Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #79

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/09/22

«Πίστη είναι το να μη θέλεις να γνωρίζεις την αλήθεια.»

Friedrich Nietzsche (Φρίντριχ Νίτσε, Φρειδερίκος Νίτσε) (1844-1900), Γερμανός Φιλόσοφος και φιλόλογος.

Η φράση στα Αγγλικά: «Faith means not wanting to know what is true.»
Το πρωτότυπο στα Γερμανικά: »›Glaube‹ heißt Nicht-wissen-wollen, was wahr ist«

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

78 Σχόλια προς “Γνωμικό #79”

  1. Κατι με το οποίο θα συμφωνούσα αμέσως αρκεί κάποιος να περιέγραφε το περιεχόμενο του όρου «Αλήθεια».

    Ι.Μ.Δικαιάκος

  2. Iokaste said

    Για μένα αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει και χωρίς θαύματα και δεκανίκια, στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και στην βοήθεια των ανθρώπων που είναι κοντά του, πως ό,τι χρειαζόμαστε είναι μέσα μας και γύρω μας και πως κάθε τί άλλο είναι ένα ψέμα στο οποίο επιλέγει ο καθένας να ζει γιατί είναι πιο εύκολο…

    Δεν ξέρω πως το εννοούσε ο Νίτσε βέβαια…

  3. Glaube heißt nicht wissen wollen, was wahr ist

    http://www.ursulahomann.de/NietzscheUndDasChristentum/inhalt.html

  4. Πρόλαβε ο Stabyzo, το βρήκα κι εδώ:
    http://de.wikiquote.org/wiki/Glaube
    με ελαφρά διαφοροποίηση στα σημεία στίξης
    »Glaube« heißt Nicht-wissen-wollen, was wahr ist

  5. Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά, θα κρατήσω την εκδοχή που βρήκε ο JustAnotherGoneOff.

  6. Από τα πιο ωραία γνωμικά που έχω διαβάσει πάνω στο θέμα, νομίζω το καλύτερο από όλα.

  7. Νικος said

    Μάλλον ο Φρειδερίκος το έκλεψε ή το εμπνεύστηκε από τον Φίοντορ… αμφότεροι απλοί προλειαντές εδάφους για τον (ΤΑΡΑΤΑΤΑΤΑ!) τρίπλ όου οφ δε τουέντι φέρστ σέντσουρι!

  8. Γιατρός Του Ικα said

    Την Αλήθεια δεν την ξέρουμε,ξέρουμε όμως την μέθοδο αναζήτησης των επιμέρους αληθειών που συνθέτουν το πάζλ της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και για τον κόσμο:την παρατήρηση,την θεωρία,το πείραμα,την χρήση λογικών αρχών,την διαρκή εφαρμογή κριτικών κανόνων στην αξιολόγηση των υποθέσεων που διατυπώνουμε.Με δύο λόγια την επιστήμη,που ακόμη και αν στη βάση της έχει κάποιες μεταφυσικές παραδοχές (όπως πχ ότι οι πληροφορίες που δεχόμαστε από τις αισθήσεις μας αντιστοιχούν σε κάποια αντικειμενική πραγματικότητα) τείνουμε να τις δεχόμαστε γιατί έχουν ένα παράδοξο βίτσιο:δουλεύουν!

  9. Όπως είπε και ο Σωκράτης, είναι σημαντικό να έχεις γνώθι σ’ εαυτόν: ενα ξέρω, οτι δεν ξέρω τίποτα. Βέβαια, οι χριστιανοί και ειδικά ορισμένοι ειδήμονες όπως ο ΘΒ νομίζουν οτι τα ξέρουν όλα!!

  10. ΑΠΟΚ.17;16 said

    Η αλήθεια έχει σχέση με την ελευθερία. Το είπε δυστυχώς ο Ιησούς:
    ..και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει. Ιωάν. 8:32

  11. Νικος said

    @ΑΠΟΚ κλπ.
    Πάω στοίχημα την μεταθανάτια κρίση μου ότι ο Χριστός αν έβλεπε την σημερινή κατάσταση της θρησκείας του, δεν θα την επιδοκίμαζε.

    @Ανορθόδοξος
    Ο Σωκράτης το είπε ως υπερβολή, για να τονίσει ότι τα πράγματα που μπορεί να γνωρίζει κανείς είναι ελάχιστα μπροστά στον πλούτο της γνώσης. Ξέρω κάποια πράγματα, και προσπαθώ να μάθω κι άλλα από τα ήδη υπάρχοντα, και να ανακαλύψω νέα, να δουλέψω την κρίση μου, να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να αμφισβητήσω, «to think outside the box» (δεν ξέρω κάτι αντίστοιχο ελληνικό). Σε κάποια αυτάκια πίσω από μαλλιαρές τούφες, αυτά ακούγονται ύβρεις φαντάζομαι…

  12. Γιατρός Του Ικα said

    Ε άμα το ‘πε ο ιησούς τότε πάσο.Δυστυχώς (συμφωνώ με αυτό) είπε πολλά ο ιησούς.Βεβαίως και η αλήθεια σε απελευθερώνει,.Αυτοί που νομίζουν ότι κατέχουν το μονοπώλιο επι της απόλυτης και εξ αποκαλύψως αλήθειας βέβαια μπορεί να σου βάλουν τα δυό πόδια σε ένα παπούτσι αλλά μπρός στα κάλλη τι’ν’ ο πόνος

  13. “These nay-sayers and outsiders of today who are unconditional on one point — their insistence on intellectual cleanliness; these hard, severe, abstinent, heroic spirits who constitute the honor of our age; all these pale atheists, anti-Christians, immoralists, nihilists, these skeptics, ephectics, hectics of spirit, … these last idealists of knowledge, within whom alone intellectual conscience is today alive and well, — they certainly believe they are as completely liberated from the ascetic ideal as possible, these “free, very free spirits”; and yet they themselves embody it today and perhaps they alone. […]
    They are far from being free spirits: for they still have faith in truth. (Genealogy of Morals III:24)

    φαντάζομαι πως τα υπερλειτουργούντα εγκεφαλικά ημισφαίρια των αθειστικών νόων θα καταφέρουν να εξηγήσουν επαρκώς στον πτωχό ΘΒ τι εννοεί ο ποιητής :)

  14. Νικος said

    … or «Genealogy of Morons»…

  15. Γιατρός Του Ικα said

    Δε με ενδιαφέρει (αυτή τη στιγμή) τι λέει ο Νίτσε.Εσύ έχει να πείς κάτι χωρίς να τσιτάρεις συνεχώς;

  16. Νικος said

    Πέφτουμε πάλι στην λογική του «γιατί μαλώνεις εμένα επειδή πιστεύω στον θεό, αφού και ο Φρειδερικούλης πιστεύει σε κάτι, που αυτό το κάτι είναι η αλήθεια»
    Αντε ρε ΘΒ, αν μαλώσουμε τον Φρειδερίκο, θα δεχθείς να μαλώσουμε και σένα; Ντά, Φρείκο, ντά το κακό παιδί…

  17. Iokaste said

    Συγκρίνουμε την «πίστη» (λανθασμένος και παραπλανητικός όρος εδώ αλλά τέλος πάντων) στην αλήθεια, η οποία άντε να μας οδηγήσει σ’έναν σκεπτικισμό και διαρκή αναζήτηση και όρεξη για γνώση και κριτική σκέψη κλπ, με την πίστη σ’έναν θεό η οποία θα μας οδηγήσει στο να φερόμαστε σαν ρομποτάκια και να ζούμε με τύψεις επειδή έχουμε κάποιες έμφυτες επιθυμίες και με τον φόβο της αιώνιας τιμωρίας.

    Ναι μωρέ, το ένα και το αυτό είναι, προφανέστατα, απορώ πως δεν το πρόσεξα πιο νωρίς.

    Βρε Θβ, όλη μέρα σε site με quotes είσαι για να μας δείχνεις πως όλοι κάτι θα έχουν να πουν καλό για τον χριστιανισμό ή κακό για τους άθεους; Αφού το βλέπεις δεν δουλεύει έτσι το σύστημα, δεν τσιμπάμε, όλοι εδώ είμαστε πάνω από 10 χρονών προφανώς κι έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε, τι το παιδεύεις;

    Αλλη μια απόδειξη του ότι δεν υπάρχει θεός και ζωή μετά θάνατον πάντως.. θα άραζαν τώρα ο θεός με τον νίτσε στον παραδεισο και με τόσες ..κοτσάνες που θα άκουγαν και τόση λανθασμένη χρήση του ονόματός του και των ρητών του θα είχαν ρίξει φωτιά να κάψουν μπόλικο κόσμο :ρ

  18. TheStr4ng3r said

    @Θβ

    Ατυχής η αναφορά σου. Δεν μπορείς να καταλάβεις τη λεπτή ειρωνία του ανθρώπου, εκτός και αν είσαι εξοικειωμένος με την ζωή, το έργο και την ακέραια στάση του Νίτσε σε όλα. Σίγουρα σου διαφέυγει η λυρικότητα της γραφής του, (εντελώς απούσα στην μετάφραση) που ίσως και να σε συγκινούσε.

    Ο Νίτσε υπήρξε οξύτατος πολέμιος της τυφλής πίστης και όλων των συνεπειών της. Όχι μόνο του δικού σου είδους τυφλότατης πίστης, αλλά και μερικών απο των σύγχρονών του διανοουμένων, για την τότε νεο-εμφανιζόμενη ορθολογική προσέγγιση του κόσμου, οι οποίοι δεν τόλμησαν να αγγίξουν κάποια απο τα «στεγανά» και «απυρόβλητα» του παρελθόντος (βλ. Κάντ). Αυτού του είδους την δογματική «αλήθεια» κρίνει και ειρωνεύεται. Επιτίθεται και καίει βαθειά…

    Ήταν βέβαια «παράφρων» ο δυστυχής… πως να σ’αγγίξουν αυτές οι καύσεις?

  19. Odin said

    Όπως είπε και ο Σωκράτης, είναι σημαντικό να έχεις γνώθι σ’ εαυτόν: ενα ξέρω, οτι δεν ξέρω τίποτα. Βέβαια, οι χριστιανοί και ειδικά ορισμένοι ειδήμονες όπως ο ΘΒ νομίζουν οτι τα ξέρουν όλα!!.
    Μία από τις μεγαλύτερες μπουρδάρες όλων το εποχών :»ένα ξέρω , ότι τίποτα δεν ξέρω», θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί θεμέλιο του αγνωστικισμού και αυτή του η άποψη δεν περιλαμβάνει απλά το πεπερασμένο της γνώσης που έχουμε ή την μερική γνώση των πραγμάτων όπως ειπώθηκε παραπάνω..
    Δυστυχώς δεν βρέθηκε κάποιος τότε να του δείξει στην πράξη πόσα πολλά ξέρει και κάνει πως δεν τα ξέρει.

    Ω ! .. μα υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να πειστεί κάποιος «ότι ξέρει» και ότι μπορούμε να έχουμε μια μερική γνώση της πραγματικότητας , χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία και το περιεχόμενο της… χεχε
    Πλην της τεχνικά άψογης διαλεκτικής μεθόδου του (μαιευτικής) και της στάσης του (όπως λέγεται) μπροστά στον θάνατο ο τύπος μελετάται μεν , αλλά δεν μπορεί να εντυπωσιάσει δε.(σε αντίθεση με άλλους «γίγαντες» της αρχαίας ελληνικής σκέψης).
    Δεν θεωρώ τυχαίο μάλιστα το γεγονός πως στην εκ-παίδευση μας τα είχαν κάνει τσουρέκια οι φιλόλογοι με τον Σωκράτη και τον άλλον τον χαβαλέ τον Πλάτωνα.
    Τίποτα το τυχαίο .Ότι πιο «ασφαλές» να ασχολείται κάποιος εκ-παιδευτικώς με αυτούς τους τύπους.

  20. batcic said

    @ΘουΒου

    Ο συγκεκριμένος ποιητής όπως και όλοι οι βραχυκυκλωμένοι θεούσοι μπερδεύει για μια ακόμη φορά την πίστη με την ευπιστία! Το είχα εξηγήσει με παράδειγμα (Σχόλιο 89, τρίτη παράγραφος) στον ΑΠΟΚ, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν το κατάλαβε! Δεν έχω χάσει ακόμα όμως τις ελπίδες μου για ‘σένα οπότε ρίξε μια ματιά. Εν ολίγοις άλλο πράγμα η πίστη σε απτά πράγματα επαληθεύσιμα και επαναλήψιμα και άλλο η ευπιστία σε φανταστικά πράγματα, έτσι χωρίς καμία απόδειξη, έτσι ξεροσφύρι!

    Επαναλαμβάνω όμως (το έχω πει και σε άλλα post) ότι το φταίξιμο βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τους επιστήμονες γιατί δεν κονταροχτυπιούνται με τον Ανάπηρο σε κάθε ευκαιρία!

    – Εγχείριση θέλεις; Είσαι πιστός σε μένα, τον χειρούργο με τις 150 στις 154 επιτυχείς επεμβάσεις ή είσαι εύπιστος σε κεριά και λιβάνια και «εναποθέτεις τις ελπίδες σου στο θεό»; Αν πας να ανάψεις κερί, ας αναλάβει ο δικός σου, γιατί εγώ θα πάω να παίξω αμερικάνικο μπιλιάρδο! Αν το μετανοήσεις ειλικρινά, το τηλέφωνο μου είναι 6988 232324.

    Ας τηρούσαν οι επιστήμονες μια τέτοια στάση, φιλική προς την Φυσική Επιλογή, και θα σου έλεγα εγώ πόσοι από τους εύπιστους θα επιβίωναν! Μόνο όσοι θα προσαρμόζονταν στα νέα δεδομένα και θα πίστευαν στην επαναλήψιμη και επαληθεύσιμη πραγματικότητα. Το 150 στα 154 δείχνει επαλήθευση, γιατί έγινε τουλάχιστον μια φορά σε ελεγχόμενο «πείραμα» από τον γιατρό, αλλά και επαναληψιμότητα, γιατί το «πείραμα» επαναλήφθηκε πολλές φορές και με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

  21. Νίκος said

    Ευγε batcic, με κάλυψες απόλυτα. Και μιά και μιλάμε για γιατρούς και στατιστικές και θεόπληκτους, να θυμίσω ένα σχετικό σχόλιο.
    Φυσικά, ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΑ, ο ΘΒ και η παρέα του επιμελώς διελαύνουν τέτοια σχόλια, καθώς δεν είναι εύκολο να απαντήσουν σε θέματα «κουκιά μετρημένα», και προτιμούν να θυμούνται τί έκανε ο πατερούλης-παπούλης στην Σοβιετία, ή αν ο σταυρός έχει μακρυά μαλαπέρδα ή όχι.
    Η διύλισις του κώνωπος επικουρεί βλέπετε εις την κατάποσιν της καμήλου. ΘΒ, για στρατευμένο σε κόβω, με την καλή έννοια πάντα.

  22. Iokaste said

    Βatcic

    ο συγκεκριμένος ποιητής όμως τυχαίνει να είναι ο Νίτσε, γι’αυτό μας το πέταξε εδώ ο ΘΒ γιατί νομίζει ότι έτσι θα στηρίξει τα λόγια του και θα στεναχωρηθούμε που είπε κάτι τέτοιο ο Νίτσε για τους άθεους (λες και το είπε για μας προσωπικά και θα παρεξηγηθούμε!).

    Όποιος δεν έχει τί να πει χρησιμοποιεί πάντα και μόνο λόγια άλλων. Αλλά κι αυτό λανθασμένα το κάνει, γιατί όπως πολύ σωστά είπε και ο TheStr4ng3r δεν μπορεί να καταλάβει σε τί ύφος το είπε ο Νίτσε (αναρωτιέμαι αν έχει διαβάσει ποτέ ολόκληρο βιβλίο του) και πιάνοντας μια μεμονωμένη φράση ενός κειμένου χωρίς όλο το κείμενο καθώς και πληροφορίες για το πότε και γιατί το έγραψε ο συγγραφέας μπορούμε να παραφράσουμε τα πάντα πάρα πολύ όμορφα και να βγάλουμε ό,τι συμπεράσματα θέλουμε. Αυτό κάνουν με την Βίβλο τους και νομίζουν πως μπορούν να το κάνουν με τα πάντα..

    Άμα το κάνανε αυτό οι γιατροί πάντως θα γινόταν πανικός. Δεν ξέρω αν θα υπήρχε κανείς που θα επέλεγε να μην χειρουργηθεί… Αν υπήρχαν πάντως θα είχαμε μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού :p

  23. @Νικολάκης-Βatcicucciolo

    έχετε πάρει μυρωδιά πως ο «βραχυκυκλωμένος θεούσος» που έγραψε το παράθεμα του #13 είναι ο πολύς Νίτσε;

    και φυσικά όταν αναφέρεται σε «αλήθεια» με κανέναν τρόπο δεν εννοεί την «υπερβατική αληθεια» των θρησκειών αλλά την φιλοσοφική αλήθεια που αναζητούν οι «hard, severe, abstinent, heroic spirits who constitute the honor of our age; all these pale atheists, anti-Christians, immoralists, nihilists, these skeptics, ephectics, hectics of spirit » κλπ.

    όσο για τα περί Ιατρικής σχόλια σας (για τα οποία και κοκο-ρεύεστε)είστε μακριά νυχτωμένοι.
    ήδη από την Παλαιά Διαθήκη γραφεται «τίμα ιατρόν».
    ο Χριστιανός δεν έχει καμμία ψευδαίσθηση πως η ζωή του σε αυτό τον κόσμο θα είναι αιώνια,ούτε το θέλει,ούτε το επιδιώκει:
    «ου γαρ έχομεν μένουσαν πολιν αλλά την μέλλουσα επιζητούμεν».
    Δεν έχουμε καμμιά ψευδαίσθηση εγκόσμιας ευδαιμονίας και μάλιστα παρατεινόμενης επ άπειρον.
    Ξέρουμε πολύ καλά ότι «εν τω κόσμω θλίψεις έξομεν» και πως «είτε ζώμεν είτε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν».
    Οπότε η Ιατρική γνώση ούτε παραγνωρίζεται ,ούτε υπερτιμάται.

    Οι χριστιανοί ασκητές έφταναν σε απίστευτες για την εποχή τους ηλικίες,διχως να έχουν κοντά τους γιατρούς:πχ 110 χρόνια ζωής το 300μΧ ήταν αδιανόητο,το ίδιο συμβαινει σημερα με τους κατοίκους της Οκινάουα αλλά και στο Άγιο Όρος.

    Ο σωματικός θάνατος θα είναι το αναπόφευκτο τέλος όλων μας και αυτό το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για τη συνάντηση με τον Αναστημένο Χριστό.
    Εξ άλλου ο φιλόσοφος βίος ορίζεται ως «μελέτη θανάτου».

    ΥΓ.για την «ορθολογικότητα» της συγχρονης Ιατρικής αλλά και την δική σας σκεφτείτε το απλούστατο:
    Ζείτε σε μια πόλη γεμάτη επιβαρυντικά, για την ψυχοσωματική υγεία την δική σας και των παιδιών σας,στοιχεία:πχ η άσφαλτος είναι το πρώτο γνωστό καρκινογόνο,τα συντηρητικά στις τροφές σας έχουν ανάλογη δράση,το ιδιο τα αιωρουμενα σωματίδια και οι ρύποι κλπ κλπ ων ουκ έστι τέλος.

    Και όμως μένετε και δε φεύγετε,αυταπατώμενοι πως εσεις και οι αγαπημένοι σας θα γλυτώσετε,ενω στην πραγματικότητα προετοιμάζεστε για να γινετε τακτικοί θαμώνες του Αγίου Σάββα,του Μεταξά ή του ογκολογικού του Αγία Σοφία.
    Αφήστε λοιπόν κατα μερος τα περί ορθολογισμού ενώ ζείτε τελειως ανορθολογικά ,ελπίζοντας στη θεά Τύχη πως εσείς και τα παιδιά σας θα είστε η εξαίρεση…

    Σόρρυ για το μακάβριο της υπενθύμισης.

  24. Κάτι τέτοιο ευνοούσα όταν αναζήτησα (στο σχόλιο #1) το περιεχόμενο της έννοιας του όρου αλήθεια.
    Αλλιώς η βέβαιη εμπλοκή των επιθυμούμενων και αυθαίρετων ορισμών από κάποιους θα μετέτρεπε το ποστ μια νέα αρένα σχολαστικισμού.
    Δεν πιστεύω ότι κανένας (του ΘΒ συμπεριλαμβανομένου) φαντάζεται ότι έχει να προσάψει θεϊσμό στον Νίτσε…

    @ΑΠΟΚ
    Αν ο Ναζωραίος δεν έλεγε και άλλα, πέρα από τις παιδαριώδεις αμπελοφιλοσοφίες του, τότε θα ήταν αδύνατον να αποκτήσει οπαδούς. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι επίγονοί του δεν αποτελούν κόλαφο στην κοινή ανθρώπινη λογική.

    Ι.Μ.Δικαιάκος

  25. Mandarin said

    Σε τέτοιο σημείο κατάντιας έχουν εξωθήσει τον άνθρωπο οι θρησκείες και ειδικότερα οι τρεις «εξ αποκαλύψεως» (τρομάρα τους), να προετοιμάζουν τους ανθρώπους για το θάνατο!!! Συγχαρητήρια, αλλά επιτρέψτε μας να προετοιμαζόμαστε μόνο για τη ζωή και επιτέλους σταματήστε το μακάβριο εμπόριο ελπίδας που μοναδικό σκοπό έχει να γεμίζετε τις τσέπες σας.

    Επειδή αναφέρθηκε παραπάνω και μου δημιουργήθηκε η απορία, μόνο στο αγ. όρος οι μοναχοί ζουν πολλά χρόνια στη μονή Βατοπεδίου ζουν λιγότερα; Εκεί μήπως έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τον επίγειο με τον επουράνιο παράδεισο;

  26. Γιατρός Του Ικα said

    @ Θ.Β
    Σε πιάνει τέτοια «καύλα» όταν μιλάς για θάνατο,που είναι τρομακτικό.Για την ακρίβεια αυτό είναι το μακάβριο της υπόθεσης και όχι η χαιρέκακη υπενθύμηση της θνητότητας όλων μας.Εγώ τουλάχιστον με αυτά για τα Μεταξά και τους Άγιους Σάββες ξενέρωσα χοντρά.Μέχρι τώρα παρ’όλες τις διαφορές απόψεων είχα την ενδόμυχη εντύπωση ότι είσαι καλός άνθρωπος ξεχνώντας αυτό που ήδη ήξερα:πόσο ο φανατισμός διαβρώνει ηθικά τον άνθρωπο.θα είχα και άλλα σχόλια για τα υπόλοιπα που είπες-τα οποία παρεπιπτόντως είναι ασυναρτησίες-αλλά σπάστηκα.Από μένα γειά και καλό κατευόδιο…..Δεν έχει σορρυ από μένα.

  27. batcic said

    @Iokaste
    Ξέρω γιατί το έγραψε ο ΘουΒου, αλλά θα του το εξηγήσω προσωπικά!

    @ΘουΒου
    Αν νομίζεις ότι υπάρχει κείμενο που παραθέτεις εδώ μέσα, το οποίο δεν το γκουγκλίζω πριν το κριτικάρω, προφανώς το iq σου είναι υποδεέστερο ακόμα και του φαλακρού πράκτορος τον οποίον υποδύεσαι! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον γράφω «Ο συγκεκριμένος ποιητής όπως και όλοι οι βραχυκυκλωμένοι θεούσοι» αντί για «Ο συγκεκριμένος ποιητής όπως και όλοι οι άλλοι βραχυκυκλωμένοι θεούσοι» κατά την προσφιλή μου συνήθεια. Απλώς τα παιχνιδάκια σου έχουν αρχίσει να μ’ αρέσουν και είπα να τα παίξω από την ανάποδη για να πέσεις μέσα στο λάκκο σου, το οποίο και έγινε!!!

    Όσο για το αν επειδή το είπε ο Νίτσε, πρέπει να το ενστερνιστώ, η απάντηση είναι ΟΧΙ! Αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου την αξία του Νίτσε, όπως δεν μειώνει στο ελάχιστο την αξία του Ντοστογιέφσκι η άκρως σκοταδιστική δήλωση που του αποδίδεται σχετικά με την στάση που θα τηρούσε αν του αποδείκνυαν ότι δεν υπάρχει θεός. Οι πολιτισμένοι και μη δογματικοί άνθρωποι, ξέρεις, επιτρέπεται που και που να διαφωνούν μεταξύ τους.

    ο Χριστιανός δεν έχει καμμία ψευδαίσθηση πως η ζωή του σε αυτό τον κόσμο θα είναι αιώνια,ούτε το θέλει,ούτε το επιδιώκει:

    Αλήθεια;;; Και για ποιον ακριβώς λόγο ο Χριστόδουλος έτρεχε στο Μαϊάμι και παρέκαμψε ουρές αγωνιώντων (αν δεν το γνωρίζεις, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν μήνες στην ουρά για μια τέτοια επέμβαση) και στη συνέχεια ακολουθούσε ειδικές αγωγές;;; Γιατί δεν έκανε απ’ ευθείας αυτό που του συνέστησαν οι image-makers όταν είδαν ότι δεν έχει λυτρωμό;

    Οι χριστιανοί ασκητές έφταναν σε απίστευτες για την εποχή τους ηλικίες,διχως να έχουν κοντά τους γιατρούς:πχ 110 χρόνια ζωής το 300μΧ ήταν αδιανόητο,το ίδιο συμβαινει σημερα με τους κατοίκους της Οκινάουα αλλά και στο Άγιο Όρος.

    Μάλιστα!!! Όλοι βέβαια αυτοί, ως δια μαγείας, βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά, χωρικά και χρονικά, ώστε να μην μπορεί να εξακριβωθεί το αληθές του ισχυρισμού. Γιατί και το Άγιο Όρος με τις συνθήκες που το επισκέπτεσαι είναι πολύ «μακριά».

    Αλλά ξέχασα: – Θάμα πιδί μ’, θάμα!!!

  28. Νίκος said

    @ΘΒ
    Τριχωτέ πράκτωρ, βρες αλλού έδαφος για να κλονίσεις τα του Νίτσε. Εγώ απ’ ότι (θα πρέπει να) έχεις καταλάβει είμαι στεγνά αδιάφορος του τί είπε ο Φίοντορ ή ο Φρίντριχ ή ο Λέων ο Ισαυρος. Δεν έχω θέσφατα, οπότε μπορώ να πω ότι μου αρέσει το α΄ στον Νίτσε, και δεν μου αρέσει το β΄.
    Λίγο διαφορετικά από σένα ΘουΒούκο, που σου έχουνε επιβάλλει να αποδέχεσαι και να σου αρέσει η αγία γραφή από το Α ως το Ω, από τα αίσχη της παλαιάς διαθήκης έως τον γέρο που πίνει και δεν μας δίνει να αποκαλυφτούμε και μεις.
    Ο πολύς Νίτσε… σε μένα ρε;
    Οσο για το άλλο με την άσφαλτο τον καρκίνο και τις λοιπές εμμονές σου, να σου πω να διαβάζεις και λίγο ΟΟΔΕ, για να δεις ότι εμείς δεν παρακαλάμε μόνο τον θεό να μας στείλει καρκίνο αλλά πράττουμε κιόλας. Συν αθηνά και χείρα κίνει! Με αυτό μπορούμε να πούμε ότι ίσως ο Πορφύριος κορόιδευε, ενώ εμείς όχι. Ας πήγαινε να κάνει εισπνοές πάνω στην Εθνική οδό, να μου το αποδείξει. Αλήθεια ΘΒ, γιατί εσύ προασπίζεσαι την ευρρωστία του σώματος (κατακρίνοντας ότι το βλάπτει), ενώ ο Πορφύριος ήθελε την αρρώστια; ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;;;
    Νικος
    ΥΓ. By the way, τα στατιστικά που αναφέρω στο λίνκ του σχολίου #21, γαργάρα άλλη μιά φορά , εεε;;;

  29. batcic said

    @ΘουΒου
    Όσο για τις μακάβριες «μπάμιες» που μας σερβίρεις, εμείς θα συνεχίσουμε να κατοικούμε εκεί που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής (επιστήμη)! Εσύ από την άλλη πήγαινε στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χειρούργας και περίμενε υπομονετικά να σε ζητήσει κοντά του ο πανάγαθος.

  30. @Βatcicucciolo

    χαχαχα
    στρεψοδικιας το ανάγνωσμα…
    «βραχυκυκλωμένος θεούσος» ο Νίτσε ε;; χαχαχαχαχααα

    μετράω θύματα…
    και μ αρέσει… παθαίνω τάβλες που λέει και ανατριχιασμένος ΙΚΑς.
    πρός το παρόν
    1.Mandarin (με τις «ανύπαρκτες» πρωτοχριστιανικές εκκλησιές της Μάνης
    2.Οdin, ο παγανάθεος σινολόγος και ειδικός επί των συμβόλων
    3,4.Nικολάκης και Batcicucciolo
    (μ ενα σμπαρο δυο τρυγόνια…μάλλον βελτιώνομαι :))

    ΥΓ.ναι,ναι ξέρω πως με παρέσυρες στο λάκκο της υπερφυούς σκέψης σου και προσπαθώ να διασωθώ…:Ρ

  31. koum said

    Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε το θάνατο ή τις συζητήσεις περί αυτού. Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι έχουν μονοπώλιο στην αφοβία του θανάτου (στα λόγια πάντα). Εγώ το ξέρω ότι θα πεθάνω κάποτε, μπορεί και από καρκίνο, τι σημασία έχει; Φοβάται το θάνατο κανείς μόνο όταν φοβάται ότι η ζωή του είναι ένα τίποτα…

  32. batcic said

    Θαύμα παιδιά, θαύμα!!! Το σχόλιο 27, στο pc του ΘουΒου και μόνο δεν εμφανίζεται και δεν μπορεί να το διαβάσει!!!!!!!!!!!!!!!!

  33. Iokaste said

    ΘΒ

    προφανώς και δεν ντρέπεσαι καθόλου που χρησιμοποιείς τον Νίτσε με αυτό τον ποταπό τρόπο και φυσικά αγνοείς τα σχόλια που καταρρίπτουν τα επιχειρήματά σου ως προς την χρήση της ρήσης αυτής. Ωραίος διάλογος βρε, ό,τι μας συμφέρει το σχολιάζουμε/παραφράζουμε κι ό,τι όχι το αγνοούμε, κάτσε μην αποδειχτεί ότι κάνουμε και λάθος και εκτεθούμε… Κλασσική τακτική.. Τουλάχιστον κάποιοι χριστιανοί που έχω γνωρίσει όχι μόνο μπορούν να στηρίξουν την γνώμη τους αλλά αναγνωρίζουν και κάποια πράγματα και δεν θα χρησιμοποιούσαν τέτοια δόλια μεσα.. Αν ήταν εδώ όμως ο Νίτσε πιστεύεις ότι θα συμφωνούσε έστω και στο ελάχιστο με τις ασυναρτησίες που μας λές;;

    @ Mandarin
    Προφανώς και προετοιμάζουν τους ανθρώπους για τον θάνατο. Αφού όσο ζουν δεν τους αφήνουν να κάνουν τίποτα γιατί κάθε απόλαυση είναι αμαρτία, πρέπει κάπως να τους καλοπιάνουν, τους πετάνε έναν παράδεισο και μια χαρούλα. Κι άμα τους πεις τώρα ότι εγώ ζω στο σήμερα και θέλω να περάσω καλά όσο ζω και να χαρώ τα χρόνια μου όσα κι αν είναι αυτά και δεν φοβάμαι για το μετά θα τρελαθούν! Καταστρέφεις την θεωρία τους, μα πως γίνεται να σκέφτεσαι έτσι και να απολαμβάνεις την ζωή σου;;

  34. Νίκος said

    @ΘΒ
    Τριχωτέ πράκτωρ, βρες αλλού έδαφος για να κλονίσεις τα του Νίτσε. Εγώ απ’ ότι (θα πρέπει να) έχεις καταλάβει είμαι στεγνά αδιάφορος του τί είπε ο Φίοντορ ή ο Φρίντριχ ή ο Λέων ο Ισαυρος. Δεν έχω θέσφατα, οπότε μπορώ να πω ότι μου αρέσει το α΄ στον Νίτσε, και δεν μου αρέσει το β΄.
    Λίγο διαφορετικά από σένα ΘουΒούκο, που σου έχουνε επιβάλλει να αποδέχεσαι και να σου αρέσει η αγία γραφή από το Α ως το Ω, από τα αίσχη της παλαιάς διαθήκης έως τον γέρο που πίνει και δεν μας δίνει να αποκαλυφτούμε και μεις.
    Ο πολύς Νίτσε… σε μένα ρε;
    Οσο για το άλλο με την άσφαλτο τον καρκίνο και τις λοιπές εμμονές σου, να σου πω να διαβάζεις και λίγο ΟΟΔΕ, για να δεις ότι εμείς δεν παρακαλάμε μόνο τον θεό να μας στείλει καρκίνο αλλά πράττουμε κιόλας. Συν αθηνά και χείρα κίνει! Με αυτό μπορούμε να πούμε ότι ίσως ο Πορφύριος κορόιδευε, ενώ εμείς όχι. Ας πήγαινε να κάνει εισπνοές πάνω στην Εθνική οδό, να μου το αποδείξει. Αλήθεια ΘΒ, γιατί εσύ προασπίζεσαι την ευρρωστία του σώματος (κατακρίνοντας ότι το βλάπτει), ενώ ο Πορφύριος ήθελε την αρρώστια; ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;;;
    Νικος
    ΥΓ. By the way, τα στατιστικά που αναφέρω στο λίνκ του σχολίου #21, γαργάρα άλλη μιά φορά , εεε;;;

  35. @Ιοkaste

    βοήθησε τον εαυτό σου και τους υπόλοιπους απαντώντας στο #1 ερώτημα
    του Ι.Μ.Δικαιάκος
    ίσως βρείς έτσι μιαν άκρη.

  36. Iokaste said

    Καταλαβαίνω πάντως και τις γραφές καλύτερα εδώ, μ’ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια..

    Κάτι ήξεραν που έλεγαν μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, γιατί χαίρονται με την άγνοιά τους (και με το γλυφιτζούρι τους!) και δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει πραγματικά γύρω τους… Ξέρουν πως να ετοιμάζουν το κοπάδι τους…

    @ batcic

    Καλέ εμφανίζεται το σχόλιο, δεν το διαβάζει γιατί έχει επιλεκτική όραση! ΄Η επιλεκτική ικανότητα κατανόησης (=αλλα διαβάζω κι άλλα καταλαβαίνω ακόμη κι αν μου τα εξηγήσεις 10 φορές με 10 διαφορετικούς τρόπους); Κάτι τέτοιο τέλος πάντων!

  37. Iokaste said

    Απάντησα ήδη στο ερώτημα ΘΒ.

    Ήμουν Χριστιανή για πολλά χρόνια οπότε ό,τι και να μου λες μου ακούγεται σαν αηδία στα αυτιά μου, γιατί κι εγώ μέχρι τα 20 μου τα ίδια έλεγα. Τον δρόμο για την αλήθεια μου τον βρήκα, μόνη μου (με βοήθεια και υποστήριξη από φίλους και γονείς βέβαια), συνειδητά και μετά από πολύ προσπάθεια και ψυχολογικό κόπο.. Και δεν υποστηρίζω φυσικά ότι βρήκα την απόλυτη αλήθεια, είναι ένας δρόμος διαρκής αναζήτησης, και μου πήρε καιρό να ηρεμίσω από όταν ελευθερώθηκα από την θρησκεία αλλά ηρέμισα. Και τώρα είμαι καλά, πολύ καλά, ζω την ζωή μου και την απολαμβάνω, χωρίς φόβους και άχγος, μπορείς να πεις κι εσύ το ίδιο;

    Σταμάτα να χρησιμοποιείς και τον Δικαιάκο έτσι. Την άλλη φορά τον χρησιμοποιούσες για να δικαιολογήσεις σχόλιά σου και αυτό είναι εξωφρενικό αν σκεφτείς πως ο άνθρωπος ξεκαθαρίζει ότι δεν συμφωνεί μαζί σου..

  38. batcic said

    @ΘουΒου και Δικαιάκος(just kidding!)
    Αλήθεια είναι το να μην θέλεις να έχεις καμία σχέση με την Πίστη

  39. @Νικολάκης #34

    αν δεν κατάλαβες να σε βοηθήσω:
    το κειμενάκι του Νίτσε το έβαλα γιατί φαίνεται πως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το γνωμικό του Νίτσε που έβαλε ο Διαγόρας.
    φαντάστηκα πως θα είχατε την στοιχειώδη νοημοσύνη να καταλάβετε ότι επρόκειτο για κείμενο του Νίτσε και να μού λύσετε την απορία για την διαφαινόμενη αντίφαση.

    αν συνεχίσετε έτσι θα με κάνετε να νοιώθω σαν μονόφθαλμος μεταξύ εκ γενετής αόμματων και όχι απλώς τυφλών.

    για τον γέροντα Πορφύριο,αστο είναι ανώτερα μαθηματικά ,δεν είναι για σένα.Ισως όταν μεγαλώσεις.
    Πάντως πληροφοριακά να σου πω ότι τον π.Πορφύριο συμβουλευόταν σχεδόν το μισό ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

    για τις στατιστικές και την λατρεία τους,τα λες μόνος σου.
    η Θεά Τυχη βοήθεια σου…α,κι όταν βρεις χρόνο ψάξε για papers του επιδημιολόγου Ιωαννίδη,του Παν.Ιωαννίνων.
    θα σου φανούν χρήσιμα στη λατρεία της Θεάς Τύχης.

  40. avonidas said

    Παιδιά, παιδιά, μας μιλάει για αντιφάσεις ο CREDO QUIA ABSURDUM EST!

    ΘΒ, αγόρι μου, οι άνθρωποι, και ιδίως οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, δεν είναι τζουκ μποξ για να σου παίζουν μια φράση κάθε φορά που τους ρίχνεις ένα κέρμα! Αν είχα διαβάσει τουλάχιστον την ενότητα απ’ όπου ψάρεψες αυτό το απόσπασμα (αν και το σωστό θα ήταν να διαβάσω όλο το έργο) πιθανόν θα μπορούσα να ξέρω τι εννοεί και πώς αναιρείται η αντίφαση. (Το ίδιο ισχύει και για τον Ντοστογιέφσκυ, τον οποίο νομίζω πως μπορώ να καταλάβω καλύτερα έχοντας διαβάσει μερικά από τα βιβλία του. Γι’ αυτό και ανατριχιάζω με τις βλακείες που γράφονται εδώ, και θα ευχόμουν απλώς να μην σου απαντάνε όταν πετάς φράσεις του.)

    Με την ίδια λογική, βέβαια, κακώς κάνει κι ο Διαγόρας και παραθέτει απομονωμένα γνωμικά. Πράγματι, θεωρώ ότι είναι παραπλανητικό να παραθέτουμε ως γνωμικά οτιδήποτε άλλο εκτός από αφορισμούς που διατυπώθηκαν για να μπορούν να σταθούν αυτόνομα. Οτιδήποτε εξαρτάται ζωτικά από τα συμφραζόμενά του δεν θα πρέπει να απομονώνεται. Παράδειγμα, η γνωστή φράση, επίσης του Νίτσε, «Ο Θεός είναι νεκρός», που χωρίς τα συμφραζόμενά της έχει δημιουργήσει τεράστιες παρεξηγήσεις.

  41. batcic said

    @Όλους
    «ούκ έστι Θεός. Διεφθάρησαν, και εβδελύχθησαν εν επιτηδεύμασιν, ούκ έστι ποιών χρηστότητα, ούκ έστιν έως ενός. Κύριος εκ του ουρανού διέκυψεν επί τους υιούς των ανθρώπων, του ιδείν ει έστι συνιών ή εκζητών τον Θεόν»!

    Τί εννοεί άραγε ο ποιητής; Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να παραδεχτείτε, ΑΠΟΚ και ΘουΒου, ότι η πλειοψηφία εδώ μέσα έχει δίκιο;

  42. Iokaste said

    Βασικά εξήγησε ο TheStr4ng3r μερικώς τι εννοεί ο Νίτσε εδώ αλλά είπαμε, ό,τι δεν μας αρέσει δεν το βλέπουμε…

    Αvonidas έχεις 100% δίκιο, με σκόρπιες φράσεις μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει παραπλανητικά τα λόγια του οποιουδήποτε.

    Αν και τα περισσότερα γνωμικά που έχουν μπει εδώ ως τώρα προέρχονται από ανθρώπους που είναι δηλωμένη η θέση τους και συμβαδίζουν με την γενικότερη ιδεολογία τους όπως την διατυπώνουν οι ίδιοι, (αν δεν κάνω λάθος) δεν χρησιμοποιήθηκε μεμονωμένη ρήση κάποιου φανατικού και δηλωμένου θρήσκου που θα μπορούσε αν διαβαστεί μόνη της να είναι αρνητική για την θρησκεία για να υποστηρίξει παραπλανητικά τον ορθολογισμό, όπως έγινε με την συγκεκριμένη ρήση του Νίτσε.

    Ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει το βιβλίο αυτό Θβ, δεν θα κατέληγα ποτέ όμως σε βιαστικά συμπεράσματα χωρίς να το διαβάσω (όοολο), να κάνω και μια έρευνα για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να το έγραψε (TheStr4ng3r παρεμπιπτόντως, ευχαριστώ για τις πληροφορίες) και να διαβάσω και άλλα γραπτά του Νίτσε για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις ιδέες του. Δύσκολα σου βάζω πάλι ε;

  43. @Αvonidas

    … κακώς κάνει κι ο Διαγόρας και παραθέτει απομονωμένα γνωμικά. Πράγματι, θεωρώ ότι είναι παραπλανητικό να παραθέτουμε ως γνωμικά οτιδήποτε άλλο εκτός από αφορισμούς που διατυπώθηκαν για να μπορούν να σταθούν αυτόνομα. Οτιδήποτε εξαρτάται ζωτικά από τα συμφραζόμενά του δεν θα πρέπει να απομονώνεται. Παράδειγμα, η γνωστή φράση, επίσης του Νίτσε, “Ο Θεός είναι νεκρός”, που χωρίς τα συμφραζόμενά της έχει δημιουργήσει τεράστιες παρεξηγήσεις.

    αυτονοήτως ορθή παρατήρηση.

    @Iokaste

    από τα οσα ξέρω από τον Νίτσε,δεν ειρωνεύεται.
    αμφισβητεί δομικά την ύπαρξη αντικειμενικής αλήθειας (για οντολογική ούτε κουβέντα) αλλά και την αξία για την αναζήτηση της.

    @Βatcic

    έξυπνο (από τα λίγα σου, αλλά ελπιδοφόρο)
    «είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού ουκ έστι Θεός»
    βέβαια έβαλες την συνέχεια «Διεφθάρησαν, και εβδελύχθησαν εν επιτηδεύμασιν, ούκ έστι ποιών χρηστότητα, ούκ έστιν έως ενός. Κύριος εκ του ουρανού διέκυψεν επί τους υιούς των ανθρώπων, του ιδείν ει έστι συνιών ή εκζητών τον Θεόν» που χαλάει την αρχική εντύπωση αλλά οκ,μην είμαστε πολύ απαιτητικοί.:Ρ

  44. koum said

    Παιδία μη τσιμπάτε. Σε αυτό το απόσπασμα ο Νίτσε, αν προσέξετε, περιγράφει τον εαυτό του. Το ότι ο Νίτσε ήταν από τους πρώτους ένθερμους αντικαθεστωτικούς και αντιχριστιανούς δεν τον κάνει και αυθεντία. Όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν βαριά καταθλιπτικός τύπος με αρκετά σύνδρομα.

  45. batcic said

    Guys ο ΘουΒου μόλις έμαθε ότι δεν πρέπει να απομονώνει τμήμα μιας πρότασης από το όλον. Με 2-3 χρονάκια θητεία στο παρόν ιστολόγιο μπορεί να ενηλικιωθεί και να αποκτήσει και κριτική ικανότητα!!!

  46. TheStr4ng3r said

    @Iokaste
    Εδώ θα βρείς μια σύντομη ανάλυση που ξεκαθαρίζει το θέμα, χωρίς φυσικά να αντικαθιστά μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη των γραπτών του.
    Nietzsche, Truth, and Untruth

    Όσο για το τί «είδους» χριστιανος υπήρξε ο Ντοστογιέφσκι, και τί συνείδηση και ποιές ποιότητες κουβαλούσε μέσα του φαίνεται στην Παραβολή του Μεγάλου Ιεροεξεταστή -από το μνημειώδες έργο Αδερφοί Καραμαζώφ. Αν δεν απομονώνουμε φρασούλες που μας εξυπηρετούν βέβαια…

  47. @Stranger

    στην εξιστόρηση του Μεγάλου Ιεροεξεταστή ο Ντοστογέφσκυ τοποθετείται ορθοδόξως απέναντι στον εκφυλισμό του χριστιανισμού από τον «αλάθητο» Πάπα και την φράγκικη φεουδαρχία.

    όσο για τον Ντοστογέφσκυ και τη στάση του απέναντι στη ζωή-ειδικά μετά την επικοινωνία του με αγίους γέροντες της εποχής του-την δίνει η σύζυγος του Άννα Γκριγκορίεβνα περιγράφοντας τον θάνατο του:

    «Όταν ο Φίοντορ κατάλαβε ότι είχε έρθει «η ώρα του» ,μού ζήτησε συγκλονισμένος ένα ιερέα να τον κοινωνήσει.Άρχισε να αγωνιά αν θα προλάβει ο ιερέας να έρθει. Όταν ο ιερεύς εμφανίστηκε άρχισε να ηρεμεί . Μετά την Θεία Κοινωνία αίφνης ,ειρήνευσε εντελώς και πέθανε με μια τέτοια γαλήνια έκφραση, πού διήρκησε όλη την ώρα από την Θεία Κοινωνία μέχρι να ξεψυχήσει και που δεν είχα δεί ποτέ ξανά στη ζωή μου»

    η επιστολή από την οποια παρέθεσα ένα απόσπασμα γράφτηκε πριν ο Φιοντόρ συνδεθεί πνευματικά με τους ζώντες αγίους της εποχής του (ο στάρετς Ζωσιμάς των Αδελφών Καραμαζώφ είναι υπαρκτό πρόσωπο)και απευθυνόταν προς έναν άθεο φοιτητή θεολογίας ,ο οποίος έγινε μετέπειτα πιστός χριστιανός.

    θα την δείτε εδώ:
    http://agent000.wordpress.com/2008/09/23/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%bc%cf%8e-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84/

  48. Αγαπητέ Avonidas, (κάνε μας επιτέλους κάποια υπόδειξη σχετικά με το αν το όνομά σου έχει Ελληνική γραφή και αν κλίνεται!) υπερβάλλεις προτείνοντας ότι «είναι παραπλανητικό να παραθέτουμε ως γνωμικά οτιδήποτε άλλο εκτός από αφορισμούς που διατυπώθηκαν για να μπορούν να σταθούν αυτόνομα.» Όταν βρίσκομαι ενώπιον ενός προβλήματος μου αρέσει κι εμένα να βρίσκω κάποιον απόλυτο κανόνα που, αν ακολουθηθεί, διορθώνει το πρόβλημα για πάντα, (είναι μία αγγλοσαξωνική, μου φαίνεται, συνήθεια αυτή, έχεις ζήσει κι εσύ στο εξωτερικό;) αλλά αυτή η συνήθεια έχει και τους κινδύνους της, σε αυτήν οφείλονται διάφορα αστεία φαινόμενα όπως επιγραφές «ανοίγει από την άλλη μεριά» στον πάτο μπουκαλιών, και καλό είναι να μην καταφεύγουμε σε αυτήν αλόγιστα.

    Κατ’αρχήν, δεν υπάρχουν τρόποι να γνωρίζουμε αν ο καθένας που είπε κάποτε κάτι στην ιστορία της ανθρωπότητας το είχε πράγματι διατυπώσει με σκοπό να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα ή όχι, και αν είναι να περιοριστούμε μόνο σε όσους έχουν εκδόσει βιβλία με τα δικά τους αποφθέγματα, φοβάμαι πως οι επιλογές μας θα είναι υπερβολικά λίγες. (Μηδέν, για την ακρίβεια.)

    Έπειτα, η συντριπτική πλειοψηφία των αποφθεγμάτων στέκουν μόνα τους, κι έτσι είναι λογικό να τα χρησιμοποιούμε ελεύθερα, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν και κάποια που αποτελούν εξαιρέσεις και δεν στέκουν μόνα τους.

    Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο αρχικός συγγραφέας, και κατά συνέπεια κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει εκ μέρους του συγγραφέα αν κάποια φράση του έχει συμφραζόμενα ή όχι, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα που αφορούν μονάχα το πολύ διαβαστερό 0.1% των αναγνωστών μου, και ακόμα και γι’αυτούς προσπαθώ να παρέχω τις πηγές μου έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι αν θέλουν να επιβεβαιώνουν το «ανεξάρτητο» των ρήσεων κάθε φορά.

    Για να το θέσω και αλλιώς, εγώ δημοσιεύω εδώ γνωμικά έχοντας καλή πίστη στις πηγές από τις οποίες τα αντλώ, ότι δεν θα με εκθέσουν προτείνοντάς μου ένα γνωμικό ως αυτόνομο τη στιγμή που έχουν καταγραφεί αντιρρήσεις, αλλά αυτό βέβαια δεν είναι παρά μέρος της γενικότερης καλής πίστης που είμαι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να δείχνω προς τις πηγές μου, ότι αποδίδουν τις ρήσεις πιστά, ότι τις αποδίδουν στους σωστούς πρωτουργούς, κλπ.

    Τέλος, καθώς το diagoras.wordpress.com είναι ένα ιστολόγιο, και όχι ένας ιστότοπος-μονόλογος, (ή ένα «ιστομονολόγιο», δηλαδή ιστολόγιο χωρίς σχολιασμό,) η δημοσίευση των γνωμικών εδώ δεν αποτελεί μία μονόδρομη έκθεση απεσταγμένης σοφίας: μέσω της δυνατότητας αμφίδρομης επικοινωνίας που παρέχει το μέσο βασίζομαι στους αναγνώστες μου να συμβάλλουν, συμπληρώνοντας τυχόν ελλείψεις και υποδεικνύοντας τυχόν λάθη.

  49. Iokaste said

    TheStr4ng3r

    Σ’ευχαριστώ. Θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με τον Νίτσε, τώρα που θα γυρίσω Ελλάδα θα αρχίσω… (έχω και την κολλητή μου, χριστιανή, που του έχει μεγάλη αδυναμία και είναι και φιλόλογος οπότε το ψάχνει το θέμα – καμία σχέση με τις αναλύσεις του Θβ επί θέματος εννοείται, η κοπελια ξέρει τι λέει)

    Όσο για το τί πίστευε ο Ντοστογιέφσκι και ο Νίτσε, η πλειοψηφία εδώ πέρα καταλαβαίνει. Χρειάζονται όμως μερικοί άνθρωποι μια παρηγοριά, μια επιβεβαίωση πως οι αρλούμπες που πιστεύουν είναι αληθινές, οπότε θα ερμηνεύσουν τα πάντα όπως τους συμφέρει, αγνοώντας πλήρως το σύνολο της δουλειάς ενός ατόμου, το κοινωνικοπολιτικό και ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έζησε και έγραψε τα κείμενά του κλπ. Τί να κάνεις, κανείς δεν είναι τέλειος..

  50. Π said

    Εδώ ένα μεγαλύτερο δοκίμιο για τη «Γενεαλογία της Ηθικής», του καθ. Ken Gemes (Birkbeck, University of London).

    ΘΒ, στο blog όπου παραπέμπεις η επιστολή είναι πολύ κακομεταφρασμένη. Και δεν είναι «προς έναν άθεο φοιτητή θεολογίας» αλλά προς την Κυρία Fonvisin, σύζυγο ενός από τα μέλη της Δεκεμβριανής εξέγερσης του 1825 και «πολύ θρήσκα» κατά τον Ντοστογιέφσκι.

  51. avonidas said

    @ Διαγόρας

    Το όνομα είναι Α. Βονιδάς και κλίνεται. Δικό μου το λάθος που δεν το διευκρίνισα, αλλά και εκλατινισμένο μια χαρά είναι. (Το Α. το αφήνω αδιευκρίνιστο, έτσι για μυστήριο!)

    Για τα γνωμικά, ίσως υπερβάλλω. η πρώτη προϋπόθεση, όταν παραθέτει κανείς μια φράση, είναι να την παραθέτει καλή τη πίστει. Αν τώρα το νόημα αλλοιωθεί, χωρίς αυτό να προέρχεται από κακή πρόθεση, αυτό διορθώνεται. Γεγονός είναι πάντως ότι υπάρχει κόσμος που συστηματικά ψάχνει φράσεις προς επιβεβαίωση των απόψεών του – το λεγόμενο quote mining (θα μπορούσαμε στα ελληνικά να τους ονομάσουμε αλιείς μαργαριταριών). Ειδικά στην περίπτωση του Δαρβίνου και του Αϊνστάιν, η αναζήτηση «αιρετικών φράσεων» είναι μια επιχείρηση πολύ διαδεδομένη και πολύ ανέντιμη.

    Πιο πολύ αντιδρώ στον εύκολο χαρακτηρισμό των ανθρώπων από μια φράση τους. Μια φράση που μας φαίνεται άξεστη, ή κακόγουστη, ή παράλογη, δεν μπορεί να αναιρέσει ένα ολόκληρο έργο ζωής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συμφραζόμενα. Ακόμη περισσότερο, αυτό που γίνεται κατανοητό με δεδομένο το κλίμα μιας εποχής μπορεί εύκολα να δημιουργήσει παρεξηγήσεις σε μια μεταγενέστερη εποχή.

    (Καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να στρέψει αυτό το επιχείρημα εναντίον μου και να υποστηρίξει ότι και οι κατηγορίες μας απέναντι στη Βίβλο οφείλονται σε επιλεκτική παράθεση φράσεων. Πρώτον, όμως, η βίβλος δεν είναι έργο ενός μόνον ανθρώπου, αλλά ενός – ή μάλλον, δύο – πολιτισμών, και τα μοτίβα στα οποία επικεντρώνονται οι ενστάσεις μας έχουν την τάση να επανέρχονται. Δεύτερον, η διαμάχη σχετικά με τη Βίβλο δεν αφορά το περιεχόμενο, αλλά την ερμηνεία της, και έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι οι σημερινοί απολογητές την ερμηνεύουν διαφορετικά από τους προκατόχους τους, και σίγουρα διαφορετικά από τους συγγραφείς των βιβλίων της. Τρίτον, αν διαβάσει κανείς το σύνολο της Βίβλου, οι αντιφάσεις δεν εξαλείφονται, αντίθετα πολλαπλασιάζονται, και διαπιστώνει κανείς ότι αυτά τα κείμενα θεωρούνται αξιόλογα επειδή πιστεύεται ότι είναι θεόπνευστα, αντί να θεωρούνται θεόπνευστα εξαιτίας της ποιότητάς τους)

    Τέλος, το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να παρατίθενται αυτά τα γνωμικά, όχι επειδή αποδεικνύουν κάτι λόγω της βαρύτητας του επινοητή τους, αλλά αντίθετα επειδή το περιεχόμενό τους είναι διαφωτιστικό ή άξιο προς συζήτηση. Δεν πρέπει νομίζω να θεωρεί κανείς, επειδή βρήκε την αγαπημένη του δήλωση στο στόμα του τάδε ή του δείνα ιερού τέρατος, ότι έχει «βουλώσει» τον αντίπαλό του…

  52. Νικος said

    @ΘΒ
    Ρε χέλι γλυστερό, άσε τις φιλοσοφίες «δεν είναι για σένα.Ισως όταν μεγαλώσεις.» Αυτά ήταν επιχειρήματα όταν ήμασταν 15 χρονών. Τύπου «στον δικό μου δεν χωράει στον δικό σου κολυμπάει», και «ασε δεν σε παίρνει», κλπ κλπ. Μεγάλωσε λίγο. Εμένα δεν μου λέει τίποτα ο κάθε φίοντορ και ο κάθε νίτσε. CAPISCI? Παίξε φιλοσοφικά με τους υπόλοιπους, που είναι και πιο διαβασμένοι. Εγώ μιλάω με ΑΠΤΑ και ΛΟΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Πες μου λοιπόν τα δύο παρακάτω πραγματάκια που προέκυψαν εσχάτως:
    1. Γιατί ο πορφύριος ήταν υπέρ του καρκίνου και εσύ είσαι κατά;
    2. Γιατί οι προσευχόμενοι θρήσκοι ακολουθούν τα ίδια ή χειρότερα ποσοστά θεραπείας με τους μη προσευχόμενους σκεπτικιστές;
    Αν γίνεται σε παρακαλώ, να απαντήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσεις τις λέξεις «νιτσε» «σταλιν» «νεοσατανισμος» «ισοσκελής» «παγαναθεισμος» «αερογάμης».
    Εχω μία λιστούλα με καμμιά δεκαριά ερωτήματα, που αμφιβάλλω αν μπορείς να απαντήσεις έστω και ένα. Τα περισσότερα τα έχω θέσει εδώ, και η απάντησή σου ήταν ή σιωπή ή «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

  53. ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις.
    έχεις δικιο,υπάρχει ένας άλλος διάλογος του Ντοστογέφσκυ με άθεο φοιτητή.Mea culpa.
    ακόμα πιο καλοδεχούμενη θα είναι μια πιστότερη προς το πρωτότυπο, εκδοχή της επιστολής προς την κα Φονβίζυν.

    @Nίκος

    αφού γουστάρεις μπέρδεμα …
    «ημίν εχαρίσθη ου μόνον το εις Χριστόν πιστεύειν αλλά και το υπέρ αυτού πάσχειν» από τον απ.Παύλο.
    «Αγάπησα το μαρτύριο, που τόσο παράξενα καθαρίζει την ψυχή».
    Αρχ.Λουκάς ο χειρουργός,ο πρώτος που έκανε ετερόλογη μεταμόσχευση και ο κορυφαίος επιστήμονας της ΕΣΣΔ των χρόνων του.

    Οι χριστιανοί αλλες φορές επεδίωκαν το μαρτύριο,άλλες το απέφευγαν (βλ.κατακόμβες) αλλά οταν έρχονταν αντιμέτωποι με αυτό δε δείλιαζαν.Κι ο καρκίνος είναι μια μορφή μαρτυρίου για ολους οσους πάσχουν.

    για τις στατιστικές: δε θέλω να χαλάσω τις σχέσεις σου με την Θεά Τύχη.Έκανα μια νύξη παραπάνω.Αν την ψάξεις θα βρείς καποιες ενδιαφέρουσες όψεις του θέματος.

  54. avonidas said

    @ Θου Βου

    Σου εύχομαι, λοιπόν, να «αποκαθαρθεί» η ψυχή σου πλήρως, μετά από μια μακρά εξαγνιστική διαδικασία, κι ίσως τότε μάθεις με ποια θέματα μπορεί και με ποια δεν πρέπει να παίζει κανείς!

    Σκέφτηκες μήπως ότι κάποιοι από εμάς έχουν γνωστούς και συγγενείς που υποφέρουν, κι ότι δεν θέλουν να διαβάζουν τέτοιες χοντράδες;

  55. Νικος said

    για τις στατιστικές: δε θέλω να χαλάσω τις σχέσεις σου με την Θεά Τύχη.

    Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, πως θα φρόντιζες εσύ για τις σχέσεις μου…ποσο λάθος έκανα…τελικά είσαι φίλος…πολύ φίλος…σύγγνώμη…

  56. @Avonidas

    σκέφτηκες ποτέ ότι είναι πιθανόν ο πτωχός ΘΒ να έχει περάσει,περισσότερες από μια φορά, το λούκι που περιγράφεις και ως εκ τούτου να έχει κάθε δικαίωμα να το δεί και να το σχολιάσει όπως επιθυμεί;

    και μη μου πεις ότι συγκινείσαι…φυσική επιλογή δεν το λέτε εσείς οι επιστημονιστές;
    έχεις δει καμμιά μαϊμού να χολοσκάει ιδιαίτερα όταν μια τίγρη φάει τη διπλανή της;απλά τρέχει να σώσει τον κώλο της.
    δες το κι έτσι ,το πρώτο περί καρκίνου σχόλιο μου:προειδοποίηση να φερθείτε ορθολογικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

  57. avonidas said

    @ ΘΒ

    «Ένας φαλάκρας απ’ έξω κι από μέσα», που λέει κι ο Σαββόπουλος…

    τι να σχολιάσω πια, έχεις παρεξηγήσει κάθε ιδέα που είναι δυνατόν να παρεξηγηθεί

  58. Iokaste said

    :S

    Η συζήτηση έχει ξεφύγει τελείως έτσι;

    ΘΒ μεγάλη χοντράδα να πεις πως δεν συγκινείται ένας άνθρωπος μπροστά στον θάνατο ή τον πόνο ενός συνανθρώπου του, και ειδικά ενός δικού του ανθρώπου.. Θεωρείς λοιπόν τους επιστήμονες, τους σκεπτικιστές, τους άθεους κλπ αναίσθητους; Δεν προσβάλλομαι γιατί μάλλον τιμή μου είναι κάτι τέτοιο προερχόμενο από εσένα, απορώ όμως πως ζεις στην κοινωνία μας με τέτοιες απόψεις.. Αν και δεν θα έπρεπε να μου κάνει εντύπωση, έχεις εκφράσει ξανά παρόμοιες αντιλήψεις στο παρελθόν…

    Όσο για το σχόλιο 23, ναι δείχνει απλά πόσο εκτός πραγματικότητας είσαι και πόσο μακρυά από τον τρόπο σκέψης ενός ορθολογιστή… (ερώτηση: που μένεις; δεν έχετε άσφαλτο εκεί;)

  59. Μιλώντας Για αλήθεια…

    ο αλτρουισμός είναι παρατηρημένο φαινόμενο αγελαίας συμπεριφοράς εδώ και χρόνια. (πηγές άφθονες, απλά ψάξε)
    «Η εξέλιξη των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής» έχει τόσες αποσκευές αποδείξεων που δεν μπορεί πλέον να κατατάσσεται στις «Θεωρίες». (αν κάποιος χρειάζεται περισσότερες διευκρινίσεις για το τι είναι και τι όχι μια επιστημονική θεωρία ας ψάξει να τις βρει.)

    Θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα των περισσοτέρων ένθεων
    Αν απλά τους ζητούσαμε μια οριστική και κάθετη θέση τους περί Γέννεσης, Δημιουργίας και αποδοχής ή όχι στο γράμμα της παλαιάς διαθήκης (για τους Ιουδαιολάγνους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους).

    Αν απλά τους ζητούσαμε τους αριθμούς των νεκρών εξ αιτίας των θρησκευτικών δοξασιών γενικά.

    Αν απλά τους ζητούσαμε οντολογικές αποδείξεις της πίστης τους στην πραγματικότητα των δοξασιών τους

    Αν απλά τους ζητούσαμε να υπερβούν την μονοδιάστατη συλλογιστική τους.

    και όλα αυτά θα ήταν καταπληκτικά ως διαλεκτικές λύσεις
    αν απλά είχαν το απαιτούμενο περιεχόμενο νόησης και αντίληψης.

    Κύριοι, ο Θεός ΕΙΝΑΙ Νεκρός
    και ο Φ.Νίτσε επίσης.

    (Προς κάθε ενδιαφερόμενο.
    Είμαι Αθεϊστής και αν κάτι πάει στραβά, Αντιθεϊστής
    Δεν έχω, εγώ ή οι συνεργάτες μου, καμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε δεν άπτεται του επιστημονικού ορθολογισμού και αντικειμενικού στοχασμού.
    το όνομα που χρησιμοποιώ είναι το πραγματικό μου που καθ ‘ολοκληρίαν ειναι:
    Ιωάννης Μάριος Δικαιάκος.
    οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα ή καταστάσεις Δεν είναι συμπτωματική.)

    Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα μιλάω όσο λιγότερο μπορώ, σπανίως το καταφέρνω.

    Ι.Μ.Δικαιάκος

  60. Νικος said

    Μανιάτης, να υποθέσω;

  61. @Νικος

    Αμετάκλητα.

    Ι.Μ.Δικαιάκος

  62. Νικος said

    Αλήθεια, τι άποψη έχεις εσύ για τις εκκλησίες της Μάνης ;-)

  63. Ανώνυμος said

    Μην προσπαθείς να κατανοήσεις για να πιστέψεις. Πίστεψε για να κατανοήσεις.
    Ιερός Αυγουστίνος,354-430, Άγιος

    …εσείς που το παίζετε άθεοι…είναι λυπηρό πόσο εκτός πραγματικότητος είστε.

  64. Sober said

    Λυπηρό είναι πως πιστεύεις εσύ που το παίζεις χριστιανός, οτι βρίσκεσαι εντός πραγματικότητας.

  65. batcic said

    @Ανώνυμος
    Πράγματι! Η αντίληψη ότι κάποιου είδους κοσμικό Εβραϊκό Ζόμπι μπορεί να σε κάνει να ζήσεις για πάντα, αν τρως συμβολικά τις σάρκες του και τηλεπαθητικά παραδέχεσαι ότι το αποδέχεσαι για κύριο και αφέντη σου, ώστε να μπορέσει να αφαιρέσει το κακό από την ψυχή σου, το οποίο υπάρχει στην ανθρωπότητα επειδή μια, από-πλευρά-καμωμένη γυναίκα πείστηκε από ένα ομιλόν φίδι να φάει καρππούς από ένα μαγικό δέντρο, Είναι Όντως Εντός Πραγματικότητας (με έντονα γράμματα η μετάφραση είναι προσαρμοσμένη στην εκπληκτική ατάκα του Ανώνυμου στο σχόλιο #63).

    Η μετάφραση μου ανοικτή προς πάσα διόρθωση (Π θα χαρώ ιδιαίτερα να συμβάλλεις…).

    Το πρωτότυπο:
    The belief that some cosmic Jewish Zombie can make you live forever if you symbolically eat his flesh and telepathically tell him that you accept him as your master, so he can remove an evil force from your soul that is present in humanity because a rib-woman was convinced by a talking snake to eat from a magical tree, Makes Perfect Sense.
    …και σε μπλουζάκια!

  66. Sober said

    @Batcic

    Τώρα και σε acapela tv!!!

    http://www.acapela.tv/Lily-Allen-bc52b6ba9109.html

  67. batcic said

    @Sober
    XAXAXAXAXAXAXA; ROTFL³ * 2. Τουλάχιστον εξαιρετικό!!!

  68. Από σχόλια με αισθητική και περιεχόμενο όπως αυτά τού τελευταίου σχολίου τού φίλτατου Sarah Palin (#65), εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η αθεολογία έχει το λαμπρό μέλλον του …ζωροαστρισμού.

    «Ο πατέρας της σύγχρονης κοινωνιολογίας Durkheim έφτασε αρκετά νωρίς στο συμπέρασμα ότι χωρίς μία βαθειά αίσθηση του ιερού – που για τον συγγραφέα είναι η ζωτική ουσία κάθε θρησκείας – δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανθεκτική (στο χρόνο) μορφή κοινωνίας. Το ιερό και το κοινωνικό είναι, για τον Durkheim, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»
    (The Elementary Forms of Religious Life)

  69. Εεεε, χμμμ, ναι, συγγνώμη, αντί για την ομοφαλοσκόπηση του τάδε ή του δείνα, κανένα επιχείρημα έχετε εσείς οι θεούσιοι; Ή έστω κάτι το πασιφανές ή το αυταπόδεικτο; Πως μπορείτε να αραδιάζετε συνεχώς πράγματα κουφά, τρελά, απίθανα, απίστευτα, και να τα θεωρείτε ως θέσφατα; και γιατί θα πρέπει ο οποιοσδήποτε να σας πάρει στα σοβαρά όταν το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι αυτό;

  70. Ανώνυμος said

    …αφού διάβασα όλα τα σχόλια συνειδητοποιώ πως είναι μάταιο να ασχολούμαι μαζί σας…δεν έχω επιχειρήματα κυρίες και κύριοι
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ…ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΑΣ! ΑΥΤΟ! Ή ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ Ή ΟΧΙ.

    …αργά ή γρήγορα βέβαια θα μας λυθούν όλες οι απορίες.Έτσι δεν είναι???????????

  71. Νίκος said

    @batcic

    Πράγματι! Η αντίληψη ότι κάποιου είδους κοσμικό Εβραϊκό Ζόμπι μπορεί να σε κάνει να ζήσεις για πάντα, αν τρως συμβολικά τις σάρκες του και τηλεπαθητικά παραδέχεσαι …

    Αμ δε! Δεν είναι «συμβολικά», είναι η ίδια η σάρκα του Χριστού. Αστοιχείωτε! Για ρώτα να μάθεις!

    …αφού διάβασα όλα τα σχόλια συνειδητοποιώ πως είναι μάταιο να ασχολούμαι μαζί σας…δεν έχω επιχειρήματα κυρίες και κύριοι

    ηταν σαφές από νωρίς

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ…ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΑΣ! ΑΥΤΟ! Ή ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ Ή ΟΧΙ.

    Φυσικά, ΟΧΙ.
    Αν κάτσεις στην παρέα, ίσως να βάλεις το μυαλό σου να γυρίσει λίγο. Ισως και να τονωθεί η πίστη σου αν διαβάζεις τα επιχειρήματα του αδελφού σου ΘΒ.
    Απλά σκέψου, αν γνώριζες αυτή την θεωρία πρώτη φορά στα 20 σου, …θα την πίστευες;

  72. Ανώνυμος said

    ακριβώς τότε άρχισα να κατανοώ λίγο…και είμαι 35 …..
    …πάντως θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί πως και σεις διακατέχεσθε από ανάλογο φανατισμό…αν οι χριστιανοι διακατέχονται από κάποιο είδος φανατισμού επειδή θέλουν να είναι απόλυτα συνεπείς εσείς γιατί στ’αλήθεια μάχεσθε εναντίον του χριστιανισμού?? σας είναι τόσο δύσκολο να πιστέψετε πως η θρησκεία βασίζεται στο θαύμα?? δώστε μου τότε μια εξήγηση για το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος και έναν λόγο που θα έπρεπε να σας πιστέψω?

  73. Νίκος said

    Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να σε πείσω, αν δεν προσπαθήσεις να σκεφτείς αντικειμενικά και ανεπηρέαστα τα παρακάτω. Πρόσεξε ιδιαίτερα το (5)
    1. Η παλαιά διαθήκη βρίθει από ανηθικότητα, και την έχουμε ως θεόπνευστο βιβλίο.
    2. Η παλαιά διαθήκη, ως μυθολογία των εβραίων, είναι σχεδόν ταυτόσημη με άλλες μεσογειακές μυθολογίες της εποχής της. Απλά αυτές (…επιτέλους) δεχθήκαμε ότι είναι μυθολογίες και όχι ιστορία, αλλά την παλαιά διαθήκη, ελέω υιοθέτησής της από τον Χριστό, την δεχόμαστε ως αληθινή θεόπνευστη ιστορία. Φρίκη.
    3. Οπως πριν 2500 χρόνια πίστευαν στον Δία και τώρα ξέρεις ότι αυτό είναι μπούρδα, έτσι και σε 1000 χρόνια και για τον Χριστιανισμό θα έχουν καταλάβει ότι είναι μπούρδα. Επαγωγική λογική.
    4. Οπως εσύ πιστεύεις ότι τα 4 δισεκατομμύρια Μουσουλμάνων και Ινδουιστών είναι θρησκευτικώς πλανεμένοι, έτσι και αυτοί νομίζουν για σένα. Και μην ξεχνάς ότι η Ορθοδοξία δεν θεωρεί χριστιανισμό τις αμερικανιές με τους χορούς και τα καθημερινα θαύματων των αυτόκλητων παστόρων εις τας ΗΠΑ.
    5. Το γεγονός ότι 100% των ατόμων (μουσουλμάνοι, εβραίοι, ινδουιστές, χριστιανοί, βουδιστές, κλπ) πιστεύουν ό,τι και οι γονείς τους, σημαίνει ότι δεν υφίσταται καμμία αξιολόγηση της θρησκείας που μαθαίνουν να ακολουθούν. «Ετσι τα βρήκαμε», είναι η απάντηση. Τα συνηθίζεις από παιδί, και μετά δεν έχεις καμμία ιδιαίτερη τάση να τα κρίνεις. Με αποτέλεσμα…
    6. …με αποτέλεσμα ένας χορός ατόμων (κλήρος, πολιτικοί, κλπ) να έχουν συμφέρον να είσαι οπαδός και «αιμοδότης». Αν δεν κλείνεις τα μάτια στην οικονομική εκμετάλλευση, θα έχεις δει τι παίζεται.

    Εγώ ήμουν της θρησκείας μέχρι τα 20 μου, αλλά άρχισα να απομακρύνομαι όταν πονηρεύτηκα από τα λόγια του ιερέα «αν πας να αμφισβητήσεις την ορθότητα της πίστης, είναι ο σατανάς που πάει να σε παρασύρει. Πρέπει να αποδιώχνεις την σκέψη με προσευχή και να τον διώχνεις μακριά». Τυφλή πίστη χωρίς κρίση, δηλαδή. Αυτό που διαφυλάσσει την παραμονή στο μαντρί, και για τα παιδιά σου, και για τα παιδιά τους, στον αιώνα τον άπαντα. Αμήν.

    ————————————
    2009-02-09, 23:04

    Γιατί η θρησκεία δεν έχει άποψη περί της ζωής σε άλλους αστέρες;

    Τις παρακάτω απορίες δεν μου τις έχει απαντήσει κανένας Θεολόγος, κληρικός ή λαϊκός. Η απάντηση είναι μονίμως «Ο Κύριος ξέρει τι κάνει, είμαστε πολύ μικροί για να ξέρουμε». Τις είχα διατυπώσει σε προηγούμενο ποστ:

    1. Ο θεός έφτιαξε το σύμπαν, για να δώσει ζωή μόνο σε ένα πλανητάκι ενός ηλιακού συστηματιδίου ενός γαλαξιάκου από τους μύριους που έχει το σύμπαν; Πολύ εγωιστικό δεν είναι για έναν γήινο, να το πιστεύει αυτό; Τόση φύρα για 30 δισεκατομμύρια νοματαίους;
    2. Αν δεν είσαι τόσο εγωιστής, και μου πείς ότι έχει και άλλού ανθρώπους, σε άλλα ηλιακά συστήματα, γιατί δεν υπάρχει αναφορά πουθενά στις γραφές; Και πότε τους μοίρασε ο θεός εκεί; Όταν οι αιμομίκτες γιοι/εγγονοί του Αδάμ και της Εύας έγιναν π.χ 10000 κεφάλια, έστειλε από ένα ζεύγος σε κάθε πλανήτη; Απλά σκέψου, πως οι θεόπνευστοι συγγραφείς των γραφών, θεωρούσαν πως τα αστέρια στον ουρανό ήταν πυγολαμπίδες που πετάνε ψηλά…
    3. Ο Χριστός ενανθρωπίστηκε εκ περιτροπής και στους άλλους πλανήτες για να κάνει την ίδια δουλειά που έκανε και εδώ; Και οι άλλοι κόσμοι, επίσης τον σταύρωσαν; Μιλάμε τότε για συστηματικό λάθος! Κάπου πρέπει να το δει ο Πατερούλης θεός… Η οι κάτοικοι της δικής μας γης είναι οι «εκλεκτοί» και γεύθηκαν την παρουσία του Χριστού κοντά τους, και οι υπόλοιποι ειδοποιήθηκαν: “ΟΚ guys, το προπατορικό ξεπλύθηκε 250,000 έτη φωτός μακριά, από δω και πέρα αναμένετε την β΄ παρουσία”

    Αν σε καλύπτει ότι «Ο θεός ξέρει τι κάνει», προφανώς θα σε κάλυπτε και η επιπεδότητα της γης, μια χαρά κούμπωνε με το τι βλέπουμε γύρω μας.

    Εχω αλλά 15 πράγματα να γράψω, αλλά δεν έχω τον επιπλέον χρόνο.
    Αν αυτά δεν σου βάζουν ούτε λίγο το μυαλό σου να ξεκινήσει να λέει «ωωωπ, τι γίνεται εδώ πέρα;», δεν έχεις ελπίδες. Η πλύση εγκεφάλου σε τρυφερή ηλικία (την έχω περάσει και εγώ) δεν επιτρέπει την χρήση της λογικής ενώπιον της πίστης σου. Είσαι καμένο χαρτί. Αν αφήσεις τα παιδιά σου να μεγαλώσουν ηθικά αλλά χωρίς την χριστιανική πίστη (το κάνω εγώ), και πας στα 20 τους να τους πεις «Ελα εδώ να σου δώσω να διαβάσεις χριστιανικά βιβλία να τα ασπαστείς και να πιστέψεις», είναι ακριβώς το ίδιο με το να τους ζητήσεις να πιστέψουν στον Αγιο Βασίλη. Δεν θα το κάνουν, γιατί θα δουλέψει η λογική, που δεν θα έχει μπλοκαριστεί από την νηπιακή ηλικία. Το τολμάς να το κάνεις; Τι σε κάνει να υποθέτεις ότι δεν θα πιστέψουν «στην μία και μοναδική αλήθεια, τον χριστιανισμό»;-)

  74. Αγαπητέ ανώνυμε, δεν χρειάζεται να σου δώσουμε κανένα λόγο γιατί θα έπρεπε να μας πιστέψεις, γιατί δεν χρησιμοποιούμε επιχειρήματα που απαιτούν πίστη. Γουάου, τι ιδέα!

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

    Πρώτον, δεν ξέρω αν οι χριστιανοί εν γένει διακατέχονται από φανατισμό, γενικά δεν κάνω τέτοιου σαρωτικού είδους γενικεύσεις, αυτό πάντως που μπορώ να πω στα σίγουρα είναι ότι «συνεπείς χριστιανοί» είναι σχήμα οξύμωρο, γιατί χριστιανός σημαίνει πίστη στο «θεόπνευστο» κάποιων εξόχως αντιφατικών «αγίων» γραφών.

    Δεύτερον, δεν μου είναι καθόλου δύσκολο να πιστέψω πως η θρησκεία (σου) βασίζεται στο θαύμα, το γνωρίζω πολύ καλά, και αυτός είναι ένας από τους πάμπολλους τρόπους με τους οποίους φτάνω στο συμπέρασμα ότι η θρησκεία σου είναι για τα μπάζα: βλέπεις, θαύματα δεν συμβαίνουν, και στα θαύματα πιστεύουν μόνο οι μωροί τω πνεύματι.

    Τρίτον: δεν είναι ανάγκη να σου δώσω καμμία εξήγηση για το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος για να υποστηρίξω πως η θρησκεία σου είναι για τα μπάζα. Βλέπεις, η έννοια του κοσμογονικού μύθου δεν είναι αποκλειστικότητα της δικής σου θρησκείας, τη συναντάμε σε όλες τις αρχαίες αντιλήψεις της ανθρωπότητας, από τους μύθους των εσκιμώων έως το αβρααμικό εκφύημα, και από τη μυθολογία των αρχαίων ημών έως τις θρησκείες των «αβοριγίνων» της Αυστραλίας. Άρα, όποια και να είναι η απάντηση στο ερώτημα του πως δημιουργήθηκε ο κόσμος, δεν μας λέει απολύτως τίποτα για το δικό σου το συγκεκριμένο είδος παράνοιας. Μπορεί να έχουν δίκιο οι Ζωροαστριστές.

  75. Ανώνυμος said

    …ναι ρε συ Νικόλα…όλα αυτά που λες φαινομενικά ακούγονται ορθά και βάσιμα…αλλά πρέπει να παραδεχθείς πως εμείς μόνοι μας είμαστε ένα τίποτα…θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας
    ενώ δεν ανήκουμε στους εαυτούς μας…κι εν πάσει περιπτώσει θεωρώ πως είναι άσκοπο να πιστεύεις σε μία θρησκεία, θεωρώντας ότι αυτή η θρησκεία θα σε βοηθήσει να τα καταλάβεις όλα.Χρειαζόμαστε αυτό το αίσθημα μυστηρίου που συντηρεί η Ορθοδοξία.χρειαζόμαστε αυτήν τη γνώση που λέει πως στο σύμπαν υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούμε να κατανοήσουμε. Από τη στιγμή που προσπαθείς να εξηγήσεις τα πάντα, καταστρέφεις ουσιαστικά αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί την ανθρώπινη διαίσθηση, αυτή που συνδέει τη διανόηση με τους αγίους και την αίσθηση του Θεού.
    Τέλος πάντων…σίγουρα υπάρχουν πολλοί-οι περισσότεροι που καπηλεύονται ό,τι έχει να κάνει με τη θρησκεια και ναι η θρησκεία μας, όπως και οι άλλες φαντάζομαι,είναι απόλυτη.Δε
    γίνεται να είσαι και με το θεό και με τον διάολο,πώς να το κάνουμε?Εμένα προσωπικά αν και ζούσα σε χριστιανικό περιβάλλον μέχρι τα 20 δε μου είχε κάνει τίποτε κλικ!Θέλω να πω πως τα βρήκα μεν έτσι από την οικογένειά μου αλλά δεν πιέστηκα ούτε παροτρύνθηκα ιδιαίτερα…
    Νομίζω πως άλλο είναι τυφλή πίστη και άλλο χωρίς κρίση.
    Πάντως ό,τι και να λες δε μπορώ να μη λάβω υπόψην μου τη διαίσθησή μου…δε μπορώ να το εξηγήσω ούτε και προσπαθώ να σε πείσω …απλά αυτή με καθοδηγεί!

    ————————————
    2009-02-09, 23:59

    υ.σ κι επειδή μόλις είδα τα δυο σχόλια που προηγήθηκαν…δε μπορώ να καταλάβω προς τί αυτή η τόσο επιθετική συμπεριφορά όλων σας…τόσο μίσος πια…

  76. Ανώνυμε, χωρίς να συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «επιθετική συμπεριφορά» που έδωσες στα δύο σχόλια που προηγήθηκαν, θα σου πω ότι μία από τις πάμπολλες απαντήσεις στο ερώτημά σου βρίσκεται εδώ: Η εκκλησία πρέπει να πληρώσει!

  77. Γιατρός Του ΙΚα said

    Ανώνυμε,θα σου πώ κι εγώ τη γνώμη μου.Θα ήταν παράλογο να κρύψουμε ότι η τοποθέτηση όλων μας απέναντι στην θρησκεία-και όσον αφορά στη χώρα μας φυσικά την ορθόδοξη εκδοχή της-δεν είναι απαλλαγμένη από συναισθηματικές φορτίσεις.Πράγαματι εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε την θρησκεία μεγάλο κακό που πάει τον κόσμο «πίσω».Ο Θ.Β. έχει διατυπώσει την άποψη ότι η θρησκεία γενικώς είναι χρήσιμη.Εσένα ποιά είναι η άποψή σου πάνω σ’αυτό;Είσαι υπέρ των θρησκειών γενικά ή υπέρ της Χριστιανικής Ορθοδοξίας ειδικότερα.Έτσι σαν μία αρχή διαλόγου.
    Όσον αφορά δε μιά κάποια επιθετικότητα στις απαντήσεις των προλαλησάντων η οποία φαίνεται να σε εκπλήσσει ίσως θα έπρεπε να αναζητήσεις τις ρίζες της στο συγκαταβατικό και εν είδει «σας λυπούμαι εν τη αγνοία σας» ύφος της πρώτης τοποθέτησής σου.Σε κανέναν δεν αρέσει να τον αντιμετωπίζουν σαν καθυστερημένο μουρλοκακόμοιρο και η αλήθεια είναι ότι οι άθεοι αντιμετωπίζουμε αυτή τη συμπεριφορά (στην καλύτερη περίπτωση) από τους πιστούς εδώ και πάρα πολύ καιρό,με αποτέλεσμα να κινητοποιούνται κάποια αντανακλαστικά βλέπεις.(Τι στο καλό,δεν υποτίθεται ότι η ταπεινότητα είναι χριστιανική αρετή;)Και γενικά αν και έχουμε πάθος κατά της θρησκείας-κάποιοι όχι όλοι- δε νομίζω μισούμε τους πιστούς.Άλλωστε οι πιστοί πολλές φορές είναι αγαπημένα μας πρόσωπα-μανάδες,πατεράδες,αδέλφια,σύζυγοι ίσως ακόμα και (μακρυά από μας) τα ίδια τα παιδια μας.

  78. ilmois said

    αληθεια δεν θα βρεθει ποτε, γιατι δεν υπαρχει αντικειμενικος κριτης για να κρινει τον βαθμο της. οτι και να πει ο ανθρωπος πρεπει να αμφιβαλλει.το μονο για το οποιο ειμαι σιγουρος ειναι οτι δεν υπαρχει κατι το οποιο να ειναι αντικειμενικο.

    ————————————
    2009-03-02, 21:20

    αν αμφισβητεις τα δεδομενα πλησιαζεις το γνωστο «γνωθι σ’αυτον».εγω, λοιπον, αμφισβητω την φραση του σωκρατη » εν οιδα οτι ουδεν οιδα» και θα την διορθωσω λεγοντας «ενα γνωριζω οτι αμφιβαλλω αν γνωριζω».προσπαθηστε να αμφισβητησετε τις θρησκειες και θα δειτε ποσο ευκολο ειναι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: