Γνωμικό #52
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/07/13
«Πίστη (η) ουσ. Το να αποδέχεσαι άνευ αποδείξεων τα λεγόμενα κάποιου που μιλά άνευ γνώσεων για πράγματα άνευ προηγουμένου.»
—Ambrose Bierce (Άμπροουζ Μπήρς) (1842 – ~1914) Αμερικανός συγγραφέας, στο Αλφαβητάρι του Διαβόλου (1911)
Η μετάφραση είναι του Π.
Το πρωτότυπο: «Faith, n. Belief without evidence in what is told by one who speaks without knowledge, of things without parallel.»
Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών
Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Άρθρα μέσω RSS
Σχόλια μέσω RSS
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email
Stazybο Hοrn said
Πίστη (η) ουσ. Πεποίθηση χωρίς στοιχεία σε αυτά που λέει κάποιος που μιλά χωρίς γνώση, για πράγματα μοναδικά.
Διαγόρας said
Δέχομαι το «πεποίθηση» αντί για «δοξασία». Για το «μοναδικά» όμως ενίσταμαι, γιατί το νόημα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας είναι αυτό του «παράλογου», δηλαδή του «ανήκουστου». Για να δούμε κι άλλες γνώμες…
Bright said
«Πίστη (η) ουσ H ετικέτα που κολλάμε σε παραλογισμούς ώστε αυτοί να αποκτήσουν φερεγγυότητα, κύρος και αξιοπιστία στα μάτια των αφελών ανθρώπων. »
σορολόπ said
..χμμμ.. δεν νομίζω ότι ο συγγραφέας εννοεί το … ούτε όμως και το με την έννοια που το χρησιμοποιούμε.. εγώ το αντιλαμβάνομαι περισσότερο ως πράγματα , ή ακόμα και – εν τέλει, πράγματα που όμοιά τους δεν έχουμε ξαναδεί.
σορολόπ said
[..με έσκισε η html :P]
..χμμμ.. δεν νομίζω ότι ο συγγραφέας εννοεί το «παράλογο», ούτε όμως και το «μοναδικό» με την έννοια που τα χρησιμοποιούμε.. εγώ το αντιλαμβάνομαι περισσότερο ως πράγματα «πρωτοφανή», ή «που εμπνέουν δέος» ακόμα και «ανεξήγητα» – εν τέλει, πράγματα που όμοιά τους δεν έχουμε ξαναδεί.
Διαγόρας said
…ξαναδεί ή ξανακούσει. Δηλαδή ανήκουστα. ;-)
The Mortgage Of God "The Book" said
Xαιρετίσματα σε όλους από το Mortgage clan που επανέρχεται στη δράση.
Το ρόλο του εκφραστή των ιδεών και απόψεων μας θα αναλάβει ο Μ.Ι.Δικαιάκος. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναπληρώσουμε το κενό που άφησε πίσω του ο Roland McDarren, απλά αναζητάμε να συνεχίσουμε την ιδέα του για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον φόβο και την άγνοια που τον προκαλεί.
Σε λίγες μέρες το blog http://mortgagebook.wordpress.com/ Θα είναι ενεργό και ανανεωμένο και η συζήτηση http://mortgagebook.wordpress.com/2008/06/24/creation_of_life/ θα Αναστηθεί με απαντήσεις που εκκρεμούσαν απέναντι στους ένθεους.
Mortgage Support Team
(The Atheism Clan)
The Mortgage Of God "The Book" said
Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «καρδιά» της απέλπιδης προσπάθειας των ένθεων να παρουσιάσουν την Αθεΐα ως μια ακόμα Θρησκεία, βρίσκεται κρυμμένη σε αυτές τις λίγες λέξεις του παρόντος άρθρου.
Μ.Ι.Δικαιάκος
Θου Βου said
η αθεϊα ,συν τοις άλλοις, αποτελεί μια ηθελημένη ανοησία καθώς στερεί από τον άνθρωπο την πρόσβαση σε ενδογενείς δυνατότητες που μπορουν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να υπερβεί εθισμούς και εξαρτήσεις.
http://en.wikipedia.org/wiki/Twelve-step_program
Iokaste said
Προτιμώ τους εθισμούς και τις εξαρτήσεις μου να τους ξεπερνάω με τις δικές μου δυνάμεις, νομίζω ότι έτσι γινόμαστε πιο δυνατοί και αντιμετωπίζουμε πραγματικά τα προβλήματά μας.. Θεωρώ πολύ πιο ωραίο το να προσπαθεί κανείς να βελτιώσει τον εαυτό του, σωματικά και πνευματικά επειδή το θέλει και το θεωρεί σωστό, παρά επειδή του το επιβάλλει μια θρησκεία..
Θου Βου said
Iokaste
τι κρίμα που η υπέρβαση των εξαρτήσεων με τις «δικές σου δυνάμεις» έχει αποδειχθεί μια λεκτική πομφόλυγα.
όλα τα προγραμματα τυπου «Δωδεκα Βημάτων» ,τα οποια ειναι και τα μόνα με αποδεδειγμενη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνουν τις παραδοχές:
«Παραδεχτήκαμε ότι είμαστε ανίσχυροι στο αλκοόλ και ότι η ζωή είχε ξεφύγει από τον έλεγχο μας.»
«Πιστέψαμε ότι μια Δύναμη μεγαλύτερη από μας μπορεί να μας επαναφέρει στην ψυχική και πνευματική υγεία.»
http://aa-hellas.tripod.com/pages/12_bhmata_00.htm
Mandarin said
Δηλ. ΘΒ αν κατάλαβα καλά η θρησκεία κατά τη γνώμη σου είναι μια εξάρτηση που μπορεί να έχει χρήσιμα αποτελέσματα για να κατορθώσει κάποιος να απαλλαγεί από άλλες εξαρτήσεις όπως το ποτό. Και κατά κάποια διεστραμένη έννοια της λογικής αυτό το θεωρείς θετικό. Τα κατάλαβα καλά ή έκανα πάλι λάθος;
Iokaste said
Τί;;; Δεν καταλαβαίνω καθόλου τον τρόπο που σκέφτεσαι ΘΒ, συγνώμη. Δηλαδή κάποιος που δεν πιστεύει δεν μπορεί να κάνει κάτι καλό για τον εαυτό του; Έχω φίλη που ήταν ναρκωμανής και άθεη. Δεν έχει αγγίξει ναρκωτικά εδώ και χρόνια, σπούδασε, έκανε ένα πάρα πολύ καλό και πάρα πολύ δύσκολο μεταπτυχιακό, βρήκε μια καλή δουλειά και όταν μου είπε ότι πριν κάποια χρόνια ζητούσε ψιλά στην ομόνοια για την δόση της δεν την πίστευα. Τα έκανε όλα αυτά απλά και μόνο γιατί κατάλαβε ότι δεν θέλει να χαραμίσει την ζωή της, καθαρά και μόνο με την δύναμη που βρήκε μέσα της και με την βοήθεια γονιών και φίλων που την στήριξαν πολύ.
Μην μου λες σε παρακαλώ ότι είναι τα 12 βήματα η μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος γιατί έχω αρκετά παραδείγματα σαν το παραπάνω. Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος είναι να καταλάβει ο καθένας την αξία της ζωής του, να αγαπάει και να αρχίσει να σέβεται τον εαυτό του και να βρει την δύναμη να κάνει κάτι για να βελτιώσει την ζωή του, να το πάρει σοβαρά απόφαση και να το θέλει.
Καταλαβαίνω ότι πολλοί μπορεί να χρειάζονται να «ακουμπήσουν» κάπου για βοήθεια και ότι η θρησκεία μπορεί να τους βοηθήσει αλλά αυτό το θεωρώ αδυναμία, δεν τους κατακρίνω αλλά δεν θα τους κάνω και πρότυπο.
Θου Βου said
απλά επιβεβαιώνεται ο Βολταίρος που είπε:
«και αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός θα έπρεπε να τον εφεύρουμε»
Iokaste said
Εκτός του ότι αυτό μου ακούγεται περισσότερο ειρωνικό παρά θετικό για την θρησκεία, δεν καταλαβαίνω πως επιβεβαιώνεται όπως λες. Κάνουμε τους ανθρώπους να είναι αδύναμοι και να χρειάζονται στήριγματα και αυταπάτες για να μπορέσουν να επιβιώσουν, επικεντρωνόμαστε στις λάθος λύσεις, όπως πάντα σαν κοινωνία. Από λάθος σε λάθος πάμε, ωραία πορεία βρε, να την χαιρόμαστε…
Mandarin said
Απίστευτη διαστροφή της λογικής για άλλη μια φορά από τον μετρ του είδους ΘΒ. Δε μπορεί να είσαι τόσο χαζός πάντως, είναι προφανές ότι προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις.
Ας πούμε ότι κάποιος έχει πονοκέφαλο παίρνει μια ασπιρίνη και του περνάει. Είναι δυνατόν να βγάλει κάποιος σκεπτόμενος άνθρωπος το συμπέρασμα ότι πρέπει οι υγιείς άνθρωποι να παίρνουν ασπιρίνες;
Ας πούμε ότι κάποιος έχει καρκίνο στο τελευταίο στάδιο και πρέπει να κάνει χημειοθεραπεία, κάνει και γίνεται καλά. Υπάρχει λογικός άνθρωπος που εξάγει το συμπέρασμα ότι πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν χημειοθεραπεία;
Ας πούμε ότι είναι κάποιος αλκοολικός και για να ξεπεράσει αυτή τη σωματική εξάρτηση χρησιμοποίησε μία ισχυρότερη πνευματική, τη θρησκεία. Πώς ακριβώς προκύπτει ότι οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να πιστεύουν σε μια θρησκεία;
Θου Βου said
φτωχέ Μανδαρίνε
για την διαστροφή της λογικής και της ιδιας της πραγματικότητας σού ξαναθυμίζω τις «ανυπαρκτες» παλαιοχριστιανικές εκκλησιες της Μανης των οποιων την υπαρξη συνεχιζεις να αρνεισαι, παρά την παρουσιαση σωρειας αποδεικτικών στοιχειων,φωτογραφιων κλπ.
Iokaste
κανω μια απλή διαπίστωση:ότι το μεγαλύτερο παγκοσμιο κινημα απεξάρτησης,αυτό των 12 βημάτων έχει μέσα στις βασικές παραδοχές του την πίστη σε καποια ανώτερη ύπαρξη,η οποία μπορεί να σταθεί αρωγός στην πορεία της ζωής.
ακόμα και αν ειδωθεί ως μια παραδοχή ,η οποια κινητοποιεί άγνωστες ενδογενείς ανθρωπινες δυνάμεις,δεν μπορεί κανεις να αρνηθεί την θετική της επίπτωση στις ζωές οσων ακολουθουν αυτό το πρόγραμμα.
κι αν αυτη η παραδοχή έχει τέτοιες θετικές συνέπειες μάλλον δεν πρέπει να ειναι και πολύ ψευτικη. :)
bright said
Βρε Mandarin η ορθοδοξία ήρθε για να σώσει τον άνθρωπο από την αρρώστια τις θρησκείας( ;;;;;;!!!!!!! ) αν μελετούσες λίγο οοδε δεν θα έγραφες την τελευταία σου παράγραφο :-D
Iokaste said
ΘΒ
κατ’αρχήν δεν βοηθάμε τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεών με απαντήσεις σαν κι αυτήν που έδωσες στον Mandarin. Εμένα μου φαίνεται πολύ λογικό αυτό που σε ρωτάει, το ότι κάποιοι αδύναμοι άνθρωποι καταφεύγουν στην θρησκεία για να καταπολεμήσουν τα προβλήματά τους δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν όλοι.
Άσε που το θεωρώ κατάντια για την κοινωνία μας να αναγκάζει τον κόσμο να το κάνει αυτό, να βρίσκει τέτοια στηρίγματα κι επίσης το θεωρώ και ψευτιά γενικά να είναι κανείς άθεος ή οτιδήποτε σχετικό και στην ανάγκη μόνο να θυμάται τον θεό (παρόμοιο με το «κάνω ό,τι γουστάρω και πριν πεθάνω θα καταλάβω τα λάθη μου και θα κάνω και μια δωρεά και μια χαρά)…
Είναι 1000 φορές καλύτερο να μπορεί ο άνθρωπος να αντιμετωπίζει τα πάντα με τις δικές του δυνάμεις και την στήριξη των κοντινών του ανθρώπων. Η κοινωνία και η θρησκεία όμως προτιμούν να μην συμβαίνει αυτό φυσικά, πως αλλιώς θα ελέγχουν τα πρόβατα;;;
Το ότι τα 12 βήματα χρησιμοποιούν την πίστη στον θεό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα δεν σημαίνει κάτι καλό για την πίστη. Στην κοινωνία που ζούμε ο χριστιανισμός έχει επιβληθεί παντού, και έχει βρεθεί σε πολλά σημεία που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Ντροπή είναι αυτό, όχι επιτυχία…
Mandarin said
@ΘΒ. Ελλείψει επιχειρημάτων σιωπάς σε αυτό το post, στο άλλο παραθέτεις φωτογραφίες από άλλο μέρος από αυτό που συζητούσαμε. Η τεχνικές που ακολουθείς είναι διαστροφή της λογικής και κοινά ψέμματα, τυπικός χριστιανός.
Stazybο Hοrn said
Άλλο «πρωτάκουστο», άλλο «ανήκουστο». ;-) ;-)
Jorge said
Δοαγόρα να προτείνω και το «χωρίς προηγούμενο»; Μιας και το πρωτόπυπο πάει without…without…without…
The Mortgage Of God "The Book" said
Η ζωή και η σκέψη μας είναι διαμορφωμένη από την ύπαρξη και την ανάμιξη των θρησκειών με τους αρχέγονους φόβους μας σε τέτοιο βαθμό, που κάνει για τους περισσότερους ανθρώπους, πρακτικά αδύνατη την οποιαδήποτε άλλη θεώρηση.
Στην Πραγματικότητα η μύχια αναζήτηση άνωθεν μεταφυσικής βοήθειας είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία, της θρησκευτικής παράνοιας που εφηύρε ο αρχέγονος πρωτάνθρωπος για να εξηγήσει την παρουσία του «εγώ» του στον νεοαποκτηθέντα κόσμο του.
Με την «βοήθεια» των Θρησκειών, αντιμετώπισε την άγνοια με άγνοια κι έτσι οι μεταφυσικές του αποσκευές πολλαπλασιάστηκαν και γιγαντώθηκαν αποτρέποντας τον από την πραγματιστική και ορθολογική θεώρηση της ουσιαστικής του ανάγκης για απαντήσεις σε προβλήματα κάθε φύσης.
Η ατέρμονη προσπάθεια των θρησκειών να περιγράψουν τον Κόσμο με την εκάστοτε δογματικά λαθεμένη τους αντίληψη, προέρχεται από την απαίτηση τους, να διογκώνονται οι μεταφυσικές αποσκευές του ανθρώπου ούτως ώστε να απομακρύνεται περισσότερο από τον ορθολογισμό και την πραγματικότητα και παράλληλα να συντηρούνται οι καθεστωτικές ωφελιμιστικές αρχές των υπέρ των ιδίων.
Η περιγραφή της θρησκείας ως «απαραίτητο κακό», ίσως να ευσταθεί για όσους νέμονται την ανθρώπινη αδυναμία του φόβου, αλλά τους κατατάσσει στο ίδιο ευτελές επίπεδο με τους «ΤηλεΕυαγγελιστές» του θεού των ανοήτων, των ιστορικών εγκληματιών και των πρεσβευτών φασιστικών ιδεωδών.
Μ.Ι.Δικαιάκος
SimonSays said
@Θου Βου…μην διαβάζω βλακείες για 12 step programs. Τίποτα δεν στερεί η αθεϊα.
Υπάρχουν μια χαρά εναλλακτικές λύσεις που ΔΕΝ περιλαμβάνουν πίστη στο υπερφυσικό: http://www.sossobriety.org/
Διαγόρας said
Ενημέρωση αντικατέστησα τη λέξη «Δοξασία» με τη λέξη «Πεποίθηση».
Για τις εναλλακτικές που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής για το «πράγματα ανήκουστα» δεν έχω πειστεί ακόμα. Η εννοιολογικά πιό ακριβής λέξη που μπορώ να βρω φαίνεται να είναι το «απαρομοίαστα», αλλά νομίζω πως δεν κάνει. Συμφωνώ με τον Jorge ότι μία διατύπωση με τη λέξη «χωρίς» θα ήταν η πιό επιθυμητή, αλλά το «πρωτάκουστα» δεν μου κάθεται καλά. Ίσως «σχετικά με πράγματα χωρίς αντίστοιχο»;
Διαγόρας said
Κε Δικαιάκο, βρίσκω θετικό το γεγονός ότι η ομάδα σας συνεχίζει την πορεία της. Το μεγάλο δέντρο της ζωής κλαδεύεται, μα ξαναδίνει. Όπως κάνει για δισεκατομμύρια χρόνια τώρα.
Shipwrecked Frontier Pioneer said
Οποιος εχει ενα μισαωρακι, ας δει περι 12-step programs στο Penn & Teller: Bullshit!
μέρος 1: http://youtube.com/watch?v=4C4VXeJfZhY
μέρος 2: http://youtube.com/watch?v=pnZ2d4f2vLI
μέρος 3: http://youtube.com/watch?v=IVlWlwfhxjU
ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
atheofobos said
Η ερμηνεία που δίνει η ΜΑΤΖΕΝΤΑ στο without parallel είναι χωρίς σύγκριση
Αόρατη Μελάνη said
Ο Γιώργος Μπλάνας το έχει μεταφράσει «Άνευ στοιχείων αποδοχή όσων ισχυρίζεται κάποιος που μιλά, χωρίς να γνωρίζει, για πράγματα που κανένας δεν γνωρίζει».
Εγώ θα πρότεινα σε κάθε περίπτωση να αλλάξει το «Πεποίθηση σε αυτά που…» και να γίνει ενδεχομένως «Το να πιστεύεις αυτά που…». Δεν μιλάμε για πεποίθηση «σε» κάτι, αυτό είναι αγγλισμός (believe in). Λέμε «έχω την πεποίθηση ότι….».
Το «Άνευ στοιχείων αποδοχή» εμένα μου αρέσει.
Η «γνώση» θα έλεγα να γίνει «γνωσεις», συνήθως το χρησιμοποιούμε στον πληθυντικό, έτσι δεν είναι; Δεν λέμε «δεν έχει γνώση μαθηματικών» αλλά «δεν έχει γνώσεις μαθηματικών» (ή ιστορίας, ή άλλου θέματος).
Το «without parallel» μπορεί να ερμηνευτεί με όλους τους παραπάνω τρόπους.
Τυπικά σημαίνει «χωρίς όμοιο», αλλά όπως μας λέει το Collins, μπορεί να είναι ανήκουστο, μοναδικό, ασύγκριτο, απαράμιλλο, (πρωτόφαντο, πρωτάκουστο, προσθέτω εγώ) ανάλογα με το πλαίσιο.
Το «ανήκουστο» μια χαρά μου κάθεται, δεν βλέπω να χρήζει αλλαγής.
Προτείνω: «Άνευ στοιχείων αποδοχή όσων ισχυρίζεται κάποιος που μιλά, χωρίς γνώσεις, για πράγματα ανήκουστα».
Διαγόρας said
Ενημέρωση Άλλαξα το «Πεποίθηση χωρίς στοιχεία σε αυτά που λέει κάποιος που μιλά χωρίς γνώση, σχετικά με πράγματα ανήκουστα» σε «Αποδοχή χωρίς στοιχεία, των ισχυρισμών κάποιου που μιλά χωρίς γνώσεις, για πράγματα ανήκουστα.»
Ευχαριστώ πολύ την Αόρατη Μελάνη για τις υποδείξεις. Προτίμησα το «Αποδοχή χωρίς στοιχεία» από το «Άνευ στοιχείων αποδοχή» γιατί προσπαθώ να διατηρώσω κάποια πιστότητα στο «without – without – without» του πρωτότυπου. Γι’αυτό και εξακολουθώ να νομίζω πως το «ανήκουστα» καλό θα ήταν να αντικατασταθεί με «χωρίς αντίστοιχο» ή «χωρίς όμοιο».
Διαγόρας said
Shipwrecked Frontier Pioneer, οι Penn & Teller «έγραψαν», ευχαριστώ για τους σύνδεσμους!
Θου Βου said
Η πίστη, κατά τον Απόστολο Παύλο, δεν είναι μια διανοητική παραδοχή μερικών αληθειών, αλλά “ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων” (Εβρ. ια’, 1). Η βάση του χωρίου αυτού είναι ότι τα μη βλεπόμενα δια των αισθήσεων και της λογικής και τα ελπιζόμενα,στον σαρκικό άνθρωπο, γίνονται υπόσταση, πραγματικότητα στον πνευματικό άνθρωπο και όλη αυτή η πραγματικότητα, ελέγχεται, δηλαδή επιβεβαιώνεται. Πρόκειται για εμπειρία του Θεού που είναι υπαρκτή, μακράν, δηλαδή, της φαντασιώσεως και η οποία ελέγχεται και επιβεβαιώνεται.
μητρ.Ναυπάκτου Ιερόθεος
stardust30 said
@ Θου Βου,
«Τα μη βλεπόμενα δια των αισθήσεων και της λογικής και τα ελπιζόμενα,στον σαρκικό άνθρωπο, γίνονται υπόσταση» – όχι δα – εμμονή του γίνονται του κακομοίρη – η ίδια που έχει ένας που παίζει λόττο και θέλει να κερδίσει απεγνωσμένα μήπως και δει στον ήλιο μοίρα.. Το κακό είναι πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.. Και μετά την εισαγωγή εις το φέρετρο ουδεμία πίστην αναγνωρίζεται.
Μόνον με κανα δυο μπάφους μπορεί να αποκτήσει κανείς θρησκευτική εμπειρία ή αίσθηση της ύπαρξης μιας ανώτερης αδυναμίας.. Και μάλιστα μπορεί να δει τον θεό που ο ίδιος πιστεύει κι όχι κανέναν ανταγωνιστή του.. Prive συνάντηση με λίγα λόγια και μετά γράφεις και μια «Αποκάλυψη» για τέρατα με 7 κεφάλια και 8 κέρατα βερνικωμένα..
Iokaste said
Μπα stardust30 δεν νομίζω ότι φτάνουν 2 μπάφοι για όλα αυτά.. Χρειάζεται κάτι πιο «βαρύ»…
Αν και δεν μου φαίνεται απίθανο να νιώθει κάποιος ότι υπάρχει κάτι ανώτερο (χωρίς να έχει πάρει τίποτα), ούτε απίθανο ούτε και λάθος. Μπορεί και να έχει και δίκιο στην τελική (λέμε τώρα…). Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το νιώθουμε όλοι κι αυτή η μανία να πείσουν τους πάντες ότι αυτό που «νιώθουν» είναι αληθινό…
Π said
Μιά δική μου εκδοχή:
Πίστη. Το να αποδέχεσαι άνευ αποδείξεων τα λεγόμενα κάποιου που μιλά άνευ γνώσεων για πράγματα άνευ προηγουμένου.
Αόρατη Μελάνη said
Ωραία η εκδοχή σου, Πι!
Μου άρεσε το «άνευ προηγουμένου», έχω την αίσθηση ότι αυτό έψαχνα να βρω και δεν το έβρισκα, ξέρεις πώς τριγυρίζει καμμιά φορά κάτι στο κεφάλι σου και λες πώς το λέμε, πώς το λέμε….
Τα «λεγόμενα» θα μπορούσαν να είναι «ισχυρισμοί» χωρίς να χαλάσει ο εσωτερικός ρυθμός της φράσης. Αλλά και «λεγόμενα» μια χαρά είναι, και πιο πιστό στο πρωτότυπο.
stardust30 said
@ Π,
πολύ ωραίος! Εγώ θα πρόσθετα στη φράση σου το εξής:
«Το να αποδέχεσαι άνευ αποδείξεων τα λεγόμενα κάποιου που μιλά άνευ γνώσεων για πράγματα άνευ προηγουμένου, τα οποία είναι άνευ ουσίας..»
;)))
Διαγόρας said
Ενημέρωση: ο Π βέβαια το απέδωσε καλύτερα απ’όλους μας, οπότε υιοθέτησα την πρότασή του και άλλαξα το «Αποδοχή χωρίς στοιχεία, των ισχυρισμών κάποιου που μιλά χωρίς γνώσεις, για πράγματα ανήκουστα» με «Το να αποδέχεσαι άνευ αποδείξεων τα λεγόμενα κάποιου που μιλά άνευ γνώσεων για πράγματα άνευ προηγουμένου.»
Ευχαριστώ πολύ, Π!
Π said
Κι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! (Σημειωτέον ότι δεν μου ήταν καθόλου εύκολο: το προσπάθησα πολλές φορές, και μόνο σήμερα έτυχε να μου προκύψει αυτό που θεώρησα αποδεκτό.)
Stardust30: Η προσθήκη σου είναι …ουσιαστική, αλλά βέβαια δεν είναι προσθήκη στη φράση μου – στη φράση του Bierce είναι.