Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ανέκδοτο για φιλελεύθερους

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/08/29

Το παρόν ιστολόγιο γενικά αποφεύγει να ασχολείται με πολιτικά θέματα, (τουλάχιστον με την επικρατούσα έννοια του όρου «πολιτικά θέματα», που λίγο διαφέρει από τον όρο «ποδοσφαιρικά θέματα»,) σήμερα όμως σκόνταψα πάνω σε ένα τόσο πετυχημένο πολιτικό ανέκδοτο που δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό της αναδημοσίευσης.

Ερώτηση: Πόσοι φιλελεύθεροι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα?
Απάντηση: Κανένας! Θα το φροντίσει η αγορά.

Από το πολιτικό blog (Aνάμεσα σε πληθώρα ανεκδότων για κομμουνιστές, τα περισσότερα απ’αυτά επίσης καλά.)

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

63 Σχόλια προς “Ανέκδοτο για φιλελεύθερους”

 1. η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού,περί της «πάνσοφης» αγοράς,έχει μια σαφή μεταφυσική χροιά και αυτή έχει επισημανθεί από πολλούς

  THE RELIGION OF THE MARKET

 2. Υπάρχει και μια δύσκολα μεταφράσιμη παραλλαγή:

  Q: How many liberals does it take to change a lightbulb?
  A: Five. One to screw it in and four to screw it up.

 3. Odin said

  @ ΘουΒου

  η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού,περί της «πάνσοφης» αγοράς,έχει μια σαφή μεταφυσική χροιά και αυτή έχει επισημανθεί από πολλούς

  Ακριβώς το ανάποδο !
  Η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού (αλλά και ίδιος ο αστικοκαπιταλισμός που ολοκληρώνεται πλήρως μέσα από αυτήν) στηρίζεται στον Νόμο της Ζούγκλας ή σε αναγωγές του Νόμου της Ζούγκλας στα κοινωνικο-οικονομικά δρώμενα .
  Ο Νόμος της Ζούγκλας όμως αποτελεί ένα σύνολο δυναμικών και συνθηκών που αφορούν φυσικά φαινόμενα και όχι μεταφυσικά .
  Η φύση αυτορυθμίζεται , το ίδιο και η αγορά , τίποτα το μεταφυσικό σε αυτό .
  Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως οι παρεμβάσεις και «διορθώσεις» στο αστικοκαπιταλιστικό μοντέλο , αλλά και άλλα οικονομικά συστήματα (σοσιαλιστικά, κομμουνιστικά κλπ) αποτελούν ιδεαλιστικές, «ηθικές» και ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις που προσπαθούν να υπερβούν με διάφορους τρόπους τους φυσικούς νόμους και τις αναγωγές τους !
  Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μεταφυσική πάντως χεχε ..

 4. Καλά Odin, δεν έχεις καταλάβει ακόμα πως όταν ο Θου Βου λαμβάνει κάποια θέση προσθέτοντας κάποια σπόντα όπως «και αυτή έχει επισημανθεί από πολλούς» έχει αναφορές έτοιμες στο τσεπάκι του, και περιμένει κάποιον να τσιμπήσει; Με το που θα λάβεις θέση αντίθετη προς τη δική του, δεν έχει σημασία το τι θα γράψεις, εκείνος πολύ απλά θα επιστρέψει και θ’αρχίσει: ο τάδε είπε το άλφα, ορίστε το, ο δείνα είπε το βήτα, ορίστε το, κλπ. Έπειτα όλοι οι εμπλεκόμενοι θα καταπιαστούν με το να προσπαθούν να καταρρίψουν το άλφα και το βήτα, ή να προσβάλλουν την υπόληψη του τάδε και του δείνα, ενώ στην πραγματικότητα η αρχική θέση του Θου Βου μας είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη: τι κι αν έχει μεταφυσική χροιά η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού; Τι κι αν το έχουν ή δεν το έχουν επισημάνει αυτό κάποιοι, πολλοί ή λίγοι;

  Ευτυχώς στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ανέκδοτο, κι έτσι αν προκύψει κάποια συζήτηση από αυτό, ό,τι πορεία και να πάρει δεν με νοιάζει. Αλλά σε οποιοδήποτε άλλο θέμα, το παραπάνω σχόλιο θα ήταν το «τσίμπημα» στην «καπνιστή ρέγγα» του Θου Βου.

  Σημείωση: αφαίρεσα τα html tags <a> και </a> από τον τίτλο στο τέλος του παραπάνω σχολίου του Θου Βου έτσι ώστε να μην φαίνεται σαν σύνδεσμος, αφού δεν είναι σύνδεσμος.

 5. @Διαγόρα

  έκανα λάθος στη χρηση των html tags.
  o σύνδεσμος που δε φάνηκε ήταν αυτός:
  http://www.bpf.org/tsangha/loy-market.html

  δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα προεπισκόπησης ή διόρθωσης στα σχόλια.

 6. stardust30 said

  Ο όρος «Ελεύθερη αγορά» είναι από μόνος του ανέκδοτο νομίζω.
  Είναι πανεύκολο μερικές εταιρείες να σχηματίσουν ένα τραστ για να καθορίσουν τις τιμές, ενώ είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να τις μποϋκοτάρουν – ιδίως όταν μιλάμε για έλληνες καταναλωτές.
  Ελπίζω κάποτε να βάλουμε μυαλό και να τιμωρούμε τις λάθος συμπεριφορές των εταιρειών.

 7. Mandarin said

  Αφού ο Διαγόρας δεν έχει πρόβλημα να πάρει η συζήτηση διαφορετική τροχιά, θέλω να σχολιάσω κάτι που έβρισκα πάντα παράλογο. Συγκεκριμένα, δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με φιλελεύθερες πολιτικές απόψεις (ή και νεοφιλελεύθερες) να είναι θεϊστής και αντίστοιχα πώς γίνεται ένα άτομο με σοσιαλιστικές ή και κομμουνιστικές απόψεις περί πολιτικής και οικονομίας, να μην ασπάζεται τα χριστιανικά ιδεώδη της κοινοκτημοσύνης και του αλτρουϊσμού (λέμε τώρα)! Το αντίθετο μου φαίνεται πιο λογικό. Ευτυχώς τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά τα 2 τελευταία χρόνια με την εμφάνιση φιλελευθέρων αθέων και στην Ελλάδα.

  Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι σε κανένα πολιτικό σύστημα δε θεωρώ ότι μπορεί να έχει ο θεϊσμός θετική παρουσία, εκτός και αν ο σκοπός είναι η ομοιομόρφιση (βλ. προβατοποίηση) των πολιτών.

 8. @Μandarin,Mandarin

  Ο καπιταλισμός είναι ,ευθέως,απόγονος του προτεσταντισμού
  (βλ.Μαξ Βέμπερ).Στο δολλάριο πάνω γράφουν «in god we trust»

  Εξ άλλου ήταν το ιστορικό της ΕΣΣΔ και οι προκύπτοντες συνειρμοί,του τύπου «κάθε αθεϊστής=κομμουνιστής», που εμπόδιζαν την «επίσημη» εμφάνιση των «φιλελεύθερων αθέων».

  Ο Χρόνης Μίσσιος στο «Καλά εσύ σκοτωθηκες νωρίς» μιλά για έναν βασανιστή του που τον βασάνιζε βλαστημώντας και ψέλνοντας.

  Ο ορθόδοξος χριστιανισμός,στην κοινωνική του διδασκαλία,είναι σαφώς εγγύτερα στις κομμουνιστικές απόψεις,της βίας εξαιρουμένης και συμφωνώ μαζί σου επ αυτού.

 9. Mandarin said

  Αν εξαιρεθεί η βία του χριστιανισμού ή η βία του κομμουνισμού τότε μάλλον δε μοιάζουν. Πρέπει είτε να εξαιρεθούν και οι δύο ή καμία…

 10. stardust30 said

  Ρε συ Θου Βου, θα μας τρελάνεις; Εσύ μας έλεγες πως πάσα αθεΐα κατάγεται από τη Ρωσία άρα όλοι οι άθεοι έχουμε λίγο κομμουνισμό μέσα μας..
  Μην μπερδεύεις το μάθημα των θρησκευτικών με την πολιτική αγωγή. Όσο για το πόσο κομμουνιστική ήταν η ρωσία άλλο τόσο είναι κομμουνιστική η κίνα σήμερα.. Η κάθε μία με τον δικό της τρόπο μοναρχίας (στον πραγματικό κομμουνισμό η κάθε τοπική κοινωνία αποφασίζει μέσα απο συνελεύσεις τί θα παράγει και πως θα το διανέμει και δεν υπάρχει κεντρική εξουσία αποτελούμενη από ένα μόνο άτομο)

 11. Νικος Δ. said

  @ΘΒ
  Ο ορθόδοξος χριστιανισμός,στην κοινωνική του διδασκαλία,είναι σαφώς εγγύτερα στις κομμουνιστικές απόψεις,της βίας εξαιρουμένης και συμφωνώ μαζί σου επ αυτού.

  Ελα τώρα, ο παπούλης είχε πει πως είχε πόστερ με τον Κορτέζ και τον Πιζάρο στο εφηβικό δωμάτιό του…αααα ξέχασα, αυτοί ήταν καθολικοί…

 12. @Nικος Δ.

  ποιος «παπούλης»;

 13. Νικος Δ. said

  Για τους πολλούς, «πατερούλης».
  «Παπούλη» τον έλεγε μια παλιά γνωστή μου, η Κάτια Ζιντάνοβα, που τον είχε παπού, και μας είχε μείνει σε όλους της παρέας να τον λέμε «παπούλη». Διορθώνω φίλε ΘΒ, για σένα και για τους πολλούς.

 14. @Νίκος Δ.

  ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι έγινε άθεος στο πρώτο έτος των σπουδών του στο Θεολογικό Σεμινάριο της Τυφλίδας.
  (Simon Sebag Montefiore. Young Stalin. 2007)

  πιθανότατα η θλιβερή εικόνα των κληρικών της εποχής του επέδρασε στην αθεϊα του.

 15. Θα ήταν χρήσιμο να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της αθεΐας.
  Επίσης θα ήταν χρήσιμο να αποτρέψουμε την συσχέτιση του αθεϊσμού με πολιτική και σέκτες, δεδομένου ότι ο αθεϊσμός αποτελεί προσωπική κατάκτηση και όχι μαζική κατηχητική παραίνεση.(κάτι που προσωπικά θα το επιθυμούσα σφόδρα.)
  Δεν μπορούμε να υποδουλωθούμε ή να ομογενοποιηθούμε κάτω από την πίεση του όποιου ιδεαλισμού.
  είμαστε υλιστές και ως τέτοιοι εκφραζόμαστε μόνο από τον σκεπτικισμό.
  κανένας από μας δεν μπορεί παρά να εκπροσωπεί τον εαυτό του και ίσως ούτε καν αυτόν.

  Ι.Μ Δικαιάκος

 16. Pygoskelis Impietus said

  @mandarin: Για μένα δεν είναι παράλογο. Ο σύγχρονος οικονομοκεντρικός νεοφιλελευθερισμός είναι καθαρά μεταφυσική θεωρία, αφού βασίζεται σε παραδοχές που μόνο μεταφυσικές -και συγγενείς των χριστιανικών αρχών- μπορεί να χαρακτηρισθούν : μια ιδανικά τέλεια αγορά που δεν εμπεριέχει έμφυτες στρεβλώσεις υπέρ των κατόχων των μέσων παραγωγής και η οποία διανέμει δίκαια τον πλούτο (βλεπε δίκαιος, παντοδύναμος θεός), την πεποίθηση ότι ο πλούσιος για κάποιο λόγο αξίζει τον πλούτο του και ο φτωχός την πενία του χωρίς να εμπεριέχεται το στοιχείο της τύχης (μακάριοι ευλογημένοι και αμαρτωλοί καταραμένοι) όπως και η ιδέα ότι κάθε καταναλωτής μπορεί να γίνει πλούσιος αν γίνει τέλεια ορθολογικός (αρκεί να απαλλαγεί κάποιος απο την αμαρτία για να γίνει τέλειος). Κι ας μην ξεχνάμε τις χριστιανικές καταβολές του σύγχρονου καπιταλισμού ή το ότι πολλά σύγχρονα φιλελεύθερα αιτήματα (ελευθερία λόγου και ανεξιθρησκεία) υποστηρίχθηκαν από καταπιεσμένους προτεστάντες.
  Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πεί ότι στον κομμουνισμό υπήρχαν σπέρματα μιας υλιστικής, αθεϊστικής αντίληψης: Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεός που θα κατανείμει δίκαια τα αγαθά και δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεία ευλογία και κατάρα, οι άνθρωποι, με βάση τον έμφυτο αλτρουϊσμό τους (όντας ζωϊκό είδος αγελαίο και κοινωνικό) και την έμφυτη και φυσική αίσθηση δικαιοσύνης τους οφείλουν να ορίσουν τους δικούς τους κανόντες και να διαμοιράσουν τα αγαθά όσο το δυνατόν πιο ισότιμα για να διαφυλάξουν τη συνοχή και την ειρήνη της κοινωνίας τους. Δεν πιάνεται δηλαδή.
  Τελικά, το ζητούμενο μάλλον δεν είναι η πίστη ή όχι σε έναν Μεγάλο Μαγικό Μαλάκα στον ουρανό, αλλά η πίστη γενικότερα…

 17. Νίκος Δ. said

  @ΘΒ
  Είδες που συμφωνούμε; Ο πατερούλης έγινε άθεος ~19 ετών, συνεπώς ήταν λογικό να είχε προηγουμένως στην εφηβεία του ίνδαλμα (sic) τους θεοσεβούμενους Πιζάρο και Κορτέζ :-)

  Ο φιλελευθερισμός ως θεωρία στέκει καλώς. Οπως και ένα σωρό άλλες θεωρίες. Στην πράξη κολλάνε όλες. Και αυτό γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που την επηρρεάζουν κατά την εφαρμογή. Ο φιλελευθερισμός δεν διάβασε φαίνεται προηγουμένως θεωρία παιγνίων, win-win situations κλπ. Και σε ένα κλειστό σύνολο, αν όλοι οι άλλοι είναι win, να υποψιάζεσαι ότι είσαι εσύ ο loose.

  @Δικαιάκος
  Μιας και μιλάμε για πρόβατα, η παγία τακτική καταστολής αποσχιστικών τάσεων (aka έξοδος από το μαντρί), είναι η δημιουργία φόβου για τους «λύκους» που παραμονεύουν έξω.
  Ετέρα τακτική, είναι η συσχέτιση του αντιπάλου με κάποιον τρίτο ο οποίος είναι απευκταίος, καταφανώς και αντικειμενικώς ή όχι. Εδώ εμπίπτει αυτό που θίγεις.

  Να παρατηρήσω γενικώς ότι οιαδήποτε οντότητα χωρίς ανεπτυγμένους αμυντικούς μηχανισμούς, είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστεί. Ο χριστιανισμός είναι μανούλα σε αυτά.
  Τι ωραίο ζευγάρι σε αυτό το σχόλιο, μανούλα και πατερούλης μαζί…

 18. Mandarin said

  @Pygoskelis Impietus

  Ο μεν κομμουνισμός απαιτεί την διαρκή παρουσία του κράτους (αντιστοιχία με το θεό προστάτη κατά τη γνώμη μου) αντίθετα ο νεοφιλελευθερισμός καταργεί το κράτος. Υπό αυτή την έννοια τον θεωρώ πιο κοντά στην αθεϊα. Επίσης η ελεύθερη αγορά προσομοιάζει, στη θεωρητική της μορφή, τη φύση δηλ. το νόμο της ζούγκλας που θα λέγαμε, αλλά και αυτόν της φυσικής επιλογής.

  Σε μια κοινωνία όπως η ανθρώπινη το οικονομικό-κοινωνικό σύστημα που εφαρμόζεται δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να κινείται σε ακραίες θέσεις όπως οι παραπάνω, είναι όμως κάποιες φορές όταν βλέπω το γελοίο τον Αλογοσκούφη στην τηλεόραση, που η πλήρης κατάργηση του κράτους οπότε και της φορολόγησης, ακούγεται καλή ιδέα…

  Τέλος να παρατηρήσω ότι δεν αναλύεις αντικειμενικά τη θεωρία της ελεύθερης αγοράς και βλέπεις τις θρησκευτικές επιρροές όπου σε βολεύει. Από τις δύο θεωρίες νεοφιλελευθερισμό και κομμουνισμό, η πρώτη δεν έχει καμιά σχέση με το χριστιανισμό ενώ η δεύτερη έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία, αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κομμουνισμός εναντιώθηκε στο χριστιανισμό, απευθύνονται στο ίδιο κομμάτι της αγοράς!

 19. Odin said

  @ Pygoskelis Impietus

  Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πεί ότι στον κομμουνισμό υπήρχαν σπέρματα μιας υλιστικής, αθεϊστικής αντίληψης: Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεός που θα κατανείμει δίκαια τα αγαθά και δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεία ευλογία και κατάρα, οι άνθρωποι, με βάση τον έμφυτο αλτρουϊσμό τους (όντας ζωϊκό είδος αγελαίο και κοινωνικό) και την έμφυτη και φυσική αίσθηση δικαιοσύνης τους οφείλουν να ορίσουν τους δικούς τους κανόντες και να διαμοιράσουν τα αγαθά όσο το δυνατόν πιο ισότιμα για να διαφυλάξουν τη συνοχή και την ειρήνη της κοινωνίας τους. Δεν πιάνεται δηλαδή.

  Έτσι ακριβώς .
  Για αυτό και έσπευσα να ορίσω όλες τις παρεμβάσεις στην αναγωγή του φυσικού νόμου ή νόμου της ζούγκλας στα κοινωνικά δρώμενα ως ιδεαλιστικού τύπου προσεγγίσεις και ανθρωποκεντρικές με αποκορύφωμα φυσικά τις κομμουνιστικές θεωρήσεις .

  (να σημειωθεί πως όταν μιλάμε για «φιλελευθερισμό», «κομμουνισμό» , κρατικό παρεμβατισμό κλπ … μιλάμε για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ συστήματα ή αντιλήψεις επί οικονομικών συστημάτων , διότι τουλάχιστον εγώ δεν συγχέω το Πολιτικό σύστημα με το Οικονομικό σύστημα όπως κάνουν οι περισσότεροι.)
  Να αναφέρω μάλιστα χαρακτηριστικό σύνθημα που έγινε «διάσημο» στις Γαλλικό δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα και το οποίο έλεγε:
  «Δεν συγχέουμε την ελευθερία διακίνησης ιδεών με την ελευθερία διακίνησης αγαθών».
  Αφιερωμένο στους «φιλελεύθερους γενικώς» το παραπάνω ..)

  Τελικά, το ζητούμενο μάλλον δεν είναι η πίστη ή όχι σε έναν Μεγάλο Μαγικό Μαλάκα στον ουρανό, αλλά η πίστη γενικότερα…

  Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως : «Η ατάκα της χρονιάς» .. στο Blog του φίλου μας του Διαγόρα . ;)

  Ωραίος ο παίχτης…..

 20. @Νικο.Δ
  το παρακάτω κείμενο είναι μια πάγια θέση μας.

  || Το να είναι κάποιος ηλίθιος μιας άλλης ηλιθιότητας, δεν τον κάνει τίποτα περισσότερο από έναν ακόμη ηλίθιο.

  Το να μην ανέχεται κάποιος την ηλιθιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι ηλίθιος ο ίδιος.

  Το να αντιμάχεται με την έμφυτη ηλιθιότητα του, ίσως είναι το μόνο που δείχνει ότι έχει κάποιες ελπίδες να δικαιολογήσει τον τίτλο του Σκεπτόμενου Ανθρώπου.||

  Πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες πολιτικές θέσεις και τα κινήματα, έχουν διδαχθεί τις αρχές και τις μεθόδους διάδοσης και επιβολής τους, από τις κατά πολύ προγενέστερες τους θρησκείες.

  Πιστεύουμε ότι ο φόβος των «λύκων» είναι το βασικό (και κοινό) μέσο χειραγώγησης του ανθρώπου από την αρχή της Ιστορίας του.

  Πιστεύουμε σε έναν θεό πάτερα παντοκράτορα. ποιητή ουρανού και γης και πάσης μαλακίας.(αυτό το τελευταίο το ξέρουμε)
  Και ακόμα πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ξαποστείλουμε αυτόν και όλα τα επισυναπτόμενα συμπτώματα της μαλακίας του εκεί οπού πραγματικά ανήκουν.
  Στα βάθη του ερπετικού εγκεφάλου μας.

  Πιστεύουμε ότι η συνειδητή αντικατάσταση μιας ηλιθιότητας με μιαν άλλη ηλιθιότητα λιγότερο αυτοκαταστροφική, δεν είναι κάτι οπωσδήποτε μεμπτό, ειδικά όταν δύναται να μειώσει την απόσταση μας προς τον ορθολογισμό.

  «τελικά μου φαίνεται ότι πιστεύουμε πολλά που αποδεικνύουν το βαθμό της δικής μας, (ασθενούς έστω)»μαλακίας»

  For the Clan (με μια μικρή επιφύλαξη)
  Ι.Μ.Δικαιάκος

 21. Νίκος Δ. said

  @Δικαιάκος

  «Το να μην ανέχεται κάποιος την ηλιθιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι ηλίθιος ο ίδιος.»

  Η αυτόματη εκτίμηση που κάνει η σκέψη είναι «Βρίσκω κάτι ηλίθιο και ενοχλούμαι από αυτό το κάτι, άρα εγώ δεν είμαι ηλίθιος.»
  Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Η προσφορά σου λοιπόν σε μένα, είναι αυτό το έναυσμα για αυτοκριτική.

  «Και ακόμα πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ξαποστείλουμε αυτόν και όλα τα επισυναπτόμενα συμπτώματα της μαλακίας του εκεί οπού πραγματικά ανήκουν.»

  Τι σε κάνει να αισιοδοξείς ότι ήρθε η ώρα; Δεν βλέπω και μεγάλη πρόοδο προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Και ο δογματισμός του όχλου καλά κρατεί, και οι κουταλοκράτορες του παπαδαριού συνεχίζουν να πιπιλάνε την καραμέλα των «σκοτεινών κέντρων, που θέλουν να πλήξουν την πίστη και το φρόνημα του έλληνα ορθόδοξου», και οι πολιτικοί συνεχίζουν να κάνουν μεγαλόσταυρους καθώς για κάθε σταυρό που κάνουν, ένα σταυρό παίρνουν και στην κάλπη. Προσωπικά, μου έχει πει πολιτικός (με πολλούς σταυρούς στις εκκλησιές): «Θα τους είχα γαμοσταυρίσει (το ιερατείο) πατόκορφα, αλλά δεν θα είχα μέλλον στην πολιτική ούτε για μια μέρα»

  Διαγόρα, σβήσε το προηγούμενο σχόλιο, τα έκανα χάλια με τα tags και δεν διαβάζεται.

 22. Ok, το έσβησα.

 23. Δυστυχώς η όποια αισιοδοξία μας, δεν προκύπτει τόσο από τα εν ελλαδιστάν (όρος του Διαγόρα) τεκταινόμενα όσο από τον διεθνή χώρο της διεξαγόμενης «μάχης».
  Έχει περισσότερο από διπλασιασθεί ο ετήσιος όγκος των εκδόσεων που αφορούν στο θέμα των δοξασιών και το αναγνωστικό κοινό έχει πολλαπλασιαστεί, αν τουλάχιστον κρίνουμε από τις πωλήσεις.
  Είναι σημαντικές σε μεγέθη και κύρος οι προσωπικότητες της διανόησης και των επιστημών, που πλέον ανοιχτά και δημόσια δηλώνουν, το λιγότερο, σκεπτικιστές.
  Η αποκάλυψη του ποσοστιαίου μεγέθους των αθεϊστών στην Ευρώπη, (καθώς ξεπερνάει το 40%) έφερε τριγμούς και ρήγματα στην αμερικάνικη δεξαμενή βλακείας και αφύπνισε την διεθνή επιστημονική κοινότητα.
  Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την Έρευνα, ραπίζουν κατά πρόσωπο την ιδέα της «Δημιουργίας» και όλα τα παρακλάδια της.

  Κόλαφος για τους «ινστρούχτορες της πίστης» είναι η στροφή των ποιμνίων τους σε πιο ορθολογιστικές προσεγγίσεις και ως αντίδραση παράγονται τα αναμενόμενα φαινόμενα φανατισμού και μοιρολατρίας. (βλέπε 2012 – planet X – Nibiru – Και λοιπές Ανοησίες).

  Είμαι σε θέση να ξέρω ότι το τέλος του τρέχοντος έτους επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους ένθεους συνανθρώπους μας.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 24. Όσο αφορά στην ελληνική πραγματικότητα της πολιτικής…
  Η δειλία, η ανοησία, η καπηλεία, η στειρότητα, η εγγενής πνευματική υστέρηση και η κουτοπονηριά, είναι δυστυχώς «κοσμικές σταθερές» για τους Έλληνες πολιτικούς.
  Δυστυχώς ή ευτυχώς θεωρώ το «παπαδαριό» ευφυέστερα συμπεριφερόμενο (προς ίδιον όφελος φυσικά)από όσο τους πολιτικούς αντικατοπτρισμούς του. (Κόμματα Εξουσίας.)

  Ι.Δ.Δικαιάκος

 25. όσο ο άνθρωπος ζει στην πλάνη τού καρτεσιανού «cognito ergo sum»
  δε θα σταματήσει να φαντασιώνεται ότι όλο το σύμπαν μπορεί να χωρέσει στα λίγα κ.εκ. του κρανίου του ή ακόμα περισσότερο ίσως και να περιορίζεται εκεί.

 26. Το ευχάριστο με την ανθρώπινη διάνοια είναι ότι δεν επιδέχεται τυχάρπαστων και ιδιοτελών περιορισμών.
  Το δυσάρεστο είναι η διακαής προσπάθεια κάποιων να συγκεραστεί η ικανότητα αντίληψης του νου με την ποσότητα του.

  Αν υπάρχει κάτι που σίγουρα δεν ξέρουμε, είναι το που μπορούμε να φτάσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας για το σύμπαν.
  (άλλωστε εσείς οι χριστιανοί είστε που λέτε κάτι για κατ’ εικόνα….)

  Εξελισσόμαστε όμως και όσο αυτό συμβαίνει, ο θεός, μαζί με τον μηδενισμό και την μισαλλοδοξία που τον συνοδεύει θα έχει όλο και λιγότερη αξιοπρέπεια.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 27. Odin said

  «βέγγο» έχεις τόση σχέση με την ουσία και την φύση της πληροφορίας όση εγώ με το πλεκτό, δηλαδή καμία .
  Θα σου δώσω μια γεύση για την ασχετοσύνη σου με ένα απλό παράδειγμα για αρχάριους ή μεταφυσικούς .
  Κάποιος σχεδίασε τον νέο κινητήρα της mitsubishi π.χ κλπ κλπ
  Και όμως «βέγγο», ο κινητήρας αυτός δεν χωράει μέσα στο κεφάλι του όσο και να το παλέψει , παρόλα αυτά υπήρχε στο κεφάλι του σαν πληροφορία και όχι μόνο αυτό , ο μηχανικός που γνωρίζει τον κινητήρα τον επισκευάζει παρότι ο κινητήρας δεν «χωράει» στο κεφάλι του.
  Καλωσήλθες σε ένα νέο θαυμαστό και άγνωστο κόσμο :P

 28. Μία τόση δα μικρή διευκρινισούλα: ο όρος Ελλαδιστάν δεν είναι δικός μου. Είδα να τον χρησιμοποιούν άλλοι, και τον υιοθέτησα. Εγώ έχω δημιουργήσει άλλους όρους, όπως Ιλαρά Σύνοδος™, Αβρααμόσποροι™, και Λαϊκή Θεοκρατία του Ελλαδιστάν™. Το ότι τους δημιούργησα εγώ βέβαια δεν σημαίνει πως διεκδικώ τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης τους.

 29. Iokaste said

  Καλά το «σκέφτομαι άρα υπάρχω» (cogito παρεμπιπτόντως) γιατί σε ενόχλησε τώρα ΘΒ; Είναι εκπληκτική η λειτουργία του μυαλού και το ότι έχουμε την δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε, ότι έχουμε συνείδηση της ίδιας της σκέψης μας είναι από μόνο του συναρπαστικό!! Πως μπορεί να μην θαυμάζει κανείς την προσπάθεια κατανόησης του περίπλοκου εαυτού του, σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο, και την προσπάθεια κατανόησης του σύμπαντος που υπάρχει γύρω από τον ευατό του;;;

  Και πως μπορεί να κατακρίνει κανείς την σκέψη; Αν δεν σκεφτόμασταν τί θα είμασταν;

 30. Νίκος Δ. said

  @Δικαιάκος
  Μακάρι να είναι όπως τα λές, γιατί δεν έχω αντίληψη περί του τί κινείται διεθνώς. Με τριγκάρεις να το ψάξω. Μιλούσα για την εύκολα διαπιστούμενη ελληνική πραγματικότητα.

  Πως μπορεί να μην θαυμάζει κανείς την προσπάθεια κατανόησης του περίπλοκου εαυτού του, σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο, και την προσπάθεια κατανόησης του σύμπαντος που υπάρχει γύρω από τον ευατό του;;;

  Αγαπητή/έ Iocaste, θα μπορούσες απλά να διαβάζεις τις γραφές, αντί να αναλώνεσαι σε προσπάθειες κατανόησης, που δεν θα σου αφήσουν χρόνο να προσευχηθείς!

  έχεις τόση σχέση με την ουσία και την φύση της πληροφορίας όση εγώ με το πλεκτό, δηλαδή καμία

  Δηλαδή είσαι χασογκόλης;;

 31. doctor said

  Σκέψου να είναι πόντιοι φιλελεύθεροι εεεε;;;

 32. ellinida said

  Κλαπ κλαπ κλαπ

 33. Odin said

  @ Νίκος Δ.

  έχεις τόση σχέση με την ουσία και την φύση της πληροφορίας όση εγώ με το πλεκτό, δηλαδή καμία

  Δηλαδή είσαι χασογκόλης;;

  Πάντα φορούσα την φανέλα με το «Νο 2» στην πλάτη στα νιάτα μου, άρα δεν υπήρχε θέμα .. :P

 34. omadeon said

  Μα τι λέτε ρε παιδιά;

  Αφού η Πληροφορία ΕΙΝΑΙ ένα πλεκτό, ένα δικτωτό (πως το λένε), ένα Web. :) :)

  Μάλλον θέλετε να πείτε έχει τόση σχέση με την Πληροφορία ΚΑΙ με το Πλεκτό όσο η… βελόνα (του πικ-απ / πλεξίματος)

  :)

 35. omadeon said

  Υ.Γ.
  Διαγόρα, ετοιμάσου για τη Θεοκρατική Διαδικτυοκρατία των… ΛΙΑΚΟΥΡΟΡΘΟΔΟΞΩΝ (Αλβανοφάγων ορθοδόξων κλπ)

  Πληροφορίες στα τελευταία σχόλια του μπλογκ μου (αν δεν βαριέσαι)

 36. omadeon said

  Υ.Γ.2
  συνέχιση ανεκδότου

  Ε. Πόσοι Χριστιανοί χρειάζονται για να διορθώσουν τον Κόσμο
  Α. εεε…. ‘Αμα δεν το ξέρετε, ρωτήστε το Θεό (που απηύδησε) (δηλαδή «κανένας»)

  Ε. Πόσοι Βέγγοι χρειάζονται σε σύγχρονη Ελληνική Ταινία
  Α. Κανένας, ΕΝΑΣ είναι ο Βέγγος, και… ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ.

  Ε. Πόσοι Ομαδεώνες χρειάζονται για να γράψουν τρία σχόλια (ενώ θα μπορούσαν να γράψουν ένα)
  Α. Eνας. Εχει(ΈΧΩ) το «γνώθι σ’ αυτόν»… :)

 37. Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο Πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους Όρους Χρήσης.

 38. Επισης πρεπει να φτιαξεται και το ρολοι σας που εχει μεινει μια ωρα πισω……….

 39. Και ενα τελευταιο…
  Να εισται σιγουροι οτι σε 30 χρονια δεν θα εχει μεινει κανενας πιστος…παρα μονο μερικοι παππουδες.

 40. Και κατι ακομα για τον διαγορα
  ειπες σε ενα αλλο site οτι τα βραβεια νομπελ ειναι του Σατανα…
  και αυτο γιατι 4 φιλοσοφοι ηταν αθεοι
  Ξερεις ο Σατανας δεν θελει Αθεους αλλα οπαδους δηλαδη Σατανιστες
  Αθεος δεν σημαινει κακος ανθρωπος αλλα σκεπτομενο ον. :P

 41. Mandarin said

  Τα σχόλια 37-40 είναι η απόδειξη ότι η αθεϊστές έχουν αρχίσει να πληθαίνουν.

 42. @Mandarin
  Ναι … έστω και αν δεν το ξέρουν οι ίδιοι… …

  Ι.Μ.Δικαιακος

 43. @Γιάννης Μηλιώνης

  Λυπάμαι, Γιάννη, αλλά η κατάστασή σου είναι απελπιστική. Ένα ηλεκτρονικό βοήθηματα διόρθωσης ορθογραφίας (ορθογράφος) θα σε βοηθούσε μεν, αλλά θα ήταν ανεπαρκές, γιατί από τα 23 ορθογραφικά λάθη που έχεις κάνει στο πρώτο σχόλιο θα σου είχε βρει μόνο τα 16, ενώ τα υπόλοιπα 7 τυγχάνουν να αντιστοιχούν σε υπαρκτές λέξεις σε άλλες φωνές, κλήσεις, και ενικό/πληθυντικό. Τέτοιου είδους λάθη δεν μπορούν να βρεθούν από έναν απλό ορθογράφο, παρά μόνο από κάποιο εργαλείο που κάνει ανάλυση της γραμματικής του κειμένου, και απ’όσο ξέρω δεν υπάρχει τέτοιο εργαλείο για την Ελληνική γλώσσα, τουλάχιστον όχι σε κάποια μορφή που να είναι εύκολα χρησιμοποιήσιμο από τον μέσο χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή.

  Οι προτάσεις που έχω να σου κάνω, κατά σειρά προτεραιότητας (αν δεν μπορείς να κάνεις το πρώτο, διάβασε το δεύτερο, αν δεν μπορείς να το κάνεις ούτε αυτό, πιάσε στο τρίτο, και πάει λέγοντας) είναι οι εξής:

  1. Μάθε να γράφεις σωστά.
  2. Ξεκίνα να χρησιμοποιείς κάποιον ορθογράφο, κι αν εγώ παρατηρήσω ότι έχεις κάνει μόνο λάθη που δεν θα είχε πιάσει ούτε ο ορθογράφος, θα δείξω κατανόηση.
  3. Δείχνε το κάθε τι που γράφεις σε κάποιον να σου το καθαροδιαβάσει πριν το δημοσιεύσεις.
  4. Περιορίσου σε χώρους των οποίων το στυλ, το κλίμα, και το ύφος είναι κάπως «χύμα στο κύμα» και δεν έχουν πρόβλημα όπως και να γράφει ο καθένας. (Πρόκειται για εκείνους τους χώρους που δήθεν νοιάζονται για το «περιεχόμενο» αλλά όχι για τη «μορφή» του γραπτού λόγου.)

 44. Π said

  5. Βρες τα τρία τυπογραφικά λάθη που υπάρχουν στο #43!

 45. Π, βρήκα ένα, το «βοήθηματα». Υπό διαφορετικές περιστάσεις θα το διόρθωνα, αλλά μιά και η συζήτηση το αφορά δεν το κάνω, για να είμαι συνεπής με τους όρους χρήσης. Αν θες, πες μας ποιά είναι τα άλλα δύο.

  Υ.Γ.
  Εξυπνάκια!

 46. Π said

  Χιχι! Καταλαβαίνεις βέβαια ότι το σχόλιο το έκανα ως αστείο, για το ‘δάσκαλε που δίδασκες’… Τα άλλα δύο; (τς τς τς!) «κλήσεις» αντί «κλίσεις», «χρησιμοποιήσιμο» αντί «χρησιμοποιήσιμη» (ναι, ξέρω, το εργαλείο εννοείς, αλλά η σύνταξη είναι τέτοια που η αναφορά γίνεται στο «μορφή» και όχι στο «εργαλείο» – αν έγραφες «σε κάποια μορφή που να το κάνει», τότε θα ήταν οκ). Φτάνει όμως, cause the herring ‘s turning red…

 47. Mandarin said

  Και ένα ακόμα μιας και το ξεκίνησε ο Π. γράφει ο Διαγόρας: «(αν δεν μπορείς να κάνεις το πρώτο, διάβασε το δεύτερο, αν δεν μπορείς να το κάνεις ούτε αυτό, πιάσε στο τρίτο, και πάει λέγοντας)»
  πιάσε το τρίτο, έπρεπε.

 48. Νικος Δ. said

  Το «κλήσεις» πρέπει να είναι «κλίσεις».
  Το «απ’όσο» πρέπει να έχει κενό ανάμεσα, αλλά δεν νομίζω να εννοεί αυτό ο Π.

 49. C-:= τι να πω… με αποστομώσατε… θα απέχω από το ιστολογείν για μία εβδομάδα σε ένδειξη ντροπής.

 50. Π said

  Ελπίζω να σε παρηγορεί που ντροπιάστηκα και εγώ, αφού πρόσεξα μόνο τρία!

  Όχι, ε; Τότε να προσπαθήσω με αυτό.

 51. Σχόλιο 37 Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι σκατά έχετε στο κεφάλι σας και πιστεύεται στον Θεό;;; Δηλαδή δεν σας φτάνει το γεγονός ότι είσαστε άνθρωποι και ότι αυτή την ανώτερη δύναμη που ψάχνεται την έχετε στα χεριά σας;;;
  Αν ο Θεός ήταν τόσο τέλειος όσο λέτε και πιστεύεται , γιατί να έδωσε στον άνθρωπο την ικανότητα να σκεφτείτε και να Τον αμφισβητεί;;;
  Τώρα θα μου πείτε για να μπορέσει να τον κρίνει στην μετά Θάνατον ζωή…
  Αλλά αφού ο θεός σας μπορεί να προβλέψει το μέλλον και ξέρει από πριν τι θα γίνει γιατί να το κάνει αυτό ;;;

  Ακόμα σκεφτείτε και αυτό : Το ξέρεται ότι είστε η μειονότητα (όσον αφόρα την θρησκεία πάντα)στον πλανήτη μας;;; Δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι που έχει άλλη θρησκεία γιατί έτσι έχει μάθει η ακόμα οι Γιαπωνέζοι που οι θρησκεία τους είναι ουσιαστικά οι προγονοί τους και όχι μια υπερδύναμη τι θα κάνουν αυτοί…θα καούν στην κόλαση;;;

  Η τελεία θρησκεία σας έχει πολλές αντιφάσεις και πολλά πλατώματα…παρακαλώ πολύ να την βελτιώσετε για να μπορέσετε να ρίξετε λίγο περισσότερη σταχτή στα μάτια των ανθρώπων που δεν έχουν κάτσει να το σκεφτούν…
  Έτσι με αυτόν τον τρόπο η Ιησούς.ΑΕ θα μπορέσει να έχει περισσότερους πιστούς που εδώ που έχουμε καταλήξει για την εκκλησία πια ισχύει ότι Πιστός=Δωρεές=Κέρδος

  Εσείς όμως που είστε Χριστιανοί το ξέρεται ότι το να ψάχνεται τον θεό είναι αμαρτία;;; Αυτό γιατί η θρησκεία σας λέει : Πίστευε και μη ερευνά .

  Συγγνώμη αλλά εγώ θα κρατήσω την ατάκα του κορυφαίου Τζήμι Πανούση
  που λέει : Πούστευε και μη ερευνά. :)

  Α και το σχόλιο μου είχε γραφεί πριν ξεσπάσει όλο αυτό το σκάνδαλο με την μονή Βατοπαιδίου απλώς το μετέφερα από το πτυελοδοχείο για να διορθώσω τα ορθογραφικά λάθη που για αυτό τον λόγο ο Διαγόρας δεν το έβαλε στο blog.
  Για να δούμε τώρα Διαγόρα τι θα βρεις για να μην βάλεις το σχόλιο στο blog ;;;

 52. Φυσικά και πληθαίνουμε και θα συνεχίσουμε να πληθαίνουμε διότι όσο προχωρεί η επιστήμη τόσο λιγότερα περιθώρια θα μένουν στην εκκλησία για να στηρίξει το όλο θέμα. Στο τέλος δεν θα μπορεί να το στηρίξει πουθενά παρά μονό στην πιστή…το πρώτο που αναγκάστηκε να κάνει ήταν να παραδεχθεί ότι ο Αδάμ και η Εύα ήταν παραμυθάκι. Κανείς δεν μπορεί πια να αμφισβητήσει την θεωρία της εξέλιξης…πίστευε και μη ερευνά…ήθελα να ξέρω το σκέφτηκε πολύ η εκκλησία για να το πει αυτό ;;; Γιατί ο άνθρωπος υπάρχει για να σκέπτεται γιατί αλλιώς δεν θα είχε καμία απολύτως διάφορα από έναν Ηλεκτρονικό υπολογίστηκα μην νομίζετε ότι μονό οι άντρες είναι άθεοι…Υπάρχουν αρκετές , για να μην πω πολλές , γυναίκες οι οποίες δεν πιστεύουν.

  Σκεφτείτε και αυτό. Και εσείς είστε αθεοι . Δεν πιστεύεται στον ινδουισμό στον βουδισμό κλπ κλπ.
  Εγώ απλώς δεν πιστεύω σε μια παραπάνω θρησκεία.
  Και κάτι ακόμα για τον/την mandarin.
  Δεν μπορείς να αναφερθείς σε κάποιο άθεο ως αθειστή .Γιατί δεν είναι θρησκεία να είσαι αθεος . Ειναι ιδανικά. Διαφορετικός τρόπος σκεψης. Δεν έχουμε τους κοινούς φόβους που έχουν αυτοί που πιστεύουν κάπου.

 53. Διαγόρα, να φιαγραψεις το σχόλιο 51 γιατί το μετέφερα παρακάτω με τόνους και ορθρογραφικό έλεγχο κλπ κλπ :P

 54. Νικος said

  Ο ορθογραφικός έλεγχος δεν είναι πανάκεια. Ρίχνε και μιά ματιά μετά, εε;

 55. Νικος said

  …διάβασε και το Ode to a Spellchecker, να καταλάβεις τι τρύπες έχουν οι ορθογράφοι. Αχ, αυτή η τεχνολογία, που είσαι ΘΒ μου να δεις τα χάλια της!

 56. Διέγραψα το σχόλιο 51 όπως με… πρόσταξε ο Γιάννης Μηλιώνης. Ήταν το ίδιο με το τωρινό (μετά την επαναρίθμηση) σχόλιο 52, στο οποίο έχουν διορθωθεί τα λάθη εκείνα που διορθώνονται από αυτόματο ορθογράφο, και έχουν προστεθεί βέβαια άλλα, λόγω απόπειρας να προστεθούν τόνοι, και επίσης λόγω κακής χρήσης του αυτόματου ελέγχου. (Για παράδειγμα, το «υπολογιστη.Και» έχει διορθωθεί ως το κοντινότερο που μπορούσε να βρει ο ορθογράφος: «υπολογίστηκα». LoL!) Παρ’όλα αυτά περνάει, καθώς δεν νομίζω πως πάσχει πλέον από «υπερβολικά κακή ορθογραφία και σύνταξη.» Τα ίδια ισχύουν και για το σχόλιο 51.

  Νίκο, ο ορθογραφικός έλεγχος βεβαίως και δεν είναι πανάκεια, για την ακρίβεια κάποιοι τον χαρακτηρίζουν καταστροφή, (εγώ δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη ακόμα,) γιατί έχει δώσει στον (έτσι κι αλλιώς έρπουσας ποιότητας) Ελληνικό Τύπο τα αναγκαία προσχήματα για να βάζει τον οποιονδήποτε αγράμματο στη θέση του δημοσιογράφου, μειώνοντας έτσι την ποιότητα ακόμα περισσότερο, όχι λόγω των ορθογραφικών λαθών που δεν πιάνει ο ορθογράφος, (αυτά είναι πταίσματα,) αλλά επειδή η δημοσιογραφία που θα κάνει ο αγράμματος είναι κατ’ανάγκη του επιπέδου της γραμματοσύνης του. (Και αυτό είναι κακούργημα.)

  Απ’την άλλη μεριά, εδώ μιλάμε για τα σχόλια σε ένα προσωπικό ιστολόγιο, οπότε μπορούμε να είμαστε πολύ πιό ελαστικοί. Δεν χρειάζεται να είναι άψογο ένα σχόλιο, αρκεί απλά να δείχνει πως έχει καταβληθεί τουλάχιστον κάποια στοιχειώδης προσπάθεια, αν μη τι άλλο σε ένδειξη κάποιου ελάχιστου σεβασμού προς τους υπόλοιπους αναγνώστες, κι έτσι οφείλουμε να ανεχόμαστε τα λάθη που δεν πιάνει ο ορθογράφος με το σκεπτικό ότι «και να ήθελε, ο άνθρωπος δεν μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα».

  Γιάννη Μηλιώνη, δεν ψάχνω να βρίσκω λόγους για να λογοκρίνω σχόλια. Σε διαβεβαιώνω ότι η μεταφορά ενός σχολίου στο πτυελοδοχείο απαιτεί κάποια χειρονακτική εργασία εκ μέρους μου, την οποία πολύ ευχαρίστως θα απέφευγα.

  Πάντως, πολύ γέλιο το «Ode to a Spellchecker»!

 57. Διαγόρα δεν σε πρόσταξα να διαγράψεις το σχόλιο μου απλώς στο είπα γιατί δεν έχει νόημα να υπάρχει δύο φόρες αλλά και ούτος η άλλως θα το έβαζες στο πτυελοδοχείο γιατί όσο να ναι είχε αρκετά λάθη .

  Δεν είναι λίγο βαρετό ρε Νίκο να κάτσεις να ξαναδιαβάσεις το κείμενο που έχεις γράψει;;;(ειδικά όταν είναι μεγάλο :P ) και στο κάτω δεν θα το βγάλουμε στα κανάλια !Ένα Bog είναι. Εντάξει δεν λέω να έχει προσεγμένη ορθογραφία αλλά εντάξει .Δεν θα πεθάνουμε κιόλας για 2-3 λαθάκια !!!

  Επειδή γράφω με αυτόν τον έντονο τρόπο και δεν πιστεύω δεν σημαίνει ότι μου την σπάτε η δεν ξέρω εγώ τι. Απλώς
  έτσι το βλέπω εγώ. Όπως και εσείς το βλέπεται διαφορετικά.

  Μπορείτε να μου πείτε με πιο σκεπτικό πιστεύεται στην ύπαρξη ανώτερης δύναμης (απλώς θέλω να δω και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης γιατί από μικρός είχα τις αμφιβολίες μου και πάνε και 4 χρόνια που το έβγαλα τελείως από το μυαλό μου ότι υπάρχει θεός)

  Θέλω να μου απαντήσεις και σε αυτό Διαγόρα. Σε ένα άλλο site είχες γράψει ότι τα βραβεία νόμπελ είναι του Σατανά επειδή κάποιοι άθεοι βραβεύτηκαν με νόμπελ. Έλεος ρε παιδάκι μου .Μα οι άθεοι που έχουν βραβευτεί με νόμπελ είναι λιγότεροι από αυτούς που πιστεύουν σε κάποια θρησκεία (συνήθως στον χριστιανισμό επειδή είναι οι περισσότεροι (η όλοι δεν ξέρω τώρα) από τον σκατό αναπτυγμένο δυτικό μας κόσμο)

  (Τι σημαίνει πανάκεια;;;)Το ξέρω είμαι λίγο έλεος με την ελληνική γλωσσά διότι μου την σπάει να κάθομαι να διαβάζω φιλολογικά μαθήματα όπως αρχαία,ιστορία κλπ.

 58. @Γιάννης Μηλιώνης

  Στην ερώτηση «με ποιό σκεπτικό πιστεύετε στην ύπαρξη ανώτερης δύναμης» ίσως να σου απαντήσει ο Θου Βου, γιατί αυτός είναι ο μόνος από όλους όσους συχνάζουν εδώ που πιστεύει σε κάτι. Όλοι οι υπόλοιποι, είμαστε από άθεοι έως… πολύ άθεοι. =:-) Αν θες να συλλέξεις μπόλικες γνώμες για το ερώτημά σου, μπορείς να πας στο τέλος της σελίδας Συνδεσμολόγιο όπου θα βρεις μία ενότητα που ονομάζεται «Το ιλαρό συναπάντημα», και εκεί θα βρείς σύνδεσμους προς μερικά ιστολόγια στα οποία το ερώτημά σου ίσως να πιάσει περισσότερο τόπο.

  Το ότι τα βραβεία Νόμπελ είναι του σατανά το είχα γράψει εδώ: atheoi.ORG – Αθεϊσμός και φιλοσοφία μέσω των βραβείων Νόμπελ. Παρότι μου ζητάς να σου απαντήσω, δεν βλέπω να διατυπώνεις κάποιο ερώτημα, οπότε ας απαντήσω σε μερικές ερωτήσεις που μπορώ να μαντέψω: 1. Όταν το έγραφα εκείνο, αστειευόμουν. 2. Οι θεούσιοι δεν τα έχουν καθόλου σε υπόληψη τα βραβεία. (Διάβασε αυτό το σχόλιο, και αν θες, τη συζήτηση που ακολούθησε.) 3. Βραβεία Νόμπελ έχουν πάρει αρκετοί άθεοι ώστε να μου δίνεται η εντύπωση ότι ανάμεσα σε βραβευθέντες με δηλωμένη θέση περί θρησκείας το ποσοστό των άθεων φαίνεται να είναι μεγαλύτερο απ’ότι το ποσοστό άθεων στον γενικό πληθυσμό. Για τις ανάγκες του σαρκαστικού μου σχολίου όμως, θα αρκούσε να έχει βραβευτεί έστω και ένας, γιατί η πράξη της βράβευσης ενός δηλωμένου άθεου δείχνει διαχωρισμό ανάμεσα στα Βραβεία Νόμπελ και τη θρησκεία, αλλά όπως είπε ο Ιησούς ο Ναζωραίος, (Κατά Ματθαίον, 12:30) «ὁ μὴ ὢν μετ᾿ ἐμοῦ κατ᾿ ἐμοῦ ἐστι», δηλαδή «Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου».

  Όσο για τη λέξη Πανάκεια, αντιγράφω από το λεξικό Τεγόπουλου Φυτράκη:

  Πανάκεια [<αρχ. πανάκεια < πανακής < παν + /άκος (= θεραπεία)] (η) ουσ. υποθετικό φάρμακο που θεραπεύει κάθε αρρώστια | (μτφ.) θεραπευτικό μέσο για κάθε νοσηρή κατάσταση (πολιτική, κοινωνική κτλ.)

 59. Από ότι κατάλαβα δεν νομίζω ότι το έλεγε κυριολεκτικά ο Νίκος… :P
  Είπαμε δεν είμαι τόσο σκράπας στην ελληνική γλωσσά :-)

  Α Καλά…
  Με αυτό που είχα δει εγώ νόμιζα ρε μαλακά ότι είσαι θεούσα xD
  Ε μα και εσύ έλεος
  Δεν τα »λένε» αυτά έτσι απότομα…όταν το είχα διαβάσει κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό…
  Είχα προσπαθήσει να γράψω και εγώ σε εκείνο το site αλλά το κάλο laptop είναι από την δουλεία του πατερά μου και τρώει κολλήματα το internet …
  Εγώ πάντως σε εκείνο το site θα είχα κατεβάσει τα καντήλια της ζωής μου xD (αν θυμάμαι καλά το περιεχόμενο του)

  Και με την εικόνα του Χριστού που έχεις και στο site σου με μπέρδεψε κιόλας.

  Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον σατιρίστηκα δεν την είχες βάλει;!

 60. Νίκος said

  ελληνική γλωσσά, ρε μαλακά, του πατερά μου…
  Στό Παρίσι αγόρασες τον ορθογράφο ; – )

 61. Δεν είναι κανονικός ορθογράφος .Απλως γράφω το κείμενο μου στο Microsoft word και μετα με cut και paste το μεταφέρω εδώ.
  Κοίτα τουλάχιστον τα κείμενά μου δεν έχουν το ίδιο χάλι με το πρώτο οπότε δεν μπορείτε να πείτε…κάτι είναι και αυτό!!!:P
  (Και εσύ δεν πας πίσω.Το «Στο» δεν θέλει τόνο. :P )

  (Αυτό το κείμενο το γράφω χωρίς την παραπάνω διαδικασία :-) )

  Sorry Νίκο αλλά δεν σε πιάνω .Το Παρίσι που κολάει ;;;

  Ερώτηση : Σε ποιό Blog (γιατί είναι και πολλά) συχνάζεται;
  (Που να έχει σχέση με θέματα θρησκείας μια και είμαστε όλοι Άθεοι (Σχεδόν)(Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι τέλειοι. :P ) )

 62. Μου είχε διαφύγει.
  Buzzed. :>

 63. […] This post was mentioned on Twitter by Glavkos Xaon, Glavkos Xaon. Glavkos Xaon said: Ανέκδοτο για φιλελεύθερους: http://t.co/KRiLImU […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: