Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Στο σούπερ μάρκετ

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/08/01

Πήγα σήμερα στο σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» της συνοικίας όπου μένω για να κάνω τα ψώνια μου. Στην ουρά για το ταμείο αμέσως μετά από εμένα ήταν ένας κύριος με ένα καρότσι, και μέσα στο καρότσι εκτός από τα ψώνια είχε και ένα συμπαθέστατο αγοράκι, περίπου δυόμιση ετών. Τίποτα περίεργο μέχρι εδώ. Αφότου είχα πληρώσει και ενώ έβαζα τα ψώνια μου στις σακούλες, ο κύριος άρχισε ν’αδειάζει τα περιεχόμενα του καροτσιού του στον πάγκο του ταμείου, και παρατήρησα πως είχε δώσει την κάρτα του Βασιλόπουλου στον γιό του, για να τη δώσει εκείνος στην ταμία. «Καλή ιδέα», σκέφτηκα, να βάζεις το παιδί να συμμετάσχει, έστω και ελάχιστα, στην όλη διαδικασία αντί να παραμένει παθητικός παρατηρητής. Τίποτα περίεργο μέχρι εδώ. Σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία ο (μόλις ενός μηνός τώρα) δικός μου γιός θα πρέπει να είναι ικανός να πληρώσει, να πάρει την απόδειξη και τα ρέστα, και το καλό που του θέλω το ποσό της απόδειξης συν τα ρέστα να ισούται με το ποσό που του έδωσα. Μαθήματα βασικών ικανοτήτων επιβίβωσης στην καπιταλιστική κοινωνία όπου ζούμε.

Βγαίνοντας από το σούπερ μάρκετ παρατήρησα το SUV που κάποιος απαίσιος καραμπαστουνόβλαχος είχε παρκάρει με προκλητικά αντικανονικό τρόπο κατά το ήμισυ στο δρόμο και κατά το άλλο ήμισυ στο πεζοδρόμιο.Η θέση του εμπόδιζε μεν αλλά δεν απέκλειε τη διέλευση των πεζών, όμως ο τεράστιος όγκος του και η προσβλητικά στραβή τοποθέτησή του έκανε την καταπάτηση του πεζοδρομίου επιδεικτική. Από όσο μακριά και να το κοίταζες, ήταν στα μούτρα σου. Δεν μπορούσες να το κοιτάξεις και να μη φανταστείς τον τσοπαναραίο να λέει «έχω SUV και το παρκάρω όπως θέλω» και «τι φωνάζετε ρε, έτσι μ’αρέσει!»

Αφότου τακτοποίησα τα ψώνια στη μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας έπιασα τη φωτογραφική μηχανή και τράβηξα δυό πόζες για να αποθανατίσω το μέγεθος της καφρίλας του μεγαλοτσιφλικά, και τις παραθέτω. Για όποιον τυχόν δεν διακρίνει, (αλλά και για τις μηχανές αναζήτησης, που θα εκτιμούσαν, είμαι σίγουρος, την πληροφορία σε μορφή κειμένου,) ο αριθμός της πινακίδας κυκλοφορίας είναι ΝΖΝ 7828.

Καθώς φωτογράφιζα, πέρασε δίπλα μου ο κύριος με το καρότσι και το γιόκα του, κατευθυνόμενος προς το SUV. Επρόκειτο για τον κάτοχο. Προφανώς, τα μαθήματα που δίνει σήμερα στο γιόκα του ο νεοσκατέλληνας συμπεριλαμβάνουν και πρακτικά ζητήματα όπως τρόπους γρήγορης εύρεσης θέσης στάθμευσης, (παρ’οτι το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ διαθέτει άπλετο υπόγειο χώρο στάθμευσης, «opos ameriki»,) βασικά μαθηματικά όπως την εύρεση του συντελεστή πολλαπλασιασμού της βαρύτητας του «εγώ» σου όταν οδηγείς SUV, ηθικά διδάγματα, όπως ακριβώς πόσο σεβασμό αξίζουν οι πεζοί, και αρχές πολιτικής επιστήμης σχετικά με το πόση ακριβώς σημασία έχουν οι νόμοι του κράτους.

Καθώς απομακρυνόμουν τον κοίταξα κάπως επίμονα, οπότε κι εκείνος αισθάνθηκε την ανάγκη να πει κάτι. Είπε: «το πουλάω, αν ενδιαφέρεσαι». Εγώ δεν απάντησα, παρά κούνησα ελαφρά το κεφάλι μου και συνέχισα να τον κοιτάω, κι εκείνος νόμισε πως μάλλον δεν είχα ακούσει, οπότε επανέλαβε την προσφορά του: «αν σε ενδιαφέρει, το πουλάω». Τι ήθελε να πει ο ποιητής; μήπως ήθελε να με χλευάσει, επειδή εγώ, οδηγώντας μηχανή, προφανώς δεν είχα την οικονομική ευχέρεια να αγοράσω ένα SUV; μήπως ότι το SUV είναι προφανώς το υπέρτατο αντικείμενο πόθου, και δεν μπορεί παρά να επιθυμώ κι εγώ να αποκτήσω ένα; ή μήπως αυτό ήταν απλά το πρώτο πράγμα που κατέβηκε στο μυαλό του χωρίς να το πολυσκεφτεί; Ακόμα και το τελευταίο να ισχύει, νομίζω πως το πρώτο πράγμα που κατεβαίνει στο μυαλό μας χωρίς να το πολυσκεφτούμε πολύ συχνά αναδεικνύει τις ενδόμυχες διαδικασίες του νού μας, το modus operandi μας. Α, ρε θλιβερέ, κομπλεξικέ, τιποτένιε σκατόμυαλε!

Θεωρώ σχεδόν βέβαιο πως τα χρήματα με τα οποία αγόρασες αυτό το πανάκριβο σύμβολο της ανεπάρκειας του ανδρισμού σου δεν τα έβγαλες «με το ευαγγέλιο στο χέρι», αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω, και γι’ αυτό επιλέγω να μην συσχετίσω άμεσα την κατοχή του με έγκλημα. Όταν όμως έρχεσαι και το παρκάρεις έτσι στα μούτρα μου, φίλτατε, τότε μου δίνεις μία καλή ιδέα των μεθόδων σου, και θα πρέπει να περιμένεις τις ανάλογες συνέπειες. Από αύριο θα αρχίσω να κυκλοφορώ με ένα τέτοιο στην τσέπη μου:

Το βλέπω σαν κοινωνικό έργο: νομίζω πως μία χρήση αυτού του εργαλείου στις φανταχτερές λιμουζίνες διαφόρων (κονσέρβες, έτσι κι αλλιώς) θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

23 Σχόλια προς “Στο σούπερ μάρκετ”

 1. Λοιπόν που λες Διαγόρα,

  στη Γαλλία, και πιο ειδικά στο Παρίσι, υπήρξε (κι ενδεχομένως υπάρχει ακόμα) ένα κίνημα το οποίο αντιπαθούσε τα SUV, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους. Για να εκφράσουν λοιπόν την αγανάκτησή τους, οι μετέχοντες σε αυτό το κίνημα, πηγαίνανε και ξεφουσκώνανε τα λάστιχα των SUV. Το έξυπνο της κίνησης, ήταν πως δεν μπορούσε κανείς να τους κάνει μήνυση για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

  Δεν ξέρω για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, θα σου πω όμως την πραγματική ιστορία που συνέβη σε ένα φίλο. Ο οποίος έχει την ατυχία να μένει σε υπόγειο. Τα παράθυρά του, βλέπουν σε ένα στενό το οποίο πλήττεται από το… parking. Κάποια στιγμή, αρχίσανε να παρκάρουν ακριβώς έξω από το παράθυρό του, καβάλα στο πεζοδρόμιο. Σχεδόν μπαίνανε μέσα στο σπίτι του. Ο φίλος τα δοκίμασε όλα. Επιγραφές «μην παρκάρετε», σημειώματα στα τζάμια των αυτοκινήτων, εικαστικές παρεμβάσεις (τοποθέτησε μια καρέκλα πάνω σε κάποιο αμάξι)… Τίποτα.

  Του είπα να δοκιμάσει την παριζιάνικη μέθοδο και, όντως, μια μέρα ξεφούσκωσε το πίσω λάστιχο αυτού που είχε παρκάρει μέσα στο παράθυρό του.

  Δεν ξαναπάρκαρε κανείς.

 2. Αγαπητέ Κρείτωνα,

  Έχω ξανακούσει γι’αυτή την ιστορία στη Γαλλία, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να παρέχει κάποια αξιόπιστη αναφορά σε στοιχεία σχετικά με την ύπαρξή τους, τη δράση τους, και το ακριβές νομικό πλαίσιο που επέτρεψε τη λειτουργία τους. Όπως και να’χει το θέμα, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε πως τα Ελληνικά δικαστήρια θα το έβλεπαν το θέμα όπως τα Γαλλικά. Κάποια συμβουλή από δικηγόρο ή νομικό θα ήταν χρήσιμη.

  Εικάζω πως αν τα Ελληνικά δικαστήρια έκριναν το ξεφούσκωμα των ελαστικών ως φθορά ιδιοκτησίας, ενδεχομένως η χρηματική ποινή να είναι τόσο χαμηλή, που μία οργάνωση η οποία θα αναλάμβανε το ξεφούσκωμα συστηματικά θα μπορούσε ίσως να καλύψει τις όποιες καταδίκες από τα αποθεματικά της. Εικάζω επίσης πως ελάχιστοι Κάφελλοι θα τραβούσαν το ζήτημα στα δικαστήρια, αν η εν λόγω υποθετική οργάνωση είχε τη συνήθεια να φωτογραφίζει τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα πριν και μετά το ξεφούσκωμα.

  Έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα εγώ προσωπικά δεν προτιμώ το ξεφούσκωμα των ελαστικών γιατί χρειάζεται κάποιο χρόνο παραμονής στον τόπο του εγκλήματος, (πρέπει να κρατάς τη βαλβίδα ανοικτή για όσο χρόνο χρειαστεί να ξεφουσκώσει το λάστιχο,) και πρέπει μάλιστα να είσαι σκυφτός ενώ το κάνεις, στάση ιδιαίτερα επισφαλής σε περίπτωση που εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης. Αυτό θα άλλαζε αν υπήρχε μία οργάνωση μέσω της οποίας να μπορώ να δράσω «παριζιάνικα».

 3. Μουσική υπόκρουση:

  Πασχάλης Τερζής «Δικαίωμα μου» (είναι ασορτί και με τις Σαλονικιώτικες πινακίδες).

  Δεν του έλεγες «Αλλάζω τον κουβά σου με αυτήν την μηχανάρα, να βλέπαμε τι θα σου πει ο κομπλεξικός με το μέγεθος του πέους του; :-D

  Τεσπα, φοβάμαι ότι η μόνη λύση είναι η λοβοτομή.

  Με γειά το μαύρισμα!

 4. Iokaste said

  Μαύροι Πάνθηρες (έτσι δεν λέγονται;)! Εντάξει δεν ξεφουσκώνουν λάστιχα αλλά κάτι κάνουν. Το σκεφτόμουν κι εγώ, τώρα που θα γυρίσω Ελλάδα και θα συγχίζομαι καθημερινά φαντάζομαι από κάτι τέτοια, να κάνω κάτι σ’όποιον μ’ενοχλεί με τέτοιους τρόπους. Γιατιιιιί; Μόνο αυτοί θα ενοχλούν; Θα τους ενοχλήσω κι εγώ…

  Αν και ειδικά για το παρκάρισμα σε μερικά σημεία είναι όντως αδύνατον να βρεις σοβαρό παρκινγκ. Βέβαια άμα θέλουμε και 5 αυτοκίνητα ο καθένας και φυσικά να μην πηγαίνουμε ούτε 2 μέτρα χωρίς αμάξι τι περιμένουμε.. Στην Ουαλία τα αποφεύγουν αυτά, όχι τόσο για το πάρκινγκ, δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα, κυρίως για οικολογικούς λόγους, στην δουλειά πχ. προσπαθούν να χρησιμοποιούν 3-4 άτομα ένα αμάξι, ή ποδήλατα (τα λεοφορεία δεν τους αρέσουν λέει γιατί δεν είναι στην ώρα τους – μιλάμε τώρα για 2-5 λεπτά καθυστέρηση και σπάνια, όταν μου το είπαν γέλαγα 2 ώρες…)

  Καλή ιδέα η λοβοτομή. Ζηλεύω για το μαύρισμα.. Εδώ κλασσικά: βρεχει :(

 5. An-Lu said

  Προτιμώ το ξεφούσκωμα των λαστίχων από το γδάρσιμο…άλλωστε υπάρχουν και τα κλειδιά γι αυτή τη δουλειά ;-)

 6. SimonSays said

  Ρίξε εδώ μια ματιά σε συζήτηση φόρουμ σε κάποιο άλλο αγγλόφωνο site: http://www.generalanytopic.com/forum/archive/index.php?t-74852.html

  Α, και απ’ότι βλέπω η συμμορία του παρισιού δρούσε επίσης στις Βρυξέλλες: http://www.brusselsjournal.com/node/1073

 7. Αγαπητέ Διαγόρα καμιά φορά όταν τα πιο προφανή και βασικά καταλήγουν να χρειάζονται αναρχική δράση και ατομική επανάσταση (έστω βγαίνοντας κάποιος από τα ρούχα του) τότε τα πράγματα τείνουν να τεθούν εκτός ελέγχου.

  Τα φαινόμενα αυτά, βέβαια, δεν είναι ατομικά αλλά κοινωνικά. Εξάλλου η συμβολική αξία ενός SUV είναι η εξουσία του χρήματος επί κάθε τι άλλου.

 8. RooF said

  http://www.streetpanthers.gr/

  Δες σε αυτη τη σελιδα! :)

 9. argosholos said

  Απ’ότι βλέπω είσαι στη γειτονιά μου (Λ. Ειρήνης)! Στο σημείο του παρκαρίσματος υπάρχει ράμπα και όχι κράσπεδο. Προφανώς ο δήμος πλήρωσε κάποια χρήματα να φτιάξει τη ράμπα, ώστε να εξυπηρετούνται αυτοί που χρησιμοποιούν αναπηρ καρέκλα, αλλά και τα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ. Έτσι εξυπηρετήθηκε και το τζιπ!!!
  Πάντως, οι παραπάνω προτάσεις πρέπει να επεκταθούν και για τις μοτο, που επίσης παρκάρουν σε σημεία που εμποδίζουν ΑΜΕΑ, ενώ με ελάχιστο κόπο μπορούν να βρουν θέση λίγο παραπέρα. Το πόσο εμποδίζει κάτι είναι ανεξάρτητο από το κόστος αγοράς του!!!
  Από κει και πέρα, το τζιποειδές φαίνεται φτηνουλιάρικο κορεάτικο (σανγ γιογκ ή κατι τέτοιο), που το πήρε με άπειρες δόσεις, ώστε να τονώσει τον αντρισμό του βλέποντας τους άλλους οδηγούς από ψηλά. Και φυσικά πανταχού παρών ο τσαμπουκάς των νεοελλήνων! Τσου ρε λάκη, που λεν και στη Σολονίκη…

 10. argosholos said

  Α και κάτι άλλο και σόρι για τη κατάχρηση χώρου για ένα μάλλον σχετικό θέμα: ΘΑΝΑΤΟΣ σε αυτούς που δεν έχουν συνηθίσει ακόμη να ζουν χωρίς ουρά από τότε που κατέβηκαν από τα δέντρα και αφήνουν μόνιμα τους κοτσαδόρους στα αυτοκίνητά τους! Έχετε δοκιμάσει να περάσετε βιαστικά μεταξύ δύο ΙΧ και να χτυπήσετε στο καλάμι; Ο χειρότερος πόνος (ρωτήστε και τους ποδοσφαιριστές) και το αίμα δεν λέει να σταματήσει..Μάλιστα οι αυστραλοπίθηκοι έχουν και αιτιολογία: για να μη τους πλησιάζουν οι άλλοι οδηγοί κατά το παρκάρισμα!

 11. Εγώ, παρκάρω πάντα με το αυτί! :-D

  Ρούφε, σου χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη για το σύνδεσμο. Στον ουρανό τους γύρευα και στη γη τους βρήκα! Με το που θα γυρίσω απ’ τις διακοπές μου θα τρέξω να πάρω έντυπα!

 12. όταν-αμήν και πότε- φτάσει η βενζίνη στα 3 ευρώτο λίτρο θα βρεί κάποια ανακούφιση το ,πάλαι ποτέ, κλεινόν άστυ.
  ως τοτε μη περιμένετε πολλά πράγματα καθώς τα αυτοκίνητα διαρκώς αυξάνουν και οι έλληνες παραμένουμε με επιμονή donkeys σε όλα τα επίπεδα (home,pro,street etc)

 13. espectador said

  Με συγχωρειτε που «μπαινω» ετσι στο blog σας, αλλα ο συνεχης συσχετισμος που κανετε με τον ογκο-μηκος του αυτοκινητου και του πεους του ιδιοκτητη, με κανει να νοιωθω σαν γαιδαρος στο λειβαδι μια που κατεχω ενα skoda fabia.

 14. AMANTA said

  Θου Βου, η τοποθέτησή σου μου θυμίζει αριστεριστές της γενιάς μου, που έλεγαν ότι αν εξαθλιωθεί ο λαός τότε μόνο θα επαναστατήσει. Πιστεύω οτι οταν η αυτοκινητάρα είναι φετίχ, θα χρεωθούν ως τα μπούνια αλλά θα το κυκλοφορούν.

 15. RooF said

  Χαιρομαι που ο σύνδεσμος που παρέθεσα σου είναι χρήσιμος Αόρατη Μελάνη. Άντε να γίνουμε περισσότεροι.

  Πάντως δεν έχει να κάνει με το αν είναι SUV ή ότι άλλο. Αν είσαι υπάνθρωπος θα είσαι ότι και να οδηγείς. Άραγε είμαι ο μόνος που έχει δει παρκάρισμα a la ταρζαν από οδηγό Smart?

  Είναι υπάνθρωποι (όλοι) όσοι οδηγούν Smart? Όχι.

  Είναι υπάνθρωποι (όλοι) όσοι οδηγούν SUV? Πάλι όχι.

  Αλλού είναι το πρόβλημα και η πηγή του βρίσκεται μέσα στην οικογένεια που μεγαλώνουν όλοι αυτοί…

 16. stardust30 said

  Δυστυχώς σε αυτό το κράτος το μόνο που δουλεύει είναι η πρωτοβουλίες των πολιτών.
  Φυσικά αν το συζητήσεις με κανένα βουλευτή θα αρνηθεί να πάρει θέση (σίγουρα θα’χει κι αυτός ένα). Αυτό που μ’αρέσει σε αυτόν τον μπαγλαμά είναι (αν εννοούσε αυτό που έλεγε) πως θέλει να το ξεφορτωθεί – ενώ είναι καινούργιο και δεύτερον γιατί να αγοράσει κάποιος ένα φορτηγό(σε όγκο) που δεν μπορεί να το παρκάρει σχεδόν πουθενά; Και αν μπορεί αυτός ο βλαξ με το τέρας του ας το περάσει απ’ τα στενά που έχει στις διάφορες συνοικίες της θεσσαλονίκης..
  Αλλά έτσι είναι.. Πρέπει να παρκάρει στα μπουζούκια πρώτη μούρη (άσχετα αν αυτά τα αυτοκίνητα υποτίθεται πως είναι για το βουνό).

  @ Roof
  Είναι υπάνθρωποι το 90% των οδηγών SUV και 10% αυτοί που οδηγούν Smart (πέτυχα χθες έναν στη λεωφόρο Νίκης με smart που είχε ένταση στα ηχεία ίση με ένα club).

  @ Θου βου

  Έτσι και φτάσει η βενζίνη στα επίπεδα που λες τότε θα ψοφήσουμε από την πείνα.. Τα καύσιμα είναι η πρώτη ύλη για όλη τη βιομηχανία καθώς και για τις μετακινήσεις των προϊόντων..

  Η μόνη -σωστή λύση- είναι η φορολόγηση ανάλογα με όγκο/κυβισμό.

 17. τα καυσιμα μαζί με την βιομηχανοποιημένη γεωργια και κτηνοτροφία είναι και τα αίτια για την καταστροφή του πλανητη.
  ας συνεχισουμε λοιπόν την συλλογική,ευφορική ελεύθερη πτώση μας.

 18. […] Στο σούπερ μάρκετΣτις 6 του μήνα: να μην ξεχνιόμαστε…Γνωμικό […]

 19. derevirn said

  http://www.scaryideas.com/pictures/4714.jpg

  Μιλάει για hummer βέβαια, αλλά η λογική είναι ίδια…

 20. Καλό!

  Σε παρόμοιες γραμμές κινείται και αυτό, αναφερόμενο στην παράμετρο του «γρήγορου» αντί για του «μεγάλου» αυτοκινήτου:
  ΓΡήΓΟΡΟ ΑΜάΞΙ, ΜΙΚΡό ΤΣΟΥΤΣΟύΝΙ

 21. Τι να πω που πριν λίγο, στην πολυκατοικία που έχω το γραφείο μου βρέθηκε παρκαρισμένο ένα όχημα στο ιδιωτικό παρκιν της ιδιοκτήτριας του πρώτου ορόφου; Έρχεται ευγενέστατη να με ρωτήσει αν ήταν κάποιος πελάτης μου και αφού απάντησα ατνητικά πιάσαμε την κουβέντα. Περιμέναμε γύρω στο δεκάλεπτο όπου και βλέπουμε έναν παπά με τσάντα στο χέρι. «Πετάχτηκα για ψώνια…» απαντώ «και ήταν ανάγκη να χρησιμοποιήσετε των ιδωτικό χωρο άλλου;» και η δική του απάντηση γεμάτη αναίδεια «και τι θες, να σε πληρώσω για το πάρκιν;» Να πω τίποτα για τους παπάδες πρωί πρωί που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν επειδή και μόνο φοράνε ράσα;

 22. Είδες; οποισδήποτε άλλος αναλόγως του ποιόντος του θα το έπαιρνε το θέμα ηθικά, ή χωροταξικά, ή τσαμπουκαλίδικα, ο παπάς όμως το πήρε το θέμα… χρηματικά! Σου λέει κάτι για το ποιόν των παπάδων!

 23. Κυριάκος said

  Νομίζω πως νόμιμο είναι να αλοίφεις βαζελίνη στους πλευρικούς καθρέφτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: