Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #102

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/10/30

«Όταν ένα άτομο πάσχει από μία πλάνη, αυτό λέγεται τρέλα.  Όταν πολλά άτομα πάσχουν από μία πλάνη, αυτό λέγεται θρησκεία.»

Robert M. Pirsig (Ρόμπερτ Μ. Πίρσιγκ) (1928-) Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος, στο βιβλίο Zen and the Art of Motorcycle Maintenance (Το Ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσικλέτας).

Το πρωτότυπο: «When one person suffers from a delusion, it is called insanity. When many people suffer from a delusion, it is called a religion.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

4 Σχόλια προς “Γνωμικό #102”

 1. Kostas said

  Ειδικά όταν δεν μιλάμε για την έμφυτη ανάγκη
  των ανθρώπων να προσεγγίσουν μέσα από την
  πνευματική αναζητήση το μυστήριο τής ύπαρξης
  μας και να εξισορροπήσουν την οδυνηρή επίγνωση
  τής πεπερασμένης φύσης μας, αλλά για την άνευ
  όρων υποταγή τους στο εκάστοτε ιερατείο, τους
  υποτιθέμενους δηλαδή φορείς θείας Αποκάλυψης
  και επίσημα αναγνωρισμένους πωλητές σωτηρίας!

 2. omadeon said

  Αχ, αγαπημένο μου βιβλίο ήταν, στα έητυς, το «Ζεν και η επιδιόρθωση μοτοσυκλέτας».
  Απαντάει σε πλήθος φιλοσοφικών και «μεταφυσικών» ερωτημάτων. Με ταρακούνησε πολύ και έκτοτε κυνηγάω το δικό μου «Ζεν και η Τέχνη της Πολυμορφίας» (ή κάτι τέτοιο).

  Η Εκκλησία του Λόγου ή της Λογικής (Church of Reason) που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον ήρωα του βιβλίου, ο οποίος είχε πιάσει με μη-δογματικό τρόπο την ίδια τη «μεταφυσική ουσία» της «Ποιότητας», είναι ίσως απαραίτητο σεμινάριο για ανοιχτόμυαλους αθέους και αγνωστικιστές, που θέλουν να είναι σε εγρήγορση κατά ΚΑΘΕ δογματισμού!

  Θα έπρεπε να κάνεις ποστ για το θέμα, Διαγόρα. Μόνο που αδυνατώ να (ξανα-)σχολιάσω για τις επόμενες 10 μέρες περίπου. Πάντως στο feed-reader μαζεύονται όλα, τώρα πια.

  ——————
  2008-11-10, 16:10

  Υ.Γ. Εννοώ ότι ο ήρωας του Πίρσιγκ είχε δίκιο, αλλά η (δογματική) «Church of Reason» είχε άδικο. Μπορούσε να δικαιωθεί ψεύτικα μόνο με το να θεωρήσει τον ήρωα τρελλό. Σημειωτέον ότι το βιβλίο δεν είναι τόσο πολύ επίθεση κατά των θρησκειών όσο κατά του δογματισμού ΧΩΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, που τείνει να τις αντικαταστάσει σε κάποιες (πιο προηγμένες) χώρες. Τέλος, όποιος «πιάσει το νόημα» του βιβλίου δεν νιώθει ποτέ ξανά «άδειος» ή «μηδενιστής». Η χαρά της «Ποιότητας» (quality) είναι ατέλειωτη – και ταυτόσημη με την ίδια την τέχνη του Ζειν.

  Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ αυτών των ιδεών και εκείνων του George Spencer-Brown, τον οποίο άλλωστε μάλλον είχε διαβάσει ο Πίρσιγκ και προσέθεσε το δικό του πετραδάκι στο ίδιο τεράστιο οικοδόμημα Ανοιχτής Σκέψης εκείνης της εποχής, που… δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ σώο στην Ελλάδα. Λίγοι το κατανόησαν.

 3. Omadeon, που το βρήκες το «Ζεν και η επιδιόρθωση μοτοσυκλέτας»; Εγώ σε μία αναζήτηση που έκανα βρήκα την ελληνική μετάφραση του τίτλου ως «Το Ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσικλέτας». Το βιβλίο το έχω διαβάσει στα αγγλικά.

 4. omadeon said

  Διαγόρα εγώ το βιβλίο το διάβασα στα Αγγλικά, «Zen and the Art of Motorcycle Maintenance».

  Επειδή το συζητούσαμε πολύ, εκείνο τον καιρό, μου κόλλησε να λέω το… συντομευμένο τίτλο «Ζεν και επιδιόρθωση μοτοσυκλέτας» που είναι λανθασμένος σαν ακριβής μετάφραση (ιδίως που παραλείπει το «Τέχνη»). Μετά από μερικές εκατοντάδες αναφορές στο θέμα η Τέχνη περικόπηκε ως γνωστή και η συντήρηση (maintenance) έγινε επιδιόρθωση.

  Το συγκεκριμμένο βιβλίο έχει… γίνει σχεδόν κομμάτια από την πολλή χρήση, τον αλλεπάλληλο δανεισμό., κ.ο.κ. :)
  (και το εξώφυλλο επίσης λείπει).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: