Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Συνεισφέροντας στη Βικιπαίδεια

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/09/20

Ακολουθεί μία σύντομη περιγραφή του πως μπορεί κανείς να συνεισφέρει στη Βικιπαίδεια, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μία πρόσφατη αλλαγή που έκανα στο άρθρο «Αγνωστικισμός».

Το παράδειγμα αφορά τη διαγραφή μίας υπονομευτικής παράγραφου που είχε εισαχθεί παλαιότερα και ουσιαστικά αποτελούσε βανδαλισμό, αλλά με βάση αυτό το παράδειγμα μπορεί όποιος θέλει να προσθέσει υλικό στη Βικιπαίδεια.

Η κορυφή της σελίδας «Αγνωστικισμός» μέχρι πρότινος είχε ως εξής:

Προφανώς, η δεύτερη παράγραφος (από «Ο αγνωστικισμός ως κίνημα εμπόδισε πολλούς ανθρώπους…» έως «…και δη, από το γενετικό μας υλικό») δεν έχει θέση σε μία εγκυκλοπαίδεια: εκφέρει αυθαίρετες εικασίες που είναι όχι μόνο υποκειμενικές αλλά και φανερά προκατειλημμένες ενάντια στον αγνωστικισμό, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα την αρχή της «Ουδέτερης Οπτικής Γωνίας» (Neutral Point of View) η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτή της Βικιπαίδειας Τζίμι Γουέιλς, είναι «απόλυτη και μη διαπραγματεύσιμη» αρχή αυτής της εγκυκλοπαίδειας.  (Περισσότερα γι’αυτό το θέμα, καθώς και για άλλες οδηγίες προς φιλόδοξους αρθρογράφους στη βικιπαίδεια, διαβάστε εδώ: Βικιπαίδεια:Οδηγός για νέους χρήστες/Μην ξεχνάτε)

Κάνοντας κλικ εκεί που λέει «ιστορικό» κοντά στην κορυφή της σελίδας βλέπουμε  το Ιστορικό αλλαγών για τη σελίδα «Αγνωστικισμός», δηλαδή έναν κατάλογο όλων των αλλαγών που υπέστη η σελίδα από τότε που πρωτοδημιουργήθηκε, και μπορούμε να ψάξουμε ανάμεσα στις αλλαγές για να διαπιστώσουμε αν η εν λόγω παράγραφος αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του άρθρου ή αν εισήχθη αργότερα από κάποιον, και ποιός ήταν αυτός ο κάποιος, τι δικαιολογία έδωσε για αυτή την προσθήκη, και τι άλλες αλλαγές έκανε. Πράγματι, μέσα σε λίγη ώρα βρίσκουμε ότι την 29η Μαΐου του 2006 κάποιος ανώνυμος από τη διεύθυνση IP 62.74.99.140 (συνδρομητής Panafon βορείου Ελλάδας) έκανε την ακόλουθη αλλαγή, χωρίς καμμία αιτιολόγηση:

Το ερώτημα τώρα είναι πως μπορούμε να διορθώσουμε αυτό τον βανδαλισμό.  Κατ’αρχήν, καλό είναι να κάνουμε ό,τι κάνουμε όχι εντελώς ανώνυμα, αλλά τουλάχιστον χρησιμοποιώντας κάποιο ψευδώνυμο, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχει κάποια προσωπικότητα που στέκει πίσω από τις ενέργειές μας, και απαντά σε κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν χρειαστεί, και και όχι κάποια ξερή διεύθυνση IP.  Ξεκινάμε λοιπόν κάνοντας κλικ εκεί που λέει «Δημιουργία Λογαριασμού/Είσοδος» στην πάνω-δεξιά γωνία της οθόνης, και μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε αποκτήσει λογαριασμό στη Βικιπαίδεια.

Όταν ολοκληρώσουμε την εγγραφή μας επιστρέφουμε στη σελίδα «Αγνωστικισμός» και κάνουμε κλικ εκεί που λέει «επεξεργασία» κοντά στην κορυφή της σελίδας.  Βλέπουμε τον επεξεργαστή κειμένου της Βικιπαίδειας, ο οποίος δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά με λίγη εξοικείωση κάνει θαύματα.

Αφότου τελειώσουμε με τις αλλαγές που θέλαμε να κάνουμε, συμπληρώνουμε κάποια «σύνοψη επεξεργασίας» (δηλαδή μία αιτιολογία σχετικά με το τι κάναμε ή γιατί το κάναμε) κάνουμε κλικ στο «Αποθήκευση της σελίδας», και voila, οι αλλαγές μας είναι στον αέρα, ορατές από κάθε νέο επισκέπτη της Βικιπαίδειας.

Μπορούμε να επαληθεύσουμε ότι οι επισκέπτες της Βικιπαίδειας θα βλέπουν πράγματι από εδώ και πέρα τις αλλαγές που κάναμε καθαρίζοντας τα cookies του browser μας και ξαναφορτώνοντας τη σελίδα.  Πράγματι, η σελίδα τώρα φαίνεται ως εξής:

Αν θέλουμε μπορούμε επίσης να ξανακάνουμε κλικ στον σύνδεσμο «ιστορικό», να κάνουμε κλικ στην πιό πρόσφατη εγγραφή, (η οποία θα είναι η δική μας,) και να δούμε μία επισκόπηση των αλλαγών που κάναμε, όπου στη δική μου περίπτωση ήταν οι εξής: (εδώ μπορείτε να δείτε μέσα σε παρένθεση και την αιτιολόγηση που έδωσα για την αλλαγή που έκανα.)

Ελπίζω αυτή η περιγραφή να βοηθήσει κάποιους να πάρουν την απόφαση να κάνουν το πρώτο βήμα και να αρχίσουν συνεισφέρουν τις γνώσεις τους στη Βικιπαίδεια, ή έστω να απαλλάξουν τη Βικιπαίδεια από την παραπληροφόρηση με την οποία όπως είδαμε διάφοροι σκοτεινοί τύποι (σκοταδιστές;) προσπαθούν να τη μολύνουν.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

5 Σχόλια προς “Συνεισφέροντας στη Βικιπαίδεια”

 1. Iokaste said

  Καλημέρα!!

  Πολύ καλό, thanks!!!

 2. BioLogos said

  «…να απαλλάξουν τη Βικιπαίδεια από την παραπληροφόρηση με την οποία όπως είδαμε διάφοροι σκοτεινοί τύποι (σκοταδιστές;) προσπαθούν να τη μολύνουν.»

  Τhumbs up!!!

  Δεν ήξερα ότι τα γονίδια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια προς τελειώτερες υπάρξεις, ούτε ότι η εξέλιξη κατά συνέπεια οδηγεί στο τέλειο, με συνέπεια και τάξη.Ακούς εκεί «The God Gene»…haha.

  Tην καλημέρα μου

 3. Επ, καλημέρα, και καλωσόρισες στο φτωχικό μου, Βιολόγε!

 4. Abravanel said

  Προσωπικά δεν μπαίνω στο «τριπάκι» της wikipedia γιατί θεωρώ οτι είναι ουσιαστικά δημοψήφισμα παρά αυθεντική εγκυκλοπαίδεια. Και όντως είναι φουλ στον σκοταδισμό…

 5. Εγώ πάλι δεν την έχω σε τόσο χαμηλή υπόληψη τη Βικιπαίδεια. Σίγουρα δεν είναι τέλεια, δεν είναι καν πολύ καλή, είναι όμως εντυπωσιακά καλή σε σχέση με το τι είναι, και αποτελεί διθύραμβο για τις ικανότητες της διαδικτυακής κοινότητας να παράγει κάποιο χρήσιμο έργο εθελοντικά. Και ενώ μεν δεν θα παρέθετα αναφορές στη Βικιπαίδεια για να τεκμηριώσω θέσεις αν διατηρούσα έναν «επίσημο» ιστότοπο από τον οποίο το ευρύ κοινό αντλεί πληροφόρηση, για τις διενέξεις μεταξύ ιστολόγων μιά χαρά καλή είναι για παραπομπές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: