται να αντισταθείς στην κρατική κάμερα για να εγκαταστήσεις τη δική σου, τότε μου επιτρέπεις να σου πω ότι είναι μια τρύπα στο νερό. Δεν υπάρχουν καλές και κακές κάμερες. Υπάρχει καλή και κακή χρήση τους. Αλλά αυτό είναι θέμα ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ της Κοινωνίας μας και των Θεσμών της.
    @ Stardust30
    Νομίζω ότι αν ήθελαν να εγκαταστήσουν κάμερες παντού με αυτό τον τρόπο (πρόσχημα), θα το είχαν ήδη κάνει εδώ και 20 χρόνια. Χωρίς να απορρίπτω εντελώς το επιχείρημά σου, έχω την εικόνα ότι αυτές οι τακτικές είναι ακόμα πολύ μακρυά από το Ελληνικό Κράτος. Για τον απλό λόγο ότι είναι πολύ αδύναμο και πολύ πίσω σε σχέση με τα Κράτη που το εφαρμόζουν.

  56. omadeon said

    @πορτοκαλεώνα μου

    Λες (Σχόλιο 54)

    Σας νοιώθω Ομαδεών μα δεν βλέπω την διαφωνίαν στα ερωτήματά σας.

    Και διατί θα πρέπει να υπάρχει «διαφωνία»; Oι νότες μιας συγχορδίας ΔΕΝ «διαφωνούν» μεταξύ τους.
    Απλώς, αν δεν είναι σωστές… παραφωνούν!

    (σχ.54)

    Το δικαίωμα μόνον να τραβούμε βιντεο συζητάτε; Την υποχρέωσην αντιτείνω! Δίχως διαμεσολάβησιν τηλεοράσεων και κανενός άλλου. Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ στα χερια του πολίτη.

    ΚΑΙ
    (σχ.55)

    Ένα γνωμικό λέει ότι στο τέλος γινόμαστε αυτό το οποίο πολεμούμε. Αν δηλαδή πρόκειται να αντισταθείς στην κρατική κάμερα για να εγκαταστήσεις τη δική σου, τότε μου επιτρέπεις να σου πω ότι είναι μια τρύπα στο νερό.

    Δηλαδή η «υποχρέωση να θέσουμε την ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ στα χέρια του πολίτη» είναι… τρυπα στο νερό;
    (λογική συνεπαγωγή)

    χμ… Παραφωνίες διαβλέπω. :)

    Δεν πειράζει, χρησιμοποιούνται στη… μουσική Τζαζ (που δεν πολυ-συμπαθώ).

  57. portokalewnas said

    Omadeon, είναι προφανές ότι κάπου μπερδεύεσαι με τα σχόλια.
    Όσα μόλις προανέφερες ανήκουν στον Goas, όπως και το ότι το ‘κλοπυράιτ’ για τις Λαϊκές κάμερες ανήκουν στον Goas από το σχόλιό του #44 στις 03:32 αρκετά πριν από σένα (χρονικά).

  58. goas said

    Α! Καλέ Ομαδεών,

    Ως πατήρ του σχολίου 54 θαρρώ πως με συγχέετε με τον καλό Πορτοκαλεώνα (σχ. 50 και 55)…. Επανεξετάσατε τα γραφόμενα και η παρεξήγησις θα εξατμιστεί αυτομάτως.

  59. Έρεβος said

    Διαγόρα μου, μ’ όλη τη συμπάθεια που τρέφω στο πρόσωπό σου, θάθελα να σου απευθύνω την εξής ερώτηση:
    Η ανάρτησή σου απευθύνεται στους αναρχικούς των Εξαρχείων, έτσι δεν είναι; Εξήγησέ μας, λοιπόν, γιατί ξεπήδησαν τόσοι «αναρχικοί» ταυτόχρονα σε τόσες πολλές πόλεις της Ελλάδας, τα τελευταία 24ωρα;

  60. omadeon said

    @Goas
    @Portokalewnas
    Την πάτησα λοιπόν, αγοράζοντας…. πορτοκάλια από την νήσον Γκόα. α χα χα

    Πάνε τα πειράματα στην μουσική Τζαζ. :)

    Μπερδεύτηκα λόγω Υπερφόρτωσης, αλλά ήρθε το Ερεβος με μια φωτεινή ερώτηση για να αποκαταστήσει την Αρμονία.
    Προσυπογράφω.

  61. Ανώνυμος said

    Τάσο αλήθεια τι σημαίνει δολοφονία εν ψυχρώ?Νομιζω ότι για να πεις κάτι τέτοιο πρέπει να ξέρεις τι προηγήθηκε,αλλά και να περιμένεις τα αποτελέσματα της βαλλιστικής ερευνάς.Eτσι δεν είναι?Δηλαδη αν ο αστυνομικός προπηλακίστηκε η/και έριξε στο έδαφος και η σφαίρα εξοστρακίστηκε τότε ίσως μπορούμε να μιλάμε για φόνο αλλά όχι για δολοφονία εν ψυχρώ.Μη λέμε τόσο χοντρές κουβέντες για κάποιον που ούτε καν έχει ανακριθεί.

  62. Tasos said

    Έρεβος Είπε:

    Διαγόρα μου, μ’ όλη τη συμπάθεια που τρέφω στο πρόσωπό σου, θάθελα να σου απευθύνω την εξής ερώτηση:
    Η ανάρτησή σου απευθύνεται στους αναρχικούς των Εξαρχείων, έτσι δεν είναι; Εξήγησέ μας, λοιπόν, γιατί ξεπήδησαν τόσοι “αναρχικοί” ταυτόχρονα σε τόσες πολλές πόλεις της Ελλάδας, τα τελευταία 24ωρα;

    Τι?
    Δεν ήταν ένα «τσούρμο αυτοκαταστροφικοί» που είπε το Σορολοπ ?
    περίεργο.

    Ίσως να τελείωσαν τα εισητήρια για άφραγκους στο εξωτερικό !

  63. Έρεβος said

    @Τάσος
    Ίσως παρεξηγήθηκα… Δεν είπα ποτέ πως δικαιολογώ (ή έστω καταλαβαίνω) τους «αυτοκαταστροφικούς» του Σορολοπ. Θα πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από κάποιους γραφικούς «αναρχικούς» των Εξαρχείων…

  64. stardust30 Είπε:
    2008-12-09 στο 12:39

    Ωραία η επιστολή Διαγόρα αλλά δεν νομίζω πως αυτοί που καταστρέφουν περιουσίες (εκτός κι αν είναι τράπεζες) είναι αναρχικοί ιδεολογικά.
    Είτε είναι επαναστάτες χωρίς αιτία, είτε προβοκάτορες που δουλεύουν για λογαρισμό της κυβέρνησης ώστε να έχει πάτημα να εγκαταστήσει παντού κάμερες και να δώσει το δικαίωμα να σκοτώνουν οι αστυνομικοί χωρίς να δικάζονται.. Ένα πρόσχημα με λίγα λόγια για να επιβληθεί ένα καθεστώς “Μεγάλου Αδερφού”..

    με ανάλογα επεισόδια οι ΗΠΑ πορετοίμασαν την εισβολή στο Κόσσοβο.
    τα επεισόδια του 2001 στην Ιταλία έφεραν τον Μπερλουσκόνι.
    τα ανάλογα επεισόδια στο Παρίσι έφεραν τον Σαρκοζί και την Μπρούνι.
    οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη,(πραγματική και νοητική,παλαιοκομματική ή εκσυγχρονισμένη) νύν και αεί…

  65. Μακης said

    Καλως σας βρήκα Διαγόρα.
    Να σου πω την αλήθεια αν σου πω τις σκέψεις μου μόνο παραγματιστή δεν θα με έλεγες. Αλλά δεν πάει άλλο. Νομίζω ήρθε ο καιρός όλοι εμείς που βλέπουμε την κατάσταση ουτοπιστές και πραγματιστες να ενωθούμε και να πολεμήσουμε αυτο τον δικομματισμό. Είναι η μόνη δύναμη που έχουμε. Δεν λέω ότι θα αλλαξουν όλα δια μαγείας αλλά πιστεύω χειρότερα δεν μπορούμε να πάμε. Τελος πάντων όπως έχεις καταλάβει είμαι πολύ νευριασμένος και απογοητευμένος με την κατάσταση.
    Ασχετο, πολύ καλή δουλειά στο site. Να συνεχίσεις έτσι.

  66. Νίκος said

    και πέρα από τα άλλα ερωτήματα, 9 το βράδυ σκοτώνεται ο μικρός, 11.30′ γίνεται χαμός, και 03.00′ τα παλληκάρια μπαινοβγαίνουν στο arsenal-πολυτεχνείο εξάγοντας πέτρες και μολότωφ. Αρα (οχι Θουβίσιο, πραγματικό):
    1. ή το πράγμα ήταν προμελετημένο
    2. ή τα παλληκάρια έχουν οργάνωση τύπου «Formula 1 pit-stop» και ανάλογες ικανότητες, και αξίζει να τους ανατεθούν καίρια πόστα στο δημόσιο τομέα,
    3. ή το πολυτεχνείο είναι πράγματι arsenal και υπάρχει μόνιμο στόκ πολεμοφοδίων.
    Διαλέγετε και παίρνετε.
    ————-
    Αιρετική σκέψη:
    Πριν λίγα χρόνια η ανικανότητα και η διαφθορά του κράτους σκότωσε όχι 1 αλλά 20 παιδιά στα Τέμπη. Δεν είδα να διαδηλώνει άπασα η Ελλάδα! Γιατί ως άτομα μετρίας διανοίας βλέπουμε και κατακρίνουμε μόνο απλοικές περιπτώσεις όπως όταν ένας θερμοκέφαλος ανεγκέφαλος αστυνομικός υπερβεί τα εσκαμμένα;
    Γιατί όταν ένας χωρικός για ½ μέτρο χωράφι ξεκληρίζει ολόκληρη οικογένεια δεν βγαίνουμε από τα ρούχα μας και τον καναπέ μας;
    Το πιό πιθανό να συμβεί η στραβή είναι στην αστυνομία. Τόσες χιλιάδες αστυνομικοί, επί τόσες «υπηρεσίες» κάθε χρόνο, ούτε μία στο εκατομμύριο… Φυσικά και πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του αστυνομικού, όπως άλλαξε του στρατιωτικού μετά την χούντα, και οι στρατιωτικοί δεν νιώθουν ως ρυθμιστές της «εσωτερικής κατάστασης». Οι αστυνομικοί του δρόμου πρέπει να έχουν την νοοτροπία που έχει ο εγγλέζος μπόμπης. Οι οποίοι φυσικά κυκλοφορούν άοπλοι, νομίζω μόνο με κλόμπ.
    ——————–
    Πιό αιρετική άποψη:
    Πόσο είναι το υλικό κόστος για το οποίο θα πούμε «ΟΚ, καλύτερα ένας νεκρός, παρά αυτό» ; Ας ρωτήσω, για χάριν την συζητήσεως: «Καλύτερα να καούν ολοκληρωτικά 10 (δέκα) οικοδομικά τέτράγωνα στο κέντρο της Αθήνας αξίας 5 δις ευρώ ‘για να μην έχουμε νεκρούς’, ή να μην γίνει τίποτα και να έχουμε ένα πτώμα;» Ποιό είναι το όριο; Γιατί με 1000 ευρώ σώζεις 50 (πενήντα) ζωές στην Αφρική από την μαλάρια. Πολίτες του κόσμου είμαστε!
    Συγνώμη αν κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, αλλά θέλω να δω απόψεις!

  67. Βρε Τάσο μήπως τα βλέπεις λίγο όπως θες τα πράγματα;

    Θέλω να πω μήπως βγάζεις περισσότερη αρνητικότητα από όση χρειάζεται γιατί δεν υπάρχουν οι λόγοι για τους οποίους βγάζεις αρνητικότητα; Νιώθω ακόμα πως το αρχικό ποστ δεν έχει τόση σχέση με αυτό που σε εκνευρίζει.. Τέλος πάντων…

    Στο πως εξελίχθηκε η κουβέντα:

    Είπες:

    «Η καραμέλα με τους 150-300 “γνωστούς-αγνώστους” που σας πασάρει η προπαγάνδα και τα ΜΜΕ και την οποία αναπαράγετε με την πρώτη ευκαιρία οι “αυτο-δημιουργικοί” μικροαστούληδες (στο μυαλό πρωτίστως όχι απαραίτητα στην κοινωνική θέση) του καναπέ και του πληκτρολογίου, νομίζεις πως μπορεί να καλύψει και να ερμηνεύσει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ?»

    Καταρχήν έχω πάει σε αρκετές πορείες κι έχω φίλους χωμένους σε διάφορα θέματα ώστε να έχω δεί κάποιες καταστάσεις και να μπορώ να κρίνω τα δεδομένα όχι μόνο από τις βλακείες που λένε στις ειδήσεις αλλά από προσωπική εμπειρία. Και ναι οι γνωστοί άγνωστοι είναι γεγονός, όπως είναι και γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν πολλές αιτίες για ό,τι έγινε..

    Μην μου πεις ότι το σχόλιο δεν πήγαινε σ’εμένα, αφενός γιατί συμφωνώ με τον Διαγόρα και αφετέρου γιατί γενικεύεις στα σχόλιά σου χωρίς να ξέρεις τί δράση μπορεί να έχει ο καθένας εδώ πέρα και τί μπορει να έχει περάσει. Το ότι κάποιος μπορεί να μην υποστηρίζει την βία και να προτιμά άλλες μεθόδους δεν πάει να πει απαραίτητα πως απλά κάθεται στον καναπέ του και δεν κάνει τίποτα…

    Δεν πιστεύω πως όλοι όσοι κάνουν επεισόδια είναι αυτοκαταστροφικοί και τέτοια και συμφωνώ σε διάφορα από αυτά που λες, όμως ούτε πιστεύω πως τα πράγματα είναι τόσο απλά ώστε να πούμε πως όλοι απλά εκνευρίστηκαν από τον θάνατο του παιδιού.

    Δεν έχω πρόβλημα με την ανορθόδοξη αντίδραση, αλλά η καστροφή ενός πανεπιστημίου, ενός σπιτιού κάποιου άσχετου, ενός μαγαζιού κάποιου που παίρνει 700 ευρώ και ενός βιβλιοπωλείου δεν είναι ούτε εξυπνάδα ούτε χτύπημα στο κατεστημένο. Δεν θέλω να πιστεύω πως κάποιοι που νοιάζονται για τον τόπο και την ελευθερία πληγώνουν με τις πράξεις τους απλούς ανθρώπους, δίνουν στο σύστημα δικαιολογία για να αυξήσει την αστυνόμευση, καταστρέφοντας έτσι τον ίδιο τους τον αγώνα και ακόμη χειρότερα δίνοντας πάτημα σε μερικούς ακατανόμαστους να μιλάνε για ασυδοσία και τα «αρνητικά» αποτελέσματα της δημοκρατίας!!!!! Αν είναι δυνατόν, ποιος σκεπτόμενος άνθρωπος θα έκανε κάτι τέτοιο; Αντίδραση ναι, αλλά με σκοπό και όραμα, όχι στα τυφλά… Και ναι κάποιοι χρησιμοποιούνται, τώρα το αν το ξέρουν και συμφωνούν ή όχι είναι άλλο ζήτημα… Δεν βλέπω παντού συνωμοσίες κι ούτε μ’αρέσει η εύκολη λύση επίρρηψης ευθυνών σε άλλους, μερικά πράγματά όμως είναι πολύ φανερά για να τα αγνοήσω…

    «Τώρα θα μου πεις γιατί όλοι αυτοί οι υποψήφιοι μελλοθάνατοι από τις σφαίρες των ένστολων να μην ακολουθήσουν το πρόγραμμα “ταξίδια στο εξωτερικό για άφραγκους” του Διαγόρα, “σίγουρη” επαγγελματική σταδιοδρομία στο BCA , φέσι με πιστωτικές μέχρι τρίτης γενεάς , έχω δουλίτσα “άρα υπάρχω”, κρύβομαι στον μικρόκοσμό μου , στο πληκτρολόγιο μου και βγάζω λογίδρια της πεντάρας για “ψύχραιμους” κλπ, μπας και αποφύγουν τον βλαχόμπατσο με το κουμπούρι στον δρόμο, είναι ένα ερώτημα . Για ηλίθιους όμως και μόνο.»

    Νομίζω πως είναι πολύ άδικο αυτό το σχόλιο, δικαίωμά σου βέβαια να σκέφτεσαι έτσι. Δεν διαφωνώ πως πολλοί είναι έτσι στην χώρα μας αλλά δεν είναι όλοι… Και μακάρι να πήγαιναν όλοι στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να είναι κανείς πλούσιος για αυτό, και προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι μπορώ να περιγράψω…

    Δεν τρέφω καμία συμπάθεια στην αστυνομία, ούτε στις τράπεζες, ούτε στο σύστημα, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ τα πάντα όσο ακραία κι αν είναι αρκεί να είναι αντίθετα σ’αυτά που δεν μ’αρέσουν…

  68. @ Νίκος
    Για το 1 δεν νομιζω.Ναι μπορω να σκεφτω μερικους λογους για να γινει αλλα ειναι παρατραβηγμενο.
    Η δευτερη μου φενεται πιο λογικος.Δεν χρειαζεται και πολυ ωρα για να φτιαξεις μια μολοτοφ.Ενα φυαλυνο μπουκαλι, λιγο βενζινη,και ενα μπαμπακι ποτισμενο με οινοπνευμα.Α και ενας αναπτηρας :P .
    Τωρα για την τριτη δεν το νομιζω αλλα δεν το θεωρω απιθανο.

    Τωρα για την αιρετικη σου αποψη δεν μπορω να πω τιποτα αλλο παρα οτι εχεις δικιο.Αλλα καπια στιγμη επρεπε ο κοσμος να ξεσηκωθει.

    Για την πιο αιρετικη σου αποψη θα σου πω οτι ναι, με 1000 $ σωζεις 50 ζωες στην Αφρικη αλλα δεν μπορεις να βαλεις τιμη σε μια ζωη.Γιατι αν γινει αυτο την γ@μησ@με ολοι στην κυριολεξια !

  69. Ανώνυμη *8-|, καλώς όρισες, χαίρομαι πολύ που βλέπω σχόλιό σου εδώ, ελπίζω την επόμενη φορά να γράψεις κι ένα ψευδωνυμάκι.

    Stardust, σε τελική ανάλυση δεν με ενδιαφέρει αν είναι αναρχικοί ιδεολογικά ή αν είναι επαναστάτες χωρίς αιτία, ή οτιδήποτε άλλο. (Το ενδεχόμενο να είναι προβοκάτορες μόνο δεν το εξετάζω σοβαρά.) Το ζήτημα είναι το ίδιο: χαραμίζονται χωρίς λόγο. Το πως οι κάμερες μπορούν να δίνουν «το δικαίωμα να σκοτώνουν οι αστυνομικοί χωρίς να δικάζονται» δεν το έπιασα.

    Έρεβος, που θες να ξέρω; και γιατί θα πρέπει να έχω εγώ την απάντηση; Όπως και να’χει το θέμα, η επιστολή μου αναφέρεται σε εκείνα τα παιδιά που πετάνε τη ζωή τους στον υπόνομο στα Εξάρχεια και σε παρόμοιους «χώρους» σε άλλες πόλεις, όχι στα παιδιά που που βρίσκουν μιά στις τόσες μία ευκαιρία για να αγριέψουν και να βγουν στους δρόμους διαδηλώνοντας.

    Μάκη, σε ευχαριστώ.

    Νίκο, ένα οπλοστάσιο α-λα-Εξαρχειώτισσα στήνεται μέσα σε μία ώρα το πολύ. Οι πέτρες συνήθως παράγονται σπάζοντας πεζοδρόμια, σκαλιά, τοίχους, κλπ. Τα μπουκάλια υπάρχουν άφθονα στις καφετέριες και στα σκουπίδια. Για τη βενζίνη θες πέντε λεπτά να πας στο βενζινάδικο να γεμίσεις το μηχανάκι, κι άλλα πέντε για να την αδειάσεις σε μπουκάλια με σιφώνι. Το στουπί στην ανάγκη γίνεται κι από φανέλα, ενώ αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί γρήγορα κάνει ακόμα και το χαρτί τουαλέτας. Και φυσικά τα άτομα που συμμετέχουν στο άθλημα ειδικά για χάρη των ταραχών κατεβαίνουν στα Εξάρχεια για καφέ έτοιμοι για τα πάντα. Αυτά αρκούν, δεν χρειάζονται θεωρίες συνωμοσίας. Οι άλλες αιρετικές σκέψεις σου είναι βέβαια πολύ σωστές, (ξέχασες να αναφέρεις τους μετανάστες που στέλνει άκλαφτους κάθε τόσο και λιγάκι η ένδοξη ΕΛ.ΑΣ.,) και είναι βέβαια και ένας από τους λόγους για τους οποίους έγραψα αυτό το άρθρο έτσι όπως το έγραψα, και όχι έτσι όπως έκαναν πολλοί άλλοι ιστολόγοι.

  70. omadeon said

    Δεν με χεζ…. ρε Θουβου? Είσαι ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟΣ καθ’ εξιν λασπολόγος. Αμαν πια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ:

    http://mathitikiprotovoulia.wordpress.com/

    (δεν εγγυώμαι ότι είναι σε ΟΛΑ σωστό, πάντως σίγουρα δεν ενθαρρύνει βιαιότητες από όσα είδα μέχρι τώρα – ούτε κλοπες και όλα τα συναφή).

    Αντιγράφω αποσπάσματα κειμένων των μαθητων προς γνώσιν και συμμορφωσιν… ημων των μεγαλων. Ορίστε τα:

    1) Yπήρξε ένα video που προβλήθηκε μόνο μια φορά με πολύ ανατριχιαστικές εικόνες. ΜΑΤατζής έσερνε 14χρονο αδερφό στην άσφαλτο επί 3 λεπτά μπροστά στην κάμερα! Επίσης δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι ήταν δεν ήταν 12-14 χρονώ, οι ΜΑΤατζήδες τα έβαλαν στην άσφαλτο και τα ακινιτοποίησαν με τα γκλομπ, αρβύλες και ασπίδες τους και τους έριχναν γερό ξύλο. Τα παιδιά φωνάζανε “Αφού μιας πιάσατε μην μας βαράτε συλλάβετέ μας!” αλλά οι μπάτσοι τον χαβά τους!

    Ακόμη, πριν λίγο έγινε μαζική επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα εναντίον των συγκεντρωμένων μαθητών, αυτοί οι αληταράδες που πληρώνονται από όλους μας σάπισαν πριν λίγο αλύπητα τους μαθητές και προχώρησαν σε αρκετές από ό,τι φαίνεται συλλήψεις. Το θέαμα σύμφωνα με τους παρόντες ήταν ανατριχιαστικά σκληρό.

    Αυτό και μόνο δείχνει την πλήρη αδυναμία τους να ελέγξουν την κατάσταση και τα δικά τους λάθη που δε μπορούν να διορθώσουν από μόνοι τους και ξανά και ξανά πάλι μόνο με τη βία προσπαθούν να εκφοβίσουν όλους μας.

    ——–

    2) Δεκέμβριος 9, 2008 by mathitikiprotovoulia

    Λοιπόν επειδή δεχτήκαμε κάποια “αρνητικά” σχόλια και e-mail θέλουμε να διευκρινίσουμε λίγο τη στάση μας στα γεγονότα που συμβαίνουν τριγύρω μας.

    Θέλουμε να πούμε ότι δεν συμφωνούμε με αποτέλεσμα κατακρίνουμε τους βανδαλισμούς αυτούς. Όμως πρέπει να διευκρινίσουμε (αυτό που κάνουμε και σε mail που μας ήρθαν -και σας ευχαριστούμε!) ότι οι βανδαλισμοί α) δεν γίνονται από αναρχικούς β) δε παρουσιάζονται σωστά δηλαδή είτε με τρόπο όπως θέλουν τα μεγάλα ΜΜΕ είτε παραπληροφορούνται. Έτσι λοιπόν, νιώθουμε το χρέος να διευκρινήσουμε λίγο τη στάση μας, γιατί πολλοί νομίζουν ότι είμαστε υπέρ των βανδαλισμών ή ότι είμαστε hardcore αναρχικοί και τέτοια φάση.

    Πρώτα απ’ όλα όσοι διαβάσατε το κειμενάκι στη σελίδα About ή στη διπλανή sidebar θα προσέξατε τη φράση “Δεν υπαγόμαστε σε κανένα πολιτικό σχήμα ούτε θα πρόκειται να γίνει αυτό.”. Με πολιτικό σχήμα ενοούμε τα πάντα, είτε οργάνωση είναι είτε κόμμα είτε κάτι άλλο. Είμαστε τελείως αυτόνομοι και ανεξάρτητοι. Και έτσι θα παραμείνουμε.

    Καιρός όμως να μιλήσουμε και για τα χθεσινά (8/12) επεισόδια που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κατ’ αρχάς τα πράγματα παρουσιάζονται πολύ πιο τραγικά από τα μεγάλα ΜΜΕ. Ειδικά για Θεσσαλονίκη μας ενημερώσαν παιδιά από πρωσοπικές μαρτυρίες και από το 1431am.gr (που ενημέρωναν για όλη την Ελλάδα επίσης) ότι κάηκαν μόνο μεγάλα μαγαζιά, εμπορικά, αλυσίδες, πολυεθνικές, τράπεζες επί της Τσιμισκή και μετά υπήρξε πλιάτσικο. (Το πλιάτσικο το δικαιολογούμε ως αποτέλεσμα της οικονιμής κρίσης που κυριαρχεί τον δυτικοκαπιταλιστικό κόσμο και της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της φτώχειας που κυριαρχεί την ελλάδα). Για Αθήνα ξέρουμε ότι κάηκε τουλάχιστον μια τράπεζα στο ισόγειο σε δρόμο επί της πλατείας Συντάγματος, η εθνική βιβλιοθήκη (κρίμα -καταδικαστέο) τελικά ΔΕΝ ΚΑΗΚΕ. ΉΤΑΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ., φωτιές και πολλά χημικά στην Πανεπιστιμιούπολη -από κει και μετά κοιμιθίκαμε και δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη.

    Τα γεγονότα αυτά είναι καταδικαστέα από εμάς. Δε συμφωνούμε με το κάψιμο μικρομάγαζων των συντρόφων μεροκαματιάρηδων. Δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Αν είναι να κάψουμε κάτι και να το ρημάξουμε ας είναι οι τράπεζες και τα υπουργεία τους. Η δικιά τους Βαβυλώνα.

    Ένα τελευταίο για την παραπληροφόρηση. Οι κανονικοί αναρχικοί δε ρημάζουν τα μικρομάγαζα και τις επιχειρήσεις! Μην πιστεύετε ότι ακούτε/βλέπετε στην TV! Πολλές φορές βάζουν και πλάνα αρχείων! (φυσικά τα χθεσινά live σε όλα τα κανάλια δεν ήταν πλάνα αρχείων δε μιλάμε γι’ αυτά). Μπείτε στο athens.indymedia.org για γρήγορη σωστή ενημέρωση και συντονιστείτε στο 1431am.gr, το ανεξάρτητο ράδιο των φοιτιτών. Π.χ. Σάββατο βράδυ (ή Κυριακή ήταν δε θυμάμαι) έδειχναν στη ΤιΒι ότι έπεφταν μολότοφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ υπήρχε πετροπόλεμος!

    Αυτά τα λίγα.

    Σχολιάστε ελεύθερα. Βλέπετε, δε υπάρχει εδώ λογοκρισία. Απαντάμε σε όλα τα mail και αφήνουμε τα σχόλια όπως εσείς τα γράψατε και απαντάμε. Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί.

    -Μαθητική Πρωτοβουλία

  71. Φιλε Omadeon αν φτασαν στο σημειο να δειχνουν video απο τα αρχεια τους ,τοτε ντροπη τους.Αυτο παντως οτι τα ΜΜΕ εχουν την ταση να κανουν την τρχα τριχια ειναι αληθεια και το ξερουμε ολοι.Για λογους τηλεθεασης ,πολιτικους,να εξαγριωνουν τους πολιτες ωστε να λενε τι χαλια που ειναι η νεολαια μας κλπ

    Στο οτι πρεπει να καινε τις τραπεζες και τα υπουργια το εγραψα και εγω παραπανω και συμφωνω γιατι πρεπει να καταλαβουν οτι η κατασταση δεν παει αλλο.

  72. Tasos said

    Ιοκάστη Είπε: (στο 67.)

    Βρε Τάσο ….

    Είπες:

    “Η καραμέλα με τους 150-300 “γνωστούς-αγνώστους” που σας πασάρει η προπαγάνδα και τα ΜΜΕ και την οποία αναπαράγετε με την πρώτη ευκαιρία οι “αυτο-δημιουργικοί” μικροαστούληδες (στο μυαλό πρωτίστως όχι απαραίτητα στην κοινωνική θέση) του καναπέ και του πληκτρολογίου, νομίζεις πως μπορεί να καλύψει και να ερμηνεύσει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ?”

    Καταρχήν έχω πάει σε αρκετές πορείες κι έχω φίλους χωμένους σε διάφορα θέματα ώστε να έχω δεί κάποιες καταστάσεις και να μπορώ να κρίνω τα δεδομένα όχι μόνο από τις βλακείες που λένε στις ειδήσεις αλλά από προσωπική εμπειρία. Και ναι οι γνωστοί άγνωστοι είναι γεγονός, όπως είναι και γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν πολλές αιτίες για ό,τι έγινε..

    Μην μου πεις ότι το σχόλιο δεν πήγαινε σ’εμένα αφενός γιατί συμφωνώ με τον Διαγόρα και αφετέρου γιατί γενικεύεις στα σχόλιά σου χωρίς να ξέρεις τί δράση μπορεί να έχει ο καθένας εδώ πέρα και τί μπορει να έχει περάσει. Το ότι κάποιος μπορεί να μην υποστηρίζει την βία και να προτιμά άλλες μεθόδους δεν πάει να πει απαραίτητα πως απλά κάθεται στον καναπέ του και δεν κάνει τίποτα

    1. Πράγματι το σχόλιο δεν πήγαινε σε σένα , στο Σορολόπ πήγαινε που είδε «μια χούφτα αυτοκαταστροφικούς».
    Ήταν σαφές ποίου τα λεγόμενα σχολίαζε .

    2. Εφόσον συμφωνείς με τον Διαγόρα θα συμφωνείς πως τα «όργανα» ενώ μπορούν να πλακώσουν στο πιστολίδι τους αναρχικούς τους κάνουν «χάρη» για αυτό και οι δεύτεροι το παίζουν μάγκες (το νόημα των λεγομένων του).
    Θα συμφωνήσεις επίσης -και αναγκαστικά εφόσον δεν τα σχολίασες αρνητικά – πως οι «διδαχές» του Διαγόρα προς τους νέους («παιδιά μου» κλπ) για την «επαγγελματική σταδιοδρομία» , την «μόρφωση», τα ταξίδια στα εξωτερικό για άφραγκους κλπ ήταν εύστοχες και αρμόζουσες για την κλιμακούμενη αστυνομική βία η οποία οδήγησε στον θάνατο ένα παιδί 15 -16 ετών .
    Και εγώ θα αναρωτηθώ : » μα καλά ! .. μόνο εγώ το βλέπω το άσχετο του «πονήματος» ?

    Δεν πιστεύω πως όλοι όσοι κάνουν επεισόδια είναι αυτοκαταστροφικοί και τέτοια και συμφωνώ σε διάφορα από αυτά που λες, όμως ούτε πιστεύω πως τα πράγματα είναι τόσο απλά ώστε να πούμε πως όλοι απλά εκνευρίστηκαν από τον θάνατο του παιδιού.

    Στο Σορολόπ πες πως : «τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά» , όχι σε μένα .

    Δεν έχω πρόβλημα με την ανορθόδοξη αντίδραση, αλλά η καστροφή ενός πανεπιστημίου, ενός σπιτιού κάποιου άσχετου, ενός μαγαζιού κάποιου που παίρνει 700 ευρώ και ενός βιβλιοπωλείου δεν είναι ούτε εξυπνάδα ούτε χτύπημα στο κατεστημένο. Δεν θέλω να πιστεύω πως κάποιοι που νοιάζονται για τον τόπο και την ελευθερία πληγώνουν με τις πράξεις τους απλούς ανθρώπους, δίνουν στο σύστημα δικαιολογία για να αυξήσει την αστυνόμευση, καταστρέφοντας έτσι τον ίδιο τους τον αγώνα και ακόμη χειρότερα δίνοντας πάτημα σε μερικούς ακατανόμαστους να μιλάνε για ασυδοσία και τα “αρνητικά” αποτελέσματα της δημοκρατίας!!!!! Αν είναι δυνατόν, ποιος σκεπτόμενος άνθρωπος θα έκανε κάτι τέτοιο; Αντίδραση ναι, αλλά με σκοπό και όραμα, όχι στα τυφλά… Και ναι κάποιοι χρησιμοποιούνται, τώρα το αν το ξέρουν και συμφωνούν ή όχι είναι άλλο ζήτημα… Δεν βλέπω παντού συνωμοσίες κι ούτε μ’αρέσει η εύκολη λύση επίρρηψης ευθυνών σε άλλους, μερικά πράγματά όμως είναι πολύ φανερά για να τα αγνοήσω…

    Η τυφλή βία φέρνει τυφλή αντίδραση , αργά η γρήγορα και αυτό είναι νομοτέλεια , το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό , είναι διαχρονικό και είναι και ιστορικό .
    Νομοτέλεια επίσης είναι το να συσσωρεύεις κοινωνικά προβλήματα, να περιθωριοποιείς σημαντικά κομμάτια του πληθυσμού (ειδικά των νέων ανθρώπων) , να τους αφαιρείς επιλογές , να μην τους προσφέρεις μέλλον να τους έχεις για το φτύσιμο ή για γλείφτες της κατουρημένης σου ποδιάς μπας και επιβιώσουν και να περιμένεις απλά να εκραγούν «ελεγχόμενα» , εφόσον έχεις εξασφαλίσει μέσω της προπαγάνδας σου τους «βολεμένους» (για πόσο όμως «βολεμένους»?) ώστε να αναπαράγουν την καραμέλα των ευθυνών στην αντίδραση και όχι στην επιθετική και αντικοινωνική εξουσιαστική δράση ή αίτιο !
    Αναρωτήσου τώρα ποια νομοτέλεια αναπαράγεις και σε ποια παγίδα ερμηνευτική έχεις πέσει λέγοντας τα παραπάνω.
    Κατηγόρησε την κυβέρνησή σου και τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ως υπεύθυνες για τις γενικευμένες εκφράσεις βίας από μικρές η μεγάλες ομάδες , για τα καμένα καταστήματα, τις περιουσίες που καταστράφηκαν κλπ.
    Αν όλοι μαζί ή οι περισσότεροι συνειδητοποιήσουμε που πραγματικά κρύβονται οι ευθύνες και κόψουμε την πλάκα με «το τσούρμο των αυτοκαταστροφικών» , ίσως , λέω ίσως βελτιώσουμε ή ξεφορτωθούμε το πρόβλημα , αν όχι -και επειδή οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι – θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας.
    Όσα εισητήρια για εξωτικά ταξίδια άφραγκων και να «κοπούν» από τα πληκτρολόγια των μεστών ή ώριμων (σε σημείο μικροαστικής σαπίλας)της «επαναστατικής δράσης».

  73. Η Ιοκάστη στο σχόλιο 27 τα λέει πολύ καλά. Να αγιάσει το στοματάκι σου κοπέλα μου.

    Διάβασα μια ανάρτηση σχετική με το θέμα που μου άρεσε πολύ στο ιστολόγιο του Τριπ (θα προσπαθήσω να βάλω το σύνδεσμο):

    εδώ

  74. σορολόπ said

    @Τάσος

    ..ότι θέτε λέτε νέε μου.. ή μάλλον ότι θέτε διαβάζετε και βέβαια μετά είναι φυσικό να απαντάτε του ασχέτου.. για να μην σταθούμε και στο ύφος σας.. θα σας δικαιολογήσω όμως γιατί όπως όλοι είστε φορτισμένος και βλέπετε παντού εχθούς… ίσως μια άλλη φορά.. και τώρα θα μου επιτρέψετε γιατί έχω να οργανώσω και την επανάσταση από τον καναπέ μου ;)

  75. Tasos said

    Σορολόπ Είπε:

    ..ότι θέτε λέτε νέε μου.. ή μάλλον ότι θέτε διαβάζετε και βέβαια μετά είναι φυσικό να απαντάτε του ασχέτου.. για να μην σταθούμε και στο ύφος σας.. θα σας δικαιολογήσω όμως γιατί όπως όλοι είστε φορτισμένος και βλέπετε παντού εχθούς… ίσως μια άλλη φορά..

    Όχι «ίσως μία άλλη φορά» , σίγουρα καμία άλλη φορά ηλικιωμένη κυρία .
    Μέχρι το χειροκρότημα στους rotten «μυαλωμένους» μπορείτε.

    και τώρα θα μου επιτρέψετε γιατί έχω να οργανώσω και την επανάσταση από τον καναπέ μου ;)

    Βουλιάξτε αναπαυτικά στον καναπέ σας , απολαύστε το τσαγάκι σας (προτείνω την ποικιλία Jasmine «White Cloud» που δεν μαυρίζει και τα δόντια) και αγοράστε επιτέλους ένα ασύρματο πληκτρολόγιο για να μην ξαναχρειαστεί να σηκωθείτε από αυτόν .

  76. batcic said

    @Έρεβος
    Προσυπογράφω και εγώ στο σχόλιο σου #63

    @Νίκος
    Ίσως είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου, αλλά θα ερχόταν κάποτε κι αυτό. Η αναφορά στα τροχαία ατυχήματα είναι απλώς αποπροσανατολισμός της συζήτησης (που το σκεφτήκατε όλοι, μάλλον το είπε ένας και το υιοθετήσανε πολλοί λόγω έλλειψης επιχειρημάτων) ή αλλιώς εκτός θέματος. Copy – Paste λοιπόν η απάντηση μου σε email φίλου αλλά και στην Καλύβα του Πάνου Ζέρβα με την ίδια απορία και διά στόματος Jack Nicholson AKA Col. Jessep:
    – What do you wanna discuss now? My favorite color? (A Few Good Men)
    Μην τρελαθούμε κι όλας! Δεν θα έχω την ίδια πρεμούρα με την εκάστοτε αρχή, αν με πάρουν τηλέφωνο και μου πουν σε 14 χρόνια ότι το παιδί μου τράκαρε σε δρόμο καρμανιόλα (τόσο γελοίο ακούγεται) όπως αν μου πουν ότι το παιδί μου το πυροβόλησε ένας καραγκιόζης επειδή τον αποκάλεσε μπάτσο. Στη δεύτερη περίπτωση, δε θα βρει παπάς να θάψει μετά…

    Την αναφορά σου στην τιμολόγηση της ανθρώπινης ζωής, δεν θα την χαρακτηρίσω αιρετική, μάλλον απλώς ατυχή και δεν θα τη σχολιάσω περαιτέρω…

    ——————
    2008-12-10, 11:06

    @Iokaste
    Έχεις δώσει τον ορισμό του παιχνιδιού μπάτσοι vs κουκουλοφόροι στο #27. Έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας στην όλη φάση, όταν σε αντιπολεμική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, έτυχε να έχω παρκαρισμένο το αυτοκίνητο μου εκεί που άδειασαν οι πρώτες μολότωφ, οπότε από εκεί που οι άλλοι έφευγαν τρέχοντας, εγώ πήγαινα πετώντας! Τα βήματα που είδα ήταν τα εξής:
    1. Τα ΜΑΤ έκαναν ένα σχηματισμό Π (στενό Π, στο πλάτος της Εγνατίας), στο πίσω μέρος της πορείας, μέσα στο οποίο δέχτηκαν τα τσογλάνια που κρύβονταν μέσα στη Θεολογική Σχολή.
    2. Η παρέα προχώρησε για λίγο πάνω στην Εγνατία και μετά από λίγο οι κάφροι πέταξαν νέες μολότωφ σε καταστήματα.
    3. Τα ΜΑΤ αντί να απλώσουν το χέρι τους στα δύο μέτρα και να αρπάξουν τους κάφρους, τους «απώθησαν διακριτικά» (μέσα στη διάκριση και τη διάχυση) πίσω στη Θεολογική Σχολή.
    4. Άρχισαν έναν φιλικό πετροπόλεμο από απόσταση (εγώ αν και αρκετά γυμνασμένος δεν θα μπορούσα να πετάξω πέτρα σε τόση απόσταση)
    5. Γύρισαν τα ΜΑΤ προς την πορεία και αδειάσαν έναν τόνο δακρυγόνα μέσα σε γυναίκες και παιδιά (εντάξει, και άντρες…).

    Τα ΜΑΤ, το μόνο που έκαναν, αποτέλεσαν μια φυσική ασπίδα προστασίας των «αναρχικών», από τους αναρχικούς, τους αριστερούς, τους ανένταχτους και τους φέροντες αντιπολεμική συνείδηση. Οπότε ας μην τρώμε το παραμύθι για αναρχικούς που δρουν σε όλη την Ελλάδα. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αγανακτισμένοι που, είτε κάνουν πορείες, είτε παίζουν πετροπόλεμο με τους καραγκιόζηδες τους μπάτσους και ελάχιστοι κάφροι που καίνε παριουσίες με τη διακριτική παρακολούθηση των μπάτσων!

  77. Batcic, ο Νίκος δεν έκανε μία απλή αναφορά σε τροχαία ατυχήματα, παρά έγραψε:

    Πριν λίγα χρόνια η ανικανότητα και η διαφθορά του κράτους σκότωσε όχι 1 αλλά 20 παιδιά στα Τέμπη.

    Εκείνο το περιστατικό δεν ήταν κάτι τυχαίο και ανεξέλεγκτο όπως μία καραμπόλα. Ήταν το αποτέλεσμα μίας αλληλουχίας από στραβές από τις οποίες η κάθε μία και όλες μαζί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαμε κάποιο στοιχειώδες κράτος, αν δεν ήμασταν το μπουνταλαδιστάν της κακιάς ώρας που είμαστε. Αν εσύ είσαι συμβιβασμένος με το χαμό των 20 παιδιών στα Τέμπη, τι να σου πω, πρέπει να το κοιτάξεις. Τα κοινά ανάμεσα σε εκείνο το περιστατικό και το προχθεσινό τυγχάνουν να είναι και τα ουσιώδη: έχουμε ένα κράτος που συστηματικά αφήνει διάφορες παράμετρους ανεξέλεγκτες, διάφορους κανόνες ατήρητους, και διάφορες υποδομές στην τύχη τους, όλα πράγματα που φυσικά θα έπρεπε να ελέγχει αν ήθελε να λέγεται κράτος, αδιαφορώντας μάλιστα επιδεικτικά για το πως φροντίζουν τα ίδια πράγματα άλλες, πιό προηγμένες χώρες και να τις αντιγράψει, λόγω του παράγοντα «μαγκιά της φυλής». Έτσι, δημιουργείται ένα κλίμα στο οποίο απέχουμε ανά πάσα στιγμή ένα κόψιμο τρίχας από την τραγωδία, και βασιζόμαστε συνεχώς σε «επιδέξιους χειρισμούς» και «φιλότιμες προσπάθειες» μεμονωμένων ατόμων για την αποφυγή της, δηλαδή στον ανθρώπινο παράγοντα, πράγμα που σημαίνει ότι το αν θα έχουμε τραγωδία ή όχι ανά οποιαδήποτε στιγμή εξαρτάται πάντα από το πως ξύπνησε το πρωΐ ο καθένας από όλους τους εμπλεκόμενους στο όλο σύστημα. Το φαινόμενο έχει συζητηθεί με αφορμή άλλο περιστατικό εδώ: Greek Rider: «Ο Υπναράς ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας»

  78. batcic said

    @Διαγόρας

    Αν εσύ είσαι συμβιβασμένος με το χαμό των 20 παιδιών στα Τέμπη, τι να σου πω, πρέπει να το κοιτάξεις. Τα κοινά ανάμεσα σε εκείνο το περιστατικό και το προχθεσινό τυγχάνουν να είναι και τα ουσιώδη

    Δεν έχω να κοιτάξω τίποτα! ο χαμός μιας ανθρώπινης ζωής δεν με αφήνει ποτέ ασυγκίνητο, πόσο μάλλον οι 20. Απλώς:
    1. Είναι εκτός θέματος! Ας το συζητήσουμε κάποια άλλη ώρα, γιατί…
    2. …δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός ανάμεσα στα δύο περιστατικά. Το ένα είναι χτεσινό και αφορά ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ το άλλο είναι παλιό και αφορά ανθρωποκτονίες από (βαριά) αμέλεια!

    Όσο για τα θύματα στους δρόμους καρμανιόλες (χαχαχα για το καρμανιόλες)… Αυτές είναι τηλεοπτικές εκφράσεις Σόμπολου, όπως και τα «βουτιά θανάτου», «ακραία καιρικά φαινόμενα» και «ο ήλιος όλο και χειροτερεύει» με μόνο σκοπό τον εντυπωσιασμό. Ναι, συμφωνώ ότι δεν έχουμε δρόμους, αλλά όποιος ισχυριστεί ότι είμαστε καλοί οδηγοί, δεν κάνουμε τσαμπουκάδες στο δρόμο, δεν παραβιάζουμε κόκκινα και στοπ και δεν οδηγούμε βαρέα οχήματα χωρίς τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας, τότε μάλλον ζει στη Γερμανία…

    Εν κατακλείδι και για μια ακόμα φορά, δεν είναι του παρόντος!!!

    @Νίκο
    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τον αποπροσανατολισμό τον εννοώ ως απώλεια προσανατολισμού και όχι ως ηθελημένο αποπροσανατολισμό!

  79. @Batcic

    ε έτσι είναι, και όποιος έχει πάει σε 1 πορεία το ξέρει.

    Όσο για to ατύχημα στα Τέμπη.. Ναι το κράτος προκαλεί πολλούς έμμεσους θανάτους οι οποίοι δεν έχουν ίσως την αντιμετώπιση που θα έπρεπε από την κοινή γνώμη γιατί είναι κι αυτοί δολοφονίες και πρέπει να τιμωρηθούν ανάλογα.

    Παρόλ’αυτά μια δολοφονία από αμέλεια (εγκληματική αμέλεια δεν αντιλέγω), όσο κι αν με σοκάρει και εκνευρίζει δεν με τρομάζει τόσο όσο κάποιος που έχει όπλο και είναι τόσο απερίσκεπτος (ή τρελός, ανεγκέφαλος… πολλά μπορεί να είναι) ώστε να μη καταλαβαίνει πως μπορεί να σκοτώσει κάποιον με αυτό και ειδικά όταν είναι ένα 15χρονο παιδάκι!!! Αν το καταλαβαίνει και το κάνει είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα..

  80. batcic said

    @Iokaste για το #79
    Εύγε, άριστα.

    ——————-
    2008-12-10, 13:28

    Ωραία τα λέει και ο μπαρμπα-Πάσχος εδώ

  81. alekos said

    Η κ.Διαμαντοπούλου πυθεία ή …γνώστης σχεδίου ???
    Δείτε το βίντεο που βρήκα στο ​​​​​politis-gr​​​​​
    Ας πούνε επιτέλους την αλήθεια.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ .!!!!!!

  82. Νίκος said

    @batcic
    food for thought ήτανε, δεν είπα ότι είναι οι απόψεις μου. Το τόνισα περισσότερες από μία φορές. Παρά ταύτα, ως οικονομολόγος, το μυαλό σπινάρει και σε τέτοιες ατραπούς. Ειλικρινά θα ήθελα όμως να μάθω την ζυγαριά του καθενός, που υπάρχει. Αν δεν απαντάς, θα μου θυμίσεις τις γριές που αποφεύγουν και να ψελλίσουν την λέξη «καρκίνος», λες και ο καρκίνος θα τις θυμηθεί επειδή φώναξαν το όνομά του, σαν τον σατανά ένα πράγμα.
    Λοιπόν, ποιά είναι η τιμή σου; Στο ψυχρό bottom level δίλημμα «ενας νεκρός και άρτια πόλη ή κανένας νεκρός και εξαφανίζονται από προσώπου γης 10 οικοδομικά τετράγωνα», τι θα απαντουσες;

  83. Κάτι που είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε, είναι το ποιοί κερδίζουν από τα (μεγαλοποιημένα) επεισόδια. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στους εξαθλιωμένους αλοδαπούς, που άρπαξαν ένα ζευγάρι γυαλιά για να αγοράσουν φαγητό…

    Όπως το βλέπω εγώ, αυτοί είναι:
    1)Η κυβέρνηση
    Ο κόσμος σταμάτησε να ασχολείται με τα σκάνδαλά της και βλέπει όλη μέρα φωτιές στην τηλεόραση. Επίσης, ο Κωστάκης έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί σαν απο μηχανής θεός (του κώλου) και να μοιράσει αποζημιώσεις-ψίχουλα στους πληγέντες καταστηματάρχες

    2)Τα ΜΜΕξαπάτησης
    Το θέμα Εφραίμ είχε αρχίσει να ατονεί λίγο, οπότε τι καλύτερο από τη νέα μόδα «στο χάος βυθίστηκε η Αθήνα», κλπ…

    3)Οι τράπεζες-ασφαλιστικές
    Οι ζημιές που υπέστησαν οι πρώτες είναι ελάχιστες μπροστά στα ποσά που θα εισπράξουν από χιλιάδες «τρομοκρατημένους πολίτες» για ασφάλειες καταστημάτων και αυτοκινήτων.

    Στην περίπτωσή μας λοιπόν, τα επεισόδια συμφέρουν πολύ κόσμο. Γι αυτό και δεν γίνεται τίποτα για να αποτραπούν ή πολλές φορές είναι σκηνοθετημένα από προβοκάτορες κουκουλοφόρους-ασφαλίτες…

  84. batcic said

    @Νίκος

    Στο ψυχρό bottom level δίλημμα “ενας νεκρός και άρτια πόλη ή κανένας νεκρός και εξαφανίζονται από προσώπου γης 10 οικοδομικά τετράγωνα”, τι θα απαντουσες;

    Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα! Δίλημμα το έθεσες εσύ φίλε! Η δική μου άποψη είναι:
    Κανένας νεκρός και κανένα κατεστραμμένο οικοδομικό τετράγωνο!!!
    Και στην πιθανή σου απάντηση «Από τη στιγμή που είχαμε όμως νεκρό, τι θα έπρεπε να γίνει μετά», θα απαντήσω ότι «Ωραία, από τη στιγμή που είχαμε νεκρό, και στη συνέχεια καμένα, ας δούμε τι γίνεται από δω και μπρος».

    Επίσης σε παραπέμπω να ξαναδιαβάσεις το σχόλιο 76, στις 11:06, στο οποίο εξηγώ γιατί υπάρχουν καμένα και ποιος ευθύνεται γι αυτό, βασιζόμενος σε παλαιότερο περιστατικό στο οποίο υπήρξα μάρτυρας.

    Τέλος για να προλάβω πιθανές χαρές και πανηγύρια:
    ΘουΒου δεν μαλώνουμε με τον Νίκο, απλώς συζητάμε όπως δεν θα μπορέσεις να κάνεις ποτέ εσύ…

    @Ανορθόδοξος
    Πολύ σωστά! Το Qui bono έχει δώσει πολλάκις απαντήσεις!

  85. Νίκος said

    @batcic
    Το «δίλημμα» που αναφέρω δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο περιστατικό απευθείας. Απλά το δημιούργησα ορμώμενος από τα τρέχοντα γεγονότα.
    Πιάνω ένα θέμα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε εν καιρώ ευθέτω: Πόσο αποτιμάται μία ζωή; Πόσο στην Ελλάδα, πόσο στην Ευρώπη, πόσο στην Αφρική; Πόσο αν μιλάμε για γνωστό, και πόσο για άγνωστο σε εμάς; Γιατί αρνούμαστε κατηγορηματικά να απαντήσουμε υπαρκτά ερωτήματα, που κάποιες φορές ζητάνε οπωσδήποτε απάντηση από κάποιους, επειδή δεν συνάδουν με την «ηθική» μας; Αν σου λέγανε «να πεθάνει το παιδί σου ή 10 άλλοι νοματαίοι στην άλλη άκρη του κόσμου», την απάντηση την ξέρεις, αλλά δεν θα μου την πεις, ακόμα και αν επιμείνω.
    Δεν διαφωνούμε πουθενά, και συμφωνούμε στο ότι η υπόθεση με τα καμμένα δεν είναι όσο απλή φαίνεται. Το έχω πει και πιό πάνω.

    Νίκος
    ΥΓ. Μην απασχολείς τον ΘΒ, έχει πάει ταξιδάκι για την επιτέλεση κοινωνικού έργου.

  86. #84

    Αγαπημένη μου Sarah Palin, σε ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.
    ήταν πολύ χρήσιμες καθώς παρολίγον να παρασυρθώ από εκείνη την αναφορά σου στο #76:

    «αν μου πουν ότι το παιδί μου το πυροβόλησε ένας καραγκιόζης επειδή τον αποκάλεσε μπάτσο. Στη δεύτερη περίπτωση, δε θα βρει παπάς να θάψει μετά…» και να σε περάσω για αγροίκο.

    Ευτυχώς που πρόλαβες και απεκατέστησες στο φτωχό μου μυαλό την εικόνα της ευγενού γαλλίδος ,με πιάνο και μπαλέτο, που πάντα είχα για σένα.

    @Διαγόρα και λοιποί

    Νομίζω ότι για όλο αυτό το μπάχαλο ευθύνεται η ανεπαρκής διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης,των μαθηματικών και τής φυσικοχημείας στα σχολεία.

    Μόλις αυτά αποκατασταθούν, μαζί με ολίγη ή περισσότερη από Άνταμς Σμιθ και Φουκουγιάμα, θα ξεπηδήσει ο υπεράνθρωπος και η ιδανική πολιτεία των ορθολογιστών που θα ζούν ευτυχισμένοι νύν και αεί τρεφόμενοι με τις σούπερ μεταλλαγμένες τροφές και αντικαθιστώντας τα ελαττωματικά τους κύτταρα μέσω της βιοτεχνολογίας.

    Νομίζω ότι τα ανωτέρω τα έχουν αντιληφθεί και οι συνομήλικοι του Αλέξη και τα εκφράζουν σε μια επιστολή τους που μοιραζόταν αυτές τις μέρες:

    «ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ!
    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
    Δεν είμαστε τρομοκράτες, «κουκουλοφόροι», «γνωστοί-άγνωστοι»
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ!
    Αυτοί, οι γνωστοί-άγνωστοι….
    Κάνουμε όνειρα -μη σκοτώνετε τα όνειρά μας!
    Έχουμε ορμή – μη σταματάτε την ορμή μας.
    ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!
    Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς.
    Τώρα κυνηγάτε το χρήμα, νοιάζεστε μόνο
    για τη «βιτρίνα», παχύνατε, καραφλιάσατε,
    ΞΕΧΑΣΑΤΕ!

    Περιμέναμε να μας υποστηρίξετε,
    Περιμέναμε να ενδιαφερθείτε,
    να μας κάνετε μια φορά κι εσείς περήφανους.
    ΜΑΤΑΙΑ!
    Ζείτε ψεύτικες ζωές, έχετε σκύψει το κεφάλι,
    έχετε κατεβάσει τα παντελόνια και περιμένετε
    τη μέρα που θα πεθάνετε.
    Δε φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε
    δεν δημιουργείτε!
    Μόνο πουλάτε κι αγοράζετε.
    ΥΛΗ ΠΑΝΤΟΥ
    ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ

    Που είναι οι γονείς; Που είναι οι καλλιτέχνες;
    Γιατί δε βγαίνουν έξω να μας προστατέψουν;
    ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!
    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Υ.Γ.: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα
    ΕΜΕΙΣ
    κλαίμε κι από μόνοι μας.»

  87. Νίκος said

    «Επιστολές» παρομοίου ύφους κυκλοφορούν χρόνια από inbox σε inbox ανάμεσα σε βιντεάκια, ανέκδοτα και ppt.
    Συνήθως από την άχρωμη συνάδελφο με τα κουκλάκια στο γραφείο που στέλνει και τα slide show με σκυλάκια και γατάκια…
    Αποψή μου είναι ότι «επιτυχία δεν είναι στα 45 σου να σκέφτεσαι σαν παιδί», αλλά να θυμάσαι ότι σαν παιδί και εσύ σκεφτόσουν έτσι, και να συμπεριφέρεσαι στο παιδί ‘κατάλληλα’.
    Καθε παιδί 10 χρονών ως επερώτηση στο «Ποιός φτιάχνει τα λεφτά», αφού αξιολογήσει την απάντηση, λέει «Και γιατί δεν τυπώνουμε λεφτά να έχουμε να ξοδεύουμε;»
    Στα 16 συνήθως ρωτάει (ισως «αναρωτιέται», καθώς ο μπαμπάς δεν είναι πρόχειρος πια για κουβέντα) «γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ένα κόσμο με ειρήνη χωρίς πολέμους;»
    Τα ερωτήματα της κάθε ηλικίας απαντώνται αργότερα βάσει της σωρευούμενης εμπειρίας, οπότε φτάνεις στα 45 και διαβάζοντας τέτοια, κουνάς το κεφάλι και σκέφτεσαι «Θα μεγαλώσετε και σεις…»
    Η κοινωνία είναι μια μηχανή, και στο σταυροδρόμι που θα φτάσεις αργά η γρήγορα για να την αντιμετωπίσεις, θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα την υπηρετήσεις ή θα την σαμποτάρεις, αν θα προσπαθήσεις να την βελτιώσεις ή θα αδιαφορήσεις για αυτή, ή τελικά αν θα ψαξεις να βρεις τα cheats…
    Και απλά στα 15 σου δεν ξέρεις ούτε που είναι το joystick…

  88. avonidas said

    @ Νίκος

    Και απλά στα 15 σου δεν ξέρεις ούτε που είναι το joystick…

    Εγώ ήξερα, εγώ ήξερα! ;-)

  89. Enas sto xwma xilioi ston agwna said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  90. ΕΛΣΑ said

    ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΥΡΑ ΟΣΑ ΛΕΣ…

  91. Πάντως, με τη γνώμη του Πορτοκαλεώνα φαίνεται να συμφωνεί και ο Τάκης Καμπύλης σε άρθρο του στην Καθημερινή της 12ης Δεκεμβρίου: Οταν η «κοινή γνώμη» δικάζει

  92. Προς όλους σας
    Δεν βλέπετε τίποτα.
    Δεν ακούτε κανένα.
    Δεν παρακολουθείτε τις εξελίξεις.

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ, ΕΓΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ δεν είμαστε στους δρόμους αυτές τις μέρες ούτε γιατί είμαστε αναρχικοί, ούτε γιατί υποστηρίζουμε κάποιο κόμμα και μας έπιασε η σκορδοκαίλα να νικήσουμε στις εκλογές που ονειρευόμαστε, ούτε γιατί μισούμε όλους τους μπάτσους.
    Ήμαρτον, δεν έιναι εμφύλιος μεταξύ μπάτσων και άγριων πολιτών.
    Είμαστε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε για το κράτος αδίκου και για τις αντιδημοκρατικές λειτουργίες του, οι οποίες οδηγούν τελικά αρκετά συχνά στο βασανισμό και στο θάνατο ανθρώπων. Υπάρχει ένα ρημαδοβιβλιαράκι που λέγεται ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Ας το διαβάσετε και ας κρίνει ο καθένας με τη δική του ματιά αν και πόσα άρθρα αυτού του «βιβλίου» παραβιάζονται.
    Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει την άποψη μου, έτσι από περιέργεια, για τις αντισυνταγματικές, άρα και αντιδημοκρατικές πρακτικές των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων
    http://www.ledakafetzi.blogspot.com

    Σταματήστε πάντως αυτό το ξεκατίνιασμα. Η οργή του κόσμου έχει αιτία, είτε γιατί έτσι είτε γιατί γιουβέτσι. Τώρα μέσα σε αυτό το μπάχαλο γίνονται και λάθη και φουντώνουν πάθη. Ο πρώτος αναμάρτητος…γιατί πολλοί από σας το παίζουν αμέμπτου ηθικής και παραδειγματικής ωριμότητας….καλοί μου χριστιανοί.Μια αναπάντεχη εξέγερση είναι, μη σχεδιασμένη, μη οργανωμένη, η οποία τροφοδοτείται ασταμάτητα από την προκλητική στάση της κυβέρνησης. Όλα τα άλλα πλέον έιναι…αναλύσεις του…πισινού.

    OMADEON χαίρομαι για τη γνωριμία, by the way. Θα χαζέψω το μπλογκ σου εντός των ημερών

  93. omadeon said

    @Λήδα κι εγώ χαίρομαι, ιδιαίτερα για τα δυνατά σου κείμενα πάνω στο θέμα.

    Ομως φοβούμαι ότι… πράγματι, η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει, προ πολλού.
    Οπως λέει κι η Λήδα
    Είμαστε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε για το κράτος αδίκου και για τις αντιδημοκρατικές λειτουργίες του, οι οποίες οδηγούν τελικά αρκετά συχνά στο βασανισμό και στο θάνατο ανθρώπων. Υπάρχει ένα ρημαδοβιβλιαράκι που λέγεται ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Ας το διαβάσετε και ας κρίνει ο καθένας με τη δική του ματιά αν και πόσα άρθρα αυτού του “βιβλίου” παραβιάζονται.

    ΑΥΤΟ είναι τώρα το θέμα. Κι εγώ ψάχνοντας βρήκα τόσα πολλά ανατριχιαστικά στοιχεία ώστε… δεν ξέρω ΠΟΥ και ΠΩΣ να τα βάλω στο μπλογκ. Δείτε π.χ. αυτό εδώ, όσον αφορά το «κράτος αδίκου»:
    http://www.geocities.com/anarcores/kozanh.html
    «OI ΜΠΑΤΣΟΙ ΣΠΑΝΕ ΠΛΑΚΑ – ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΑΙΔΕΣ! (ΚΟΖΑΝΗ)»

    Αλλά… βλέπετε, αυτή η κραυγαλέα απαλλαγή αστυνομικών που ΕΚΑΨΑΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, πέρασε ΤΟΣΟ απαρατήρητη που… ακόμη κι εγώ ΔΕΝ την ήξερα. Την έμαθα ψάχνοντας για υλικό γύρω από αστυνομικές αυθαιρεσίες λόγω της δολοφονίας του Αλέξη και των «επεισοδίων».

    Υπάρχουν ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ που δυσκολεύομαι όπως είπα να τα διαχειριστώ. Και ναι μεν υπάρχουν νέες τεχνολογίες για καλύτερη διαχείριση αλλά ακόμη δεν εφαρμόζονται στα μπλογκ. (Για το θέμα θα γίνει προσεχώς ποστ)

  94. telis said

    poli kali prosegisi……..

  95. […] επικαιρότητα στα οποία εγώ μέχρι στιγμής έχω δώσει λίγη μόνο σημασία, αλλά ενδεχομένως κάποιοι σχολιαστές να επιθυμούν να […]

  96. mitsakos said

    Γεια σου Διαγόρα, χαρήκα πολύ που ανακάλυψα τη σελίδα σου. Ενα μικρό ετεροχρονισμένο σχόλιο θέλω να κάνω σε αυτό:

    «Ώπα ρε παιδιά, σπουδαία επανάσταση είναι αυτή, που το καθεστώς θεωρεί τους επαναστάτες τόσο ανάξιους λόγου και γελοίους ώστε να βάζει την αστυνομία να τους δέρνει αντί να τους πυροβολεί!»

    Το κράτους διά μέσου των αστυνομικών δεν την χαρίζει σε κανέναν και δεν θεωρεί κανέναν εξεγερμένο ανάξιο λόγου. Οτι οι μπάτσοι δέρνουν και βασανίζουν αντί να πυροβολούν μαζικά και απροκάληπτα ότι κινείται και δεν τους αρέσει (που και πυροβολούν και σκοτώνουν με τα χημικά που ρίχνουν) δεν είναι επειδή δεν θέλουν. Θέλουν αλλά δεν μπορούν. Και αυτό δεν είναι δώρο του κράτους στη κοινωνία των ανθρώπων αλλά «δικαίωμα» για το οποίο χύθηκε αίμα σε όλα τα μέρη του κοσμού. Είναι «δικαίωμα» που «κέρδισε» ο ανθρωπος στον ατέλειωτο αγώνα του ενάντια στην σε κάθε οργανωμένη εξουσία.

    Ευχαριστώ.

  97. Γειά σου Μητσάκο, και καλώς όρισες.

    Ένας τρόπος να το δεις είναι ως δικαίωμα που κέρδισαν κάποιοι εξεγερμένοι μέσω του αγώνα τους. Ένας άλλος τρόπος να το δεις είναι απλά ως εφαρμογή της ένομης τάξης, (βλέπε Thomas Hobbes,) την οποία τόσο απεχθάνονται οι αντιεξουσιαστές.

  98. Νομίζω πως είναι σημαντικό, όταν ασχολείται κάποιος με την πολιτική, να διατηρεί την αυτονομία του, την μοναδικότητα της σκέψης του και την φαντασία του. Κάτι που πολύ λίγοι καταφέρνουν να κάνουν μέσα από τους μηχανισμούς κομμάτων.
    Επίσης πάντα έβλεπα με καχυποψία τις απόλυτες αλήθειες και τα ευαγγέλια, τους «μοναδικούς δρόμους προς τα εμπρός» στην πολιτική. Θεωρητικά, τέτοιοι απόλυτοι κανόνες λείπουν από τον αναρχικό χώρο. Επαναλαμβάνω θεωρητικά.

    Με αυτή την έννοια, καθώς και με την εμμονή στην άμεση δημοκρατία και στην ελαχιστοποίηση της λογικής της αντιπροσώπευσης, η αναρχία μου είναι ελκυστική. Πρακτικά, οι περισσότερες αναρχικές οργανώσεις στην ελλάδα αναλώνονται σε συγκρούσεις με την καταστολή και εκφράζονται δογματικά εστιάζοντας στο μίσος και την εκδίκηση. Κάποιοι αμερικάνοι αναρχικοί από το δίκτυο znet, καλεσμένοι στο φεστιβάλ BFEST του περιοδικού βαβυλωνία είπαν στην ομιλία τους πως η εμμονή με την σύγκρουση με την αστυνομία κρύβει τις περισσότερες φορές Τεμπελιά. Τεμπελιά για σοβαρή δουλειά με τον κόσμο, όπως πχ την οργάνωση συνδικαλισμού έξω από κομματικά μαντριά. Φυσικά απλώθηκε ένα μουρμουρητό δυσαρέσκειας στην αίθουσα. Νομίζω και γω πως αυτή είναι η αλήθεια όμως.

    Μεγάλοι αναρχικοί όπως ο Μαλατέστα μπορεί να μην καταδίκαζαν γενικά και αόριστα την βία, μα καταδίκαζαν την βία που ξεκινά από την εκδίκηση και το μίσος. Γιαυτό και έφτασε να πει πως «Αν προκειμένου να κερδίσουμε πρέπει να στήσουμε κρεμάλες στις πλατείες, προτιμώ να χάσουμε».

  99. Πολύ σωστός και διαβασμένος ο Robopsychologist.

    Γράφοντας «Θεωρητικά, […] Επαναλαμβάνω θεωρητικά» Δείχνεις να έχεις απόλυτη επίγνωση του προβλήματος. Θα αδράξω την ευκαιρία να παραθέσω ένα γνωμικό: «Θεωρητικά, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη. Στην πράξη όμως υπάρχει.»

  100. vangos271 said

    Φίλε Διαγόρα,

    Με συγχωρείς για το καθυστερημένο σχόλιο,τρία χρόνια μετά τα γεγονότα,αλλά τώρα είδα την επιστολή σου και δε μπορώ να μη σχολιάσω.Προφανώς νόμιζες οτι θα τη διαβάσουν μόνο δεκαεξάχρονα.Απο τον τρόπο που περιγράφεις το αναρχικό σου παρελθόν καταλαβαίνω οτι αυτό το παρελθόν ποτέ δεν υπήρξε.Πόνταρες στο γεγονός(όπως κι έγινε),οτι οι περισσότεροι σχολιαστές θα σταθούνε στο δεύτερο μέρος της επιστολής όπου δίνεις συμβουλές στα παιδιά και δεν σου πέρασε απο το μυαλό ότι ανάμεσα στο πλήθος μπορεί να βρεθεί και κάποιος που πραγματικά ανήκει στο χώρο και μπορεί να καταλάβει απο τον τρόπο περιγραφής,αν αυτά που περιγράφονται είναι αλήθεια ή ψέματα.Όταν κάποιος είναι αναρχικός(φύσει και θέσει),δεν είναι αναρχικός για ενάμιση χρόνο.Είναι για όλη του τη ζωή.Άθελά σου μέσα στα τόσα ψέματα,ρίχνεις και μια αλήθεια.Ότι μετά απο ενάμιση χρόνο κατάλαβες το μάταιο του όλου πράγματος και σταμάτησες.Προηγουμένως όμως μέσα σ’ενάμιση χρόνο ούτε λιγο ούτε πολύ περιγράφεις πως γκρέμισες το κράτος.Πρόσεξε,αν μου απαντήσεις να επικεντρωθείς ακριβώς σ’αυτό που λέω.Δεν αμφισβητώ οτι μπορεί να συμμετείχες στο αναρχικό κίνημα,οτι μπορεί να πέταξες καμιά μολότωφ,οτι μπορεί να ήσουνα σε κάποια κατάληψη,αμφισβητώ το πορτραίτο του εαυτού σου που βγαίνει απο τις περιγραφές σου,δηλαδή πανω κάτω σαν του »Μπακούνιν» της Ελλάδας.Κι αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο παρακάτω όταν αρχίζεις τις συμβουλές.Παίρνεις το ύφος ογδοντάχρονου παππού που συμβουλεύει τα εγγόνια του με παραμύθια.Επικίνδυνα όμως παραμύθια.Γιατί δίνουν στα παιδιά μια ψεύτικη αίσθηση της πραγματικότητας.Δηλαδή για τον τεράστιο,αληθινό κόσμο εκεί έξω που περιμένει να τον ανακαλύψουν.Γι’αυτό πρέπει ν’αποδεσμευτούν απο το μικρόκοσμο των Εξαρχείων.Φυσικά και πρέπει ν’αποδεσμευτούν.Αλλά οχι για να συναντήσουν ενα παράδεισο.Αλλά μια κόλαση μεγαλύτερη.Φυσικά και πρέπει να σταματήσουν τις μικροσυγκρούσεις με τους μπάτσους,αλλά οχι για να σταματήσουν και να βολευτούν.Για να δουν το πρόβλημα μεγαλύτερο και παγκόσμιο,όπως ακριβώς είναι.Για να συνειδητοποιήσουν,οτι σ’όλες τις μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου τουλάχιστον,υπάρχουν τα εκεί Εξάρχεια που περιμένουν να ενωθούν μαζί τους και να γίνουν ενα μεγάλο ποτάμι που θα καταπνίξει το σύστημα που τους καταπιέζει και τους συνθλίβει.Αυτή δυστυχώς είναι η μοίρα του αληθινού αναρχικού σ’όλη του τη ζωή.Υπάρχει,ζει και αναπνέει για τη μέρα που θα απαλλάξει τον εαυτό του και τον κόσμο ολόκληρο απο το καρκίνωμα που λέγεται καπιταληστρικό σύστημα.Κλείνοντας δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο σχόλιό σου»οτι και να γίνει αποκλείεται να γίνει απο κάποιους που δεν έχουν σπουδάσει κάτι».Απο πότε η επανάσταση συνδέεται απαραίτητα με τη μόρφωση?Και δε μιλάω για επαναστάσεις στο χώρο της τέχνης,των γραμμάτων,της επιστήμης κτλ.Αλλά για επαναστάσεις ανατροπής πολιτικοκοινωνικών συστημάτων.Ιστορικά και διαχρονικά αν το δεις,μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.Η μόρφωση σε απομακρύνει απο τους χώρους της αντίδρασης.Σε βάζει στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας.Στα μεγάλα σαλόνια.Καμια επανάσταση δεν ξεκίνησε ποτέ απ’τα μεγάλα σαλόνια.Πάντα εμπρός της γης οι κολασμένοι κι οι πεινασμένοι.

  101. Τα συμπεράσματά σου από το διάβασμα του κειμένου μου είναι όλα λάθος, προφανώς επειδή το διάβασες με ιδιάζουσα προκατάληψη.

    Αυτό είναι αναμενόμενο, αφού ξεκινάς από νοσηρή αφετηρία: αν νομίζεις ότι κάποιος που «αποδεσμεύεται από τον μικρόκοσμο των Εξαρχείων» και γνωρίζει τον κόσμο συναντά «μια κόλαση μεγαλύτερη», λυπάμαι για ‘σένα.

    Είσαι επίσης και άσχετος: όχι πως δέχομαι ότι το αντίθετο της αμορφωσιάς είναι τα «μεγάλα σαλόνια», ούτε πως υποστήριξα εγώ ποτέ ότι οι επαναστάσεις ξεκινάνε από «μεγάλα σαλόνια», ούτε πως πρότεινα εγώ σε κανέναν να κάνει καμία επανάσταση, αλλά μια και εσύ ανέφερες «Καμια επανάσταση δεν ξεκίνησε ποτέ απ’τα μεγάλα σαλόνια», μάθε ότι όλες οι γνωστές φυσιογνωμίες των αναρχικών (Μιχαήλ Μπακούνιν, Πιότρ Κροπότκιν, Πιέρ Προυντόν, Ηένρυ Θερώ, Μπέρτραντ Ράσσελ, Νόαμ Τσόμσκι κλπ) ήταν (ή είναι) μορφωμένοι και ταξιδευμένοι άνθρωποι, συνήθως μάλιστα και εύποροι. Ακόμα και ο Μαλατέστα, που θεωρείται μια από τις πιο «λαϊκές» αναρχικές φυσιογνωμίες, είχε ξεκινήσει να σπουδάζει ιατρική πριν τον διώξουν από το πανεπιστήμιο επειδή ήταν «άτακτος». Επίσης κι αυτός ταξίδεψε, αλλά επειδή οι «αταξίες» του τον ανάγκασαν να αυτο-εξοριστεί για ένα διάστημα.

  102. vangos271 said

    Φυσικά και ήταν όλοι μορφωμένοι και ταξιδεμένοι.Εσένα περίμενα να μου το πείς.Ο Κροπότκιν κυρίως είχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει συνεχώς εξαιτίας του οτι καταγόταν απο πλούσια οικογένεια και δεν είχε ανάγκη να σκέφτεται πόσα χρήματα θα ξοδέψει.Τα συμπεράσματά του απο τα τόσα ταξίδια του είναι καταγεγραμμένα στα κείμενά του και ιδιαίτερα στο βιβλίο »Αναμνήσεις ενος επαναστάτη».Οι μεγάλες προσωπικότητες του αναρχικού κινήματος,ακριβώς επειδή ήταν μορφωμένοι με τη γενικότερη έννοια του όρου,κι οχι με τα στενά όρια των τεσσάρων τοίχων ενός πανεπιστημίου,αποφάσισαν οτι στη ζωή τους θα ζήσουν τα πάντα ή θα μαζέψουν όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν.Για παράδειγμα,μια και αναφέρεις τον Χένρυ Θόρω γιατί δε λές οτι για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν στα μεγάλα σαλόνια των κύκλων της αμερικάνικης διανόησης,ενώ αργότερα αποφάσισε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σαν ερημίτης με μια σκηνή?Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά αυτά που γράφω,θα καταλάβεις οτι κατηγορώ το ύφος που βγαίνει απο το δικό σου κείμενο.Μπορεί να το έχω παρεξηγήσει,αλλά μου φαίνεται σαν ύφος καθηγητή γυμνασίου που απευθύνεται σε 13άχρονα.Είναι σαν να τους λες εγκαταλείψτε τα Εξάρχεια γιατί σας περιμένει ένας παράδεισος.Όταν όλοι οι θεωρητικοί του αναρχισμού καταγράφουν τις εμπειρίες τους απο τις χώρες που έχουν επισκεφτεί και καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι οι μηχανισμοί της εξουσίας είναι διεφθαρμένοι παντού μέχρι το μεδούλι,κι οτι η οργανωμένη λαική αντίσταση είναι η μόνη διέξοδος για την ανατροπή της κατάστασης.Υστερούνε στο οτι δεν αναφέρουν καθόλου το »μετά»την ανατροπή της εξουσιαστικής ιεραρχίας,αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

  103. Η βασική διαφορά ανάμεσα σ’ εμένα και τον καθηγητή, (πέρα του ότι ο καθηγητής είναι διορισμένος να πει αυτά που λέει, ενώ εγώ είμαι αυτόκλητος,) είναι ότι εγώ μιλάω 100% από προσωπική εμπειρία, ενώ ο καθηγητής μιλάει θεωρητικά. Δεν λέω «εγκαταλείψτε τα Εξάρχεια γιατί σας περιμένει ένας παράδεισος», λέω «εγκαταλείψτε τα Εξάρχεια γιατί είναι μια κόλαση, και καθόλου αντιπροσωπευτικά του πως είναι ο κόσμος εκεί έξω». Το ύφος μου είναι ύφος 40άρη που «έχει βρεθεί εκεί, το έχει κάνει αυτό» και απευθύνεται σε άτομα μικρότερης, κατά τεκμήριο, ηλικίας που έχουν την ατυχία να βρίσκονται ακόμα σε αυτό το στάδιο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αν το θεωρείς αυτό εξ ορισμού μεμπτό, η θεώρησή σου καταγράφηκε. Όπως ίσως να φαντάζεσαι, δεν τη συμμερίζομαι.

Σχολιάστε