Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Πρώτο Ανοικτό Άρθρο – Ελεύθερο Θέμα

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/10/29

Το σημερινό άρθρο δεν έχει θέμα και είναι ανοικτό για σχολιασμό πάνω σε οτιδήποτε απασχολεί τους αγαπητούς επισκέπτες.  Παρακαλώ σχολιάστε ελεύθερα, γράψτε ό,τι θέλατε να πείτε αλλά δεν το λέγατε για να μην βγείτε εκτός θέματος, ό,τι φοβόσασταν πως δεν κολλάει πουθενά, ό,τι κρατάγατε περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία, ο,τι νομίζετε πως θα βρούμε ενδιαφέρον.

Για καλό και για κακό, να υπενθυμίσω ότι οι όροι χρήσης και οι συστάσεις εξακολουθούν να ισχύουν, και ότι απλά στην προκειμένη περίπτωση δεν γίνεται να παραβιαστεί ο όρος που απαιτεί τα σχόλια να είναι σχετικά με το θέμα, καθώς δεν υπάρχει θέμα.

Ελπίζω μεταξύ άλλων ν’ακούσω και γνώμες για το ιστολόγιο, κριτική για οτιδήποτε τυχόν δεν αρέσει, προτάσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, κλπ.  Δεν υπάρχει θέμα που να είναι άνευ σημασίας ή υπερβολικά σοβαρό για να αναφερθεί εδώ, είμαι πρόθυμος να ακούσω τα πάντα.

Αν δημιουργηθεί κάποιο «νήμα» σχολίων πάνω σε κάποιο θέμα διαφορετικό από αυτό που σας απασχολεί, μην διστάσετε να παρεμβάλλετε το δικό σας σχόλιο: κανένα θέμα δεν έχει αποκλειστικότητα.  Επίσης, αυτό το άρθρο δεν έχει ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι αν σας έλθει έμπνευση στο μέλλον, μην διστάσετε να προσθέσετε σχόλιο, όσο και να’χει παλιώσει το άρθρο.  Το σχόλιό σας δεν θα περάσει απαρατήρητο, γιατί θα είναι ορατό για κάποιες ώρες στη στήλη με τα τελευταία σχόλια σε όλες τις σελίδες του ιστολογίου.

Την ιδέα για το ανοικτό άρθρο την πήρα από την Devious Diva.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

67 Σχόλια προς “Πρώτο Ανοικτό Άρθρο – Ελεύθερο Θέμα”

  1. εχω μια περιεργεια:
    τι ψηφίζουν οι έλληνες αθεϊστες;
    ΣΥΡΙΖΑ και Ανδριανόπουλο;

  2. Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί ως έχει, γιατί οι έλληνες αθεϊστές δεν αποτελούν ένα ενιαίο σώμα με ομοιόμορφες αντιλήψεις και συμφωνημένες επιλογές σε οτιδήποτε εκτός από την αθεΐα τους.

    Ή ερώτηση θα είχε ίσως νόημα αν απευθυνόταν προς τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και πάλι πρόκειται για προσωπική επιλογή του καθενός, την οποία όχι μόνο δεν έχει λόγο να αποκαλύψει, αλλά ίσως και να είναι καλύτερα να μην αποκαλύψει για χάρη της συνοχής του συνόλου και για την αποφυγή διάσπασης λόγω διαφορών πάνω σε άσχετες με την αθεΐα πεποιθήσεις.

    ———————-
    2008-10-29, 12:06

    Έτσι λοιπόν το ζήτημα των προσωπικών επιλογών σε θέματα άσχετα με την Αθεΐα είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε σοβαρά υπόψιν μας σε περίπτωση που θα καταπιαστούμε με μία συλλογική προσπάθεια: αυτό που μας ενώνει είναι η αθεΐα μας και η αντίθεσή μας στο υπάρχον θρησκευτικό κατεστημένο, από εκεί και πέρα ο καθένας μας είναι ελεύθερος να έχει τις δικές του αντιλήψεις οι οποίες μπορεί να απέχουν παρασάγκας από τις αντιλήψεις των υπολοίπων, και η οργάνωση της όποιας συλλογικής ενέργειας θα πρέπει είναι τέτοια ώστε οι διαφορές ανάμεσα στις προσωπικές επιλογές του καθενός σε θέματα πέρα από την αθεΐα να μην είναι δυνατόν να επηρεάσουν στη συνοχή του συνόλου.

    Το αν κάποιος είναι αριστερός ή δεξιός δεν θα πρέπει να παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, και στο ποσοστό που κάποια άτομα αδυνατούν να αγνοήσουν την πολιτική τοποθέτηση κάποιου άλλου προκειμένου να συνεργαστούν καθ’οποιονδήποτε τρόπο μαζί του, ενδεχομένως και να είναι και μία καλή ιδέα να μην διαφημίζει κανείς τις πολιτικές του τοποθετήσεις στο χώρο των Αθεΐστών.

  3. Kostas said

    Η δική μου απορία που χρόνια τώρα με
    βασανίζει, είναι η εξής: τι θα γίνει εάν ο Θεός
    τελικά όντως υπάρχει κι εγώ όταν θα ’ρθει
    η ώρα να λογοδοτήσω, ψελλίσω απελπισμένος:
    «Μα… δεν ήταν λογικό να υπήρχες!»; Θα
    με καταλάβει ή την… έκατσα;

  4. Η πολιτική επιλογή είναι σε άμεση συνάρτηση με την βασική κοσμοθεωρία ενός εκάστου και έτσι δεν μπορεί να είναι-και δεν είναι- ανεξάρτητη από τον μαχητικό,ιδίως,αθεϊσμό.
    Ας πάμε δια της ατόπου απαγωγής:
    ΛΑ.Ο.Σ αποκλείεται,καθώς το «ορθόδοξος» προκαλεί πυορροούσες φλύκταινες στο ήδη αλλεργικό νοητικό επιθήλιο των αθεϊστών.
    ΝΔ επίσης καθώς το παλαιοδεξιό «Θρησκεία,Πατρίς,Οικογένεια» δημιουργεί αντιδράσεις ανάλογες αυτων που περιεγράφησαν.
    ΠΑΣΟΚ:πιθανόν, ειδικά στη λάιτ εκδοχή ΓΑΠ-Δαμανάκη
    ΚΚΕ ,δύσκολο καθώς ο αρτηριοσκληρωτισμός του δεν ευνοεί το προοδευτικό ιματζ που προσπαθούν να περάσουν οι αθεϊζοντες.
    ΣΥΡΙΖΑ,η προφανής επιλογή καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μεταξύ των αυταποκαλουμένων προοδευτικών αθεϊστών μυρίζει λίγο gay pride parade,Ψαριανό χασίς και πολιτική ορθότητα.
    Φιλελεύθερη Συμμαχία και Ταύροι-Μανος ,Ανδριανοπουλος κ σία Ο.Ε:
    άλλη μια πιθανή εκδοχή αν κρινει κανείς από το e-rooster.

  5. sarkaflias said

    Η πολιτική επιλογή είναι σε άμεση συνάρτηση με την βασική κοσμοθεωρία ενός εκάστου

    Υπάρχει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην πολιτική το οποίο είναι ανώτερο των προσωπικών επιλογών κάθε είδους.
    Παλιά που γινόταν ο Ψυχρός Πόλεμος, ο άθεος στην Δύση ήταν όμοιος του κουμουνιστή,ανατροπέα, συνωμότη και το ίδιο αντίστοιχα συνέβαινε με τον θρησκευόμενο στα κουμουνιστικά κράτη.
    Τώρα που ο Ψυχρός Πόλεμος έχει λήξει μπορούν να αναπτυχθούν μορφές επιστημονικού-ορθολογιστικού αθεισμού τύπου Ντόκινς κτλ
    Φανταστείτε μόνο τον Ντόκινς να δρούσε στην περίοδο του Μακαρθρισμου.
    Το γιατί γίνεται αυτό νομίζω ότι πρέπει να εξηγείται από κάποιο γενικό φυσικό νόμο: π.χ αυτοί που θα πεθαίναν πολεμώντας τον Κόκκινο Στρατό στο Ρούπελ ή το Καικματσαλάν αν γίνοταν καμιά γενικότερη ανάφλεξη τότε, θα έπρεπε να πεθάνουν με το χαμόγελο στα χείλη προσδοκώντας ανάσταση νεκρών κτλ και γιατί η κοινότητα που θα πολεμούσε για την προάσπιση του καπιταλισμού θα έπρεπε να είναι ενωμένη, ομοιογενής, ιδεολογικά καθαρή χωρίς εσωτερικές αντιφάσεις και κερκόπορτες για 5η φάλλαγα.

  6. ellinaki said

    @ Θου Βου

    Το ερώτημά σου έχει την ίδια σοβαρότητα αν εγώ σε ρωτήσω «Τί ψηφίζουν οι Έλληνες Χριστιανοί;» ή «Τί ψηφίζουν οι Έλληνες Μωαμεθανοί;»

  7. @Ellinaki

    οι συνειδητοί ;
    Παπαθεμελή,δαγκωτό!

  8. Γιατρός Του Ικα said

    Εγώ πάλι δεν έχω καμία απορία για το τι ψηφίζουν οι Χ.Ο(R).Aν κάποιοι νιώθουν άνετα στη συντροφιά του Πλεύρη,του Γεωργιάδη,του Ψωμιάδη,του Παπαθεμελή,του Γιανναρά και του Ζουράρη,αυτό δε σημαίνει ότι στριμώχνουν κανέναν με εξυπνακίστικους υπαινιγμούς περί gay pride και απάνθρωπου φιλελευθερισμού.Τα έχουμε πει και ξαναπεί αλλά τίποτα:
    ο αθεισμός είναι συμπέρασμα και όχι ευρύτερη κοσμοθεωρία.Μπορεί κανείς να καταλήξει σε αυτόν από τελείως διαφορετικές αφετηρίες,ακόμα και ακραία ανορθόλογες δες: http://en.wikipedia.org/wiki/Raelians όπου και ανεφέρεται το εξής: «…(they)deny the existence of the ethereal soul and a supernatural god»,θέση που τους κατατάσσει σαφώς στο πλαίσιο του αθεισμού,ενώ η αφετηρία και οι θέσεις με βάση τις οποίες καταλήγουν σ’αυτό το συμπέρασμα τους κατατάσσουν στο πλαίσιο της ψυχοπάθειας.

  9. Mandarin said

    Έχω την εντύπωση ότι η πρώην υπουργός παιδείας της ΝΔ ήταν δηλωμένη άθεη…

  10. Νίκος said

    @Mandarin κλπ.
    Για να πας μπροστά στην πολιτική, και γενικότερα, για να ανέβεις σε οποιαδήποτε ιεραρχία, τουλάχιστον στην Ελλάδα, πρέπει να έχεις qualitites που δεν συνάδουν με τις διδασκαλίες του Χριστού. Για να βρεθείς στην Ιερά Σύνοδο, πρέπει να έχεις γλύψει, συρθεί, διαβάλλει, στήσει κώλο, κλπ., και αμφιβάλλω αν ελάχιστοι εκεί μέσα πιστεύουν πραγματικά αυτά που διδάσκει η θρησκεία που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν.
    Είχα γράψει εδώ για κάτι σχετικό. Έίμαι σχεδόν σίγουρος ότι η πλατιά πλειοψηφία όσων φωνάζουν τις κάμερες να τους πάρουν όταν ανάβουν το κεράκι ή σταυροκοπιούνται στις δοξολογίες, δεν πιστεύει ΤΙΠΟΤΑ. Κάνουν άγρα ψήφων.
    Η αποβλάκωση των ψηφοφόρων είναι ο εύκολος δρόμος για την δημοφιλία τους.

  11. Iokaste said

    Τι ακούω/διαβάζω πάλι η δύσμοιρη, κανένα έλεος για τα εγκεφαλικά μας κύτταρα… Θα μας πουν και τι πρέπει να ψηφίζουμε για να είμαστε σωστοί άθεοι τώρα;;

    Συμφωνώ με το 2 του Διαγόρα πάντως, δεν πρέπει να μπλέξει η πολιτική με στο θέμα της αθεΐας ως συλλογική προσπάθεια, κάτι τέτοια εννοούσα σε κάποιο άλλο σχόλιο με το αυστηροί και συγκεκριμένοι όροι, ή πες το στόχοι αν θες.

    @Kostas

    Αν υπάρχει μωρέ πιστεύεις ότι πραγματικά θα τον νοιάζει αν άναβες κεριά ή δήλωνες χριστιανός ορθόδοξος κι αν εναντιώθηκες στην εκκλήσία ; Γιατί αν υπάρχει και τον νοιάζουν αυτά ε καλά, ωραίος θεός θα είναι, πιο μικρόψυχος και από τους και καλά αντιπροσώπους του στην γη… Το λογικό θα ήταν (αν υπάρχει) να τον νοιάζει αν ήσουν οκ σαν άτομο και ειδικά αν εναντιώθηκες στην εκκλησία έτσι όπως είναι μπράβο θα σου έλεγε (δηλαδή οι μισοί χριστιανοί και βάλε την έχουν κάτσει)…
    Εγώ πάντως θα του έλεγα «ωραία, πίστευα ότι δεν υπάρχεις, ας το έκανες πιο ξεκάθαρο κι εσύ αφενώς και αφετέρου μια χαρά ήμουν εκεί κάτω, αμαρτίες 0 εώς 1, μετά τι;»

    @sarkaflias

    Άστα μωρέ, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να τα λέμε, δυστυχώς και μια φράση να πεις πάει τσουβαλιάστηκες και δεν παίζει να φύγει η ρετσινιά από πάνω σου ο κόσμος να χαλάσει και όπως έχει αποδειχτεί η λογική σκέψη και τα επιχειρήματα δεν έχουν αποτέλεσμα με μερικά άτομα..

    @Ellinaki

    Ότι θα έπαιρνες και απάντηση δεν το περίμενες έ, το περίμενες; Κάτσε μόνο να ενημερώσω τους φίλους μου χριστιανούς ότι δεν είναι συνειδητοί γιατί παπαθεμελή δεν ψηφίζει κανείς…

    @ Νίκος

    Ενώ όλοι οι υπόλοιποι Χριστιανοί, οι μη πολιτικοί, που δεν τους βλέπουν οι κάμερες είναι, τί να σου πω.. Όλη μέρα αγαθοεργίες κάνουν, μοιράζονται τα πάντα με τον πλησίον, έχουν ανοχή προς το διαφορετικό και άλλα πολλά τέτοια ιδανικά πράγματα…

    @ ΘΒ

    Βρε ΘΒ, αφού πάντα την ίδια απάντηση σου δίνουμε όταν πας να μας τσουβαλιάσεις, γιατί επιμένεις;; (καλά το γιατί δεν καταλαβαίνεις δεν το ρωτάω…)

  12. ΑΠΟΚ.17;16 said

    Πως μπορεί κάποιο άτομο να φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θεός η δημιουργός. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία; αν όχι, γιατί προσπαθεί να βρει στοιχεία μη ύπαρξης; (αφορμή πήρα από @Kostas)

  13. Με τα διαθέσιμα δεδομένα επί του παρόντος δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει θεός η δημιουργός.

    Επίσης με τα διαθέσιμα δεδομένα δεν συντρέχει κανένας λόγος να διατυπώσουμε την υπόθεση ύπαρξης ενός θεού ή δημιουργού.

    Η ύπαρξη «θεού» δεν είναι μια λογική ούτε μια αληθοφανής υπόθεση για την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων, δεν είναι ελέγξιμη, δεν μπορεί να διασταυρωθεί. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα πέρα από την παροχή μιας αίσθησης ασφάλειας και ηρεμίας σε όσους ανθρώπους νιώθουν την ανάγκη να έχουν μια ερμηνεία για όσα δεν κατανοούν και ένα συναισθηματικό στήριγμα όταν όλα τα άλλα καταρρέουν.

    Επομένως, κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, εφόσον εφαρμόζει με συνέπεια τη λογική σκέψη σε όλες τις πτυχές της ζωής του και όχι επιλεκτικά σε ορισμένες μόνον αφήνοντας άλλες απ’ έξω, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ύπαρξη θεού είναι μια περιττή υπόθεση.

    Εγώ προσωπικά, δεν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει θεός, κατά την ίδια έννοια που δεν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχουν νεράιδες ή ότι δεν υπάρχει τηλεπάθεια. Απλώς παρατηρώ ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να στηρίζει την ύπαρξή τους και δεν θα ασχολιόμουν καθόλου με αυτά, αν δεν βρίσκονταν διάφοροι οι οποίοι επιμένουν ότι υπάρχουν και γυρεύουν ντε και σώνει να πείσουν και τους άλλους και αξιώνουν να σεβόμαστε τις αστήρικτες πεποιθήσεις τους.

    Αν αποδειχθεί πειραματικά η ύπαρξη «θεού» δεν έχω κανένα πρόβλημα να τη δεχτώ. Διατυπώστε την υπόθεση, σχεδιάστε το πείραμα και μετά τα ξαναλέμε.

    (να παρατηρήσω ότι θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε ακριβώς τι εννοούμε όταν λέμε «θεός»… συγγνώμη αλλά έχω αφήσει την κατσαρόλα στη φωτιά… έχουμε και δουλειές).

  14. Αντί να συζητάμε για ανύπαρκτες οντότητες, δεν κοιτάμε να υλοποιήσουμε μια υπαρκτή οντότητα; Ένα σύλλογο αθρήσκων ή αθέων ή αποδομητών ή όπως θέλετε πείτε τον; Ξεκίνησε μια ωραία κουβέντα στο γνωμικό 95 αν δεν απατώμαι, δεν την συνεχίζουμε εδώ;

  15. Iokaste said

    Αόρατη Μελάνη,

    Ναι να την συνεχίσουμε!! Πάντως κι εγώ πάνω κάτω σε παρόμοια φάση είμαι για το αν υπάρχει Θεός ή όχι.

    Θα με συγχωρέσετε για 2 άσχετα όμως (γι’αυτό δεν είναι το ποστ έτσι κι αλλιώς;;):

    Καλά είπαν στην τηλεόραση για ταύρο που σκότωσε τον κτηνοτρόφο και είναι επικίνδυνο να φάμε το κρέας του για να μην περάσουν δολοφονικές τάσεις στους καταναλωτές; Έχουμε ειδήσεις ποιότητας πάντως, δεν λέω..

    Και το 2ο, είπε ο Εφραίμ πως θέλει να πάει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο άμα ακυρωθούν οι «συναλλαγές»; (βλέπω συνέχεια ειδήσεις από όταν γύρισα και δεν πρέπει μάλλον) Πόσο θράσος μπορεί να έχει κανείς;;; Και είναι δυνατόν να μην υπάρχει μαζική αντίδραση;;

    Και έτσι επανέρχομαι στο θέμα στο οποίο μας επανέφερε πολύ σωστά η Αόρατη Μελάνη. Πρέπει κάτι να κάνουμε σιγά σιγά γιατί η ασυδοσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο…

  16. Νίκος said

    @ΑΠΟΚ
    Πως μπορεί κάποιο άτομο να φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θεός η δημιουργός. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία;

    Διάβασε περί της τσαγιέρας στο διάστημα, μην επαναλαμβανόμαστε συνέχεια. Πάντως καλώς επανήλθες, ο ΘΒ έχει κουραστεί τελευταία.

    @AM
    Ξεκίνησε μια ωραία κουβέντα στο γνωμικό 95 αν δεν απατώμαι, δεν την συνεχίζουμε εδώ;

    Οχι, είσαι οφφ τοπικ

  17. Νίκος said

    @Iokaste
    Η πιθανότητα να υπάρχει Δημιουργός, είναι απείρως πιο πιθανό από το να υπάρχει Δημιουργός-Θεός που να κοιτάει αν νήστεψες/κοινωνησες/βαπτιστηκες/εβρισες/ξενογαμησες/τάισες τον παπά.
    Στο πρώτο υπάρχει ίσως κάποιο πεδίο συζήτησης, για το δεύτερο η παγία-κατασταλαγμένη-βέβαιη-αλάθητη-θεμελιωμένη άποψη όλων των αμερόληπτων αθέων είναι ότι μιλάνε είτε με συμφεροντολόγους (θύτες) είτε με γαριασμένα μυαλά (θύματα). Μακάρι οι σπογγώδεις εγκέφαλοι των δευτέρων να μπορούσαν να αντιδράσουν, αλλά η εξ απαλών ονύχων κατήχηση αποκλείει κάτι τέτοιο.

  18. ellinaki said

    @ Iokaste

    Άσε… κι εμένα με πόνεσαν τα μάτια μου μόλις το είδα…

    @ Αόρατη Μελάνη + Nikos

    Η πιθανότητα να υπάρχει Δημιουργός είναι απείρως πιο πιθανό από το να υπάρχει Δημιουργός-Θεός που να σε παρακολουθεί. Όμως και η πιθανότητα να υπάρχει Δημιουργός είναι σημαντικά πιο απίθανη από το να υπάρχει.

    Αν δούμε το θέμα ιστορικά, οι «θεϊκές υποστάσεις» του Σύμπαντος καταρρίπτονταν μία-μία με την εξέλιξη της επιστήμης. Κάποτε, απλά φυσικά φαινόμενα αποκτούσαν θεϊκή υπόσταση, μέχρι που εξηγήθηκαν. Μετά η ανάγκη «θεοποίησης» έγινε πιο σύνθετη, και ακολούθησαν φιλοσοφικά ζητήματα και ηθικά θέματα. Όταν ξεπεράστηκε ΚΑΙ από αυτά η «θεοποίηση», πήγαμε στα ακόμα πιο βαθιά όπως η δημιουργία του κόσμου…. το τελευταίο ίσως οχυρό των θεϊστων, αφού γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε απόδειξη περί της δημιουργίας του Σύμπαντος είναι ακόμα μακριά.

    Και πάλι όμως, οι επιστημονικές απαντήσεις, όπως η Εξέλιξη των Ειδών, και το Χάος όπου συνεχώς αναδύεται περισσότερη πολυπλοκότητα στο Σύμπαν, είναι αρκετές για μειώσουν δραματικά τις πιθανότητες ύπαρξης ενός Δημιουργού.

    Να το θέσω αλλιώς. Έστω ότι η ύπαρξη ή ανυπαρξία ενός Δημιουργού είναι ισοπίθανα. Δεδομένου ότι όλα τα φυσικά φαινόμενα και η επιστημονική μελέτη του Σύμπαντος δείχνουν προς την ανυπαρξία, τί είναι αυτό που αντισταθμίζει τις πιθανότητες ύπαρξης ενός Δημιουργού;

  19. @Θου Βου αν είχα να επιλέξω μεταξύ Ανδριανόπουλου και ενός κόμματος του θεού (άτυπα υπαρκτού, δυστυχώς) σίγουρα θα επέλεγα Ανδριανόπουλο παρόλο που έχω αφιερώσει το μπλόγκ μου κατά του νεοφιλελευθερισμού.

    Μου αρέσουν πολύ προσπάθειες όπως αυτή του Διαγόρα γιατί η θρησκεία χρειαζόταν, ιδίως στην τριτοκοσμική Ελλάντα, φωνές αντιλογίας. Και κατά τη γνώμη τη δική μου χρειαζόταν και βρισιές, δικαίωμα στη βλασφημία δηλαδή. Για να μάθει όλος ο κόσμος ότι η θρησκεία είναι από τα λίγα πράγματα στον κόσμο που δεν αξίζουν σεβασμού.

  20. @Διαγόρα, το σημερινό σου πόστ δείχνει την αξία των μπλόγκς. Πρωτοτυπία και ελεύθερη έκφραση.

  21. Νίκος said

    Μάλλον το πεδίο συζήτησης είναι φιλοσοφικό… ποιός είναι ο γκρουπιέρης που έριξε την μπιλιά για όλα αυτά που υπάρχουν…δεν ξέρω…μην κάνω και τον συνήγορο του διαβόλου…

  22. Iokaste said

    @ΑΠΟΚ.17;16

    Βρε παιδί μου, πάλι τα ίδια θα λέμε; Ναι οκ, δεν έχω στοιχεία πως ο θεός δεν υπάρχει αλλά όσα βλέπω προς αυτό το συμπέρασμα με ωθούν. Τώρα αν εσένα τα στοιχεία σου λένε άλλα, οκ, πάω πάσο, κανένα πρόβλημα. Αλλά άσε με εμένα στα συμπεράσματά μου..

    Το πιο σημαντικό, και γι’αυτό γίνεται όλο το θέμα από πλευράς μου, είναι ότι υπάρχει δεν υπάρχει για μένα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ. Κουμάντο στη ζωή μου, στις παρέες μου, στο κρεβάτι μου, στις πολιτικές επιλογές μου κλπ δεν θα ήταν λογικό να θέλει να κάνει. Κι επειδή ρομποτάκια δεν θέλουμε να γίνουμε και θέλουμε ό,τι κάνουμε να το κάνουμε επειδή το θεωρούμε σωστό κι όχι επειδή μας έπρηξαν οι παπάδες/γραφές/γιαγιάδες κλπ, ε γι’αυτό το συζητάμε το θέμα. Στην ελλάδα έχουμε έναν συνεχόμενο μονόλογο, ε καιρός είναι να ακουστεί και ο αντίλογος και ίσως να καταφέρουμε να κάνουμε και διάλογο κάποια στιγμή…

    @Νίκος,

    εννοείται, δεν υπάρχει επικοινωνία… Και στους λίγους σχετικά μήνες που διαβάζω το ιστολόγιο πήρα την απόφαση πως δεν παίζει να υπάρξει (κι είχα ξεκινήσει αισιόδοξα..), μόνο με αναποφάσιστους και ελάχιστες εξαιρέσεις μπορεί να βγει κάποια άκρη, οι υπόλοιποι και ατράνταχτες αποδείξεις να τους φέρεις δεν πρόκειται να ασχοληθούν, οι συζητήσεις είναι συνδυασμός του «άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε» και του «τρία πουλάκια κάθονται..»

  23. Γιατρός Του Ικα said

    Δηλαδή εσύ ΑΠΟΚ για όλα τα πράγματα που δεν έχεις αδιάσειστες αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν,πιστεύεις ότι υπάρχουν;
    Αν ναι τότε οφείλω να παραδεχτώ ότι ζείς πολύ ενδιαφέρουσα ζωή.Άλλοι ξοδεύουν περιουσίες στα LSD κλπ για να φτάσουν σ’αυτό το σημείο.

  24. heavymetalas said

    O χριστιανικος θεος δεν γινεται να υπαρχει γιατι ειναι αυτο αναιρουμενος.Ειναι εντελως αδυνατο να υπαρχει για τον ιδιο λογο που δεν γινεται να υπαρχουν στρογγυλα τετραγωνα,τριγωνικοι κυβοι και ουτω καθ’εξης.Η πιθανοτητα να υπαρχει καποιος απροσωπος θεος υπαρχει παντα αλλα ειναι πολυ μα πολυ μικρη.Ως επιστημονες δεν μπορουμε να την αποκλεισουμε την πιθανοτητα αυτη.Μπορουμε ομως να πουμε με σιγουρια οτι οντοτητες οι οποιες συγκεντρωνουν αντιφατικες ιδιοτητες ειναι σιγουρα ανυπαρκτες.Και τετοιες οντοτητες ειναι ,κατα πασα πιθανοτητα,ολοι οι θεοι ολων των θρησκειων.Βεβαια η μονη θρησκεια με την οποια εχω ασχοληθει και στην οποια ,κιολας,πιστευα μεχρι πριν απο μερικα χρονια ειναι ο χριστιανισμος.Αρα μπορω με σιγουρια να πω μονο για τον θεο της συγκεκριμενης θρησκειας.Ο τροπος που οριζεται ο θεος στην συγκεκριμενη θρησκεια ειναι αντιφατικος και ,συνεπως, ο συγκεκριμενος θεος ειναι ανυπαρκτος.Βεβαια υποθετω οτι το ιδιο ισχυει και για ολες τις αλλες 5000 θρησκειες.Αλλα να τα διαχωρισουμε.Αλλο η υπαρξη η μη θεου και αλλο η θρησκεια.Δεν ειναι ακριβως το ιδιο.Για την υπαρξη θεου δεν μπορει να υπαρξει τελεσιδικη απαντηση.Και μεγαλοι διανοητες οπως ο Ντωκινς δεν λενε με σιγουρια οτι η υπαρξη θεου ειναι αδυνατη, απλα λενε οτι ειναι πολυ μα πολυ απιθανη.Το να γινει κριτικη ομως στην (οποια) θρησκεια και στα ψεματα της αυτο ειναι κατι που μπορει και πρεπει οπωσδηποτε να γινει.

  25. EvanT said

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον προλαλήσαντα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξη την ύπαρξη ενός ντεϊστικού ή επικούρειου θεού· το πρόβλημα εν τέλει είναι ο δογματισμός. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος επειδή βλέπω το δογματισμό ως αποτέλεσμα δύο στοιχειωδών χαρακτηριστικών του ανθρώπου. Θέλει να έχει πάντα δίκιο και δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το πρώτο, ως χάιδεμα του εγώ είναι προφανες. Όσο για το δεύτερο, πραγματικά νιώθω ότι οι μισοί που πιστεύουν στον οποιοδήποτε προσωπικό θεό είναι πεπεισμένοι ότι, όταν πεθάνουν και βρεθούν μπροστά σε ένα θεό διαφορετικό από εκείνον που πίστευαν εν ζωή, τότε το επιχείρημα «μα εμένα μια ζωή άλλα μου μάθαιναν» θα είναι εξόχως πειστικό για το Δημιουργό του Σύμπαντος.

    Θα ήθελα να παρατηρήσω, βέβαια, ότι σιγά-σιγά ο κόσμος ΚΑΙ στην Ελλάδα έχει αρχίσει να απορρίπτει το καθαρά παράλογο από τη θρησκεία. Μόλις τις προάλλες συζητούσα με ένα φίλο ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «πιστός Χριστιανός» και συνειδητοποίησα ότι έχει αρχίσει να απορρίπτει αρκετά από τα στάνταρ δόγματα του Χριστιανισμού ως συμβολικά, ειδικά τη Μετουσίωση. Παράλληλα, βέβαια, όπως και οι περισσότεροι Χριστιανοί, οι Έλληνες δεν έχουν διαβάσει ούτε αυτοί ολόκληρη τη Βίβλο, πέρα από τις περικοπές που ακούγονται στην εκκλησία.

    Πάντως, να παρατηρήσω επίσης ότι μια βεβιασμένη αποξένωση από τη θρησκεία για ένα άτομο που δεν είναι απόλυτα έτοιμο να το δεχθεί είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε εναλλακτικούς παραλογισμούς (βλ. Ομάδα Έψιλον και τα συναφή απορρίματα της ελληνικής τιβι)

  26. EvanT said

    BTW, συγγνώμη για το double-post, αλλά όσοι δεν διαβάζουν Pharyngula, παρακαλώ δείτε αυτό: http://scienceblogs.com/pharyngula/2008/10/wheres_charlton_heston_when_yo.php Άθεοι, Αγνωστικιστές, Χριστιανοί, θα ψοφήσετε στα γέλια. Μόνο η ζωή μπορεί να φτάσει σε τέτοια επίπεδα ειρωνίας!!

  27. sarkaflias said

    Αντί να συζητάμε για ανύπαρκτες οντότητες, δεν κοιτάμε να υλοποιήσουμε μια υπαρκτή οντότητα; Ένα σύλλογο αθρήσκων ή αθ�ων ή αποδομητών ή όπως θ�λετε πείτε τον;»

    Τι σκοπό θα έχει μια τέτοια κοινότητα;
    Το θρησκευτικό συναίσθημα μεταλλάσεται και η τρέχουσα τυπολογία είναι η επιφάνεια. Στην καρδιά του προβλήματος δεν είναι η ύπαρξη ή όχι του θεού αλλά η ισχύς ή όχι της μεταφυσικής. Το πρόβλημα είναι η μεταφυσική.
    Π.χ το θρησκευτικό συναίσθημα μπορεί να μεταλλαχθεί σε λατρεία του Ολυμπιακού ή των Deep Purple: τι θα πεις σε αυτούς που θα λατρεύουν αύριο σε δικούς τους ναούς τον Θεό ΘΡΥΛΟ, θα φοράνε στολές, θα κάνουν τελετές, θα επικαλούνται τους νεκρούς μάρτυρες της Θύρας 7 και θα καλούνε σε σφαγή των απίστων αεκτζήδων και των αλλόδοξων βαζέλιων;
    Θα τους πεις έχουμε ένα σύλλογο ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ο θεός Τζαχόμπα με τα μούσια που έχει γιο εβραίο;
    Στην καρδιά του θέματος λοιπόν είναι η μεταφυσική γενικά και μόνο η πλήρης κατάργηση της μεταφυσικής, το ξεθεμελίωμα του Ιδεαλισμού και του Δυισμού θα μπορούσε να αλλάξει κάτι στην ανθρωπότητα και μόνο με αιώνες εκπαίδευσης και εξάσκησης στον ορθολογισμό.
    Θα μπορούσα να πω πολλά για τον απαγορευμένο στα σχολεία, φιλοσοφικό υλιστικό μονισμό των προσωκρατικών και των επικούρειων ή/και τον επίσης απαγορευμένο χαλαρό ντεισμό των στωικών, αλλά εντάξει ας τα ψάξει ο καθένας μόνος του.

  28. @sarkaflias

    είχαν ποτέ πιθανότητα οι επικούρειοι ή οι στωικοί να αποτελέσουν μαζικό κίνημα;
    κατά τη γνώμη μου ουδέποτε.
    ας μη πιασουμε το πώς εξαχρειώθηκε η διδασκαλία του λιτού,απλού και εγκρατούς Επίκουρου σε πανηδονισμό.
    το ζουμί ωστόσ είναι αυτό που λες:

    το θρησκευτικό συναίσθημα μπορεί να μεταλλαχθεί σε λατρεία του Ολυμπιακού ή των Deep Purple: τι θα πεις σε αυτούς που θα λατρεύουν αύριο σε δικούς τους ναούς τον Θεό ΘΡΥΛΟ, θα φοράνε στολές, θα κάνουν τελετές, θα επικαλούνται τους νεκρούς μάρτυρες της Θύρας 7

    το ίδιο έχω πει και υπαινιχθεί πολλές φορές.
    οι αθεολογούντες χαίρονται βλέποντας ,ιδίως στη Δ.Ευρώπη,τις παραδοσιακές θρησκευτικές κοινότητες και δραστηριότητες να φθίνουν.
    ωστόσο δεν κατανοούν ότι αυτοί που αδιαφορούν για τον παραδοσιακό θεό,έχουν προσκολληθεί συναισθηματικά σε άλλες «θεότητες»:μόδα,ομάδα,αστρολόγους,γκουρού,χρήμα,σεξ,δόξα.

    βεβαίως όλα αυτά ισχύουν όσο υπάρχει ευημερία και καλοπέραση,καθώς με την πρώτη κρίση(οικονομική ή θεομηνία)ξαναγεμίζουν οι τοπικές θρησκευτικές συνάξεις.

  29. @Sarkaflias

    Εγώ δεν έκανα λόγο για κοινότητα, ο όρος «σύλλογος» χρησιμοποιήθηκε από την Αόρατη Μελάνη. Όχι πως με χαλάει εμένα η ιδέα μίας κοινότητας, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολλή σκέψη και προετοιμασία, γιατί θα πρέπει να προσανατολιστεί προς κάτι το θετικό, όχι προς κάτι το αρνητικό όπως ο Αθεϊσμός. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένα βιώσιμο «πλαίσιο» μέσα στο οποίο να μπορέσει να δημιουργηθεί αυτή η κοινότητα, μία ονομασία γι’αυτήν που να προϊδεάζει θετικά, κλπ.

    Εγώ έχω πολύ πιό ταπεινούς άμεσους στόχους, και αν αυτοί καρποφορήσουν, τότε μπορεί κάποια μέρα να προκύψει από αυτούς κάποια κοινότητα, αλλά προς το παρόν θεωρώ ότι δεν έχει έλθει καν η ώρα να συζητάμε την προοπτική της κοινότητας.

    Όπως έγραφα λοιπόν και αλλού, θέτω τον πήχη πολύ χαμηλά για αρχή, και μετά βλέπουμε. Θεωρώ ότι μία συλλογική προσπάθεια ανάμεσά μας δεν χρειάζεται να είναι τίποτε πιό μεγαλεπίβολο από ένα συλλογικό ιστολόγιο, συνοδευόμενο από μία αγορά (όπως λέμε και στα Ελληνικά, φόρουμ) όπου οι συμμετέχοντες θα συζητάνε τη συλλογική τους προσπάθεια κεκλεισμένων των θυρών. (Λυπάμαι, Θου Βου, αλλά θα πρέπει να σε κρατήσουμε έξω από αυτό.) Αν υπάρξει αρκετή συμμετοχή, προθυμία, πλεόνασμα ελεύθερου χρόνου, κλπ. τότε αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις εκτός της ιστολογόσφαιρας, από τις οποίες μπορεί να αποκτήσει απήχηση στον πραγματικό κόσμο, και όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα μπορέσουμε ίσως να αρχίσουμε να κάνουμε λόγο για κοινότητα.

  30. Όσο για το γεγονός ότι «το πρόβλημα είναι η μεταφυσική», συμφωνώ χονδρικά, αν και για να ακριβολογήσουμε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κακώς εννοούμενος «φιλαθλητισμός» δεν είναι ακριβώς ζήτημα μεταφυσικής, είναι μάλλον ζήτημα ευτέλειας, ηλιθιότητας, έλλειψης παιδείας, κακής διαπαιδαγώγησης, κλπ. Αν το δεχθούμε όμως αυτό, το απόφθεγμα διαμορφώνεται σε «το πρόβλημα είναι η βλακεία», πράγμα υπερβολικά γενικόλογο για να έχει κάποια χρησιμότητα. (Εντελώς τυχαία, τόσο η θρησκεία όσο και ο «φιλαθλητισμός» έχουν επιπτώσεις στις τσέπες μας κατά τρόπο σφοδρά άδικο, βλέπε Μπουκάλια στο πέλαγος – Λιτότητα ρε λεχρίτες, οι ΠΑΕ πεινάνε!.)

    Έτσι λοιπόν συμφωνώ στο ότι ο εχθρός είναι η μεταφυσική υπό την έννοια ότι στο ίδιο καζάνι με την κυρία επικρατούσα βράζει και η κάθε άλλη θρησκεία, και η αστρολογία, και η ομοιοπαθητική, και οι διάφορες new age παπαρολογίες, κλπ. πιστεύω όμως παρ’όλα αυτά πως πρέπει να διατηρήσουμε κάποια συνοχή και κάποια εστίαση των προσπαθειών μας, και γι’αυτό βγάζω έξω από το συγκεκριμένο καζάνι ζητήματα όπως ο κακώς εννοούμενος «φιλαθλητισμός», που είναι προϊόντα όχι τόσο δεισιδαιμονίας, όσο καθαρής βλακείας.

  31. @Διαγόρα

    -σε οιαδήποτε συλλογική προσπάθεια πάντοτε θα βρεθούν πρόθυμοι πληροφοριοδότες.
    όσον αφορά την «αθεϊστική» ομήγυρη,ήδη υπάρχουν και μάλιστα εκεί που δεν τους φαντάζεται κανείς.
    ε,και όσο νάναι τι φαλακροί πράκτορες είμεθα;μπρίκια κολλάμε;

    #ποδόσφαιρο ,μια θρησκεία χωρίς άπιστους
    Νίκου Μπογιόπουλου,Δημήτρη Μηλάκα

    «Τελικά, ύστερα από τόνους διανοουμενίστικης δυσκοιλιότητας κατά του ποδοσφαίρου όλες οι θεωρίες περί «οπίου του λαού», και οι βαρύγδουπες «αναλύσεις», που δεν μπορούν να διακρίνουν το παιχνίδι από τους «αφεντάδες» του, γίνονται σμπαράλια από μια και μόνο ατάκα του Αλ Πατσίνο:

    Η μπάλα δεν είναι δα και η ζωή.

    Είναι κάτι πολύ περισσότερο!»

  32. Νίκος said

    Έτσι λοιπόν συμφωνώ στο ότι ο εχθρός είναι η μεταφυσική υπό την έννοια ότι στο ίδιο καζάνι με την κυρία επικρατούσα βράζει και η κάθε άλλη θρησκεία, και η αστρολογία, και η ομοιοπαθητική, και οι διάφορες new age παπαρολογίες, κλπ.

    Πράττοντας και εμείς όπως και οι χριστιανοί (αδιαφορία προς αυτούς οι οποίοι δεν απειλούν το μαγαζί μας), πρέπει να εστιάσουμε τα πλείστα στις βδέλλες που μας απομυζούν και μας καπελώνουν (δηλαδή τους χριστιανούς), και να αφήσουμε για ευθετότερο χρόνο τους υπόλοιπους, π.χ. τους ειδωλολάτρες των Γκαλαπάγκος.

  33. Διαγόρα, έτσι όπως το θέτεις το θέμα της συλλογικής προσπάθειας, μια χαρά μου ακούγεται.

    Ένα συλλογικό ιστολόγιο και ένα φόρουμ για αρχή είναι ό,τι πρέπει.

    Θα μπορούσες ίσως να ζητήσεις από τους επισκέπτες του ιστολογίου σου κάτι σαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να δούμε πόσοι είναι διατεθειμένοι να συμμεχέτουν σε πρώτη φάση.

    Θα μπορούσαν να γίνουν προτάσεις για το όνομα αυτής της πρωτοβουλίας.

    Θα μπορούσε να γραφτεί ένα είδος διακήρυξης ή μανιφέστου, όπως είπε η Ιοκάστη κάποια στιγμή. Εγώ θα καθήσω να το σκεφτώ το θέμα και θα δω αν μπορώ να γράψω κάτι και να στο στείλω, ας κάνουν και άλλοι το ίδιο αν θέλουν, και ας αναλάβεις εσύ το editing. Στη συνέχεια κατεβάζεις το κείμενο για ψηφοφορία στο φόρουμ.

    Θα μπορούσε να γίνει και μια λίστα με FAQ, που να διαλύει συνήθεις πλάνες, να απαντά στις συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την ύπαρξη ή μη θεού, το ρόλο της εκκλησίας κλπ. Μπορεί να περιλαμβάνει από πολύ βαθιά θέματα έως πολύ απλά. Λόγου χάρη, πάρα πολύς κόσμος νομίζει ότι αν δεν βαφτίσει το παιδί του δεν μπορεί να του δώσει όνομα, ή ότι θα «έχει πρόβλημα» στο σχολείο και τέτοια. Εδώ επίσης θα μπορούσαμε όλοι να συνεισφέρουμε, γράφοντας καθένας αυτά που σκέφτεται, και πάλι εσύ θα τα συγκέντρωνες και θα έκανες τη συρραφή.

    Σου φόρτωσα πολύ δουλειά, το ξέρω! :-D

    Ας δούμε πώς το βλέπουν και άλλοι το θέμα.

  34. Mandarin said

    Συμφωνώ με τα παραπάνω, έχω διατυπώσει την άποψή μου στο γνωμικό 95 και θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά την αξία μιας καταμέτρησης. Αν θέλουμε να ακουστούμε στο παρόν ή στο μέλον πρέπει να συστήσουμε σύλλογο του οποίου η δύναμη είναι ο αριθμός των ψήφων που έχει, όπως συμβαίνει σε κάθε σύλλογο. Μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι η απορία που διατύπωσε το οικόσιτο Τρόλ αυτού του ιστολογίου, τι ψηφίζουμε, αυτό τους καίει.

  35. Πάντως, Mandarin, η καταμέτρηση μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική: απ’όσους έχουν δει τούτο το άρθρο και το Γνωμικό #95 από τις 22 του μηνός που έγραψε ο Ι.Μ.Δικαιάκος το σχόλιο στο οποίο προτείνει «να τεθεί τέτοιο θέμα» οι μόνοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον είμαστε εγώ, εσύ, η Αόρατη Μελάνη, η Ιοκάστη και ο Ι.Μ.Δικαιάκος, ίσως και ο Greek Rider, δεν μου είναι απολύτως σαφές. Περιμένω να δω τι απόφαση θα πάρει ο Sarkaflias, ενώ ο Νίκος με έχει απλά μπερδέψει. Ενδεχομένως να αρκούμε ακόμα και μόνο εμείς για να ξεκινήσουμε κάτι, αλλά μην περιμένεις να μπει σύντομα στη συνήθεια να ζητά τη γνώμη μας η Βουλή προκειμένου να νομοθετήσει!

  36. Abravanel said

    τι θα πεις σε αυτούς που θα λατρεύουν αύριο σε δικούς τους ναούς τον Θεό ΘΡΥΛΟ, θα φοράνε στολές, θα κάνουν τελετές, θα επικαλούνται τους νεκρούς μάρτυρες της Θύρας 7 και θα καλούνε σε σφαγή των απίστων αεκτζήδων και των αλλόδοξων βαζέλιων;

    Εξαγνισμός στην πυρά.

  37. heavymetalas said

    Παντως διαγορα θα μπορουσα να βοηθησω και εγω νομιζω.Αρα δηλαδη για να καταλαβω αυτο που λες ειναι να φτιαχτει ενα ιστολογιο και να στελνουμε αθειστικα αρθρα να τα επεξεργαζονται οι υπολοιποι και το αποτελεσμα να δημοσιευεται.Νομιζω οτι θα μπορουσα να στειλω καποια κειμενα για θειστικες πλανες η επισης και να προτεινω σημαντικα αθειστικα σαιτ.

  38. Νίκος said

    [count me in, albeit no many resources available]

  39. Τυγχάνω να έχω κάποιες συγκεκριμένες ιδέες για το πως βλέπω αυτό το συλλογικό ιστολόγιο να λειτουργεί, και τις έχω όχι επειδή έτσι θα μου άρεσε, αλλά επειδή έτσι μόνο το βλέπω βιώσιμο. Να εξηγήσω πως το βλέπω εγώ, και το συζητάμε: ακούω απόψεις, υποδείξεις, αντιρρήσεις, κλπ.

    Για αρχή εγώ βλέπω το συλλογικό ιστολόγιο να φιλοξενεί μόνο αντίγραφα άρθρων που θα δημοσιεύονται σε προσωπικά ιστολόγια, και να έχει μάλιστα τα σχόλια απενεργοποιημένα, παραπέμποντας έτσι προς τα συμβαλλόμενα ιστολόγια για συζήτηση. Αυτό είναι αναγκαίο έτσι ώστε α) το συλλογικό ιστολόγιο να έχει έναν κάπως «επίσημο» χαρακτήρα όντως απαλλαγμένο από τον «θόρυβο» των σχολίων, και β) επειδή φαντάζομαι πως κανένας συμβαλλόμενος δεν θα ήθελε η συμμετοχή του στο συλλογικό να προκαλέσει μείωση επισκεψιμότητας στο προσωπικό του ιστολόγιο. Έτσι, ευελπιστώ ότι το συλλογικό ιστολόγιο θα λειτουργήσει μόνο ως παράγοντας αύξησης της επισκεψιμότητας του προσωπικού ιστολόγιου του καθενός συμβαλλόμενου, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό (αναγκαίο θα έλεγα) για την επιτυχία του επιχειρήματος.

    Δυστυχώς αυτό έτσι όπως το περιέγραψα δεν προβλέπει (αρχικά τουλάχιστον) κάποιο ρόλο για όσους δεν έχουν ήδη ιστολόγιο, (οι οποίοι μάλιστα απ’ότι φαίνεται είναι η πλειοψηφία όσων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής,) και υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους αυτό πρέπει, πιστεύω, να είναι έτσι και όχι αλλιώς: για να συμμετάσχει κανείς στο συλλογικό ιστολόγιο θα πρέπει να είναι ήδη γνωστός, δηλαδή να είναι μία διαδικτυακή προσωπικότητα η οποία έχει κάποιο έργο να επιδείξει, έτσι ώστε οι υπόλοιποι να έχουμε κάποιες εγγυήσεις για το ποιόν του και κατά συνέπεια για την ποιότητα του υλικού που θα συνεισφέρει.

    Έτσι λοιπόν, όποιος δεν έχει ήδη ιστολόγιο, αν βιάζεται να συμμετάσχει θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να βρει κάποιον άλλο ιστολόγο που να διατείθεται να δημοσιεύσει τα άρθρα του, ενώ αν δεν βιάζεται θα πρέπει να ξεκινήσει ένα δικό του ιστολόγιο και να αρχίσει να δημοσιεύει υλικό εκεί, έτσι ώστε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να μπορούμε να πούμε ότι είναι πλέον γνωστός και ότι είναι πλέον δυνατόν να σχηματίσει κανείς κάποια γνώμη γι’αυτόν έτσι ώστε να γίνει δεκτός ως συμβαλλόμενος στο συλλογικό ιστολόγιο. Αν δεν γίνουν όλα αυτά έτσι όπως τα λέω, φοβάμαι ότι θα διεισδύσουν ανάμεσά μας διάφοροι ανεπιθύμητοι: από agents provocateurs (όπως έχει προειδοποιήσει αλλού ο Νίκος αλλά και παραπάνω ο Θου Βου) έως άτομα που δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν, ή άτομα που δεν έχουν τα προσόντα για να πουν κάτι σωστά, και έτσι η συμμετοχή τους θα μειώσει τη συνολική ποιότητα του συλλογικού ιστολόγιου ή ακόμα ίσως και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα (βλέπε υπόθεση funEL.)

    Αργότερα μπορούμε να αρχίσουμε να εμπλουτίζουμε το συλλογικό ιστολόγιο με επιπλέον συνοδευτικό/μόνιμο υλικό, αλλά πάντα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα στην ξεχωριστή αγορά για την οποία είχα κάνει λόγο νωρίτερα, και στην οποία και πάλι εγώ πιστεύω πως συνετό είναι να συμμετέχουν μόνο άτομα «γνωστά» με την έννοια που προανέφερα. Η συλλογικότητα θα εγγυηθεί την αποφυγή λαθών, συναισθηματισμών, επάρσεων και γραφικοτήτων, και θα διατηρήσει την συνολική ποιότητα του όλου επιχειρήματος σε ψηλά επίπεδα.

  40. Mandarin said

    Συμφωνώ με τα παραπάνω. Θα ήθελα να προσθέσω το εξής, αυτό το συλλογικό ιστολόγιο θα διαφημίζεται από τους συμμετέχοντες ιστολόγους, αλλά υποθέτω και από τα υπόλοιπα φιλικά ιστολόγια. Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο ένα registration σε μια λίστα αθέων μέσα στο συλλογικό ιστολόγιο, η οποία αρχικά δεν θα εξυπηρετεί σε τίποτα, αλλά όταν το ιστολόγιο ωριμάσει και αποκτήσει αυτόνομο περιεχόμενο να μπορεί να εκδίδει δελτία τύπου, με βαρύτητα τον αριθμό των μελών του. Έχω την εντύπωση ότι αν σχηματίζαμε ένα ιστολόγιο με αρκετά εγγεγραμμένα μέλη θα μπορούσαμε να στέλνουμε ανακοινώσεις και καταγγελίες σε mainstream ΜΜΕ όπως ας πούμε εφημερίδες και αυτά να δημοσιεύονται με τον απαιτούμενο σεβασμό.

    Επίσης δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος, αλλά αν ήθελα, ας πούμε, δικηγόρο ή συμβολαιογράφο ή οτιδήποτε άλλο, για κάποιο απλό έστω θέμα, θα προτιμούσα να τον βρω ανάμεσα σε άτομα με τα οποία συμφωνώ. Μην ξεχνάμε ότι αυτού του είδους η επαγγελματική και οικονομική στήριξη είναι η βάση για την επιτυχία οποιασδήποτε ομάδας.

    Προτρέχω και το γνωρίζω…

  41. Κι εγώ συμφωνώ με αυτά που προσέθεσες, Mandarin. Βέβαια, υπόψιν ότι ενώ μεν η ονομασία του συλλογικού ιστολόγιου δεν είναι τραγικά σημαντική ενόσω το μόνο που κάνουμε είναι να αναδημοσιεύουμε επιλεγμένα άρθρα, από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να εκδίδουμε δελτία τύπου αυτομάτως αλλάζει αυτό, και θα πρέπει να βρούμε κάτι που να εκφράζει και να ικανοποιεί όλους τους συμμετέχοντες.

    Όσο για την επαγγελματική και οικονομική στήριξη, γελάω μεν με το σκεπτικό «γιατί, μόνο οι μασώνοι θα χαίρουν τέτοιων προνομίων;», αλλά κατά βάθος δεν διαφωνώ. ;-)

  42. θεωρώ ότι η προσπάθεια για συλλογικό ιστολόγιο είναι καλή, μόνο αν υπάρχει επικουρικά.
    Η βάση του εγχειρήματος θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών (οι λέξεις Μανιφέστο, τηλεόραση, διαφήμιση, δεν μου δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις) μέσω των ΜΜΕ.
    Θεωρώ ένα ανοιχτό δημόσιο και καλά διαφημισμένο Debate πιο αποδοτικό από κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα, – τουλάχιστον από άποψη δημοσιότητας – .
    Ξέρετε, δεν είναι εκτός των συλλογικών δυνατοτήτων μας η ενδεχόμενη πρόσκληση μερικών μεγάλων ονομάτων του επιστημονικού κόσμου ή της διεθνούς αθεϊστικής κοινότητας που θα προσδώσουν «βάρος» και δυναμική σε μια τέτοια προσπάθεια.
    Δεδομένου ότι ο αθεϊσμός δεν έχει εθνικό – εθνικιστικό χαρακτήρα, μια πρόσκληση σε αλλοδαπούς όπως ο Richard Dawkins θα μπορούσε να δώσει ένα ισχυρό εναρκτήριο λάκτισμα στην όλη προσπάθεια.
    Όπως κι αν έχει, το Clan μπορεί να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για την εκκίνηση μιας δυναμικής – μαχητικής παρέμβασης στην λιμναία ακινησία των ελληνικών πραγμάτων χωρίς την παρέμβαση «μασονικών μεθόδων».
    Ι.Μ.Δικαιάκος

  43. Έχοντας στο μυαλό μου το παλιό καλό γνωμικό ότι στην «βράση κολλάει το σίδερο», Προτείνω την άμεση δημιουργία ενός ιστολογίου για την συγκέντρωση «υπογραφών» όσων δυνάμενων να προσφέρουν σε κάτι τέτοιο.

    Ι.Μ.Δικαιάκος

  44. Αγαπητέ κε Δικαιάκο, πολύ φιλόδοξο και συνάμα ανυπόμονο σε βρίσκω. (Και φαντάζομαι πως κι εσύ θα βρίσκεις εμένα ταπεινόφρωνα και κωλυσιεργό.) Μιά και εμείς οι δυό έχουμε τρόπο επικοινωνίας, ας το διευθετήσουμε αυτό μεταξύ μας, έτσι ώστε να μην αντιφάσκουμε δημοσίως. (Ακόμα περιμένω εκείνο το τηλεφώνημα για να συναντηθούμε.)

  45. Άθεος said

    Δικαιάκο κι εγώ αυτό περιμένω!

  46. Sarkaflias said

    Περιμένω να δω τι απόφαση θα πάρει ο Sarkaflias

    χμμ γενικά ακούγονται ενδιαφέροντα αυτά που λέτε. Νομίζω ότι σε πρώτη φάση θα έπρεπε να γίνει κάτι σαν φόρουμ στην λογική του phorum.gr με θεματικές ενότητες για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
    βλέπε κάποια ξένα:
    http://richarddawkins.net/forum/
    http://www.freeratio.org/vbb/index.php
    http://forums.philosophyforums.com/philosophy-of-religion
    http://www.ephilosopher.com/e107_plugins/forum/forum_viewforum.php?11
    Ακόμα και αν δεν γίνει τίποτα μπορεί να χρησιμέψει σαν βάση ή reference για άτομα που θα το ψάξουν στο μέλλον.

    Πάντως για να γελάσετε λίγο μια που έρχεται Σαββατοκύριακο σας παρουσίαζω μια νέα θρησκεία
    Church Of the Souvlaki Magnus
    http://souvlakimagnus.blogspot.com/
    ατέλειωτο γέλιο μέχρι δακρύων
    :)

  47. Sarkaflias, σε ευχαριστώ για την κατάθεση της πρότασής σου.

    Το έχω σκεφτεί κι εγώ βέβαια το ενδεχόμενο του φόρουμ (αγοράς), αλλά δεν πιστεύω πως θα είχε την παραμικρή επιτυχία, για τους εξής λόγους:

    1. Μια αγορά απαιτεί πολλή δουλειά για συντονισμό και συντήρηση, και δεν γνωρίζω αν έχουμε αρκετά κατάλληλα άτομα με αρκετό ελεύθερο χρόνο για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο.

    2. Οι αγορές δεν είναι τόσο εμφανίσιμες όσο τα ιστολόγια, ούτε τόσο εργονομικές όσο τα ιστολόγια ως προς την παρουσίαση της ύλης τους. Αυτό σημαίνει ότι στο ποσοστό που η συλλογική μας προσπάθεια θα απευθύνεται προς την ελληνική κοινωνία εν γένει, η αγορά δεν θα αρκέσει για να καλύψει τις ανάγκες μας και θα χρειαστεί ένας επιπλέον ιστότοπος για παρουσίαση ύλης προς τα έξω, πράγμα που συνεπάγεται ακόμα περισσότερη εργασία για συντήρηση και διαχείριση.

    3. Δεν νομίζω πως είναι κανείς από τους ιστολόγους διατεθειμένος να παρατήσει το προσωπικό του ιστολόγιο του και να αρχίσει να ασχολείται με κάτι άλλο: ό,τι και να είναι να κάνουμε θα πρέπει να ζητά όσο το δυνατόν μικρότερες αλλαγές από τους συμμετέχοντες.

    4. Οι αγορές έχουν έναν «κλειστό» χαρακτήρα που δεν προσελκύει επισκέπτες και δεν προάγει ούτε την παθητική συμμετοχή (του αναγνώστη) ούτε την ενεργό συμμετοχή (του σχολιαστή) τόσο όσο τα ιστολόγια.

    5. Οι αγορές τείνουν να μην υποστηρίζουν RSS, πράγμα που σημαίνει πως ουσιαστικά είναι πρωτόγονα μέσα επικοινωνίας σε σύγκριση με τα ιστολόγια.

    Εν ολίγοις, μία αγορά είναι ένας πάρα πολύ πιό φιλόδοξος στόχος απ’ότι ένα απλό συλλογικό ιστολόγιο, (και μάλιστα με οφέλη τα οποία εγώ τουλάχιστον αμφιβάλλω,) και γνώμη μου είναι ότι πρέπει να θέσουμε τους στόχους μας χαμηλά για να μην απογοητευτούμε.

  48. Κύριοι
    Το αναπάντεχο φορτίο εργασίας που προέκυψε ξαφνικά, με έκανε να μην είμαι σε θέση να γράφω όσο συχνά θέλω ή όσο το απαιτούν οι συνθήκες.
    Θα επανέλθω σύντομα.
    Ι.Μ.Δικαιάκος

  49. ellinaki said

    Παρένθεση: Ο Μουλάς Εθνικής Παιδείας και Αστρολογίας, επανατοποθετείται στο θέμα των θρησκευτικών.
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=953074&lngDtrID=244
    Κλείνει η παρένθεση.

  50. Iokaste said

    Ε βέβαια επανατοποθετείται, θα τον κάνουν ντα αν δεν το κάνει, άααασε εκτός από την θέση στον παράδεισο μπορεί να χάσουν και ψήφους.. Αϊ στο καλό, συγχίστηκα βραδιάτικα, με αυτό περισσότερο:

    «Προβλέπεται η εξαίρεση για λόγους συνείδησης, που αφορά τους μη ορθοδόξους, δηλαδή τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους, οι οποίοι κατά κανόνα είναι αλλοδαποί.»

    Τί να πρωτοπιάσει κανείς, την παραδοχή ότι έλληνας=χριστιανός κατά κανόνα, την μπηχτή για τους αλλοδαπούς, χάλι μαύρο…

    Και πάνω στην συζήτηση για την οργανωμένη κίνηση, ωραίες ιδέες ακούγονται και συμφωνώ με αυτό που είπε κάποια στιγμή ο Διαγόρας στο ότι πρέπει να δωθεί προσοχή στο ποιος θα λάβει μέρος. Δεν έχω blog αλλά το σκεφτόμουν να αρχίσω, αλλά ξέρω τουλάχιστον 4 άτομα που είναι άθεοι, τους άρεσε η ιδέα όταν τους το είπα αλλά δεν έχουν κι ούτε πρόκειται να αποκτήσουν blog γιατί δεν έχουν καθόλου χρόνο.. Και φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν πολλοί στην ίδια φάση, πρέπει κάπως να τους λάβουμε κι αυτούς υπόψην μας. Τέλος πάντων θα μου πείτε λεπτομέρειες τώρα αυτά αλλά όλα έχουν σημασία σε μια τέτοια κίνηση…

    Τέλος πάντων, καληνύχτα για σήμερα γιατί θα κοιμηθώ πάνω στο πληκτρολόγιο…

  51. Π said

    Για το ενδεχόμενο που πιθανώς κυοφορείται: προσωπικά από τη μία βλέπω με μεγάλη επιφύλαξη τις προσπάθειες για ομαδικά blog, που παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες (ξέρω περιπτώσεις που ναυάγησαν οικτρά, για διάφορους λόγους), από την άλλη μου αρέσουν πολύ οι νηφάλιες, προσγειωμένες και τακτικές σκέψεις του Διαγόρα επί του ζητήματος – καθώς και η ακεραιότητα που έχει δείξει εδώ στη διαχείριση τόσο του υλικού όσο και των «κρίσεων».

    Να παρατηρήσω ότι αν ένα τέτοιο blog θα ήταν, κατ’ αρχάς τουλάχιστον, συλλογή ήδη δημοσιευμένων κειμένων, δεν είναι απαραίτητο αυτό να περιοριστεί στα ποστ: τόσο εδώ όσο και σε άλλα συναφή blog έχουν υπάρξει και πολύ καλοβαλμένα σχόλια από αρκετές και αρκετούς, που θα μπορούσαν ίσως σιγά-σιγά να υποδεικνύονται, να επιλέγονται και να συμπεριλαμβάνονται σε κάποια θεματική ενότητα (πιθανώς μετά από κάποιο απαραίτητο editing).

    Όσον αφορά εμένα (μια και ουσιαστικά υπήρξε πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος), και πριν δω τις σχετικές παρατηρήσεις του Διαγόρα σκεφτόμουν ακριβώς να πω ότι το απλό και προφανές θα ήταν, αν υπάρχουν κάποια κείμενά μου που μπορεί να κρίνονταν χρήσιμα, να τα θέσω μετά χαράς στη διάθεση ενός τέτοιου blog, και ίσως να αναλαμβάνω πού και πού μεταφράσεις κειμένων που θα προτεινόταν ότι θα ήταν καλό να υπάρξουν στα ελληνικά.

  52. Απλώς να πω ότι παρακολουθώ τη συζήτηση με ενδιαφέρον. Με τρώει κι εμένα ο φόρτος εργασίας, ελπίζω σύντομα να επανέλθω πιο ενεργά.

    Παρεμπιπτόντως, εμένα δε θα με χάλαγε να αφιερώσω παραπάνω χρόνο στο συλλογικό ιστολόγιο αφήνοντας λίγο στην άκρη το δικό μου, ούτε θα με χάλαγε να μου «τραβήξει» τα σχόλια, τι θα πει αυτό, σημασία έχει η αλληλεπίδραση, το νταλαβέρι, όχι αν θα γίνεται στο «χώρο μου» ή στο «χώρο μας».

  53. Ιοκάστη:

    Ένας ανάμεσα στους πολλούς λόγους δημιουργίας μίας συλλογικής προσπάθειας είναι να κάνει άλλους συνειδητοποιημένους άθεους να αισθανθούν πως δεν είναι ο καθένας μόνος του, και πως έχουμε κάποια δικαιώματα να διεκδικήσουμε όλοι μαζί. Οπότε, ό,τι και να κάνουμε, αυτό θα απευθύνεται και στους φίλους σου. Εκτός αυτού, μπορεί μεν εκείνοι να μην έχουν χρόνο για να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν το δικό τους blog, αλλά αν έχουν τουλάχιστον λίγο χρόνο και ικανότητες στη γραπτή επικοινωνία θα μπορούσες να δημιουργήσεις εσύ ένα blog στο οποίο θα φιλοξενείς τις απόψεις τους, και έτσι να τους εκπροσωπήσεις στη συλλογική προσπάθεια.

    Π:

    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, το σχόλιό σου είναι λίαν εμψυχωτικό.

    Σχετικά με την αναγωγή αξιόλογων σχολίων σε άρθρα, φυσικά και συμφωνώ μαζί σου. Σε κάποιο ποσοστό αυτό που λες καλύπτεται από τον μηχανισμό που έχω περιγράψει παραπάνω, καθώς ένας ιστολόγος που συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια ουσιαστικά εγγυάται για την ποιότητα ενός σχολίου που εμφανίστηκε στο ιστολόγιό του καταθέτοντάς το για επαναδημοσίευση στο συλλογικό. Απ’την άλλη μεριά, βλέπω επίσης το νέο ζήτημα που εγείρεις: τι γίνεται όταν ένας σχολιαστής έχει γράψει αξιόλογα σχόλια σε ιστολόγια που δεν συμμετέχουν στη συλλογική προσπάθεια; Για να καλύψουμε αυτό το ενδεχόμενο θα έλεγα ότι μέλος της συλλογικής προσπάθειας θα πρέπει να μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας ιστολόγος, αλλά και όποιος σχολιαστής είναι πολυγράφος και έχει γνωστή και ανιχνεύσιμη διαδικτυακή προσωπικότητα.

    Το ενδεχόμενο της επεξεργασίας ενός σχολίου πριν τη επαναδημοσίευσή του στο συλλογικό περιπλέκει λίγο τα πράγματα, γιατί όπως είπα νωρίτερα κατά τη γνώμη μου το συλλογικό θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από σχόλια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να γίνει σχολιασμός της νέας ανάρτησης εκτός του συλλογικού, αλλά ας βρούμε λύση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όταν και αν προκύψει.

    Αόρατη Μελάνη:

    Πολύ ωραία, κι εγώ όπως κι εσύ το βλέπω, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε τα ίδια από όλους. Για την ακρίβεια, όσο πιό σημαντικός είναι ένας ιστολόγος, εξυπακούεται ότι τόσο πιό θεμιτή είναι για εμάς η συμβολή του στο συλλογικό, αλλά και τόσο μεγαλύτερη η θυσία που θα του ζητάγαμε να κάνει αν μαζί με κάθε άρθρο που μας αφιερώνει ήταν να αποποιείται και όλη τη σχετική επισκεψιμότητα. Αυτό δεν θα το έβρισκαν όλοι επιθυμητό. Ζητώντας λοιπόν από τον καθένα τη μικρότερη δυνατή ενασχόληση και τη μικρότερη δυνατή θυσία (ουσιαστικά, καμμία απολύτως θυσία) εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, και καλό είναι βέβαια να ζητάμε τα ίδια από όλους, αλλιώς θα δημιουργηθούν διχόνοιες. Φυσικά, κάθε επιπλέον εθελοντική βοήθεια όπως αυτή που προσφέρεις εσύ είναι ευπρόσδεκτη, σε ευχαριστώ πολύ, και τα λόγια σου με κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξο.

  54. Iokaste said

    Ναι το σκεφτομαι σοβαρά να ξεκινήσω ιστολόγιο, και πιστεύω πως όλο και κάτι θα γράφουν και διάφοροι φίλοι μου που ενδιαφέρονται.. Αλλά θα μου πάρει λίγο καιρό, δεν έχω τακτοποιηθεί ακόμα από την μετακόμιση, πρέπει να βρω και πως λειτουργεί το όλο θέμα με τα blogs, να μου περάσει η ψύξη (δεν μπορώ να κουνηθώ, μην με ρωτήσετε πως το έπαθα μες στον καύσωνα εδώ πέρα..), θα κάνω όσο πιο γρήγορα μπορώ πάντως γιατί με ενδιαφέρει πολύ και από όσα διαβάζω είμαι αισιόδοξη.

  55. stardust30 said

    @Θου βου είπε,
    «είχαν ποτέ πιθανότητα οι επικούρειοι ή οι στωικοί να αποτελέσουν μαζικό κίνημα;
    κατά τη γνώμη μου ουδέποτε.
    ας μη πιασουμε το πώς εξαχρειώθηκε η διδασκαλία του λιτού,απλού και εγκρατούς Επίκουρου σε πανηδονισμό.»

    Θβ , εφόσον δεν έχεις διαβάσει το παραμικρό για τον Επίκουρο γιατί τον πιάνεις στο στόμα σου; Γιατί μιλάς για πανηδονισμό αφού δεν ξέρεις καν τί σημαίνει;
    Αλήθεια λες να γίνονταν κίνημα ο Επικουρισμός από την στιγμή που ο διεστραμμένος χριστιανισμός σου κατέστρεψε κάθε γραπτό κείμενο γύρω από αυτόν αλλά και όλα τα «ανταγωνιστικά» του φιλοσοφικά συστήματα; Μόνον μερικές αρχές του στωικισμού «κλέψατε» γιατί η θρησκεία σας ήταν και παραμένει «τρύπια».
    Να σε διαφωτήσω λίγο αντιγράφοντας την έννοια της ηδονής από το βιβλίο του Βερέττα:
    «Όταν λέμε ότι ο σκοπός είναι η ηδονή, δεν εννοούμε τις ηδονές των ασώτων και αυτές που βρίσκονται μέσα στις απολαύσεις όπως νομίζουν μερικοί που το αγνοούν και δεν το παραδέχονται
    ή είναι κακώς πληροφορημένοι αλλά (εννοούμε) να μην πονάει το σώμα και να μην ταράζεται η ψυχή.»

    Διάβασε τα εξής βιβλία μπας και ξεστραβωθείς:
    Επίκουρος: Η αληθινή όψη του αρχαίου κόσμου (Χαράλαμπος θεοδωρίδης)
    Επίκουρος: Κείμενα-πηγές της επικούρειας φιλοσοφίας και τέχνης του ζην
    Εμείς οι επικούρειοι-Μάριος Βερέττας

  56. @stardust

    Χρησιμοποιώ τις λέξεις καταχρηστικά για να κάνω εντύπωξη.
    Έχεις δίκιο.Πράγματι δεν ξέρω τι σημαίνουν οι όροι που χρησιμοποιώ.
    Τώρα που με αποκάλυψες κι έγινα ρεζίλι των σκυλιών δεν έχω άλλη επιλογή παρά να σιωπήσω μπροστά στον ποταμό της συμπεπυκνωμένης σοφίας που εκχέεται από το πληκτρολογιο σου.

  57. Γιατρός Του Ικα said

    Για την είδηση του #49:κοπρίτες,αλήτες,οσφυοκάμπτες.Σκατά στις κάλπες τους και στα μούτρα τους.Τι λέτε,κανας νομικός εδώ;Μπορούμε να τους πάμε σε κανένα ευρωπαϊκό δικαστήριο ή σε κανένα διακστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων;Τα καθάρματα,δεν παραιτούνται από το δικαίωμα του να γεμίζουν το κεφάλι των παιδιών μας με τα ιδεολογικά τους κόπρανα.Με ποιό δικαίωμα ρε τσογλάνια;

  58. @Ικα

    Για την είδηση του #49:κοπρίτες,αλήτες,οσφυοκάμπτες.Σκατά στις κάλπες τους και στα μούτρα τους.Τι λέτε,κανας νομικός εδώ;Μπορούμε να τους πάμε σε κανένα ευρωπαϊκό δικαστήριο ή σε κανένα διακστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    πήγαν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολλεγίων και…δικαιώθηκαν.
    έτσι ο απόφοιτος του κάθε Upper Shitvillage College θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τον απόφοιτο του ΕΜΠ.

    άσε που Ευρώπη,όπως την ξέραμε τα τελευταία χρόνια, μετά τον πόλεμο στη Γεωργία και την παγκόσμια οικονομική φούσκα έχει πάψει να υφίσταται.

  59. Kostas said

    Αγαπητέ Διαγόρα,
    για την περίπτωση που οποιοδήποτε
    κείμενο μου από το «τι εστίν αλήθεια;»,
    θεωρηθεί ποτέ κατάλληλο για να
    συμπεριληφθεί στο συλλογικό ιστολόγιο
    που σχεδιάζετε, δηλώνω ότι θέτω μέχρι
    και την τελευταία τελεία που έχω γράψει,
    στη διάθεσή σας.

    Επειδή δε σε αρκετά κείμενα, το ύφος
    γραφής που χρησιμοποιώ -παρά την
    ορθότητα τής κριτικής που ασκείται-
    παρεκκλίνει από το ύφος που θα είχα
    επιλέξει για κάτι πιο, ας το πούμε,
    επίσημο, θα ήμουν πρόθυμος -στον
    βαθμό βέβαια που θα το επέτρεπε
    και ο διάθέσιμος μου χρόνος- να
    προχωρήσω και στις απαραίτητες
    τροποποιήσεις που θα προσέδιδαν
    στα άρθρα τη -για την περίσταση-
    δέουσα νηφαλιότητα.

  60. Π said

    Γιατρέ (για το #57), ο Στυλιανίδης προβάλλει αυτά για να τα έχει καλά με τους θρήσκους, αλλά νομικά δεν έχει αλλάξει τίποτα – όποιος θέλει μπορεί να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παρακαλουθεί το μάθημα των θρησκευτικών. (Η μόνη διαφοροποίηση της τελευταίας σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου ως προς τις προηγούμενες είναι ότι ορίζει πως οι απαλλασσόμενοι θα πρέπει να κάνουν κάποιο άλλο μάθημα εκείνη την ώρα, πράγμα λογικό κατά τη γνώμη μου, ώστε να μην είναι μόνος λόγος για τη δήλωση απαλλαγής η διάθεση να γλυτώσουμε μια ώρα μαθήματος.) Με αφορμή το σχόλιό σου μόλις έκανα ένα ποστ με τα στοιχεία.

  61. Νίκος said

    Ξέρει κανείς αν και πότε θα παιχτεί εδώ το Religolous ?

  62. religulous

    Νίκο.
    Άκουσα ότι θα παιχτεί από τους κινηματογράφους μετά τα Χριστούγεννα.

    ——————
    2008-11-02, 21:33

    ο Bill Maher δεν κατάφερε την παγκόσμια διανομή μετά το μάλλον επεισοδιακό review της τρίτης Οκτωβρίου…

    Ι.Μ.Δικαιάκος

    ——————
    2008-11-02, 21:35

    http://uk.youtube.com/watch?v=CeA9G34RnbY

  63. ellinaki said

    @ Π

    Το πρόβλημα των δηλώσεων του Στυλιανίδη δεν έγκειται τόσο στο γλύψιμο των παπάδων (γνωστό αυτό άλλωστε), όσο στη φράση που εστίασε και η Iokaste, ήτοι: «Προβλέπεται η εξαίρεση για λόγους συνείδησης, που αφορά τους μη ορθοδόξους, δηλαδή τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους, οι οποίοι κατά κανόνα είναι αλλοδαποί».

    Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς; Στην προ-Βενιζελική Ελλάδα ο εθνικός διαχωρισμός γινόταν βάσει θρησκευτικού φρονήματος; Στην ντε φάκτο «θρησκειοποίηση» όλων των Ελλήνων; Στην υποκριτική χρήση της λέξης «συνείδησης»; (Όχι κ. Στυλιανίδη. Δεν είναι θέμα συνείδησης. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής και μόνο που δεν αφορά κανέναν άλλο).

  64. Π said

    Ellinaki, τη φράση τη σχολιάζω και εγώ στο ποστ μου ως εξής:

    «Ο υπουργός τονίζει πονηρά την υποχρεωτικότητα, και ακόμα πονηρότερα ταυτίζει τους «λόγους συνείδησης» με τους «αλλόθρησκους ή ετερόδοξους» (ξεχνώντας βέβαια τους άθεους), δεν πρωτοτυπεί όμως: ακολουθεί τη νοοτροπία και τη φρασεολογία όχι μόνο των προσφάτων σχετικών εγκυκλίων του υπουργείου αλλά και της παλαιότερης – παρά την επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη ότι η (συνταγματικά κατοχυρωμένη) θρησκευτική ελευθερία συνεπάγεται δυνατότητα αποχής ακόμα και για ορθόδοξους. »

    Η λέξη «συνείδηση», πάντως, δεν είναι εφεύρεση του υπουργού – είναι βάσει του Συντάγματος (‘Αρθρο 13 – Θρησκευτική Ελευθερία):

    «1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.»

  65. omadeon said

    Οταν πέθανε ο Μαρξ είχανε πρόβλημα ΠΟΥ να πάει (Κόλαση ή Παράδεισο?).
    Καλός άνθρωπος ήταν, αλλα με το σύνθημα «εμπρός της γης οι κολασμένοι» μπέρδευε κόσμο.
    Μεγάλο πρόβλημα, άλυτο. Καράφλιασε κι ο Σατανάς ΚΑΙ ο Αγιος Πέτρος. Τελικά…
    Συμφωνήθηκε να πάει μεν στην Κόλαση (για να πάρει και υπηκοότητα) αλλά να μένει τις μισές μέρες στον παράδεισο.

    Μετά από κάνα δυό βδομάδες, του Μαρξ στην Κόλαση, οι Κολασμένοι είχαν εξαγριωθεί. Ζητούσαν πιο δροσερά καζάνια, πιο πολύ ελεύθερο χρόνο (για να βάζουν λιγότερο τα κεφάλια μέσα), τραγουδώντας «Εμπρός της Γης οι Κολασμένοι», κλπ.

    Τηλεφώνησε λοιπόν ο Διάολος στον Αγιο Πέτρο, «σε παρακαλώ πάρε τον Μαρξ κάνα δυό βδομάδες εκεί πάνω, να δουμε κι εμείς στην Κόλαση… άσπρη μέρα, γιατί εδώ μας τάχει πρήξει με τις λαϊκές κινητοποιήσεις του».
    Οπερ και εγένετο…
    Περνάνε δυό-τρεις βδομάδες, ο Μάρξ είχε εξαφανιστεί, έλειπε στον Παράδεισο.

    Ξανατηλεφωνά λοιπόν ο Διάολος στον Αγιο Πέτρο.
    «Τι έγινε ρε Πέτρο, ΠΩΣ πάει ο Μάρξ».

    -Δεν είμαι «ο Πέτρος» – απαντάει μια… παγερή φωνή, από τον Παράδεισο.

    «Ε, ντάξει.. πες του μαλάκα του Μαρξ ότι ανησυχώ. Φώναξέ μου και το Θεό, να μιλήσουμε ΤΩΡΑ».

    Και η παγερή φωνή από τον Παράδεισο απάντησε – βροντερά και αυστηρά:
    «Σύντροφε… Πρώτον, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ».
    «Δεύτερον, όταν μιλάς για το σύντροφο Μαρξ, να μιλάς ΠΙΟ ΚΑΛΑ»….

  66. […] για το δεύτερο ανοικτό άρθρο / ελεύθερο θέμα. Όπως και στο πρώτο, που είχε δημοσιευθεί στις 29 Οκτωβρίου, οι αγαπητοί επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να […]

  67. omadeon said

    Αγαπητέ Διαγόρα,
    Θέτω υπ’ όψη σου μια κριτική που έκανα πρόσφατα στον Στέλιο Ράμφο, για τη θεολογίζουσα ψευτο-ψυχαναλυτική «διάγνωση» που έκανε, όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα, ερμηνεύοντας όλη την καταστροφικότητα που εκδηλώθηκε απο τους νέους σαν απόρροια του «μηδενισμού» τους. Με αυτό τον τρόπο, βέβαια, άθελά του, διέψευσε εξ ολοκλήρου όλη τη συνομωσιολογία και την Πολιτική Παράνοια που φοριέται πολύ, τις μέρες αυτές, από πολλούς….

    Το θέμα αφορά ΠΟΛΥ και το δικό σου blog, όχι μόνο γιατί ΗΔΗ εκανες ποστ για τα γεγονότα (επιστολή προς αναρχικούς, κλπ) αλλά γιατί η «προοδευτική θεολογία» του Στέλιου Ράμφου αποτελεί «Ιερόν Τέρας» της νεοελληνικής κουλτούρας που τρέφει ακριβώς αντίθετες απόψεις από τις δικές μας (εδώ στη… «Σχολή Φιλοσοφίας Διαγόρα» – χεχε):

    http://omadeon.wordpress.com/2008/12/18/stelios-ramfos-critique-2/
    Αμάν πια, με αυτό τον λεγόμενο «μηδενισμό» της νεολαίας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: