Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Νέα Σελίδα: Το Σύνταγμα της Ελλάδας

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/11/29

Η έκδοση 2008 του Συντάγματος της Ελλάδας για την οποία είχα κάνει λόγο σε προηγούμενο άρθρο μου τελικά δεν είναι απαλλαγμένη από προβλήματα όπως αρχικά νόμιζα· για την ακρίβεια, λίγα μόνο είναι τα προβλήματα που λύνει, και πρακτικά είναι τόσο άχρηστη όσο και η προηγούμενη επίσημη έκδοση.  Έτσι λοιπόν είπα να κάνω κι εγώ μία προσφορά στο έθνος: εξήγαγα το κείμενο από το .pdf, το επαναμορφοποίησα, επιδιόρθωσα τα διάφορα προβλήματά του, πρόσθεσα συνδέσμους που διευκολύνουν τη δημιουργία παραπομπών, και το παραθέτω ολόκληρο σε μια νέα σελίδα για να είναι εύκολα αναζητήσιμο οποιοδήποτε σημείο του.

Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω

Το Σύνταγμα της Ελλάδας

σε μορφή απρόσμενα χρήσιμη.

Για να καταστήσω εύκολη τη δημιουργία παραπομπών μετέτρεψα την επικεφαλίδα του κάθε άρθρου καθώς και τον αριθμό της κάθε παράγραφου σε αυτοαναφερόμενο σύνδεσμο. Αντιγράφοντας έναν τέτοιο σύνδεσμο έχετε στα χέρια σας μία παραπομπή στο ακριβές σημείο του Συντάγματος που σας ενδιαφέρει, και δίνοντας αυτή την παραπομπή στον αναγνώστη σας τον γλιτώνετε από τον κόπο της χειροκίνητης αναζήτησης για το ίδιο σημείο.  Για παράδειγμα, ακολουθώντας αυτό τον σύνδεσμο προς το Άρθρο 3, Παράγραφο 3 του Συντάγματος θα δείτε ότι όχι μόνο θα ανοίξει η σελίδα με το Σύνταγμα, αλλά θα εμφανιστεί επίσης μπροστά σας η συγκεκριμένη παράγραφος 3 του άρθρου 3.

Επειδή οι παρεμβάσεις που χρειάστηκε να κάνω στο κείμενο ήταν εκτενείς, υπάρχει πιθανότητα να έχω εισάγει λάθη άθελά μου, πιθανότατα κάποιο linebreak εκεί που δεν έπρεπε, ή κάποια αλλοίωση σε σημεία στίξης. Αν προσέξετε κάποιο λάθος, παρακαλώ ειδοποιήστε με.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης αυτής της σελίδας προσκαλώ όσους αναγνώστες ενδιαφέρονται να αφήσουν σχόλιο υποδεικνύοντας τα σημεία εκείνα του Συντάγματος της Ελλάδας που χρειάζονται αναθεώρηση έτσι ώστε το Σύνταγμα της χώρας να εκκοσμικευθεί. Όποιος προλάβει ας υποδείξει τα προφανή και πασίγνωστα, και όποιος έχει όρεξη ας ξετρυπώσει τα όχι-και-τόσο προφανή και πασίγνωστα.  Καλό ψάξιμο!  C-:=

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

18 Σχόλια προς “Νέα Σελίδα: Το Σύνταγμα της Ελλάδας”

  1. Προσθέτω το παρακάτω ως σχόλιο επειδή είναι δευτερεύουσας σημασίας και επειδή αν αποτελούσε μέρος του άρθρου θα τρόμαζαν οι αναγνώστες από την έκτασή του.

    Ακολουθεί γκρίνια σχετικά με τα κουλουβάχατα των επισήμων εκδόσεων του Συντάγματος της Ελλάδας που έχουμε δει μέχρι τώρα σε ηλεκτρονική μορφή, μαζί με περιγραφή των προβλημάτων από τα οποία έπασχε το συγκεκριμένο κείμενο που επιδιόρθωσα. Αν δεν σας ενδιαφέρει η γκρίνια, προσπεράστε αυτό το σχόλιο και πηγαίνετε στο επόμενο.

    Η Βουλή των Ελλήνων έχει ένα πλούσιο ιστορικό εκτρωματικών προσπαθειών σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και γενικά τα μέσα που φαντάζουν «νέα» σε εκείνους που τη στελεχώνουν, προφανώς λόγω του αισχρά αναξιοκρατικού τρόπου με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις εκεί μέσα, ο οποίος ουσιαστικά εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει ποτέ κάποιος σε αυτό το κτίριο που να έχει επαρκείς γνώσεις νέων τεχνολογιών ώστε να φτιάξει κάτι σωστό, ή να συντάξει σωστά έναν διαγωνισμό ανάθεσης έργου σε εργολάβο, ή να αξιολογήσει το έργο του εργολάβου.

    Ένα κατ’ εξοχήν παράδειγμα μίας τέτοιας εκτρωματικής προσπάθειας στις νέες τεχνολογίες είναι η προηγούμενη επίσημη έκδοση του Συντάγματος της Ελλάδας, το περίφημο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) της 18ης Απριλίου του 2001 που κυκλοφορούσε μέχρι πρότινος σε μορφή .pdf (και διατίθεται ακόμα από τον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης) το οποίο είναι κωδικοποιημένο κατά έναν εντελώς διεστραμμένο τρόπο ώστε να είναι αδύνατον να αντιγραφεί κείμενο από αυτό (γιατί βγαίνουν κολυβογράμματα) ή να γίνει αναζήτηση μέσα στο κείμενό του (τουλάχιστον από όποιον δεν κατέχει κολυβογράμματα.) Το pdf εκείνο ήταν δηλαδή εντελώς άχρηστο για οποιαδήποτε χρήση εκτός από… εκτύπωση, καθιστώντας έτσι την ύπαρξή του σε ψηφιακή μορφή ένα ιδιαίτερα πετυχημένο είδος εμπαιγμού, πράγμα βέβαια που μετά από προσεκτικότερη σκέψη μοιάζει μάλλον ταιριαστό ως έργο της Βουλής των Ελλήνων, αφού έτσι κι αλλιώς είναι λίγο-πολύ γνωστό για το κάθε τι που αφορά τους πολιτικούς αυτής της χώρας, τα έργα και τις ημέρες τους, ότι περί εμπαιγμού πρόκειται.

    Έτσι λοιπόν η έκδοση 2008 του Συντάγματος της Ελλάδας αποτελεί την ελάχιστη δυνατή βελτίωση απέναντι στον προκάτοχό της, βελτίωση η οποία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πέρασαν επτά χρόνια για να κατορθωθεί, καθιστά τη νέα έκδοση επάξιο συνεχιστή της παράδοσης του εμπαιγμού που έχουμε συνηθίσει.

    Η βελτίωση που έχει γίνει είναι ότι το κείμενο μπορεί πλέον να αντιγραφεί και να επικολληθεί σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, και το αποτέλεσμα που προκύπτει φαίνεται να είναι οπτικά ορθό. Μέχρι εκεί όμως: η λέξη κλειδή είναι το «φαίνεται». Αν θελήσουμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο με το αντιγραμμένο κείμενο πέρα από το να το διαβάσουμε ή να το τυπώσουμε, συναντάμε πάλι σαν τοίχο μπροστά μας την παλιά γνώριμη ανικανότητα του δημοσίου υπαλλήλου που έχει στοιχειώσει το κείμενο και το κάνει να μην δουλεύει.

    Το πρόβλημα από το οποίο πάσχει το κείμενο είναι ότι το κάθε ένα ελληνικό γράμμα για το οποίο υπάρχει όμοιο στην όψη λατινικό γράμμα έχει αντικατασταθεί με το λατινικό όμοιό του. Αυτό σημαίνει ότι όπου βλέπουμε, για παράδειγμα, «Ρ» δεν πρόκειται για το ελληνικό «ρω», παρά για το λατινικό «πι», όπου βλέπουμε «Η» δεν πρόκειται για το ελληνικό «ήτα», παρά για το λατινικό «έιτς», όπου βλέπουμε «ο» δεν πρόκειται για το ελληνικό «όμικρον», παρά για το λατινικό «οου», και ούτω καθ’ εξής. Τα λατινικά γράμματα είναι διάσπαρτα ανάμεσα στα υπόλοιπα ελληνικά γράμματα, και επειδή είναι ίδια στην όψη με τα αντίστοιχα ελληνικά, δεν ξεχωρίζουν.

    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αρχείο .pdf να ανασύρεται μεν από διαδικτυακές αναζητήσεις, καθώς οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης είναι αρκετά έξυπνες ώστε να λαμβάνουν τέτοιες κωδικοποιητικές «τσαχπινιές» υπόψιν τους, αλλά κάνοντας λήψη του αρχείου στον υπολογιστή μας, ανοίγοντάς το, και επιχειρώντας να εκτελέσουμε την ίδια αναζήτηση μέσα στο αρχείο .pdf, η αναζήτηση αποτυγχάνει, καθώς το Adobe Acrobat Reader δεν είναι τόσο «τσαχπίνικο». Αν αντιγράψουμε το κείμενο από το Acrobat Reader και το επικολλήσουμε σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, το κείμενο μοιάζει να είναι μιά χαρά, αλλά η αναζήτηση εξακολουθεί βέβαια να μην δουλεύει. Για παράδειγμα, μία αναζήτηση για τη λέξη «Ομοουσίου» δεν ανασύρει κανένα αποτέλεσμα, αν γυρίσουμε όμως το πληκτρολόγιο στα αγγλικά και αντικαταστήσουμε το κάθε ένα από τα τρία ελληνικά «ο» με ένα αγγλικό «ο», τότε η αναζήτηση θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

    Θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό το μπέρδεμα οφείλεται σε καθαρή βλακεία εκ μέρους των αρμοδίων που ασχολήθηκαν με την ηλεκτρονική έκδοση του Συντάγματος της χώρας μας, γιατί άν τυχόν σκέφτηκε άνθρωπος κάτι τόσο στρεβλό, το κατόρθωμά του παραείναι σατανικό για να το χωρέσει ο νους μου.

    Εγώ λοιπόν διόρθωσα αυτά τα προβλήματα, (ας είναι καλά το search & replace με regular expressions και tagged expression substitution,) κι έτσι οποιαδήποτε αναζήτηση θα πρέπει να δουλεύει κανονικότατα στη δική μου έκδοση του Συντάγματος της Ελλάδας. Επίσης πρόσθεσα και τους αυτοαναφερόμενους σύνδεσμους έτσι ώστε να παρέχω κάτι χρήσιμο στη διαδικτυακή κοινότητα.

  2. Νίκος said

    Η ανικανότητα που αναφέρεις εκτείνεται σε όλο τον δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχει ΙΤ παιδεία ούτε στο ελάχιστο.
    Ολα τα έγγραφα που κυκλοφορούν είναι φτιαγμένα για να τυπωθούν μόνο. Οπου βρίθουν από υβριδικές λέξεις με ομοιόγραφους λατινικούς χαρακτήρες. Το ΤΑΒ είναι άγνωστο, και οι λέξεις στοιχίζονται με SPACES. Θα έπρεπε να υπάρχει Επιθεώρηση με αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία, και να στέλνει για (επανα)πιστοποίηση τους βιαστές του office.[Για αυτό μιλάμε, ας όψεται η χειραψία Αλογοσκούφη/Gates].
    Και φυσικά δεν μιλάμε για να στείλει mail ο ένας στον άλλο. Οοοοοοχι, μια ολοσέλιδη λίστα πρέπει να την τυπώσει ο αποστολέας, να την στείλει χάρτινη, και ο παραλήπτης να την ξαναπληκτρολογήσει. Μαγεία!
    Οσον αφορά το search, υπάρχει ένα φανταστικό εργαλείο BROWSING BOOSTER που μειώνει τον χρόνο αναζήτησης στο ελάχιστο!!

  3. cofeemaker said

    @ Διαγόρας
    μήπως αν αυτός ο υπότιτλος «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» άλλαζε σε «Στο όνομα της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»;
    έτσι για να μπορέσω να διαβάσω και παρακάτω βρε αδερφέ….

  4. Νίκο, LOL!

    Ήταν κάποτε ένας δημόσιος υπάλληλος που είχε πάνω στο γραφείο του ένα κομπιουτεράκι τσέπης και στην οθόνη του υπολογιστή του το Excel και διάβαζε αριθμούς από το Spreadsheet και τους πληκτρολογούσε στο κομπιουτεράκι για να τους αθροίσει.

    Coffeemaker, καλώς όρισες. Η πρώτη φράση του Συντάγματος είναι λοιπόν και η πρώτη που θέλει αλλαγή. Καλή αρχή.

    Ας κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και ας διαβάσουμε παρακάτω.

  5. Δυστυχώς η παραποίηση των νομικών κειμένων από τις κρατικές υπηρεσίες υποψιάζομαι ότι είναι επιτηδευμένη, όσο και αν αυτό ο νους σας το θεωρεί σατανικό. Πολλοί νόμοι, ιδιαιτέρως οι νόμοι που έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία, δεν υπάρχουν πουθενά. Ψάχνοντας το νόμο 1700/1987 με τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» γνωστός και ως νόμος Τρίτση, βρήκα ότι το Εθνικό Τυπογραφείο διαθέτει καθαρογραμμένη μορφή του νόμου σε pdf μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες με συνδρομή, ενώ στους υπόλοιπους πτωχούς διαθέτει μία εντελώς απαράδεκτη μορφή «svg», η οποία περιέχει σελίδα σελίδα το νόμο και πρέπει κανείς να εργαστεί προσωπικά αρκετή ώρα κάνοντας συρραφή ηλεκτρονική των σελίδων και εάν έχει ένα καλό πρόγραμμα pdf editing να δημιουργήσει ένα pdf αρχείο. (Σε καμία περίπτωση το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την παραγωγικότητα των πολιτών του, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δε θα το αναλύσουμε εδώ).

    Μόνο που το αποτέλεσμα για όποιον άτυχο τελικά ασχοληθεί με το svg αρχείο είναι μία κακής ποιότητας φωτοτυπία, με μουτζούρες και αλλοιώσεις, δηλαδή ένα έντυπο για γέλια. Για γέλια (ή μάλλον για κλάματα) είναι και όλη αυτή η διαδικασία στην οποία βάζει το ελληνικό κράτος τους πολίτες του στην προσπάθειά του να τον αγανακτήσει επινοώντας πραγματικά γραφειοκρατικούς δαιδάλους ακόμα και στην ηλεκτρονική του παρουσία. Μην αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί μιλάμε για ένα νόμο που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, με ευθύνη όλων των πρασινομπλέ κυβερνήσεων από το 1987, λόγω της γνωστής εκκλησιαστικής χούντας (άλλο θέμα πάλι). Εάν κάποιος δε διαθέτει μάλιστα το κατάλληλο λογισμικό είναι αδύνατο να δει αυτόν τον νόμο, ο οποίος δεν είναι δημοσιευμένος πουθενά αλλού.

    Σε καμία ιστοσελίδα και σε κανένα ιστολόγιο. Διότι το κράτος προέβλεψε να τονίσει ότι «Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και η διάθεση, με οποιονδήποτε τεχνικό ή ηλεκτρονικό τρόπο, των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από οποιονδήποτε τρίτο, εκτός του Δημοσίου, με σκοπό το κέρδος. Οι παραβάτες τιμωρούνται με βαρύτατα πρόστιμα (άρθρο 2 Ν.2349/1995 και άρθρο 26 του Ν.2738/1999).»

    Για του λόγου το αληθές δείτε το http://www.et.gr/search_laws#results και αναζητήστε στα κατάλληλα πεδία το νόμο 1700/1987. Διαβάστε και τη σχετική απαγόρευση.

    Εάν λοιπόν ακόμη αμφιβάλλετε ότι το κράτος επιτηδευμένα και σκόπιμα αποκρύπτει τους νόμους από τους πολίτες του, τους παραποιεί, επεμβαίνει στα κείμενα με κακές φωτοτυπίες και μετατροπή γραμμάτων σε ξένα όμοιά τους για να μην επιτρέπεται αναγνώριση, αναζήτηση, επεξεργασία και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική χρήση, νομίζω ότι τα παραπάνω θα σας κάνουν να πιστέψετε το αντίθετο.

    Δυστυχώς είμαι πεπεισμένος ότι ζούμε σε μία κοινωνία όπου η προπαγάνδα είναι η βασική πολιτική πράξη, το ψεύδος είναι η καθημερινή πολιτική πρακτική, και ο εκμηδενισμός της παιδείας, η προώθηση της πολιτιστικής υποκουλτούρας από το ΜΜΕ συνιστούν τη σύγχρονη δικτατορία που επιθυμεί αμνούς σε ποίμνια να ετεροκατευθύνονται και να ετεροπροσδιορίζονται κατά τρόπο πλέον απολύτως αυτόματο. Αντιδράσεις και επαναστάσεις δε νοούνται. Απαγορεύεται ακόμα και αυτή η ίδια η γνώση των νόμων, των δικαιωμάτων των πολιτών, σε λίγο και του ίδιου του Συντάγματος.

  6. Νίκος said

    Τον έχω τον νόμο σε ότι μορφή θες.
    Κάποια τευχη (π.χ. Α και Β) των ΦΕΚ στο Τυπογραφείο είναι με συνδρομή.
    Μπορεις να τα βρεις και στην Νομοτέλεια ή στο Νομος, αν έχεις εκεί συνδρομή.
    Αν τον χρειάζεται κανείς, πείτε μου να τον προωθήσω. Οπως και κάθε νόμο , π.δ. ή ΥΑ.

  7. Αδάμ Σαββίδη, καλώς όρισες.

    Άστα να πάνε. Το άλλο ωραίο με τα αρχεία .svg είναι ότι ο δημιουργός τους, η Adobe, έχει αναγγείλει ότι θα πάψει να τα υποστηρίζει. Μάλιστα πάει πολύς καιρός από τότε που διάβασα αυτή την είδηση, και κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη πάψει. Δηλαδή, η επιλογή αυτής της μορφής αρχείου από το Εθνικό Τυπογραφείο (ET) ήταν η πλέον άστοχη και ανενημέρωτη. Αλλά και τα υπόλοιπα που αναφέρεις τα έχω υπόψιν μου, και όλα μαζί συντελούν σε μία τραγική κατάσταση που μόνο σε μία τριτοκοσμική μπανανία όπως σε αυτή που ζούμε θα μπορούσε να συμβαίνει, όπου το κράτος απαιτεί από τον πολίτη να γνωρίζει το νόμο και συγχρόνως τον εμποδίζει να μάθει το νόμο.

    Πάντως, υπάρχει ένα παλιό καλό γνωμικό που λέει «ποτέ μην αποδίδεις σε κακία κάτι που μπορεί κάλλιστα να εξηγηθεί ως βλακεία».

    Νίκο και Αδάμ, σε αυτό το σημείο ενδιαφέρον θα είχε η συμβουλή ενός νομικού, για να μαθαίναμε αν εκείνο το «με σκοπό το κέρδος» σημαίνει ότι μπορεί κανείς να διαδίδει ελεύθερα οποιαδήποτε έκδοση του Εθνικού Τυπογραφείου αν το κάνει χωρίς σκοπό το κέρδος. Αν είναι έτσι, να ζητήσω από το Νίκο να μου στείλει ό,τι έχει και δεν έχει, και να το δημοσιεύσω εδώ.

  8. ellinaki said

    Αδαμ Σαββίδη,

    Θέτεις ένα θέμα που έχει πολλά παρακλάδια. Η έλλειψη πηγών πληροφόρησης και η γραφειοκρατία μπορεί να είναι βραχνάς στην ανοιχτή πληροφόρηση και τη δημόσια διοίκηση, αλλά για κάποιο λόγο δεν υπήρξε πότε πολιτική βούληση να μειωθούν. Το εναντίον, όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο η νομοθεσία, η πλοροφόρηση και οι σχετικές διαδικασίες γίνονται πιο σύνθετα, παρά ορισμένες βιτρίνες όπως τα ΚΕΠ, το site του εθνικού τυπογραφίου, κ.ο.κ.

    Εφόσον λοιπόν ορισμένα θέματα με απλούστατες λύσεις, που θα μπορούσε να είχε σκεφτεί και ένα μικρό παιδί, δεν διεκπεραιώνονται, προφανώς υπάρχει δόλος. Όχι απαραίτητα από την «κακιά» κεντρική εξουσία, αλλά από τους εκάστοτε φορείς. Όπως πολλές φορές το ξανασκέφτεσαι να πας να ζητήσεις χρήματα από το ασφαλιστικό σου ταμείο για τις ιατρικές σου δαπάνες, λόγω της ταλαιπωρίας που έχεις να υποστείς με τη γραφειοκρατίας, ή όπως πολλοί προσλαμβάνουν λογιστές διότι τα φορολογικά θέματα είναι ένας λαβύρινθος, έτσι ενδεχομένως να διατηρούνται και δυσεύρετα διάφορα δημόσια δεδομένα, όπως οι νόμοι και το Σύνταγμα του Κράτους.

  9. vloutis said

    ‘Οταν το Σύνταγμα είναι σαφές σ΄αυτό που λέει :

    «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
    ‘Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΡ ΑΥΤΟΥ…» κλπ κλπ…

    Κι όταν ζούμε και πάλι τραγελαφικά πράγμαατα που μόνο ο κυρίαρχος ΛΑΟΣ δεν φταίει…

    ΒΡΑΣΕ ΟΡΙΖΑ…

    Την πολύ (και βροχερή) καλησπέρα μου

    vloutis.wordpress.com
    vloutis.blogspot.com

  10. Νίκος said

    Σαφώς και μπορώ να κυκλοφορήσω ενα ΦΕΚ. Δεν μπορει να σου λέει «αγνοια νόμου δεν επιτρέπεται» και από την άλλη να είναι παράβαση η κυκλοφορία των νόμων. Απλά δεν μπορώ να τα βγάλω στο παζάρι για κέρδος.
    Ο Νομος και η Νομοτέλεια δεν μπορούν να εμπορευτούν ΦΕΚ, εξ ού και τους νόμους τούς έχουν σε σελίδες html.
    Επιπλέον έχουν ενσωματωμένα τα amendments, γιατί αν βασιστείς στα ΦΕΚ για το τι ισχύει και τι όχι, μάλλον θα πας φυλακή…

  11. pixie said

    (Σχόλιο 1) «… κάθε ένα ελληνικό γράμμα για το οποίο υπάρχει όμοιο στην όψη λατινικό γράμμα έχει αντικατασταθεί με το λατινικό όμοιό του.»
    Να’σαι καλά για τη δουλειά που έριξες και για την υπομονή σου να δώσεις στο κείμενο μία αξιοπρεπή μορφή!

    Όταν είδα το .pdf δε μου πολυάρεσε, αφού είμαι καλομαθημένη σε έγγραφα που χρησιμοποιούν συνδέσμους (στη λίστα περιεχομένων, στο ευρετήριο και γενικότερα σε οποιαδήποτε παραπομπή περιέχουν εντός ή εκτός εγγράφου). Που να δοκίμαζα να κάνω και αναζήτηση…

    Ηλεκτρονικά έγγραφα που εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα συνδέσμων, είναι σαφώς πιο πρακτικά και πιο λειτουργικά. Έτσι, η πρώτη μου σκέψη ήτανε να μεταφέρω το κείμενο του συντάγματος σε LaTeX, ώστε να εξάγω ένα .pdf της προκοπής. Αλλά δυστυχώς δεν έχω το χρόνο αυτήν την περίοδο. Αν δε με προλάβει κάποιος άλλος, ίσως το επιχειρήσω όταν ευκαιρήσω (και για να ξεπεράσω τα προβλήματα που συνάντησες με τα κολυβογράμματα, θα χρησιμοποιήσω τη δική σου έκδοση αν μου επιτρέπεις).

  12. Pixie, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Προς στιγμήν σκέφτηκα κι εγώ να φτιάξω τον πίνακα περιεχομένων και το ευρετήριο με σύνδεσμους, αλλά τελικά αποφάσισα όχι μόνο να μην το κάνω, αλλά να παραλείψω κιόλας αυτά τα δύο τμήματα εντελώς, με το σκεπτικό ότι είναι άχρηστα σε ένα ηλεκτρονικό έντυπο το οποίο χωράει ολόκληρο σε μία σελίδα στην οποία μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση. Τα ευρετήρια είναι απομεινάρια του χάρτινου παρελθόντος των εντύπων και δεν έχουν καμμία χρησιμότητα πλέον σήμερα. Ο πίνακας περιεχομένων έχει ίσως κάποια χρησιμότητα, και σκέφτομαι να τον προσθέσω.

    Πάντως αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη δουλειά μου για να κάνεις κάτι πάνω σε αυτήν, είσαι καλοδεχούμενη.

  13. Πάρης said

    Άρθρο 4, Παρ. 4

    «Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους.»

    Τι σημαίνει αυτό τώρα; Αφού στα πλαίσια της Ε.Ε πολίτες από άλλες χώρες της Ένωσης δικαιούνται να διοριστούν σε δημόσιες υπηρεσίες.

  14. exergy said

    Η συζήτηση για το Σύνταγμα από τους πολίτες είναι η ύψιστη και χρησιμότερη συζήτηση που μπορεί να γίνει. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο Διαγόρα για τη δημοσίευση του κειμένου και την έναρξη της συζήτησης. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε όλες τις πτυχές αυτού του τόσο σημαντικού για όλους μας νομοθετήματος.
    Σχετικά λοιπόν με το άρθρο 4 μια που ο Πάρης το ανέφερε, έχω να πω ότι είναι προφανώς ρατσιστικό (όπως όλοι μας άλλωστε). Διαβάστε το τονίζοντας τη λέξη Έλληνες και θα καταλάβετε τι εννοώ. Οι άλλοι πολίτες στα σκουπίδια.

    ——————
    2008-11-30, 16:33

    Συγγνώμη για το Exergy, είμαι ο Αδάμ Σαββίδης. Απλώς λόγω του blog μου εμφανίζομαι να γράφω ως exergy. Παρακαλώ πείτε με απλώς Αδάμ.

    http://exergy.wordpress.com
    http://x-ergy.blogspot.com/

  15. Ενημέρωση: οι αυτοπαραπομπές δεν δούλευαν, από δική μου αβλεψία, μέχρι χθες που βρήκα το λάθος και το διόρθωσα.

  16. Στο άρθρο 17 παράγραφος 4 διόρθωσε το σημείου που αναφέρει: Προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της Χώρας είναι δυνατόν, με ειδική απόφαση του δικαστηρίου που είναι 33

    αρμόδιο για τον οριστικό ή προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης, να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, υπό τον όρο της καταβολής εύλογου τμήματος της αποζημίωσης και της παροχής πλήρους εγγύησης υπέρ του δικαιούχου της αποζημίωσης, όπως νόμος ορίζει. Η δεύτερη πρόταση του πρώτου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως και στις περιπτώσεις αυτές.

  17. Ευχαριστώ για την υπόδειξη, Coolplatanos, έκανα τη διόρθωση. Υποθέτω ότι εννοούσες τη διαγραφή του αριθμού 33 και της κενής γραμμής.

  18. Γιάννης said

    αρθρο 4.1

    οι νομοι ομως δεν ειναι απαραιτητα ισοι ενωπιον ολων των ελληνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: