Ένα αλλιώτικο γνωμικό
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/11/22
«Με το πέρασμα δισεκατομμυρίων ετών, σε μία μοναδική σφαίρα, η τύχη ζωγράφισε ένα λεπτό στρώμα ζωής –πολύπλοκο, απίθανο, όμορφο και εύθραυστο. Ξαφνικά εμείς οι άνθρωποι (ένα νεοαφιχθέν είδος όχι πλέον υποκείμενο στους ελέγχους και στις εξισορροπήσεις που είναι εγγενείς στη φύση), έχουμε αυξηθεί σε πληθυσμό, τεχνολογία και νοημοσύνη φτάνοντας σε μία θέση τρομερής ισχύος: εμείς τώρα κρατάμε το πινέλο.»
—Paul MacCready (Πωλ ΜακΚρήντυ) (1925-2007) Αμερικανός αεροναυπηγός
Το πρωτότυπο: “Over billions of years, on a unique sphere, chance has painted a thin covering of life — complex, improbable, wonderful and fragile. Suddenly we humans (a recently arrived species no longer subject to the checks and balances inherent in nature), have grown in population, technology, and intelligence to a position of terrible power: we now wield the paintbrush.”
Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Άρθρα μέσω RSS
Σχόλια μέσω RSS
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email
cyrus said
«Νεοαφιχθέν», Διαγόρα.
Π said
Και «πολύπλοκο, απίθανο, όμορφο και εύθραυστο», Cyrus!
Διαγόρας ο Μήλιος said
Ενημέρωση: Διόρθωσα το «νεοαφιχθές» σε «νεοαφιχθέν», ευχαριστώ, Cyrus!
(Το σχόλιο του Π δεν το κατάλαβα.)
Θου Βου said
«όχι πλέον υποκείμενο στους ελέγχους και στις εξισορροπήσεις που είναι εγγενείς στη φύση»
Ωωωπ,τι έγινε; λάθεψε η «φυσική επιλογή»; έκανε λάθος η στατιστική και βγήκαν δισεκατομμύρια Λουδοβίκοι και Αντουανέττες;
«έχουμε αυξηθεί σε πληθυσμό, τεχνολογία και νοημοσύνη φτάνοντας σε μία θέση τρομερής ισχύος: εμείς τώρα κρατάμε το πινέλο»
Μήπως έχουμε πάθει συλλογική κρίση delirium magnitudinis και όταν κοιτάξουμε τα χέρια μας, στα οποία νομίζουμε ότι κρατάμε το πινέλο,διαπιστώσουμε ότι κρατάμε τα κογιόνια μας;
Διαγόρας ο Μήλιος said
Θου Βου, η φυσική επιλογή δεν «λάθεψε» γιατί η διάπραξη λάθους προϋποθέτει την ύπαρξη βούλησης, την οποία η φυσική επιλογή δεν διαθέτει.
Το πινέλο σαφώς και το κρατάμε, το γνωμικό άλλωστε λέει πως δεν μας δίνει έλεγχο πάνω σε τίποτε άλλο παρά στο λεπτό στρώμα ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη, το οποίο όμως είναι όλο το είναι μας. Αυτό προς το οποίο θέλει να εφιστήσει την προσοχή μας το γνωμικό είναι ότι αν δεν προσέξουμε τι κάνουμε με το πινέλο, τότε πράγματι θα βρεθούμε να κρατάμε τα «κογιόνια» μας, (αλήθεια, που τις βρίσκεις αυτές τις λέξεις!) αν και η φράση που προτιμώ εγώ γιατί δημιουργεί πιό ζωντανές παραστάσεις στο νου είναι «θα πάρουμε τα κογιόνια μας στη λαδόκολλα».
Νίκος said
Το «πολύπλοκη, απίθανη, όμορφη και εύθραυστη» αναφέρεται στο στρώμα, όχι στην ζωή, οπότε πρέπει να είναι σε ουδέτερο γένος.
Αν επιμένεις να αναφέρεται στο «ζωής», πρέπει να το βάλεις στην γενική: «πολύπλοκης, απίθανης, όμορφης και εύθραυστης».
Διαφωνώ με το γνωμικό, και ελαφρά συμφωνώ με τον ΘΒ. Η δήλωση είναι υπερφίαλη, μου θυμίζει τον κάθε πιτσιρικά που μετά την πρώτη του σεξουαλική επαφή νομίζει ότι είναι ο Καζανόβας. Κράτει, παιδιά!
——————-
2008-11-22, 12:09
Οι ισπανοί δεν τα βάζους σε λαδόκολλες…
PLS σβήσε τις διπλές καταχωρήσεις εδώ και στο Γνωμικό #120. ΤΗΧ.
Διαγόρας ο Μήλιος said
Ενημέρωση: Διόρθωσα το «πολύπλοκη, απίθανη, όμορφη και εύθραυστη» σε «πολύπλοκο, απίθανο, όμορφο και εύθραυστο». Ευχαριστώ Νίκο (και Π)
Ανορθόδοξος said
Όντως, διαφορετικό το γνωμικό…
Όπως και οι εξυπνάδες του φίλου ΘΒ…
marqueedemud said
«arrived»?
batcic said
@ΘουΒου
Το ότι κρατάμε πλέον το πινέλο, οφείλεται εν μέρει στο ότι, μαζί με όλα τα άλλα, το είδος μας αναγνώρισε τον μηχανισμό της φυσικής επιλογής. Και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο.
@Νίκος
Συμφωνώ ως προς υπερφίαλο της δήλωσης, το οποίο με βάζει όμως αυτόματα στο απέναντι στρατόπεδο του ΘουΒου. Αυτός είναι ζερεφικκός και όντως πιστεύει ότι, π.χ. εμείς ρυθμίζουμε το κλίμα. Θα μου πεις από την άλλη ότι οι απαντήσεις του προκύπτουν από τον τύπο:
currentAnswer=answers[100*random()]
Εεε μπορεί να έχεις και δίκιο…
omadeon said
@Διαγόρα λες
Μα… η διάπραξη λάθους είναι κοινός τόπος για τη φυσική επιλογή, όπου πλείστα είδη έχουν τόσες ατέλειες ώστε εξαφανίζονται από άλλα είδη. Το λάθος είναι ο κανόνας μάλλον. Λάθη είμαστε, κάνουμε και… ανθρώπους.
Επίσης η ύπαρξη «βούλησης» δεν απαιτεί κανένα Θεό ή Ανώτερο Σχεδιασμό για να υπάρξει. Οπως και η ύπαρξη φόβου και επιθυμίας, κ.ο.κ.
Ισα-ίσα, η φυσική επιλογή μπορεί κάλλιστα να περιλαμβάνει και φαινόμενα επιθυμίας ή βούλησης, τόσο συγκεκριμμένων πλασμάτων όσο και ειδών. Ακόμη και μορφές ανεξιχνίαστης (μέχρι τώρα) ΑΥΤΟ-οργάνωσης των οργανισμών, όπου το _σύνολο_ του γονιαδιακού κώδικα ενός είδους αυτο-οργανώνεται με συγκεκριμμένους σκοπούς καλύτερης επιβίωσης σε συγκεκριμμένα περιβάλλοντα. Αν και δεν υπάρχουν (νομίζω) ακόμη στοιχεία για κάτι τέτοιο, δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλειστεί.
Μπορεί κανείς να διαφωνεί ή να συμφωνεί με κάτι τέτοια πράματα, αυτό όμως δεν τον κάνει απαραίτητα ούτε Δημιουργιστή ούτε και το αντίθετο.
Θου Βου said
@Οmadeon
διαβάζοντας σε ,απορώ πώς ισχυρίζεσαι ότι μπορείς να συνυπάρχεις με οπαδούς του «μηχανιστικού υλισμού».
@Batcic
ο ταπεινός ΘΒ «ζερεφικκός»,εσύ Palin-ικός (ξέρεις, αυτή η τρελαμένη θεούσα που ήθελε να γίνει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ)
omadeon said
@ΘΒ
Ε, δεν νομίζω ότι κανένας εδώ είναι… ιδιαίτερα μηχανιστικός στον υλισμό του. Αν πάλι το δω, θα διαφωνήσω βέβαια, αλλά η βάση αυτης της διαφωνίας είναι η επίγνωση καταστάσεων που προβληματίζουν ακόμη και τους πιο μηχανιστικούς υλιστές.
Νομίζω επίσης ότι εξελισσόμαστε όλοι μέσα από το διάλογο. Σιγά σιγα σε βλέπω κι εσένα να αλλάζεις απόψεις, χωρίς να το συνειδητοποιείς.
Αναγκάζεσαι να συνυπάρξεις με ανθρώπους, εδώ, που αρχικά ίσως δεν έβλεπες παρά μόνο σύγκρουση. Τώρα διακρίνω λεπτές διαφορές μεταξύ της αρχικής αντιμετώπισης που είχες και της τωρινής.
vloutis said
Κατάλαβες;
Με το πινέλο στο χέρι, νοιώθουμε ξαφνικά πως γίναμε όλοι «Πέλος Σκαρπέλος»…
Τη μούτζα μου μέσα…
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com
doctor said
Πολύ καλό και αυτό.
Θου Βου το πινέλο ίσως μια μέρα να το χρειαστείς κι εσύ.
Η μαγική λέξη: βλαστοκύτταρα.
Εκεί να δεις πινέλο…
Γιατρός Του ΙΚα said
Άμα λέει ο Θ.Β. ότι είμαστε «μηχανιστικοί υλιστές»,είμαστε.Τέρμα και τελείωσε.Άλλωστε είναι πολύ πιό εύκολο να αντιμετωπίζει κανείς ταμπέλες παρά πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικά επιχειρήματα.Βάλε μέσα κιόλας ότι και τις ταμπέλες που επικαλείται δεν τις γνωρίζει επαρκώς,πέρα από μία υπεραπλουστευμένη έκδοση κατάλληλη για «ανατροπή-διάψευση» και έχει κανείς την πλήρη εικόνα του θέματος.
Κάποιος που έγινε άθεος ο αφελής επειδής(sic) διάβασε την «Περί Θεού Αυταπάτη.»
ΥΓ:Το «arrived» προφανώς με μεταφορική έννοια.Συμφωνώ με το σχόλιο του Θ.Β.(#4) και του Νίκου(#6).Σιγά μη κρατάμε το «πινέλο» της ζωής επειδή βαλαμε τα βακτήρια να μας φτιάχνουν ινσουλίνες.Έχουμε ακόμη πολύ ψωμί να φάμε σ’αυτόν τον τομέα.Τόσο γνωστικά-για να κρατάμε όντως το πινέλο-όσο και ηθικά-για να είμαστε άξιοι να το κρατάμε.
Iokaste said
Αχ ελάτε μωρέεεε, γιατί να είμασε τόσο αρνητικοί;
Ας το δούμε ρομαντικά το θέμα, το ότι κρατάμε ένα πινέλο δεν μας κάνει ντε και καλά καθίκια κυρίαρχους που θα το διαλύσουμε το μαγαζάκι! Μπορεί να είμαστε και ευαίσθητοι ζωγράφοι που θέλουμε να το κάνουμε κουκλί! Όχι πως δεν είναι δηλαδή, αλλά το επηρεάζουμε θέλουμε δεν θέλουμε με τις δραστηριότητές μας, και όσο μαθαίνουμε νέες τεχνικές μπορούμε να το ομορφύνουμε λιγάκι παραπάνω με την προσωπική μας νότα ή και να το γεμίσουμε μουντζούρες, δεν λέω, η επιλογή είναι στο χέρι μας όμως.
Εντάξει μπορεί να είναι λίγο υπερφίαλη η δήλωση, ανάλογα πως θα την δει κανείς, αλλά και η πολλή αρνητικότητα δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Προσωπικά μ’αρέσει να αιθεροβατώ που και που και να βλέπω τα πράγματα λίγο ρομαντικά.. (μάλλον είμαι χαρούμενη σήμερα προφανώς)..
omadeon said
Πάντως ρε παιδιά, δεν μπορείτε να πείτε, έχουμε ΣΥΜΜΑΧΟ τον Θ.Β. αναφανδόν _κατά_ της θεούσας Σάρας Πεηλιν.
Κάαατι είναι κι αυτό.
– Ελπίζω _και_ κατά του Εφραίμ, εννοείται! χεχε
stardust30 said
Δεν πιστεύω πως είμαστε «κυρίαρχοι» φίλοι μου. Έχουμε αυτή την ψευδαίσθηση επειδή τεχνολογικά έχουμε εξελιχθεί. Όμως αυτά που εμείς κάνουμε με βάση το μυαλό άλλες μορφές οργανισμών ακόμη και τα μικρόβια ή οι ιοί τα κάνουν με βάση την βιολογική τους προσαρμογή στα οικοσυστήματα όπου ζουν.
Ο άνθρωπος έπειτα έχει πολλούς μικροοργανισμούς που τον βοηθάνε καθημερινά σε ό,τι κάνει. Ένα μικρό παράδειγμα είναι η χλωρίδα που κουβαλάμε στο παχύ έντερο και μας βοηθά στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Χωρίς την χλωρίδα αυτή αμφιβάλλω κατά πόσον θα επιβιώναμε.
Εγώ πιστεύω πως είμαστε συμβιωτικοί οργανισμοί και πως ακόμη και η τεχνολογική μας (ή πολιτισμική) μας εξέλιξη βασίζεται στην άψογη συνεργασία μας με τους υπόλοιπους οργανισμούς αυτού του μικρού πλανήτη. Αν χαθεί αυτή η συνεργασία πιστέψτε με πως θα πάψουμε να υπάρχουμε το επόμενο ίσως λεπτό..
Όσο για την «τρομερή ισχύ» πιστεύω πως η αυτοκαταστροφική μας δύναμη είναι το χαρακτηριστικό που μας κάνει χειρότερους από οποιοδήποτε άλλο είδος στο ζωικό βασίλειο. Ξέρετε κανένα άλλο είδος που να θέλει να αυτοκαταστραφεί στον αγώνα του για εξουσία;
Τέλος αναρωτιέμαι αν τα οφέλη του πολιτισμού μας εν συγκρίση με τη ζημιά που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη μας κάνουν άξιους κατοίκους αυτού του κόσμου.
Πάντως να ξέρετε πως η φύση πάντα έχει τον τελευταίο λόγο και μπροστά της είμαστε ανίσχυροι. Ένα παράδειγμα είναι οι τυφώνες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες..