Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #73

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/09/12

«Οι θεοί δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Άνθρωποι με θεούς σκοτώνουν ανθρώπους.»

—David Viaene (Ντέϊβιντ Βιαέν) λοιπά στοιχεία άγνωστα.

Το πρωτότυπο: «Gods dont kill people. People with Gods kill people.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

29 Σχόλια προς “Γνωμικό #73”

 1. Από τους Θεούς, μόνο ο βετεράνος κυνηγός της ΑΕΚ Θωμάς Μαύρος, δεν χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία σφαγιασμών…

 2. Θα ήθελα να προσθέσω το εξής, επινοήσεως δικής μου:
  «Δεν έπλασαν οι θεοί τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος τους θεούς».

 3. Ανορθόδοξε, δε θέλω να σε πληγώσω, αλλά είναι αρκετά παλιό, όπως μπορείς να διαπιστώσεις με μια σύντομή βόλτα στο google

  Πάντως, συμφωνώ 100% και με το δικό σου και με του Διαγόρα. Με εξαίρεση, φυσικά, τον Γιαχβέ, που ως γνωστόν ήταν μεγάλος σφαγέας και κατέβαινε αυτοπροσώπως μερικές φορές για να σκοτώσει (bodycount: 2,391,421+).

 4. Ω, SFP, καταπληκτικός ο κατάλογος των θανάτων στο dwindlinginunbelief, σε ευχαριστώ για τον σύνδεσμο, και αχ, πόσο ωραίος θα ήταν μεταφρασμένος στα ελληνικά! Σε τέτοιου είδους μεταφράσεις αναφερόμουν σε σχόλιό μου τις προάλλες όταν έκανα λόγο για «παραγωγικό έργο.»

  Βέβαια, απορώ πως δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κάποιος απολογητής να μας πει «και οι άθεοι; ο Χίτλερ, ο Στάλιν, κλπ;»

 5. @Pioneer
  Καλά μωρέ, δεν είχα σκοπό να το παίξω και φιλόσοφος… Είχα πάντως την εντύπωση οτι ο Νίτσε είχε πει οτι «ο Θεός είναι νεκρός», άρα άφηνε να εννοηθεί πως κάποτε υπήρξε και δεν ήταν δημιούργημα του ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση, το «δεν έφτιαξε ο Θεός τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος το Θεό» είναι σωστότερο.

 6. Κυκλοφορεί και ένα που λέει κάτι του στυλ «Φόνοι στην Αγία Γραφή– Θεός: 2,391,421. Διάβολος: 10.» Αναρωτιέμαι αν στην Αγία Γραφή καταγράφονται έστω και 10 φόνοι που καταλογίζονται στον Διάβολο.

 7. Νικος said

  Μιλάτε για τοον φόνο λες και είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Είναι απλά το πέρασμα από την δύσκολη-μίζερη-προσωρινή-βρώμικη ζωή, στην αίώνιο απόλαυση δίπλα στον αγαπημένο Χριστό. Τόσο απλά. Απλά βέβαια, αν είσαι Χριστιανός, και δη Ορθόδοξος, και μάλιστα ευεργέτης της εκκλησίας προσφέρων τον οβολό σου κάθε Κυριακή στο παγκάριον. Α! Ξέχασα! Και αν οι απόγονοί σου δίνουν και κάτι εξτρά, και σε διαβάζουν στο «Υπερ αναπαύσεως», τότε (άκουσον, άκουσον), η ψυχή ξεκουράζεται και πλησιάζει περισσότερο τον θεό! Σας ορκίζομαι, έτσι είναι! Δεν ξέρω αν το μνημόσυνο, ως έχον περισσότερη φασαρια και έξοδα να γίνει, σε πλησιάζει στον θεό κάνα μέτρο περισσότερο, θα το ρωτήσω και θα σας πω.
  Για να επανέλθω στο θέμα, πρέπει να ευγνωμονείτε τον θεό για την λύτρωση από τον απαίσιο τούτο κόσμο.
  Να θυμηθώ και τον Colin Powell, πολέμαρχο των ΗΠΑ, που όταν ρωτήθηκε πως κρίνει σε κάτι συγκεκριμένο τους ταλιμπάν, όταν πολεμούσαν ματαξύ τους στο Αφγανιστάν, είπε : «Δεν θα κρίνουμε εμείς τις πράξεις των Ταλιμπάν, θα τους κρίνει ο θεός. Εμείς απλώς κανονίζουμε το ραντεβού». Απορώ γιατί αντί να τους σκοτώνουν, δεν επιχείρησαν να τους εκχριστιανίσουν :-)

 8. Π said

  Διαγόρα, αυτοί που μιλάνε για 10 φόνους του διαβόλου αναφέρονται στο βιβλίο του Ιώβ, αλλά κάνουν λάθος, γιατί μετράνε μόνο τα παιδιά του Ιώβ και όχι τους αμέτρητους δούλους του. Συγκεκριμένα, στο 1:2-3 αναφέρεται ότι ο Ιώβ είχε 7 γιούς, 3 κόρες, 7.000 πρόβατα, 3.000 καμήλες, 1.000 βόδια, 500 γαϊδούρες και πολυπληθές (προφανώς!) προσωπικό. Στο 1:14-19 αναφέρονται τα έργα του διαβόλου: επιδρομή νομάδων που πήραν τις καμήλες, τις γαϊδούρες και τα βόδια σφάζοντας τους δούλους που τα κουμαντάριζαν, φωτιά από τον ουρανό που έκαψε τα πρόβατα και τους βοσκούς τους, θύελλα που σκότωσε τα παιδιά του Ιώβ γκρεμίζοντας το σπίτι όπου έτρωγαν.

  Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι ο αριθμός των νεκρών: είναι ότι αυτά ο διάβολος τα έκανε κατ’ εντολή του θεού, ο οποίος χρησιμοποιεί τον Ιώβ ως στοίχημα. 1:6-12 (αποδίδω περιληπτικώς και ασεβώς αλλά ακριβώς): Ήρθαν οι άγγελοι να παρουσιαστούν στο θεό, μαζί τους και ο διάβολος. Του λέει ο θεός: πού γύρναγες; Απαντάει αυτός: στη γη τριγύρναγα. Θεός: πήρες χαμπάρι τον Iώβ, που είναι άμεμπτος και θεοσεβής; Διάβολος: σάμπως άδικα είναι με τόσα καλά που τούχεις κάνει; παρ’του τα υπάρχοντα και τότε να δούμε τι θα σου σούρει. Θεός: κάνε παιχνίδι, ότι έχει και δεν έχει το αφήνω στα χέρια σου, μόνο τον ίδιον μην πειράξεις.

 9. αφελή μου -ή προσποιούμενα τα αφελή- τέκνα

  20oς αιώνας: Α Παγκόσμιος Πόλεμος θάνατοι περί τα 20000000
  Β Παγκόσμιος Πόλεμος θάνατοι από 50-70 εκατομμύρια
  Περίοδος της Αθεϊστικής Τρομοκρατίας του Στάλιν
  20000000(εξαιρουμένων των θανάτων στον Β Παγκ.Πόλεμο)

  ε,ναι ..είναι σαφές πια πως δεν υπάρχει θεός ή αν υπάρχει είναι κάποιο αστείο πλασματάκι…άκου 2.400.000 νεκροί σε διαστημα 5000 ετών (κατά την εβραϊκη χρονολόγηση)!!
  ποια Σόδομα και Γομόρρα ; πλέον, πατάμε δυο κουμπιά κι εξαφανίζονται 6,5
  PRAISE THE SCIENCE ! :P

 10. Τι θες να μας πεις, Θου Βου;
  Ότι ο Θεός τελικά δεν είναι και τόσο κακός όσο τον περιγράφουμε;
  Ότι ο τέλειος Γιαχβέ τελικά δεν είναι και τόσο μεγάλος φονιάς αν τον συγκρίνουμε με το ατελές δημιούργημά του τον άνθρωπο;
  Ότι οι ανθρώπινες ζωές που (υποτίθεται πως) αφαίρεσε ο Θεός δεν άξιζαν και πολλά, αφού δείτε πόσες αφαιρούν οι άνθρωποι μεταξύ τους;
  Ότι, εν τέλει, είναι συγχωρήσιμος ο Θεός ο παντοδύναμος, ο πάνσοφος, ο π-α-ν-ά-γ-α-θ-ο-ς;

 11. @Διαγόρας

  θέλω απλά να συμφωνήσω μαζί σας.
  ο θεός δεν μπορεί να είναι παρά μια καρικατούρα του πάνσοφου και παντοδύναμου ανθρώπου.
  για την πλάκα μας τον ξεπερνάμε με το πάτημα ενός κουμπιού πλέον
  τι σόι πανάγαθος είναι ; εδώ άφησε τον υποτιθέμενο Γιό του να σταυρωθεί και είχε κλείσει τ αυτιά στις αγωνιώδεις κραυγές του να τον σώσει…μη σου πω ότι το φχαριστιότανε κιόλας.

  εκτός-λέμε τώρα-αν εμείς βλέπουμε την ανάποδη όψη του κεντήματος.

  αν,μία στο δισεκατομμύριο σπάσει ο διάολος το ποδάρι του κι υπάρχει μεταθανάτια ζωή οπότε και λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο.

  γεγονός εξαιρετικά απίθανο ,βεβαίως βεβαίως ,κατά πως έχει αποδείξει o πάνσοφος Dawkins αλλά κουβέντα να γίνεται…

 12. Α, το θλιβερό στοίχημα στο οποίο κατέληξε ο κάποτε μέγας επιστήμονας Πασκάλ, όταν ο χριστιανισμός τον μετέτρεψε σε ένα ψοφοδεες ανθρωπάριο, θλιβερή καρικατούρα του εατού του.
  Ενασχόληση Πασκάλ με την τράπουλα και τα ζάρια -> Νόμοι στατιστικής και πιθανοτήτων.
  Ενασχόληση Πασκάλ με τον φυσικό κόσμο -> Ανακάλυψη φυσικών νόμων
  Ενασχόληση Πασκάλ με τη θρησκεία -> βλακώδεις σοφιστείες

  Πνευματικά επιτεύγματα απο μελέτη τυχερών παιχνιδιών > Πνευματικος εκφυλισμός από μελέτη χριστιανισμού
  Τυχερά παιχνίδια> Χριστιανισμός.

 13. Και άθεος ο μέλλων Χριστιανός άγιος Στάλιν; Σεβασμό στους αγίους σου!
  http://www.st-petersburg-life.com/news/news/43-Saint_Stalin

 14. Θου Βου,
  με τα σχόλιά σου έχεις απαντήσει στον εαυτό σου. Κρίμα που δεν το καταλαβαίνεις όμως.

  Όσο το «αν,μία στο δισεκατομμύριο σπάσει ο διάολος το ποδάρι του κι υπάρχει μεταθανάτια ζωή οπότε και λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο» είναι το γνωστό στοίχημα του Pascal, το οποίο έχει καταρριφθεί ως κουτοπόνηρο σόφισμα από πολλούς, με καλύτερο τον Homer Simpson.

 15. @SFP

  νομίζεις…
  δεν είμαι τόσο ηλίθιος να προσπαθώ να αποδείξω στον εαυτό μου την ύπαρξη προσωπικού Θεού μέσω αυτιστικών ενδοκρανιακών περιστροφών.

  (ούτε ο Πασκάλ ήταν…άλλα έγραψε, άλλα κατανοείτε.)

  κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο, εκ των πραγμάτων ,αδύνατο αλλά και βλακώδες,τόσο όσο η αποδιδόμενη στον Γκαγκάριν ρήση:«πήγα στο διάστημα και δεν είδα πουθενά τον Θεό».

  μήπως να σκεφτόσουν κάτι πιο πρωτότυπο;

 16. Συνεχίζεις να απαντάς στον εαυτό σου!! Καλά το πας, ίσως καταφέρεις να βγεις από το τούνελ. Συνέχισε!

 17. Θου Βου, γλίστρησες πάλι σαν το χέλι.

  Σου ζήτησα να μου διασαφηνίσεις τι εννούσες με το σχόλιο 9, το οποίο δεν περιέχει καμμία θέση παρά μόνο μία σειρά από ξεκάρφωτες και εντελώς άσχετες διαπιστώσεις, κάνοντάς σου κάποιες πολύ σαφείς ερωτήσεις, η κάθε μία από τις οποίες είχε ως σκοπό την σύνδεση των αυθαιρεσιών σου με το ζήτημα που πραγματεύεται το παρόν άρθρο.

  Μου απάντησες:

  θέλω απλά να συμφωνήσω μαζί σας.

  Ως χριστιανορθόδοξος απολογητής προφανώς δεν το εννοούσες αυτό, προφανώς πρόκειται περί ειρωνίας, δεν υπάρχει πρόβλημα, ας διαβάσουμε παρακάτω να δούμε αν έχεις κάποιο επιχείρημα να καταθέσεις ή κάποια θέση να λάβεις.

  ο θεός δεν μπορεί να είναι παρά μια καρικατούρα του πάνσοφου και παντοδύναμου ανθρώπου.

  Ως χριστιανορθόδοξος απολογητής προφανώς δεν το εννοούσες αυτό, προφανώς πρόκειται περί ειρωνίας, δεν υπάρχει πρόβλημα, ας διαβάσουμε παρακάτω να δούμε αν έχεις κάποιο επιχείρημα να καταθέσεις ή κάποια θέση να λάβεις.

  για την πλάκα μας τον ξεπερνάμε με το πάτημα ενός κουμπιού πλέον

  Καινούργια ξεκάρφωτη και άσχετη διαπίστωση, της οποίας τη σχέση με το θέμα εξακολουθούμε να περιμένουμε να μας φανερωθεί μέσω κάποιου επιχειρήματος.

  τι σόι πανάγαθος είναι ; εδώ άφησε τον υποτιθέμενο Γιό του να σταυρωθεί και είχε κλείσει τ αυτιά στις αγωνιώδεις κραυγές του να τον σώσει…μη σου πω ότι το φχαριστιότανε κιόλας.

  Ως χριστιανορθόδοξος απολογητής προφανώς δεν το εννοούσες αυτό, προφανώς πρόκειται περί ειρωνίας, και αρχίζει να καταντάει βαρετό αυτό το βιολί.

  εκτός-λέμε τώρα-αν εμείς βλέπουμε την ανάποδη όψη του κεντήματος.

  Διαβάζοντάς το αυτό αρχίζει κανείς να ελπίζει «ώπα, τώρα θα μας πεις ίσως κάτι που θα πιάνεται ίσως για επιχείρημα ή για θέση.»

  αν,μία στο δισεκατομμύριο σπάσει ο διάολος το ποδάρι του κι υπάρχει μεταθανάτια ζωή οπότε και λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο.

  Απογοήτευση, Θου Βου. Αντί να γράψεις κάτι έστω και ελάχιστα νοήμον, αντί να γράψεις κάτι έστω και προσχηματικά σχετικό με το θέμα ή με οποιοδήποτε από τα προειπωθέντα, διέπραξες άλλη μία λογική πλάνη, αυτή τη φορά έχουμε Προσφυγή στις Επιπτώσεις. Συνέχισε έτσι και σιγά-σιγά θα τις μαζέψεις όλες στη συλλογή σου. Όταν τις μαζέψεις όλες, κερδίζεις το μέγα βραβείο του ικανότερου χριστιανορθόδοξου απολογητή.

  γεγονός εξαιρετικά απίθανο ,βεβαίως βεβαίως ,κατά πως έχει αποδείξει o πάνσοφος Dawkins αλλά κουβέντα να γίνεται…

  Κι άλλη μιά άσχετη ειρωνία για επίλογο, τι άδοξο τέλος…

 18. Διαγόρα,
  δεν ανοίγεις μια καρτέλα στην οποία να βάζεις τις λογικές πλάνες που αναφέρονται σε αυτό το blog ανά κατηγορία; (με link στη wikipedia ή κάτι αντίστοιχο και link στο επίμαχο σχόλιο). Μαζεύονται πολλές και θα ήταν ωραίο να υπάρχουν πραγματικά παραδείγματα… Τι λες;

 19. @Διαγόρας

  το μόνο άδοξο είναι ότι ,επί του παρόντος, εκπέμπουμε σε άλλη συχνότητα,
  ποιος ξέρει..ίσως «εκεί που ήσουν ήμουνα κι εδώ που είμαι να είσαι»
  ή τούμπαλιν.
  η λογική πλάνη που διαπράττεις συχνάκις ,είναι ότι συνομιλείς με τον εαυτό σου αποδίδοντας στα λεγόμενα του πτωχού ΘΒ αυτά που θα ευχόσουν να εννοούσε.
  έτσι μπορείς να αυτοδοξάζεσαι με καμάρι ότι κατατρόπωσες τον συνομιλητή σου.

 20. batcic said

  Πολύ ωραίο το γνωμικό, αν και αυτονόητο από όποια σκοπιά και να το δεις! Πολύ απλά, στα προαπαιτούμενα του φόνου εντάσσονται τα άνω και κάτω άκρα του ανθρώπου. Χωρίς τα κάτω άκρα δεν μπορείς να προσεγγίσεις το υποψήφιο θύμα ή να το κλωτσήσεις μέχρι θανάτου ή να πατήσεις το γκάζι και να το χτυπήσεις! Και χωρίς τα άνω άκρα δεν μπορείς ούτε να το ακινητοποιήσεις, ούτε να το χτυπήσεις, ούτε να χρησιμοποιήσεις κάποιο πολεμικό όπλο ούτε να αδειάσεις δηλητήριο στο ποτό του!

  Με άλλα λόγια ένας ανάπηρος, ακρωτηριασμένος και ως προς τα τέσσερα άκρα, δεν μπορεί, θέλοντας και μη, να βλάψει κανέναν! Και επειδή οι θεούσοι τείνουν να προσπερνούν τα πασιφανή, ο θεός, πέρα από το ότι είναι ανάπηρος σαν ιδέα, είναι γνωστό σε όλους ότι είναι ανάπηρος και κανονικά! Ούτε χέρια ούτε πόδια!!! Απλώς είναι = παντοδύναμος (επηρεασμένος από τον ΑΠΟΚ >± ² Sorry παιδιά = = αλλά ο τύπος με έχει ‰ στιγματίσει)

 21. @Batcic

  τέτοιους συλλογισμούς (θα ήταν ορθότερο να χρησιμοποιήσω τον όρο λαλακίες ,αλλά δε μου το επιτρέπουν οι καλοί μου τρόποι και το γεγονός ότι δεν προλαβαίνω να εξομολογηθώ ως αύριο που θα πάω στην εκκλησία) δεν έκανε ούτε ο γείτονας μου ο κυρ Νίκος όταν είχε πιεί ένα μισοβάρελο από το παρακείμενο μαγειριό.

  αν φάς κουτουλιά από ταύρο θα καταλάβεις ότι έχω δίκιο.
  ρωτα και τον Χόουκινγκ.

 22. batcic said

  @ΘουΒου
  Δεν είναι καν συλλογισμός, είναι όπως εξήγησα το αυτονόητο! Αλλά για να στο πω με πιο εκλεπτυσμένες λέξεις, ο φόνος προϋποθέτει φυσική επαφή κάποιας μορφής! Και φυσική επαφή με φαντάσματα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ο θεός είναι απλώς ηθικός αυτουργός, όσον αφορά εσάς που τον πιστεύετε, για εμένα απλώς είστε διαταραγμένοι!

  Αφού πάντως θα εξομολογηθείς, γιατί το απέφυγες το μπινελίκι; Ότι πρέπει είναι ένα ξεκατίνιασμα και στη συνέχεια μια εξομολόγηση! Κάνω και λέω ότι μου κατέβει (καμία ηθική αναστολή) και μετά εξομολογούμαι, is your middle name!

  Παρεμπιπτόντως θεϊκό το επιχείρημα με τον κυρ Νίκο, θα το ξεσηκώσω και εγώ όταν με στριμώχνουν! Δεν σε πειράζει, έτσι;

 23. cyrus said

  Μπορεί να σταματήσει, παρακαλώ πολύ, αυτή η καραμέλα περί Στάλιν, Χίτλερ, κ.τ.λ.; Ακόμη και τα ψέματα, καταντάνε κάποτε βαρετά…

 24. cyrus said

  Επίσης, για να φανεί το μεγαλείο της λογικής που κρύβεται από πίσω, προτείνω να καταδικάσουμε και το βδέλυγμα της μυστακιοφορίας:

  1. Ο Στάλιν είχε μουστάκι. (Αληθές.)

  2. Ο Στάλιν έκανε εγκλήματα. (Αληθές.)

  Συμπέρασμα Α΄: Ο Στάλιν έκανε εγκλήματα διότι είχε μουστάκι.

  Συμπέρασμα Β΄: Η μυστακιοφορία οδηγεί τους ανθρώπους προς την διάπραξιν εγκλημάτων.

 25. Shipwrecked Frontier Pioneer, σχόλιο 18: Ωραία ιδέα. Ευτυχώς είναι πραγματοποιήσιμο με αναζήτηση για τη φράση «Λογική Πλάνη», άρα μπορώ να το κάνω σε κάποια στιγμή στο μέλλον, όποτε βρω χρόνο. Απλά, μέχρι τότε, μην ξεχνάτε να γράφετε τη φράση «Λογική Πλάνη» όταν καταδεικνύετε μία τέτοια, έτσι ώστε το περιστατικό να είναι αναζητήσιμο.

  Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, και μεγαλύτερη αξία ως κοινωνικό έργο, θα είχε μία σύνταξη / μετάφραση όλων των λογικών πλανών σε μία σελίδα, καθώς πολλές λείπουν από τη Βικιπαίδεια. Αν οι περιγραφές είναι επιπέδου εγκυκλοπαίδειας θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στη Βικιπαίδεια, αλλά αν είναι να προστεθούν απλά σε ένα ιστολόγιο τότε οι ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας είναι χαμηλότερες, και δεν είναι απαραίτητο να συνταχθούν από κάποιον ειδικό επιστήμονα με διδακτορικό στη λογική. Με χαμηλότερες απαιτήσεις ποιότητας καθίστανται επίσης δυνατά και άλλα πράγματα, όπως το να συμπεριλάβει κανείς και χιουμοριστικές λογικές πλάνες όπως το Reductio Ad Hitlerium, καθώς και ανεπίσημες / μη αναγνωρισμένες (ακόμα) από την ακαδημαϊκή κοινότητα λογικές πλάνες, όπως την «Προσφυγή στο Μεμπτότερο», οποία είναι κατά πάσα πιθανότητα δικής μου επινόησης.

 26. Σα να μου φαίνεται πως έχει δίκιο ο Cyrus… άλλωστε, μήπως κι ο Χίτλερ μυστακιοφόρος δεν ήτο;

 27. Bright said

  Γνωμικό 73,666 (βοήθεια μας :-D)

  «Ικανός απολογητής θρησκείας: Αυτός που σε κάθε υπεράσπιση της μεταφυσικής του εξάρτησης, χρησιμοποιεί στον λόγο του τον μέγιστο αριθμό λογικών πλανών. »

 28. Κύρε, Διαγόρα, bright, πρόκειται μερι της αρχής της μετουσιώσεως. Ως ο ταπεινός άρτος και οίνος μετουσιώνονται εντός του Αγίου Ποτηρίου είς Σώμα κα Αίμα Χριστού, ούτω και οι πάσης φύσεως λογικές πλάνες, αρλούμπες, μπούρδες, λεκτικές πομφόλυγες και παπαρδέλες μετουσιώνονται εντός του εγκεφάλου του χριστιανού εις επιχειρήματα ατράνταχτα ως οι ρίζες των βουνών…

 29. @Βatcic

  για να σε διευκολύνω και να μη στίβεις το εύχυμο μυαλό σου και πάει τζάμπα τόσο νέκταρ.
  Ο Χριστός προειδοποίησε σαφώς και ξεκάθαρα τους μαθητές Του ανά τους αιώνες πως τους αναμένουν χοντρά ζόρια,Σταυροί και μαρτύρια.
  Μάλιστα -άκουσον,άκουσον- οι ανόητοι Χριστιανοί θεωρούσαν μέγιστη τιμή αν πεθάνουν για το όνομα του Χριστού (βλ.διωγμούς εθνικών,τουρκοκρατίας,αθεϊστικού σταλινομαοϊσμού)ή αν πεθάνουν υπηρετώντας συνανθρώπους τους που έπασχαν από μολυσματικές ασθένειες.
  οπότε ο Χριστός καθίσταται αυτομάτως ηθικός αυτουργός των θανάτων ολων αυτών των ηλιθίων που προτίμησαν να πεθάνουν αντί να παλέψουν να ζήσουν οσο το δυνατόν περισσότερο με τιμές,πλούτη και καλοπέραση.
  άσε που εάν ,όπως πιστεύουν οι ανόητοι χριστιανοί,ο Θεός είναι δημιουργός και προνοητής έχει την ηθική ευθύνη για όλες τις αρρώστιες και όλους τους θανάτους από το μπιγκ μπανγκ και δώθε.

  οπότε δικαιολογημένα τρώει τα λυσσακά του ο Νίκος Δήμου και ουρλιάζει:
  « Η ιδέα πως δεν θα μπορώ να απολαύσω την ζωή με γεμίζει αγανάκτηση. Μερικές φορές νιώθω την ανάγκη να γράψω στον τάφο μου βρισιές και κατάρες για όσους ζουν και χαίρονται αυτά που αγαπάω…
  είμαι συγχυσμένος και θα σου πω γιατί. Όσο γερνάω και πλησιάζει η ώρα μου, τόσο περισσότερο αγανακτώ με όλα αυτά τα παραμύθια με τα οποία δήθεν μας παρηγορούν (στην πραγματικότητα όμως μας κοροϊδεύουν) οι παπάδες και οι θεολόγοι. Τόσο εξεγείρομαι για το άδικο του θανάτου και δεν αντέχω να ακούσω περίπλοκα διανοήματα που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Μεταξύ Γιανναρά και θεούσας νοσοκόμας υπάρχει διαφορά επιπέδου – αλλά όχι προσανατολισμού. Στη βάση είναι το ίδιο.
  Άλλοι, γερνώντας, γίνονται θρήσκοι. Εγώ το αντίθετο. Και πόσο με εκφράζουν οι στίχοι του Dylan Thomas «Λύσσα, λύσσα κόντρα στο θάνατο του φωτός!»………………….
  Λύσσα – λύσσα – και απόγνωση!
  »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: