Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #108

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/11/06

«Ο γυμνός αγριάνθρωπος που λατρεύει έναν ξύλινο θεό είναι το θρησκευτικό ανάλογο του τηβεννοφόρου πάπα που γονατίζει μπροστά στο είδωλο της Παρθένου. Ο φτωχός Αφρικανός που κουβαλάει ρίζες και φλοιούς για να προστατευθεί από κακά πνεύματα είναι στο ίδιο διανοητικό επίπεδο με εκείνον που ραίνει το σώμα του με «αγιασμό».»

Robert G. Ingersoll (Ρόμπερτ Ίνγκερσολ) (1833 – 1899) Αμερικανός δικηγόρος και ρήτορας, στο Myth and Miracle (1885)

Το πρωτότυπο: «The naked savage, worshiping a wooden god, is the religious equal of the robed pope kneeling before an image of the Virgin. The poor African who carries roots and bark to protect himself from evil spirits is on the same intellectual plane of one who sprinkles his body with ‘holy water’.»

Με αφορμή πρόσφατο σχόλιο του Π στο Gravity and the Wind, και επίσης ως προοίμιο για τη γελοιογραφία που ακολουθεί στο αμέσως επόμενο άρθρο.

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

32 Σχόλια προς “Γνωμικό #108”

 1. Νίκος said

  Είναι αυτό που ποτέ δεν θα καταλάβει ένας θρησκόληπτος χριστιανός του 21ου αιώνα. Οπως το 97% του ελληνικού πληθυσμού:
  – μαθαίνει για τους αρχαίους έλληνες που σφάζανε κριάρια στον Δία και γελάει
  – βλέπει τον ινδιάνο που χορεύει για να βρέξει και γελάει
  – βλέπει τον ιθαγενή στον Αμαζόνιο να προσκυνάει ξύλινα τοτέμ και γελάει

  …δεν ξέρει ότι οι επόμενες γενιές θα γελάνε με τους παπάδες που:
  – ραίνουν με τον βασιλικό για «αγιασμό»
  – Τρωγοπίνουν κρασάκι και ψωμί ως «μετουσιωμένο σώμα και αίμα χριστού»
  – Κάνουν λιτανίες να βρέξει!
  – …και ένα σωρό άλλα φαιδρά ων ουκ έστι αριθμός

  ΑΝ, λέω ΑΝ, μπορούσε ο ελληνορθόδοξος χριστιανός να δει «απ’ έξω» το πόσο ίδιος είναι με τον αρχαίο έλληνα, τον ινδιάνο και τον ιθαγενή, θα κλονιζόταν η πίστη του.
  Αλλά το «Ετσι γεννηθήκαμε, έτσι μάθαμε, έτσι μας τα πέρασαν οι γονείς μας», δεν αφήνει περιθώριο για την «ουδέτερη ματιά» που θα κινητοποιήσει το μυαλό.

 2. batcic said

  @Νίκος
  Δεν πιστέυω να αναφέρεσαι και στο ξεμάτιασμα ως φαιδρό; Γιατί το μάτι είναι το μόνο που ισχύει 100%. Άμα δεν σε διαβάσει κάποιος μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, δεν τη γλυτώνεις με τίποτα…

 3. σε πρόσφατες ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη ανακαλύφθηκαν, στα θεμέλια παλαιοχριστιανικών κτισμάτων και ναών,φιαλίδια με αγιασμό τα οποία τοποθετούσαν οι χριστιανοί κατά την ανέγερση.

  το νερό του αγιασμού ήταν δίχως καμμία αλλοίωση παρά τα περισσότερα από χίλια έτη που πέρασαν και αυτό διαβεβαίωσαν και οι υπεύθυνοι της ανασκαφής καθηγητές.

 4. LOL Θου Βου, ναι, δεν χρειαζόντουσαν διαβεβαιώσεις καθηγητών, είμαι έτσι κι αλλιώς βέβαιος ότι εξακολουθούσε να είναι υδρογόνο-δύο-οξυγόνο!

 5. batcic said

  @ΘουΒου

  ΝΑΙ! Και το πασχαλιάτικο αβγό, όταν το βάφεις, δεν χαλάει ποτέ! Θα βάψω ένα το Πεσάχ του 2009 και θα έρθω να το ανοίξω σπίτι σου το Πεσάχ του 2010. Τότε να σε δω, που θα χρειαστείς την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να απολυμάνεις το σπίτι σου.

  Είναι όπως με τον Βησσαρίωνα, που μοσχομύριζε επειδή ήταν άγιος και μετά από λίγες μέρες από την εκταφή του, μύριζε ληγμένο κουνάβι όλη η επικράτεια!

 6. @Βatcic

  έχεις πάει να δεις τον Βησσαριωνα και ξέρεις ότι μυρίζει;
  ή τα πληροφορείσαι από την Espresso;

 7. batcic said

  @ΘουΒου

  Μπααα δεν έχω πάει! Το μυρίστηκα ότι ήταν απάτη…

 8. SLY said

  Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά, οι θρησκείες του ανιμιστή δεν έχουν την ίδια ισχύ, ή σκληρότητα αν θέλετε, με τις τρεις ιουδαϊκές. Και σχεδόν πάντα, απ’ όσο ξέρω, ο ανιμισμός δεν είναι κατακτητικός αλλά διαπνέεται από το φυσικό περιβάλλον και όχι από τις «εξ ουρανού» μεσσιανικές αηδίες. Νομίζω ότι είναι λίγο άδικο και υπερβολικό το σημερινό γνωμικό.

  (Είμαι άθεος, εντάξει;)

  ——————
  2008-11-06, 15:45

  @Θου Βου
  Αν τα φιαλίδια είναι ερμητικά κλεισμένα το νερό παραμένει νερό, το νερό παραμένει νερό, το νερό παραμένει νερό, το νερό παραμένει νερό, το νερό παραμένει νερό, το νερό παραμένει νερό.

 9. μα τι λες Sly?
  οι Ούνοι Χριστιανοί ήταν;
  οι Βίγκινγκς;
  οι Γότθοι;
  έχεις δει παραστάσεις με ανθρωποθυσίες των Μάγιας με ιερείς να ξεριζώνουν την καρδιά ζωντανού ανθρώπου;

 10. SLY said

  Μην συγχέεις τον ανιμισμό με τον πολυθεϊσμό, είναι εντελώς διαφορετικά πράματα. Χρειάζεσαι επειγόντως φροντιστήριο.

  Πάρε τα βασικά και μετά έλα πάλι
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

  ——————
  2008-11-06, 16:15

  ΚΙ όσο για το αν ήταν οι Ούννοι χριστιανοί, ο Αττίλας σκέφτηκε να προσυλητιστεί στη θρησκειούλα σας για πολιτικούς λόγους. Εσύ θα πεις ευτυχώς που δεν έγινε, εμείς θα πούμε δυστυχώς που συνέβει για τον Φονέα Κωνσταντίνο (καλός πολιτικάντης ο τυπάκος).

 11. Νίκος said

  ΘΒ, να υπενθυμίσουμε και τον Πιζάρο και τους εν χριστώ στρατιώτες που σκότωναν τους ξυπόλυτους Ινκας, και τον Αταχουάλπα στο Περού που δοκίμασε την garrotte του θεοσεβούμενου κονκισταδόρ. Φέρανε τον πολιτισμό, τρομάρα τους…αααα ξέχασα, δεν είναι ελληνορθόδοξοι, δεν μετράνε αυτοί.

 12. @sly

  χαιρετίσματα…για κοίτα αν έρχομαι …
  τίποτα για σανγκομά και ανθρωποθυσίες και καννιβαλισμούς στην ανιμιστική Αφρική(έως και σήμερα) έχεις ακούσει;

  http://dienuwesuidafrika.wordpress.com/2002/07/14/horrific-murders-in-name-of-ritual-medicine/

 13. @Nίκος 11

  συμφωνώ με όλα όσα διαπιστώνεις για τους κονκισταδόρες.
  είναι η ίδια φάρα που το 1440 περίπου άφηνε πεινασμένους τους ορθοδόξους στη Φλωρεντία για να τους πειθαναγκάσει να υπογράψουν την ένωση με το Βατικανό.
  ψάξε και δες την πορεία της ορθόδοξης ιεραποστολής στη Βόρειο Αμερική από τους αγίους Γερμανό και Ιννοκέντιο και θα διαπιστώσεις μόνος σου την χαώδη διαφορά με τους εμπόρους σκλάβων «ιεραποστόλους» του Πάπα.

 14. EvanT said

  Ρε ΘΟΥΒΟΥ, έχεις κανένα λινκ για την πληροφορία που είπες περί αγιασμού στη Θεσσαλονίκη; Δυσκολύομαι να πιστέψω ότι το πρώτο που έκαναν μετά την ανασκαφή ήταν να στείλουν μπουκαλάκια νερό στο γενικό χημείο του κράτους για ανάλυση. Επίσης για ποια τοποθεσία μιλάμε και για πότε; Είναι τώρα με το μετρό ή άσχετες; Δεδομένου ότι μένω Θεσσαλονίκη θα με ενδιέφερε πολύ να το ψάξω λίγο περαιτέρω.

  (Φοβάμαι, βεβαια, ότι αν είχες περισσότερες πληροφορίες θα τις έβαζες από την αρχή στο ποστ, αλλά ρωτάω για παν ενδεχόμενο. Εννοείται ότι θα ήθελα κάποια παραπομπή σε κάποιο περιοδικό αρχαιολογίας ή κάτι συναφές και όχι λινκ στη ιστοσελίδα της Μητρόπολης)

 15. Νίκος said

  Ρε ΘουΒου (τείνει να παγιοποιηθεί η προσφώνηση, δες EvanT #14), αν εσύ είχες ένα μαγαζάκι με 1-2 πελάτες, και ξέρεις ότι αν γίνει εκεί κάνα θαυματάκι θα γίνεις All in the Mall, …δεν θα βοηθούσες και συ να γίνει το «θαυματάκι»; Ελα, μεταξύ μας, πες μια φορά τι πραγματικά σκέφτεσαι, και άσε το τι πρέπει να μας πεις, for god’s shake…

 16. Εvan T.

  ναι ,από τις πρόσφατες ανασκαφές του μετρό είναι.
  άκουσα τον καθηγητή που προϊσταται των ανασκαφών να περιγράφει στο ραδιοφωνο το εύρημα και την αντίδραση των εντυπωσιασμένων φοιτητών που μετείχαν και οι ίδιοι στην ανασκαφή.
  νομίζω ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν οι λεπτομέρειες,ειδικά αν είσαι στην Θεσσαλονίκη.

  Νίκος

  το «ρε» μάλλον σαν «μεγαλειώτατε» μού ακούγεται μετά τις δεκάδες «φιλοφρονήσεις» πού έχω δεχτεί.
  ας είναι όμως…είτε βραδυάζει, είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί που λέει κι ο Σεφέρης.
  αν εννοείς τα περί αγιασμού λεγόμενα,τα συγκεκριμένα φιαλίδια δεν δόθηκαν σε καμμιά εκκλησία.
  όσο για το εμπόριο,ρώτα τον γκουρού (όχι όλων , για να μην προκύψει νέα ομοβροντία αντιδράσεων) Ντόουκινς γιατί δεν διαθέτει δωρεάν τις μπουρ…τις σοφίες του,ήθελα να πω.

 17. Π said

  Διαγόρα, «religious equal» δεν είναι «θρησκευτικό ανάλογο», γιατί και τα δύο συγκρινόμενα θρησκευτικά είναι. Eννοεί αυτό που λέει και στη δεύτερη σύγκριση: same plane.

  Σχετικό με το ποστ είναι και αυτό, που μας παρέθεσε ο Sapere Aude στο Gravity (ανωνύμου;):

  «Christianity is the belief that a cosmic Jewish Zombie who was his own father can make you live forever if you symbolically eat his flesh and telepathically tell him you accept him as your master, so he can remove an evil force from your soul that is present in humanity because a rib-woman was convinced by a talking snake to eat from a magical tree.»

 18. Π, αποκλείεις την ερμηνεία του όρου «θρησκευτικό ανάλογο» ως «στα πλαίσια της θρησκείας ανάλογο» ή «όσο αφορά τη θρησκεία ανάλογο»; Και, τέλος πάντων τι θα πρότεινες εσύ αντί για «θρησκευτικό ανάλογο»;

  Όσο για τον Εβραίο Ζόμπι, αυτό είναι στα προσεχώς, και με εικόνα μάλιστα, από μία από τις διάφορες ταινίες που κυκλοφορούν με τα πάθη του Ιησού, στην οποία ο εσταυρωμένος μοιάζει πράγματι με ζόμπι.

 19. EvanT said

  Ρε ΘΟΥΒΟΥ (πραγματικά δεν μπορώ να σε αντιπαθήσω γιατί ο άβατάρ σου μου είναι απείρως συμπαθής) αφού το θέμα το βρήκες εδώ (http://www.dailygreece.com/2007/09/post_111.php) γιατί δεν το λες εξ αρχής; (μα είναι πηγή πληροφόρησης αυτή που βρήκες βρε αδερφέ;!) Άλλη αναφορά δεν βρήκα στο ίντερνετ τουλάχιστον. Επίσης από αυτά που διαβάζω σ’αυτή τη σύντομη αναφορά το όλο ζήτημα του «εντυπωσιασμού» φαίνεται να προκύπτει από οπτικές παρατηρήσεις («οι φοιτητες που ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ τις ανασκαφές εμειναν εκπληκτοι») Οι πληροφορίες είναι τόσο λίγες που είναι πρακτικά άχρηστες.

  Αναφορά για ανάλυση από το γενικό χημείο; Zilch.

  Είδος φιαλιδίου; Nada. (Ήταν γυάλινο και είδαν το νερό ότι ήταν καθαρό; Το άνοιξαν και το ήπιαν; (μάλλον απίθανο) Το είδαν μέσα από το σίγουρα βρώμικο, φθαρμένο και κακής ποιότητας γυαλί; (όλοι έχουμε δει σε μουσεία πόσο διαυγές ήταν το γυαλί στην αρχαιότητα) Sensationalisms του στυλ «το νερό ήταν ΟΛΟΚΑΘΑΡΟ!!» είναι άχρηστοι.

  Όταν το θέμα περάσει στην Αρχαιολογική Επετηρίδα, οπότε θα διαβάσουμε και λεπτομέρειες, τότε μπορεί να εντυπωσιαστώ λίγο περισσότερο. Για την ώρα δεν προτίθεμαι να βασιστώ σε φημολογίες. Για περί φημολογιών συνηγορεί και το γεγονός ότι οι «πολλοί» αυτοί καθηγητές είναι ανώνυμοι και το ότι είναι αρχαιολόγοι σίγουρα δε λέει τίποτε για τις ικανότητές του χημικής ανάλυσης δια γυμνού οφθαλμού. Σίγουρα, πάντως, το ότι μια ποσότητα νερού κατάλληλη για πόση σε σφραγισμένο δοχείο παρέμεινε καθαρό δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Τώρα, αν εντυπωσιάστηκαν επειδή δεν βρήκαν μούχλα μέσα ή κάτι παρομοίως ορατό, δεκτόν. Αλλά μέχρι εκεί.

 20. @Evan T

  δεν έχω κάποιοι ιδιαίτερο λόγο να πω κάτι προς εντυπωσιασμό ή να αποκρύψω μια πηγή πληροφόρησης μου.
  η πηγή πληροφόρησης μου επί του συγκεκριμένου ,ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής του ΑΠΘ,ο οποίος περιέγραφε με λεπτομέρειες τα ευρήματα από ραδιοφώνου.
  εξ όσων θυμάμαι κάποια φιαλίδια ανοίχθηκαν,και δοκίμασαν οι φοιτητες από το περιεχομενο τους (ηλικίας ανω των 1000 ετων,πιθανόν και άνω των 1500).
  πιθανότατα ο υπεύθυνος της ανασκαφής είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Θεσ/νίκης Νικ.Μουτσόπουλος,καθώς έχει προστεί πολλών ανασκαφών βυζαντινών μνημείων πανελλαδικώς.

 21. heavymetalas said

  Ειδωλολατρες αποκαλουνται ολοι οι πιστοι διαφορετικων θρησκειων περα απο τον χριστιανισμο.Βεβαια οι χριστιανοι ειναι αυτοι που προσκυνανε και φιλανε τεραστιους ξυλινους σταυρους,φιλανε και προσκυνανε ξυλινες εικονες κλπ.Βεβαια οι ιδιοι λενε οτι η προσευχη δεν παει στο ξυλο αλλα παει στο προσωπο που απεικονιζεται και οτι η απεικονιση απλα υπαρχει για να βοηθαει τον προσευχομενο.Κι ομως την ιδια απαντηση μπορουν καλλιστα να την δωσουν ολοι οι υπολοιποι που αποκαλουνται απο τους χριστιανους ’ειδωλολατρες’.Ειναι χαζο να λεμε οτι για παραδειγμα ο ινδος η ο αρχαιος ελληνας που εφτιαχναν αγαλματα των θεων τους προσευχονταν στο μεταλλο.Θεωρουσαν το προσωπο που απεικονιζεται υπαρκτο και προσευχονταν σε αυτο.

 22. EvanT, επειδή είσαι σχετικά φρέσκος εδώ και δεν έχεις καταλάβει ακόμα πως δουλεύουν τα πράγματα, να σου εξηγήσω:

  Ο Θου Βου συχνά αποφεύγει να αναφέρει τις πηγές του αν δεν του ζητηθεί πρώτα, επειδή αυτή είναι μία συνήθεια που επικρατεί στους κύκλους της επάρατης επιστήμης, η οποία είναι έργο του σατανά, και την οποία φυσικά ο αγαπητός φαλακρός πράκτωρ αποστρέφεται. Απ’την άλλη μεριά, δεν αποφεύγει πάντα να αναφέρει τις πηγές του, γιατί κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε υπερβολικά προβλέψιμο, πράγμα που επίσης θα μύριζε σαν κάτι από την επάρατη επιστήμη.

  Επίσης, δογματιστής όπως είναι, όχι μόνο δεν βλέπει τίποτε το στραβό, αλλά αντιθέτως αρέσκεται στο να αραδιάζει τα όσα έχει να πει υπό τη μορφή ανυπόστατων ισχυρισμών: τα κοιτά μετά, και απολαμβάνει μία διεστραμμένη αγαλίαση από την όψη τους, γιατί ως έχουν –και μέχρι να κληθεί να τα υποστηρίξει με αναφορές– ομοιάζουν με μικρά ψήγματα δόγματος, και ο Θου Βου βέβαια ευδοκιμεί και ακμάζει στο δόγμα, αναπνέει δόγμα, κολυμπά μες το δόγμα, μελαγχολεί και μαραζώνει όταν ρίχνουμε φως στο δόγμα του.

  Ο Θου Βου δε, ως θεούσιος, απολαμβάνει ιδιαίτερα το να ξεφουρνίζει κάτι που εκείνος γνωρίζει (ή τέλος πάντων πιστεύει) πως είναι αλήθεια, και να μας βλέπει να απιστούμε προς αυτό, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να μας κατακεραυνώσει μετά με (αυτά που εκείνος θεωρεί ως) πειστήρια, τιμωρώντας μας έτσι για την απιστία μας. Κατά κάποιον τρόπο παίζει το θεό, και το διασκεδάζει.

 23. Νίκος said

  Το πρόβλημα με σένα ΘΒ και όλους τους άλλους συναφείς παρωπιδικούς μικρόνοες παρασιτοταϊστές, είναι ότι δέχεστε αβασάνιστα ως αληθές ότι τονώνει αυτό που έχετε ακράδαντα αποφασίσει ότι είναι παντιοτρόπως ορθό και υπερφυσικό. Αυτό διευκολύνει το έργο των αγυρτών, και έτσι η αποδοχή από σένα τέτοιων ηλιθίων «θαυμάτων» όπως αυτο που αναφέρεις εδώ, είναι πρωτογενώς μία win/win κατάσταση.
  Να υπενθυμίσω ότι όπου τα «θαυματα» είναι καλοφτιαγμένα και πληρώνουν προστασία στην κεφαλή, γίνονται αποδεκτά, ενώ αν εμπεριέχουν κίνδυνο οφθαλμοφανούς αποκαλύψεως της απάτης ή δεν αποφέρουν οφέλη στις κεφαλές, αποκυηρύσσονται.
  Ψάχνοντας επί τη ευκαιρία εδώ και εκεί, έπεσα εδώ και εδώ. Πλήρως τεκμηριωμένα πράγματα, εεε! Αλλά, αν σου διευκολύνουν το μαγαζί σου, θα κάτσεις να τα αποκηρύξεις; Ελα τώρα…

 24. Heavymetalas, έτσι όπως τα λες είναι, και χειρότερα: νομίζω πως θα σου αρέσει το άρθρο Ο Γέροντας Παΐσιος όπου εξηγείται πως όχι μόνο ειδωλολατρία είναι ο χριστιανισμός, αλλά και φετιχισμός. Επίσης, ο δήθεν μονοθεϊσμός του χριστιανισμού είναι στην πραγματικότητα πολυθεϊσμός, είτε τον πιάσεις απ’την αγία τριαδα, είτε από το πλήθος των αρχαγγέλων, αγγέλων, αγίων, οσίων, κλπ.

 25. @Διαγόρα

  απόδειξη των όσων λές είναι το βίντεο από τον Ιορδάνη που έβαλε ο Νίκος στο 23.

  @Νικο 23

  οι παμπόνηροι παπάδες είχαν βάλει κάτω από τα νερά τουρμπίνες ώστε να αναστραφεί για λίγο η ροή του ποταμού,την στιγμή που θέλουν αυτοί.
  και τα ζώα οι «θεούσιοι» πιστεύουν ότι αυτό ήταν θαύμα!!!
  Νίκο πάμε μαζί:δεν μπορεί να έχει συμβεί,δεν μπορεί να έχει συμβεί…τουρμπίνες είναι ή μοντάζ !!!:Ρ

 26. Νίκος said

  Σωστός και ο Διαγόρας!
  Μπορούμε να πούμε ότι στην αρχαία ελλάδα ήταν μονοθεϊστές, ο οποίος θεός ήταν η Αγία Δωδεκάδα (κατά το Τριάδα)
  και λοιπούς ημίθεους νύμφες, νεράϊδες, όπως λέμε άγιοι, όσιοι, άγγελοι, κλπ.
  «Αν έβλεπαν μπορούσαν να δουν οι χριστιανοί πόσο όμοιοι και απλά παραλλαγμένοι είναι με τις άλλες θρησκείες, παλιές και νέες, θα τρόμαζαν»
  Νίκος, μουστάκια!

 27. Νίκος said

  @ΘΒ
  Ο κυματισμός προς τα αριστερά, δεν σημαίνει ότι πάνε τα νερά αριστερά, ΘΒ, σημαίνει ότι κάποιο αντικείμενο έπεσε εδώ και δημιουργεί κυματισμό.
  Το ότι πάνε τα νερά αριστερά είναι εντύπωση που δημιουργείται στην γριούλα προσκυνήτρια χατζίνα (ξέρω πολλές) επειδή βλέπουν τον κυματισμό.
  Το ξύλο που βλέπεις στην επιφάνεια πάει δεξιά, ενώ ο κυματισμός πάει αριστερά, και έχουμε… σύγκρουση ροών!
  Η μόνη σχέση που έχουν με την φυσική οι γριούλες, έιναι ότι …φυσικά και το πιστεύουν το πράγμα !

 28. μα ναι,είναι πολύ ξεκάθαρη η απάτη..
  ακόμα μία αποκάλυψη σαν αυτή με τον λευκό φωσφόρο τού Καλόπουλου.

 29. Iokaste said

  Τα πράγματα με τα θαύματα είναι πολύ απλά. Μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι νομίζω και ο καθένας μπορεί να κρίνει αν θέλει να πιστεύει ή όχι και σε τι. Κάποιος μπορεί να θέλει να πιστεύει τα πάντα χωρίς να ελέγχει πριν την αυθεντικότητά τους, κάποιος μπορεί να θέλει να ελέγχει πρώτα, και φυσικά υπάρχουν και διαφορετικά στάδια έρευνας για τον καθένα, κάποιοι ικανοποιούνται πιο δύσκολα από τις διάφορες εξηγήσεις και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις από άλλους, και τέλος κάποιοι δεν πρόκειται να πιστέψουν σε τίποτα γιατί απλά δεν θέλουν.

  Τώρα το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο δεν έχω όρεξη ούτε και είμαι κατάλληλη να το κρίνω, το πολύ πολύ να πω ότι ανήκω σ’αυτούς που χρειάζονται αρκετές και τεκμηριωμένες επιστημονικά αποδείξεις για να πειστώ για κάτι και θα εξετάσω όλες τις εναλλακτικές υποθέσεις για το κάθε «θαύμα» πριν δεχτώ, αν δεχτώ, οτιδήποτε.

  Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί «έξυπνοι» ή ταλαντούχοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να κάνουν «θαύματα» όχι γιατί είναι μάγοι (προτιμώ τους μάγους από τους άγιους πάντως σ’αυτό το θέμα) αλλά γιατί έχουν γνώσεις που εγώ δεν έχω και πιθανότατα και μια κάποια τεχνολογική βοήθεια, οπότε επιλέγω τον σκεπτικισμό σε αυτά τα θέματα. Τώρα όποιος νιώθει τόσο σίγουρος (ή το αντίθετο) για τον εαυτό του και θεωρεί πως μπορεί να καταλάβει τα πάντα αλλά αυτό που βλέπει είναι ανεξήγητο επειδή είναι θεϊκής προέλευσης μπράβο του, δικαίωμά του, ας μην περιμένει ότι θα με πείσει χωρίς να υπάρχει κάποια εξέταση της υπόθεσης πριν όμως…

  (ασχετο, έκανα blog :) καλά δεν έχει τίποτα ακόμα, 1ο post, σιγά σιγά όμως, η αρχή έγινε)

 30. Νίκος said

  Διάβασε εδώ ΘΒ, πολλά θαύματα βλέπω!
  Kαι πες μου πόσοι από αυτούς είναι ελληνορθόδοξοι, γιατί με τα ονόματα δεν τα πάω καλά!

 31. Γιατρός Του Ικα said

  Ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημα Θ.Β;Είσαι πολύ επιλεκτικός στα θαύματα που πιστεύεις και σ’αυτά που απορρίπτεις.Τι τρέχει τα θαύματα του Sai Baba που είναι και στο YouTube δε σ’αρέσουν;Ή αυτό http://www.bbc.co.uk/videonation/articles/u/uk_milk.shtml ή εδώ που ο Μωάμεθ χωρίζει το φεγγάρι στα δύο http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/054.qmt.html#054.1-2 ή ακόμα και ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός που σύμφωνα με τον Τάκιτο (Ηistories 4.81) γιάτρευε τυφλούς και παράλυτους ή ο Βούδας που περπάτησε πάνω σε νερό 500 χρόνια πρίν από κάποιον άλλον.Εκτός βέβαια και αν ισχύουν όλα τα θαύματα,οπότε πάω πάσο.Σκέψου τους λόγους που απορρίπτεις τις θρησκείες των άλλων και θα καταλάβεις γιατί απορρίπτουμε την δική σου.

 32. heavymetalas said

  Οι χριστιανοι αποδεχονται τα θαυματα των αλλων θρησκειων αλλα ισχυριζονται οτι αυτα ειναι ειναι δαιμονικα δηλαδη οτι προερχονται απο δαιμονες,διαβολους,τριβολους κλπ.Το θεμα ειναι οτι για να συμβει ενα θαυμα πρεπει να παραβιαστουν οι νομοι της φυσης.Οταν η επιστημη τους εχει ονομασει ’νομους’ κατι ηξερε- μεσα απο παρατηρηση και εμπειρια αιωνων εχει προκυψει οτι καποια φαινομενα ειναι σταθερα και αναλλοιωτα.Κατω απο καποιες συγκεκριμενες συνθηκες θα προκυψουν συγκεκριμενα προβλεψιμα αποτελεσματα.Για να βγει καποιος και να ισχυριστει οτι μια υπερφυσικη δυναμη παραβιασε παγιωμενους φυσικους νομους(οπως π.χ.αναστασεις νεκρων κ.α.) πρεπει να παρουσιασει τοσο ισχυρα στοιχεια που να αναιρουν ολη την τεραστια μεχρι τωρα εμπειρια μας απο την παρατηρηση του φυσικου κοσμου.Αλλα ακομα και αν υποθεταμε οτι αυτες οι αποδειξεις για καποια θαυματα υπαρχουν(που βεβαια δεν ισχυει αυτο) το ερωτημα ειναι πως οι θρησκοι εξακριβωνουν ποια ειναι δαιμονικα και ποια θεικα.Αν δηλαδη υποθεσουμε οτι τα θαυματα μιας θρησκειας ειναι αληθινα θα πρεπει να υποθεσουμε οτι και των αλλων θρησκειων ειναι επισης αληθινα.Σε τελευταια αναλυση πως εξακριβωνουν οτι ο δικος τους θεος ειναι καλος ενω των αλλων κακος η αλλιως πως ξερουν οτι η δικη τους θρησκεια ειναι σωστη(αγια) και των αλλων λαθος(δαιμονικη)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: