Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ντάγκλας Άνταμς – Τελευταία ευκαιρία για να δούμε

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/08/04

Στις διακοπές μου όπως και πέρυσι άκουσα πάμπολλα audiobooks. Ένα από αυτά ήταν το «Last Chance to See» των Douglas Adams και Mark Carwardine, (Amazon: audiobook, paperback) ο τίτλος του οποίου φαντάζομαι πως στα Ελληνικά θα μεταφραζόταν ως «Τελευταία ευκαιρία για να δούμε».

Πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, πολύ γέλιο, αλλά και αρκετός σοβαρός προβληματισμός. Θα μεταφέρω εδώ την παράγραφο που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, σχετικά με το εξαιρετικά ατυχές έθιμο που έχουν οι νεαροί άνδρες στην Υεμένη να φοράνε στη ζώνη τους ένα μαχαίρι με λαβή από κέρατο ρινόκερου. Θεωρείται, βλέπετε, σύμβολο του ανδρισμού τους. Αυτό το έθιμο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την λαθροθηρία αυτού του ζώου που βρίσκεται στο κατώφλι της εξαφάνισης. Αφού τα εξηγεί όλα αυτά λοιπόν, ο Ντάγκλας Άνταμς λέει το εξής πολύ ωραίο:

Πως να [τους] πείσεις ότι ένα μαχαίρι με λαβή από κέρατο ρινόκερου δεν είναι σύμβολο του ανδρισμού σου παρά ένδειξη ότι έχεις ανάγκη για ένα τέτοιο σύμβολο;

Το πρωτότυπο: «How do you persuade [them] that a rhino horn dagger is not a symbol of your manhood but a signal of the fact that you need such a symbol?»

Βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στο πρόβλημα των ειδών που οδεύουν προς εξαφάνιση, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως συζητάγαμε τις προάλλες.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

5 Σχόλια to “Ντάγκλας Άνταμς – Τελευταία ευκαιρία για να δούμε”

  1. Υπάρχει μια καταπληκτική ομιλία του Adams για αυτό το βιβλίο εδώ.
    Είναι σχεδόν μιάμιση ώρα, αλλά αξίζει, έχει πολύ γέλιο και, κυρίως, βάθος!

  2. Pioneer, σε ευχαριστώ πολύ για το link. Σε ολόκληρη αυτή την ομιλία ο Douglas Adams δεν αναφέρει το όνομα του βιβλίου για το οποίο μιλάει, ίσως επειδή ήταν ένας πολύ σεμνός άνθρωπος, αλλά πρόκειται ακριβώς για το «Last Chance to See.» Αυτό που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον σε αυτή την ομιλία είναι ότι λέει αρκετά πράγματα που δεν ειπώθηκαν στο βιβλίο.

    Πολύ μου άρεσε επίσης η εναλλακτική ερμηνεία που έδωσε ένας από το ακροατήριο για το τι σημαίνουν τα αρχικά SUV: Selfish Useless Vechicle.

  3. Misha said

    Διαγόρα ,δεν κάνεις καμμιά «μαμουνιά» να το ανεβάσεις το βιβλίο;
    δε θα σε μαρτυρήσουμε :Ρ

  4. espectador said

    Ειναι ασχετο με το θεμα σας αυτο που γραψω και ζητω συγγνωμη. Σημερα στο site των ΝΕΩΝ καποιος svradelis@dolnet.gr (γραφω κατ ευθειαν το e-mail του) γραφει ενα ρεπορταζ για το εγκλημα της Σαντορινης. Και μεσα στο κειμενο του αναφερει οτι το ζευγαρι αυτο (ο δολοφονος και το θυμα του δηλ. ) ειχαν παντρευτει με ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ( τα κεφαλαια δικα μου) πριν απο ενα χρονο. Υπονοει αραγε κατι? Αν παντρευονταν με θρησκευτικο γαμο θα το ανεφερε? Του εστειλα mail αλλα δεν ελπιζω σε απαντηση. Σας ζητω συγγνωμη και παλι.

  5. Διαγόρα,
    παρακαλώ.

    Misha,
    ξεκίνα από εδώ, με εναν torrent client θα το εχεις λίαν συντόμως (αν τα παραπάνω σου είναι κινέζικα, ευχαρίστως να στα διευκρινίσω). Έτσι κι αλλιώς, το amazon το αναφέρει ως εξαντλημένο.

    Καλά που υπάρχουν και τα audiobooks, έβγαλα πολλές σκοπιές και ταξίδια έτσι…

Σχολιάστε