Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ζητούνται εθελοντές για τα γνωμικά

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/06/03

Η ανεύρεση, μετάφραση, επιμέλεια και δημοσίευση των σκεπτικιστικών γνωμικών απαιτεί πολύ περισσότερη εργασία απ’ όση ίσως να φαντάζεται ένας αναγνώστης που αντικρύζει μόνο το τελικό προΐόν που δημοσιεύεται στο παρόν ιστολόγιο κάθε απόγευμα.

Επειδή μου είναι δύσκολο να τα κάνω όλα μόνος μου, κι έτσι η ποιότητα του τελικού προϊόντος δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα ήθελα, (αλλά και επειδή χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να κάνω και άλλα θεάρεστα έργα,) έχω ανάγκη από εθελοντές που θα με βοηθήσουν στον τομέα της έρευνας και της τεκμηρίωσης.

(Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να προσδιορίσω η φωτογραφία στα αριστερά μου φάνηκε πολύ ταιριαστή γι αυτό το άρθρο, δεν ξέρω όμως τι είδους συνειρμούς θα προκαλέσει στους αναγνώστες μου, όποιος θέλει ας σχολιάσει.)

Σε γενικές γραμμές η εργασία για την οποία χρειάζομαι εθελοντές αποτελείται από τις εξής διαδικασίες:

 1. Διαδικτυακή αναζήτηση για επιβεβαίωση του κάθε ενός γνωμικού προς δημοσίευση, και διασταύρωση από έγκυρες πηγές:
  • Του συγγραφέα.
  • Της ακριβούς διατύπωσης. (Στη γλώσσα στην οποία πρωτοδιατυπώθηκε, αν είναι δυνατόν.)
  • Της πηγής στην οποία πρωτοεμφανίστηκε. (Αν είναι δυνατόν.)
 2. Για κάθε συγγραφέα που πρωτοσυναντιέται, διαδικτυακή αναζήτηση για ανεύρεση των εξής πληροφοριών:
  • Με ποιούς διαφορετικούς τρόπους γράφεται το όνομά του στα Ελληνικά.
  • Πότε έζησε.
  • Τι επάγγελμα έκανε, ή για τι είναι γνωστός.
  • Σύνδεσμο προς τη σελίδα του στην αγγλόφωνη Βικιπαίδεια. (Αν υπάρχει.)
  • Σύνδεσμο προς τη σελίδα του στην ελληνόφωνη Βικιπαίδεια. (Αν υπάρχει.)

Τα στοιχεία καταχωρούνται σε ένα Spreadsheet σύμφωνα με κάποιες προδιαγραφές που έχω καθορίσει. Υπάρχουν και διάφορες άλλες διαδικασίες που είναι αναγκαίες που και που, όπως το ψάξιμο για διπλοεγγραφές και η η απάλειψή τους, και μπορεί να υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που ξεχνάω αυτή τη στιγμή.

Για την έρευνα και τεκμηρίωση χρειάζεται καλή γνώση της Αγγλικής, (άλλη γλώσσα όπως Γαλλικά είναι σημαντικό επιπλέον προσόν,) εμπειρία σε διαδικτυακές αναζητήσεις, και εξοικείωση με χρήση Η/Υ για δουλειές γραφείου. Ζητώντας εθελοντές φυσικά δεν έχω απαιτήσεις για οποιουδήποτε είδους δέσμευση για διαθεσιμότητα ή ένταση εργασίας, το μόνο που περιμένω να δω είναι ικανότητα και προθυμία.

Σε αντάλλαγμα προσφέρω τα εξής:

 1. Μνεία για τη βοήθειά σας (με σύνδεσμο προς το ιστολόγιό σας) στην αρχή της σελίδας με τα «πρόσφατα γνωμικά» καθώς και στο αρχείο των γνωμικών που θα διατηρηθεί στο atheoi.ORG ενόσω έχετε βοηθήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% των δημοσιευμένων γνωμικών.
 2. Μνεία για τη βοήθειά σας (με σύνδεσμο προς το ιστολόγιό σας) σε κάθε άρθρο που παρουσιάζει (και συζητάει) γνωμικό στο οποίο έχετε βοηθήσει.

(Το ξέρω, δεν προσφέρω πολλά, αλλά εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσα να προσφέρω και τίποτα περισσότερο. Εν πάση περιπτώσει, θεώρησα σωστό να τα αναφέρω.)

Όλη η συνεργασία θα γίνεται μέσω email: δεν θα χρειαστεί κανένα άλλο είδος επικοινωνίας, ούτε η φυσική σας παρουσία σε κάποιο χώρο, ούτε η άρση της ανωνυμίας κανενός.

Τη διεύθυνση του email μου θα τη βρείτε στη σελίδα «Περιαυτολογίες«. Στείλτε μου ένα μίνι βιογραφικό σας, εξηγώντας μου τι προσόντα έχετε που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα, και ποιά πιστεύετε πως θα είναι πάνω-κάτω η διαθεσιμότητά σας. Επίσης, επιλέξτε ένα από τα γνωμικά που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, και που θα μπορούσε να είχε τεκμηριωθεί / επιμεληθεί καλύτερα, και στείλτε μου μία δική σας έκδοση της τεκμηρίωσης του γνωμικού αυτού, ως δείγμα της δουλειάς σας. (Βρείτε την πηγή του, το πρωτότυπο στην αρχική γλώσσα στην οποία διατυπώθηκε, σελίδα για τον πρωτουργό στην ελληνόφωνη Βικιπαίδεια, κλπ.)

Παρακαλώ σημειώστε ότι η τεκμηρίωση πρέπει να είναι απλή και λιτή, και όσο το δυνατόν πιό έτοιμη προς δημοσίευση, έτσι ώστε να μου γλιτώνει χρόνο, αντί να μου ξοδεύει χρόνο βάζοντάς με να διαβάζω άχρηστες πληροφορίες και να ξεδιαλέγω τι είναι προς δημοσίευση και τι δεν είναι.

Παρακαλώ σημειώστε ότι προς στιγμήν δεν χρειάζομαι συστηματική βοήθεια ούτε στην ανεύρεση νέων γνωμικών, ούτε στη μετάφρασή τους.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Κάθε άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο
Κάθε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου

2 Σχόλια προς “Ζητούνται εθελοντές για τα γνωμικά”

 1. Διαγόρα μου, το ξέρω ότι δεν ψάχνεις νέα γνωμικά, ωστόσο αυτό μου άρεσε τόσο ώστε θέλησα να στο μεταφέρω:

  Joseph Jérôme Lefrançais de Lalande (1732-1807): «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξη θεού, μπορούμε όμως να αποδείξουμε τα πάντα χωρίς αυτόν».

  Το διάβασα στη σελίδα αυτή http://sfrang.blogspot.com/2008/05/blog-post_15.html την οποία πιστεύω ότι θα βρεις πολύ ενδιαφέρουσα (αν δεν την έχεις ήδη διαβάσει). Το ψάχνω για τεκμηρίωση, αλλά ακόμη δεν τα έχω καταφέρει.

  Συγγνώμη που είμαι κάπως απούσα, είχα τρεχάματα τον τελευταίο καιρό… θα κάνω ότι μπορέσω όποτε βρω χρόνο. Σε διαβάζω αλλά δεν προλαβαίνω να σχολιάσω πάντα, ούτε να κάνω έρευνα. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

 2. Ευχαριστώ, Αόρατη Μελάνη, το έχω ήδη υπόψιν μου αυτό, κι εγώ εκεί το βρήκα, και πρόκειται να το δημοσιεύσω.

  Γράφοντας ότι δεν έχω ανάγκη από συστηματική βοήθεια για νέα γνωμικά εννοώ ότι δεν έχω ανάγκη από εθελοντές γι’αυτό τον σκοπό. Όταν όμως κάποιος σκοντάφτει μιά στις τόσες πάνω σε κάτι καλό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το στέλνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: