Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #38

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/06/12

«Αν κοιτάξουμε πίσω στην αρχή θα δούμε πως η αμάθεια και ο φόβος δημιούργησαν τους θεούς· ότι η ιδιοτροπία, ο ενθουσιασμός, ή το ψεύδος τους στόλισαν ή τους χάλασαν· ότι η αδυναμία τους δοξάζει· ότι η ευπιστία τους συντηρεί· και ότι η παράδοση, ο σεβασμός και η τυραννία τους υποστηρίζουν, προκειμένου να κάνουν την τύφλωση του ανθρώπου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Αν η αμάθεια της φύσης γέννησε τους θεούς, η γνώση της φύσης είναι βέβαιο ότι θα τους καταστρέψει.»

Baron d’Holbach (Βαρώνος Ντ’ Ολμπάκ) (1733-1789) Γερμανικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος και εγκυκλοπαιδικός.

Η φράση στα Αγγλικά: «If we look back at the beginning we shall find that ignorance and fear created the gods; that fancy, enthusiasm, or deceit adorned or disfigured them; that weakness worships them; that credulity preserves them; and that custom, respect and tyranny support them, in order to make the blindness of man serve their own interest. If the ignorance of nature gave birth to Gods, the knowledge of nature is calculated to destroy them.»

Βασίζομαι στην «Αόρατη Μελάνη» να μου το βρει στα Γαλλικά. ;-)

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

31 Σχόλια προς “Γνωμικό #38”

 1. Φίλτατε Διαγόρα,

  έχω αφιερώσει κι εγώ ένα από τα blogs μου στη συλλογή «γνωμικών». Βρίσκετει στο . Περιμένω τα σχόλιά σου κι αν θες συμμετέχεις κι εσύ. Ούτως ή άλλως το blog που σού αναφέρω ΕΙΝΑΙ συνεταιρικό.

 2. «Η νόσος της θρησκείας συνίσταται εις το ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα μεταξύ του πνεύματος εν τη καρδία του ανθρώπου (δηλαδή της κατά τους πατέρες νοερής ενεργείας) και του εγκεφάλου. Εις την φυσιολογική της κατάσταση η νοερά ενέργεια κινείται κυκλικώς σάν στρόφαλος προσευχομένη εντός της καρδίας. Εις την νοσούσαν κατάστασίν της η νοερά ενέργεια δεν στροφαλίζεται κυκλικώς. Αλλά ξεδιπλωμένη και ριζωμένη εις την καρδίαν κολλάει στον εγκέφαλον και δημιουργεί βραχυκύκλωμα μεταξύ εγκεφάλου και καρδιάς. Έτσι τα νοήματα του εγκεφάλου, που είναι όλα από το περιβάλλον, γίνονται νοήματα της νοεράς ενεργείας ριζωμένη πάντα στην καρδίαν. Έτσι ο παθών γίνεται δούλος του περιβάλλοντός του. Ως εκ τούτου συγχέει ορισμένα προερχόμενα εκ του περιβάλλοντός του νοήματα με τον θεόν ή τους θεούς του.

  Με τον όρο Θρησκεία εννοούμε κάθε «ταύτιση» του ακτίστου με το κτιστό και μάλιστα κάθε «ταύτιση παραστάσεων» του ακτίστου με νοήματα και ρήματα της ανθρωπίνης σκέψεως, που είναι το θεμέλιον της λατρείας των ειδώλων. Τα νοήματα και ρήματα αυτά δύναται να είναι απλώς νοήματα και ρήματα ή και παραστάσεις και με αγάλματα και εικόνες, εντός και εκτός νομιζομένου θεοπνεύστου κειμένου. Με άλλα λόγια και η ταύτιση των περί Θεού νοημάτων και ρημάτων της Αγίας Γραφής με το άκτιστο ανήκει και αυτή εις τον κόσμον της ειδωλολατρείας και είναι το θεμέλιο όλων των μέχρι τούδε αιρέσεων.»

  (π.Ιωάννης Ρωμανίδης,καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στο ΑΠΘ)

  το σεντονάκι αυτό το παρέθεσα ,ελαφρώς τροποποιημένο γλωσσικά,γιατί νομίζω πως δεν διαφωνεί με όσα λέει ο Ντ Ολμπάκ και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

  αν ο βαρώνος είχε την ορθόδοξη εμπειρία θα προσέθετε ίσως πως «η γνώση της αληθινής φύσεως του ανθρώπου θα καταστρέψει τους ψευδοθεούς και θ αποκαλύψει το ενδιάθετο,τεράστιο δυναμικό της ανθρώπινης φύσης»

 3. T-REX said

  Για πες μου λίγο φίλε αυτός ο Ρωμανιδης μήπως στο λιβάνι ρίχνει και λίγο κόκα (μην κανείς πως δεν ξέρεις όχι το αναψυκτικό).
  Δηλαδή τέτοιους τύπους που έχουν ξεπεράσει σε βλακεία τον Λιακοπουλο τους πληρώνω εγώ;

 4. Θου Βου, νομίζω πως ο T-Rex με κάλυψε. Το μόνο που θα είχα να προσθέσω είναι ότι πρέπει μάλλον να πρόκειται για LSD στο χαμομήλι και όχι για κόκα στο λιβάνι.

 5. @Διαγόρα και Τ-ΡΕΧ

  έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

  επισης να σας πληροφορήσω πως οι απόστολοι έβλεπαν ένα «φάντασμα»(«εδόκουν πνεύμα θεωρείν») μετα την σταυρωση του Χριστού για χάρη του οποιου και θανατώθηκαν.

  πάντως αν έχετε αξιοπιστες πληροφορίες ότι κάτι έπαιρνε ο π.Ρωμανίδης παρακαλώ ενημερώστε με σχετικώς, γιατί θα μου φανουν ιδιαιτερως χρήσιμες.

 6. Αξιόπιστες ενδείξεις ότι κάτι έπαιρνε είναι τα λεγόμενά του.
  Βέβαια, μπορεί να μην ήταν LSD, μπορεί να ήταν ψυχεδελικά μανιτάρια, δεν ξέρω.

 7. @Διαγόρα

  ξερεις,μια ψυχιατρική διαγνωση,σαν αυτη που μόλις έβγαλες, περιλαμβανει μια σειρά από διαδικασίες τις οποιες δεν ακολουθησες.
  για παράκρουση ή χρηση ουσιών μπορώ να σε κατηγορήσω κι εγω με ανάλογα ,των δικών σου ,επιχειρήματα ιδεολογικής φυσεως.

 8. Βέβαια, επαρκείς ποσότητες φούντας μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη φούντα.

 9. @ΘουΒου
  Αυτό είναι το πιο απροσδιόριστο και φαύλο κείμενο που έχω διαβάσει στην ελληνική γλώσσα. (ουπς… ψέματα… έχω διαβάσει και ένα βιβλίο του Σαρακηνού) για να το γράψει κάποιος θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών και μάλιστα σκληρών(η Φούντα είναι αστείο μέγεθος). Ή πρέπει να είναι πιστός οποιουδήποτε, από τα τρέχοντα, μεταφυσικού δόγματος.

  «Αν η αμάθεια της φύσης γέννησε τους θεούς, η γνώση της φύσης είναι βέβαιο ότι θα τους καταστρέψει»
  Έχω βάσιμες αμφιβολίες για την προέλευση της μεταφυσικής πίστης (άγνοια Φυσικών Νόμων) αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό να τις εκθέσω εδώ…
  Είναι πολύ περισσότεροι (από όσους θα ήθελα) οι πιστοί που δεν πείθονται από στοιχεία γνώσης της φύσης – φυσικής όσο Εμπεριστατωμένα και αν είναι.
  Δείχνουν τυφλοί ακόμα και όταν η αλήθεια τους χτυπάει τη μύτη.
  Αγνοούν την αποδεδειγμένη ανοησία των «ιερών γραφών» τους, και ελίσσονται μέσα σε λαβυρίνθους ανοησίας και ανορθολογισμού, επικαλούμενοι την αυθεντία διαφόρων Αγίων Πατέρων και αγράμματων προφητών.
  Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η οποιαδήποτε εν αμφιβόλω ρήση του Βιβλίου των θεών τους, καταρρίπτει αυτό καθαυτό το Θεόπνευστο και Τέλειο του περιεχομένου του.
  Δέν Κατανοούν ότι η όποια περιεχόμενη στην Βίβλο ή το Κοράνι, ανακριβής θεώρηση, το υποβιβάζει ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε απλό και συνήθως κακογραμμένο μυθιστόρημα.

  R.McDarren

 10. @Mortgage

  ειναι προφανές πως δεν κατάλαβες ουτε γραμμή από το κείμενο του Ρωμανίδη.κι αυτο οχι γιατί είσαι ανεπαρκής αλλά γιατί είναι μακριά από το γνωστικό σου αντικείμενο.
  παραδεχομαι πως είναι ένα κειμενο προκλητικό και δυσκολονόητο ακόμα και για ανθρωπους που έχουν μιαν επαφή με τη θεολογική σκέψη.

  Λες:
  «Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η οποιαδήποτε εν αμφιβόλω ρήση του Βιβλίου των θεών τους, καταρρίπτει αυτό καθαυτό το Θεόπνευστο και Τέλειο του περιεχομένου του.»
  και γραφει ο π.Ιωάννης:
  «η ταύτιση των περί Θεού νοημάτων και ρημάτων της Αγίας Γραφής με το άκτιστο ανήκει και αυτή εις τον κόσμον της ειδωλολατρείας»

  Η Αγια Γραφή για τους Ορθοδόξους δεν είναι ουτε τελειο,ουτε αλάνθαστο,ουτε ουρανοκατέβατο βιβλίο.Ειναι βιβλίο της Εκκλησιας, για την Εκκλησία και κατανοείται μονο μεσω της εκκλησιαστικής εμπειρίας ,της οποιας και είναι καρπός.

  Η προτεσταντική θεωρηση της βιβλου ως αλάθητου κειμένου ,είναι ανόητη και προξενος μυριων άλλων ανοησιών τοσο στον Δυτικό κόσμο,οσο και στην καθ ημάς Ανατολή.

 11. @ ΘουΒου
  Άν η Αγία Γραφή – Καινή και Παλαιά – δεν είναι ούτε τέλειο,ούτε αλάνθαστο,ούτε ουρανοκατέβατο βιβλίο τότε δεν βλέπω το λόγο να αποκαλείται «ΑΓΙΑ». Και σαν συνέπεια θα πρέπει να οριστούν εκ νέου οι Έννοιες για τους όρους ΑΚΤΙΣΤΟ – ΚΤΙΣΤΟ – ΘΕΟΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
  Αν αυτοί οι όροι χρησιμεύουν για να περιγράψουν το υπέρλογο, τότε δεν έχουν καμία εννοιολογική αιτιοκρατική σημασία.
  Αν όντως το υπέρλογο του Άκτιστου κόσμου είναι θεωρητική αντίληψη των θεολόγων τότε θα πρέπει να ορίσουν το πεδίο των αποδείξεων που κάθε θεώρημα οφείλει να έχει. Θα πρέπει να είναι συνεπές με τον εαυτό του και να εξηγεί παρατηρημένα φαινόμενα. θα πρέπει να μην έρχεται σε αντίθεση με ήδη αποδεδειγμένες αιτιάσεις άλλων Θεωρημάτων. Θα πρέπει να εχει ινανή περιγραφική δυναμη και τα μαθηματικά του να λειτουργούν με επάρκεια αποδείξεων.
  σε άλλη περίπτωση όσα συζητάμε είναι «πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι.*»

  *»Λατρευω την Γλώσσα σας και ελπίζω σύντομα να την Μάθω Σωστά»

  R.McDarren

 12. @ ΘουΒου
  ΥΓ
  Το Γνωσικό μου Αντικείμενο είναι η γνώση της Φυσικής Πραγματικότητας. Το Φιλοσοφικό της περιεχόμενο είναι επαρκές για να κατανοώ έννοιες και μεγέθη που ξεπερνάνε τις ανάγκες της καθημερινότητας.
  Αν δεν καταλαβαίνω τα γραφόμενα κάποιου, και δεν οφείλεται στην ανεπάρκεια μου, τότε θα υποθέσω ότι τα γραφόμενα είναι στην καλύτερη περίπτωση «Υπέρλογα» και άρα έξω από το γνωσικό πεδίου οποιουδήποτε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου.

  R.McDarren

 13. SimonSays said

  @Θου Βου: Λες Η Αγια Γραφή για τους Ορθοδόξους δεν είναι ουτε τελειο,ουτε αλάνθαστο,ουτε ουρανοκατέβατο βιβλίο.Ειναι βιβλίο της Εκκλησιας, για την Εκκλησία και κατανοείται μονο μεσω της εκκλησιαστικής εμπειρίας ,της οποιας και είναι καρπός.

  Τότε γιατί επέβαλλε η ορθόδοξη εκκλησία συνταγματικό άρθρο ότι το κείμενο της αγίας γραφής τηρείται αναλλοίωτο;

 14. Ύπάρχει και η μεσκαλίνη. Τη μεσκαλίνη τη σκεφτήκατε;

  Θου Βου, κανένας λογικός άνθρωπος που θα διαβάσει το κείμενο του Ρωμανίδη δεν θα το καταλάβει, γιατί δεν βγάζει νόημα. Το πρόβλημα δεν το έχουν οι λογικοί άνθρωποι, το πρόβλημα το έχει το κείμενο. Αν η κάθε μία λέξη του κειμένου αποτελεί ειδική τεχνική ορολογία που μπορούν να κατανοήσουν μόνον όσοι είναι θεολόγοι, χαίρω πολύ χαιρόπουλος, εδώ είναι ένα αθεϊστικό ιστολόγιο και όχι θεολογικό σεμινάριο, οπότε μην μας γράφεις τέτοια κείμενα, γιατί εμείς εδώ λέμε το σύκο σύκο και τη σκάφη σκάφη, κι έτσι τα λόγια του Ρωμανίδη δεν μπορούμε παρά να τα χαρακτηρίσουμε ως (αυτό που πραγματικά είναι:) αρλούμπες.

  Η τελευταία πρόταση του κειμένου είναι το μόνο σημείο που βγάζει κάποιο πενιχρό νόημα, αλλά το γεγονός ότι εσύ έχεις ξεκινήσει μία χριστιανική αίρεση, και έχεις βρει και γραπτά άλλων θεολόγων που σκέπτονται με τον ίδιο αιρετικό τρόπο όπως κι εσύ, δεν σημαίνει ότι αντιπροσωπεύεις εκείνη τη χριστιανική θρησκεία εναντίον της οποίας εμείς βάλλουμε.

  Όπως έχω πει και σε άλλο σχόλιο σε διαφορετικό άρθρο, είσαι αιρετικός και θα πας στην κόλαση όπως κι εγώ ο άθεος, και θέλω έναν πραγματικό χριστιανό που να με αντιμετωπίσει με πραγματικά χριστιανικά επιχειρήματα. Ουφ!

 15. @Μοrtgage

  η Αγία Γραφή ονομάζεται Αγία γιατί καταγράφει,οσο το δυνατόν στην ανθρωπινη γλώσσα, την αυτο-αποκάλυψη του παναγιου Θεού στον κόσμο.

  Ο σπουδαίος θεολόγος ,π. Αθανάσιος Γιέβτιτς γράφει εκφραστικά: «Το κείμενο της Αποκαλύψεως(σ.ΘΒ:εννοείται η Βίβλος) δεν είναι «πηγή» της θεολογίας. Είναι μόνο η θεόπνευστη, έλλογη μαρτυρία περί τού οραθέντος και βιωθέντος και γνωσθέντος, κατά το μέτρο της πίστεως και δεκτικότητος της ζώσης προσωπικότητος η οποία περί αυτού μαρτυρεί και τών ζωντανών προσώπων στα οποία η μαρτυρία αυτή απευθύνεται» (περιοδικό Σύναξη τεύχος 3 σελ. 19).

  τα υπόλοιπα για το οφειλουν να πράξουν οι θεολόγοι ειναι μεγάλη κουβέντα,αλλά όσο καλοί ορισμοί και διευκρινήσεις και αν προκύψουν ,με το μπλα μπλα (καλή ώρα :)) ο Θεός δεν γνωρίζεται

  «Μη πολυπραγμόνει τοίνυν, αλλ’ έπου τοις πεπειραμένοις, μάλιστα μεν έργοις, ει δε μη τούτοις, τοις λόγοις γουν, αρκούμενος ταις παραδειγματικαίς εκφάνσεσιν αυτής. η γαρ θέωσις υπερώνυμος.»
  αγ.Γρηγόριος Παλαμάς.

 16. Υ.Γ.
  Εξαιρετικός ο κος McDarren!

 17. @simon says

  Η Εκκλησια ζητά το κείμενο της Αγιας Γραφής να παραμείνει αναλλοίωτο γιατί το κειμενο αυτό περιγραφει ,κατα το δυνατόν, αυθεντικά την εμπειρία την οποία έχουν οι άγιοι συγγραφείς τών κειμένων
  Βεβαια τουτο δεν εμποδίζει κανεναν να μεταφραζει τα οσα διαβάζει κατά το δοκούν,γι αυτο εξάλλου υπάρχουν και οι χιλιάδες αλληλοσυγκρουομενες «χριστιανικές» ομάδες που όλες ισχυριζονται ότι στηριζονται την Αγ.Γραφή.

  @Διαγόρα

  εσύ δηλωνεις άθεος κι εγω δηλώνω ορθοδοξος χριστιανός.
  το κειμενο που έβαλα ειναι κειμενο δημοσιευμενο και σε σελιδα της Μητροπολεως Ναυπάκτου,οποτε ….

  η κόλαση κι ο παραδεισος είναι εδώ!απλά συμβαινει να μη τελειώνει εδώ,δυστυχώς ή ευτυχώς.

  το ότι δεν κατανοειτε τιποτα η σχεδόν τίποτα απο το παρατεθέν απόσπασμα,με χαροποιεί.έχουμε κάποιες αμυδρές ελπίδες συν-εννόησης στο μέλλον.

 18. @ΘουΒου
  Κάθε Φορά που Διαβάζω ένα Σχόλιο σου – απάντηση, αισθάνομαι ότι κάποιο έλλειμμα συνεννόησης παρεμβάλλεται, σχεδόν εσκεμμένα.
  Η δήλωση αθεΐας κάποιου Δεν μπορεί ούτε κατ επίφαση να συγκριθεί με την ομολογία πίστης που προβάλεις. Το να δηλώσεις άθεος απαιτεί συγκροτημένη προσπάθεια απόκτησης αυτόβουλης σκέψης και ανατροπή κάθε παιδιόθεν διδαχής και κατήχησης.
  Αντίθετα η Ομολογία πίστης είναι η ευλαβής και χωρίς όρους παραδοχή της Αυθεντίας κάποιων που υποθέτω ότι η «σχέση» τους με το υπέρλογο του θεού είναι αδιαμφισβήτητη και Θεόπνευστη.
  Με ανησυχεί αυτή η κάθετη γραμμή που χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο ολοκληρωτικά νέες «κάστες» , τους εχέφρονες και τους πιστούς.
  Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτή η, κατά τη γνώμη μου, καταστροφική πορεία του σύγχρονου ανθρώπου. Πίστεψε με Λυπάμαι Ειλικρινά όταν αντικρίζω ικανούς ανθρώπους να χάνονται μέσα σε δόγματα Που ελάχιστα απέχουν από την σχιζοειδή παράνοια.
  Ως άνθρωπος έχω καταβάλει προσπάθεια να αποσοβείται (στο μέτρο που μπορώ) αυτή η τρομακτική προοπτική.
  Δεν έχω καμία εμπάθεια προς οποιονδήποτε στηρίζει απόψεις άλλες από τις δικές μου. Μα εδώ δεν συζητάμε για απόψεις, ούτε καν για ιδέες, αλλά για τελεολογικές εικασίες που στηρίζονται στο λογικά κατ εσένα διατυπωμένο υπέρλογο… …

  R.McDarren

 19. Πουθενά στην σύγχρονη Μοριακή Βιολογία δεν χρειαζόμαστε τον Θεό για να εξηγήσουμε την ύπαρξη του homo S. στη Γή. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, Μπορούμε να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ότι η υπόθεση της δημιουργίας του ανθρώπου από τον Θεό είναι εντελώς και αμετάκλητα γέννημα φαντασίας.
  Το γονιδίωμα του ανθρώπου έχει καταβολές πολλών εκατομμυρίων ετών και αποδεδειγμένα η μεσολάβηση μεταφυσικών δυνάμεων δεν υπήρξε ΠΟΤΕ.

  Η γονιδιακή μας τράπεζα είναι κοινή με όλα τα όντα στον πλανήτη και δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ λόγο να θεωρούμε ότι ο άνθρωπος δέχτηκε κάποια ειδική μεταχείριση από Οποιονδήποτε μεταφυσικό παράγοντα.

  η Ηλικία του γονιδιώματος είναι πολύ παλιότερη από τις εικασίες των δημιουργιστών και φυσικά υπερφυσικές ιδιότητες όπως αυτές που αποδίδονται στον Ναζωραίο ουδέποτε μπορούσαν να εκφραστούν από οποιοδήποτε πλάσμα με ανθρώπινη υπόσταση.
  το να πιστεύεις κάτι δεν σημαίνει ότι πραγματικά συμβαίνει.
  Αυτά όσον αφορά στην Παλαιά Διαθήκη.
  Θα επανέλθω με κάποια από τα τελευταία αποτελέσματα μερικών πολύ «καυτών» ερευνών.

  Nikolae Soushamed

 20. @Mortgage

  ποιος σου είπε ότι η ομολογία πίστης αρκει για να εισαι χριστιανός;
  ο κόπος για να είσαι χριστιανός δεν συγκρινεται με τους απλοϊκους νοητικούς συλλογισμούς που μπορεί να οδηγήσουν στην αθεϊα,η οποία δεν σου βαζει κανεναν περιορισμό στην προσωπική σου ζωή.
  Για να εισαι συνεπής αθεϊστής δεν υπάρχουν πρακτικά προαπαιτούμενα.Για να είσαι συνεπής χριστιανός περνάς απ τα 40 κύματα κι απ του Χριστού τα πάθη,γινεσαι «περικάθαρμα του κόσμου».
  Αν δε,πετυχεις σε ζόρικη ιστορική περίοδο,τιθεται και η ζωη σου εν κινδύνω.

  Παρόλα αυτά ένας ορθόδοξος χριστιανός με έναν ,κατά δήλωση του,άθεο έχει πολλά περισσότερα κοινά από όσα φαντάζεσαι.
  «Ο Θεός είναι έρως και εραστόν» κατα τον Μάξιμο τον Ομολογητή.Ο Χριστιανός ,λοιπόν,μοιαζει με τον ερωτευμένο.
  Ο ιδιος λέει πως ο Θεός με τα ανθρωπινα μέτρα είναι πιο κοντά στο «μη είναι» παρα στο «είναι».
  Κι ειναι και περίοδοι στη ζωη ενος χριστιανού που ο προσωπικός Θεός είναι «απών» ή μάλλον ο πιστός Τον νοιωθει απόντα,βιωνοντας μια ιδιομορφη «αθεϊα» ή ακόμα και αντιθεϊα.

  η ρατσιστική τοποθετηση σου για διχασμό μεταξύ των,κατ εσέ,«εχεφρόνων» και των ,μάλλον αλλοφρόνων,πιστών είναι εκτός πραγματικότητος.
  ψάξε σε ολη την αρχαιότητα,ψαξε στο μεσαίωνα και τον συγχρονο κοσμο,σε όλους τους πολιτισμούς.
  Δυσκολα θα βρείς αθέους (με την εννοια αυτη:http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/atheismos.htm, δλδ ανθρωπους που αρνουνται παντελώς την ύπαρξη Θεού) μεταξύ των σπουδαίων φιλοσόφων,επιστημονων και λοιπών επιφανών.
  Λες ολοι ,οσοι εξ αυτών,πιστευαν σε κάποιον Θεό να είχαν λαλήσει;

  Δεν είμαι υπερασπιστής ενός απρόσωπου θεϊσμού.Συμφωνώ πως υπάρχουν πολλά θρησκευτικά δόγματα εξισου επικινδυνα με τον άθεο σταλινισμό ή ροβεσπιερισμό.
  Ο π.Ιωάννης Ρωμανιδης που με τόσο τακτ λοιδωρησατε προηγουμενως,γραφει :
  «Ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του πλανήτη μας προέρχεται από αποκαλυπτικούς ονειροπόλους θρησκευομένους.»

  Προσωπικά συντασσομαι με τον σταρετς Ζωσιμά του Ντοστογέφσκυ:
  «Μπροστά σε μερικές σκέψεις ο άνθρωπος στέκεται μπερδεμένος, ιδίως μπροστά στη θέα της ανθρώπινης αμαρτίας, και αναρωτιέται αν θα την πολεμήσει με βία ή με ταπεινή αγάπη.

  Πάντα ν’ αποφασίζεις: «Θα την πολεμήσω με ταπεινή αγάπη» . Αν αποφασίσεις πάνω σ’ αυτό μια για πάντα, μπορείς να κατακτήσεις ολόκληρο τον κόσμο. Η γεμάτη αγάπη ταπείνωση είναι μια τρομερή δύναμη: είναι το πιο δυνατό απ’ όλα τα πράγματα και δεν υπάρχει τίποτε άλλο σαν κι αυτή.»

  α,κι ενα τελευταίο;η πιστη των Ορθοδοξων δεν είναι εικασία.
  Ειναι πίστη στο ιστορικό προσωπο του αναστημένου Ιησού, τον Θεό Λογο που έλαβε σάρκα.

 21. Τ-RΕΧ said

  Nα με πάλι. Η γλωσσική τεχνική που χρησιμοποιεί αυτός ο Ρωμανιδης έχει σκοπό να πείσει τους αφελείς και ημιμαθείς ότι τα λεγόμενα του έχουν μεγαλύτερη φερεγγυότητα από ένα μανάβη στην λαϊκή. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είναι το πιο ασυνάρτητο και βλακώδες κείμενο που έχω διαβάσει ποτέ και φυσικά νιώθω υπέροχα που δεν καταλαβαίνω στο ελάχιστο το γνωστικό αντικείμενο της μπούρδας, είναι ένας δείκτης ότι είμαι φυσιολογικός!

 22. Δεν Εξέφρασα καμία φασιστική ρατσιστική θέση, έκανα μια απλή διαπίστωση που με στεναχωρεί πολύ. Δεν θέλω να δω τέτοιους διαχωρισμούς συνανθρώπων μου όσο ζω.
  Τόσο εγώ, όσο και ο «Martin Ocelotl» έχουμε δώσει πραγματικές μάχες σε πεδία αντίξοα για να μην κρατηθούν στεγανά στη γνώση. περισσότερες από 160 διαλέξεις το 2007 για τo Public Science Project και ακόμα περισσότερες προγραμματισμένες για το 2008. Αν αμειβόμασταν για αυτές, θα έλεγε κανείς ότι «πάνε καλά οι δουλειές»… …. κάτι που είναι κυριολεκτικό για τις εκκλησίες.

  Η διαπίστωση που αποκάλεσες «ρατσιστική» Δεν αφορούσε στην αρχαιότητα ούτε καν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά το παρόν και ενδεχομένως το μέλλον. Έτσι λοιπόν η προτροπή σου να ερευνήσουμε για ανάλογα του παρελθόντως είναι άτοπη.

  Ο αριθμός των σημαντικών ερευνών (σε κάθε πεδίο επιστήμης) που δεν εκλαϊκεύονται είναι γεωμετρικά αυξανόμενος τα τελευταία οκτώ έτη και αιτία για αυτό είναι η συνεχώς αυξανόμενη πίεση των αναγεννημένων Χριστιανών και άλλων, ιδίου τύπου «πιστών».
  Τα έντυπα (ετήσιες και μηνιαίες επιθεωρήσεις) που κυκλοφορούν ΜΟΝΟ σε Ερευνητές της φυσικής είναι περισσότερες από 25 αυτό το χρόνο ενώ δεν ξεπερνούσαν τις 3 πριν από μια πενταετία.

  οι πλειονότητα των Χριστιανών εκκλησιάζεται κάθε πάσχα και δεκαπενταύγουστο. (αν είμαι σωστά πληροφορημένος)και κατά συνέπεια τα σαράντα κύματα που περιγράφεις ανήκουν μάλλον στις παραλίες των θερέτρων.
  Για να είσαι συνεπής αθεϊστής η μάχη ξεκινάει από το πρωί που βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει άλλος υπεύθυνος για τον κόσμο σου, κανένας θεός για να «βάλει το χέρι του» … … Η Κάθε Πράξη σου δεν είναι μοιρολατρικό παράγωγο της θείας βούλησης (Θέλημα Θεού)αλλά απόλυτη ευθύνη του εαυτού σου και μόνον αυτού. Αν ο Ντοστογιέφσκι ήξερε αυτά που ξέρουμε για τον Κόσμο σήμερα, θα πολεμούσε με νύχια και με δόντια, εκτός και αν εννοείς «ταπεινή αγάπη» αυτό που επί χίλια και πλέων χρόνια επιδείκνυε η ιερά εξέταση και οι επίγονοί της…

  Για να είσαι συνεπής Χριστιανός, αρκεί να δηλώσεις μια «ειλικρινή» μεταμέλεια της τελευταίας στιγμής και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να σε κάνουν άγιο. («Βλέπε τον αδελφοκτόνο Κωνσταντίνο τον Μεγάλο») Ο χριστιανός (όπως μάθαμε πρόσφατα) μπορεί να συγχωρεθεί (σε μια άλλη ζωή) για πρακτικά οτιδήποτε με εξαίρεση την γελοία υπόθεση του Αγίου πνεύματος.

  Και τέλος ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΟΣ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ (τουλάχιστον για τους τομείς που μπορώ)

  (αντιλαμβάνεσαι φυσικά οτι το Αστείο:
  «η πιστη των Ορθοδοξων δεν είναι εικασία.
  Ειναι πίστη στο ιστορικό προσωπο του αναστημένου Ιησού, τον Θεό Λογο που έλαβε σάρκα.»
  Είναι απλά ένα Κακόγουστο Αστείο.)

  R.McDarren

 23. @Mortgage

  αυτό που γνωριζουμε με απόλυτη βεβαιότητα για τον κόσμο είναι πως αν συνεχίσουμε τον τωρινό τρόπο σκέψης και ζωής μας σε 50 χρόνια το πολύ ο πλανήτης μας θα έχει πλημμυρίσει από το λιωσιμο των πάγων.

  κι αυτη η προβλεψη γινεται με τα πιο συντηρητικά μοντέλα κλιματικών μελετών.

  όσον αφορα τον ιδιοτυπο μεσσιανισμό που εκφράζεις με τις περι την επιστημη προσδοκίες σου ,δεν ειναι νέος.
  εδω και 200 χρόνια ακούγεται αυτό το μοτιβο.
  στο ενδιάμεσο βεβαια μας προλαβαν οι δυο αιματηρότεροι πόλεμοι στην γνωστη ιστορία της ανθρωπότητας,αλλά αυτο δεν εχει μεγάλη σημασία.

  καποια στιγμή θα αναδυθεί από τον μεσεγκέφαλο μας ο Υπεράνθρωπος που θα δώσει τέλος στις αυταπάτες,τον πόνο και την δυστυχία μας και θα μάς χαρίσει την επίγεια επικούρειο αθανασία που τόσο προσδοκουμε!Αμήν!

 24. T-REX said

  ΤΟ ΑΠΟΒΛΑΚΟΤΙΚΙΟΝ ΤΗΣ ΕΞΗΚΟΣΤΗΣ

  Η γη είναι επίπεδη τα αστέρια πυγολαμπίδες
  του ουρανού, ο ήλιος φαναράκι του θεού.
  κύριε ελέησον (δις)

  Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν απολίτιστοι το
  βυζάντιο και η θεοκρατία είναι το
  θέλημα του θεού
  κύριε ελέησον (δις)

  Ο επικατάρατος διαφωτισμός είναι
  σκότος ο μεσαίωνας είναι φως
  Η επιστήμη είναι ψευδός και η
  θεολογία η αλήθεια
  κύριε ελέησον (δις)

  Όλα σχεδιάσθηκαν ο Δαρβίνος
  ήταν απεσταλμένος του διάβολου
  Καθώς και ο Αϊνστάιννννν
  κύριε ελέησον (δις)

  Ο ερωτάς είναι αμαρτία η αποχή από την
  σαρκική απόλαυση ο δρόμος προς
  την αγιότητα
  κύριε ελέησον (δις)

  Το σπέρμα του ανδρός το μεταφέρει εις την
  κοιλιά της γυναικός το άγιο πνεύμα
  κύριε ελέησον (δις)

  Μόνο οι άγιοι πατέρες μπορούν
  Να κάνουν ερωτά με παιδιά
  Οποίος μη εκπρόσωπος του θεού
  το τολμήσει θα καεί στην κόλαση
  κύριε ελέησον (δις)

  Μακάριοι οι πτωχοί το πνευματι
  Η γνώση είναι οι έμμονες
  ιδέες του διάβολου
  κύριε ελέησον (δις)

  Μόνον όσοι ρίχνουν χάρτινο
  τραπεζογραμμάτιο στο παγκάρι
  είναι αληθινά μετανοούντες , οι άλλοι
  με τα ψιλά θα πάτε στην κόλαση
  κύριε ελέησον [δις(εκατομμύρια)]

  O έχων δυο μποξερακια δίνει
  όλη την περιούσια του στην
  μητρόπολη που είναι γραμμένος
  κύριε ελέησον (δις)

  Η βλακεία είναι αρετή ο κρετινισμός
  αγιότητα, η σκέψη πνευματική ασθένεια
  κύριε ελέησον (δις)

 25. T-REX said

  Οι σκοτεινές δυνάμεις του σατανά αλλοίωσαν τον τονισμό σε μερικές λέξεις στο παραπάνω κείμενο. Είναι μια τρανή απόδειξη της ορθότητας του που ενοχλεί.

 26. @T-REX
  Φαντάζομαι ότι το χριστεπικοινωνιακό μοντέλο που προτείνεις είναι ανυπέρβλητα καλύτερο του δικού μου «μεσσιανικού»…

  @ ΘουΒου
  Τα νερά των πάγων θα κατακλύσουν τη γη, αν δεν σταματήσουμε να διαθέτουμε πόρους σε ανοησίες.

  ο Μεσσιανισμός της επιστήμης είναι δεδομένος μιας και δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικότερος τρόπος να σώσουμε τα απομεινάρια της Γαίας. εκτός και αν προτείνεις τη προσευχή στον θεό για την επίσπευση της δευτέρας παρουσίας… …
  Το τροπάριο των 200 τελευταίων ετών, ήταν το μόνο που έπιασε τόπο. όσο για τους πολέμους που μεσολάβησαν, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εγκληματίες που χρησιμοποιούσαν την ίδια στρεβλή ιδεοληψία με αυτή που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τα κάθε λογής Ιερατεία. Αριοι, περιούσιοι, κ.λπ

  Αν κάποτε προκύψει κάτι απο τον μεσεγκέφαλο μας, ελπίζω να είναι η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. υποθέτω ότι αυτό για έναν θρησκευόμενο ισοδυναμεί με Υπεράνθρωπο… …

  ρίξε μια ματιά εδώ » http://www.sciencedaily.com/ » για να πάρεις μια ιδέα για το τι κάνει η επιστήμη για τον άνθρωπο και στη συνέχεια κανε μια επίσκεψη στη σελίδα της «αποστολικής διακονίας» για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης.
  Σκέψου τώρα ότι αν διαθέταμε τα χρήματα που έχουν συσσωρεύσει ανά τους αιώνες οι θρησκείες θα είχαμε λύσει πριν καν δημιουργηθούν τα τεράστια προβλήματα που αφορούν όλους μας.

  R.McDarren

 27. @Μοrtgage

  http://agent000.wordpress.com/2008/06/14/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b7%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b1%cf%80%ce%ac/

 28. @ ΘουΒου
  έχω υπόψιν μου μια μεγάλη λίστα από ανάλογα κείμενα, και συνήθως με καλύτερη προκάλυψη, απ΄ότι αυτό του κυρίου Ι. Ν. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ. Άν η θεολογική επιστημολογία είναι η απάντηση σου, λυπάμαι αλλά αρνούμαι να την δεχτώ. Οι Ευαγγελιστές κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά… …

  R.McDarren

 29. brexians said

  καλησπερα
  εχω την αποψη οτι η λεξη «αμαθεια» θα αποδοσει σωστοτερα το αποφθεγμα αν αντικατασταθει απο την λεξη «αγνοια»…
  οπως επισης και η λεξη «παραδοση» με την λέξη «κοινοτυπια»
  Δηλαδή:

  «Αν κοιτάξουμε πίσω στην αρχή θα δούμε πως η άγνοια(αμάθεια) και ο φόβος δημιούργησαν τους θεούς· ότι η ιδιοτροπία, ο ενθουσιασμός, (ή) το ψεύδος τους στόλισαν ή τους χάλασαν· ότι η αδυναμία τους δοξάζει· ότι η ευπιστία τους συντηρεί· και ότι η κοινοτυπία(παράδοση), ο σεβασμός και η τυραννία τους υποστηρίζουν, προκειμένου να κάνουν την τύφλωση του ανθρώπου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Αν η άγνοια (αμάθεια) της φύσης γέννησε τους θεούς, η γνώση της φύσης είναι βέβαιο ότι θα τους καταστρέψει.»

  αυτα ..
  καλο σαββατοκυριακο
  Δημητρης

 30. Δημήτρη, σε ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις. Εγώ είμαι της άποψης πως ενώ μεν η λέξη «αμάθεια» ίσως να ταιριάζει καλύτερα στην πρώτη περίπτωση, δεν ταιριάζει καθόλου στην τελευταία, κι έτσι η λέξη «άγνοια» ίσως να αποτελεί έναν προτιμότερο συμβιβασμό. Όσο για τη λέξη «κοινοτυπία», ίσως να έχεις δίκιο, για να δούμε, έχει κανείς άλλος κάποια άποψη να εκφέρει επί του θέματος;

 31. Ωραίο πράμα να βασίζεται κανείς πάνω σου… μόνο που δεν καταφέρνω να το βρω. Στη «φορητή θεολογία» δεν το βρήκα, ψάχνω για άλλα.

  Προσωπικά, συμφωνώ να κρατήσεις την «άγνοια» για τους λόγους που είπες. Όσο για το «custom» νομίζω ότι είναι πολύ απλά «συνήθεια», ωστόσο στο συγκεκριμένο πλαίσιο μπορείς να το πεις και «παράδοση» με την έννοια ότι μάλλον εννοεί τα ήθη και τα έθιμα (customs). Δεν θα το έλεγα σε καμμία περίπτωση «κοινοτυπία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: