Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #42

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/06/22

«Πώς θα έχουμε τάξη σε ένα κράτος χωρίς θρησκεία; […] Η κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική ανισότητα, και η οικονομική ανισότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη θρησκεία. Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα δίπλα σ’ έναν άλλον που σκάει απ’ το φαΐ, του είναι αδύνατο να αποδεχτεί αυτή τη διαφορά αν δεν υπάρχει μιά εξουσία που να του λέει: είναι θέλημα Θεού, στον κόσμο αυτό πρέπει να υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι· στη συνέχεια όμως, και στην αιωνιότητα, η μοιρασιά θα γίνει αλλιώς.»

Napoleon Bonaparte (Ναπολέων Βοναπάρτης) (1769 – 1821) Στρατηγός και Αυτοκράτορας της Γαλλίας

Το πρωτότυπο στα Γαλλικά: (1801) “Comment avoir de l’ordre dans un Etat sans religion ? […] La société ne peut exister sans l’inégalité des fortunes, et l’inégalité des fortunes ne peut exister sans la religion. Quand un homme meurt de faim à côté d’un autre qui regorge, il lui est impossible d’accéder à cette différence s’il n’y a pas là une autorité qui lui dise: Dieu le veut ainsi, il faut qu’il y ait des pauvres et des riches dans le monde; mais ensuite, et pendant l’éternité, le partage sera fait autrement”.

Ευχαριστώ πολύ τον Π για την ανεύρεση του πρωτότυπου και για τη μετάφραση.

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

98 Σχόλια προς “Γνωμικό #42”

 1. «Μην ισχυρίζεσαι κι εσύ, που έχεις πλούτο όχι από προσωπικές σου αδικίες, αλλά από κληρονομιά, ότι δεν είσαι άδικος, επειδή κληρονόμησες τα προϊόντα της αδικίας. Γιατί βέβαια, δεν ήταν ο πρόγονός σου πλούσιος από την εποχή του Αδάμ, αλλά κάποιος από τους προγόνους σου άρπαξε από τους πολλούς τα αγαθά και τα καρπώθηκε, για να φτάσουν ως κληρονομιά σε σένα».

  « Κάθε πλούσιος είναι άνομος ή κληρονόμος ανόμων».

  «Ου τα αλλότρια αρπάζειν μόνον αλλά και τα εαυτών μη μεταδιδόναι ετέροις και τούτο αρπαγή και πλεονεξία και αποστέρησις εστίν».

  Iωάννης Χρυσόστομος ,12η ομιλία Α Τιμόθ.

 2. Θου Βου, δεν ακούγονται πλέον του δέοντος κομμουνιστικά όλα αυτά που έγραψες παραπάνω; α, ξέχασες και το άλλο που λέει «ο έχων δύο χιτώνες» κλπ.

  Κοίτα: η ιστορία μας διδάσκει ότι όλες οι θρησκείες υποστήριζαν πάντα τις εκάστοτε εξουσίες προς όφελος των πλουσίων και εις βάρος των φτωχών. Τώρα, το δεύτερο επεισόδιο της δικής σου θρησκείας (βλέπε Καινή Διαθήκη κλπ) έτυχε να ξεκινήσει με κάποιες επαναστατικές προδιαγραφές, περιέχοντας διδαχές υπέρ των φτωχών και κατά των πλουσίων, γι’αυτό άλλωστε και είχε την εκρηκτική εξάπλωση που είχε ανάμεσα στους εξαθλιωμένους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και γι’αυτό και στην αρχή γνώρισε διωγμούς.

  Τα περί αγάπης και ηθικής ήταν ανέκαθεν φούμαρα, και ο κόσμος τα άκουγε, τα ακούει, και θα τα ακούει τσάμπα. Το αρχικό μήνυμα του χριστιανισμού ήταν «φάτε τους πλούσιους», και είναι απλοϊκό να νομίζει κανείς ότι οι χριστιανοί διώχθηκαν για οποιονδήποτε λόγο πέραν του ότι αντιπροσώπευαν κίνδυνο για την άρχουσα τάξη της Ρώμης.

  Καθώς όμως ο χριστιανισμός κέρδιζε συνεχώς έδαφος, φυσικό κι επόμενο ήταν σε κάποια στιγμή να πέσει στην αντίληψη διαφόρων που επιβουλευόντουσαν τότε την εξουσία, και να θεωρηθεί από αυτούς ως πιθανός σύμμαχος στην προσπάθειά τους να υπερισχύσουν, κατά το σκεπτικό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι σύμμαχός μου». Έτσι, στον τέταρτο αιώνα μ.Χ. σφετερίστηκε τον χριστιανισμό ακριβώς ένας τέτοιος «αντιπολιτευόμενος», (βλέπε Κωνσταντίνος και «εν τούτω νίκα»,) και όταν εκείνος κυριάρχησε, ο χριστιανισμός έγινε πλέον ένα με την εξουσία, ξεφούσκωσε, και έχασε την αρχική του κατεύθυνση. Μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες τα πράγματα άλλαξαν τόσο ριζικά, που από διωκόμενοι οι χριστιανοί έγιναν διώκτες. Από εκεί και πέρα η σχέση του χριστιανισμού με την εξουσία και τον πλούτο ήταν ακριβώς αυτή που παρατηρείται και με κάθε άλλη θρησκεία.

  Αν ο χριστιανισμός έχει στο ιστορικό του κάτι ιδιαίτερο απέναντι στις άλλες θρησκείες, είναι ότι το ξεκίνημά του ήταν τόσο ριζοσπαστικό, που κατόρθωσε επί τρεις αιώνες να απλώνεται σε πείσμα της εξουσίας. Αλλά τίποτα δεν κρατάει αιώνια.

  Ξέρω, σου είναι δύσκολο να το κατανοήσεις αυτό· αρνείσαι να παραδεχθείς πως είναι δυνατόν να πήγε τόσο στραβά η αγαπημένη σου θρησκεία, γιατί έχεις την εντύπωση πως ο χριστιανισμός έχει κάποια σχέση με κάτι που αντιλαμβάνεσαι ως «θεϊκό», όπως ένας ηθοποιός που έχει με το μέρος του τον σκηνοθέτη, αλλά δυστυχώς, Θου Βου, πήγε πράγματι τόσο στραβά, γιατί δεν είναι παρά μία θρησκεία, σαν όλες τις άλλες.

  Δεν υπάρχει σκηνοθέτης.

 3. @Διαγόρα

  η χριστιανική Εκκλησία δεν υπάρχει στον κόσμο για να αποκτήσει μερίδιο στην «θρησκευτική αγορα».
  υπάρχει στον κόσμο για να θεραπευσει τον άνθρωπο από την αρρωστια της θρησκείας.
  ο δε χριστιανικός κοινοτισμός (αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις δάνειες λέξεις μπορείς να τον πείς κομμουνισμό) βιωνεται εδώ και 20 αιώνες στα ορθόδοξα κοινοβιακά μοναστήρια.
  η δυστυχία είναι πως οσοι δηλωνουμε χριστιανοί,είμαστε χριστιανοί στα λόγια ενω στην πράξη πάσχουμε πολλαπλώς.
  οσο για τον «σκηνοθέτη» πράγματι δεν υπάρχει.
  όπως «δεν υπάρχουν» και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία,για έναν παρατηρητή που δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να τα ανιχνεύσει.

 4. @ΘουΒου
  Σε Παρακολουθώ να καταβάλεις προσπάθειες να απεμπλέξεις τον θεό του Αβραάμ από την ιουδεοχριστιανική θρησκεία όπως και την παλαιά από την καινή διαθήκη. Παρατηρώ ότι εισάγεις ιδέες που ανέσυρες από τα κείμενα «Αγ.Πατέρων» επιλεκτικά αγνοώντας άλλα που δεν συνάδουν στην «νεωτεριστική» κοσμοθεωρία σου.
  Κρύβεσαι πίσω από Αφορισμούς των θεολόγων που υποστηρίζουν ανοησίες, ενώ ξέρεις ότι είναι τέτοιες.
  Αρνείσαι τεχνηέντως να απαντήσεις σε ερωτήματα που σου τίθενται και τότε καλύπτεσαι πίσω από τις θέσεις του δόγματος που λίγο πριν καταδίκαζες.
  Αγνοείς εσκεμμένα ότι για να είναι κάποιος σωστός Χριστιανός πρέπει να ακολουθεί τις διδαχές των γραφών (λιθοβολισμοί και άλλα) και φυσικά ξέρεις ότι κάτι τέτοιο στην σύγχρονη κοινωνία είναι αδύνατον.
  Εχεις συχνά Χρησιμοποιήσει Σαρκαστικά σχόλια που πιστεύεις ότι σε βγάζουν από το αδιέξοδο της εμπεριστατωμένης απάντησης σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

  Υποθέτω ότι αυτές είναι διαπιστώσεις και άλλων συνομιλητών.

  Είναι πάλι αλήθεια ότι πιέζεις ανθρώπους στα όρια της οργής τους, αλλά υποθέτω ότι αυτό βρίσκεται στα πλαίσια του τρόπου με τον οποίο θέλεις να πείσεις για τις θέσεις σου.

  R.McDarren

  2008-06-23 at 08:56
  μια απλή περιγραφή της θρησκείας με απλά (παιδικά) μαθηματικά, έχει ως εξής:
  1+1+2=5, 5+4-1=8, 8+2=10, 10-1+2=11, κ.λπ
  άσο και αν οι πράξεις δίνουν αποτέλεσμα ως μαθηματικές οντότητες, το σύνολο είναι ΛΑΘΟΣ
  γιατί απλά είναι λάθος η πρώτη πράξη (Genesis),
  Τα λάθη στις πράξεις συνεχίζονται (Exodus) και έτσι κάνουν την περιγραφή της όποιας αλήθειας της θρησκείας σου αβάσιμη και τουλάχιστον ιδιοτελή.
  ζητάς να αγνοήσουμε τα κατάφωρα λάθη και να θεωρήσουμε τα υπόλοιπα (Ενδεχομένως σωστά) ως θεόπνευστη αλήθεια και όχι σαν μερικές καλές ιδέες κάποιων ανθρώπων με ανήσυχο πνεύμα.

  Αλήθεια θεωρείς ότι είμαστε ηλίθιοι?

  R.McDarren

 5. @Mortgage

  το προφανές λάθος που κάνετε πολλοί εξ υμών, λόγω της άγνοιας σας στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά ενδεχομένως και της προκαταλήψεως σας, είναι η θέση στην οποία τοποθετείτε την Αγία Γραφή,την οποια δανειζεστε από τον αιρετικό προτεσταντισμό.
  στην Ορθοδοξη Παράδοση η Αγ.Γραφή,δεν είναι κείμενο που ερμηνευεται έξω από την εκκλησιαστική εμπειρία.
  η Αγ.Γραφή δεν ειναι ουρανοκατέβατο βιβλίο,αλλά βιβλίο που γράφτηκε από αγίους ανθρώπους.
  η Αγ.Γραφή δεν είναι αλάθητο βιβλίο,όπως δεν είναι αλάθητος και ένας άγιος άνθρωπος.
  κατά τα άλλα,τα οσα γραφεις είναι χιλιοειπωμένες αερολογίες εναντιον των χριστιανών που ακούγονται ήδη από τον Α μΧ αιώνα.

 6. dmast said

  Κοίτα θράσος…
  Ξεχωρίζει την ορθόδοξη παπαρολογία από τη δυτική. Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιεί την ίδια συλλογιστική για να εμπλέξει την αθεϊα με τα σταλινικά εγκλήματα.

 7. Τα όσα γράφω είναι χιλιοειπωμένες ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ερωτήσεις εναντίων που απευθύνονται στους χριστιανούς ήδη από τον Α μΧ αιώνα.
  Αλήθεια επικαλείσαι τον χριστιανισμό του Α’ μΧ αιώνα?
  Γιατί αν κάνεις κάτι τέτοιο, έχω να σου πω μερικά πραγματάκια, ξεκινώντας από την συμμετοχή του Χριστού στην Αγία τριάδα … …

  Άν η Αγία Γραφή – Καινή και Παλαιά – δεν είναι ούτε τέλειο,ούτε αλάνθαστο,ούτε ουρανοκατέβατο βιβλίο τότε δεν βλέπω το λόγο να αποκαλείται “ΑΓΙΑ”. Και σαν συνέπεια θα πρέπει να οριστούν εκ νέου οι Έννοιες για τους όρους ΑΓΙΟ – ΑΚΤΙΣΤΟ – ΚΤΙΣΤΟ – ΘΕΟΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
  Αν αυτοί οι όροι χρησιμεύουν για να περιγράψουν το υπέρλογο, τότε δεν έχουν καμία εννοιολογική αιτιοκρατική σημασία και δεν θα έχουν ποτέ.
  Αν όντως το υπέρλογο του Άκτιστου κόσμου είναι θεωρητική αντίληψη των θεολόγων τότε θα πρέπει να ορίσουν το πεδίο των αποδείξεων που κάθε θεώρημα οφείλει να έχει.
  Θα πρέπει να είναι συνεπές με τον εαυτό του και να εξηγεί παρατηρημένα φαινόμενα.
  θα πρέπει να μην έρχεται σε αντίθεση με ήδη αποδεδειγμένες αιτιάσεις άλλων Θεωρημάτων.
  Θα πρέπει να έχει ικανή περιγραφική δύναμη και τα μαθηματικά του να λειτουργούν με επάρκεια αποδείξεων.
  Θα πρέπει ακόμα να οριστεί με ακρίβεια τι είναι η Εκκλησιαστική Εμπειρία στην οποία συχνά αναφέρεσαι.
  Θα Πρέπει η μέθοδος της ερμηνείας των όρων που χρησιμοποιείς να βρίσκεται στα μέσα στα πλαίσια του ορθολογισμού ή τουλάχιστον της μή υπερβατικής, κοινής για όλους μας αντίληψης του κόσμου.

  σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι παραπάνω απαιτήσεις θα πρέπει να υποθέσουμε ότι μας έχεις «τακτοποίηση» στο βάθρο των ηλιθίων του σύμπαντος κόσμου.

  R.McDarren
  (απαντώ με παλαιότερη τοποθέτηση μου που φυσικά δεν απορρίφθηκε με έλλογα επιχειρήματα.)

  2008-06-23 at 10:48
  @Dmast
  Ο ΘουΒού είναι σεσημασμένος πλέον για την επιλεκτική μνήμη του και την «Νεοθεολογική» του ροπή.
  η πιθανότερη απάντηση του σε κάτι που έτσι ή αλλιώς δεν καταλαβαίνει υποθέτω ότι θα είναι κάποιο link σε μια απίστευτη σελίδα βρίθουσα άτοπων θέσεων και «υπέρλογων» θεολογικών επιχειρημάτων.

  R.McDarren

  2008-06-23 at 10:54
  Και φυσικά η διαπίστωση του Ναπολέοντα ήταν και είναι ο νομοτελειακός λόγος ύπαρξης των θρησκειών.
  (είναι καλά διατυπωμένο και αναλυμένο από τον Διαγόρα στο σχόλιο 2)

 8. @Mortgage

  η βιβλιογραφία για την ενημέρωση σου περί τα θεολογικά είναι άφθονη.
  υπάρχει και στην αγγλική.
  ο σχολαστικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζεις τα ζητήματα της θεολογίας,τα οποία περιφρονείς εν τη αγνοία σου και αγνοείς εν τη υψηλοφροσύνη σου,δυσκολεύει την συνεννόηση.
  ίσως για αρχή θα μπορουσαμε να μιλησουμε για μερικές αξιωματικές παραδοχές,εντελώς ανάλογες αυτες των μαθηματικών.

  @dmast

  καποια στιγμη ισως κανω ένα κουϊζάκι στο ιστολογιο μου παραθετοντας κειμενα αθεϊστών και ζητωντας τον συγγραφέα τους.
  μαλλον θα ξαφνιαστεις οταν δεις ποσο συμφωνεις επί θεωρητικών ζητημάτων με τον Λένιν,τον Τρότσκυ,τον Μπέρια,τον Στάλιν,τον Μάο και την χήρα του κλπ

 9. Εδώ Είμαστε … …
  Ας δούμε μια παραδοχή που ενέχει μαθηματικό λογισμό και άπτεται της θρησκείας – θεολογίας.

  και ας ξεκινήσουμε απ την αρχή…

  Ημέρα Πρώτη «your service my dear, hit the ball strong with your stick and be furious in your mind»

  R.McDarren

 10. Φυσικά στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και το «κάρμα» και τις μετενενσαρκώσεις.

  Είσαι φτωχός και άρρωστος και ο άλλος πλούσιος και υγιής;

  Μη μιλάς γιατί έχεις βεβαρυμένο «κάρμα» από την προηγούμενη ζωή σου, ενώ ο άλλος ήτο εις Άγιος άνθρωψ και δι αυτόν τον λόγον σου κάθεται τώρα στον σβέρκο…

 11. dmast said

  @WC ή 000 ή ΘΒ
  Αν το πας έτσι, μπορούμε κι εμείς να σου δείξουμε πόσο πολύ συμφωνούν οι ορθόδοξες δικές σου παπαρολογίες με τις δυτικές (καθολικές ή προτεσταντικές ή ιεχωβάδικες) παπαρολογίες που τόσο απορρίπτεις.

 12. LENNON said

  Μακάριοι οι θού βού το πνευματι!
  Γιατί μόνο αυτοί κατοικούν είδη στο Βασίλειο των ψευδαισθήσεων τους, αμήν!!

 13. @dm-ass

  η μεγάλη πλάκα θα ειναι όταν θα αντιληφθείς ποσο πολύ ειναι επηρεασμένη η σκέψη σου απο τις παπικοπροτεσταντικές παπαρολογίες.

  @polsemannen

  έχεις δικιο σε αυτη την παρατηρηση.

  ωστόσο θα πρεπει να σημειωσουμε πως ο Μαχατμα Γκαντι ο οποιος υπήρξε ενας φωτισμένος και βαθια θρησκευόμενος άνθρωπος ,ήταν αυτος που αμφισβητησε στην πράξη τοσο την βρεττανική αποικιοκρατία οσο και το ινδουϊστικό συστημα των καστών και έφερε μεγάλες αλλαγές στην ινδική κοινωνία.

 14. dmast said

  @WC
  Τελικά, θα αποφασίσεις τι με έχει επηρεάσει; Ο κομμουνισμός ή ο παπικοπροτεσταντισμός;
  Προσωπικά, νομίζω ότι με επηρέασε ο ΘουΒισμός.
  Έγινα κι εγώ troll, εξ αιτίας ενός troll.

  Ζητώ συγγνώμη από τον ιστολόγο και παραιτούμαι από την κουβέντα.

 15. O Μαχάτμα Γκάντι ήταν εν δυνάμει άθεος μιας και δέν πίστευε σε θεόπνευστη θρησκεία αλλά σε δυναμική φιλοσοφία … …
  αλλά έστω και έτσι, όπως λες να είναι τότε θα ήταν καλύτερα να πιστεύεις σε μιά αποδεδειγμένα Καλή θρησκεία που δεν λούστηκε στο αίμα των ίδιων της των τέκνων.

  R.McDarren

 16. Iokaste said

  Μα βρε ΘΒ, δεν νομίζω ότι είπε κανείς ότι είναι κακό να είναι κάποιος θρησκευόμενος, ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει. Το αν ο Γκάντι ήταν θρησκευόμενος ή όχι δεν προσφέρει τίποτα στην συζήτηση, ούτε και μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα υπέρ των όσων λες.

  Η ένσταση (πιστεύω) είναι πως ο χριστιανισμός είναι μια θρησκεία που επιβάλλεται σ’όλους, που με τις πράξεις των αντιπροσώπων του ενοχλεί πραγματικά και πολύ έντονα άτομα που δεν είναι χριστιανοί, είτε είναι άθεοι είτε ανήκουν σε κάποια άλλη θρησκευτική ομάδα. Νομίζω πως η ίδια ένσταση θα υπήρχε εναντίων κάθε θρησκείας που το έκανε αυτό, απλά τυχαίνει να ζούμε στην ελλάδα (περίπου) και το πρόβλημά μας να είναι ο χριστιανισμός. Απλά.

  Και θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος από κάποιον που πιστεύει, όπως εσύ, να χαρακτηρίζει την πίστη κάποιου άλλου ως «παπικοπροτεσταντικές παπαρολογίες». Από την στιγμή που θες οι άλλοι να σέβονται την θρησκεία σου πρέπει κι εσύ να σέβεσαι την θρησκεία των άλλων και στην τελική δεν έχεις καμία πραγματική απόδειξη πως αυτό που πιστεύεις εσύ είναι καλλίτερο από αυτό που πιστεύουν οι προτεστάντες… (οι οποίοι είναι και άσχετοι με την συζήτησή μας..)

  Το γνωμικό είναι τέλειο (ας ειπωθεί και κάτι σχετικό μ’αυτό), είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον (και τραγικό) πως μπορεί μια θρησκεία να εφησυχάσει συνειδήσεις για να δικαιολογηθούν εγκλήματα…

 17. @Mortgage

  Eάν οι χριστιανοί ζούσαν σύμφωνα με τις διδαχές του Χριστού,όπως αυτές βρίσκονται στη Βίβλο,ολόκληρη η Ινδία θα ήταν χριστιανική σήμερα.

  Μαχάτμα Γκάντι

  “If Christians would really live according to the teachings of Christ, as found in the Bible, all of India would be Christian today.”

  http://quotationsbook.com/quote/6593/

 18. Φαντάζομαι οτι παρέβλεψε τις επισημάνσεις για λιθοβολισμούς των εργαζομένων το Σάββατο και των αντιφρονούντων νέων … όπως και των ανήσυχων παιδιών που αντιμιλάνε…

  R.McDarren

  2008-06-23 at 12:59
  @Iokaste
  Δεν είναι σφάλμα του ΘουΒου αλλά και δικό μου, και όσων απαντάμε στα «αλεξίσφαιρα» σχόλια του.

  R.McDarren

 19. LENNON said

  Aν οι ισλαμιστές ζούσαν σύμφωνα με τις διδαχές του Μωάμεθ όπως αυτές βρίσκονται στο κοράνι ολόκληρη η Ελλάδα θα ήταν μουσουλμανική σήμερα.
  Χα χα μια του troll δυο του troill…..

 20. @Mortgage

  είναι προφανές πως ο σοφός Μαχάτμα Γκάντι είχε κατανοήσει την διδασκαλία του Χριστού πολύ καλύτερα απο πολλους αυτοαποκαλούμενους χριστιανούς και ασφαλώς από τους ,κατά δήλωση τους, αθεϊστές ή αντιχριστιανούς.

 21. LENNON said

  είναι προφανές πως ο σοφός Μαχάτμα Γκάντι είχε κατανοήσει την διδασκαλία του Χριστού πολύ καλύτερα απο πολλους αυτοαποκαλούμενους χριστιανούς και ασφαλώς από τους ,κατά δήλωση τους, αθεϊστές ή αντιχριστιανούς.

  2008-06-23 at 13:08
  Είναι προφανές πως ο σοφός Μαχάτμα Γκάντι είχε κατανοήσει την διδασκαλία του Μωάμεθ πολύ καλύτερα από πολλούς αυτοαποκαλούμενους ισλαμιστές και ασφαλώς από τους ,κατά δήλωση τους, αθεϊστές ή αντί-ισλαμιστές.

 22. @Ιοkaste

  μη μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχω.
  αν καποιος προσέβαλε αυτος ηταν ο dmast ,του οποίου και αντέγραψα πιστώς την φρασεολογία.
  παραθετω το κειμενο του επακριβως:
  «@WC ή 000 ή ΘΒ
  Αν το πας έτσι, μπορούμε κι εμείς να σου δείξουμε πόσο πολύ συμφωνούν οι ορθόδοξες δικές σου παπαρολογίες με τις δυτικές (καθολικές ή προτεσταντικές ή ιεχωβάδικες) παπαρολογίες που τόσο απορρίπτεις.»

  δεν ειδα ομως ,αγαπητη Ιοκαστη,παρομοια ευαισθησία σε ενα καρο προσωπικές υβρεις που εχω δεχθει τοσο εδω οσο και στου roides.

  επιλεκτικές συγγένειες να υποθέσω;

 23. Mandarin said

  Έχει διαφορά όταν αποκαλέσει κάποιος τον παπαρολόγο παπαρολόγο και όταν ο παπαρολόγος αποκαλέσει κάποιον άλλο παπαρολόγο…

 24. Iokaste said

  Όχι να μην υποθέσεις γιατί όταν υποθέτουμε κάνουμε συχνά λάθος (κι εγώ μεταξύ των άλλων, δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’εξω φυσικά). Απλά έχεις ξανα αναφερθεί με υποτιμητικούς όρους στις δυτικές αιρέσεις και δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να διαφωνείς με την ορολογία που χρησιμοποίησε ο dmast (συγνώμη αν έκανα λάθος).

  Δεν συμφωνώ με τις προσωπικές ύβρεις που μπορεί να έχεις δεχτεί, αλλά πρώτον μερικά σχόλιά σου είναι αρκετά προκλητικά (έχει τύχει και μ’εμένα αυτό αλλά νομίζω ότι κρατήθηκα και δεν άρχισα να βρίζω – αν και καταλαβαίνω πως άμα έχεις 10 άτομα να σε βομβαρδίζουν με σχόλια ίσως να σου βγαίνει μια αμυντικά προκλητική στάση κάποιες φορές…) και είμαστε όλοι ενήλικες πιστέυω και μπορούμε να καταλάβουμε πως μια συζήτηση εξελίσσεται σε πιο προσωπικό επίπεδο από ότι ήταν αρχικά και επίσης μπορούμε να μιλήσουμε για τον εαυτό μας (αν και σε ένα σημείο που θεώρησα ότι κάποιος παρανόησε αυτά που είπες το εξέφρασα).

  Δεύτερον, κατά την γνώμη μου πάντα, κάποιος που είναι θρησκευόμενος οφείλει να σέβεται τους άλλους θρησκευόμενους διπλά, άλλο να πει ένας άθεος πως ο βουδισμός πχ είναι μαλακία κι άλλο να το πει ένας χριστιανός…

  Όσο για τον Γκάντι και πάλι, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χριστιανισμός και ο λόγος του Χριστού έχει να κάνει μόνο με την αγάπη, και πως αν ίσχυε στην πράξη θα ήταν η πιο καλή θρησκεία του κόσμου. Διαφωνώ στο ότι έχει να κάνει μόνο με αυτό βέβαια, αλλά ακόμη κι έτσι να είναι δεν ισχύει στην πράξη οπότε είναι τελείως ουτοπικό να μιλάμε για κάτι τέτοιο… Στην θεωρία πολλά είναι καλά, το θέμα είναι κατά πόσο εφαρμόζονται ή υπάρχουν προοπτικές εφαρμογής.

  Και σε ξαναρωτάω, αντί να προσπαθείς να πείσεις εμάς για κάτι, γιατί δεν προσπαθείς να κάνεις κάτι πραγματικά καλό για την θρησκεία σου; Να πείσεις τους «πολλους αυτοαποκαλούμενους χριστιανούς» που προφανώς δεν ακολουθούν την σωστή διδασκαλία του Χριστού, ότι κάνουν λάθος και ότι ο δρόμος δεν είναι η απληστία αλλά κάτι διαφορετικό πχ;

 25. @Iokaste

  δεν νοιωθω θρησκευόμενος,οποτε δεν νοιωθω και καμμια αλληλεγγυη για οσους συλλήβδην δηλώνουν πίστη σε καποιο θεό.
  πολυ δε περισσοτερο, δεν νοιωθω αλληλέγγυος με οσους διαστρεβλώνουν τον χριστιανισμό μετατρέποντας τον σε εργαλείο κοσμικής επιβολής και εκμετάλλευσης.
  σεβομαι ωστοσο τις υπαρξιακές αγωνιες,τις αναζητήσεις κι τις πολιτισμικές παραδόσεις όλων.

  για το τελευταιο που λες.η ιεραποστολή δεν ηταν ποτέ το φορτε μου.
  ένας ασημαντος αναζητητης είμαι και τιποτα περισσότερο.
  εξάλλου η ζωή μιλα ευγλωττότερα από τις παχιες κουβεντες.

  εδω βρισκομαι για το κεφι μου.
  γενικά,μ αρεσουν τα extreme sports.:)

 26. LENNON said

  Δεν πιστεύω σε καμία θρησκεία και σε κανένα θεό αλλά νιώθω κατανόηση, για όσους δηλώνουν πίστη σε κάποιο θεό.
  Δεν νιώθω όμως καμία κατανόηση για αυτούς που παρουσιάζουν το πιο φασιστικό εργαλείο εξουσίας και αλλοτρίωσης της συνείδησης ως ένα θεολογικό γλυκανάλατο ηθικό σύστημα αξιών, φορώντας του το προσωπείο της αγάπης της ανεκτικότητας κ.α. Καταλαβαίνω απόλυτα το υπαρξιακό κενό που συμπληρώνει ο χριστιανισμός για αυτούς καθώς την άγνοια και τις κακές διδαχές.

  Η φιλοσοφία δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου, ένας καλλιτέχνης που μιλάει για ελευθέρια είμαι και τίποτα παραπάνω. Εξάλλου τα τραγούδια μου μιλάνε για ελευθέρια τόσο όσο κανένας φιλόσοφος δεν μίλησε.

  Εδώ βρίσκομαι για την τέχνη
  Γενικά με αρέσει η ελεύθερη τέχνη χωρίς όρια.

 27. Iokaste said

  @ΘΒ τα παρακάτω σχόλια είναι φιλικά και χωρίς καμία κακία ή ενόχληση (το δηλώνω γιατί αναγνωρίζω το ύφος μου μπορεί να γίνει λίγο περίεργο που και που, και δεν έχω τίποτα προσωπικά μαζί σου)

  «δεν νοιωθω θρησκευόμενος»

  Σοβαρά; Κάτι έχω καταλάβει λάθος τότε μάλλον…

  «οποτε δεν νοιωθω και καμμια αλληλεγγυη για οσους συλλήβδην δηλώνουν πίστη σε καποιο θεό.»

  Ούτε κι εγώ νιώθω αλληλεγγύη (αν και κατά κάποιο τρόπο ίσως να νιώθω γιατί ήμουν στην θέση τους κάποτε), νιώθω όμως κατανόηση όπως είπαι και ο Lennon και σεβασμό όταν σέβονται κι αυτοί την δική μου θέση.

  «πολυ δε περισσοτερο, δεν νοιωθω αλληλέγγυος με οσους διαστρεβλώνουν τον χριστιανισμό μετατρέποντας τον σε εργαλείο κοσμικής επιβολής και εκμετάλλευσης.»

  Ούτε κι εγώ συμφωνώ με αυτούς, αλλά μήπως, λέω μήπως, είναι η πλειοψηφία των «χριστιανών» ενώ όσοι υποστηρίζουν την αγάπη, το να μοιραζόμαστε τον πλούτο κλπ είναι μετρημένοι στα δάχτυλα;

  «σεβομαι ωστοσο τις υπαρξιακές αγωνιες,τις αναζητήσεις κι τις πολιτισμικές παραδόσεις όλων.»

  Άρα δεν έχεις πρόβλημα με το να είναι άθεος/καθολικός/παγανιστής/ κάποιος. (;)

  «για το τελευταιο που λες.η ιεραποστολή δεν ηταν ποτέ το φορτε μου.
  ένας ασημαντος αναζητητης είμαι και τιποτα περισσότερο.»

  Μμμ, μάλιστα ασήμαντε αναζητητή όμως η θρησκεία σου μας έχει γ…σει το σύμπαν κι εσύ κάθεσαι εδώ και μας λες ωραία παραμυθάκια που πολύ θα ήθελα να ήταν αλήθεια γιατί θα είχαμε το κεφάλι μας πιο ήσυχο τότε…

  Και το θεωρώ υποκρισία (ελαφρύς χαρακτηρισμός, έχω και πολύ χειρότερους) να έρχεται ο κάθε χριστιανός και να μας κάνει κύρηγμα για τις σωστότατες και αγιότατες διδαχές του χριστιανισμού, την στιγμή που οι περισσότεροι χριστιανοί και κυρίως οι ηγέτες του χριστιανισμού ζουν στην καλλίτερη των περιπτώσεων με έναν εντελώς αντίθετο τρόπο ζωής από αυτόν που υποστηρίζεις ως σωστό και στην χειρότερη των περιπτώσεων είναι φασιστοειδή υποκείμενα που μας κάνουν την ζωή δύσκολη και τον κόσμο που ζούμε χειρότερο.

  Μπορώ κι εγώ να λέω 1000 υπέροχες αερολογίες και από πίσω να σκοτώνω παιδάκια, ή μάλλον να υποστηρίζω δολοφόνους και να νομίζω ότι φιλοσοφώ κι ότι αφού δεν σκοτώνω εγώ η ίδια αλλά απλά δεν καταδικάζω τους δολοφόνους είμαι αθώα. Ε, δεν πάει έτσι… Το θέμα είναι να έχει ο καθένας τα κότσια να υποστηρίζει τα λόγια του με τις πράξεις του κι όχι να κάθεται σ’έναν καναπέ και να το παίζει και καμπόσος…

  «εξάλλου η ζωή μιλα ευγλωττότερα από τις παχιες κουβεντες.»

  Ναι, γι’αυτό μας βλέπεις και τόσο εξαλλους, αυτά που λέει η ζωή για τον χριστιανισμό είναι απελπιστικά…

  «εδω βρισκομαι για το κεφι μου.»

  Όπως και όλοι μας. Δεν κρίνω το ότι είσαι εδώ, είναι ενδιαφέρον να γίνεται διάλογος, αλλιώς μάλλον θα συμφωνούσαμε όλοι συνέχεια κι είναι βαρετό και άσκοπο αν δεν ακούγεται και η άλλη άποψη. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι μιλάς για μια θρησκεία που υπάρχει μόνο στο μυαλό σου (άντε και της γιαγιάς μου και καμιά δεκαριά άλλων) αλλά προφανώς δεν έχεις καμία πρόθεση ούτε να συνειδητοποιήσεις ότι οι θεωρίες σου είναι μόνο αυτό ΘΕΩΡΙΕΣ, ούτε και να κάνεις κάτι για να γίνουν πράξη. Κι από πάνω ενοχλείσαι κι όταν κατηγορούμε κάποια στραβά πράγματα για την θρησκεία σου τα οποία δεν φαίνεται να σε ενδιαφέρει να διορθώσεις…

  γενικά,μ αρεσουν τα extreme sports.:)

  Δοκίμασε κάτι σε bungee jumping, παίζει να ανεβάσει την αδρεναλίνη σου περισσότερο από το blog.

 28. @Iokaste

  ποια θρησκεία μου έχει γ…ει το συμπαν;
  με αποδείξεις και στοιχεία,παρακαλώ.
  τον πλανήτη τον εχει γ..ει η κακώς εφαρμοσμένη επιστήμη,με την βιομηχανία και τον άκρατο καταναλωτισμό του δυτικού κόσμου.

  στην «θρησκεία» μου υπάρχουν,ισως οι μοναδικοί πλούσιοι που εγκατέλειψαν τα παντα ,εδωσαν όλα τους τα υπάρχοντα στους φτωχούς ,φορεσαν ενα ταπεινο ρασο κι έμειναν στην απέξω.

  πρόβλημα δεν έχω με την φιλοσοφική τοποθέτηση ουδενός.
  προβλημα προκυπτει όταν εν ονοματι του ορθολογισμού επιχειρείται πνευματικός και πολιτιστικός εξανδραποδισμός της ελληνικής κοινωνίας.

  επιχειρήθηκε μια φορά στο παρελθόν εν ονόματι του εισαγόμενου κομμουνισμού,επιχειρείται ξανά σημερα με τις καραμέλες της πολυπολιτισμικότητας ,της παγκοσμιοποίησης και της ευρωλιγούρας.

  πώς το λεγε ο Νιόνιος;
  η Ελλάδα που αντιστεκεται,η Ελλάδα που επιμένει κι όποιος δεν καταλαβαινει δεν ξερει πού πατά και πού πηγαίνει.

 29. LENNON said

  Τι; η αθεΐα δεν είναι αρετη
  Με αποδείξεις και στοιχεία παρακαλώ
  Η διαστρεμμένη θεολογική ηθική
  των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την επιστήμη
  κατά το δοκούν (ότι και να γίνει ο θεός θα μας σώσει) έχει γ..ει τον πλανητη.

  Στον κόσμο που τραγουδώ δεν υπάρχουν πλούσιοι και
  φτωχοί ούτε πονηροί μαυροντυμένοι που αφαιρούν
  περιούσιες υποσχόμενη ότι με την επί γης ξεφτίλα
  θα κερδίσω το ουράνιο ρετιρέ.

  πρόβλημα δεν έχω με την φιλοσοφική τοποθέτηση ουδενός.
  πρόβλημα προκύπτει όταν εν ονόματι του χριστιανικού
  παραλογισμού επιχειρείτε πνευματική καταστολή και σκοταδισμός
  στους βιολογικά απόγονους των δημιουργών του δυτικού κόσμου

  επιχειρήθηκε μια φορά στο παρελθόν εν ονόματι της εισαγόμενης αίρεσης των ναζωραίων που δυστυχώς πέτυχε για 1100 χρόνια. ξανά επιχειρείται ξανά σήμερα με τις καραμέλες της ρατσιστικής πολιτισμικής καθαρότητας της φασιστικής ιδέας που ακούει στο όνομα εθνική ταυτότητα και του βαλκανοκομπλεξισμου.

  Πως το λεει ο original Lennon;
  Imagine there’s no countries
  It isn’t hard to do

  You may say that I’m a dreamer
  But I’m not the only one
  I hope someday you’ll join us
  And the world will live as one

 30. Iokaste said

  Τι αποδείξεις και στοιχεία θες; Θα μπορούσα να ψάξω να βρω νούμερα για το πόσους έχουν σκοτώσει ανά τους αιώνες οι χριστιανοί στο όνομα της αγάπης τους, για το πόσα έγγραφα έχουν καταστρέψει και πόση γνώση χάθηκε για πάντα εξαιτίας τους, θα μπορούσα ίσως να σου βρω αποδείξεις για το πότε ακριβώς ο άνθρωπος έχασε κάθε σεβασμό για την φύση και τον πλανήτη γιατί ο θεός σου τον έθεσε στο κέντρο του κόσμου και οπότε θεώρησε ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς επιπτώσεις γιατί ακόμη και κάτι λάθος να κάνει θα μετανοιώσει ειλικρινά 2 λεπτά πριν πεθάνει οπότε θα πάει στον παράδεισο κι όλα μέλι γάλα… Αλλά έχω και δουλειά αυτή την στιγμή οπότε δεν γίνεται.

  Μην με κάνεις να γελάω τώρα με τους μοναδικούς ίσως πλούσιους που έδωσαν τα πάντα και ήταν χριστιανοί.. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν, αλλά είναι λίγοι και ακολουθούν μια θρησκεία που πιθανότατα θα τους αφόριζε αν μπορούσε, κι υπάρχουν και πάρα πολλοί πλούσιοι που κάνουν το καλό χωρίς να είναι χριστιανοί. Είναι λάθος αν θεωρούμε ότι μια θρησκεία που έχει επιβληθεί σε ανθρώπους που κάποτε δεν είχαν την επιλογή να την απορρίψουν είναι υπεύθυνη για τις καλές τους πράξεις…

  Ο «πνευματικός και πολιτιστικός εξανδραποδισμός της ελληνικής κοινωνίας» δεν έρχεται λογω του ορθολογισμού, τον έφερε ο χριστιανισμός κάποια στιγμή και παλεύουμε να ανακάμψουμε.

  «επιχειρήθηκε μια φορά στο παρελθόν εν ονόματι του εισαγόμενου κομμουνισμού,επιχειρείται ξανά σημερα με τις καραμέλες της πολυπολιτισμικότητας ,της παγκοσμιοποίησης και της ευρωλιγούρας.»

  Έχεις πρόβλημα με την πολυπολιτισμικότητα και την παγκοσμιοποίηση; Όσο για την ευρωλιγούρα, ναι συμβαίνει στην ελλάδα γιατί είμαστε στον μεσαίωνα ακόμα αν και δεν είμαι σίγουρη ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα, εμένα μ’αρέσει η ιδέα της ενωμένης ευρώπης και έχω δει απίστευτα θετικά πράγματα σε άλλες χώρες τα οποία θα χαιρόμουν αν ίσχυαν και στην ελλάδα κάποτε…

 31. Π said

  Το «sick» εδώ δεν σημαίνει άρρωστος: σημαίνει αναγούλα.

  Το αγγλικό είναι παράφραση. Το πρωτότυπο (1801, μετά τη σύναψη του Συμφώνου με το Βατικανό):

  «Comment avoir de l’ordre dans un Etat sans religion ?… la société ne peut exister dans un Etat sans une religion. La société ne peut exister sans l’inégalité des fortunes, et l’inégalité des fortunes ne peut exister sans la religion. Quand un homme meurt de faim à côté d’un autre qui regorge, il lui est impossible d’accéder à cette différence s’il n’y a pas là une autorité qui lui dise: Dieu le veut ainsi, il faut qu’il y ait des pauvres et des riches dans le monde; mais ensuite, et pendant l’éternité, le partage sera fait autrement».

  Μεταφράζω:

  «Πώς θα έχουμε τάξη σε ένα κράτος χωρίς θρησκεία; Η κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα κράτος χωρίς θρησκεία. Η κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική ανισότητα, και η οικονομική ανισότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη θρησκεία. Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα δίπλα σ’ έναν άλλον που σκάει απ’ το φαΐ, του είναι αδύνατο να αποδεχτεί αυτή τη διαφορά αν δεν υπάρχει εκεί μιά εξουσία που του λέει: έτσι θέλει ο Θεός, στον κόσμο αυτό πρέπει να υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι· στη συνέχεια όμως, και στην αιωνιότητα, η μοιρασιά θα γίνει αλλιώς».

  Η ιδέα προέρχεται από τον Καντ: «η αριστοκρατία δεν χρειάζεται να πιστεύει στο Θεό, οι φτωχοί όμως χρειάζεται να πιστεύουν γιατί αυτό αποτελεί παράγοντα κοινωνικής ειρήνης».

  Το 1806 ο Ναπολέων λέει επίσης το εξής σχετικό:

  «Je ne vois pas dans la religion le mystère de l’Incarnation mais le mystère de l’Ordre Social. La religion rattache au ciel une idée d’égalité qui empêche le riche d’être massacré par le pauvre. »

  «Στη θρησκεία δεν βλέπω το μυστήριο της ενσαρκώσεως αλλά το μυστήριο της κοινωνικής τάξεως. Η θρησκεία προσαρτά στους ουρανούς μιά ιδέα ισότητας που εμποδίζει τη σφαγή των πλουσίων από τους φτωχούς.»

 32. βάζω δυο-τρία ορθόδοξα κειμενάκια για να φανεί η διαφορά και ποσο επαναστατική ηταν η σκέψη των μεγάλων ιεραρχών για την εποχή τους αλλά και για το σήμερα:

  Λέει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος

  « Η φτώχεια και ο πλούτος , αυτό που ονομάζουμε ελευθερία και δουλεία, και τα παρόμοια, ύστερα υπεισήλθαν στο ανθρώπινο γένος, όπως ακριβώς μερικές κοινές αρρώστιες που ήρθαν μαζί με την κακία, όντας επινοήματά της. Δεν ήταν όμως, λέει (η Γραφή ) , έτσι από την αρχή.Εσύ να βλέπεις την πρώτη ισότητα και όχι τη μετέπειτα διαίρεση. Όχι το νόμο του ισχυρού ,αλλά του Δημιουργού » (Γρηγορίου θεολόγου περί φιλοπτωχείας PG 35 ,892 A-B

  Κι ο Χρυσόστομος:

  « Τι σημασία έχει αν δε σπρώχνεις το ξίφος και δε βυθίζεις το χέρι σου στις σάρκες ( του αδελφού σου );Άλλα φοβερότερα απ αυτό κάνεις. Αν έκανες το πρώτο , θα τον απάλλασσες από φροντίδες. Τώρα όμως με την πείνα και τη δουλεία , τον περιβάλλεις με πίκρες κι άλλα κακά . To λέω αυτό και δε θα παύσω να το τονίζω όχι για να σας προετοιμάσω για φόνο, ούτε για να σας προτρέψω να κάνετε κάποιο κακό μικρότερο απ αυτό, αλλά για να μη νομίζετε ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθείτε. Αυτός που αφαιρεί τα μέσα συντήρησης και το ψωμί από τον πλησίον , τον σκοτώνει, λέει η Γραφή .» (Ιωάννου Χρυσοστόμου , Εις την προς Εβραίους , ΚΕ΄ ΙΑ PG)

  « Δε φρίττεις άνθρωπε , δεν κοκκινίζεις από ντροπή, ονομάζοντας επιτιθέμενο αυτόν που παλεύει για το ψωμί του ;Και αυτό είναι έγκλημα της δικής μας ωμότητας. Διότι επειδή δεν ανεχόμαστε να δίνουμε εύκολα , αναγκάζονται να επινοούν μύριες πονηριές , ώστε να ξεγελάσουν την απανθρωπιά μας και να μαλακώσουν τη σκληρότητά μας. Και μάλιστα επιτιθέμενος είσαι (εσύ ) , διότι αν και έρχεσαι συχνά στην εκκλησία και ακούς τα κηρύγματά μου, όμως στην αγορά προτιμάς και το χρυσάφι σου και τις επιθυμίες σου και τις ανθρώπινες φιλίες από τις δικές μου προτροπές » (Ιωάννου Χρυσοστόμου Εις την προς Ρωμαίους ΙΔ΄ PG 60, 535,536 ).

 33. LENNON said

  βάζω δυο-τρία ορθόδοξα κειμενάκια για να φανεί η διαφορά και ποσο φασιστικη ηταν η σκέψη των μεγάλων ιεραρχών για την εποχή τους αλλά και για το σήμερα:

  Ο big billy
  «Μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων… τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν».

  holy John the goldemouth (χρυσοστομος ντε)
  «Αν κοιτάξεις στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) θα δεις, τέφρα και σκόνη και τίποτε υγιές, αλλά τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγας (των Ελλήνων φιλοσόφων!), όλα δε είναι γεμάτα ακαθαρσίες και πύον, και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν από σκουλίκιαν… Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, παίρνοντας από τους φιλοσόφους τους… Εμείς όμως, δεν παραιτούμαστε από την μάχη εναντίον τους».
  «Κανένας δεν πρέπει να δίνει στα παιδιά του ονόματα των ελλήνων προγόνων του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά να δίνει τα ονόματα των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης».
  Ιδού και η απάντηση σε όσους απορούν γιατί δεν μπορούν να δώσουν όνομα στα παιδιά τους που δεν περιλαμβάνεται στας εκκλησιαστικάς δέλτους!

  Grεgory the nazi (Γρηγόριος Νανζιαζηνός)
  «Η μητέρα μου πρόσεχε να μη φιλήσουν τα χείλη μου Ελληνικά χείλη, να μην αγγίξουν τα χέρια μου Ελληνικά χέρια και ούτε Ελληνικά τραγούδια να ΜΟΛΥΝΟΥΝ τα αυτιά και την γλώσσα μου.»

  βαλτε απου Ελληνικα Εβραικα θα μοιαζει σαν παραληρημα του γκεμπελς ετσι θα συμφοωειται στο ναζι.

 34. LENNON said

  βάζω δυο-τρία ορθόδοξα κειμενάκια για να φανεί η διαφορά και ποσο φασιστικη ηταν η σκέψη των μεγάλων ιεραρχών για την εποχή τους αλλά και για το σήμερα:

  Ο big billy
  «Μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων… τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν».

  holy John the goldemouth (χρυσοστομος ντε)
  «Αν κοιτάξεις στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) θα δεις, τέφρα και σκόνη και τίποτε υγιές, αλλά τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγας (των Ελλήνων φιλοσόφων!), όλα δε είναι γεμάτα ακαθαρσίες και πύον, και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν από σκουλίκιαν… Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, παίρνοντας από τους φιλοσόφους τους… Εμείς όμως, δεν παραιτούμαστε από την μάχη εναντίον τους».
  «Κανένας δεν πρέπει να δίνει στα παιδιά του ονόματα των ελλήνων προγόνων του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά να δίνει τα ονόματα των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης».
  Ιδού και η απάντηση σε όσους απορούν γιατί δεν μπορούν να δώσουν όνομα στα παιδιά τους που δεν περιλαμβάνεται στας εκκλησιαστικάς δέλτους!

  Grεgory the nazi (Γρηγόριος Νανζιαζηνός)
  «Η μητέρα μου πρόσεχε να μη φιλήσουν τα χείλη μου Ελληνικά χείλη, να μην αγγίξουν τα χέρια μου Ελληνικά χέρια και ούτε Ελληνικά τραγούδια να ΜΟΛΥΝΟΥΝ τα αυτιά και την γλώσσα μου.»

  βαλτε απου Ελληνικα Εβραικα θα μοιαζει σαν παραληρημα του γκεμπελς ετσι θα συμφοωειται στο ναζι.

 35. @Lennon

  Έλληνες εκεινα τα χρόνια ονομαζονταν οι παγανιστές-εθνικοί.
  ο ορος ειχε θρησκευτικό και όχι εθνικό νοημα.

  επειδή ομως βαριέμαι να απαντω στα χιλιοειπωμένα και χιλιοδιαψευσθέντα φληναφήματα του Καλόπουλου (αυτού με τον αυταναφλεγομενο φωσφόρο),τα οποια αναπαραγεις, σε παραπέμπω

  http://apologitis.com/gr/arxaiatot.htm

 36. LENNON said

  Eλληνες είναι οι έχοντες την Ελληνική παιδεια

  Επειδή όμως δεν βαριέμαι καθόλου να απαντώ σε χιλιοειπωμένα και αυτοδιαψευθεντα ανοσιουργήματα. και μπουρδολογίες συνοικιακού κατηχητικού.
  Κρίνω ότι από την αστρονομική ποσότητα βλακείας από όπου αντλείς τα σχόλια σου, θα με κρατήσεις σε καλλιτεχνική φόρμα αρκετό καιρό.

 37. Εκείνα τα χρόνια δεν είχε προκύψει το προκάλυμμα του «Ανεκτικού Χριστιανού» και το πρόσωπο της θρησκείας του Ιεχωβά έδειχνε το αμείλικτο και θρασύ μένος της εναντίων κάθε προσπάθειας αντικειμενικής θεώρησης του ανθρώπου.
  Ηταν η εποχή που ο χριστιανισμός έχασε κάθε επίχρισμα αγάπης και ελπιδοφόρας διδαχής και κέρδισε το προσωπείο που φορά μέχρι σήμερα.
  από τότε η τακτικές και οι φορμαλιστικής ουσίας προπαγάνδες έχουν εξελιχθεί στο πιο επικίνδυνο παιχνίδι του κόσμου.
  Τον τρέχοντα θεϊσμό των μονοθεϊστικών θρησκειών απολαμβάνουν οι πιστοί τους τους μα είναι όνειδος να τους επιτρέπετε συγχέουν τον Ελληνισμό με την Χριστιανοσύνη.

  δεν έχω λόγο, μιας και έρχομαι από άλλη γη.
  Αλλα εσείς Που φέρνετε μέσα σας την ευθύνη των προγόνων σας κάντε ότι μπορείτε για να σταθείτε Έλληνες απέναντι στους Χριστιανούς.

  δεν ξέρω γιατί θα κατηγορηθώ αυτή τη φορά, μα όσα είπα πηγάζουν από τα συναισθήματα μου και μόνο.

  R.McDarren

 38. μικρέ θουΒου
  πάλι λες κοτσάνες?
  ποιος σου τα είπε αυτά τα μπουρδούκλια που αφοδευεις?
  από που και ως που οι παγανιστές ονομάζονταν Έλληνες? εθνικοί ήταν οι Έλληνες γιατί δεν πίστευαν στις παπαριές του χριστοθεού και του Παύλου του ελέω θεού μακάκα….

  Οι Έλληνες ήταν Έλληνες και όταν οι άγιοι Μπαντέρες της συναγωγής σας τα βρήκαν σκούρα έκαναν αυτό που κάνουν πάντα πετυχημένα…….. πέταξαν λάσπη και σκουπίδια, έκαψαν βιβλιοθήκες και γκρέμισαν αγάλματα.. τι λες τώρα!!! και γαμώ τους συναινετικούς οι χριστοπαπάρες.

  έχεις φάει μεγάλο πακέτο αγόρι μου…. κοιτα να το «κάνεις» συχνότερα γιατί θα σε πειράξει..

 39. Π said

  LENNON : Για Γκαιμπελικό παραλήρημα μην ανησυχείς, το έχει φροντίσει ο Χρυσόστομος στους «Λόγους κατά Ιουδαίων». Εκεί παροτρύνει τους πιστούς να κάνουν τα πάντα -και βρίσιμο, και τσακωμό, και βία- για να βγάλουν τους Εβραίους από την παγίδα του διαβόλου στην οποία έχουν πέσει, απαλλάσσοντας έτσι την κοινωνία από τους φονιάδες του Χριστού. Αποκαλεί τους Εβραίους πονηρό έθνος, σκυλιά, πλεονέκτες, κλέφτες, άρπαγες, αδηφάγους, άσελγους, βρωμερούς… Γράφει ότι ζουν μόνο για να περιδρομιάζουν και να μεθάνε, ότι οι γιορτές τους είναι αρρώστεια στο σώμα της εκκλησίας, ότι οι συναγωγές τους είναι μισητό βδέλυγμα, πορνείο, καταγώγιο ληστών, θηρίων και δαιμόνων, και ότι το ίδιο είναι και οι ψυχές τους…

 40. LENNON said

  Π(ι)ες τα χρυσόστομε χε χε (-:

 41. @Μοrtgage

  άκου ανοητε.

  εάν οι Χριστιανοί είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα με τον εθνισμό καποιου,με τον πρώτο που θα έπρεπε να έχουν πρόβλημα και μάλιστα τεράστιο θα ήταν με τους Ρωμαίους καθώς οι Ρωμαίοι ήσαν οι κατεξοχην διωκτες των χριστιανων.

  όμως οι Χριστιανοί κατοικοι της Ρωμαϊκης αυτοκρατορίας ,ανεξαρτητα απο την φυλετική τους καταγωγή,δεν σταματησαν να λέγονται ρωμαίοι.

  ο ορος έλλην ειχε ταυτιστεί τοτε με την θρησκευτική εννοια .

  αυτό το αποδέχονται μεχρι και οι συγχρονοι δωδεκαθεϊστές:
  «Το σωστό είναι «Έλλην». Σκέτο «Έλλην». Ούτε Έλλην Εθνικός, ούτε Έλλην στο θρήσκευμα. Απόλυτη ταύτιση της φυλετικής με την θρησκευτική ταυτότητα του όρου «Έλλην».
  http://www.hellenicreligion.gr/doc/ellinethnikos.htm

  τωρα αν θέλετε να διαστρεψετε την ιστορία,στρουθοκαμηλιζοντας γι ακομα μια φορα καντε το ελεύθερα.

  ειστε πια καλα προπονημένοι και με εμπειρία στο άθλημα .

 42. dmast said

  tum podex carmen extulit horridulum

  Dante Alighieri, Inferno

 43. LENNON said

  ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΠΡΟΣ ΑΝΟΗΤΟΥΣ

  εάν οι Eλληνες είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα με την θρησκεία καποιου,με τον πρώτο που θα έπρεπε να έχουν πρόβλημα και μάλιστα τεράστιο θα ήταν με τους χριστιανούς καθώς οι χριστιανοί ήσαν οι κατεξοχήν διώκτες των Ελλήνων

  όμως οι Χριστιανοί κάτοικοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ,ανεξάρτητα από την φυλετική τους καταγωγή, που να τολμήσουν να αυτοπροσδιοριστουν ως Ελληνες
  Το να ελεγες ότι εισαι Ελληνας τοτε ηταν σαν να διαλαλουσε ένας Εβραιος την καταγωγή του στην ναζιστική Γερμανια.

  Αυτό το αποδέχονται όλοι οι σοβαροί ιστορικοί

  τώρα αν η λοβοτομηση που έχετε υποστεί από την κατήχηση
  δημιουργεί νέα ιστορικά σενάρια τα οποία επαληθεύουν τους ευσεβείς σας πάθους
  no problem

  Προετοιμαστήκατε από την ηλικία των 6 ετών για αυτό έχετε εμπειρία μιας ζωής

 44. Το Σχόλιο Νο38 δεν συναδει με το ύφος και την γραφή μας.
  Απολογούμεθα ζητώντας συγνώμη από τον Θου Βου και όποιον άλλο έθιξε το μάλλον ανόητο και κακεντρεχές του περιεχομένου του.
  Ο συγγραφέας του δεν θα υπογράφει πλέον με το δικό μας τίτλο.
  Λυπούμαι και υπόσχομαι εκ μέρους όλων των συνεργατών μας, ότι στο μέλλον τα σχόλια προς οποιονδήποτε θα έχουν το ύφος και το ήθος που πρέπει.

  R.McDarren

 45. Ενημέρωση: υιοθέτησα τις αλλαγές που πρότεινε ο Π (με μερικές επιπλέον δικές μου αλλαγές.) Για την ιστορία, ιδού το κείμενο που είχα δημοσιεύσει αρχικά:

  «Πως μπορεί να υπάρχει τάξη σε ένα κράτος χωρίς θρησκεία; Βλέπετε, όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα δίπλα σε έναν άλλο που είναι άρρωστος από το πολύ φαΐ, δεν μπορεί να ανεχθεί αυτή την ανισότητα αν δεν υπάρχει κάποια εξουσία που να διακηρύσσει πως είναι θέλημα θεού. Η θρησκεία είναι σπουδαίο πράμα για να κρατάς τον κοσμάκη ήσυχο.»

  Και ιδού η φράση από την οποία είχα μεταφράσει, έτσι όπως την είχα βρει στα Αγγλικά:

  “How can you have order in a state without religion? For, when one man is dying of hunger near another who is sick from overeating, he cannot resign himself to this difference unless there is an authority which declares It is God’s will. Religion is excellent stuff for keeping people quiet.”

  Π, έκανα τις εξής αλλαγές, οι οποίες βέβαια εξακολουθούν να είναι συζητήσιμες:

  1. Ξεφορτώθηκα το «la société ne peut exister dans un Etat sans une religion». Έτσι κι αλλιώς, φαντάζομαι πως τα αποσιωπητικά που προηγούνται υποδηλώνουν ότι έχει αφαιρεθεί κι άλλο κείμενο από εκείνο το σημείο.

  2. Πρόσθεσα τη λέξη «να» στο «που να του λέει» γιατί (αν και, μεταξύ μας, άχρηστο,) νομίζω πως συνηθίζεται και ακούγεται καλύτερα.

  3. Άλλαξα το «έτσι θέλει ο Θεός» σε «είναι θέλημα Θεού».

  2008-06-24 at 10:21
  @R.McDarren

  Ίσως να είναι μία καλή ιδέα να αποκτήσει ο καθένας σας τη δική του διεύθυνση email και να γράφει για λογαριασμό του. Αν θέλετε με κάποιο τρόπο να προωθείτε το βιβλίο σας ή να δείχνετε πως ανήκετε στην ίδια ομάδα, μπορείτε να το κάνετε συμπεριλαμβάνοντας κάποιου είδους υπογραφή στο τέλος του κάθε μηνύματος, αλλά ούτε αυτό είναι αναγκαίο: μπορείτε απλά να συμπληρώνετε όλοι την ίδια διεύθυνση στο πεδίο URL. Έχω ακούσει τους λόγους που έχετε προβάλλει γι’αυτή την ανορθόδοξη συνήθειά σας, αλλά δεν έχω πεισθεί πως αντισταθμίζουν τα προβλήματα που αυτή η συνήθεια δημιουργεί.

  @Θου Βου

  Μεταξύ μας, (και χωρίς αυτό να προσυπογράφει, ούτε να διαφωνεί με κάτι από τα παραπάνω,) το hellenicreligion.gr δεν είναι ένας ιστότοπος στον οποίο αποδίδουμε κάποιο κύρος, ή του οποίου τους ισχυρισμούς λαμβάνουμε στα σοβαρά.

  2008-06-24 στο 11:32
  @Θου Βου

  Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά με το να παραθέτεις ρήσεις του Ιωάννη του Χρυσοστόμου (Β) έρχεσαι ακριβώς στα λόγια μου: ήταν ένας λόγιος τον οποίο προσεταιρίσθηκε η θεοκρατική εξουσία επειδή ήταν δημοφιλής, αλλά όταν παραέγινε ενοχλητικός, σε συνεργασία με τους προύχοντες της εκκλησίας τον κυνήγησαν, (αυτόν και πολλούς οπαδούς του,) τον εξόρισαν, και τελικά τον σκότωσαν.

 46. Π said

  Διαγόρα: Καθόλου συζητήσιμες δεν είναι οι αλλαγές – λογικότατες είναι (ιδίως η πρώτη, καθώς η φράση ήταν ένας μάλλον κακότεχνος πλατειασμός).

  dmast: Όντως carmina podicis… (και φυσικά πάλι άσχετα με το ποστ).

 47. @ Διαγόρα
  Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχεις δίκιο.
  Μου κόστισε το ότι πρέπει να ζητήσω συγνώμη για τις πράξεις ή τα γραφόμενα κάποιου άλλου. ήταν ανεπίτρεπτη τόσο η γλώσσα όσο και το αβάσιμο περιεχόμενο και το χείριστο όλων ήταν το ανυπόγραφο, καθώς αναίτια, μας παρασύρει όλους σε απολογία.

  R.McDarren

 48. @all, but troll
  Ταιριαστό σχόλιο από άλλο μπλόγκ:
  Δεν έχει φάση να λογομαχείς με χριστόπληκτους. Σε κατεβάζουν στο επίπεδό τους και σε κοπανάνε στο κεφάλι με την ηλιθιότητά τους

  Ελπίζω να μη μου καταλογιστεί μένος αυτή τη φορά…

  (Και επιμένω να συνιστώ greasemonkey+killfile.)

 49. @Διαγόρα

  το κειμενο του Ναπολέοντα,οπως προέκυψε μετά την νεότερη επεξεργασία, δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο βαθιά αντιχριστιανική είναι η φράγκικη φεουδαρχική νοοτροπία.

  το:«Η κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική ανισότητα, και η οικονομική ανισότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη θρησκεία» μιλά από μονο του.

  αν δε,παρατεθεί δίπλα του αυτό που είπε ο Χριστός στον πλουσιο νέο:
  «εφη αυτω ο ιησους ει θελεις τελειος ειναι υπαγε πωλησον σου τα υπαρχοντα και δος πτωχοις και εξεις θησαυρον εν ουρανω και δευρο ακολουθει μοι
  ακουσας δε ο νεανισκος τον λογον απηλθεν λυπουμενος ην γαρ εχων κτηματα πολλα
  ο δε ιησους ειπεν τοις μαθηταις αυτου αμην λεγω υμιν οτι δυσκολως πλουσιος εισελευσεται εις την βασιλειαν των ουρανων
  παλιν δε λεγω υμιν ευκοπωτερον εστιν καμηλον δια τρυπηματος ραφιδος διελθειν η πλουσιον εις την βασιλειαν του θεου εισελθειν
  »(Ματθ.ιθ,21-24) τότε γινεται ακόμη πιο εμφανής η χαώδης απόσταση που υπάρχει μεταξύ της διδασκαλίας του Χριστού και της θρησκειοποιημένης διαστρεβλωσης της.

  στον Χριστιανισμό από τον ιδιο τον Ιησού,τους μαθητές του,τους ασκητές και τους πατέρες της Εκκλησίας προβαλλόταν ανέκαθεν το ιδανικό της κοινοκτημοσύνης,της λιτότητας και της ασκητικής εγκρατειας.
  καπιταλισμός,πλουτοκρατια και χριστιανισμός δε μπορουν να συμβιβαστούν και οταν αυτό συμβεί με το στανιό τοτε έχουμε έκπτωση σε αιρετικό τρόπο σκέψης και βίου.

 50. Το σχόλιο αυτό ήταν εκτός τόπου και χρόνου, και γι’αυτό μετέφερα το περιεχόμενό του στο τέλος του σχολίου #45.

 51. @Διαγόρα

  τα οσα τραβηξε ο Ιωάννης ο Χρυσοστομος, από την εξουσία και τους ρασοφορούντες λακέδες της ,μπορούν να ειδωθουν και υπό ένα άλλο πρίσμα διχως να αναιρείται η ορθότητα της παρατηρήσεως σου για τους σφουγγοκωλάριους παπάδες.

  τον Χριστό τον παρέδωσε ο μαθητής Του Ιούδας και τον κατεδίκασαν σε θάνατο οι δεσποταδες των χρονων Του!!
  αυτό επαναλαμβεται διαρκώς στη διαρκεια των αιωνων.
  ο απ.Παύλος ειπε πως οσοι θέλουν ζήσουν χριστιανικά θα διωχθούν και αυτή η πρόρρηση επιβεβαιώνεται και στη ζωη του Ι.Χρυσοστόμου.

 52. Iokaste said

  Ρε ΘΒ μας έχεις πρήξει με τους τέλειους χριστιανούς που έλεγαν (πραγματικά) πολύ ωραία πράγματα και διώχθηκαν κλπ κλπ. Βλέπεις να γίνεται αυτό σε μεγάλη κλίμακα στον χριστιανισμό σήμερα; Τι να το κάνω άμα υπάρχουν 2-3, έστω και 5-10 χριστιανοί που είναι σωστοί, καλοί και άγιοι και οι υπόλοιποι έχουν απλά παρερμηνεύσει (εσκεμμένα ή οχι) τον ορθό λόγο του χριστού (όπως λες) και κάνουν ό,τι να’ναι με τα ενοχλητικά αποτελέσματα που όλοι οι υπόλοιποι κράζουμε;

  Τι να το κάνω αν δέχεσαι ότι η εξουσία της εκκλησίας είναι διεφθαρμένη κι ότι πολλοί παπάδες είναι σαν τους φαρισαίους (αν θυμάμαι καλά το έχεις δεχτεί αυτό σε κάποιο άλλο άρθρο); Διορθώνει τίποτα αυτό; Κάνει τον κόσμο μας καλλίτερο; Και το κυριότερο, αφαιρεί έστω κι ένα κομμάτι εξουσίας από αυτούς τους σύγχρονους φαρισαίους που θέλουν να κυβερνάνε την ζωή μας; ΌΧΙ. Πάρτο χαμπάρι, την κατάντια του χριστιανισμού εσύ και κάποιοι άλλοι που σκέφτονται σαν κι εσένα την στηρίζετε.. Στο έχω ξαναπεί, να λέμε ωραίες κουβέντες όλοι μπορούμε, το θέμα είναι τί κάνουμε για να στηρίξουμε τα λόγια μας με πράξεις…

 53. dmast said

  @Iokaste
  Και τώρα πέφτει το link… το ακούω να σφυρίζει… φφφφσσσσσττ πόινκ

 54. LENNON said

  το κείμενο του Ναπολέοντα,οπως προέκυψε μετά την νεότερη επεξεργασία, δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο εξαρτημένη ήταν η φεουδαρχική φραγκική νοοτροπία
  από τον χριστιανισμό

  το:«η χριστιανική θρησκεία και η οικονομική ανισότητα είναι
  ένα εργαλείο για να μην χάσουν οι κρατούντες τα κεκτημένα τους » μιλά από μόνο του.

  αν δε,παρατεθεί δίπλα του αυτό που κάνει εδώ και αιώνες το ιερατείο:
  δώσε όλα τα υπάρχοντα σου στην θεολογική μας επιχειρήσει
  και θα δεις να ανεβαίνουν τα τετραγωνικά στο παραδείσιο ρετιρέ σου.
  Αυτοί που δεν πείθονται να μας κάνουν δωρεές δεν θα κατακτήσουν την μοναρχία(μπλιαξ) των ουρανών
  Και είναι ευκολότερο να πεισθεί ο αφελής πιστός ότι
  αυτά είναι θελήματα του υπερφυσικού ανυπάρκτου αρχηγού της
  θεολογικής μας επιχειρήσεις από να του πεις ότι είναι του ιερατείου
  τότε γίνεται ακόμη πιο εμφανής η χαώδης απόσταση που υπάρχει μεταξύ της
  της χριστιανικής πρακτικής και της ωραιοποιημένης διαστρέβλωσης του.

  στον χριστιανισμό και σε όλες τις θρησκείες οι έμποροι του τρόμου που τις κατασκεύασαν(ιδιαίτερα οι Μητέρες της εκκλησίας) πρόβαλαν το σάπιο ιδανικό της επί γης ξεφτίλας με αμοιβή την επουράνια ανταμοιβή. Αυτοί θησαύριζαν ο κόσμος
  βυθιζόταν στον τρόμο και στην ένοχη.
  Ορθολογισμός κριτική σκέψη και χριστιανισμός δε μπορούν να συμβιβαστούν και όταν αυτό συμβεί με το στανιό τότε έχουμε κάποιους σύγχρονους απολογητές
  που μας χαρίζουν απλόχερα στιγμές γελοίου και χαράς.

 55. Skybreak said

  Βρέθηκα τυχαία σε αυτό το Blog και επειδή η διαμάχη Θρήσκων-Άθρησκων είναι αφάνταστα διασκεδαστικό είπα να ρίξω μία ματιά στα Γνωμικά.

  Με μια γενική ματιά διαπίστωσα κάτι που εμφανίζεται συχνά στο Internet.

  Πίσω από την ανωνυμία βγαίνει κάποιος και προσπαθεί να διαφωνήσει σε κάτι, χωρίς πρακτικά να καταθέσει κάποιο επιχείρημα.

  Λατρευτέ Θου Βου που από την επιλογή των λέξεων που κάνεις και την εικόνα και το όνομα του Θ Β που χρησιμοποιείς δείχνει ότι είσαι 40-50 χρονών. Πράγμα που δικαιολογεί τις απόψεις σου. Απλά… Δεν μπορείς να διαφωνείς σε κάτι που είπε κάποιος (Ο Ναπολέων στην περίπτωσή μας) και να φέρνεις ως επιχειρήματα κάτι που είπε κάποιος άλλος (Iωάννης Χρυσόστομος).

  Έχε υπόψη σου τα εξής:

  1) Τόσο αυτό που είπε ο Ναπολέων όσο και αυτά που είπε ο Χρυσόστομος έχουν την ίδια πιθανότητα να είναι απλά μπούρδες (Χωρίς να υποστηρίζω το Μπουρδhood κάποιου από τα δύο). Το να υποστηρίζεις τα λεγόμενα κάποιου μόνο και μόνο επειδή συμφωνούν και επιβεβαιώνουν τα πιστεύω σου είναι αρνητικό και ανησυχητικό σημάδι. Επιβεβαιώνεις την ρήση ‘Πρώτα αποφασίζω τι θέλω να πιστέψω και μετά προσπαθώ να το υποστηρίξω με κάθε μέσο’ .

  2) Η λέξη Επιχείρημα προέρχεται από το Επί, δηλ. Θέτω με μυαλό και νου, υπολογισμένα και σχεδιασμένα τας χείρας μου σε μια υπόθεση. Τονίζει τη τάση προσέγγισης της φιλοσοφικής ενότητας της Θεωρίας με τη Πράξη. Υπάρχει και μια ωραία νέολαϊστική ρήση για τις ανόητες κουβέντες, «βούτα τη γλώσσα στο μυαλό πριν ανοίξεις το στόμα».

  3) Η μόνη πρακτική διαφορά που κάνει η θρησκεία στον πλανήτη είναι να διαμορφώνει κατά ένα μέρος τον τρόπο σκέψης των πιστών της. Είμαι υποστηρικτής της ύπαρξης της θρησκείας γιατί βοηθάει τους ανθρώπους με έλλειψη κρίσης και λογικών συνειρμών να περιορίσουν την αρνητική προς την κοινωνία συμπεριφορά τους.

  Η θρησκεία έχει εφευρεθεί για άτομα σαν και εσένα και απ ό,τι φαίνεται σας αξίζει.

  Αυτό είναι ένα Blog στο οποίο όπως λες συζητάνε άθρησκοι. Εσύ τι προσπαθείς να επιτύχεις έχοντας κάνει Copy Paste ότι θρησκόληπτο βιβλίο έχεις σε PDF; Αν ενδιαφερόταν κανένας για αυτά που έχουν γραφτεί στα βιβλία αυτά, θα τα διάβαζαν.

  Υπάρχουν απόψεις οι οποίες για διαφόρους λόγους δεν ενδιαφέρουν τους υπόλοιπους, όχι γιατί είναι αντίθετες αλλά γιατί δεν είναι λογικά εμπεριστατωμένες. Αν θες να συμμετέχεις σε κάποια συζήτηση για ποδόσφαιρο δεν μπορείς να μιλά με επιχειρήματα από τους κανόνες της μπιρίμπας μόνο και μόνο γιατί αυτό ξέρεις. Αν ήμασταν όλοι σε μία καφέ και συζητάγαμε, με την επιχειρηματολογία που έχεις απλά θα σε αγνοούσαμε και θα μίλαγες στο ποτήρι του freddochino.

  ΥΓ Δεν κατέχω την τέχνη του καλλωπισμού του λόγου και για τα ορθογραφικά λάθη χρησιμοποιώ Επεξεργαστή Κειμένου.
  Ευχαριστώ για τον χώρο σας.

 56. @skybreak

  θα περιοριστω μονο στο πρωτο σου «επιχείρημα» για να σου αποδείξω οτι κατι κανεις λάθος στηριζόμενος σε εικασίες και λογικους ακροβατισμούς.

  ποιος σου ειπε οτι διαφωνώ με αυτα που λέει ο Ναπολέοντας;
  συμφωνω και μάλιστα απολυτως!
  ομως ο Ναπολέοντας αναφερεται στην δική του εμπειρία από την φραγκικη εκδοχή του χριστιανισμού.

  ο Ναπολέων ειπε κάτι που μπορεί να ειναι αληθεια ,μπορει και οχι.
  παρατιθεται εδώ ,επειδή συμφωνεί με την οπτική του Διαγόρα για τα πράγματα.
  αν είχε πει κατι θετικό για τον χριστιανισμό ο ιδιος άνθρωπος(Ναπολέων) δεν θα ενδιέφερε καθόλου τον διαχειριστή και θα αποκλειόταν.

  ο αγ.Ι.Χρυσόστομος εχοντας βιωσει τον χριστιανισμό ,μπορεί να μιλά αυθεντικά και με το κυρος ενος αγιου ποιμένα για το τι είναι και τι δεν ειναι χριστιανισμός.

  τωρα αν εσυ και οι αλλοι (εξ ονοματος των οποιων μιλάς δικην εκπροσωπου τυπου φράξιας) θεωρούν πως χριστιανισμός είναι αυτα που ειδαν στο «Ονομα του Ροδου» ,ε τι να κανουμε;θα ερθει καποια στιγμή που θα ξυπνησουν από την αυταπάτη.

  εως τότε που θα αποκαλυφθεί η άγνοια τους μπορουν να ναρκισσευονται μπροστά στο αυτειδωλο τους ,παριστανοντας τους παντογνωστες.

 57. Skybreak said

  Περιορίζεσαι στο πρώτο μου επιχείρημα γιατί σε συμφέρει και γιατί μπορείς να το παρερμηνεύσεις. Και μην μου πεις ότι δεν κατάλαβες ότι αναφέρομαι στον Ναπολέοντα απλά σαν παράδειγμα. Σχεδόν όλα σου τα επιχειρήματα σε όλα τα post σου είναι κείμενα άλλων. Το νόημα σε αυτά που έγραψα ήταν ότι δεν έχει κανένα λογικό υπόβαθρο να στηρίζεις τις απόψεις σου πάντα με επιχείρημα ‘ΑΥΤΟΣ εκει στην γωνία που ΕΓΩ πιστεύω είπε ΟΤΙ…’.
  Και εγώ σου λέω ότι είπε μπούρδες για να γελάει μαζί σου…. Πείσε με για το αντίθετο αν μπορείς… αν δεν θες να με πείσεις δεν υπάρχει λόγος να συζητάς σε αυτό το blog.
  Δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα απ’ ότι λες διότι αναφέρεσαι σ’ άτομα που αυτή τη στιγμή δεν ζουν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με απόλυτη ακρίβεια την ορθότητά τους.
  Δεν σου λέω ότι αυτά που έχουν πει είναι λάθος, απλά σου λέω ότι είναι απόψεις θνητών ανθρώπων μιας άλλης εποχής που κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους λόγους που έγραψαν ότι έγραψαν και τις πηγές που τους επηρέασαν.

  Και ο Stephen King είχε πει ότι μέσα στην ντουλάπα σου έχει μπαμπούλα. Αν στο θέσω σαν επιχείρημα , θα το δεχθείς γιατί απλά το έχει γράψει κάποιος;

  Πες μου και για τα υπόλοιπα επιχειρήματά μου τώρα. Και έχε υπόψη ότι όταν προσπαθείς να πείσεις κάποιον χρησιμοποιείς γενικώς αποδεκτά επιχειρήματα. Η δική σου και η δική μου γνώμη δεν έχουν καμία αξία όπως δεν έχει σημασία η προσωπική άποψη κανενός. Επιχειρήματα please…

 58. Iokaste said

  Μωρέ νομίζω ότι ξέρω τι φταίει, ζούμε σε άλλα σύμπαντα.. Στο σύμπαν του ΘΒ ο Χριστιανισμός είναι η τέλεια θρησκεία και οι πιστοί της κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σώσουν τον αμαρτωλό μας κόσμο. Στο δικό μας σύμπαν είναι απλά άλλος ένας τρόπος χειραγώγησης των μαζών που έχει προκαλέσει πολέμους, δυστυχία, φασιστικές ιδέες κλπ όλα σ’ένα ωραίο περιτύλιγμα θεωριών αγάπης…

  Ο ΘΒ κάνει έναν διαχωρισμό καλών χριστιανών και κακών χριστιανών και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει μια ολόκληρη θρησκεία να αμαυρώνεται από τις πράξεις κάποιον παραπλανημένων ανθρώπων. Για τους υπόλοιπους οι πράξεις των ανθρώπων αυτών είναι τρομερά σημαντικές μιας κι έχουν επηρεάσει όχι μόνο την ιστορία μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα. Για εμάς τους υπόλοιπους αυτός ο περιβόητος διαχωρισμός βρίσκεται μόνο στο μυαλό ορισμένων πιστών και είναι άσκοπος αφού δεν προσφέρει τίποτα στο πρόβλημα, αντιθέτως βοηθά κάποιους να επαναπαύονται στα πιστεύω τους…

  θέλω πάρα πολύ να δω αν ποτέ κάποιος ξυπνήσει από την αυταπάτη ποιος θα είναι αυτός… Ως τότε μάλλον θα αρκεστούμε στην αέναη επανάληψη της σοφής ρήσης «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» και στο να λέμε ο ένας στον άλλο ότι δεν ξέρει τι του γίνεται και παριστάνει τον παντογνώστη.

 59. LENNON said

  Δεν θα περιοριστώ σε κανένα θρησκόληπτο επιχείρημα
  Για να να αποδείξω ότι στηρίζονται σε εικασίες και ανορθολογικούς ακροβατισμούς

  ποιος σου είπε ότι διαφωνώ με αυτά που λέει ο Ναπολέοντας;
  συμφωνώ και μάλιστα απολύτως!
  όμως ο Ναπολέοντας αναφέρεται στην δική του εμπειρία από την φραγκική εκδοχή του χριστιανισμού. Η βυζαντινή του εκδοχή ήταν αθλιότερη.

  ο Ναπολέων είπε κάτι που μπορεί να είναι αλήθεια ,μπορεί και όχι.
  παρατίθεται εδώ ,επειδή συμφωνεί με την κοινή λογική αν θες να
  ακούσεις κάτι θετικό για τον χριστιανισμό παραπέμπω:
  http://apologitis.com/gr/arxaiatot.htm

  o holy golden mouth που υπήρξε ένα από τους κατασκευαστές-συντηρητές
  αυτής της θρησκείας μπορεί να μιλά αυθεντικά και με το κύρος ενός άγιου βοσκού (πρόβατα υπάρχουν πολλά) για το τι είναι και τι δεν είναι χριστιανισμός

  τώρα αν εσύ και οι άλλοι (εξ ονόματος των οποίων μιλάς δική δογματικού απολογητου) θεωρούν ότι ο αθεϊσμός είναι μια θεωρία που ανακάλυψαν κάποιοι επιστήμονες βλέποντας τα μικροσκοπία τους, ε τι να κανουμε;θα έρθει κάποια στιγμή που θα ξυπνήσουν από αυτή την αυταπάτη.

  Αλλά επειδή ποτέ δεν θα αντιληφθούν την άγνοια τους μπορούν ελευθέρα
  να γεύονται την γλύκα που τους προσφέρει η παραισθησιογόνα δύναμης της αυταπάτης τους προσκυνώντας είδωλα και παριστάνοντας τους γνωστές της αλήθειας

 60. @skybreak

  μπερδευεις τα πράγματα για να μη μπορεί να βγει συμπέρασμα.
  ξαναδιαβασε τι εγραψες συνυπολογιζοντας ότι η παραθεση ρησεων τρίτων γινεται ακριβως για τον λόγο που το κανει και ο Διαγόρας ,δλδ επειδή συμφωνεί μαζί τους και ισως για έναν επιπλέον :επειδή θεωρεί ότι εκφράζουν αυθεντικότερα την πραγματικότητα,λογω της εξειδίκευσης τους,των γνωσεων και του κυρους που απολαμβανουν

  @Iokaste

  για τον χριστιανό «Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις» που δεν είναι ανθρώπινο κατόρθωμα αλλά δωρεά Θεού.
  Χωρίς αυτή την παρουσία της Χάριτος κάθε θεολογικός λόγος ή θρησκευτική πεποίθηση είναι χωρίς περιεχόμενο. Οι άνθρωποι που δεν μετέχουν στη Χάρη έχουν δίκιο ( κατά τα μέτρα της λογικής) όταν θεωρούν τις αλήθειες τις Εκκλησίας στην καλύτερη περίπτωση μυθολογία και στην χειρότερη α-νοησία.

  ωστοσο στην Εκκλησία αυτη η Χαρη παραμένει ενεργή και δωριζεται κατα την προαιρεση ενός εκαστου,παρα την διαχρονική παρουσία. φαρισαίων κλπ.

 61. LENNON said

  @skybreak

  oι απολογητές μπερδεύουν τα πράγματα για να μη μπορεί να βγει συμπέρασμα.
  αν διαβάσεις το περιεχόμενο τους θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για τις ίδιες χιλιοπεγμενες κασέτες και τις αναπαράγουν επειδή θεωρούν ότι εκφράζουν αυθεντικότερα την πραγματικότητα, λόγω της εξειδίκευσης τους,των γνώσεων και του κύρους που απολαμβάνουν στον κύκλο τους.

  @Iokaste

  για τον άνθρωπο “Αλήθεια είναι ο ορθολογισμός ” που είναι ανθρώπινο κατόρθωμα αλλά και δωρεά εγκεφαλικών κυττάρων.
  Χωρίς αυτή την παρουσία της σκέψης κάθε θεολογικός λόγος ή θρησκευτική πεποίθηση φαντάζει ως αλήθεια. Οι άνθρωποι με μόρφωση και κριτική σκέψη έχουν δίκιο όταν θεωρούν τις αλήθειες τις Εκκλησίας στην καλύτερη περίπτωση μυθολογία και στην χειρότερη ανοησία.
  ωστόσο στην χριστιανική θρησκεία αυτό το έλλειμμα σκέψης παραμένει ενεργό και δωρίζεται με το τσουβάλι.

 62. Θου Βου, το παραπάνω που έγραψες είναι μία αναγωγή σε θεολογική αποκρυφολογία της πολύ απλής και συχνά απαντώμενης διαπίστωσης «μιλάμε διαφορετικές γλώσσες».

  Μιά και το’φερε η συζήτηση, να διευκρινίσω ότι όταν επιλέγω ποιά γνωμικά να δημοσιεύσω και ποιά να αφήσω στην άκρη προσπαθώ να λαμβάνω υπόψιν μου όχι μόνο το κατά πόσο οι πρωτουργοί τους είναι «ειδικοί» ή «δημοφιλείς» αλλά και κατά πόσο τα λεγόμενά τους είναι αυταπόδεικτα (τουλάχιστον στα αυτιά λογικών ανθρώπων.) Έτσι λοιπόν, τα ρητά του Αινστάϊν δημοσιεύονται επειδή είναι κοινώς αποδεκτός (ακόμα και από τους θεούσιους) ως μεγαλοφυΐα, η παραπάνω ρήση του Ναπολέοντα (ο οποίος είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα) επειδή την θεωρώ αυταπόδεικτη, ενώ για παράδειγμα πολλές ρήσεις του Τόμας Τζέφερσον που κυκλοφορούν σε αγγλόφωνους αθεϊστικούς κύκλους τις προσπερνώ, γιατί από τη μιά μεριά δεν είναι αυταπόδεικτες, ενώ από την άλλη η προσωπικότητα του Τζέφερσον δεν έχει για εμάς ούτε κατά προσέγγιση τη βαρύτητα που έχει για τους αμερικάνους. Αν σε κάποια στιγμή στο μέλλον με δείτε να δημοσιεύω ρήση του Τζέφερσον θα είναι επειδή τη βρίσκω αυταπόδεικτη.

 63. Iokaste said

  Να σου πω κάτι ειλικρινά; Αυτά που μου λες τα ακούω βερεσέ και σαν ανούσιες δικαιολογίες για έναν εύκολο εθελοτυφλισμό…

  Κάποιος που ξέρει να λέει ωραία λόγια και να τα στηρίζει με λόγια που είπαν άνθρωποι που έζησαν σε τελείως διαφορετικές καταστάσεις που όμως δεν είναι διατεθιμένος να σταθεί στο ύψος των λεγόμενών του, που δεν μπορεί να μας αποδείξει ότι ο χριστιανισμός σήμερα είναι αυτό που υποστηρίζει και που δεν διαχωρίζεται σε τίποτα από τις μάζες των χριστιανών που σαν πιστά πρόβατα ακολουθούν τον βοσκό τους χωρίς να βγάζουν τις παρωπίδες και χωρίς να ενδιαφέρονται να κάνουν πράξη τις διδασκαλίες της θρησκείας τους, δεν μπορεί να πείσει κανέναν για τίποτα. Δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν σε παρόμοιες συζητήσεις να αρνηθεί την πίστη του, να διορθώσει τα λάθη της ζητούσα πάντα από όλους και φυσικά κανένας ως τώρα δεν έχει καταφέρει να μου δώσει μια ικανοποιητική απάντηση στο γιατί δεν κάνει τίποτα.

  Οι χριστιανοί είστε όλο λόγια και κυρήγματα από πράξεις όμως δεν βλέπω και πολλά, εκτός κι αν πρόκειται για ιερούς πολέμους και για να αναγράφεται το θρήσκευμα στην ταυτότητα.

 64. Skybreak said

  Το ότι εσύ ΘΒ δεν βγάζεις συμπέρασμα από τα λεγόμενά μου μπορεί μόνο να με οδηγήσει στην επιβεβαίωση της πρώτης μου γνώμης: «Ο άνθρωπος αυτός νομίζει ότι έχει κρίση γιατί του είπε κάποιος συγγενής του». Συνεχίζεις να μου λες ότι διαφωνείς μαζί μου χωρίς να λες όμως γιατί. Λυπάμαι αλλά μάλλον είσαι ανίκανος για συζήτηση.
  Θα μπορούσα να σου απαντώ και εγώ όπως και όλοι σε κάθε σου post ‘Ααααααααααα κύριε ΘΒ, αυτά που λέτε είναι λάθος γιατί ο στην εγκυκλοπαίδεια Ανεξήγητο λέει καθαρά ότι οι αόρατοι άνθρωποι μπορούν να βάλουν 3 μήλα σε κάθε μασχάλη’

  Έτσι φαίνονται όλες σου οι απαντήσεις, όχι μόνο σε εμένα αλλά και από τις απαντήσεις που σου δίνουν, σε όλους.

  Είσαι σε blog με άτομα που ψάχνουν να βρουν απαντήσεις μπορούν σε ερωτήματα που τους απασχολούν, βασισμένοι σε γεγονότα και ρήσεις που ο καθένας μπορεί να δεχτεί. Συζητάνε για προβλήματα της καθημερινότητας προσπαθώντας να καταλάβουν ΓΙΑΤΙ τα πράγματα προχωρούν προς κάποιες κατευθύνσεις. Δεν ψάχνουν για την γνώμη δίχως κρίση του καθενός, ψάχνουν για την άποψη μετά από σκέψη κάθε συζητητή. Ο Ναπολέων είπε κάτι. Εσύ βγαίνεις και παραθέτοντας 150 γραμμές κείμενο λέγοντας αερολογίες και δείχνοντας απόλυτη ανικανότητα να δώσεις μια συγκεκριμένη απάντηση σε μία συγκεκριμένη ερώτηση χρησιμοποιώντας έστω και ένα επιχείρημα που να μην έχει μέσα την φράση ‘Ο άγιος πατέρας τάδε είπε’….

  Σκέψου όμως τώρα πριν μου απαντήσεις πάλι λέγοντας ότι περιπλέκω τα πράγματα και είμαι και teddy boys.

 65. @skybreak

  ειναι προφανές οτι κανεις διαλογο μετα του εαυτού σου,αποδίδοντας στον συνομιλητή σου αυτά που εσυ θα ήθελες να λέει.
  με τετοιες συνθηκες η συνεννόηση καθισταται δυσκολη.

  @Iokaste

  ποιος σου ειπε ότι επειδή δέχομαι την διδασκαλία της Ορθοδοξης Εκκλησίας είμαι υποχρεωμενος να απολογουμαι για τις αμετροέπειες των παπαδων ,τις οποίες καταδικάζω με μεγαλύτερη σφοδρότητα από εσένα;
  το ζητημα της ασυνεπειας εργων και λογων ειναι υπαρκτο αλλά οχι μοο για τους χριστεπωνυμους.
  όσο υπευθυνη εισαι εσύ για τα εγκληματα του άθεου Στάλιν ή του παγανιστή Διοκλητιανού αλλο τοσο είμαι υπευθυνος εγω και οι αλλοι ορθόδοξοι για τα σφαλματα των κληρικών,αν και οι τελευταιοι ποτε δεν εγιναν εγκληματιες οπως συνέβη με πλειάδα αθεϊστών και παγανιστών.
  όπως δεν κατηγορείται πχ ο Τσε Γκεβάρα ή ο Μπελογιάννης για τα ανομηματα του Χρουτσωφ ή του Ζαχαριάδη ετσι δεν μπορεί να κατηγορούνται οι πιστοί για τα σφαλματα των αξιωματούχων της Εκκλησίας,ειδικά μάλιστα οταν διαχωριζουν κατ ιδιαν και δημοσίως τη θέση τους και όταν προσπαθουν να ζουν,οσο μπορουν,ευαγγελικά.

  @Διαγόρα

  και το ρητο του Βολταιρου:«αν δεν υπήρχε Θεός θα έπρεπε να τον εφεύρουμε» ακουγεται «αυταπόδεικτο(τουλάχιστον στα αυτιά λογικών ανθρώπων.)»,όπως και πολλά άλλα ανάλογα,ομως δεν θα το δημοσίευες ποτέ γιατί διαφωνείς με το περιεχομενο του.

 66. Το γνωμικό «αν δεν υπήρχε θεός θα έπρεπε να τον εφεύρουμε» θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σκεπτικιστικό αφού υπονοεί πως η πίστη στην ύπαρξή του είναι βολική/χρήσιμη, και ως εκ τούτου ύποπτη. Όμως, ο μόνος λόγος για τον οποίο το γνωμικό αυτό δεν είναι προς δημοσίευση είναι (και ο θρησκευτικός σου ζήλος φαίνεται πως σε κάνει να παραβλέπεις το γεγονός) ότι λαμβάνει ως δεδομένη την ύπαρξη του θεού, πράγμα που φυσικά είναι μη αυταπόδεικτο. (Τουλάχιστον στα αυτιά λογικών ανθρώπων.)

 67. Iokaste said

  Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος ΘΒ γιατί εγώ δεν είμαι δέσμια κανενός δόγματος κι αν κάποιος κάνει κάτι που δεν μ’αρέσει θα αντιδράσω, είτε είναι άθεος, είτε είναι παγανιστής, είτε είναι βουδιστής κλπ.

  Οι άθεοι δεν ανήκουν σ’ένα τσουβάλι όπως έχουμε τονίσει 1000 φορές εδώ και το ίδιο συμβαίνει και για τους παγανιστές, οι έννοιες είναι τόσο ευρείες που πραγματικά δεν σημαίνουν κάτι για το ήθος των ανθρώπων που τις υποστηρίζουν, αντίθετα με τον χριστιανισμό που είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και υποτίθεται ότι οι πιστοί του έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ιδέες. Δεν είμαστε 1 ομάδα εμείς οι «άλλοι» για να είμαι εγώ υπεύθυνη για τις πράξεις του Στάλιν πχ, αν ήμουν κομμουνίστρια όμως τότε ναι, θα είχα ευθύνη για τα άτομα που θα αντιπροσώπευαν το δόγμα μου και για την υποστήριξη ή ανοχή που θα έδειχνα στις πράξεις τους..

  Και ναι, έτσι ακριβώς, εσύ επειδή ακολουθείς ένα πολύ συγκεκριμένο δόγμα είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις των αντιπροσώπων του και πρέπει να απολογηθείς για τα λάθη τους και να τους δείξεις την αντίθεσή σου και την επιθυμία σου για αλλαγή.

  Ο χριστιανισμός και η εκκλησία αυτή την στιγμή έχουν τόση δύναμη που μπορούν οι παπάδες να κάνουν τα αίσχη τους και να ζουν στις πλάτες τις δικές μας ακριβώς λόγω της ανοχής πιστών σαν κι εσένα. Τί εννοείς ότι διαχωρίζεις δημοσίως την θέση σου; Διαμαρτύρεσαι δημόσια για την κατάντια της εκκλησίας; Κάνεις κάτι δραστικό για να γίνει καλλίτερη αυτή η κοινότητα φαρισαίων που αντιπροσωπεύει την θρησκεία που υπερασπίζεσαι με τόσο σθένος; Αν ναι τότε μπράβο. Αν όχι μην μας το παίζεις άγιος και μην θεωρείς ότι με το να λες απλά ότι δεν συμφωνείς με τις πράξεις κάποιων κληρικών είναι αρκετό (ας μην πεθάνω στα γέλια τώρα που δεν έχουν γίνει ποτέ εγκληματίες… ας το αγνοήσω).

  Μπερδεύεις πολύ κάποια πράγματα κατά την γνώμη μου, ακολουθείς συλλογιστικές που θα οδηγήσουν στην δικαιολόγηση των πράξεών σου ταυτίζοντάς τις με τις πράξεις άλλων που όμως δεν συμβαίνουν για τους ίδιους λόγους. Εξισώνεις έννοιες και καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.. Τέλος πάντων, σε δουλειά να βρισκόμαστε όταν βαριόμαστε λιγάκι στο γραφείο…

  Όσο για τον Βολταίρο, γεννήθηκε κι αυτός σε μια άλλη εποχή όπου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και γεννιόσουν χριστιανός ενώ το να μην είσαι χριστιανός μπορούσε να είναι πολύ επικύνδινο για την υγεία, άσκησε έντονη κριτική στην εκκλησία και στους τρόπους της, πράγμα το οποίο τον έκανε όχι και τόσο αγαπητό στην εκκλησία και ενόχλησε αρκετούς τότε πιστούς και υποστήριξε έναν χριστιανισμό αθώο (κατά την γνώμη μου) και χωρίς φανατισμό που ποτέ δεν έγινε πράξη. Με αυτή την λογική κι εγώ μπορώ να σου πώ ότι ένα τελείως ουτοπικό πολιτικό/ιδεολογικό σύστημα είναι τέλειο στην θεωρία και να το υποστηρίζω με πάθος αγνοώντας πλήρως πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη (σύμφωνα με την ιστορία).

 68. Iokaste said

  Α και κάτι άλλο, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Βολταίρος ήταν άθεος ακριβώς λόγω αυτού του ρητού, το λαμβάνουν όπως εξηγεί ο Διαγόρας παραπάνω.

 69. @Διαγόρα

  «Tι είναι πίστη;Είναι να πιστεύεις αυτο που είναι προφανες;
  Οχι.Για το μυαλό μου είναι τελειως προφανές ότι υπάρχει ένα απαραιτητο,αιώνιο,υπέρτατο και ευφυές ον.Αυτό δεν είναι ζητημα πιστης αλλά λογικής.»

  «What is faith? Is it to believe that which is evident? No. It is perfectly evident to my mind that there exists a necessary, eternal, supreme, and intelligent being. This is no matter of faith, but of reason.»

  http://deism.com/voltaire.htm
  Voltaire. W. Dugdale, A Philosophical Dictionary ver 2, 1843, Page 473 sec 1. Accessed October 31, 2007

  Η λογική του Βολταίρου λέει αυτά,η λογική η δική σου άλλα…

  σε καποιους μοιαζουν προφανη τα μεν ,σε καποιους τα δε…

 70. Skybreak said

  Μάλλον είναι προφανές το ότι για μία ακόμη φορά δεν έχεις να πείς τίποτα. Αυτή τη φορά όμως δεν έχεις να πεις ούτε τις κλασικές σου παπαροαερολογίες (Ας συγχωρεθώ για την έκφραση και για πιθανό ορθογραφικό λάθος, το Word δεν είχε την λέξη). Μπένεις σε ένα blog να συζητήσεις και κάνεις ακτιβώς το αντίθετο.
  Σε προκάλω λοιπόν να αποδείξεις μόνος σου, χωρίς την βοήθεια των Αγίων Πατέρων, το λάθος της κρίσης μου. Διότι κρίνω ότι είσε [Διανοητικά Καθυστερημένος] με βασικό επιχείρημα την έλειψη ιδίας κρίσης που φαίνεται να σε διακατέχει. Έχω το δικαίωμα της άποψης πάνω σε οποιοδήποτε θέμα και παρακαλώ όποιον θέλει να επιχειρηματολογήσει ενάντια στην κρίση μου αυτή. Αν δεν μπορείς απλά σώπασε.

  Αν δεν συμφωνείς με την βάση μίας συζήτησης, απλά ΘΒ δεν λαμβάνεις μέρος σε αυτήν. Αν δεν συμφωνείς με τα Γνωμικά που επιλέγει ο Διαγόρας απλά δεν μπένεις στο Blog του Διαγόρα.

 71. @skybreak

  έγινες αυτοκλητος ΑΜίτης του ιστολογίου του Διαγόρα;
  η μηπως εισαι περιφερόμενος ΕΣΑτζής της «The League of the Militant Godless»?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Society_of_the_Godless
  φοράς και περιβραχιόνιο της ένωσης?
  α,εκει στην πύλη που φυλάς σκοπιά κοιτα να δείς αν ερχομαι..:Ρ

 72. dmast said

  Και ύστερα παραπονιέται που τον βρίζουν…

 73. Skybreak said

  Χαίρομαι που τελικά έβγαλες τον κακό σου εαυτό. Λες να είμαι και τίποτα άλλο πιο περίεργο με περισσότερες λέξεις στην ονομασία του;

  Και όπως ήταν φυσικό συνεχίζεις να μης απαντάς σε τίποτα.

  Εδώ απλά απέδειξες ότι δεν διαφέρεις σε τίποτα από τους γέρους και τις γιαγιάδες που τρέχουν γύρω από τους εργατοπατέρες της εκκλησίας.

  Μου προκαλεί ενδιαφέρον η επιλογή των λέξεων από μέρος σου.
  ‘θα περιοριστω μονο στο πρωτο σου «επιχείρημα» για να σου αποδείξω οτι κατι κανεις λάθος στηριζόμενος σε εικασίες και λογικους ακροβατισμούς.’

  ‘α,εκει στην πύλη που φυλάς σκοπιά κοιτα να δείς αν ερχομαι..:Ρ’ (Ξέρεις και τα emoteicons)

  Οι ωραίες λέξεις λοιπόν και ο στρωτός λόγος είναι απλά μια βιτρίνα ενός τυπικού φανατικού της θρησκείας που δεν έχει τίποτε άλλο εκτός από την ανοχή των άλλων που του προσφέρει η ανωνυμία ενός Blog.

  Πρέπει να μου πεις που βρίσκεις τα κείμενα που κάνεις copy paste γιατί όπως φαίνεται μάλλον κάτι τρέχει…

  Ευχαριστώ που απέδειξες σε όλους ότι είχα δίκιο από την πρώτη στιγμή που έλεγα ότι δεν απαντάς ποτέ και σε τίποτα.

 74. @skybreak

  ——————————————————————
  Διότι κρίνω ότι είσε [Διανοητικά Καθυστερημένος] με βασικό επιχείρημα την έλειψη ιδίας κρίσης
  ——————————————————————-
  ήμε ώλλα αφτά που λαίς κε ακώμυ παιρησώταιρα

  αλά τουλάχοιστων δαιν γραφο αιλινυκά μαί την βωήθηα του γουώρντ.

  απωκώμησα κάπηω μοικρώ καίρδως στιν γνόσυ τις γλόσας απώ το δηαβασμα τον Αγοίον Παταίρον.

  ΥΓ.Διαγόρα αν κρινεις οτι πρέπει να διαγραφεί αυτο το χαβαλετζίδικο σχόλιο δεν έχω καμμια αντίρρηση.

 75. LoL Θου Βου, όχι, είχα φλερτάρει κάποτε με την ιδέα να συμπεριλάβω στους όρους χρήσης κάτι που να προβλέπει διαγραφή των παθολογικά ανορθόγραφων σχολίων, αλλά αποφάσισα να μην το κάνω γιατί α) θα ήταν πολύ στριμμένο εκ’ μέρους μου, και β) θα έπρεπε να δικά μου άρθρα και σχόλια να είναι άψογα, που δεν είναι. Άλωστε, αν είχα κάνει κάτι τέτοιο, το παραπάνω σχόλιό σου σήμερα θα καταδείκνυε τον παραλογισμό ενός τέτοιου όρου.

  Θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που έχω πει και στο παρελθόν: συνιστώ σε όλους να μην το παίρνουν το πράγμα υπερβολικά πατριωτικά, και να μην εξοργίζονται, γιατί η οργή κάνει κακό στην υγεία. Αράξτε, πιάστε ένα παγωμένο τσάϊ, και απολαύστε τη συζήτηση, γιατί αν το καλοσκεφτείτε, δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη: μπορείτε να φανταστείτε πόσο βαρετά θα ήταν τα πράγματα χωρίς τον Θου Βου; μπορείτε να φανταστείτε πόσο πιό χάλια θα ήταν τα πράγματα αν στη θέση του έγραφε κανένας άλλος θρησκευόμενος, ας πούμε κάποιος λιγότερο μορφωμένος, ή κάποιος ακόμα πιό φανατικός; και τέλος πάντων, υποθέστε για μιά στιγμή πως ο Θου Βου αποχωρεί κατατροπωμένος. Εκτός του ότι το σενάριο είναι εντελώς ουτοπικό, έστω πως συνέβη: τι θα καταλαβαίναμε;

  2008-06-24 at 22:19
  Σχετικά με τη ρήση «Για το μυαλό μου είναι τελείως προφανές ότι υπάρχει ένα απαραίτητο, αιώνιο, υπέρτατο και ευφυές ον. Αυτό δεν είναι ζήτημα πίστης αλλά λογικής»:
  Κατ’αρχήν μην ξεχνάς ότι διατυπώθηκε σε μία εποχή όπου η επιστήμη δεν είχε εξηγήσει ακόμα καν τι είναι ο κεραυνός, πόσο μάλλον την εξέλιξη των ειδών και τους περίπλοκους μηχανισμούς της ζωής. Έτσι κι αλλιώς όμως, αυτή η ρήση του Βολταίρου επιδέχεται την ύπαρξη κάποιας σπινοζικής / αινσταϊνικής θεότητας. Ο Βολταίρος δεν είχε τον δικό σου θεό στο μυαλό του, γι’αυτό και τη ρήση τη βρήκες στο deism.org, το οποίο δεν έχει καμμία απολύτως σχέση ή συμπάθεια προς πρωτόγονες θρησκείες με ανθρωπομορφικούς θεούς και συστήματα ανταμοιβών και ποινών όπως η δική σου.

 76. Νικος Δ. said

  Δύο πράγματα:
  1. Εχω παραλείψει να γράψω ότι τα κείμενα του ΘΒ είναι από τα λιγώτερο απωθητικά που έχω διαβάσει στην κατηγορία «υπερασπίζομαι το συγκεκριμένο μαγαζί», πράγμα που ισοδυναμεί με κομπλιμάν. Να συμπληρώσω ότι ο ΘΒ είναι κατ’ εμέ αγνός υπερασπιστής του μαγαζιού, ήγουν πλανημένος στρατιώτης, και όχι υποβουλιμιαίος, όπως πχ. ο πρώην μητροπολίτης-πιστεύετε-εσείς-να-εξασφαλίσω-εγώ-τα-γηρατειά-μου-Παντελεήμων.
  2. Οσον αφορά το θέμα (κερατούκληδες, σε όλα τα τόπικ καταλήγετε εκτός θέματος!), αναγνωρίζω την συμβολή της χριστιανικής πίστης στο εξής: Οταν δεν μπορούσες πριν αιώνες να έχεις μπάτσους σε κάθε Ζωνιανοκορφοβούνι, για να μην σφάξει ο α’ αμόρφωτος/ακαλλιέργητος τον β’ αμόρφωτο/ακαλλιέργητο, πού να του εξηγείς τα δύσκολα. «Ο,τι κι αν κάνεις, σε βλέπει ο θεός». Αν το χάψει, δεν σκοτώνει, δεν κλέβει.
  Συμφωνείς Διαγόρα ότι αυτό το γνωμικό είναι στα πλας του μαγαζιού;

 77. stardust30 said

  Ευτυχώς που υπάρχουν κοσμικοί νόμοι, γιατί τότε οι γυναίκες θα πρεπε να φοράνε μπούρκες και οι άντρες να κάνουν περιτομή. Άσε που μπορεί να μου καιγαν τα βιβλία, να με έψηναν σαν σουβλάκι και να σκότωναν και το σκύλο μου μαζί ως διάβολο μεταμορφωμένο..
  Ο μόνος λόγος που η θρησκεία είναι τόσο σφιχταγκαλιασμένη με το κράτος είναι επειδή υπάρχουν χριστιανικοί σταυροί πάνω στα ψηφοδέλτια.. Αλλά αυτό αλλάζει σιγά σιγά

 78. Συμφωνώ, Νίκο Δ., και αυτό ίσως να ισχύει σε κάποιο βαθμό ακόμα και σήμερα. Γι’αυτό και την υπόθεση «αθεΐα» τη βλέπω κάπως ελιτιστικά. Δεν την πιάνω με ελαφριά καρδιά στο στόμα μου τη λέξη «ελιτισμός», αλλά δυστυχώς έτσι είναι: δίνει λύσεις.

 79. Νικος Δ. said

  Επίσης, την εποχή που η σύφιλη και η βλενόρροια θεραπεύοντο μόνον με τον ευεργέτη θάνατο, αν δεν υπηρχε ο πουριτανισμός και η μονογαμία που ευαγγελίζεται το μαγαζί, και αντ’ αυτού υπήρχε ενας πχ. πανσεξουαλισμός, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα ήταν πολύ πίσω.
  Αυτά τα γεγονότα βέβαια δεν εξουσιοδοτούν κάποιους σήμερα να μιλάνε για μεταφυσικά νεραϊδοπαραμύθια.

 80. Mandarin said

  Ο ΘΒ έχει υποστηρίξει ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των πρώην ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών για να επιτύχουν τους στόχους τους έπρεπε να επιβάλουν τη θρησκεία και όχι τον αθεϊσμό! Ακριβώς αυτό δηλαδή που λέει και ο Ναπολέων (άντε με λίγο διαφορετικά λόγια). Κατά την ταπεινή μου γνώμη η άποψη αυτή σήμερα είναι χυδαία φασιστική. Και για κάθε λογικό άνθρωπο, που δεν έχει συμφέρον από την επιβολή τέτοιων καθεστώτων, θα έπρεπε να δημιουργεί απέχθεια προς κάθε θρησκεία.

  Όσο για το αν η συζήτηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα με τις πάντα ανούσιες παρεμβάσεις και παρεκτροπές του ΘΒ, κατά τη γνώμη μου και πάλι, όλες οι συζητήσεις ευτελίζονται με το πρώτο σχόλιό του. Είναι πολλές οι φορές που θέλω να διατυπώσω ένα προβληματισμό και με ενδιαφέρει η άποψή σας (όσων μπορούν να σκεφτούν) αλλά με απωθεί η σκέψη ότι θα λάβω άλλη μια γελοία απάντηση από το ΘΒ με σκοπό να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια να εξαχθούν συμπεράσματα. Διατρέχοντας τον κίνδυνο να κάνω υπόδειξη σε σένα Διαγόρα θα πω ότι έχω ξενερώσει.

 81. Skybreak said

  ——————————————————————
  Διότι κρίνω ότι είσε [Διανοητικά Καθυστερημένος] με βασικό επιχείρημα την έλειψη ιδίας κρίσης
  ——————————————————————-
  ήμε ώλλα αφτά που λαίς κε ακώμυ παιρησώταιρα

  αλά τουλάχοιστων δαιν γραφο αιλινυκά μαί την βωήθηα του γουώρντ.

  απωκώμησα κάπηω μοικρώ καίρδως στιν γνόσυ τις γλόσας απώ το δηαβασμα τον Αγοίον Παταίρον.

  ΥΓ.Διαγόρα αν κρινεις οτι πρέπει να διαγραφεί αυτο το χαβαλετζίδικο σχόλιο δεν έχω καμμια αντίρρηση.

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν έχω να πω κάτι άλλο περί του θέματος. Απλά αν μπορούσες να διαφοτίσεις τους υπολοίπους του Blog για τα περισσότερα που δεν μπόρεσα να εξακριβώσω.
  Η λογική δεν εκφράζεται από την ορθογραφία και την γλυκανάλατη σάλτσα. Εκφράζεται από το νόημα. Και το νόημα γίνεται κατανοητό ακόμα και σε greeklish.

 82. @Mandarin

  ηλπιζα ότι μετα την πανωλεθρία σου με τις «ανυπαρκτες» παλαιοχριστιανικές εκκλησίες της Μανης θα ησουν προσεκτικότερος.

  λες «Ο ΘΒ έχει υποστηρίξει ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των πρώην ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών για να επιτύχουν τους στόχους τους έπρεπε να επιβάλουν τη θρησκεία και όχι τον αθεϊσμό!»

  αν βρεις να εχω πει τετοια μπούρδα θα σε κεράσω αστακό στο Οίτυλο.
  αν όμως δεν την έχω πει(που δεν την εχω πει) περιμένω να ζητησεις συγγνώμη για την εσκεμμένη και κακοβουλη παραποιηση των λεγομένων των συνομιλητών σου.

  ευτυχως για μένα εσυ κι ενας δυό ακόμα κάνετε τη συζητηση τοσο διασκεδαστική,οσο διασκεδαστικό είναι για έναν αλανιάρη γάτο το παιχνιδι με τα τυφλοπόντικα.

 83. @ Θου Βου
  στο σχόλιο 44 Σου ζήτησα συγνώμη για ένα ατυχές και φτηνό σχόλιο σε βάρος σου, από έναν συνεργάτη μου.
  Δεν την έκανες έως τώρα αποδεκτή με κάποια έστω απλή συναίνεση σου, αυτό δείχνει έναν άνθρωπο που δεν δεσμεύεται από αυτά τα χριστιανικά ιδεώδη που ισχυρίζεται ότι πιστεύει, ενώ ένας άθεος «ανήθικος» και «άδοξος» είχε την ευπρέπεια να δηλώσει την ταπεινή του συγνώμη.

  Αυτό, και κάποιο σχόλιο παρωδία της γραμματικής ενός συνομιλητή μας με κάνει να πιστεύω ότι ειτε δεν διάβασες το σχόλιο 44 έίτε οι προθέσεις σου ειναι φτηνές:

  «ευτυχως για μένα εσυ κι ενας δυό ακόμα κάνετε τη συζητηση τοσο διασκεδαστική,οσο διασκεδαστικό είναι για έναν αλανιάρη γάτο το παιχνιδι με τα τυφλοπόντικα.»

  R.McDarren

 84. @ΔΙΑΓΟΡΑ
  Aπό Σήμερα μόνο εγώ θα χρησιμοποιώ τον παρόντα λογαριασμό.
  R.McDarren

 85. @Mortgage

  εκτιμώ ειλικρινά όποιον αναγνωριζει το λάθος του και πολυ περισσότερο όταν έχει το κουράγιο να ζητά συγγνώμη γι αυτό.

  δεν έκανα ιδιαιτερη αναφορά στην κινηση σου για τους εξής λόγους:
  1.για να μη φανεί οτι θριαμβολογώ,παριστάνοντας τον «ηθικό νικητή»
  2.για να μην εμπλακώ στα ενδοφυλετικά σας θέματα.
  3.για να μη δωσω διάσταση σε ένα ζήτημα που, για μένα ,έληξε μόλις ξεκαθάρισες το ζήτημα.

  σε κάθε περιπτωση ευχαριστω για την ευαισθησία και την υπόμνηση.

 86. Mandarin said

  @ ΘΒ

  Το πρόβλημα μαζί σου είναι ότι ψεύδεσαι συνεχώς δε μπορώ να συνεχίσω την ανόητη κουβέντα με ένα τοίχο όπως εσύ. Για τις εκκλησίες που αναφέρεις παραθέτεις απλά αναφορές από αστεία βιβλία χωρίς να έχεις ο ίδιος γνώμη, ενώ εγώ έχω περπατήσει ακριβώς την περιοχή στην οποία αναφέρονται και βέβαια δεν υπάρχουν οι εκκλησίες ούτε απομεινάρια εκκλησιών. Τώρα κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να κρίνει τί είναι πιο αξιόπιστο και στους λογικούς δε συμπεριλαμβάνεσαι εσύ. Κάνεις έρευνα του καναπέ και νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα αντίθετα το συγκεκριμένο θέμα ξεσκέπασε τη φαιδρότητα των πηγών που χρησιμοποιείς. Αν επιμένεις στο συγκριμένο θέμα ψάξε να βρεις αν η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος από την αρχαιολογική υπηρεσία. (Δεν είναι βέβαια διότι δεν περιέχει κάτι αξιόλογο).

  Μου γράφεις: «λες «Ο ΘΒ έχει υποστηρίξει ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των πρώην ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών για να επιτύχουν τους στόχους τους έπρεπε να επιβάλουν τη θρησκεία και όχι τον αθεϊσμό!»

  αν βρεις να εχω πει τετοια μπούρδα θα σε κεράσω αστακό στο Οίτυλο.
  αν όμως δεν την έχω πει(που δεν την εχω πει) περιμένω να ζητησεις συγγνώμη για την εσκεμμένη και κακοβουλη παραποιηση των λεγομένων των συνομιλητών σου.»

  Το σχόλιό σου από το οποίο εξάγω το συμπέρασμα είναι το εξής:
  «Θου Βου Είπε:
  2008-06-22 στο 12:30

  @Mandarin

  γιατί ηλθε σε βαθιά αντιθεση με την ρωσική κουλτούρα και παράδοση και μάλιστα με το πιο παρηγορητικό της κομμάτι.
  αν ησαν λίγο πιο ξύπνιοι οι αθεϊστές θα φροντιζαν να κοιμισουν πρωτα τις συνειδήσεις των απλών ανθρωπων με την κοσμική ευδαιμονία,ωστε να μην έχουν βιωτικά άγχη και τις επακόλουθες απλοϊκές υπαρξιακές αναζητήσεις που τους οδηγουσαν νομοτελειακά πισω στην πιστη των προγονων τους.
  τον Θεό τον ξεχνάς πιο ευκολα οταν καλοπερνάς παρά όταν ζεις μέσα στην ιδεολογική καταπίεση και την αθεϊστική πλύση εγκεφάλου.»

  Το παραπάνω σχόλιο δείχνει τις χυδαίες φασιστικές και ολοκληρωτικές απόψεις που υποστηρίζεις σε όλα τα θέματα. Θεωρείς τη θρησκεία αποβλακωτικό ανάλογο της υλικής ευδαιμονίας και παρ’ όλα αυτά το παίζεις χριστιανός.

  Είναι πολύ γελοίο κάθε φορά να διαστρεβλώνεις τα λεγόμενα και τα συμπεράσματα των άλλων αλλά εδώ δεν πείθεις κανένα.

  Διασκεδαστική είναι για κάποιον μια συζήτηση στην οποία κάνει πλάκα, εγώ δε μπαίνω σε αυτό το blog για να κάνω πλάκα. Εσύ από την άλλη μόλις παραδέχτηκες ότι το κάνεις δηλαδή παραδέχεσαι ότι σκοπός σου είναι να ευτελίζεις κάθε συζήτηση που γίνεται. Καλό είναι πριν γράψεις κάτι και ξεφτιλιστείς να το διαβάζεις πρώτα. Αλλά έχεις συνηθίσει τον ηθικό εξευτελισμό σε κάθε συζήτηση που ανακατεύεσαι και δεν ιδρώνει το αυτί σου, έχεις αποκτήσει ανοσία.

  Αλλά έλεος πια δε γίνεται κάθε φορά ο ψεύτης να βγαίνει και να παραφράζει συνέχεια τους υπόλοιπους είναι πολύ εκνευριστικό για όσους από εμάς θέλουν να είναι σοβαροί.

 87. Mandarin said

  @ ΘΒ

  Το πρόβλημα μαζί σου είναι ότι ψεύδεσαι συνεχώς δε μπορώ να συνεχίσω την ανόητη κουβέντα με ένα τοίχο όπως εσύ. Για τις εκκλησίες που αναφέρεις παραθέτεις απλά αναφορές από αστεία βιβλία χωρίς να έχεις ο ίδιος γνώμη, ενώ εγώ έχω περπατήσει ακριβώς την περιοχή στην οποία αναφέρονται και βέβαια δεν υπάρχουν οι εκκλησίες ούτε απομεινάρια εκκλησιών. Τώρα κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να κρίνει τί είναι πιο αξιόπιστο και στους λογικούς δε συμπεριλαμβάνεσαι εσύ. Κάνεις έρευνα του καναπέ και νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα αντίθετα το συγκεκριμένο θέμα ξεσκέπασε τη φαιδρότητα των πηγών που χρησιμοποιείς. Αν επιμένεις στο συγκριμένο θέμα ψάξε να βρεις αν η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος από την αρχαιολογική υπηρεσία. (Δεν είναι βέβαια διότι δεν περιέχει κάτι αξιόλογο).

  Μου γράφεις: «λες «Ο ΘΒ έχει υποστηρίξει ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των πρώην ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών για να επιτύχουν τους στόχους τους έπρεπε να επιβάλουν τη θρησκεία και όχι τον αθεϊσμό!»

  αν βρεις να εχω πει τετοια μπούρδα θα σε κεράσω αστακό στο Οίτυλο.
  αν όμως δεν την έχω πει(που δεν την εχω πει) περιμένω να ζητησεις συγγνώμη για την εσκεμμένη και κακοβουλη παραποιηση των λεγομένων των συνομιλητών σου.»

  Το σχόλιό σου από το οποίο εξάγω το συμπέρασμα είναι το εξής:
  «Θου Βου Είπε:
  2008-06-22 στο 12:30

  @Mandarin

  γιατί ηλθε σε βαθιά αντιθεση με την ρωσική κουλτούρα και παράδοση και μάλιστα με το πιο παρηγορητικό της κομμάτι.
  αν ησαν λίγο πιο ξύπνιοι οι αθεϊστές θα φροντιζαν να κοιμισουν πρωτα τις συνειδήσεις των απλών ανθρωπων με την κοσμική ευδαιμονία,ωστε να μην έχουν βιωτικά άγχη και τις επακόλουθες απλοϊκές υπαρξιακές αναζητήσεις που τους οδηγουσαν νομοτελειακά πισω στην πιστη των προγονων τους.
  τον Θεό τον ξεχνάς πιο ευκολα οταν καλοπερνάς παρά όταν ζεις μέσα στην ιδεολογική καταπίεση και την αθεϊστική πλύση εγκεφάλου.»

  Το παραπάνω σχόλιο δείχνει τις χυδαίες φασιστικές και ολοκληρωτικές απόψεις που υποστηρίζεις σε όλα τα θέματα. Θεωρείς τη θρησκεία αποβλακωτικό ανάλογο της υλικής ευδαιμονίας και παρ’ όλα αυτά το παίζεις χριστιανός.

  Είναι πολύ γελοίο κάθε φορά να διαστρεβλώνεις τα λεγόμενα και τα συμπεράσματα των άλλων αλλά εδώ δεν πείθεις κανένα.

  Διασκεδαστική είναι για κάποιον μια συζήτηση στην οποία κάνει πλάκα, εγώ δε μπαίνω σε αυτό το blog για να κάνω πλάκα. Εσύ από την άλλη μόλις παραδέχτηκες ότι το κάνεις δηλαδή παραδέχεσαι ότι σκοπός σου είναι να ευτελίζεις κάθε συζήτηση που γίνεται. Καλό είναι πριν γράψεις κάτι και ξεφτιλιστείς να το διαβάζεις πρώτα. Αλλά έχεις συνηθίσει τον ηθικό εξευτελισμό σε κάθε συζήτηση που ανακατεύεσαι και δεν ιδρώνει το αυτί σου, έχεις αποκτήσει ανοσία.

  Αλλά έλεος πια δε γίνεται κάθε φορά ο ψεύτης να βγαίνει και να παραφράζει συνέχεια τους υπόλοιπους είναι πολύ εκνευριστικό για όσους από εμάς θέλουν να είναι σοβαροί.

 88. @Μandarin

  είσαι για λύπηση.ουτε ανδρισμό έχεις,ούτε τσίπα.

  @για τους λοιπούς

  https://diagoras.wordpress.com/2008/06/11/antoniadis/

 89. dmast said

  @ Mandarin:
  Άλλο το «μ@λ@κ@ς» και άλλο το «βλάκας»
  Το πρώτο είναι εκ πεποιθήσεως. Το δεύτερο εκ γενετής (και δεν μπορείς ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος να κάνει τίποτε γι’ αυτό).

 90. Κυριοι
  Αν δεν υπήρχε ο ΘουΒου … θα έπρεπε να τον εφευρουμε… …
  παρά τα όποια κατά την άποψη μου αστήριχτα λέει κατά καιρούς, μου έχει δώσει την ευκαιρία να γράψω απαντήσεις που αποτέλεσαν τροφή σκέψης για μένα και ελπίζω για άλλους.
  Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την εμβρίθεια του σε θέματα θρησκείας αλλά και την γενικότερα καλή παιδεία του.
  Η τακτική του «Σκάψε τον λάκκο, όλο και κάποιος θα πέσει μέσα», έχει βρει τον στρατηγό της στο πρόσωπο του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο ΘουΒου.

  Χαιρε λοιπόν Θου Βου
  και εδώ τελειώνουν οι φιλοφρονήσεις…

  Ενας πολύ καλός μου φίλος και συνεργάτης κατάγεται από την Μάνη, είναι οικογένεια «Νικλιάνων» με πολύ μεγάλη ιστορική παρουσία στην περιοχή του Μέζαπου (μεσα – αποσκιαδερή Μάνη).
  λέει οτι στην περιοχή αυτή υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν έχουν προσηλυτιστή πλήρως απο τον χριστιανισμό και έχουν μια ιδιόμορφη πίστη, αμάλγαμα διαφόρων δοξασιών. Δεν είμαι σε θέση να διαπιστώσω κάτι τέτοιο και έτσι αρκούμαι στο να το μεταφέρω.

 91. @Mortgage

  σαφώς και υπάρχουν στοιχεία στη μανιάτικη νοοτροπία όπως ειναι η βεντέτα αλλά και τα μοιρολόγια, τα οποία έλκουν την καταγωγή τους από μη χριστιανικες παραδόσεις και στα οποία ο χριστιανισμός δεν επέδρασε ιδιαιτερα κατα την διάρκεια των αιώνων.

  το ιδιο συμβαινει και με άλλες συνηθειες στην Ελλάδα,οπως ειναι το χτεσινό άναμμα των φωτιών του Αη Γιαννη του «Κλύδωνα»,τα αναστενάρια στους θρακιωτες,το αμίλητο νερό της Αναλήψεως κ.α.

  μια και το φερε η κουβεντα έβαλα στην παράγκα μου δυο φωτογραφίες από την «ανύπαρκτη» (κατα τον ανοηταίνοντα Μανδαρίνο) παλαιοχριστιανική βασιλική της Κυπαρίσσου.

  http://agent000.wordpress.com/2008/06/25/o%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc/

 92. Mandarin said

  Συνεχίζεις τις αθλιότητες ΘΒ αλλά σε έχουν καταλάβει όλοι. Αυτά που δείχνεις εκτός του ότι δεν είναι εκκλησίες ΔΕΝ βρίσκονται στον «αρχαιολογικό χώρο» της Καινόπολης. Μπορείς να καταλάβεις τί γράφει ο συνομιλητής σου ή έχεις πρόβλημα νοητικό. Δείξε μας και καμιά φωτογραφία από τη μητρόπολη Αθηνών το ίδιο θα είναι.

  Αν στα χαλάσματα αυτά, τα οποία δεν έχουν επισημανθεί από την αρχαιολογική, θέλεις να βλέπεις εκκλησίες αυτό είναι δικό σου πρόβλημα. Στην καινόπολη όμως δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Κλείσε και πάλι τα ματάκια σου και τον εγκέφαλό σου και να θυμάσαι μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

 93. Mandarin said

  Και κάτι τελευταίο και σταματάω να ασχολούμαι. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει τοποθετήσει μια πινακίδα που λέει «αρχαιολογικός χώρος καινόπολης» δείξε μας παντογνώστη ΘΒ σε μια φωτογραφία αυτή την πινακίδα με τον περιβάλλοντα χώρο. Διαφορετικά συνέχισε τα ψέμματα όπως αρμόζει σε ένα καλό χριστιανό.

 94. Iokaste said

  Ρε ξεκολήστε επιτέλους από τα προσωπικά σχόλια!! Έλεος..

  Βρε ΘΒ, ο άνθρωπος σου λέει ότι έχει πάει 1000 φορές εκεί και εξηγεί ποια είναι η ένστασή του σ’αυτά που λες, γιατί να λέει ψέματα; Ας μην πιανόμαστε από τις λέξεις έτσι, ξεφεύγει και η κουβέντα τελείως και χάνει το νόημά της η συζήτηση.

  Και να σας πω και κάτι για την διαμάχη σας; Αααααν υπάρχουν εκκλησίες στον αρχαιολογικό χώρο (δεν έχω ιδέα από Μάνη) θα είναι χτισμένες πάνω σε αρχαίους ναούς, οπότε ντροπή και αίσχος για άλλη μια φορά. Έτσι κι αλλιώς εμάς τους υπόλοιπους δεν νομίζω ότι έχει καν νόημα να προσπαθήσετε να πείσετε για κάτι, όταν πάμε στην Μάνη θα δούμε με τα μάτια μας.

  Επίσης είναι άσκοπο να συζητάμε για το αν πρέπει να είναι εδώ ο ΘΒ ή όχι, φυσικά και πρέπει, δικαίωμά του είναι, τί θα τον φιμώσουμε;; Άμα δεν μας αρέσουν αυτά που λέει είτε απαντάμε ανάλογα είτε τον αγνοούμε. Κι εμένα μ’έχουν εκνευρίσει κάποια σχόλιά του κατά καιρούς ειδικά όταν το γυρνάει στην ειρωνία και τους χαρακτηρισμούς, αλλά σιγά το θέμα, δεν μου σκότωσε και την μάνα. Ψυχραιμία. Καλό είναι να υπάρχει και ο αντίλογος, και πιστεύω ότι οι απόψεις του ΘΒ αντιπροσωπεύουν μεγάλο τμήμα των Χριστιανών στην Ελλάδα οπότε καλό είναι να τις ακούμε, δείτε το σαν προπόνηση για μελλοντικές συζητήσεις με άλλους…

 95. @Mandarin:

  Λυπάμαι, το βλαμμένο σύστημα anti-spam της WordPress είχε παρακρατήσει το σχόλιό σου #86 ως ύποπτο για spam.

 96. @Ιοkaste

  δεν ειναι τρελό όταν ολοι:κάτοικοι,ανασκαφείς,βυζαντινολόγοι,ειδικοί ερευνητές της μανιάτικης ιστορίας λενε οτι εκεί κι εκει και εκει υπάρχου παλαιοχριστιανικές εκκλησιες και τις φωτογραφιζουν και τις ανακοινωνουν σε συνεδρια και επιστημονικά περιοδικά να έρχεται ένας τυχαρπαστος ΘΒ ή Μandarin και να αμφισβητεί αυτά τα οποία ειναι μπροστα στα μάτια ολων;

  σταματω την κουβεντα για το συγκεκριμενο θεμα εδω.προσθετω κι αλλες μαρτυρίες στη δημοσιευση με τον ναυαρχο Αντωνιαδη για να μη διαλυσουμε ολο το ιστολόγιο του Διαγόρα.

  https://diagoras.wordpress.com/2008/06/11/antoniadis/

 97. Mandarin said

  Το σύστημα anti-spam της wordpress ευθύνεται για κάποια διπλά post από την πλευρά μου. Αυτό που κάνω όταν δε δημοσιεύεται ένα σχόλιο είναι να προσθέτω ένα κενό ή μια κενή γραμμή και να ξανακάνω post! Και για κάποιο λόγο δημοσιεύονται.

 98. Διαγόρα το ιστολόγιο σου περιέχει μερικά διαμάντια. αυτό το είχα χάσει ;)
  (το βρήκα απο την παραπομπή στα περί του φύρερ :)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: