Γνωμικό #78
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/09/21
«Για τους θεούς δεν μπορώ να γνωρίζω τίποτα: ούτε ότι υπάρχουν, ούτε ότι δεν υπάρχουν, ούτε τι λογής μορφή έχουν. Γιατί είναι πολλά τα όσα εμποδίζουν να γνωρίζουμε. Από τη μία το άδηλο του ζητήματος και από την άλλη η συντομία της ανθρώπινης ζωής.»
—Πρωταγόρας (Protagoras) (480 – 411 Π.Κ.Ε.) Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος από τα Άβδηρα της Θράκης, στο χαμένο βιβλίο του “Περί Θεών”. Η φράση διασώζεται από τον Διογένη το Λαέρτιο. (Επίσης βλ. Diels-Kranz, 80 Β4.) Για αυτή του τη δήλωση ο Πρωταγόρας εξορίστηκε και τα βιβλία του ρίχτηκαν στην πυρά.
Το πρωτότυπο: «Περί μέν θεών ουκ έχω ειδέναι, ούθ’ ως εισίν ούθ’ ως ουκ εισίν, ούθ’ οποίοί τινες ιδέαν: πολλά γάρ τά κωλύοντα ειδέναι, ή τ’ αδηλότης καί βραχύς ών ο βίος τού ανθρώπου».
Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών
Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Άρθρα μέσω RSS
Σχόλια μέσω RSS
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email
avonidas said
@ Διαγόρας
Προφανώς κάποιο λάθος έχει γινει με το «πρωτότυπο». Μπορείς να το διορθώσεις;
Διαγόρας said
Wh00ps, έχεις δίκιο, το «πρωτότυπο» είναι από άλλο ανέκδοτο! (Γνωμικό που θα δημοσιευθεί προσεχώς.) Για τη συγκεκριμένη ρήση δεν έχω πρωτότυπο, καθώς πρόερχεται από άρθρο της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας.
Odin said
«Για τoυς σούπερ-ήρωες των κόμικς και τον (Ζ)ούπερμαν* δεν μπορώ να γνωρίζω τίποτα: ούτε ότι υπάρχουν, ούτε ότι δεν υπάρχουν, ούτε τι λογής μορφή έχουν . Γιατί είναι πολλά τα όσα εμποδίζουν να γνωρίζουμε. Από τη μία το άδηλο του ζητήματος και από την άλλη η συντομία της ανθρώπινης ζωής.»
Για αυτή μου την δήλωση oι έχοντες τα δικαιώματα της DC Comics μου άσκησαν αγωγή και με κατέστρεψαν οικονομικά ..
*Ο Ζούπερμαν είναι ο άγνωστος αδελφός του Σούπερμαν
*Ο Ζούπερμαν είναι ο άγνωστος αδελφός του Σούπερμαν
Ανορθόδοξος said
@Διαγόρας
Είσαι σίγουρος οτι το είπε αυτό ο Πρωταγόρας; Είχα την εντύπωση οτι το είπε ο Επίκουρος.
Διαγόρας said
Ανορθόδοξε, (σχόλιο 4) όχι, δεν είμαι σίγουρος. Αυτή είναι η πληροφορία που βρήκα στη Βικιπαίδεια, και μάλιστα δεν είχαν καν γραμμένη σωστά την αναφορά, έγραφαν «Diels Kanz». Εγώ μεν έψαξα και βρήκα τι σημαίνει «Diels-Kranz» και πως γράφεται σωστά, (και διόρθωσα το άρθρο της Βικιπαίδειας,) αλλά το «80 B4» δεν το έψαξα, κι έτσι υπάρχει περίπτωση να μην είναι έτσι όπως τα λέει η Βικιπαίδεια. Αν μπορέσεις να με πείσεις πως δεν είναι έτσι, (ή έστω να μου παρέχεις αρκετές ενδείξεις ώστε να αξίζει να το ψάξω,) θα το ψάξω. Αν πάλι μπορείς να το ψάξεις εσύ μέχρι το τέλος και να μου δώσεις έτοιμο αποτέλεσμα, ακόμα καλύτερα, γιατί δεν έχω χρόνο για τα πάντα.
Νικος said
Πάντως και το γερμανικό wiki δίνει τον Πρωταγόρα στο λήμμα
Religionskritik.
Επειδή μοιάζει η δόμηση της σελίδας, μάλλον ο ένας μετέφρασε από τον άλλο, οπότε δεν μιλάμε για διασταύρωση.
Ανορθόδοξος said
@Διαγόρας
Είχες δίκιο τελικά, ο Πρωταγόρας το είπε. Έψαξα τις πηγές μου και το επιβεβαίωσα…
Γιατρός Του Ικα said
«Για τους θεούς ας κάνω την πάπια και ας ισχυριστώ ότι δεν έχω άποψη γιατί αν πω αυτά που πραγματικά πιστεύω,ίσως να καταλήξω χωρίς πελατεία ή ακόμα χειρότερα να κατεβάζω κανένα πικρό σφηνάκι.Από την άλλη βέβαια,πάλι καλά που με μια τέτοια δήλωση την βγάζω καθαρή γιατί σε 850 χρονάκια από τώρα θα μαζεύανε τα κομματάκια μου από τον δρόμο για πολύ πιό αθώα πράγματα.»Πρωταγόρας με κοινή λογική και ολίγες προφητικές ικανότητες.
Πλάκα κάνω πιθανότατα ο Πρωταγόρας ήταν ειλικρινής αγνωστικιστής.Όσο για μένα,δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν το ποσοστό έλλογης αμφιβολίας που προυποθέτει ο αγνωστικισμός.Δεν γνωρίζω οτι δεν υπάρχει θεός αλλά δεν έχω και κανένα λόγο να υποστηρίξω ότι μπορεί και να υπάρχει.
Π said
Η ρήση προέρχεται από το χαμένο βιβλίο του Πρωταγόρα «Περί Θεών» και διασώζεται από τον Διογένη το Λαέρτιο. Ορίστε το πρωτότυπο:
«Περί μέν θεών ουκ έχω ειδέναι, ούθ’ ως εισίν ούθ’ ως ουκ εισίν, ούθ’ οποίοί τινες ιδέαν: πολλά γάρ τά κωλύοντα ειδέναι, ή τ’ αδηλότης καί βραχύς ών ο βίος τού ανθρώπου».
Διαγόρας said
Σε ευχαριστώ πολύ, Π. Πρόσθεσα το πρωτότυπο κείμενο στο άρθρο. Μήπως σου είναι εύκολο να μας δώσεις και κάποια πηγή για αυτή την πληροφορία;
Π said
Η πληροφορία ήταν συνδυασμός παρατηρήσεων από διάφορα βιβλία μου.
Εδώ ένα κείμενο για τον Πρωταγόρα, από το Iowa State University.
Και εδώ όλο το έργο του Διογένη Λαέρτιου. Για το χωρίο, > Βιβλίο ΙΧ > Πρωταγόρας > εδάφιο 51.
Διαγόρας said
Ενημέρωση: εμπλούτισα το άρθρο με τις διευκρινίσεις του Π, και αφαίρεσα το εξής, καθώς δεν χρειάζεται πλέον:
…Πηγή: Βικιπαίδεια, άρθρο «Αγνωστικισμός«