Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/10/13

Μέσω της καλύβας του Πάνου μαθαίνω για δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό του Σκάι και της Καθημερινής (να με συγχωρείτε που δεν αναπαράγω με κεφαλαία τα ονόματα των μέσων, είμαι αλλεργικός,) με τίτλο Η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία το 60% των ερωτηθέντων είναι «μάλλον υπέρ» του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται εδώ:
http://www.publicissue.gr/851/barometer-2008-oct-flash-vatopedio/

Αλληλούια, ωσαννά, δόξα σοι ο θεός δόξα σοι, αμήν και πότε, άντε με το καλό, να φύγει η λέρα να δούμε άσπρη μέρα, κλπ.

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική, και έγινε σε δείγμα 519 ατόμων που έχουν εκλογικό δικαίωμα.  Δεν γνωρίζω τα ποσοστά ακρίβειας μίας έρευνας που γίνεται κατά τέτοιο τρόπο και με τέτοιο δείγμα, αν κάποιος γνωρίζει, ας μας διαφωτίσει.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

15 Σχόλια προς “Η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας”

  1. Νίκος said

    Δημοσκόπηση στο capital.gr .
    Ανάλογα με το προφιλ, τα αποτελέσματα. 85% υπερ – 15% κατά.
    Αν πας σε καν θεουσοσάιτ, θα είναι 10% διαχωρισμός – 90% κουτάλα .

  2. Abravanel said

    Να κάνω τον συνήγορο του Διαβόλου και να παρατηρήσω οτι η σύνδεση Βατοπέδι/Χωρισμός είναι άκομψη αφού το Αγ.Ορος δεν είναι μέρος της ΕτΕ;

    Πάντως γιατί διάβασα ορισμένα σχόλια σε μερικά άλλα ιστολόγια να παρατηρήσω οτι οι Ι.Κ. της χώρας, ως ΝΠΔΔ, πληρώνουν κανονικά φόρους και καταθέτουν τον προϋπολογισμό τους προς ενημέρωση του κράτους όπως επιβάλλει ο νόμος περί σύστασης τους.

  3. savvas said

    Νομίζω ότι ΝΠΔΔ όταν είναι μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα (όπως οι Ι.Κ.) δεν πληρώνουν φόρους

  4. Νίκος said

    ναι, λες και η ΕτΕ είναι παναγίτσες. Για δες την Μητρόπολη Λαμίας που διεκδικεί το μισό Περιστέρι. Λαμόγια…

  5. Καλωσόρισες Σάββα. Τα σχόλιά σου δεν εμφανίστηκαν αμέσως επειδή έχω ρυθμίσει το WordPress να κρατάει για έγκριση τα σχόλια που προέρχονται από πρωτοεμφανιζόμενους σχολιαστές, έτσι ώστε να ελέγχω το σπαμ.

  6. Abravanel said

    Νομίζω ότι ΝΠΔΔ όταν είναι μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα (όπως οι Ι.Κ.) δεν πληρώνουν φόρους

    Δεν πληρώνουν φορολογία εισοδήματος για τους σκοπούς που άπτονται της αποστολής τους πρακτικά. Απλώς στην περίπτωση των Ι.Κ. δεν υπάρχουν άδηλοι πόροι και ούτε χμμ, πως να το θέσω, «παραβλέψεις». Επιπλέον όμως δικαιούνται άτελη εισαγωγή τροφίμων για θρησκευτικές ανάγκες – πρακτικά τα άζυμα και το κρασί για το Εβραϊκό Πάσχα/Πέσσαχ. Το σχόλιο απλώς ξεκίνησε από αναρτήσεις που αναφέρουν εκπληκτικής σύλληψης σχέδια περί φοροδιαφυγής των εβραίων στην Ελλάδα και των Ι.Κ. να επιβάλλουν φόρους στην θέση των κανονικών φόρων του κράτους.

  7. Για όσους τυχόν διερωτώνται:
    ΕτΕ = Εκκλησία της Ελλάδας
    Ι.Κ. = Ισραηλιτικές Κοινότητες
    ΝΠΔΔ = Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

  8. marqueedemud said

    για να βοηθησω την ελληνικη κοινη γνωμη μεταφερω και 2 ανακοινωσεις και μια συνεντευξη που μαλλον δεν φτασαν ποτε στα ΜΜΕ. δεν ξερω γιατι δεν παρακολουθω τηλεοραση. αν τις εχετε διαβασει ή ακουσει μην τις λαμβανετε υπ’οψιν

    ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ 1/14-10-2008
    Εν τη Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου
    τη 1η / 14η Οκτωβρίου 2008
    ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    Εξοχώτατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας Κύριε Παπούλια,
    Εξοχώτατε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως Κύριε Καραμανλή,
    Εξοχώτατε Εισαγγελεύ Κύριε Σανιδά,
    Εξοχώτατα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
    Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,
    Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!
    Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα από τότε πού η Ιερά Μεγίστη Μονή Βᬬτο¬παι-δί¬ου και ο υπογραφόμενος Καθηγούμενος Αρχιμ. Εφραίμ γί¬να¬με στόχοι πρωτοφανών και αδίκων επιθέσεων δεχόμενοι πυρά α¬δια¬νό¬η¬τα και χωρίς προ¬ηγού¬με¬νο, τα οποία όμως δημιουργούν απέραντη θλί¬ψη, πόνο ψυχής αλλά και ε¬ρω¬τηματικά σε όλους.
    Όταν προ 18 περίπου ετών ανέλαβε η Αδελφότητά μου (μέ ομόφωνες ε㬬κρί-σεις της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και της Εξαρχίας του Ο鬬κου¬μενικού Πατριαρχείου) την τύχη αυτής της κορυφαίας ιστορικής Μשּׁνής της Ορθοδοξίας, ώφειλα μεταξύ των άλλων να ξεκινήσω το τερά¬στιο ανα¬στηλωτικό έργο -υψηλότατου κατασκευαστικού κόστους- διεκ¬δ鬬κώ¬ντας φυσικά οικονομικούς πόρους πού μέρος αυτών προήρχετο και από την αξιοποίηση του εναπομείναντος 10% περίπου της περιουσίας της Μο¬νής, διότι το υπόλοιπο 90% είχε ήδη προσφερθεί στον Ελληνικό λαό (Νόμος 5377/1932).
    Κα¬τά την διαδικασία αυτή -πού άρχισε το 1994- εξεδόθησαν οι κά¬τω¬θι απo-φάσεις:
    1. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 26/1998.
    2. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1007690/610/Α0010/5-2-1999.
    3. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 17/2002.
    4. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1064538/5928/Α0010/5-8-2002.
    5. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 46/2002.
    6. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1051266/10611/Α0010/π.έ./4-6-2003).
    7. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 26/2004.
    8. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1046300/3944/Α0010/7-6-2004.
    9. Γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κρά¬τους του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 15/2004.
    10. Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπ’ αριθμ. 3822/25-1-2005.
    11. Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπ’ αριθμ. 16651/26-7-2006.
    12. Απόφαση Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών υπ’ αριθμ. ΑΒΜ: Ω07/57/18-12-2007.
    13. Απόφαση Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών υπ’ αριθμ. ΑΒΜ: Ω08/22/13-3-2008.
    Τις αποφάσεις αυτές -εδώ και 10 χρόνια- τις υπέγραψαν δεκάδες Α¬νώ¬¬τα¬τοι Κρατικοί Λειτουργοί υψηλού κύρους, ήθους και γνώσεων (Υ¬πουρ¬¬γοί προερχόμενοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα, μέλη του Νο¬μι¬κού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη Ειδικών Γνω¬μο¬δο¬τι¬κών Συμβουλίων, Εισαγγελείς αλλά ακόμη και απλοί Δημόσιοι Υ¬πάλ¬ληλοι) βασιζόμενοι σε νόμους και σε γνωματεύσεις ειδικών Κα¬θη¬γη¬τών Πανεπιστημίων. Δη¬λα¬δή τα εξέτασε, τα ενέκρινε και τα επικύρωσε η κορυφή της πυ¬ρα¬μίδας της Κρατικής και Δικαστικής Εξουσίας. Τα ονόματα όλων αυτών είναι γνω¬στά και υπάρχουν.
    Αν το ζητούμενο είναι όμως να πειστεί η κοινή γνώμη πώς όλοι αυ¬τοί… παραπλανήθηκαν και ένοχος είναι… “ο μοναδικός σε ικα¬νό¬τη¬τες” Η¬γούμενος Εφραίμ, προσωπικά τότε δέχομαι ταπεινά να πορευθώ τον δρό¬μο μου προπηλακιζόμενος και δια¬συρόμενος, με την απόλυτη ικα¬νο¬ποί¬ηση πώς ως Μοναχός έκανα απέναντι στο Θεό από¬λυτα το καθήκον μου.
    Δεν θα δεχθώ όμως ποτέ σαν Έλληνας με απλό κοινό νού, πώς όλοι αυτοί οι άνδρες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όλων των πα¬ρα¬τάξεων, κα¬θώς και οι επίσημοι Ανώτατοι Κρατικοί Λειτουργοί πού πέ¬ρασαν μά¬λι¬στα αυτά τα χρόνια από το Μοναστήρι μας και μάς συ¬νε¬χά¬ρη¬σαν για το τεράστιο, μοναδικό έργο μας -όπως και γραπτά ακόμη το χα¬ρα¬κτή¬ρι¬σαν- όλους αυτούς πού τους τιμώ ιδιαίτερα για το ήθος και τις νομικές τους γνώσεις και πού ο Ελληνικός λαός τους εμπιστεύτηκε τα υ¬ψη¬λό¬τε¬ρα αξιώματα… υπήρξαν αφελείς και παραπλανήθηκαν.
    Διερωτώμαι. Υπάρχουν λογικοί άνθρωποι πού θα δεχθούν μία τέτοια άποψη;
    Με πόνο ψυχής, συκοφαντούμενος αλλά και πνευματικά ήρεμος θα α-κολουθήσω τον δρό¬μο πού επέλεξε για μένα ο Κύριος. Θεωρώ φυσικά υπο-χρέωσή μου με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω το έργο της Δι¬καιο¬σύνης.
    Ειλικρινά, με την επιστολή μου αυτή με ενδιαφέρει βασικά να δια¬φυ¬λά¬¬ξω το κύρος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και του Ορ¬θό¬δο¬ξου Μο¬να¬χι-σμού εν γένει, της Δημόσιας Διοίκησης και τελευταία τον εαυ¬τό μου.
    Τώρα το αν κάποιοι θέλουν να πλήξουν τις αξίες της Ορθοδοξίας, του Μο-ναχισμού, την αξία των Πολιτικών του τόπου μας, των Κρατικών Λει¬τουργών σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την εμπιστοσύνη των πολι¬τών απέναντι στην Δημόσια Διοίκηση και στους θεσμούς της χώρας μας αυτό θα το κρίνει η ιστορία και ο χρόνος.
    Ευχόμεθα η Κυρία Θεοτόκος, η Έφορος και Ηγουμένη του Αγίου Όρους, στην οποία είναι αφιερωμένη και η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, να αναλάβει τα πάντα, να φωτίσει όλους, να γίνουν όλα κατά το άγιο θέλημά Της.
    Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου
    Αρχιμανδρίτης Εφραίμ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Με βαθιά λύπη η Ιερά μας Μονή αναγκάζεται να προβεί στην παρούσα ανακοίνωση. Με μεγάλη αίσθηση ευθύνης απέναντι πρωτίστως στον βαθιά θρησκευόμενο ελληνικό λαό, αλλά και στην χιλιετή παρουσία της Ιεράς μας Μονής και προκειμένου να ακουστεί η αλήθεια σχετικά με το θέμα του Μετοχίου της λίμνης Βιστωνίδας, σας γνωρίζουμε τα εξής :
    Η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκαν συνεχώς από το 1080 και μέχρι της μεταβιβάσεως αυτών στο Δημόσιο στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
    Τα δικαιώματά της Μονής στηρίζονταν σε αποφάσεις βυζαντινών αυτοκρατόρων τις οποίες σεβάστηκαν οι Οθωμανοί και επιβεβαιώνονταν με πατριαρχικές αποφάσεις.
    Μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα το 1924 εκδόθηκε νομοθετικό διάταγμα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε τα δικαιώματα της Μονής και παραιτήθηκε από κάθε τυχόν αξιώσεις του επί της λίμνης και για το λόγο αυτό η Μονή παραχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο 25.000 στρέμματα στη Χαλκιδική για την εγκατάσταση των προσφύγων. Σήμερα στην περιοχή αυτή είναι η πόλη των προσφύγων Ν. Τρίγλια.
    Το 1994 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης αμφισβήτησε τα δικαιώματα της Μονής επί της νησίδας Αντά Μπουρού. Το θέμα ήλθε στο κατά νόμο αρμόδιο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων το οποίο με ομόφωνη απόφαση το 1998 αναγνώρισε τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής.
    Ακολούθησαν και άλλες Γνωμοδοτήσεις του ως άνω Γνωμοδοτικού Συμβουλίου οι οποίες έγιναν δεκτές με αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις (από το 1998 μέχρι και το 2004).
    Το 2000 με απόφαση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κρίθηκε υπέρ της Μονής και το θέμα της διαχείρισης της λίμνης Βιστωνίδας και έγινε αποδεκτή με Υπουργική Απόφαση.
    Παρά τη δικαίωση της Μονής δεν κατέστη δυνατή η έναρξη διαχείρισης της λίμνης λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από διάφορες παρεμβάσεις, μέχρις ότου το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το 2004 αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος για επανεξέταση της υπόθεσης η οποία έχει τελεσιδικήσει. Με την απόφαση αυτή αναγνωρίστηκαν για μια φορά ακόμη τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ιεράς Μονής και δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος για τη συνέχιση οποιασδήποτε αντιδικίας.
    Μετά τα πιο πάνω τοπικοί παράγοντες δημιούργησαν προσκόμματα με τελική κατάληξη την έκδοση της υπ΄ αριθ. 15/2004 ομόφωνης Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε αρμόδιο Υπουργό, βάσει της οποία κινήθηκε νόμιμη διαδικασία ανταλλαγής της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων με εκτάσεις του Δημοσίου, γιατί κρίθηκε από το Δημόσιο ότι δεν ήταν δυνατή η καταβολή στη Μονή οικονομικού ανταλλάγματος.
    Έτσι ιστορείται με απολύτως νόμιμα και διαφανή στοιχεία το όλο θέμα που ανάγκασε την Ιερά Μονή συνεπεία των διαφόρων δημοσιευμάτων να προβεί στην παρούσα ανακοίνωση.
    Η Ιερά Μονή έχει βαθιά συναίσθηση της ευθύνης της και του σκοπού της που αφορά μόνο τα πνευματικά της καθήκοντα και τους φιλανθρωπικούς της στόχους, από τους οποίους δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε κατ΄ ελάχιστον. Θλιβόμεθα για το θόρυβο ο οποίος έχει προκληθεί χωρίς βεβαίως ευθύνη της Μονής.
    Τέλος είμαστε αναγκασμένοι να αναφερθούμε στις υπ΄ αριθ. ΑΒΜ: Ω07/57 και ΑΒΜ:Ω08/22 διατάξεις του κου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών οι οποίες εξεδόθηκαν συνεπεία ανωνύμων καταγγελιών, δημοσιευμάτων, αλλά και συγκεκριμένης καταγγελίας που αφορούν την νομιμότητα της όλης διαδικασίας σχετικά με τα δικαιώματα της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας, τις εκτιμήσεις των ακινήτων, τον χαρακτήρα των εκτάσεων και της ανταλλαγής των ακινήτων. Με τις εισαγγελικές αυτές διατάξεις οι οποίες ενεκρίθησαν με τις υπ΄ αριθ. 15.192/2008 και 6.255/2008 πράξεις του κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών στον οποίο υπεβλήθησαν, δεν διαπιστώθηκε τίποτα μεμπτό και τέθηκαν στο αρχείο κατ΄ άρθρο 43 ΚΠΔ.
    Η προβολή του έργου των μοναχών δεν ταιριάζει στο σχήμα και στην ιδιότητά τους. Όμως δυστυχώς αναγκαζόμαστε να δημοσιεύσουμε ότι το φιλανθρωπικό έργο μας συνεχίζεται ως εξής: κάθε χρόνο περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για υποτροφίες, βοήθεια σε φτωχές οικογένειες, αρρώστους και φυλακισμένους, κατασκηνώσεις και Ιδρύματα, εκκλησιαστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία, Αφρική και σε Μοναστήρια και εκκλησιαστικούς οργανισμούς στην Αμερική. Το πρώτο μεγάλο έργο μας είναι σε εξέλιξη: γηροκομείο προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
    Εκτός από την προσπάθεια αυτή, πρέπει να τονισθεί ότι το Βατοπαίδι έγινε κοινόβιο το 1990 και κλήθηκε να αναστηλώσει τα 35.000 τετρ. μέτρα του κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής που χρονολογείται από τον 10 αιώνα, έχει την ευθύνη για την αναστήλωση Ιερών Σκητών και Κελλιών άλλα 30.000 τετρ. μέτρα. Επίσης να συντηρήσει και διασώσει τα ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας κειμήλια, την συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού περιβάλλοντος χώρου της Μονής, την παροχή δωρεάν φιλοξενίας και σίτισης 25.000 επισκεπτών κατ΄ έτος. Αφιέμεθα στην κρίση και στη μαρτυρία όσων γνωρίζουν το έργο μας ή μας έχουν επισκεφθεί και προσκαλούμε όσους επιθυμούν, να επισκεφθούν την Ιερά μας Μονή για να διαπιστώσουν το έργο που επιτελείται.
    Με τη βοήθεια του Θεού συνεχίζουμε σιωπηρώς την παράδοση της προσφοράς μας στην Ορθοδοξία και το Έθνος μας που διαρκεί πάνω από 1.000 χρόνια.
    Γνωρίζουμε ότι ο μοναχισμός απαιτεί θυσία και προσφορά και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και για τα δυο.
    Ευχόμεθα να σταματήσει ο θόρυβος, που τόσο πικραίνει τους πιστούς αλλά ιδιαίτερα εμάς γιατί μας αποσπά από τα πνευματικά μας καθήκοντα.

    Μετά της εν Κυρίω αγάπης

    Η Αδελφότης της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους
    Βατοπαίδι 5.09.2008

    «Ολοκληρη η συνεντευξη του Ηγουμενου Εφραιμ οπως ακριβως θα δημοσιευτει αυριο (ΣΗΜΕΡΑ)στον Εθνικο Κηρυκα. Την εφημεριδα της Ομογενειας.»
    «O Εφραίμ μιλά αποκλειστικά στον «Ε.Κ.»

    Του Θεόδωρου Καλμούκου
    Ειδικά για τον Εθνικό Κήρυκα

    ΒΟΣΤΩΝΗ. «Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν οι συμφωνίες για την περιουσία της Μονής», δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Ως γνωστόν, το Μοναστήρι και ο ίδιος έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ευρείας δημοσιότητας λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στον τομέα των ακινήτων και ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας της Μονής με ολυμπιακά έργα στην Αθήνα. Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, υποστηρίζει ότι «όλα έγιναν έννομα»…
    δίνει τη δική του εκδοχή και εξήγηση στα όσα έγιναν και στα διαμειβόμενα αυτές τις μέρες, τα οποία έχουν αποκτήσει και πολιτικές διαστάσεις. Αποδίδει το θέμα «σε υπερδιόγκωση από τα Μέσα Ενημερώσεως» και υποστηρίζει ότι τα αμφιλεγόμενα ακίνητα στη λίμνη Βιστωνίδα «ανήκουν στην κυριότητα της Μονής» και ότι απλώς η Μονή τα διεκδικεί, ενώ συνάμα ζητά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό «για τον σκανδαλισμό». Στην ερώτηση τι ακριβώς συμβαίνει με την Μονή του, μας είπε ότι «δυστυχώς τα μεγαλοποίησαν οι δημοσιογράφοι με μία ανέλπιστη και απροσδόκητη διάθεση», και εξήγησε ότι «εμείς δεν κάναμε τίποτε απολύτως, παρά διεκδικούμε την περιουσία της Μονής Βατοπεδίου. Ακριβώς το Μετόχι μας στη λίμνη Βιστωνίδα, στην περιοχή Ξάνθης, κι αυτή η υπόθεση ήταν ανοικτή και σε εκκρεμότητα από το 1924 κι εμείς με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τώρα τα διεκδικούμε. Ξεκινήσαμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άρχισαν ευτυχώς οι υπουργοί μετά από γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβουλίων του κράτους να αποδέχονται αυτές τις γνωμοδοτήσεις που ήταν αληθείς κι αρχίσαμε έτσι να γίνεται μία συμφωνία για την περιουσία της Μονής, αυτό κάναμε». Συμπλήρωσε ακόμη, πως «μ’ έναν τρόπο έννομο δημοκρατικό διεκδικούμε την περιουσία μας. Εδώ η Μονή μας είναι 35 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα οικοδομημένη, παραπάνω από μισή είναι ένα ερείπιο κι εμείς δεν θέλαμε να κλέψουμε, ούτε να δολιευθούμε, αλλά θέλαμε την περιουσία της Μονής που είχαμε τους τίτλους μας. Ηταν από το Δημόσιο πολύ αδικημένη η Μονή σ’ αυτό το Μετόχι, και τώρα που μπήκαν νέοι και μορφωμένοι αδελφοί, έχομε και νομικούς αδελφούς και διάφορους επιστήμονες, αρχίσαμε να βρίσκουμε τα αρχεία της Μονής την περιουσία μας εκ παραδόσεως. Εκεί στην Ξάνθη όλοι οι γέροντες μου έλεγαν αυτή η περιουσία είναι Βατοπεδινή, την ξέραμε από τους παππούδες μας. Αλλά εμείς δεν μείναμε σ’ αυτά, αλλά στους τίτλους που τους επικύρωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων». «Αυτό κάναμε, πρόσθεσε, και σιγά-σιγά κι αυτή η κυβέρνηση άρχισε να βλέπει και να επικυρώνει και να αποδέχονται οι υπουργοί αυτές τις αποφάσεις που ήταν της Ολομελείας του Νομικού και το Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κράτους και φτάσαμε σχεδόν στο τέλος». Υπογράμμισε επίσης ότι «η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ», ενώ στην ερώτηση ποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν προσυπογράψει, ανέφερε ότι «ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Δρυς και μάλιστα είναι τρεις κι όχι δύο υπογραφές των δύο υπουργών, επίσης ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Δούκας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και φτάσαμε στο τέλος». «Μας μέμφονται ότι δήθεν χρηματοδοτούσαμε και υπουργούς κ.λπ., αυτό το πράγμα είναι πολύ άθλιο για μένα, δεν έγινε ποτέ τέτοιο πράγμα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «εντός των νομίμων πλαισίων και μιας διαφάνειας προσπαθήσαμε να πάρουμε την περιουσία διότι για να φτιαχτεί το Βατοπέδι εντός και εκτός των τειχών χρειάζονται περίπου τριακόσια εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που έχομε». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εδώ έχομε διακόσιους εργάτες και τεχνίτες που εργάζονται, κάθε μέρα χρειαζόμαστε οκτακόσιες μερίδες φαγητού για τους μοναχούς, τους προσκυνητές, τους εργάτες και τους τεχνίτες». Στην ερώτηση τι ακριβώς συνέβη με την αγοραπωλησία μέρους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, μας είπε: «Μας κατηγόρησαν ότι τα πήραμε αυθαιρέτως, ότι δωροδοκήσαμε και τα πήραμε, αυτό το πράγματα δεν έγινε και λέγω ας έλθει η Δικαιοσύνη να δει ότι δεν έχουν γίνει αυτά τα πράγματα», ενώ όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει πώς τα απέκτησαν, μας είπε ότι «τα πήραμε δια των νομίμων κυβερνητικών μέσων, δια των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων».
    – Πληρώσατε κανονικά; «Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να πάρει το Μετόχι μας στη λίμνη Βιστωνίδα στην περιοχή Ξάνθης, ογδόντα χιλιάδες στρέμματα, αξίας εξήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ, κι εμείς ζητήσαμε να μας δώσουν χρήματα. Είπε η κυβέρνηση ότι δεν έχομε να σας δώσουμε χρήματα. Τους είπαμε δώστε μας κρατικά ομόλογα, μας είπαν δεν έχομε αλλά το μόνο που μπορούμε να σας δώσουμε είναι κομμάτια γης σ’ όλη την επικράτεια κι έτσι πήραμε αυτά κι ένα ακίνητο μέσα στην Αθήνα που μας το πρότεινε η τωρινή ελληνική κυβέρνηση να μας το δώσει, δηλαδή η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου».
    – Εγιναν όλα νόμιμα; «Ολα νόμιμα. Μα, είναι δυνατόν εμείς οι μοναχοί, εγώ είμαι μοναχός, είμαι ακτήμων, δεν έχω τίποτε, ούτε προσωπικούς λογαριασμούς έχω, ούτε δολιεύθηκα ποτέ χρήματα, ούτε τίποτε. Είμαι Γέροντας και πρέπει να είμαι το πρότυπο ακτημοσύνης στους μοναχούς. Οι μοναχοί σήμερα δεν έρχονται στη Μονή διότι ήταν παιδιά φτωχών οικογενειών, όπως παλιά, για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί, αλλά έρχονται και θέλουν να τους εμπνέει ένας Γέροντας, να τους διδάσκει, να τους νουθετεί, να τους καθοδηγεί στην ατόφια πατερική ζωή. Με κατηγορούν ότι είμαι δόλιος επιχειρηματίας, εγώ δεν είμαι ούτε επιχειρηματίας, ούτε δόλια φέρθηκα». Στην επισήμανση πώς διερωτώνται πολλοί ότι η Μονή και εσείς ασχολείστε με οικονομικά, με επιχειρηματικά, σε τέτοιον μάλιστα βαθμό που είναι πλέον εκκοσμίκευση των εσχάτων, είπε «όχι δεν ασχολούμαι. Πώς; Εγώ που εξομολογώ όλους τους μοναχούς, τους διδάσκω, εξομολογώ συνεχώς τους προσκυνητές και δεν έχω χρόνο; Αλλά και να θέλω, δεν μπορώ, δεν θέλω». Στην ερώτηση ποιος ασχολείται με τα επιχειρηματικά, μας εξήγησε: «Εχομε οικονομικούς συμβούλους οι οποίοι μας καθοδηγούν σ’ αυτόν τον τομέα, διότι εμείς δεν τα ξέρουμε αυτά, ιδιαίτερα εγώ και μας βοηθούν σ’ αυτά τα πράγματα για να βγαίνουν τα οικονομικά, να φτιάχνουμε το μοναστήρι και να κάνουμε και φιλανθρωπία συν τοις άλλοις».
    – Σε ποιους τομείς κάνετε φιλανθρωπία; «Κάνουμε κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια ευρώ φιλανθρωπία σε φτωχές οικογένειες, αποφυλακίζουμε φυλακισμένους, έχομε αναλάβει ένα παγκήπριο γηροκομείο κληρικών και πρεσβυτέρων στην Κύπρο που το εξήγγειλε η Μονή για περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ, σε διάφορα σωματεία, εκκλησίες, υποτροφίες σε άπορους φοιτητές, φέτος δώσαμε τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και βγάλαμε φυλακισμένους οι οποίοι για χίλια ευρώ ήταν μέσα στη φυλακή».
    – Εδώ μιλούμε για μεγάλη περιουσία, 65 εκατομμύρια ευρώ. «.αλλά και τα χρήματα, απάντησε, που θέλει το Βατοπέδι να φτιαχτεί είναι κι αυτό μεγάλη ανάγκη, δεν τα θέλουμε για να δώσουμε στα αδέλφια μας και στους φίλους μας, εμείς είμαστε διαχειριστές της περιουσίας. Πρέπει εμείς ως μοναχοί που είμαστε εδώ και υπεύθυνοι να διεκδικήσουμε με έννομο τρόπο την περιουσία της Μονής μας, χωρίς αυτό να μας ξεφεύγει και να πάμε στον εκκοσμικευμένο τρόπο ζωής όπως μερικοί νομίζουν».
    Στην επισήμανση πώς αιτιάζουν ότι εσείς στη Μονή φιλοξενείτε προύχοντες, δικαστικούς, πολιτικούς, μας είπε: «Φιλοξενούμε όσους έλθουν, είτε είναι προύχοντες, είτε απλοί άνθρωποι, κάθε χρόνο φιλοξενούμε στο Βατοπέδι 25 χιλιάδες ανθρώπους».
    Στην ερώτηση αν είχε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος κάποια ανάμειξη στην ανταλλαγή που έγινε ανάμεσα στη Μονή και στο ολυμπιακό ακίνητο, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ μας είπε ότι «ο κ. Ρουσόπουλος έρχεται στο Άγιο Όρος ως ευλαβής προσκυνητής, όχι μόνο τώρα που είναι υπουργός, αλλά από πριν που ήταν δημοσιογράφος, για πρώτη φορά ήλθε πριν από δώδεκα χρόνια». Και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Ρουσόπουλος δεν είναι ο αρμόδιος υπουργός να βοηθήσει σ’ αυτά, βοήθησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Ρουσόπουλος είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος».
    – Αισθάνεστε κάποια ευθύνη για όλον τον θόρυβο και τον σκανδαλισμό που έχει γίνει; «Δεν ήθελα ποτέ να προκαλέσω τέτοιο πράγμα, θλίβομαι που σκανδαλίζεται ο κόσμος, προσεύχομαι ο Θεός να φωτίσει τον κόσμο να καταλάβει ότι εμείς οι μοναχοί είμαστε οι άμισθοι φύλακες εφ’ όρου ζωής και θυσιαζόμαστε κάθε μέρα και νύχτα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις μοναχικές μας υποσχέσεις και να διακονήσουμε το λαό του Θεού».
    – Εσείς προσωπικά έχετε λογαριασμούς σε τράπεζες; «Επ’ ουδενί λόγο».
    – Συγγενικά σας πρόσωπα έχουν; «Επ’ ουδενί, επ’ ουδενί, ούτε κατά φαντασία». Αναφορικά με την Ομογένεια, είπε πως «το μήνυμα προς τους αδελφούς της Αμερικής είναι να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας». Αρνήθηκε ότι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δεν του επιτρέπει να κηρύττει και ιερουργεί στην Κύπρο. «Είναι λάθος, πέρυσι ήμουν στην Κύπρο και λειτούργησα και μάλιστα με κάλεσε ο ίδιος και πήγα την κάρα του Αγίου Χρυσοστόμου και τώρα έχομε μία νέα πρόσκληση να πάω την Αγία Ζώνη και είπα ότι μπορώ να πάω το 2010 δεν μπορώ φέτος».
    – Μήπως αυτή η περιφορά της κάρας του ιερού Χρυσοστόμου, ή της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, δίνει λανθασμένα μηνύματα θρησκεμπορίας προς τα έξω; «Εμείς όταν πάμε εκεί δεν παίρνουμε ποτέ χρήματα, όσα χρήματα αφήνει ο λαός πηγαίνουν στις επί μέρους Μητροπόλεις για τις επί μέρους ανάγκες των Μητροπόλεων».
    – Καταθέσατε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπως εξαγγείλατε; «Το είπα αυτό για την εκτόνωση της καταστάσεως, ότι αυτά που πήραμε από την ανταλλαγή η Μονή είναι πρόθυμη να τα καταθέσει στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για να είναι εκεί, διότι διέδιδαν ότι τα δώσαμε από εδώ και από εκεί, εμείς δεν δώσαμε πουθενά διότι κατ’ αρχήν δεν είναι δικά μας, ναι τα καταθέσαμε». Αναφορικά με το τι σκέπτεται να κάνει για την εκτόνωση της κρίσης, είπε, «προσευχόμαστε», ενώ αν είναι στα σχέδιά του να παραιτηθεί από την ηγουμενία, απάντησε αρνητικά: «Οχι, για όνομα του Θεού».
    – Εσείς έχετε κάνει τίποτε μεμπτό; «Οχι με τη χάρη Του Θεού δεν έχω κάνει τίποτε μεμπτό. Αδόλως και με μία αγνή διάθεση διεκδίκησα την περιουσία της Μονής μου που ήμουν υπόχρεος να την διεκδικήσω. Μήτε θέλω να θίξω ή να ψέξω κανέναν, εξελίχθηκε μ’ έναν απροσδόκητο τρόπο και ζητούμε συγνώμη από όλον τον λαό για τον όλον σκανδαλισμό, εμείς δεν τον προκαλέσαμε, ούτε μας χαροποιεί αυτό το πράγμα», κατέληξε.»

  9. Νίκος said

    Δράττομαι της ευκαιρίας για να δώσω την προσωπική μου άποψη σε αυτό που αναφέρθηκε αλλού, και αναφέρεται και με άλλα λόγια από τον Εφραίμ : «Ο,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό».
    Κατ’ αρχάς, αυτό με αρκετή ελαστικότητα, ας πούμε ότι το δεχόμαστε. Ισχύει για σένα και για μένα, που βρίσκουμε τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα (ΦΕΚ Α΄) και τις υπουργικές αποφάσεις (ΦΕΚ Β΄) έτοιμα και τα ακολουθούμε.
    Δεν ισχύει το ίδιο για τον έχοντα εξουσία. Καθώς το «μη ηθικό» μπορεί να το κάνει νόμιμο βάζοντας την υπογραφή του. Εκεί το ηθικο είναι ό,τι είναι αυτόνομα ηθικό, και φυσικά νόμιμο, καθώς η παρανομία το καθιστά αυτόματα μη ηθικό.
    Μην ακούω λοιπόν την καραμέλα «Ολα έγιναν νόμιμα». Φυσικά ο Ρωχάμης και ο Παλιοκώστας, που τους λέμε παράνομους, δεν είχαν 3 υπουργούς να νομοθετήσουν ότι οι χειροβομβίδες και τα περίστροφα είναι νόμιμα! Οταν όμως εσύ θες να βουτήξεις την γενειάδα σου στο μέλι, και έχεις υπουργούς, νομικές υπηρεσίες, συμβολαιογράφους κλπ. να σου νομοθετούν και να σου αγιάζουν τις βρωμιές, ΔΕΝ ΕΧΕΙ νοημα να λες «Ολα έγιναν νόμιμα». Και τον Χριστό, αν θέλεις, νόμιμα τον σταυρώσανε. Μήν ο Πιλάτος τον έστειλε παράτυπα; Αυτός ήταν ο αρμόδιος να αποφασίσει, και «Ολα έγιναν νόμιμα». Η πλειοψηφία των χριστιανών μαρτύρων, με νόμιμες κρατικές αποφάσεις εκτελέστηκαν. «Νομιμα».
    Οσο για την αναστήλωση της μονής, και γω έχω κάτι μερεμέτια να κάνω στο σπίτι, αλλά δεν βγαίνω να τα κλέψω (αυτή είναι η λέξη, μην την ντρεπόμαστε) από την ομήγυρη.
    Και για να κλείσω, να θίξω το θέμα της «ακτημοσύνης». Οποιος δεν έχει το σύνδρομο του Σκρουτζ, δεν έχει την μανία να έχει το χρήμα στο όνομά του αλλά να το έχει, και να απολαμβάνει αυτά που αυτό μπορεί να του προσφέρει. Οταν ακούω αυτό το «Δεν έχω κεραμίδι στο όνομά μου», «Οσα έχω στην τράπεζα είναι 500 ευρώ», κλπ. τα ακούω βερεσέ. Η τα έχεις μαύρα, ή στο όνομα του ανηψιού σου, ή στου υπασπιστή σου ή στου σφουγγοκολάριου που σε ακολουθεί κατα πόδας. Αν εγώ είχα «φίλους» να με ταϊζουν στην μεγάλη βρεττάνια κάθε μέρα, να με πηγαίνουν βόλτες με τα κόττερα, να μου πληρώνουν το Κινγκ Ζωρζ στο Παρίσι κλπ, τι να τα κάνω τα μετρητά;
    Λες και μιλάνε σε λοβοτομημένους…ή μήπως μιλάνε; 8-Ο

  10. Νίκος said

    Αν ο Δοσιθεος σκεφτόταν όπως o Εφραίμ
    14.10.08

    Mε ντεσκερέ του 1812 του Αλή Πασά που σώζεται στα Γενικά Αρχεία του Kράτους, η Αγία Τριάδα του Αγρινίου και επτά στρέμματα που την περιβάλλουν χαρακτηρίζονταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας. Τατάρνης Ευρυτανίας. Εξάλλου δικαστήρια της Ιεράς Συνόδου αποδίδουν αυτό το χώρο στο μοναστήρι. Όταν ανέλαβε ο σημερινός της ηγούμενος, ο αρχιμανδρίτης Δοσίθεος, τον επισκέφθηκαν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι από το Αγρίνιο και του υπενθύμισαν πως τα κτήματα τα μοναστηριακά, είναι σαν τα δημόσια, δεν υπάρχει χρησικτησία και τον κάλεσαν να διεκδικήσει δικαστικώς την περιοχή αυτή και να πάρει αποζημιώσεις. «Εγώ κατάρες από χριστιανούς δεν μαζεύω» ήταν η απάντηση του…
    Την ιστορία αυτή, ο Αρχιμανδρίτης Δοσιθεος την ανέφερε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο Λόγος του Θεού στο λαό του Θεού» του Παναγιώτη Κουτσούκη στον εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλεώς μας «Ο Πατροκοσμάς 106,3 fm». Και την ανέφερε σε αντιπαραβολή με την περίπτωση του Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τατάρνας, το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό». Μπορεί να δικαιούσαι κάτι αλλά δεν το απαιτείς. Γιατί ζυγίζεις τα πράγματα. Το σκάνδαλο το οποίο θα επέλθει…» σημείωσε.
    Ως γνωστόν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ υποστηρίζει πως προχώρησε στις ενέργειες των ανταλλαγών για να ανακαινίσει το μοναστήρι που το βρήκε σε πλήρη εγκατάλειψη. Τι έκανε αντίστοιχα ο Δοσίθεος; «Όταν πρωτόρθα στο μοναστήρι – τα λέω αυτά της Παναγίας θαύματα, όχι δικά μου θαύματα – κοιμήθηκα κάτω από μια ροδιά και δεν είχα ούτε καν μαξιλάρι, και έβαλα τα παπούτσια μου για μαξιλάρι. Αυτή ήταν η περιουσία μου όλη. Και με τη βοήθεια του Θεού το μοναστήρι ξαναστήθηκε. Και με τη Χάρη της Παναγίας, έγινε ένα μοναστήρι που προσπαθεί να μην σκανδαλίζει. Τα φέρνει η Παναγία… Μπορεί να τα φέρνει δεκάρα – δεκάρα, αλλά τα φέρνει. Ε, να μην θέλω να έχω τη μισή Αιτωλοακαρνανία κτήμα για να κάνω το μοναστήρι. Να μου λείπει. Ούτε να μην έρχομαι σε αντιδικία και σε δικαστήρια με καταπατητές και φτωχούς ανθρώπους.. Αυτά είναι όλα έξω από την καλογερική. Εμείς γίναμε καλόγεροι να σώσουμε τη ψυχή μας, δεν γίναμε για να κάνουμε δικαστήρια, να πάρει η ευχή να πάρει. Εκτός αν μας τρέφουν τα δικαστήρια» διηγείται ο ίδιος στην ραδιοφωνική του συνέντευξη .
    Ο Αρχιμανδρίτης Δοσιθεος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα του εκκλησιαστικού και όχι μόνο, χώρου, εξήγησε γιατί δεν διεκδίκησε την Αγία Τρίαδα. Απάντησε ως εξής: «Διάβασε, την «προς Διόγνητον επιστολή» που είναι ένα θαυμάσιο κείμενο. Λέει ότι οι χριστιανοί «πατρίδας οικούσιν αλλά ως ξένας». Τι είμαστε εμείς, εδώ πέρα ε; «Μνήσθητι της Μονής ενί παροικούμεν» Παροικία είναι εδώ βρε παιδάκι μου! Εδώ έρχεσαι για πέντε χρόνια, για δέκα χρόνια, για 50 χρόνια, για εκατό χρόνια. Έφυγες έρμε. Πως έγραφαν οι παλαιοί πατέρες στα κελιά τους: Κελίον μου, κελίον μου, σήμερον εμού, αύριο ετέρου και ουδέποτε τινός». Φτιάξαμε μοναστήρι με τη βοήθεια της Παναγιάς μας». Και αναρωτήθηκε για την περίπτωση της Βατοπαιδίου: «Μπορεί ο καλόγερος να σκέφτεται έτσι; Γιατί αν σκέφτεται έτσι ο καλόγερος, ο άλλος κόσμος έξω πρέπει να σφάζεται».
    Το παράδειγμα του γέροντος Δοσιθέου δεν το ακολούθησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ… Δυστυχώς για τον ίδιο και τους… κυβερνώντες, έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες . Και ευτυχώς για όσους μένουν στην περιοχή της Αγίας Τρίαδας, ο Δοσίθεος δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Εφραίμ…

    Από την εφημερίδα «Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων»

    Χωρίς σχόλια εκ μέρους μου

  11. Και ο Δοσίθεος ιερωμένος, και ο Εφραίμ ιερωμένος… την Παναγία επικαλούνται και οι δύο… γιατί άραγε αλλιώς νουθετεί η Θεοτόκος τον έναν και αλλιώς τον άλλον;

    Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου!

    Κατά τα άλλα, πρέπει να διδάσκονται θρησκευτικά τα παιδιά μας στα σχολεία, για να αναπτύξουν ηθικές αξίες και αρχές… κατά τον ηγούμενο και τα καλογέρια του!

  12. Νίκος said

    Ντοκουμέντο!
    Ακυκλοφόρητο Footage για την αντίσταση του Αγίου Όρους στους Γερμανούς το 1940.
    Σορρυ για αυτα που έγραψα παραπάνω, μόλις σήμερα έμαθα για το σαμποτάζ που έγινε στους κατακτητές από τους μοναχούς :-)

  13. Νίκος said

    …και για να μην κοροιδευόμαστε για το τι είναι απάτη, και τι «νόμιμο», να μιλήσω με παράδειγμα:

    Δεν απαγορεύεται από μόνο του να ακουμπήσω για 10 λεπτα ένα χαρτόκουτο στο πεζοδρόμιο.
    Δεν απαγορεύεται από μόνο του να ακουμπήσω 3 χαρτιά πάνω σε χαρτόκουτο.
    Δεν απαγορεύεται από μόνο του να σταματήσει ένας περαστικός να χαζεύει κάποιους άλλους στο δρόμο.
    Δεν απαγορεύεται από μόνο του να ανακατεύω τα χαρτιά.
    Δεν απαγορεύεται από μόνο του να αναποδογυρίζω τα χαρτιά.
    Δεν απαγορεύεται από μόνο του να μου δίνει ένας περαστικός 20 ευρώ.
    κλπ. κλπ.

    Αν το δεις όλο μαζί, απαγορεύεται και είναι πλημμέλημα.

  14. Νίκος said

    Μια απορία, την έχω χρόνια.
    Γιατί το 1830 το νέο ελληνικό κράτος αναγνώρισε τα σουλτανικά χαρτιά-τίτλους ιδιοκτησίας;
    Αν ερχόταν ο Χ και έλεγε «Αυτά τα 20000 στρέμματα μου τα έδωσε ο σουλτάνος», το κράτος έπρεπε να πει «Στά ‘δωσε; Γιατί στά ‘δωσε; Μάλλον θα ήσουνα δοσίλογος…» και μετά λεπίδι…
    Αντ’ αυτού, άκουσον, άκουσον, αναγνώρισε τα χαρτιά.
    Δεν ξέρω τις συνθήκες της εποχής, αλλά νομίζω μιά «αναγνώριση πρώτης κατοικίας», και μετά αναδασμός, θα έπεφτε πολύ πιό δίκαιο, δεν νομίζετε ;;

  15. @Νίκος

    Όχι πως διαφωνώ μαζί σου, μακάρι να είχαν συμβεί έτσι τα πράγματα, αλλά το γιατί δεν συνέβησαν έτσι το έγραψα εδώ: Πάρης Μπρούζος – “Το οθωμανικό κράτος του ελληνικού έθνους” – Σχόλιο 1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: