Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #47

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/06/30

«Η μόνη δικαιολογία που έχει ο θεός είναι ότι δεν υπάρχει.»

Stendhal (Στεντάλ) (1783 – 1842) Γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα, δια στόματος Νίτσε στο «Ecce Homo» («Ίδε ο άνθρωπος»).

Το πρωτότυπο στα Γερμανικά (από το Ecce Homo): “Die einzige Entschuldigung Gottes ist, dass er nicht existirt.”  (Ευχαριστώ πολύ την Αόρατη Μελάνη για την έρευνα.)

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

53 Σχόλια to “Γνωμικό #47”

  1. Βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο Roland McDarren την Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 23.30.

    Εξ αιτίας αυτού του συντριπτικού για μας γεγονότος, αναστέλλεται η λειτουργία του ιστιολογίου και όλων μας των δραστηριοτήτων.

    Mortgage Support Team

  2. καλημερα
    ειναι σιγουρα «ιδου ο ανθρωπος» και οχι «ιδε ο ανθρωπος» η μεταφραση της λατινικης εκφρασης «ecce homo»

  3. Δημήτριε, η ελληνόφωνη Βικιπαίδεια το λέει αλλιώς: Ίδε ο άνθρωπος

  4. Π said

    – Δεν γνωρίζω τον Roland McDarren αλλά εύχομαι να το ξεπεράσει.

    – Demetrios: Το «ecce homo» είναι η λατινική μετάφραση του ελληνικού και όχι το αντίστροφο. Η φράση είναι του Πιλάτου, σύμφωνα με το Κατά Ιωάννη 19:5 (που είναι γραμμένο στα ελληνικά). Υπάρχουν και οι δύο εκδοχές – η εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο Βίβλος που έχω λέει «ίδε» (και ίσως είναι καλύτερα να αναφέρεται έτσι το βιβλίο του Νίτσε, γιατί υπάρχει και το «Ιδού ο άνθρωπος» του Λασκαράτου).

    – Διαγόρα: καλύτερα πάντως να μη βασίζεσαι στην ελληνική βίκι, που είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.

    – Συναφές με το χωρίο και αυτό του Woody Allen: If God exists, I hope he has a good excuse…

  5. χα χα, καλόόόό!

  6. Η καινή διαθήκη που έχω λέει σαφώς «ίδε ο άνθρωπος». Όλη η ιστορία είναι αν θέλεις να κρατήσεις την πρώτη μετάφραση για ιστορικούς λόγους (εγώ προσωπικά θα την κρατούσα, για να είναι σαφής η αναφορά στην καινή διαθήκη) ή αν θες να το μεταφράσεις στη δημοτική (άστοχο το βρίσκω – σαν να μεταφράζεις τίτλο αρχαίας τραγωδίας).

    Από στοιχεία του biblionet:

    η απόδοση «ίδε ο άνθρωπος» προτιμήθηκε από τους Βασιλική Λιάσκα (εκδ. Δαμιανός), Ζήση Σαρίκα (εκδ. Βάνιας, Νησίδες, Εκδοτική Θεσσαλονίκης) και Κώστα Σαρρόπουλο (εκδ. Γκοβόστης).

    η απόδοση «ιδού ο άνθρωπος» προτιμήθηκε από τον Θωμά Μπάμπαλη (εκδ. Ατραπός).

    παραθέτω και το χωρίο της βίβλου, έτσι για να κάνω την έξυπνη:

    Ιω. Ιθ-6 καὶ λέγει αὐτοῖς· ἴδε ὁ ἄνθρωπος. ὅτε οὖν εἶδον αὐτὸν οἱ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ ὑπηρέται, ἐκραύγασαν λέγοντες· σταύρωσον σταύρωσον αὐτόν. λέγει αὐτοῖς ὁ Πιλᾶτος· λάβετε αὐτὸν ὑμεῖς καὶ σταυρώσατε· ἐγὼ γὰρ οὐχ εὑρίσκω ἐν αὐτῷ αἰτίαν.

  7. O Roland McDarren Πέθανε σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 8.30

    Θρηνούμε για έναν φίλο και συνεργάτη που υπήρξε δίπλα στον κάθε έναν από μας σαν πατέρας και αδελφός.

    (”Ο αέναος κύκλος της ζωής δεν διακόπτεται από τον θάνατο.
    Από κει ξαναρχίζει.”

    R. McDarren._)


  8. δεν ήξερα οτι Πιλατος μιλουσε Ελληνικα, νομιζα οτι τα Λατινικα ηταν η γλωσσα του… ευχαριστω για την πληροφορια! (δηλαδη απο λατινικα – ελληνικα – λατινικα)?????

    αναφορικα με το ίδε ή το ιδου, αποψη μου οτι μεταφραζουμε στην «ζωσα» γλωσσα και οχι σε αλλη παρωχημενη… αλλα οι αποψεις ειναι σαν τα μαϊντανα …πολλες και φυτρωνουν παντου.

    και γενικα καποιο γνωμικο για να εχει απηχηση και να «πιανει» στον αναγνωστη, πρεπει να ειναι στην απλη καθημερινη γλωσσα… τα υπολοιπα ειναι για κουλτουρα και εκλαικευμενους διαξιφισμους

    επιμενω λοιπον οτι η μεταφραση ειναι «ιδου ο ανθρωπος» για να μην το κατεβασω εκει που πρεπει στο «Να ο ανθρωπος»

    καλημερα σε ολους!

  9. Π said

    – Είναι λίαν αμφίβολο αν οτιδήποτε από όσα αναφέρουν τα ευαγγέλια έγινε στην πραγματικότητα, μεταξύ άλλων γιατί δεν υπάρχουν παράλληλες ιστορικές πηγές που να τα επαληθεύουν. Η φράση υπάρχει μόνο στην αφήγηση του Κατά Ιωάννη, που είναι γραμμένο στα ελληνικά. Η λατινική Βίβλος (Vulgata) είναι μετάφραση της ελληνικής.

    – Ακριβώς, μετάφραση στη δημοτική δεν είναι το «ιδού», αλλά το «να ο άνθρωπος», που λες, ή και «κοιτάξτε τον». (Είμαστε στο σημείο όπου έχουν μαστιγώσει το Χριστό, του έχουν φορέσει το ακάνθινο στεφάνι και τον κόκκινο χιτώνα, τον χλευάζουν και τον χτυπάνε. Ο Πιλάτος τους δείχνει το Χριστό προσπαθώντας να τους συνεφέρει, να τους κάνει να λυπηθούν και να μην καταδικάσουν έναν αθώο, που κατ’ αυτόν τιμωρήθηκε ήδη υπερεπαρκώς με το μαστίγωμα.)

    – Η συγκεκριμένη όμως φράση δεν είναι μέρος του γνωμικού, οπότε δεν έχουν σημασία οι απόψεις για το πώς να μεταφράσουμε ένα γνωμικό. Είναι ο τίτλος του βιβλίου του Νίτσε, και είναι ακριβές παράθεμα από τη Βίβλο, άρα το λογικό είναι να παραμείνει όπως το έχει η Βίβλος.

  10. σωστά.
    τίποτα από οσα περιγράφονται στα Ευαγγέλια δεν έγινε.
    γράφτηκαν από μαζοχιστές που γούσταραν να τους κυνηγάνε,να τους φυλακίζουν ,να τους βασανίζουν και είχαν κρυφό όνειρο τους να εκτελεσθούν με βασανιστικό τρόπο.

  11. Mandarin said

    Για την ακρίβεια η σωστή έκφραση είναι ότι τίποτα από αυτά που γράφονται στα ευαγγέλια δε μπορεί να τεκμηριωθεί ότι έγινε. Άρα κανένας λογικός άνθρωπος δε μπορεί να δεχτεί τα ευαγγέλια ως οδηγό της ζωής του.

  12. palavos said

    Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, αλλά αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε πολλές μεταλλάξεις αυτού του βιβλίου, που συχνά γίνεται «οδηγός ζωής» για κάποιους. Οι μεταβολές έγιναν από τις «οικουμενικές συνόδους» (καθολικές και ορθόδοξες) για να φτάσει σήμερα να είναι ένα βιβλίο με ιστορίες με ηθικά διδάγματα! Και μόνο που έχει υποστεί τόσες μεταβολές, με βάζει σε άσχημε σκέψεις.. Έχω την εντύπωση ότι και ο Αίσωπος είχε τέτοιες ιστορίες…

  13. @Μandarin

    όπως δεν υπήρξαν ποτέ οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες στην Κυπάρισσο και στ Άλικα;

    Sir William Ramsay :

    «Luke is a historian of the first rank … this author should be placed along with the very greatest of historians.»

    «O Λουκάς είναι ιστορικός πρώτης βαθμίδας.Αυτός ο συγγραφέας πρέπει να συμπεριληφθεί μαζί με τους πιο μεγάλους ιστορικούς».

  14. Mandarin said

    Ακριβώς!

  15. Νικος Δ. said

    Η ιστορία γράφεται από τους νικητές.
    Πιό πολύ εμπιστοσύνη θα είχα αν οι διδαχές του Χριστού μεταφέροντο απ’ τις κατακόμβες, παρά από τις οικουμενικές συνόδους.
    Μπαϊ δε γουέη, διαβάστε όσοι μπορείτε το http://www.whygodwonthealamputees.com/
    Ο συντάκτης επιχειρηματολογεί πατώντας πάνω στην απλή λογική, από την οποία έχουν πάρει διαζύγιο οι πιστεύοντες. Ο τίτλος του σάιτ πολύ απλά ρωτάει: Αφού ο θεός ακούει τις προσευχές, κάνει θάυματα και κατά κόρον θεραπεύει τους τυφλούς, τετραπληγικούς, καρκινοπαθείς, τότε γιατί δεν θεραπεύει ποτέ-ποτέ-ποτέ τους ακρωτηριασμένους; Τι ρατσιστική αντιμετώπιση είναι αυτή από πλευράς του; Ποιά είναι η απάντηση στο ερώτημα; Ω, μα φυσικά, ξέχασα την απάντηση-μπαλαντέρ: Ο θεός ξέρει τι κάνει, και είμαστε πολύ μικροί για να τον καταλάβουμε! Διαζύύύύγιιιιοοο!!!!!

  16. «Ο 15χρονος σήμερα Ναζάρ Σταντνιτσένκο μετέφερε την προσωπική του εμπειρία, όταν πριν από τέσσερα χρόνια ακρωτηριάσθηκαν δύο δάκτυλα του αριστερού χεριού του και ζήτησε από τον άγιο Λουκά (άγιος που εκοιμηθη το 1961)να του τα αποκαταστήσει για να μπορέσει να ξαναπαίξει πιάνο. Η μητέρα του παρατήρησε ότι τα ακρωτηριαμένα δάκτυλα μεγάλωναν συνεχώς και ότι σε δέκα μέρες τα δάκτυλα είχαν διαμορφωθεί κανονικά και λειτουργούσαν όπως και πριν.»

    http://www.104fm.gr/content/view/2303/47/lang,/

    ακόμα ένα περιστατικό που εγινε στον μακαρίτη πλέον,αξιωματικό της αεροπορίας, Σταύρο Καλκανδή.
    ο ανθρωπος αυτός είναι πολυ γνωστος στους κυκλους των ελληνων αναπήρων καθώς υπηρξε επι δεκαετίες πρωτοπορος του αναπηρικού κινήματος.ειχε μεινει τετραπληγικός από ατύχημα και θεραπευτηκε θαυματουργικά.
    ο ιδιος προσεβλήθη απο καρκινο της γλωσσας στα τελη της δεκαετιας 1980,στο Γενικό Νοσοκομειο Ααεροπορίας έγινε εκτομη της γλώσσας.
    στο ιδιο νοσοκομείο και με παρόντες τους θεράποντες γιατρους η ακρωτηριασμένη γλώσσα απεκατεστάθη, ανήμερα 15αυγουστο,αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους.
    το περιστατικό εχει δημοσιευθεί επανειλημμένως με τα στοιχεια των θεραποντων γιατρων και ακριβεις ημερομηνίες.

  17. Νικος Δ. said

    Proof, Watson!
    Το ερώτημα που με βασανίζει είναι γιατί όλες οι αποδείξεις περί θρησκευτικών θαυμάτων είναι λιγώτερο θεμελιωμένες απ’ ότι μία παράσταση του Κοπερφιλντ;
    Αν έχεις πιστέψει λόγω των θαυμάτων, ανώνυμε χριστιανέ, τότε θα έπρεπε, αν ο Κόπερφιλντ έλεγε πως είναι ο θεός (καί όχι «ταχυδακτυλουργός» που δηλώνει), να τον πίστευες πριν κάν βγεις από την έξοδο του Ταε-κβο-ντο στο Φάληρο.
    Ολα τα χριστιανικά θαύματα είναι σε δύο κατηγορίες (γενικώς μου αρέσει το κλασιφικέισον):
    Α. Απάτη
    Α1. Η αναπηρία είναι μαϊμού: Οπως π.χ κάποιοι ανάπηροι στα φανάρια. Μην πας μακρυά. Ο Ευαγγελάτος έδειξε πριν 2 χρόνια ανάπηρο ζητιάνο στα φανάρια, που αν τον έβλεπες πως έσερνε τα πόδια του, θα έλεγες πως τον πάτησε νταλίκα με ρυμούλκα. Και όταν τον ακολούθησε με κρυφή κάμερα, περπάταγε και έπαιζε το αναπηρικό μπαστούνι όπως ο Τζην Κέλλυ την ομπρέλλα στο «Singing in the rain».
    Α2. Οι φήμες και η παραπληροφόρηση: «ΑΚΟΎΣΑΤΕ, ΑΚΟΎΣΑΤΕ! Ο ΛΟΥΚΑΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ (SIC!!) ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΑΧΤΥΛΑ!». Με αυτά και με κείνα, και με όλους αυτούς που πιστεύουν τα πάντα, φτάσαμε την σήμερον ημέρα στο http://www.penisplus.com/gr/ και τα λοιπα συναφή σάιτς. Βέβαια δεν πρόκειται για αποκατάσταση ακρωτηριασμού, αλλά αν στο πάρει δέκα πόντους (καργαρισμένο) και στο παραδώσει είκοσι, μιλάμε για κάτι παρεμφερές, και σε κάθε περίπτωση για θαύμα.
    Β. Η στατιστική.
    Πάρε 1000 άτομα που είναι σε κώμα. Η αφύπνηση από κώμα, ας πούμε ότι κυμαίνεται (από ιατρικές μελέτες) στο 9 ο/οο. Εστω και ότι οι μισοί συζυγοι αυτών (500) πιστεύουν και προσεύχονται στον θεό, και οι υπόλοιποι όχι. Η στατιστική θα δώσει π.χ. 8-10 αφυπνήσεις, όπου 4-5 θα είναι σύζυγοι πιστευόντων, και 4-5 θα είναι σύζυγοι μή πιστευόντων. Ε, λοιπόν, οι 4-5 πιστοί θα βγούν και θα λένε: «Θαύμα! Θαύμα! Ο θεός έκανε θαύμα και τον αφύπνησε», οι 495-496 υπόλοιποι πιστοί θα πούνε: «Ηταν θέλημα θεού, τον πήρε κοντά του», ενώ οι υπόλοιποι 500 νοήμονες ξέρουν ότι ο τζόγος της ζωής, είτε τους ευνόησε (4-5), είτε όχι (494-495). Και αν θες την άποψή μου, αν ο πιστός υποκαταστήσει την ιατρική με τα «αγιάσματα» (συμβαίνει συχνότατα), η στατιστική θα γείρει υπέρ των απίστων.
    Αν με ρωτούσαν ποτέ ποιόν θεωρείς «Θεό» στον κόσμο, θα έλεγα «Η στατιστική». Ειναι το ίδιο που οι απλούστεροι λένε η «θεά τύχη». Αν είχες μελετήσει θεωρία στατιστικής προχωρημένου επιπέδου, θα ένιωθες το ίδιο.

    Νικος

    Σχόλιο στην κατηγορία Α1:
    Η αστυνομία, σε κάθε σκοτεινό έγκλημα, κοιτάει πιο έντονα και πρώτα από όλα το κίνητρο.
    Πιστέ, κοίτα το κίνητρο! Κάποιος κερδίζει από την κατάσταση που ζεις; Γιατί η κρίση σου είναι στρεβλή; Διότι, θα το επαναλάβω δια νιοστή φορά, η κρίση σου πετσικάρησε στην τρυφερή ηλικία. Περαστικά.

  18. @Nίκος Δ.

    στην αρχη ισχυρίζεσαι πως δεν υπάρχουν περιστατικά ακρωτηριασμών που θεραπευθηκαν θαυματουργικά.
    σου παρουσιάζονται δυο περιστατικά απολυτα επιβεβαιωμενα.
    στο πρωτο μάλιστα ο παθων είναι παρών και μιλα ο ίδιος για υτο που του συνέβη.
    μετά αρχίζεις τα παραμύθια και αναλαμβάνεις τον ρόλο του επιθεωρητη Κλουζ.
    Ο νεαρος Ναζαριος εχει έρθει αρκετες φορες στην Ελλάδα,ισως να ερθει και φέτος το καλοκαίρι.
    δε βαριεσαι,νόμιζε ότι ναναι.
    ο καθενας διαλέγεται με τις εμμονές και τις ψευδαισθήσεις του.
    το αυτείδωλο είναι ο πιο τυρανικός θεός τελικά.

  19. Νικος Δ. said

    @ΘΒ
    1ο. Αμφισβητώ το «απόλυτα επιβεβαιωμένα»
    2ο. (Αν είναι επιβεβαιωμένα)-> Αν η επιμήκυνση της γλώσσας έχει πιθανότητα 1/1,000,000,000, τότε από τους 6 παγκοσμίως που το έπαθαν 2 είναι χριστιανοί, 2 είναι μωαμεθανοί, 1 ινδουιστής, κλπ. Pure statistics.
    Δες το http://www.youtube.com/watch?v=g0PlwgJ2q6o ή το http://www.youtube.com/watch?v=X2fU1Tcew6w ή http://www.youtube.com/watch?v=YG3v5_9iOa4 . Υπάρχουν άνθρωποι με κάποια ικανότητα ένα στο δισεκατομύριο. Αν του αεροπόρου του μεγάλωσε η κομμένη γλώσσα, τότε θα του μεγάλωνε και χωρίς προσευχές. Και με την λογική του Πορφύριου «Θεέ, στείλε μου καρκίνο να αγιάσω», ο αεροπόρος έλεγε «Θεέ, ξανακάνε με παράλυτο να αγιάσω», αλλά ο θεός δεν εισάκουσε την προσευχή του…Γιατί ΘΒ δεν την εισάκουσε;; Εχω την απάντηση: Ο θεός ξέρει τι κάνει, και είμαστε πολύ μικροί για να τον καταλάβουμε!

  20. Nίκος Δ.

    στην αρχή λες πως δεν έγινε ποτέ καποια θαυματουργική θεραπεια ακρωτηριασμου.
    απέδειξα ,με την πτωχή ενημέρωση που διαθέτω, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
    τωρα περνάς στο νο2 επιχείρημα, αφού το πρώτο δεν έπιασε:
    θα γινόταν καλά έτσι κι αλλιως,λές.
    και σε ρωτώ :πού το ξέρεις;
    μου απαντάς :η στατιστική.
    κι εγω σου απαντω με τα συγκεκριμένα περιστατικά:δλδ οτι ο Ναζάριος ειδε τον αγιο Λουκά να τον επισκέπτεται και ο Σταύρος Καλκανδής τον άγιο Νεκτάριο.
    θα μου πεις :παραισθήσεις.
    και σου απαντω:πιθανόν ,αν οι παρουσίες αυτές δεν επιβεβαιωνονταν από τα γεγονότα.
    ο Θεός δεν γνωρίζεται με την υπερήφανη λογική,αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο.
    ο σκεπτικισμός δεν είναι κακό πράγμα αρκεί να κατευθύνεται και προς τον εαυτό του,οταν τα γεγονότα το απαιτούν.

  21. Νικος Δ. said

    @ΘΒ
    Υπάρχει έντονη συσχέτιση μεταξύ συχνότητας εμφάνισης αγίων στους γήινους, και του προφίλ των γήινων.
    Οι μόνοι άπιστοι που είδαν αγγελάκια, είναι οι μαστουρωμένοι. Κατά τα άλλα «εμφανίζονται» μόνο στους πιστούς, και συγκεκριμένα:
    Α. Στους αδύναμους στο μυαλό. Θέλουν και τους βλέπουν.
    Β. Στους υποβουλιμιαίους, με μόνη απόδειξη τον λόγο τους.

    Εχω προσωπικά παραδείγματα ΘΒ, δεν κρίνω τον χριστιανισμό απ’ έξω. Εχω μεγαλώσει σε περιβάλλον θρήσκων, και το IQ μου δεν άντεξε αυτά που έβλεπα.
    Εσύ ΘΒ, από την γραφή σου, μοιάζεις αρκετά μορφωμένος, με την κοινώς εννοούμενη έννοια του όρου. Και επειδή δεν φαίνεσαι ούτε υποβουλιμιαίος, δεν πρόκειται να δεις ποτε αγίους και αγγελάκια.
    Αν το επιθυμεις διακαώς, άναψε κανένα στριφτό ;-)

  22. Bright said

    Αχ βρε Νίκο Δ να ήξερες τι σε περιμένει τώρα! Έρχεται link από τον θου Βου σαν λάμπρος αστεροειδής από τον γαλαξία ΟΟΔΕ, που είναι προφανές ότι θα συντρίψει όλους τους ισχυρισμούς σου.
    Ο γαλαξίας ΟOΔΕ είναι ένας παράλληλος κόσμος άπου το στριφτό πέφτει σύννεφο και ο Θού Βου αρέσκεται να επιδίδεται στο σπορ της αντιγραφής επικόλλησης .

  23. @Νίκος Δ.

    τα ακρωτηριασμένα δάχτυλα του μικρου Ναζάριου δεν θεραπευτηκαν ποτέ,η εκτομηθείσα γλώσσα του αξιωματικού Καλκανδή το ίδιο.

    είναι στη φαντασία τους,παρα τις επισημες μαρτυρίες από κρατικά νοσοκομεία.

    «υποβουλιμιαίος» δεν είμαι σίγουρα γιατι τετοια λέξη δεν υπάρχει.

    διαθέτω ενα μέσο ΙQ ωστε να μπορώ να διακρίνω τους εθελοτυφλούντες,θρησκευόμενους ή μη.

    @Βright

    η βλακεία είναι αήττητη.

  24. Bright said

    Αλλά μόνο στην περίπτωση των θρησκευόμενων είναι εκ γενετής.

  25. Καμμιά φωτογραφία των κομμένων δακτύλων πριν και μετά;

    Καμμιά φωτογραφία της κομμένης γλώσσας;

    Καμμιά δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό σχετικά;

    Ποιοι επιστήμονες παρατήρησαν και μελέτησαν το φαινόμενο;

    Πού και πότε δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία των περιπτώσεων;

    Α ναι, φωτογραφίες αταυτοποιητες, όπου μπορεί να είναι αλλουνού δάχτυλα πριν και αλλουνού μετά, δεν γίνονται δεκτές. Μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη από γιατρούς που την παρακολούθησαν. Είμαι βέβαιη ότι κάθε επιστήμονας θα έβρισκε συναρπαστικό ένα τέτοιο περιστατικό κι επομένως θα πρέπει να το παρακολούθησαν πολλοί και να υπάρχουν πολλά στοιχεία που να το τεκμηριώνουν. Σωστά;

  26. @Μελάνη.

    αν ενδιαφέρεστε αρκετάύ ,ειστε αρκετά εξυπνη ωστε να βρειτε και τον μικρό Ναζάριο και τα ιατρικά πειστηρια για τα συμβαντα του κ.Καλκανδή.

    προσωπικά δεν έχω καμμία αμφιβολία για καποιο από τα δύο γεγονότα,ουτε κάποια ιδιαίτερη πρεμούρα για να πείσω τους αγνωστικιστές,σκεπτικιστές ή αθεϊστές.

  27. dmast said

    Φσσσσσστ πόινγκ

  28. Καλέ αυτό το έλεγε ο Βουτσάς!

    Θου Βου, σε συναισθάνομαι απόλυτα. Ούτε κι εγώ έχω καμμιά πρεμούρα να πεισθώ. Έχω και δουλειές. Και μια που δεν έχεις πρεμούρα να πείσεις κανέναν, φαντάζομαι ότι θα πάψεις άμεσα να ασχολείσαι με το θέμα. Τσάο.

  29. Η πρωτότυπη φράση είναι «die einzige Entschuldigung Gottes ist, dass er nicht existirt» και προέρχεται από το έργο του Φρειδερίκου (ή Φρήντριχ ή όπως σας κάνει κέφι) Νίτσε «Ecce Uomo», 2ο κεφάλαιο (Warum ich so klug bin), 3ο χωρίο.

    Δεν προέρχεται από κάποιο έργο του Σταντάλ, είναι αναφορά σε προσωπική συζήτηση. Το κείμενο όπως το μετέφρασα από τα αγγλικά λέει περίπου: «[ο Σταντάλ] μου έκλεψε ένα από τα καλύτερα αθεϊστικά αστεία που μπορεί να κάνει κανείς: «η μόνη δικαιολογία του θεού είναι ότι δεν υπάρχει».» ΤΑ γερμανικά μου είναι στοιχειώδη, νομίζω όμως η γερμανική φράση θα πρέπει να μεταφραστεί «η μόνη δικαιολογία του θεού είναι το να μην υπάρχει». Ας μας βοηθήσει κάποιος γερμανόφωνος. (από την άλλη, δεν ξέρουμε αν ο Σταντάλ το είπε αυτό στα γερμανικά ή στα γαλλικά ή σε άλλη γλώσσα… κανένας βιογράφος του Σταντάλ πρόχειρος;)

    Μπορεί κανείς να βρει ορισμένα κεφάλαια του Ecce homo στα αγγλικά (και το εν λόγω κεφάλαιο μεταξύ άλλων) εδώ

    http://users.compaqnet.be/cn127103/Nietzsche_ecce_homo/index.htm

    και μπορεί να βρει όλο το έργο στα γερμανικά εδώ

    http://gutenberg.spiegel.de/?id=5&xid=1939&kapitel=1#gb_found

  30. Έγραψα προηγουμένως ότι είναι αναφορά σε «προσωπική συζήτηση». Συγγνώμη, λάθος μου. Ήθελα να πω αναφορά σε προφορική συζήτηση – αλλά και αυτό λάθος θα ήταν. Δεν ξέρω πού και πότε και σε ποιον το είπε αυτό ο Σταντάλ (ούτε αν το είπε, φυσικά) ή αν το έγραψε σε επιστολή ή ή ή…

  31. @Mελάνη

    το θέμα το ξεκινησε ο Νίκος Δ. αντιγράφοντας τις θεωρίες καποιου ευφάνταστου που λέει οτι δεν υπάρχουν θεραπείες ακρωτηριασμών.
    εδωσα την απάντηση με γεγονότα τα οποία γνωρίζω εξ ιδίας αντιλήψεως.
    απο κει και πέρα, οποιος έχει μάτια βλέπει.

  32. Bright said

    Τς τς τς τς τσ…….. αχ Αόρατη Μελανή θα σε μαλώσω βρε αφελουλα, πας να κλονίσεις την στιβαρή και βαθιά θεμελιωμένη πίστη του Θου Βου με αυτόν τον φτηνό επιστημονισμό.

    Τώρα εγώ θα φταίω αν κοκκινίσεις από ντροπή λέγοντας σου ότι το “επιστημονικό” περιοδικό ο “σωτηρ” διαθέτει σωρεία από τέτοιες δημοσιεύσεις (-:

    Δηλαδή θέλεις να βάλεις την ουρά σου κάτω από τα σκέλια και να μείνει για πάντα εκεί, χιλιάδες “επιφανείς” “επιστήμονες” θεολόγοι παρατήρησαν και μελέτησαν το φαινόμενο.

    Τα κομμένα δάκτυλα και γλώσσες αναπλάθονται και χειρουργικά αλλά η καταστροφή των εγκεφαλικών κύτταρων από τις υπερφυσικές αυταπάτες είναι μη αναστρέψιμη προκαλώντας μόνιμη αναπηρία στους ανθρώπους

  33. Νίκος Δ. said

    @ Αόρατη Μελάνη
    Αυτά περί «εγκυρων επιστημονικών περιοδικών» τα απαιτούν οι κομπλεξικοί επιστήμονες για να κάνουν την δουλειά τους πιο γραφειοκρατική. Αμα το λέει η μαμά του Ναζάριου, τι θέλεις τα φρου-φρου κι αρώματα;

    @ ΘΒ
    Ο χριστιανισμός έχει αναγάγει την κριτική σκέψη επί παντός θέματος που την αφορά, σε αμαρτία. Ο άπιστος Θωμάς! Μακάριοι οι μη γνωρίσαντες και πιστεύσαντες. Μακάριοι οι μη ειδόντες το κέρμα υπό το ποτήριον β΄ (δες το https://diagoras.wordpress.com/2008/04/28/love_me_or_burn/#comment-4907 ) και πιστεύσαντες!
    ΘΒ, το λειτουργικό σου έχει κενά ασφαλείας, και οι επιτήδειοι τα εκμεταλλεύονται και σου έχουν κυριεύσει το σύστημα! Format, reinstall, apply patches !!!

  34. @Nίκος Δ.

    «παραμυθάκι μου ακριβό,ναξερες πόσο σ αγαπώ.»
    είναι καθησυχαστικές οι αυταπάτες,γιατί εκει έξω,μακριά απ τη ψυχολογική «ζώνη άνεσης» μπορεί να παραμονεύει η α-λήθεια που θα μάς ξεβολέψει.

    η καλη απιστια του Θωμά επιβραβευτηκε από τον Χριστό με την παρουσία Του.Κανεις δεν Τον υποχρέωνε να εμφανισθεί εκ νέου παρόντος και του Θωμά.

    λένε δυο υμνοι της Κυριακής του Θωμα:
    «Χαίρεις ερευνώμενος!

    Διό, Φιλάνθρωπε,
    Προς τούτο προτρέπεις τον Θωμάν.»

    «Ω καλή απιστία τού Θωμά!
    των πιστών τας καρδίας εις επίγνωσιν ήξε».

    βεβαίως,μπορείς να πιστευεις οτι θελεις και να παρερμηνευεις όπως αγαπάς,αλλά αυτό δεν αλλάζει τα γεγονότα.

    2008-07-04 at 11:37

    @Nίκος Δ.

    «παραμυθάκι μου ακριβό,ναξερες πόσο σ αγαπώ.»
    είναι καθησυχαστικές οι αυταπάτες,γιατί εκει έξω,μακριά απ τη ψυχολογική «ζώνη άνεσης» μπορεί να παραμονεύει η α-λήθεια που θα μάς ξεβολέψει.

    η καλη απιστια του Θωμά επιβραβευτηκε από τον Χριστό με την παρουσία Του.Κανεις δεν Τον υποχρέωνε να εμφανισθεί εκ νέου παρόντος και του Θωμά.

    λένε δυο υμνοι της Κυριακής του Θωμα:
    «Χαίρεις ερευνώμενος!

    Διό, Φιλάνθρωπε,
    Προς τούτο προτρέπεις τον Θωμάν.»

    «Ω καλή απιστία τού Θωμά!
    των πιστών τας καρδίας εις επίγνωσιν ήξε».

    βεβαίως,μπορείς να πιστευεις οτι θελεις και να παρερμηνευεις όπως αγαπάς,αλλά αυτό δεν αλλάζει τα γεγονότα.

  35. Bright said

    Τώρα όλα εξηγούνται, προφανώς ο θβ τρέχει μια από τις πρώτες εκδόσεις του MS-DOS και όλες οι προσπάθειες μας να του εγκαταστήσουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό πέφτουν στο κενό γιατί ο διανοητικώς του επεξεργαστής είναι ένας παλαιολιθικός 286 (στα 30MHZ αν θυμάμαι καλά).

    2008-07-04 at 11:48

    Τώρα όλα εξηγούνται, προφανώς ο θβ τρέχει μια από τις πρώτες εκδόσεις του MS-DOS και όλες οι προσπάθειες μας να του εγκαταστήσουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό πέφτουν στο κενό γιατί ο διανοητικώς του επεξεργαστής είναι ένας παλαιολιθικός 286 (στα 30MHZ αν θυμάμαι καλά).

  36. Τι έχει ο 286 βρε! Εγώ έχω ένα λάπτοπ με τον 286 και μια χαρά μου δουλεύει ακόμα!

    Αναρωτιέμαι, ποια στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου και με πιο μηχανισμό εγκαθίσταται μια πεποίθηση (π.χ. «υπάρχει θεός» ή «δεν υπάρχει θεός») με τέτοιον τρόπο που να μην μπορεί να αλλάξει με τους μηχανισμούς της λογικής.

    Έχω μια ψιλοθεωρία: οι άνθρωποι λειτουργούν εν μέρει με την πίστη, εν μέρει με τη λογική. Η πίστη είναι ένας μηχανισμός πιο πρωτόγονος, ενώ η λογική ένας μηχανισμός που εξελίχθηκε αργότερα. Και οι δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και μπορούν να παρέχουν εξελικτικά πλενοκτήματα υπό ορισμένες συνθήκες.

    Με το μηχανισμό της πίστης υιοθετούμε πεποιθήσεις είτε λόγω υπερβολικής επανάληψης, είτε επειδή μας δόθηκαν σε μια στιγμή μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης, είτε επειδή μας παραδόθηκαν από πρόσωπα που είχαμε ορίσει ως πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης (γονείς, δάσκαλοι, ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον). Είναι ένας πρακτικός μηχανισμός, διότι μας δίνει κάποιο μπούσουλα να κινηθούμε στον κόσμο με βάση την εμπειρία των προηγούμενων, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

    Με το μηχανισμό της λογικής αμφισβητούμε κάθε πεποίθηση, και την υιοθετούμε μόνον κατόπιν εξέτασης των τεκημρίων και επιχειρημάτων υπέρ και κατά, και αν τα τεκμήρια και τα επιχειρήματα δεν είναι απόλυτα πειστικά, την υιοθετούμε με επιφυλάξεις (και τότε μιλάμε για θεωρία). Είναι ένας μηχανισμός που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε κατά το δυνατον την αντικειμενική πραγματικότητα καθώς και να καινοτομήσουμε, ξεπερνώντας τυχόν προλήψεις και προκαταλήψεις των παλαιότερων.

    Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν και τους δύο μηχανισμούς. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερο ανεπτυγμένο τον πρώτο μηχανισμό, ορισμένοι τον δεύτερο. Ανάλογα με το ποιος μηχανισμός επικρατεί και το κατά πόσον τους έχουν επιβληθεί περισσότερο ή λιγότερο έντονα πεποιθήσεις του περιβάλλοντος, διαμορφώνουν ένα σύστημα πεποιθήσεων περισσότερο ή λιγότερο βάσιμο και ευέλικτο.

  37. Mandarin said

    Νιώθω μια ρίγη συγκίνησης καθώς είναι έτοιμος να δώσω ένα link http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%EA%EF%EB%EB%E1%E3%FC%ED%EF&a=&id=54867104 στο οποίο αναφέρεται μια περίπτωση ανάπλασης απωλεσθέντος δακτύλου. Με τη διαφορά βέβαια ότι έγινε από γιατρούς με τη χρήση μιας νέας αλοιφής. Θα έβαζα στοίχημα ότι οι θαυματουργές περιπτώσεις ανάπλασης άκρων θα πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη είμαι πολύ δύσπιστος σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας που δεν έχει επιβεβαιωθεί επαρκώς στην πράξη…

  38. Bright said

    Έλα Mandarin ο θβ αργεί να σε αποστομώσει γιατί ψάχνει στον γαλαξία παράνοια, ΟΟΔΕ (http://www.oodegr.com/). Όταν θα βρει το σχετικό link το δικό σου θα γίνει αγουρίδα όπως αυτά που κάνει η αλεπού όταν διαπιστώσει ότι δεν τα φτάνει.

  39. Περισσότερα για την περίπτωση της αναγέννησης δακτύλου για τους αγγλόφωνους στοςυ παρακάτω συνδέσμους:

    http://www.esquire.com/features/esquire-100/pigfinger1007

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7354458.stm

    Μοιάζει ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, αλλά η έρευνα στην ουσία μόλις ξεκινά. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε τις εξελίξεις!

  40. Ενημέρωση: Πρόσθεσα στις επεξηγήσεις του γνωμικού το πρωτότυπο στα Γερμανικά που βρήκε η Αόρατη Μελάνη, και την ευχαριστώ πολύ.

    (Παιδιά, συγνώμη για την απουσία, αλλά είχα μετακόμιση, κι ακόμα παλεύω να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα.)

  41. ΚΑΙ γέννα ΚΑΙ μετακόμιση; Και είσαι ακόμη όρθιος; Ήρως!

    Παρακαλώ να μεταβιβάσεις τα δέοντα στην κυρία σου, που σίγουρα δεν τραβά λιγότερα από σένα.

  42. stardust30 said

    @ Διαγόρα.. Χαρά στο κουράγιο σου καλοκαιριάτικα με αυτή τη ζέστη να μετακομίζεις!!

    @Αόρατη μελάνη, σωστά τα λες. Αν διαβάσεις το «Εγωιστικό γονίδιο» του Ντώκινς θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες.

    @ Θου Βου, αν ζητούσες 1 ευρουλάκι για κάθε πρόταση πίστης σου θα ήσουν τώρα πάμπλουτος.. Κουτό αγόρι..

    Ειλικρινά το να πιστεύει κανείς ως αληθινές τις εβραϊκές δοξασίες είναι το ίδιο παράλογο (μάλλον όχι-περισσότερο παράλογο είναι) με το να πιστεύει ως ιστορικά γεγονότα την αρχαία ελληνική μυθολογία.. Στο κάτω κάτω οι αρχαίοι ημών (να χαμε να λέγαμε ότι ήταν ημών..) πρόγονοι είχαν και έναν Πανά και τους Σάτυρους που ήταν όλη την ώρα στο τσακίρ κέφι.. Το πιο έξαλλο γλέντι που έχει στις γραφές είναι ο νηστικός δείπνος.. Λίγο κρασί, λίγο παξιμάδι και ένας ρουφιάνος (ο οποίος ήθελε τα 30 αργύρια για να πληρώνει τα δίδακτρα του δασκάλου)σου κάνουν ένα παραμυθάκι τύφλα να ‘χει η κοκκινοσκουπίτσα και ο κακός λύκος..
    Δεν πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία να λύσουμε εκεί τις διαφορές μας; Κερνάω το αντιηλιακό!

  43. Αστρόσκονη, το έχω διαβάσει! Λες αυτό να με διέφθειρε; :-D

    Διαγόρα, το Stendhal στα ελληνικά αποδίδεται Σταντάλ, συγγνώμη που δεν το είχα προσέξει νωρίτερα να στο πω (ψευδώνυμο του Ανρί-Μαρί Μπελ, Henri-Marie Bayle). Πηγή, αν θές και πηγή για κάτι τόσο καθιερωμένο, η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα.

  44. Φίλε ΘΒ…
    Δεν με ενδιαφέρει αν πιστεύεις, τι πιστεύεις και πως το πιστεύεις.
    Δικαίωμα σου …
    Όμως δεν μπορείς να με πείσεις, σε θέματα παραψυχολογικού περιεχομένου…

    Άκου μια ιστορία, πραγματική και όχι φανταστική ΘΦ (θρησκοληπτικής φαντασίας),
    Το 1982 ο υπ/γος Χατζ….., σε εκπαίδευση καταδρομέων στην Κύπρο, από έκρηξη πυροκροτητή έχασε 2 δάχτυλα και σακάτεψε το δεξί του χέρι…
    Σήμερα και τα δυο του χέρια έχουν από 5 δάχτυλα το κάθε ένα…
    Μην αρχίζεις να φωνάζεις θαύμα θαύμα, γιατί απλά μετά από 8 μήνες με θαμμένο το χέρι του στην κοιλιά και μια σειρά από άλλες εγχειρήσεις, έχει τα δάχτυλα του αν και παραμορφωμένα και με νευρικά προβλήματα.

    Ακόμη μια ιστορία επιστημονικής έρευνας και όχι ΘΦ….
    Υπάρχει πλέον μηχανισμός ο οποίος ψεκάζει σε ανοικτό τραύμα με μεγάλη απώλεια ιστού, βλαστικά κύτταρα και έτσι έχουμε μερική αποκατάσταση του ιστού και επούλωση, πράγμα που πριν από 5 χρόνια δεν γινόταν και οδηγούσε σε ακρωτηριασμό συνήθως.

    Τρίτη ιστοριούλα επιστημονικής έρευνας και μεγαλείου και όχι ΘΦ….
    Πριν από σχεδόν 20 χρόνια άρχισε μια έρευνα για την ανάπλαση ιστών, κυρίως δέρματος και οστών….
    Σήμερα με την βοήθεια της βιοτεχνολογίας ασθενείς με βαρεία εγκαύματα, και με κατεστραμμένο δέρμα, απολαμβάνουν επανορθωτικών επεμβάσεων με απόλυτα συμβατό μόσχευμα, αφού έδωσαν λίγο από το DNA τους και οι κακοί διαβολικοί επιστήμονες, παρακάμπτοντας το θέλημα του Γιαραμπή έφτιαξαν δερματάκι φρέσκο και συμβατό….

    Ξέρω να σου πω άλλες 100 ιστοριούλες επιστημονικής δεινότητας και δεν μπορείς να μου λες ιστορίες ΘΦ ή αν θες ιστορίες για αρκούδες που λέει και ο λαός…

    Όσον αφορά τον επεξεργαστή σου 8088 είναι με 20ΜΒ μνήμη….
    Και δεν παίρνει βελτίωση

    Μην μου απαντήσεις, γιατί δεν θα με πείσεις….
    Όπως δεν με έχουν πείσει οι πλέον τον 100 τοποθετήσεις σου σε μια δυο αναρτήσεις εδώ…
    Και πίστεψε με είχα όλη την καλή διάθεση…

    Αλλά ούτε το είδες, ούτε το ξέρεις… μάλλον στο είπαν ή το διάβασες στην καλύτερη περίπτωση σε μη επιστημονικό περιοδικό….

    Όλα τα άλλα είναι μπαρουφολογίες ή όπως σε μια παλαιότερη ανάρτηση η αναφερόμενη αγγλική λέξη bullshit….

    Καλή σου νύχτα
    Και να θυμάσαι : ότι ενήλικες με φανταστικούς φίλους, είναι βλάκες….

  45. stardust30 said

    @ Αόρατη Μελάνη κι εσύ διεφθαρμένη; Welcome to the club! Ποτά και τσιγάρα δωρεάν με την εγγραφή σου στη λέσχη.. Άλλος με τη βάρκα μας! 8)

  46. @Demetrios

    η παράθεση για τα περιστατικά θαυματουργικής θεραπείας ακρωτηρισθεντων μελών εγινε εις απάντηση του σχολίου 15.
    τα γεγονότα ειναι συγκεκριμένα,δημοσιοποιημένα πολλάκις και μη διαψευσιμα.

    κατά τα άλλα δεν διαφωνω για την,με την βοηθεια της επιστημης, δυνατοτητα αναγέννησης καποιων ιστικών δομών υπο συγκεκριμένες συνθηκες και προϋποθέσεις,ουτε για την παραγωγη φυσικών μελων σε εργαστηριο.
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1949073.stm

    αλλά το σχόλιο 15 στο οποιο απευθυνόταν η απάντηση μου,,δεν αφορούσε αυτο .

  47. Νικος said

    Και κάτι για τα βλαστοκύτταρα, επί το ελληνικώτερον.
    http://www.medtime.gr/content/view/162/2/lang,greek/
    Οτι έκανε ο άγιος Λουκάς στο παραπέντε, μας τα λένε στο ακριβώς…

  48. Kostas said

    @Αόρατη Μελάνη
    Αναφορικά με τη μετάφραση
    τού τσιτάτου, πράγματι υπάρχει
    και γενική μέσα («Η μοναδική /
    μόνη δικαιολογία ΤΟΥ Θεού») ۬
    η ειδική πρόταση όμως που
    ακολουθεί μεταφράζεται όπως
    ακριβώς την παρέθεσε ο Διαγόρας:
    «[…] (το) ότι δεν υπάρχει».
    Η μετάφραση που αντπρότεινες
    ( […] «το να μην υπάρχει») θα
    ταίριαζε εάν στη θέση τής
    «δικαιολογίας» υπήρχε κάποια
    λέξη που δηλώνει αβεβαιότητα
    όπως φερ’ ειπείν: «(πιθανή)
    εξήγηση»:

    «Η μοναδική εξήγηση είναι
    το ΝΑ ΜΗΝ υπάρχει.».

    Ο ειδικός σύνδεσμος dass,
    βλέπεις, άλλοτε αποδίδεται
    με το «να», άλλοτε όμως με
    το «ότι»/«πως». Εξαρτάται.

    @Θου Βου
    Με αφορμή τους ύμνους που
    παρέθεσες και τον ισχυρισμό των
    ορθοδόξων ότι ο Θωμάς απουσίασε
    κατ’ οικονομίαν στην πρώτη εμφάνιση
    τού Χριστού έτσι ώστε να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ
    η Ανάσταση και με έρευνα, όπως
    έγραψα και σ’ ένα παλαιότερο ποστ
    όντως «εδώ μπορούμε, νομίζω, να
    μιλάμε για αδιάσειστη απόδειξη.
    Κάτι ανάλογο δηλαδή και με τη
    μαρτυρία τού Φειδιπίδη για τη
    συνάντηση που είχε με τον Πάνα
    πριν από τη μάχη τού Μαραθώνα
    όπου ο τραγοπόδαρος θεός
    τού υποσχέθηκε πως δεν θα άφηνε
    τους Αθηναίους αβοήθητους. Χωρίς
    τη σημαντική αυτή μαρτυρία, ούτε
    η πεποίθηση ότι η επέμβαση
    τού Πάνα έπαιξε καθοριστικότατο
    ρόλο στη νίκη, ούτε οι αναφορές
    περί εμφάνισής του στη μάχη,
    αλλά ούτε και το ιερό που ιδρύθηκε
    μετά προς τιμήν του θα είχε κάποια
    ιδιαίτερη αποδεικτική αξία. Αφού
    όμως ήδη πριν από τη μάχη ο
    Φειδιπίδης είχε “οικονομικώς”
    τη συνάντηση αυτή με τον θεό,
    αφού τον είδε και μίλησε μαζί του
    μεταφέροντας ένα μήνυμα που
    αργότερα επαληθεύτηκε (οι Αθηναίοι
    όντως νίκησαν, και ο Παν σύμφωνα
    με πολυάριθμες μαρτυρίες εθεάθη
    να συμπολεμά στη μάχη) μπορούμε,
    νομίζω, όντως να μιλάμε για
    απόδειξη.

    Για να σοβαρευτούμε όμως τώρα
    λιγάκι, όλα αυτά τα περί “προτροπής
    σε έρευνα” στην περίπτωση τού
    Θωμά, ασφαλώς ακούγονται πολύ
    όμορφα και φιλελεύθερα, είναι
    ωστόσο αδύνατον να μη σχολιαστούν
    και κάποιες λεπτομέρειες στην όλη
    ιστορία που χαλάνε τη μανέστρα!
    Η προτροπή τού Ιησού στον Θωμά
    να βάλει τον δάκτυλό του επί τον
    τύπον των ήλων, απομονώνεται,
    βλέπετε, πλήρως από τα
    συμφραζόμενα με συνέπεια το
    γενικό μήνυμα να αλλοιώνεται
    σημαντικά! Διότι ο Ιησούς αμέσως
    μετά την επίμαχη προτροπή Του,
    πρόσθεσε άλλη μία:

    “και ΜΗ ΓΙΝΟΥ ΑΠΙΣΤΟΣ, αλλά
    πιστός”.

    Την επακολουθείσα δε ομολογία
    τού Θωμά την αντιμετώπισε με
    το μάλλον πικρόχολο σχόλιο ότι
    στην ουσία πίστεψε επειδή Τον
    είδε˙ όμως «μακάριοι οι ΜΗ
    ΙΔΟΝΤΕΣ και πιστεύσαντες».

    Σου φαίνονται εσένα όλα αυτά
    “προτροπή για έρευνα”; Βλέπεις
    εσύ εδώ τον Ιησού να… χαίρεται
    ερευνώμενος;

  49. @Κostas

    με κάνεις να χαμογελώ και σ ευχαριστώ γι αυτό.
    ο Χριστός επίσης είπε:
    «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται».
    μετά λέει:
    «μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες»

    τελικά -μιας και σ αρέσουν τα αγιογραφικά χωρία-ισχύει διαχρονικώς το :
    «# Τοσαυτα δε αυτου σημεια πεποιηκοτος εμπροσθεν αυτων ουκ επιστευον εις αυτον,
    # ινα ο λογος Ησαιου του προφητου πληρωθη ον ειπεν, Κυριε, τις επιστευσεν τη ακοη ημων; και ο βραχιων κυριου τινι απεκαλυφθη;
    # δια τουτο ουκ ηδυναντο πιστευειν, οτι παλιν ειπεν Ησαιας,
    # Τετυφλωκεν αυτων τους οφθαλμους και επωρωσεν αυτων την καρδιαν, ινα μη ιδωσιν τοις οφθαλμοις και νοησωσιν τη καρδια και στραφωσιν, και ιασομαι αυτους.
    # ταυτα ειπεν Ησαιας, οτι ειδεν την δοξαν αυτου, και ελαλησεν περι αυτου.»

  50. Kostas said

    Αγαπητέ Θου Βου,
    παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα. Θα
    μπορούσες όμως παρ’ όλα αυτά,
    έστω και μία μόνο φορά να
    απαντήσεις επί τής ουσίας; Θα
    σου ήμουν υπόχρεος δηλαδή!

  51. @Kostas

    Μα δεν είναι προφανες;
    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου!
    Η Καινή Διαθήκη γέμει αντιφάσεων και αυτοί που έγραψαν τα βιβλία της,παρότι ήσαν φιλαράκια΄μεταξύ τους, ήσαν τόσο ανόητοι ώστε να μη συνεννοηθούν να πουν ,τουλάχιστον, τα ίδια πράγματα!

    Τα αυτά ισχύουν και για τους άλλους οι οποίοι επέλεξαν ποια βιβλία θα αποτελέσουν την Καινή Διαθήκη.
    Κι αυτοί είχαν IQ ραδικιού για να συμπεριλάβουν στο ίδιο βιβλίο κείμενα που αλληλοαναιρούνται.
    Μη τους δίνεις σημασία και χαλάς τζάμπα το χρόνο σου…

    Άστα αυτά για τις ετοιμοθάνατες γριούλες και καποιους του επιπέδου του ΘΒ…:Ρ

  52. Kostas said

    Φχαριστώ. Με υποχρέωσες…

  53. […] Γνωμικό #47 – Σχόλιο #16 […]

Σχολιάστε