Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Αρχέλων

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/07/28

Κάποιο καλοκαίρι στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχα πάει για διακοπές στην Κρήτη. Παρ’οτι η υπερβολικά «αξιοποιημένη» (εδώ ξερνάμε) βόρεια ακτή δεν είχε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα και την παρέα μου, μείναμε για λίγες μέρες λίγο έξω από στο Ηράκλειο, κοντά στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (Αρχέλων, http://www.archelon.gr) όπου εργαζόταν τότε ένας γνωστός μου, για να γνωρίσουμε καλύτερα την οργάνωση και να δούμε από κοντά το έργο τους.

Γνωρίσαμε τους εθελοντές της οργάνωσης, οι οποίοι είναι αποκλειστικά νέοι και νέες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, προφανώς επειδή τα ελληνόπουλα έχουν πιό σημαντικά πράγματα να κάνουν απ’το να ασχολούνται με τον περιβαλλοντικό εθελοντισμό (βλέπε πρωϊνή φραπεδιά, τηλεόραση, αυνανισμό, τάβλι, κουτσομπολιό, επανάληψη όλων αυτών το απόγευμα, άλλη επανάληψη το βράδυ, κλπ.) Με την ιδιότητα των προσκεκλημένων παραστήκαμε στην πρωϊνή (μιλάμε για άγρια χαράματα) περίπολο στην παραλία για ανεύρεση φρέσκων φωλιών και μεταφορά τους, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, πιό μακρυά από το κύμα, έτσι ώστε να μην καταστραφούν από τις ορδές των λουόμενων που αρχίζουν να καταφθάνουν μετά από μερικές ώρες, με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες τους.

Αγγίξαμε αυγά χελώνας. Είναι μαλακά, έχουν από ένα βαθούλωμα, και μέσα από τον ημιδιαφανή φλοιό τους μπορείς να διακρίνεις τον κρόκο και μία φυσαλίδα αέρα. Όταν είναι φρέσκα, περιβάλλονται από ένα γλοιώδες υγρό. Μάθαμε πως ένα στα χίλια χελωνάκια που γεννιούνται γλιτώνει απ’όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν στους πρώτους μήνες της ζωής του και καταφέρνει να ενηλικωθεί, κι έτσι το κάθε ένα αυγό είναι πολύτιμο. Έίδαμε τα προστατευτικά σιδερένια πλαίσια που βάζουν οι εθελοντές για να σηματοδοτήσουν και να προστατεύσουν τις φωλιές για όσες μέρες κρατήσει η εκκόλαψη, μέχρι τη νύχτα που θα βγούν τα χελωνάκια και θα τρέξουν προς το στοιχείο τους, τη θάλασσα, ακολουθώντας το λαμπύρισμα που έρχεται από την επιφάνειά της. Είδαμε τα φωτιστικά του δήμου που είναι βαμμένα από τους ίδιους εθελοντές από τη μεριά της θάλασσας, έτσι ώστε να φωτίζουν μόνο προς τη στεριά, (όσο το δυνατόν,) και μάθαμε για την ενημέρωση που προσπαθεί να κάνει ο Σύλλογος προς τους ξενοδόχους έτσι ώστε να μειώσουν τη φωτορύπανση από τις εγκαταστάσεις τους, η οποία παραπλανεί τα νεογέννητα χελωνάκια και τα τραβάει προς τη στεριά, όπου βέβαια πεθαίνουν από αφυδάτωση και εξάντληση.

Μέσω του γνωστού μας βρήκαμε και Νοικιάσαμε δωμάτια σε αρκετά χαμηλή τιμή, σε ένα σχετικά πολυτελές συγκροτηματάκι το οποίο ήταν ήδη νοικιασμένο ολόκληρο από εταιρεία tour operator για όλη την τουριστική περίοδο, και του οποίου ο διαχειριστής, γνωρίζοντας πως υπήρχαν κάποια ελεύθερα δωμάτια, τα επανενοικίαζε φτηνά μέσω γνωστών για να βγάλει χαρτζιλίκι. Έτσι, έτυχε να έχουμε γείτονες τουρίστες από την Αγγλία που υπό διαφορετικές περιστάσεις δεν θα πλησιάζαμε, ούτε θα γνωρίζαμε.

Θυμάμαι λοιπόν εκείνη την οικογένεια Άγγλων, μέσου προς χαμηλού εισοδήματος, αντρόγυνο με δυό παιδιά επτά με δέκα χρονών, που είχαν αγοράσει φτηνιάρικο πακέτο διακοπές μία-δυό εβδομάδες στην ηλιόλουστη Ελλάδα, και περνάγανε όλο το χρόνο τους αποκλειστικά δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου. Ο μπαμπάς πρέπει να ήταν τύφλα στο μεθύσι απ’το πρωΐ, κι έτσι πέρα απ’το να συσταθεί δεν μας κούρασε με ούτε μία επιπλέον λέξη, η μαμά όμως είχε ελαφρώς ομιλιτική διάθεση, και έτσι γνωριστήκαμε. Της είπαμε πως συνδυάζαμε τις διακοπές μας με επίσκεψη στο Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. «Της ποιάς;» ρώτησε.

«Της θαλάσσιας χελώνας,» της απάντησα, «Καρέτα Καρέτα, γιου νόου;»

«Δηλαδή μου λέτε πως κάπου σε αυτό το νησί υπάρχουν θαλάσσιες χελώνες;» είπε, με πολύ μεγάλη έκπληξη.

«Όχι απλά κάπου, αλλά σχεδόν παντού. Υπάρχουν ακόμα και σε αυτή την παραλία», της είπα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της θάλασσας, διακόσια μέτρα πιό πέρα.

Τότε το πρόσωπό της πήρε μία έκφραση όχι μόνο έκπληξης, αλλά και θυμού, αναμεμειγμένου ίσως και με πίκρα.

«Και γιατί δεν το ξέρω εγώ αυτό;» ρώτησε, με αγανάκτηση. «Γιατί δεν μας το είπαν αυτό όταν επιλέγαμε την Κρήτη για διακοπές;»

Ήταν προφανές πως η γυναίκα είχε ξαφνικά αντιληφθεί ότι οι φτηνιάρηδες έμποροι τουρισμού που την είχαν στείλει στην Κρήτη της είχαν αποκρύψει κάποια επιπλέον αξία που υπήρχε κρυμμένη σε αυτό τον τόπο, και αν δεν είχαν βρεθεί κατά τύχη κάποιοι ιθαγενείς να την ενημερώσουν γι’αυτή την επιπλέον αξία, θα είχε πάει εντελώς χαμένη. Αναρωτήθηκα πόσοι άλλοι τουρίστες θα το έβλεπαν με τον ίδιο τρόπο το ζήτημα, δεδομένου ότι απ’όλα τα εκατομμύρια τουρίστες που πλακώνουν στην Κρήτη κάθε χρόνο, εκείνη ήταν η πρώτη και η μοναδική με την οποία αντάλλαξα κουβέντες. Αναρωτήθηκα γιατί δεν φαινόταν να γίνεται καμμία απολύτως προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτής της επιπλέον αξίας.

Δεν είχα τι να της απαντήσω, γιατί τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα ούτε στο δικό μου το μυαλό. Οι χελώνες, βλέπετε, δεν είναι σαν τα ζώα στο ζωολογικό κήπο, που πας και τα βλέπεις, και τα τραβάς φωτογραφίες: ο τουρισμός είναι αυτό ακριβώς απ’το οποίο κινδυνεύουν, και όσο λιγότερο τις δεις εσύ ο τουρίστας, τόσο το καλύτερο γι’αυτές. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε θα ήταν εγγλεζάκια να έρχονται με τα κουβαδάκια τους και να σκάβουν στις παραλίες της Κρήτης για να μαζέψουν αυγά χελώνας. Απ’την άλλη μεριά, οι εγκαταστάσεις του Αρχέλωνα στη Γλυφάδα προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι ενημερώνονται για το ζήτημα και συνεισφέρουν τον οβολό τους, βλέποντας μόνο ζωγραφιστές χελώνες. (Υπάρχουν και ζωντανές χελώνες εκεί βέβαια, αλλά είναι κρυμμένες, γιατί αναρρώνουν στις δεξαμενές του κέντρου διάσωσης και περίθαλψης.) Άρα, ίσως ο τουρισμός και η προστασία του περιβάλλοντος να μην είναι κατ’ανάγκη αλληλοεξαιρούμενες έννοιες.

Τελικά δηλαδή, η Αγγλίδα εκείνη αντιπροσωπεύει έναν άγνωστο, αλλά εικάζω πολύ υψηλό, αριθμό πιθανών τουριστών από την Ευρώπη, από τους οποίους θα βλέπαμε πολύ περισσότερους αν κάναμε μία ορθολογικότερη διαχείριση των περιβαλλοντικών μας πόρων. Βέβαια, καθώς το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως μία αναγκαστική απώλεια στο βωμό του τουρισμού, αντί για μία πηγή τουρισμού, οδεύουμε προς μία κατάσταση στην οποία το περιβάλλον κάποια στιγμή θα υποκύψει πλήρως κάτω από το αβάσταχτο βάρος του –λάθους είδους– τουρισμού, και τότε θα είναι πλέον πολύ αργά για να αλλάξουμε γνώμη.

Στον ιστότοπο του Αρχέλων διαβάζω πως τα τελευταία χρόνια «εντύπωση έχει προκαλέσει η αισθητή μείωση φωλιών στην Κρήτη.»

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Νέα άρθρα σε αυτό το ιστολόγιο
Νέα σχόλια σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο νέα σχόλια σε αυτό το άρθρο

4 Σχόλια προς “Αρχέλων”

 1. Αγαπητέ Διαγόρα, πραγματικά εκπλήσσομαι αν επιβιώνουν ακόμη θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια πλευρά της Κρήτης αφού μέχρι και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Τα πράγματα, βέβαια, είναι πολύ χειρότερα από ότι περιγράφεις. Αν θέλεις δες την τρέχουσα εικόνα της Βόρειας Κρήτης από τον busy bee ο οποίος αναφέρεται συνεχώς σε παρόμοια προβλήματα και θα έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της θαλάσσιας χελώνας.

 2. SimonSays said

  Στη Ζάκυνθο που είχα επισκεφτεί πέφτει ένα σχετικό promotion γύρω από τις καρέτα καρέτα πάντως. Καμμία σχέση όμως με πχ με αυτό που υπάρχει στη Χαβάη. Μέχρι και τον εξοπλισμό snorkel νοικιάζουν ώστε να πάει ο κόσμος να τις δει από κοντά. Οι παραλίες όπου συχνάζουν είναι μέρος των τουριστικών οδηγών, στο νησί Oahu (της πρωτεύουσας Honolulu) υπάρχει κέντρο παρόμοιο με το αρχέλων αλλά δίπλα στην παραλία όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει μαζί τους. Και οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι παρά ένα από τα πολλά φυσικά φαινόμενα που προσελκύουν τους επισκέπτες στα νησιά κάθε χρόνο.

  Πάντα όμως με προσοχή και αγάπη για το περιβάλλον όλα αυτά. Πουθενά στις ΗΠΑ δεν υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη φύση από τη Χαβάη και όμως είναι από τους κορυφαίους -και ακριβότερους- προορισμούς τουρισμού.

 3. manos said

  Ετσι έχουν τα πράγματα!!
  Θα επανέλθω!!
  Γειά χαρά!

 4. olimpiodoros said

  Το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: