Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #29

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/05/31

«Η παιδική ηλικία… είναι γεμάτη μεγάλες στεναχώριες, το νόημα των οποίων είναι άγνωστο. Βλέπε κολικός και κοκίτης και φόβος των φαντασμάτων, για να μην πω για κόλαση και Σατανά, και μία θιγμένη Θεότητα στον ουρανό, που θύμωνε όταν ήθελα πολλή δαμασκηνόπιτα.»

George Eliot (Τζωρτζ Έλιοτ) (1819-1880) (Ψευδώνυμο της Mary Ann Evans) Αγγλίδα συγγραφέας και ποιήτρια.

Το πρωτότυπο: «Childhood… is full of deep sorrows, the meaning of which is unknown. Witness colic and whooping-cough and dread of ghosts, to say nothing of hell and Satan, and an offended Deity in the sky, who was angry when I wanted too much plum-cake.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Κάθε άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο
Κάθε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου

74 Σχόλια προς “Γνωμικό #29”

 1. » Κάθε ώρα.
  Κάθε μέρα.
  Κάθε χρόνο.

  Ακόμα ένα βαρύ κλωνάρι άγνοιας, ψέματος και ανοησίας φορτώνεται στις πλάτες των Λαών μας.
  Δεν ήταν αυτή η μοίρα μας, ούτε είναι το γραφτό μας.
  Γεννηθήκαμε ελεύθεροι κάποτε, ταξιδευτές του κόσμου και τώρα πεθαίνουμε δέσμιοι του φόβου.
  Απομυζημένοι σκλάβοι της ιδέας του θεού και των αποστόλων του στη Γη.

  Φονιάδες της ελευθερίας μας, ίδιοι αυτόχειρες,
  με τα πτώματα μας να στοιβάζονται στους πλουμιστούς ναούς του ψεύδους.
  Κανένας δεν μπορεί πια να είναι αδιάφορος στα μαυροντυμένα τσιράκια του σκότους, αυτούς που νέμονται τη γνώση της «αλήθειας» λέγοντας ψέματα ειδεχθή.

  Κύριοι
  Ήρθε η ώρα να σκοτώσουμε τον Θεό.»

  (Martin Ocelotl.)

  Μια μικρή συνεισφορά

 2. Mandarin said

  @The Mortgage Of God «The Book»

  Συμφωνώ απόλυτα. Και θέλω να παραθέσω 2 συμβάντα από την προσωπική μου εμπειρία.

  Μια μέρα λέω σε ένα φίλο φανατικό χριστιανό, μπλεγμένο με την εκκλησία πολύ βαθειά, ότι θα ήθελα να μπορούσα να πάω στην κόλαση να σκοτώσω το διάβολο και όλους τους δαίμονες. Και αναρωτήθηκα αν θα με βοηθούσε σε αυτή την υποθετική περίπτωση. Προς μεγάλη μου έκπληξη τα λόγια μου του προκάλεσαν τρόμο και μόνο η σκέψη της κόλασης και του διαβόλου τον παρέλυε. Τα λόγια του περιορίστηκαν σε ένα επαναλαμβανόμενο «μη μιλάς για τέτοια θέματα»!!!

  Μια άλλη μέρα μου λέει ένας φίλος άθεος ότι αν εμφανιζόταν ο θεός μπροστά μας, αυτός θα πίστευε και θα πήγαινε με το μέρος του γιατί είναι ο πιο ισχυρός. Αυτή την αντίληψη τη θεωρώ το ίδιο επιζήμια με την άποψη του πρώτου φίλου μου. Δεν τίθεται θέμα αν υπάρχει ή δεν υπάρχει θεός, είμαι βέβαιος ότι ευτυχώς δεν υπάρχει. Αυτό το «ευτυχώς» πρέπει να γίνει κατανοητό αν θέλουμε κάποτε η αθεία να αποκτήσει τη φυσιολογική θέση της στην ανθρώπινη σκέψη. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σκοτώσουμε το θεό από τα θεμέλιά του, να καταδείξουμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει, όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αλλά το σημαντικότερο ότι θα ήταν καταστροφικό για μας να υπάρχει.

 3. Θου Βου said

  η θεωρία του οργισμένου θεού-στην πραγματικότητα ανύπαρκτου-που ζητά η δικαιοσύνη του ζητά ικανοποίηση ,αναπτύχθηκε στην Δυτική θεολογική σκέψη και βρίσκεται στη ρίζα των κακοποιήσεων, τύπου Ιεράς Εξετάσεως αλλά και των αθεϊστικών και αρνησίχριστων κινημάτων τα οποία δικαιολογημένα αντέδρασαν στην επιβολή του θεού μπαμπούλα .

  στην καθ ημάς Παράδοση ένας τέτοιος οργίλος θεός δεν υπάρχει και απλά αποτελεί προβολή του μπερδεμένου και κακοδασκαλεμένου ψυχισμού μας.

 4. Επ, Θου Βου! σε καλωσορίζω στο φτωχικό μου ιστολόγιο. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τους επικούς διαξιφισμούς που ανταλλάσσεις με διάφορους στου Ροΐδη, και οφείλω να ομολογήσω ότι σε θαυμάζω για το κουράγιο σου.

  Για πες μου σε παρακαλώ, διαφοροποιείται μήπως ρητά από τη βίβλο αυτό το πράγμα που εσύ ονομάζεις «καθ’ημάς παράδοση»; και αν ναι, τότε, για πες μου, έχει προτεραιότητα έναντι της βίβλου; διορθώνει και αντικαθιστά τη βίβλο; έχει εκδοθεί μήπως κάποιο πατριαρχικό έδικτο που ακυρώνει καμιά πεντακοσαριά σελίδες από την παλαιά διαθήκη και καμιά κατοστή σελίδες από την καινή διαθήκη; βγήκε μήπως ποτέ κάποιος μητροπολίτης να πει από άμβωνος «αγία γραφή τέλος, από εδώ και πέρα ισχύει μόνο ότι σας πούμε εμείς;»

  Γιατί απ’οτι ξέρω εγώ ο «οργισμένος θεός» (για να το θέσουμε επιεικώς) περιγράφεται με γλαφυρή λεπτομέρεια στην παλαιά διαθήκη, ενώ στην καινή ο Ιησούς ο Ναζωραίος όχι μόνο λέει ρητά πως ήλθε ως συνεχιστής και όχι ως αρνητής του μωσαϊκού νόμου, αλλά δείχνει επίσης και σαφείς ενδείξεις των προθέσεων/φιλοδοξιών του να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του οργισμένου θεού. Τι κάνει λοιπόν η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία; χαράσσει τη δική της παράδοση ανεξαρτήτως του τι λένε οι γραφές;

 5. Θου Βου said

  αγαπητέ Διαγόρα,ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

  για τα περί roidis μη φαντάζεσαι πως τραβάω κάποιο ιδιαίτερο ζόρι.Χαβαλέ κάνω και καταδιασκεδάζω,διαπιστώνοντας πως ορισμένοι,κατά δήλωση τους, μη θρησκευόμενοι κουβαλούν εμμονές ανάλογης ποσότητας και ποιότητας με αυτές των ακραίων φονταμενταλιστών :).

  στο ψητό τώρα:

  1.κατά την ταπεινή μου κατανόηση η Αγία Γραφή ήταν κείμενο γραμμένο από και για την εκκλησία.Δηλαδή για το σύνολο των πιστών,που είναι ενταγμένοι οργανικά στη ζωή και το φρόνημα της.

  2.Η Αγ.Γραφή Δεν είναι λόγος Θεού αλλά λόγος περί του Λόγου του Θέού,δλδ μια ενότητα κειμένων που αποκαλύπτει την παρουσία του Ακτιστου στην ανθρώπινη ιστορία.

  3.η ερμηνεία της δεν είναι έργο ευκολο κι αυτό είναι πολύ σαφές αν συλλογιστει κανείς πως με βάση την Αγ.Γραφή εχουν δημιουργηθεί χιλιάδες ομάδες οι οποίες διδάσκουν πολλές φορές πράγματα αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους.

  4.η Ορθόδοξη εμπειρία ξεκινά αφετηριακά από αυτο που λέει ο ευαγγελιστής Ιωάννης «ο Θεός αγάπη εστί».

  Ωστόσο αποδέχεται πως :«Καθένας μας μπορεί να κρίνει για το Θεό κατά το μέτρο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος που γνώρισε. Γιατί πώς είναι δυνατό να σκεφτόμαστε και να κρίνουμε για πράγματα που δεν είδαμε ή δεν ακούσαμε και δεν ξέρουμε; Οι άγιοι λένε πως είδαν το Θεό. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που λένε ότι δεν υπάρχει Θεός. Είναι φανερό πως μιλούν έτσι, γιατί δεν Τον γνώρισαν΄ αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου πως ο Θεός δεν υπάρχει. »

  και πως « Οι άνθρωποι δεν κατανοούν τις Γραφές, τις βρίσκουν σχεδόν ακατανόητες. Μόνο όταν τους διδάξει το Άγιο Πνεύμα, τότε όλα γίνονται κατανοητά και η ψυχή αισθάνεται σαν να είναι στους ουρανούς. Γιατί το ίδιο Άγιο Πνεύμα είναι στους ουρανούς και στη γη και στην Αγία Γραφή και στις ψυχές όσων αγαπούν το Θεό. Χωρίς Πνεύμα Άγιο οι άνθρωποι πλανώνται και αδυνατούν να γνωρίσουν αληθινά το Θεό και την ανάπαυση κοντά Του, έστω κι αν μελετούν συνεχώς. »(οσ.Σιλουανός)

  συνεπώς απαντώντας στο τελευταίο ερωτημα σου :στην Ορθοδοξη Εκκλησία η Αγ.Γραφή είναι θεμελιακό κείμενο που όμως ερμηνεύεται αυθεντικά ΜΟΝΟΝ εντός της εκκλησιαστικής εμπειρίας ,δλδ με βάση την ορθόδοξη γνωσιολογία.
  Η Αγ.Γραφή δεν θεωρείται και δεν είναι αλάθητο κείμενο.
  Εχει λεχθεί πως ακόμα αν χανόταν όλη η Αγ.Γραφή και εμενε μόνο η παραβολή του Ασωτου είναι από μονη της αρκετή για να στηρίξει την χριστιανικη διδασκαλία περί Θεού.

  Κι ακόμα περισσότερο αν δεν έμενε ουτε αυτή η παραβολή, οι ζώντες άγιοι ,που στην παραδοση μας λέγονται «θεούμενοι»,μπορούν να επανακαταγραψουν αυθεντικά όλη την ουσία της διδασκαλίας των Ευαγγελίων και την μαρτυρία της Χριστού Αναστάσεως την οποία και βιώνουν.

 6. Mandarin said

  Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πια χριστιανοί, ο καθένας έχει πλάσει μια προσωπική αίρεση και νομίζει ότι και οι υπόλοιποι πιστεύουν τα ίδια. Απίστευτη περίπτωση άρνησης της πραγματικότητας.

 7. Iokaste said

  Καταπληκτικός ο Ελιοτ, ως συνήθως.. Πολύ μ’άρεσε η συνεισφορά σου επίσης The Mortgage Of God “The Book” και ναι, έτσι είναι mandarin, έτσι ακριβώς.. Ο καθένας ανήκει στην δική του προσωπική αίρεση, η εκκλησία είναι στον κόσμο της και απλά χρησιμοποιεί τους χριστιανούς, ανεξαρτήτως αίρεσης για να κάνει ό,τι θέλει στην Ελλάδα… Απλά και ενοχλητικά τα πράγματα…

 8. Bright said

  Μάλλον πρέπει η πίστη ύπαρξης μιας υπερφυσικής μη υλικής αόρατης (ακόμα και με μαγνητική τομογραφία) και με απαράμιλλες ιδιότητες ύπαρξης, να θεωρείται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα μια μορφή ανίατης τοξικομανίας. Η πρώτη μάλιστα που δεν ωφειλεται σε ουσιες αλλα σε πεπειθησεις (ωχ επεσα στην παγιδα μα αυτό αποτελεί την απόδειξη ύπαρξης της υπερβατικότητας άρα υπάρχει θεός και μάλιστα ο τρία σ’ενα με τις προδιαγραφες της καθ ημάς Παράδοσης) και φυσικά είναι μακρά χειρότερη από τον οπαδισμο και εθνικισμο.
  Ας προσπαθησουμε τωρα να κριτικαρουμε τα προχωρημένα θεολογικά μαθήματα (ναι ναι αυτης της ψευδο επιστημης που εχει ακομα πανεπιστιμιακη εδρα) του θου βου.

  1.κατά την ταπεινή μου κατανόηση η Αγία Γραφή ήταν κείμενο γραμμένο από και για την εκκλησία.Δηλαδή για το σύνολο των πιστών,που είναι ενταγμένοι οργανικά στη ζωή και το φρόνημα της.

  Το αυτονόητο δηλαδή όπως και ιερά (μην ακούσω κουβέντα) κείμενα των ισλαμιστών βουδιστών κτλ γράφηκαν αντιστοιχα για μουσουλμάνους και βουδιστές.

  2.Η Αγ.Γραφή Δεν είναι λόγος Θεού αλλά λόγος περί του Λόγου του Θέού,δλδ μια ενότητα κειμένων που αποκαλύπτει την παρουσία του Ακτιστου στην ανθρώπινη ιστορία.

  Οι αυταπάτες είναι μουγκές άρα κάποιοι πονηρούληδες μας τις απόδειξαν (ναι τις αυταπάτες, είναι θέμα πίστης) γράφοντας τους ευσεβής τους πάθους και τους ονόμασαν λόγο του θεού.
  Όσον αφορά την αποκάλυψη της παρουσίας του άκτιστου(δηλαδή ανύπαρκτου) χαίρομαι που η θεολογία μου απέδειξε μέσο της αυθεντίας των κειμένων την ύπαρξη ενός αγαπημένου μου παιδικού ήρωα. Του BATMAN.

  3.η ερμηνεία της δεν είναι έργο ευκολο κι αυτό είναι πολύ σαφές αν συλλογιστει κανείς πως με βάση την Αγ.Γραφή εχουν δημιουργηθεί χιλιάδες ομάδες οι οποίες διδάσκουν πολλές φορές πράγματα αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους.

  Μη τυχόν πείτε τίποτα σε αυτές τις χιλιαδες ομαδες ότι σπταλανε τον χρονο τους ασκοπα θα στεναχωρηθουν παρα πολύ (μήπως μερικές χιλιάδες από αυτές εδρεύουν στο χριστιανικό Ιράν δηλαδή στις Η.Π.Α). Επιστρέφοντας στην αρχή ναι η ερμηνεία της αγίας αντιγραφής (τα κείμενα τις θυμίζουν το παιχνίδι σπασμένο τηλέφωνο με τα χρόνια προσαρμόζονται στις κοινωνικές συνθήκες της κάθε εποχής) είναι απίστευτα δύσκολη έως και αδύνατη θα έλεγα. Είναι το αντίστοιχο να προσπαθήσει κάποιος να αντλήσει ιστορικές αλήθειες για αυτά που συνέβαιναν στις δυτικές Η.Π.Α τον 19 αιώνα μελετώντας λούκι λουκ(βρε μανία με τα κόμικς)

  4.η Ορθόδοξη εμπειρία ξεκινά αφετηριακά από αυτο που λέει ο ευαγγελιστής Ιωάννης «ο Θεός αγάπη εστί».

  Αμάν εγώ που αγαπάω ανιδιοτελώς και αληθινά χωρίς να πιστεύω στο θεό τι είμαι; Ίσως μάλλον εγώ είμαι ο τοξικομανής .Κάποιος έπε ότι αν η άγια αντιγραφή επινοήθηκε υπό την επήρεια κάνναβης τότε η αποκάλυψη του Ιωάννη γράφηκε μετά από χρήση LSD. Ανακεφαλαιώνοντας έχουμε αφετηριακά εμπειρία από τσιγαριλίκι και συνεχίζουμε στην πρέζα.

  «Καθένας μας μπορεί να κρίνει για το Θεό κατά το μέτρο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος που γνώρισε. Γιατί πώς είναι δυνατό να σκεφτόμαστε και να κρίνουμε για πράγματα που δεν είδαμε ή δεν ακούσαμε και δεν ξέρουμε; Οι άγιοι λένε πως είδαν το Θεό. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που λένε ότι δεν υπάρχει Θεός. Είναι φανερό πως μιλούν έτσι, γιατί δεν Τον γνώρισαν΄ αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου πως ο Θεός δεν υπάρχει. »

  Ας απογειώσουμε το παραπάνω κείμενο ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την θεολογική μη-σκέψη (το νόημα δεν αλλάζει καθόλου, ναι καθολου)

  Καθένας μπορεί να γνωρίσει το φτιάξιμο κατά το ποσά ml πρέζας γνώρισε ο οργανισμός σου. Πως είναι δυνατό να σκεφτόμαστε και να κρίνουμε για πράγματα που δεν είδαμε ή δεν ακούσαμε και δεν ξέρουμε χωρίς να κάνουμε χρήση αυτής της ουσίας. Οι προχωρημένοι μύστες της πρέζας είδαν τη φτιάξιμο. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που λένε ότι μπορούμε να ζούμε χωρίς αυταπάτες και φτιαξίματα.
  Είναι φανερό πως μιλούν έτσι, γιατί δεν γνώρισαν τη γλύκα της μαστούρας αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου πως η μαστούρα-φτιάξιμο δεν υπάρχει.

  Από εκεί και κάτω ο θου βου αναλώνεται σε τετριμμένες θεολογικούς υπερρεαλιστικούς ανορθολογισμούς (οι οποίοι έχουν πολύ εμπειρία!!!!)

  Κλείνοντας ας μου πει κάποιος μέσα στους ζώντες άγιους ήταν και ο παισιος η είναι ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος (ναι αυτός που μιλάει μετά χερουβίμ)

 9. Bright said

  Φτου η χάρις του αγίου οινοπνεύματος με τιμώρησε στα 4 κενα εισαγωγικά έπρεπε να ήταν τα αντίστοιχα 4 πρώτα σχόλια του θου βου!

 10. Αγαπητέ Θου Βου, θα προσπαθήσω να συνοψίσω αυτά που έγραψες σχολιάζοντάς τα:

  Κατά την ταπεινή σου κατανόηση, λοιπόν, η βίβλος δεν είναι λόγος θεού, και δεν είναι αλάνθαστη. Άρα δεν είναι έργο θεόπνευστο, παρά έργο ατελές γραμμένο από ατελείς ανθρώπους. Αν έτσι πιστεύεις, τότε όπως επεσήμανε κι ο Mandarin παραπάνω, (τετράκις μάλιστα, δεν ξέρω τι τεχνική δυσκολία αντιμετώπιζε,) είσαι ένας αιρετικός, θα καείς στην κόλαση όπως κι εμείς, και είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί ήθελα έναν πραγματικό χριστιανό, να μου αντιπαρατάξει γνήσια χριστιανικά επιχειρήματα!

  3.η ερμηνεία της δεν είναι έργο ευκολο κι αυτό είναι πολύ σαφές αν συλλογιστει κανείς πως με βάση την Αγ.Γραφή εχουν δημιουργηθεί χιλιάδες ομάδες οι οποίες διδάσκουν πολλές φορές πράγματα αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους.

  Αυτό μου ακούγεται σαν μία πολύ φυσική και αναμενόμενη συνέπεια (και επαρκής επεξήγηση) του γεγονότος ότι η βίβλος γράφει πράγματα εξόχως ασαφή και αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους, και κατά συνέπεια η ερμηνεία της είναι ένα έργο εκ’των πραγμάτων καταδικασμένο να έχει τη μεθοδικότητα της χαρτοριξίας, τη σαφήνεια της αστρολογίας, και την εγκυρότητα της φλυτζανομαντείας.

  Επίσης ανέφερες τα λόγια κάποιου Σιλουανού, ο οποίος φαίνεται να υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να απορρίπτουμε κάτι που δεν έχουμε δει και δεν έχουμε ακούσει και δεν ξέρουμε. Εγώ νόμιζα πως αντιθέτως, αυτά είναι πάνω-κάτω τα κριτήρια για να απορρίπτουμε κάτι, κι αν διαφωνείς πες μου εσύ πως και δεν πιστεύεις στη χιονάτη και στους επτά νάνους.

  Ο Σιλουανός φαίνεται επίσης να υποστήριξε (κι εσύ φαίνεσαι να συμφωνείς) ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το νόημα της βίβλου αν δεν έχουμε πρώτα λάβει την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος.

  Λυπάμαι, αγαπητέ Θου Βου, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ πιό τρανή διακήρυξη επιχειρηματολογικής χρεωκοπίας από το παραπάνω.

  Θα βγάλω ένα νέο ρητό, ειδικά για τύπους σαν τον Σιλουανό:
  «Όσα δεν φτάνει η αλεπού, πίστευε και μη ερεύνα.»

  Δεν ξέρω τίποτα γι αυτό τον Σιλουανό, δεν θα μπω καν στον κόπο να τον κοιτάξω στη Βικιπαίδεια, θα κρίνω μόνο από τα αποσπάσματα που παρέθεσες και θα πω ότι ο τύπος ήταν προφανώς αντιπροσωπευτικός της πληθώρας των θρησκόπληκτων φιλοσόφων της τρύπιας δεκάρας που κατέκλυσαν το φιλολογικό προσκήνιο από τότε που ο χριστιανισμός κυριάρχησε, και με οικτρές χαζομάρες, μωρίες, ατοπήματα, ομφαλοσκοπήσεις και αερολογίες κατέβασαν το διανοητικό επίπεδο του κόσμου σε στάθμη πολύ κατώτερη από εκείνη που είχε επιτύχει η φιλοσοφία και ο (έστω και άγουρος ακόμα) ορθολογισμός του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

 11. @Bright: διόρθωσα το σχόλιό σου αντικαθιστώντας τις αγκύλες σου με «<blockquote>» και «</blockquote>» και εισάγοντας τα σχόλια του φανερού πράκτορα 000 ενδιάμεσα.

 12. φίλε Bright,είναι πολύ εύκολο με βάση ακριβώς την δική σου συλλογιστική να αποδομηθεί τελείως και το δικό σου σύστημα αξιών ,οποιο κι αν είναι αυτό, ακόμα κι αν ισχυρίζεσαι πως δεν έχεις κανένα.

  Επειδή δείχνεις εύστροφος καταλαβαίνεις τι εννοώ.

  Ξερεις, όλο αυτό το μύθευμα πως «πρέπει η πίστη ύπαρξης μιας υπερφυσικής μη υλικής αόρατης (ακόμα και με μαγνητική τομογραφία) και με απαράμιλλες ιδιότητες ύπαρξης, να θεωρείται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα μια μορφή ανίατης τοξικομανίας.» δοκιμάστηκε.Πού; Μα στον υπαρκτό σοσιαλισμό.Δεκάδες χιλιάδες ανθρωπων ενεκλείσθησαν σε ψυχιατρεία για να θεραπευθούν από την….πίστη!
  Την εξέλιξη της προσπάθειας την γνωρίζεις φαντάζομαι.
  Εγώ απλά θα σου υπενθυμίσω πως ο κορυφαίος χειρουργός της ΕΣΣΔ ήταν ταυτόχρονα και επίσκοπος,ενώ ο πολύς Παυλώφ,ο γνωστός βιολόγος, ήταν συνειδητός ορθόδοξος.

  Στα περί πρέζας,έχεις εν μέρει δίκιο.
  Μονο που αν είσαι τυχερός μπορεί η πρέζα σου να είναι το όντως Ον και όχι η ψευδαίσθηση (μάγια των ινδουιστών) των ορωμένων και παρερχομένων.

  εμείς πιστεύουμε πως «Στον ανθρώπινο κόσμο μας, ο θάνατος είναι το μεγαλύτερο βάσανο και η πιο φρικιαστική απανθρωπιά. Η απελευθέρωση απ’ αυτό το βάσανο και απ’ αυτή την απανθρωπιά είναι ακριβώς η σωτηρία.»
  και πως
  «Σε τέσσερες μόνο λέξεις συγκεφαλαιώνονται και τα τέσσερα Ευαγγέλια του Χριστού: Χριστός Ανέστη! – Αληθώς Ανέστη!… Σε κάθε (μια) απ’ αυτές βρίσκεται από ένα Ευαγγέλιο, και στα τέσσερα Ευαγγέλια βρίσκεται όλο το νόημα όλων των κόσμων του Θεού, των ορατών και αόρατων.»(π.Ιουστίνος Πόποβιτς)

  το τέλος της επιγειας διαδρομής ενός εκαστου εξ ημών θα δείξει ποιος έκανε το καλύτερο deal.

  σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορείς να αρνηθείς πως, όπως ή πρέζα είναι χρήσιμη για τον κατώδυνο καρκινοπαθή ,έτσι και η πίστη μπορεί να φανεί χρήσιμη και αποτελεσματική στον μετριασμό του αφόρητου υπαρξιακού πόνου που προκύπτει μπροστά στο φάσμα του αναπόφευκτου προσωπικού θανάτου ενός εκάστου εξ ημών.

 13. Διαγόρα,είναι εμφανές πως αγνοείς τα βασικά της ορθόδοξης θεολογίας αλλά αυτο δεν είναι κατ ανάγκην κακό.

  Ο όσιος Σιλουανός είναι ένας ολιγογράμματος αγιορείτης καλόγερος,που έζησε τον πρωτο μισο του περασμένου αιώνα.
  Όπως ολιγογράμματοι ήσαν και οι απόστολοι του Χριστού.

  Τι λέει αυτός ο καλόγερος; Μα το αυτονόητο!
  Πως για να δείς το φως πρέπει να έχεις μάτια!
  Πόσοι από εμάς έχουν δει την κλεμπσιέλλα ή την naegleria?Eπειδή δεν την είδε κανείς από τους προγονους μας, πριν την ανακάλυψη του μικροσκοπίου,σημαίνει πως δεν υπήρχε;

  Το ιδιο ισχύει και για την γνωση του Θεού που οφείλει να προσεγγισθεί με τα καταλληλα γνωστικά εργαλεία.

  Εάν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί πχ με την έρευνα των κωδίκων της Μονής Σινά,δίχως να γνωρίζει αρχαία ελληνικά ή λατινικά και μετά κατηγορεί για «επιχειρηματολογική χρεωκοπία»,οποιον τού επισημαίνει πως δίχως αυτά τα προαπαιτούμενα δεν θα καταλάβει τίποτα οσο κι αν ξεφυλλίζει τα χειρόγραφα απλά δεν ξέρει τι του γίνεται.

  τα όσα λες περί «θρησκόπληκτων φιλοσόφων της τρύπιας δεκάρας» τα παραδεχόμαστε πρώτοι εμείς:«Iουδαίοι σημείον αιτούσι, και Έλληνες σοφίαν ζητούσιν, ημείς δε κηρύσσομεν Xριστόν εσταυρωμένον, Iουδαίοις μεν σκάνδαλον, Έλλησι δε μωρίαν…» είπε ο απ.Παύλος.

  ο Εσταυρωμένος Χριστός ήταν και θα είναι σκάνδαλο και βλακεία για όσους σκέπτονται με τα χοϊκά δεδομένα.

 14. Mandarin said

  @Θου Βου: Οι μικροοργανισμοί στους οποίους αναφέρεσαι μπορεί να μην είναι ορατοί με γυμνό μάτι αλλά τα αποτελέσματα της ύπαρξής τους ήταν, είναι και θα είναι εμφανή. Η διαφορά αυτών των μικροοργανισμών με όλους τους θεούς που έπλασε το ανθρώπινο μυαλό οπότε και το χριστιανικό, είναι ότι μπορούν να επιδράσουν στον υλικό κόσμο με αποδείξεις ενώ οι φανταστικοί θεοί δεν μπορούν.

 15. @Mandarin

  οι δυνητικές επιδράσεις αυτών των μικροοργανισμών στον άνθρωπο αγνοούνταν μέχρι το 1850 περίπου όταν τις απέδειξε ο Παστέρ.

  μέχρι τότε ήσαν ανυπαρκτα αυτά τα μικρόβια επειδή αγνοούσαμε την ύπαρξη τους και την επιδραση τους στον άνθρωπο;

  τα δε αποτελέσματα της υπαρξης τους δεν ειναι πάντοτε εμφανή.
  πολλοι μικροοργανισμοί καθιστανται παθογονοι μονο υπό ορισμενες συνθηκες.στις άλλες περιπτωσεις ο φορέας τους παραμένει υγιής και ασυμπτωματικός.

  ο κορυφαιος ρώσος χειρουργός και αρχιεπίσκοπος Κριμαίας, Λουκάς Βόϊνο-Γιασενέτσκι λεει αναφερόμενος στην διαφορά γνωσιολογικής προσέγγισης κτιστού και ακτίστου.

  «Αυτό που εμείς αμφισβητούμε είναι το δικαίωμα της επιστήμης να ερευνά με τις μεθόδους της τον πνευματικό κόσμο. Διότι ο πνευματικός κόσμος δεν ερευνάται με τις μεθόδους που ερευνούμε τον υλικό κόσμο. Οι μέθοδοι αυτές είναι εντελώς ακατάλληλες για να ερευνούμε μ’ αυτές τον πνευματικό κόσμο.

  Από πού γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο πνευματικός κόσμος; Ποιος μας είπε ότι υπάρχει; Αν μας το ρωτήσουν οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στη θεία αποκάλυψη θα τους απαντήσουμε το εξής, «μας το είπε η καρδιά μας». Διότι υπάρχουν δύο τρόποι το να γνωρίσει κανείς κάτι, ο πρώτος είναι αυτός για τον οποίο μιλάει ο Γέκκελ και τον οποίο χρησιμοποιεί η επιστήμη για να γνωρίσει τον υλικό κόσμο. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος που η επιστήμη δεν τον ξέρει και δεν θέλει να τον ξέρει. Είναι η γνώση μέσω καρδιάς. Η καρδιά μας δεν είναι μόνο το κεντρικό όργανο του κυκλοφοριακού συστήματος, είναι και όργανο με το οποίο γνωρίζουμε τον άλλο κόσμο και αποκτάμε την ανώτατη γνώση. Είναι το όργανο που μας δίνει την δυνατότητα να επικοινωνούμε με τον Θεό και τον άνω κόσμο.»

 16. Mandarin said

  @Θου Βου: Δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνεις στον κόπο να γράψεις αυτές τις ανοησίες περί καρδιάς. Το συμπέρασμα που έβγαλα από αυτά που γράφεις είναι ότι ο θεός δεν έχει ποτέ ενεργήσει στον υλικό κόσμο. Και σε αυτό συμφωνούμε. Αλλά όπως σου έγραψα παραπάνω έχεις φτιάξει μια δική σου θρησκεία στην οποία πιστεύεις γιατί έτσι στο λέει η καρδιά σου…

 17. @Μandarin

  κατά την ορθοδοξη εμπειρία και θεολογία η καθαρή καρδιά είναι το όργανο που αντιλαμβάνεται την παρουσία του Ακτίστου στον υλικό κόσμο και την αγάπη του προνοητή Θεού ακριβώς όπως τα τεχνικά μέσα αποκαλύπτουν την παρουσία των κτιστών όντων και τις επιδράσεις τους.

 18. SimonSays said

  @Θου Βου: Η μόνη «γνώση μέσω καρδιάς» που ασχολείται η ορθόδοξη διδασκαλία είναι σε σχέσεις γάμου μεταξύ άνδρας και γυναίκα, με αφεντικό πάντα τον άντρα.

  Όσο για τον πνευματικό κόσμο και τα πέρι ακαταλληλότητας της επιστήμης, χίλιες φορές να εμπιστευτώ διαβασμένους επιστήμονες ψυχολόγους και ψυχιάτρους παρά παπάδες.

 19. Bright said

  Φίλε θου βου έχεις δίκιο που λες ότι βάση την δικιά μου συλλογιστική μπορεί κάποιος να αποδομηση οποιοδηποτε συστημα αξιων και οποιαδήποτε κοσμοθεωρία θα προσθετά εγώ.
  Εκτός εάν αυτή η κοσμοθεωρία βασίζετε στην ορθολογική επιστημονική κατανόηση του κόσμου. Αυτό είναι και το σημείο αναφοράς του συστήματος άξιων μου.
  Μα γιατί να θεωρήσω τον επιστημονικό ορθολογισμό ως κάτι το αληθινό θα ρωτούσε κάποιος. Γιατί τα πάντα δηλαδή όλη η αντικειμενική πραγματικότητα που αντιλαμβάνεται κάποιος με τις αισθήσεις του κατανοείτε μόνο με αυτόν. Ακόμα και η δυνατότητα να ανταλλάσσουμε απόψεις σ’αυτό το blog to οφείλουμε στην κριτική σκέψη η οποία έφερε την επιστήμη και αν εφαρμοστή αυτή τότε λέγεται τεχνολογία και ένας τομέας της είναι οι η/υ και το διαδυκτιο .
  Τότε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε διάφορες δοξασίες δόγματα και θρησκείες; Ένας άλλος τότε κλάδος της επιστήμης η ψυχολογία μας απαντάει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν όχι αυτό που ισχύει αλλά αυτό που τους αναπληρώνει και τους παρήγορη ψυχολογικά. Η τελευταια σου παραγραφος δεν κανει τιποτα άλλο από το να επαληθευει τα λεγομενα της ψυχολογιας
  Μου αποκάλυψες δηλαδή την κινητήρια δύναμη της πίστης που είναι ο μετριασμός του αφόρητου υπαρξιακού πόνου που προκύπτει μπροστά στο φάσμα του αναπόφευκτου προσωπικού θανάτου ενός εκάστου εξ ημών. Δεν σημαινει όμως ότι αυτή η ιδιότητα της πίστης την δίνη και αλήθεια γιατί τότε θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι τα ναρκωτικά, κατά την επήρεια τους κάθε υπαρξιακός πόνος εξαφανίζεται.

  Θου βου
  «Στον ανθρώπινο κόσμο μας, ο θάνατος είναι το μεγαλύτερο βάσανο και η πιο φρικιαστική απανθρωπιά. Η απελευθέρωση απ’ αυτό το βάσανο και απ’ αυτή την απανθρωπιά είναι ακριβώς η σωτηρία.»
  Ουσιαστικα παραπανω μας λες με πολύ απλα λογια ότι χρειαζομαστε τις αυταπατες (ασχετα αν ναι γνωριζουμε ότι είναι αυταπατες) σαν παραισθησιογονα κατά της ιδεας του θανατου.

  Η υπερφυσική κοσμοθεωρία του πιστού είναι η αιτία όλης αυτής της ανασφάλειας και φοβίας που έχει για τον θάνατο. Ανά τους αιώνες όλα τα ιερατεία εκμεταλλεύτηκαν στο επαρκώ αυτή την ανασφάλεια και διέδωσαν υποσχέσεις για παράδεισους και αιώνιες ζωές.
  Έτσι αφενός στον δικό μας ανθρώπινο κόσμο δεν έχουμε τέτοιες προσδοκίες και οι μεσίτες των παραδείσιων διαμερισμάτων ξέρουν ότι δεν έχει κονόμα με εμάς(πρώτη προτεραιότητα του ιερατείου εκτός των άλλων) και αφετέρου η αγάπη και η ηθική μας επειδή δεν περιμένουμε ανταμοιβή είναι ανιδιοτελής άρα απόλυτα αληθινή.

  Μάλλον στην ΕΣΣΔ κατάλαβαν το λάθος τους έτσι επανέφεραν τους παπάδες και άνοιξαν τους ναούς για να τονώσουν το ηθικό του λαού από την εισβολή των Γερμανών ναζί και όλα αυτά φυσικά με την εντολή του Στάλιν. Προφανώς τα κριτήρια του Στάλιν(για την παύση των θρησκειών) ήταν η μεγαλομανία του και η απολυταρχικοτητα του καθεστώτος παρά η οποία ιδεολογική του κατεύθυνση. Φυσικά οι αυταπάτες δεν θεραπεύονται με ψυχιατρεία και φάρμακα αλλά με κριτική σκέψη.
  Τώρα αν πάμε στο επόμενο επίπεδο όπου οι αυταπάτες δημιουργούν ψευδαισθήσεις (ροζ ελέφαντες , παναγίες που μου κλείνουν το μάτι από το παράθυρο , ο Χριστός φαντάρος) τότε πρέπει να επέμβουν οι ειδικοί.
  Τελιωνοντας σχετικα με το ποιος έκανε το καλύτερο deal
  Αυτό είναι ουσιαστικα το στηχοιμα του pascal. Αν πιστευεις στο θεο και υπαρχει τοτε εισαι κερδισμενος αν δεν υπαρχει δεν χανεις τιποτα αν δεν πιστευεις και δεν υπαρχει τοτε παλι δεν χανεις τιποτα αν όμως υπαρχει τοτε εισαι ο χαμενος. Αρα είναι καλυτερα να πιστευεις.
  Αυτό είναι η ποιο δειλη σταση που μπορει να υπαρξη, με αυτό το επιχειρημα η ιδια η θεολογια ουσιστικα ακυρώνει τον εαυτό της.
  Δηλαδη η καθαρα τυχοδιοκτικη πιστη είναι πανω απ’όλα οι δογματικές
  διδασκαλίες έχουν ελάχιστη σημασία αφού το deal συμφέρει, εν κατακλείδι πίστευε και μη ερεύνα.

 20. Bright said

  Διαγόρα έγραφα στα παραπάνω σχόλιο περί (εκτός των άλλων) φόβου του θανάτου και άλλων κόσμων και εκ των υστέρων διάβασα το γνωμικό Νο31. Με ποιο πνευματικό τρόπο εισήλθες στον εγκέφαλο μου.

 21. Bright, σου ορκίζομαι πως τα γνωμικά που βγαίνουν στον αέρα αυτές τις μέρες συντάχθηκαν πριν από δύο εβδομάδες και προγραμματίστηκαν να δημοσιεύονται ένα την ημέρα. (Πράγμα που μου υπενθυμίζει ότι πρέπει να πάω να ετοιμάσω κι άλλα, γιατί σε λίγες μέρες τελειώνουν τα προγραμματισμένα.)

  Το πιό κουφό που έχει συμβεί μέχρι στιγμής είναι ότι το γνωμικό #9 του Douglas Adams δημοσιεύθηκε την επέτειο του θανάτου του, εντελώς τυχαία.

 22. Οι λέξεις Μπορούν εν δυνάμει να φέρουν μεγάλα φορτία νοήματος, Κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει με τις δηλώσεις του «Θου Βου». Ο φιλολογικός εξωραϊσμός της θρησκευτικής πίστης δεν αναιρεί δυστυχώς καμία από τις καταστροφικές της συνέπειες. Η φιλοσοφική θρησκειολογική θεμελίωση του χριστιανισμού που κατά περίσταση διαφοροποιήσατε, βολεύει την υφέρπουσα τρομοκρατία της πίστης και μόνον αυτή.
  Η επίχριστη αλλοίωση ενός δόγματος από ένα αμφίβολο νεοτερισμό, δυστυχώς δεν προάγει την ελευθερία . Προάγει την φαυλότητα σε νέους προσήλυτους της ίδιας αρχικής ανοησίας.
  με λίγα λόγια.
  η ηλιθιότητα παραμένει τέτοια ανεξάρτητα από την ένδυση μεταξιού και πορφύρας.

 23. @Bright

  υπάρχουν θρησκευτικά παραληρήματα υπάρχουν και αθεϊστικά παραληρήματα.
  ο μέγας Νίτσε έγραψε κάμποσα από τα κείμενα του και πέθανε μεσα σε παραλήρημα μεγαλείου.
  ωστόσο υπάρχει και μια κοινώς αποδεκτή αυταπάτη,πρέζα ή παραληρηματική κατάσταση την οποία όλοι επαινούμε, όλοι επιθυμούμε και για χάρη της εμπλεκόμεθα συχνάκις σε μεγάλες βασάνους κι αυτη δεν είναι άλλη από τον Έρωτα.
  αν λοιπόν κατηγορείς την πίστη στον Θεό σαν ψυχοπαθολογικό φαινόμενο,θα πρέπει να δείξει ανάλογη αυστηρότητα και στα λοιπά παυσίλυπα του ανθρωπίνου βιου μεταξύ των οποίων κορυφαία θέση κατεχει ο έρως.

  καταλήγω με δυο παραγράφους από τον Γκάρντιαν :

  «Ο Βίκτωρ Φρανκλ,(διασημος ψυχίατρος,επιβιώσας του Άουσβιτς) στις παρατηρήσεις του για την επιβίωση στο Αουσβιτς, υποστήριξε ότι, κατά την άποψή του, μόνο οι κρατούμενοι εκείνοι που είχαν κάποια αίσθηση πνευματικότητας, κάποια ιδέα ότι υπήρχε μια δύναμη πάνω απ’ αυτούς που παρακολουθούσε τα βάσανά τους, βρήκαν το κουράγιο και την αποφασιστικότητα να αντέξουν τις απάνθρωπες συνθήκες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

  Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε κοινωνίες όπου η έμφαση στην ανεκτικότητα, στη συγγνώμη και στην αξία της ανθρώπινης ζωής και προσωπικότητας διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μια θρησκεία που θεωρεί όλους τους ανθρώπους ίσους απέναντι στο Θεό και διδάσκει «αγαπάτε αλλήλους».

  Το να επικρίνει λοιπόν κανείς τους θρησκευόμενους είναι τόσο εσφαλμένο όσο το να καταγγέλλει εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να κάνουν παιδιά ή εκείνους που εξερευνούν το άγνωστο σύμπαν ή δημιουργούν τέχνη. Το να καταδικάζει κανείς τη θρησκεία με αυτό τον τρόπο και να ξεχνάει την τεράστια συνεισφορά της στον ανθρώπινο πολιτισμό είναι σαν να αρνείται ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του.»

 24. Ο Πόνος, Η Απελπισία, Η Αδυναμία, Η Αγάπη, Ο Πόθος, Ο Αλτρουισμός μας….
  Είναι το πρώτο πιάτο στο Δείπνο του Θεού.
  (Martin Ocelotl)

  Μικρή συνεισφορά.

  2008-06-03 στο 00:07

  Υπάρχουν Μερικές Εκατοντάδες Χιλιάδες Παραδείγματα “ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ” των Θρησκειών και των θρησκευόμενων στην πρόοδο και την πνευματικότητα της ανθρωπότητας…
  Έχετε αναλογιστεί ποτέ τον αριθμό των θυμάτων της πίστης στον “Άκτιστο”?

 25. SimonSays said

  @Θου Βου: Ο κος. Φρανκλ έχει επιλεκτική μνήμη και ξεχνά την μακρά ιστορία αντισημιτισμού που έδειξε η καθολική εκκλησία στα χρόνια που οδήγησαν στο Άουσβιτς.

  Και όσα λογοπαίγνια και παραθέσεις να μας δείξεις, αγνοείς την απλή αλήθεια ότι ο έρωτας έχει να κάνει με υπαρκτό πρόσωπο ενώ η πίστη δεν είναι τίποτα παραπάνω από φαντασία.

 26. Εν πάσει περιπτώσει, αν τον στριμώξαμε από εδώ, τον στριμώξαμε από εκεί, του καταρρίψαμε το ένα επιχείρημα, του καταρρίψαμε το άλλο, και τελικά αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί ο φαλακρός πράκτωρ 000, και να πει «ναι, αλλά μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα», εγώ μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος από την έκβαση της συζήτησης.

  Αν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, αγαπητέ Θου Βου, με γειά σας με χαρά σας, κατανοούμε απόλυτα τις ανάγκες σας, αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά σας να πιστεύετε σε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, και σε διαβεβαιώνω πως έχετε την αμέριστη υποστήριξή μας. Μπορούμε τώρα εμείς να έχουμε πίσω τα σχολεία μας, τα δικαστήριά μας, τις περιουσίες μας, τους φόρους μας, και τα συντρίμια της αρχαίας κληρονομιάς μας;

 27. @ Θου Βου
  – if the blind faith to a god makes you feel a better man … think what can do for you a single nice thought bout your self.

  Martin Ocelotl In Mortgage Book

  Αν η τυφλή πίστη σ’ ένα Θεό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερος άνθρωπος … Σκέψου τι μπορεί να κάνει για σένα μια απλή καλή σκέψη για τον εαυτό σου.

  «Μάρτιν Όσελοτλ» στην «ΥΠΟΘΗΚΗ»

  2008-06-03 στο 00:49

  @ Διαγόρας
  “Της Παγκόσμιας αρχαίας κληρονομιάς μας.”
  Επιτρέψτε μου να πω ότι πολλοί από τους άλλους λαούς έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες κουλτούρας εξ αιτίας των καταστροφέων σφετεριστών οπαδών του Χριστού και του “Άκτιστου” Πατέρα του.
  “Πολύ συγκεχυμένο συγγενολόι στον Παράδεισο ρε παιδάκι μου, άσε για την έλλειψη τούβλων, όλα άκτιστα τα παρατάνε…. …..”

 28. Bright said

  Aντιγράφω από λεξικό, παραλήρημα: σύμπτωμα διανοητικής σύγχυσης που εκδηλώνεται με φλυαρία παραμιλητό
  Φίλε θου βου η μη εύρεση αντεπιχειρημάτων σε λόγο άπου είναι αποτέλεσμα κριτικής σκέψης και αντί αυτού η δευτερολογία με παραδοξολογίες οι οποίες έχουν κατά επανάληψη και με απλούς ορθολογιστικούς συλλογισμούς καταρριφθεί, είναι ένας αξιόπιστος δείκτης παραληρήματος.
  Όπως θα διαπίστωσες απαντούσα με σαφήνεια σε κάθε πρόταση σε κάθε θέση που είχες, τώρα όμως είναι περιττό να το κάνω αφενός γιατί πρόλαβαν και απάντησαν οι προηγούμενοι σχολιαστές(άρα συμφωνώ μαζί τους) και αφετέρου αυτό θα αποτελούσε ένδειξη φλυαρίας.

 29. @αγαπητέ Διαγόρα

  μπορείτε να έχετε πίσω όλα όσα φαντάζεστε ότι σάς έχουν υποκλέψει.
  αρκεί να βαδίσετε την αποδεκτή οδό,πείθοντας για την ορθοτητα της αντίληψης σας την πλειονοψηφία των συμπολιτών σας και σεβόμενος την απόφαση τους ακόμα και αν διαφωνείτε με αυτήν.

  @Bright

  δεν διαπίστωσα την σαφήνεια την οποία αποδίδεις στον εαυτό σου.
  ένα συμπίλημα σοφισμάτων και ειρωνιών είδα ,που όπως σού είπα έχει εφαρμογή και στο δικό σου σύστημα αξιών,όποιο κι αν είναι αυτό,οσο κι αν σού κακοφαίνεται.

  @Simonsays

  «Δεν μ’ αρέσει να δουλεύω με ερωτευμένους. Ίσως γιατί τους ζηλεύω- κι εγώ ο ίδιος λαχταράω να μαγευτώ. Ίσως πάλι γιατί ο έρωτας και η ψυχοθεραπεία είναι μεταξύ τους ασύμβατα. Ο καλός θεραπευτής πολεμάει το σκοτάδι και ζητάει το φως, ενώ ο έρωτας συντηρείται από το μυστήριο και καταρρέει μόλις αρχίσεις να τον εξετάζεις σχολαστικά. Κι εγώ σιχαίνομαι να γίνομαι ο δήμιος του έρωτα».

  Ίρβιν Γιάλομ

 30. Bright said

  Ξέχασα ότι η διαύγεια νοημάτων (=σαφήνεια) σ’ενα ατομο με υπρφυσικη κοσμοθεωρία έχει ισχύ μόνο όταν αυτά μεταλλάσσονται (τα νοήματα) στην κολυμπήθρα του παράλογου.
  Η ειρωνεία δεν χρησιμοποιήθηκε σε προσωπικό επίπεδο και με κακοηθη τρόπο.
  Τώρα αν η επιστημονική θεώρηση είναι αντίθετη του ορθού λόγου αλλά εξωτερικά μοιάζει με λογική (=σοφιστεία) τότε χρήζουμε άμεσης ψυχοθεραπείας.
  Τώρα δεν βλέπω τον τρόπο, πως η ορθολογική κριτική σκέψη (όπου πηγάζει το σύστημα άξιων μου)θα κατάρριψη τον ίδιο της τον εαυτό; Ίσως με την συμβολή του άγιου πνεύματος αλλά δεν μου κάνει την χάρη να με επισκεφτεί.

 31. Θου Βου Απαντωντας στον Διαγόρα ….
  «μπορείτε να έχετε πίσω όλα όσα φαντάζεστε ότι σάς έχουν υποκλέψει.
  αρκεί να βαδίσετε την αποδεκτή οδό,πείθοντας για την ορθότητα της αντίληψης σας την πλειονοψηφία των συμπολιτών σας και σεβόμενος την απόφαση τους ακόμα και αν διαφωνείτε με αυτήν.»

  Η «αποδεκτή οδός» αγαπητέ, έχει όρια ελαστικά και οι πρώτοι που το ανακάλυψαν αυτό ήταν οι ιέρακες των ιερατείων. Έπιασαν λοιπόν να τα τραβάνε μέχρι που ξεχείλωσαν και η λεπτή μεμβράνη που χώριζε την αλήθεια από το ψέμα, σχίστηκε και μάτωσε. Πείστηκε ο ανυποψίαστος παγανιστής άνθρωπος για την «ΟΡΘΟΤΗΤΑ» του «ΑΚΤΙΣΤΟΥ» των Θειστικών σας απόψεων με το φραγγέλιο και την φάλαγγα. Ποτάμια αίματος χύθηκαν για την «αλήθεια» των απόψεων σας κύριοι.
  Δεν έχει νόημα η λέξη «Σεβασμός» στη θρησκεία σας. ή καλύτερα, στο φαντασιακό ψευδοαρχέτυπο του τρόμου σας.
  Δεν σεβάστηκα και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σεβαστώ απόψεις καταστροφικές όσο η δικές σας. Η ναζιστική Γερμανία κυοφορήθηκε μέσα στην ανοχή (και με τις ευλογίες) της παπικής εκκλησίας και της πολιτισμένης Δημοκρατικής Ευρώπης και εντέλει κόστισε πάνω απο πενήντα εκατομμύρια νεκρούς «Συμπολίτες» μας.
  Αριθμός τρομακτικός, αλλά συντριπτικά μικρότερος από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που δεν πείσθηκαν στην Αδιανόητα ανόητη Θρησκεία, εσάς και άλλων.
  Δεν Υπάρχει Ανοχή στην Κόλαση που έρπει κρυμμένη πίσω από τις απόψεις σας Κύριε.
  επί χιλιετίες απομυζήσατε τον πνευματικό και υλικό πλούτο τούτου του κόσμου, σας παρακαλώ περάστε στον επόμενο.

 32. @οργισμένε κ.Μortgage

  τα όσα γράφετε περί «Ποταμιων αίματος» που δήθεν « χύθηκαν για την “αλήθεια” των απόψεων» και περί «ανυποψίαστου παγανιστή ανθρωπου που πείστηκε για την “ΟΡΘΟΤΗΤΑ” του “ΑΚΤΙΣΤΟΥ” των Θειστικών σας απόψεων με το φραγγέλιο και την φάλαγγα.» παραμένουν στην φαντασία την δική σας,του Δαυλού ,του Ρασσιά και των άλλων νεοπεοχιτών που με αρχαιοελληνικό ένδυμα μεταφέρουν στην ανυποψίαστη νεοελληνική κοινωνία τις θεοσοφιστικές θεωρίες της Μπέυλη,της Μπλαβάτσκυ και των μυστικών εταιρειών της μεσαιωνικής Φραγκίας.

 33. Αν ήμουν οργισμένος θα σας παρέθετα μια μακροσκελέστατη σειρά στοιχείων και αριθμών που θα έκανε τη συζήτηση βαρετή και εσάς έξαλλο. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω Γνώση του Δαυλού,του Ρασσιά, των νεοπεοχιτών η του όποιου αρχαιοελληνικού «ενδύματος»… … Βλέπετε δεν είμαι Ελληνας. κατάγομαι από τα ψηλά «Highlands» της Σκωτίας και ζω στο Kirckaldy. Βρίσκομαι στην Ελλάδα περιστασιακά τα τελευταία δυο χρόνια λογο της αγάπης μου για την χώρα και την κουλτούρα σας. έμαθα ελληνικά στο πανεπιστήμιο και είναι αλήθεια ότι πολλές φορές καταφεύγω στην χρήση μεταφραστικών ηλεκτρονικών βοηθημάτων. μου αποδίδετε ιδιότητες που εκ των πραγμάτων δεν δύναμαι να έχω.

  – Αναρωτιέμαι αν ο Διαγόρας θα μου επέτρεπε να αναρτήσω μερικά αποδεικτικά των λόγων μου στοιχεία?
  φωτογραφικό υλικό και έγγραφα?

  2008-06-03 στο 14:33

  Ως άνθρωπος είμαι μια χαρά μεσήλικας, ως επιστήμων είμαι Φυσικός της μικρο σωματιδιακής. οποια αλλη πληροφορία για το άτομο μου, ευχαρίστως να σας δημοσιευθεί.

 34. Iokaste said

  Όχι κ.Μortgage,

  είστε οργισμένος και εκτός αυτού και βαθιά νυχτωμένος αν μου επιτραπεί η έκφραση γιατί αυτά που λέτε υπάρχουν μόνο στην φαντασία σας. Τώρα βέβαια υπάρχουν και στην φαντασία του Διαγόρα, στην δική μου, και άπειρων άλλων ανθρώπων που όμως μάλλον είμαστε μπερδεμένοι, δεν ζούμε στην Ελλάδα του 2008 (οκ, μπορεί για 3 χρόνια να μην ζω εκεί αλλά δεν νομίζω να έχουν αλλάξει τόσα πράγματα) και δεν έχουμε ιδέα για το τι κάνει η εκκλησία, ανατολική και δυτική, στην Ευρώπη γενικότερα, στην χώρα μας ειδικότερα και στους μη χριστιανούς ανά τον κόσμο. Αυτό μόνο οι Χριστιανοί το ξέρουν, εμείς οι υπόλοιποι είμαστε στην άγνοια…

  Και χίλια συγνώμη Διαγόρα για το τελείως άσχετο αλλά:
  “Highlands”;;; Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσα χρόνια είναι το όνειρό μου να πάω στην Σκωτία και ειδικα βόρεια. Μάλλον θα πάω τον Αύγουστο κι έλεγα να πάω στο isle of skye και Εδινβούργο. Μπράβο πάντως, τα ελληνικά σας είναι πολύ καλλίτερα από πολλών Ελλήνων!!

 35. Bright said

  Τουλάχιστον θου βου οι νεοναζί, οι οπαδοί του σταλινισμού και γενικά οι οπαδοί κάθε φασιστοστρατοκρατουμενης ιδεολογίας υπεραμύνονται των πρακτικών που εφάρμοσαν στο παρελθόν οι ομοϊδεάτες τους (έστω και παραδοξολογώντας).
  Οι χριστιανοι όχι μονο υπεραμυνοντε(πως θα μπορουσαν αλοστε) όχι μονο ριχνουν στο τραπεζι καποια παραλογη δικαιολογία αλλά διαλέγουν τον δρόμο της πλήρους άρνησης των γεγονότων.

  2008-06-03 στο 19:11

  ΕΥΡΗΚΑ Διαγόρα μπορούμε μάλλον υπάρχει τρόπος να διπλασιάσουμε το υλικό μέρος της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα να αποδείξουμε σε οποιοδήποτε νοήμων ον ότι επεσε θυμα του χριστιανικου προγκρομ .
  Επειδή οι κρατούντες (ελέω θεού) της βυζαντινής θεοκρατίας ένιωθαν μεγάλη δυσανεξία για τον ελληνικό πολιτισμό, θεμελίωσαν τους ναούς του σκότους πάνω από αρχαία μνημεία (μα για να τα εξορκίσουν φυσικά).
  Άρα αν δουλέψει μπουλντόζα και κομπρεσέρ στην πλειοψηφία αυτόν των χτισμάτων εκείνης της εποχής αυτόματα θα έχουμε το αποτέλεσμα που υποστηρίζω παραπάνω.

  Μια που ανέφερα βυζαντινή θεοκρατία αλήθεια ο ιουστινιανός με ποιο εκλογικό σύστημα βγήκε.

 36. Αν, για κάποιο άγνωστο σε μένα λόγο, τύχει να οργιστώ, ελπίζω η αιτία να μην είναι η φαντασίωση κάποιου. Αν έρθετε στα μέρη μου, πολύ ευχαρίστως να σας δείξω τα αξιοθέατα. μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί τάφοι Δρυιδων «Druids» που πέθαναν στο σταυρό της δυσπιστίας προς τον άκτιστο θεό.

 37. @Mortgage
  oι Ισπανοί ψευδιεραπόστολοι κατέσφαξαν τους ντόπιους Νοτιοαμερικάνους.
  όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο παγανιστικός πολιτισμός των Μάγιας,των Ινκας και των άλλων φυλών με τις ανθρωποθυσίες και τις ανθρωποφαγίες ήταν παράδειγμα προς μίμηση.

  Διόδωρος ο Σικελός(περί το 40 πΧ):
  «Όταν οι Δρυίδες ασκούν την μαντική τέχνη για σημαντικά ζητήματα εφαρμόζουν ένα παράξενο όσο και απίστευτο έθιμο:σκοτώνουν έναν άνθρωπο με μια μαχαιριά στο στομάχι.Οταν το θύμα πέσει νεκρό προλέγουν το μέλλον από τους σπασμούς των άκρων του και από τον τρόπο που τρέχει το αίμα του [Ancient Wisdom and Secret Sects (Alexandria, VA: Time-Life Books), pages 17-19.]

 38. Κάθε φόνος ελλόγου όντος είναι πράξη ειδεχθής αναίτια και καταδικαστέα.
  Οι φονιάδες Δρυίδες έκαναν πολύ χειρότερα πράγματα στα θύματα τους από το να τους σκοτώνουν με μια μαχαιριά για να προβλέψουν το μέλλον.
  Η Ηλιθιότητα ξέρετε, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των οπαδών μιας συγκεκριμένης θρησκείας.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί πιστεύετε ότι οι αντίστοιχοι φονιάδες ψευδιεραπόστολοι,προσηλυτιστές χριστιανοί ή μουσουλμάνοι ή ότι άλλο είναι λιγότερο εγκληματίες από οποιονδήποτε άλλον εγκληματία.
  Δεν κατανοώ τον τρόπο που αγνοείτε ιστορικές αλήθειες.
  Αραγε η Παλαιά διαθήκη είναι για σας ένα ιερό βιβλίο?
  και τέλος ΕΙΜΑΙ ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΧΙ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ.

  2008-06-04 στο 00:25

  Ο θεός πεινάει για πιστούς
  και η θρησκεία για απελπισμένους.
  Για να γλυτώσεις και από τους δύο πρέπει να αναζητάς τη Γνώση.

  “… Δικό μου”

 39. ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ said

  προς Θου Βου
  —————————————————————————-
  Θου Βου Είπε: 
2008-06-03 στο 08:52
  @Bright
  δεν διαπίστωσα την σαφήνεια την οποία αποδίδεις στον εαυτό σου.
ένα συμπίλημα σοφισμάτων και ειρωνιών είδα ,που όπως σού είπα έχει εφαρμογή και στο δικό σου σύστημα αξιών,όποιο κι αν είναι αυτό,οσο κι αν σού κακοφαίνεται.
  ———————————————————————————-
  Μου θυμίζεις τον παρακάτω συλλογισμό :
  Αν δω στον ύπνο μου τον ΔΙΑ θα είναι ψύχωση , αν δεις εσυ την Παναγία θα είναι θαύμα.
  Τώρα αν με αυτά που πιστεύεις μπορείς συγχρόνως να αποφύγεις την εκμετάλλευση απο τους πολλούς που θέλουν και επιδιώκουν και έχεις επιτύχει την “αταραξία της ψυχής” όπως λέει και ο Επικουρος,τότε καλώς για σένα και απόλυτα θεμιτό απο μένα.
  Αυτο όμως που δεν μπορείς και δεν πρέπει ,είναι να νομίζεις οτι αυτό είναι το καλύτερο και το μοναδικό και για εμένα και να θέλεις να με προσυλητήσεις.Αλλωστε όπως σημειώνεις , «Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος που η επιστήμη δεν τον ξέρει και δεν θέλει να τον ξέρει. Είναι η γνώση μέσω καρδιάς» νοιώθεις –πιστεύεις με την καρδιά σου.Την καρδιά δεν μπορείς να την πείσεις .Αν νοιώσει ένοιωσε ,αν όχι έχασες.Το τελευταίο (η μοναδικότητα κλπ του χριστιανισμού) είναι και ένα βασικό πρόβλημα του «υπαρκτού» χριστιανισμού και εξ αιτίας του έχουν γίνει πολλά στραβά κακά και ανάποδα ανα τους αιώνες.

  προς Bright

  Αλλο επιστήμη άλλο τεχνολογία άλλο φιλοσοφία.Εξηγούμαι :
  Βλέπουμε γιατί έχουμε μάτια (και όχι ανάποδα),και η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει τους μηχανισμούς όρασης .Ομως στο γιατί έχουμε μάτια μπαίνει η φιλοσοφία. Ενα σύστημα αξιών δεν μπορεί να βασισθεί μόνο σε ορθολογισμό και επιστήμονοσύνη γιατι γίνεται νόμος.Ενα σύστημα αξιών βασίζεται σε θεμελιώδη νοήματα πχ.το αξιακό σύτημα στην αρχαία Ελλάδα βασίσθηκε στην έννοια της ελευθερίας,των χριστιανών στην αγάπη(άλλο αν παρεκτράπει στην πορεία ). Υπάρχουν πράγματα που είναι έξω απο τον ορθολογισμό (παρεπιπτόντος Διαγόρα πως ωρίμασε ο «αγουρος » ορθολογισμός της αρχαίας Ελλάδος στα 2500 χρόνια ;).Για φαντασθείτε το 1940 σκεπτόμενοι «ορθολογιστικά» να πηγαίναμε στον πόλεμο στην Πίνδο.Ουτε καν θα φθαναμε να σηκώσουμε όπλο απέναντι σε μια πάνοπλη Ιταλία κλπ.Για σκεψου πως μια μάνα «ορθολογιστικά» δεν θα υπερασπιζόταν το παιδί της απέναντι σε κάποιον δυνατότερο και θα το παρέδιδε αμαχητί (αυτό ούτε στα ζώα δεν γίνεται).

  Μια πρόταση.για όλους (και για μένα)
  Για δύο πράγματα είμαστε σίγουροι : για το ότι ζούμε ,και για το ότι θα πεθάνουμε. Ετσι αυτο που μας μένει είναι το ευ ζην και το ευ αποθάνειν (με τρόπους μέσα απο το αξιακό σύστημα του καθένας μας)

 40. Ένα σύστημα αξιών, συχνά – αν όχι πάντα – έχει την γενεσιουργό του αιτία στην έμφυτη περιέργεια του ανθρώπου. Είναι εφαρμόσιμο – βιώσιμο μόνο όταν προσφέρει υπηρεσίες στους οπαδούς του. Πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι υπερέχει προγενεστέρων συστημάτων και συνήθως χρησιμοποιεί κάθε αδυναμία του αντιπάλου. Πρέπει να έχει ικανές απαντήσεις σε ερωτήματα….
  Αν αυτό το σύστημα καταφέρει να εγκατασταθεί στην συνείδηση μιας μάζας ανθρώπων τότε προσπαθεί να επεκταθεί και να επιβιώσει, ακριβώς όπως θα έκανε ένας Ζωντανός οργανισμός.
  Αν τώρα, στα πλαίσια αυτού του συστήματος κάποιοι ευνοούνται περισσότερο από άλλους, έχουμε την κυρίαρχη τάξη να αναδύεται από την θάλασσα των ιδεών – αξιών του συγκεκριμένου συστήματος. Η κυριαρχία αυτής της συνήθως ολιγάριθμης Τάξης, επιβάλλεται στον όχλο των οπαδών με τρόπους που δεν είναι του παρόντος για να αναλυθούν. Η απαραίτητη ισορροπία επέκτασης – ανάπτυξης του συστήματος, και άρα η επιβίωσή του, εξασφαλίζεται μόνο με τον περιορισμό κάθε άλλου αντίπαλου συστήματος στο χώρο του ψεύδους. (ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ)….
  Σύντομα το αρχικό σύστημα έχει δεχτεί αρκετές πιέσεις από αντιφρονούντες ούτως ώστε να αποκτήσει αμυντικούς και συχνά επιθετικούς μηχανισμούς.
  Εν τέλει έχουμε την γέννηση ενός αρραγούς επεκτατικού Δόγματος, του οποίου η αλήθεια δεν είναι ουσιαστικό ή αναγκαίο περιεχόμενο.(ΙΣΛΑΜ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ)
  Ο στόχος που πρέπει πάντα να εξυπηρετείται είναι η αποκομιδή πλεονεκτημάτων και φυσικά η κατά συνέπεια επιβίωση….
  Καμία απόδειξη που καταρρίπτει τους αρχικούς ισχυρισμούς, την αλήθεια ή την αξία του συστήματος δεν γίνεται αποδεκτή όσο το σύστημα έχει αμυντικούς μηχανισμούς και μια «άρχουσα τάξη» να τους χειρίζεται. … …

  «Roland McDarren»

 41. Δεν ξέρω αν ωρίμασε ο ορθολογισμός μας, Ιδομενέα. Μάλλον τον δανείστηκαν από εμάς οι βορειοευρωπαίοι, τον χάζεψαν για έναν μεσαίωνα μην ξέροντας τι να τον κάνουν, και τελικά ξύπνησαν και τον ωρίμασαν εκείνοι, και μας τον επιστρέφουν τώρα ώριμο από τον καιρό του 1821, και συνεχίζουν να μας τον επιστρέφουν πρόθυμα, αλλά εμείς είμαστε ακατάδεχτοι. Δεν θέλουμε, βλέπεις, να κατηγορηθούμε ως «ευρωλιγούρηδες».

 42. @Ιδομενέα,
  συμφωνώ,εν πολλοίς,με τις τοποθετήσεις σου.

  όπως ξέρεις στην εποχή της υπερκατανάλωσης υλικών και γνώσεων ο φιλόσοφος βίος δεν είναι ούτε τρέντυ,ούτε πολιτικώς ορθός.

  2500 χρόνια πριν οι παππουδες μας οσμίζονταν πως τα σημαντικά είναι τα μη προσλαμβανόμενα υπό των αισθήσεων.
  «Πυρήνας της διδασκαλίας του Πλάτωνα όσο και του Αριστοτέλη είναι η ψυχή του ανθρώπου.Η Πολιτεία είναι μια ιδιότυπη αλληγορία αφού η «αρίστη πόλις είναι η πολιτεία της ανθρώπινης ψυχής». Δηλαδή, είναι η επιστροφή της ψυχής στον εαυτό της. Οι αλυσίδες των δεσμωτών στο σπήλαιο που τους κρατούν μακριά από τη γνώση και την αλήθεια, μας θυμίζουν το απόσπασμα από τον Αριστοτέλη που αναφέρει για τα υλικά που κρατούν δέσμιους τους ανθρώπους. Χρειάζεται μόχθος και άσκηση για την άνοδο προς τον ήλιο του Πλάτωνα, ή το υπέρτατο αγαθό του Αριστοτέλη. Η λύτρωση της ψυχής δεν γίνεται χωρίς αγώνα.»

 43. @αγαπητέ Διαγόρα

  είναι τέτοιας ποιότητος ο βορειοευρωπαϊκός «ορθολογισμός» ώστε δίδεται βραβείο Ειρήνης από τα χρήματα και στο όνομα του χημικου Νόμπελ,ο οποίος έκανε την τεράστια περιουσία του εφευρίσκοντας και πουλώντας εκρηκτικές ύλες οι οποίες υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι τα μέσα μαζικής εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων (μόνο οι ρωσοι είχαν 27 εκατομμυρια νεκρους στον Β παγκόσμιο πόλεμο).

 44. @ Θου Βου
  Υπάρχουν Σοβαροί άνθρωποι εκεί έξω στην Βόρεια Ευρώπη που ακόμα περιμένουν την ανάκαμψη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ορθολογισμού …. (βλέπετε ξέρουμε ότι οι βορειοευρωπαίοι είμαστε απλοί μιμητές και ενίοτε όχι επιτυχημένοι.)
  Φαντάζεστε ότι τα εκρηκτικά δεν μπορούν να έχουν άλλη χρήση, πέραν του πολέμου.
  Μήπως φαντάζεστε ότι οι βόμβες αυτοβούλως πίπτουν επί αθώων?
  άραγε δεν υπάρχει ανθρώπινη βούληση που κάνει την σχάση του ατόμου Βόμβα και όχι κάτι άλλο χρήσιμο?

  Αλήθεια Μηπως μπορειτε να εξηγήσετε την Προέλευση του τιτάνιου πλουτου της Παπικής Εκκλησίας?
  Της Ελληνορθόδοξης ίσως?
  Των Ευαγγελιστών τότε?
  Των Ισλαμιστών?
  Μήπως μπορείτε να εξηγήσετε το σκοπό αυτής της απίθανης συσσώρευσης πλούτου από τις θρησκείες?

  “Roland McDarren”

 45. @αγαπητέ Mortgage

  πείτε μου ποια άλλη κύρια χρήση πέραν της πολεμικής έχουν τα εκρηκτικά;
  ίσως να προσθέσετε και αυτή της λατόμευσης ,η οποια ερημοποιεί το περιβάλλον.
  όσον αφορά τον πλούτο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στο συνολο της προέρχεται από δωρεές πιστών.
  ωστόσο μπορώ να τοποθετηθώ με παρρησία και να πω ότι ειμαι σύμφωνος με την τακτική του αγ.Χρυσοστόμου και του οσ.Νείλου Σόρσκυ που ήθελαν την Εκκλησία προστάτη των αδικουμένων και πτωχών ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την πώληση των υπαρχόντων της.

 46. Επιτέλους μια θέση άξια θαυμασμού από έναν πιστό του Θεού.
  όσον αφορά τον πλούτο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μπορώ και εγώ με τη σειρά μου να σας διαβεβαιώσω ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποσπάστηκε από τους γηγενείς ήδη από τα χρόνια του μεσαίωνα (πχ.Μονές του Σινά, Μυστράς Κωνσταντινούπολη κλπ…)μετά το πέρας της τουρκικής κυριαρχίας και την ίδρυση του Νέου Ελληνικού κράτους η εκκλησιαστική περιουσία επεστράφη στους πρώην «ιδιοκτήτες» της με Μπόνους κάτι λιγότερο από την μισή Πελοπόννησο… αλλά υποψιάζομαι οτι κάποιος Έλληνας από τους συνιστιολόγους θα έχει πληρέστερη και καλύτερα τεκμηριωμένη απάντηση.
  Χρήση εκρηκτικών για ειρηνικούς σκοπούς μπορώ να σκεφτώ κάποιες αλλά δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το ζητούμενο σας. έτσι ή αλλιώς προ καταβάλετε την απάντηση… «ίσως να προσθέσετε και αυτή της λατόμευσης ,η οποια ερημοποιεί το περιβάλλον.» η ερημοποίηση είναι προϊόν ανθρώπινης ανοησίας και εγκληματικής αμέλειας. άλλωστε δεν θα μπορούσε να υπάρξει η σύγχρονη κοινωνία χωρίς πόρους υλικών.
  σκεφθείτε με τι είναι χτισμένες οι χιλιάδες εκκλησίες οι μιναρέδες οι συναγωγές τα μοναστήρια…

 47. dmast said

  Προφανώς κάποιοι δεν κατανοούν ότι ο άνθρωπος πήγε στο διάστημα με τη βοήθεια των εκρηκτικών υλών.
  Όσο για το ότι ο χυδαία μεγάλος πλούτος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας προέρχεται από δωρεές πιστών, περιττό να πω ότι δεν δέχομαι τις διαβεβαιώσεις του ΘουΒου.

 48. @dmast

  στο διάστημα πήγαν 100 άνθρωποι και στον Αδη περισσότεροι από 100 εκατομμυρια.Τωρα για την χρησιμοτητα και ορθολογικοτητα των δαπανηρότατων διαστημικών ταξιδιών την στιγμή που εκατονταδες εκατομμυρια ανθρωπων δεν εχουν καθαρό νερό να πιουν και φαγητό να κορέσουν την πείνα τους κρινετε και αποφασίστε μόνος σας.

  @Μortgage

  μοναστήρια κι εκκλησιές φτιαχνονταν και πριν την χρήση των εκρηκτικών για λατομευση και μάλιστα τότε ήσαν πολυ ομορφοτερα.
  για το χτισιμο του Παρθενώνα ποια εκρηκτικά χρησιμοποιηθηκαν;
  και σε καθε περιπτωση το κοστος σε ανθρωπινες ζωές της χρησης των εκρηκτικών δεν αντισταθμίζεται με κανένα άψυχο οικοδομημα.

 49. dmast said

  Έχω αποφασίσει κύριε ΘουΒου.

  Το ότι εσείς αδυνατείτε να κατανοήσετε την χρησιμότητα των διαστημικών ταξιδιών, δεν σημαίνει ούτε ότι είναι ανορθολογικά, ούτε ότι πρέπει να σταματήσουν. Τέτοιου τύπου ΚΝίτικος λαϊκισμός, δεν μας πείθει.

 50. Mandarin said

  Γιατί ασχολείστε με το Θου Βου; Είναι ο ένας και μοναδικός πιστός της θρησκείας του ΘουΒισμού, της οποίας τα βασικά στοιχεία μας παρέθεσε παραπάνω και τα οποία οι περισσότεροι αν κατάλαβα καλά δε θεωρούμε σημαντικά. Στο τελευταίο του post ισχυρίζεται ότι τα εκρηκτικά δεν έπρεπε να ανακαλυφθούν γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν ανθρώπους. Όπως άλλωστε δεν έπρεπε να εφευρεθούν τα μαχαίρια, να αποκτήσουν χέρια τα έμβια όντα (μέσω της σατανικής θεωρίας της εξέλιξης) και γενικά οτιδήποτε μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο.

  Ο παρθενώνας και τα υπόλοιπα επιβλητικά οικοδομήματα της αρχαιότητας στην Ελλάδα και αλλού, κατασκευάστηκαν με το αίμα χιλιάδων δούλων που θυσιάστηκαν για να καμαρώνουμε εμείς σήμερα.

 51. @dmast

  προφανώς δεν ειστε ο μονος που εχει πεισθεί.
  τα εκατομμύρια παιδιών που πεθαίνουν ενώ θα μπορουσαν να ζουν αν άλλαζαν οι προτεραιότητες μας δείχνουν πως έχετε πολλούς ομόφρονες.

  ευτυχώς που αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους δεν μπορουν να ταράξουν την ευδαιμονία μας και να μας ανταποδωσουν την δυστυχία που τους προσφέρουμε.

 52. dmast said

  @Mandarin
  Μάλλον έχεις δίκιο. Φαίνεται ότι ο σκοπός του είναι να βρίσκονται τα σχόλιά του στο τέλος κάθε ανάρτησης!

 53. Απτηνοδύτης ο Αναχωρητικός said

  Κύριε dmast, δεν μιλάμε για κνίτικο λαϊκισμό, γιατί οι κνίτες είναι περήφανοι για τα αναμφισβήτητα διαστημικά κατορθώματα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μιλάμε για τη νεορθόδοξη βυζαντινή σκοτεινομυαλιά που θεωρεί το πηρούνι και το πόλο σπουδαία κατορθώματα για τη χιλιετή ύπαρξη μιας αυτοκρατορίας και «σημαντική πολιτιστική προσφορά» τον σχολαστικισμό και τις διαμάχες περί ανοησιών όπως π.χ. το αν το αγιοπερίστερο παίρνει διαταγές από τον Ιησού ή αν ο Ιησούς πρέπει να παρακαλέσει τον μπαμπάκα του να το στείλει.
  Προφανώς τα λεφτά που πηγαίνουν για διαστημικά ταξίδια είναι άχρηστα και πρέπει να δοθούν στην «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας για ν’αγοράσει χαλασμένα κοτόπουλα και να ταϊσει τους πεινασμένους (και να κρατήσει και την προμήθειά της, γιατί όπως λέει ο Πάυλος «ου φιμώσεις βούν αλόωντα») …

 54. τα σχόλια μου δεν είχαν καμμιά φιλοδοξία να σας πείσουν.
  η καθέδρα της λατρείας της ανθρώπινης ευφυίας και του «ορθολογισμού»(έτσι είναι αν έτσι νομίζετε)που έχετε στήσει είναι υπερβολικά υψηλή για να την αγγίξει η ταπεινή σκέψη ενός πρακτορίσκου.

  συνεχίστε ανενοχλητοι το αυτολιβάνισμα σας.

 55. Bright said

  Mandarin η θεωρεία της εξέλιξης δεν είναι καθόλου σατανική και μάλιστα εκτός από τα έμβια βρίσκει εφαρμογή και στην θεολογία.
  Ο Ναζωραίος εισήλθε στην Ιερουσαλήμ με ένα γαιδουρακη (εκτός του Franco Jefirelli,το λένε και οι γραφές) οι σύγχρονοι καλοζωισμένοι (λαϊκά παχύσαρκοι) εκπρόσωποι του πηγαίνουν στο ναό πάνω σε εκατοντάδες ίππους (είδες από τις πολλές δωρεές η γνωστή γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κάνει χρυσές δουλείες )
  Όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο του αυτολιβανισματος.

 56. Αγαπητέ Θου Βου, εγώ θα επέλεγα να απαντήσω στο αρχικό σου σχόλιο για τον Άλφρεντ Νομπέλ με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Η δική σου θρησκεία έχει συγχωρέσει τόσους δολοφόνους και τους έχει αγιοποιήσει μάλιστα, επειδή μετανόησαν. Εσύ, γιατί δεν αναγνωρίζεις σε αυτό τον εφευρέτη το δικαίωμα να μετανοήσει;

  Μέσω τέτοιων πράξεων ο βορειοευρωπαϊκός ορθολογισμός (να λείπουν τα εισαγωγικά) δείχνει ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ότι κάνει λάθη, και ότι είναι ικανός να διδαχθεί από τα λάθη του, σε αντίθεση με τη θρησκεία σου, η οποία είναι αλάνθαστη και απαρέγκλιτη στο δόγμα της.

 57. ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ said

  Προς mandarin

  Αχ mandarin !!!!!
  Δηλ.οτιδήποτε χρειάζεται κόπο και χρόνο ,δεν πρέπει να γίνεται και ούτε πρέπει να κατασκευάζεται,μην τυχον κάποιοι ισως και αρχιτέκτονες-σχεδιαστές-μηχανικοί ,για 24 ώρες την ημέρα κουρασθούν και δεν αμειφθούν με κανένα επιπλέον κινητό ή 24mbpsσύνδεση internet ή 36’’plasma tv ή ενα porsche cayenne .Κοντολογίς ,γιατι πολλά γνωμικά παίζονται και γνώμες παλαιών « ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ» ,ΚΑΙ οι «ΚΟΠΟΙΣ» είναι πολλών ειδών και οχι μόνο το αίμα των «ΚΑΗΜΕΝΩΝ»ΕΡΓΑΤΩΝ & ΔΟΥΛΩΝ.Και να κλείσω την αναφορά ,πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην λάσπη και στις σπηλιές γιατι αφου δεν αμείβονται καλα οι κάθε είδους «δούλοι» δεν πρέπει και να εξασκούν αυτό που μπορούν ο καθε ένας για το κοινό καλό(τώρα ανοιγω πολλά μέτωπα αλλά το μύνημα είναι ΜΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕΝΟΥ «ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΥ)

  Προς The Mortgage Of God «The Book»
  Ενα σύστημα αξιών έχει την γενεσιουργό του αιτία στην ύπαρξη του ανθρώπου (Δεν έχουν σύστημα –υποτυπώδες ίσως αλλα υπαρκτό – αξιών τα ζώα ; πλανάται πλάνη οικτράν αν θεωρεί κάποιος το αντίθετο)
  Είναι μεγάλο λάθος να θεωρείται οτι ένα σύστημα αξιών ,πρέπει να υπακούει στους νόμους καπιταλιστικούς ,του κέρδους-πλειοψηφίας-υπεροχής (Γι’ αυτό άλλωστε πάμε απο το κακό στο χειρότερο).
  Ενα τέτοιο σύστημα δεν τίθεται κάθε ημέρα σε αμφισβήτηση .Βέβαια θα πρέπει να υιοθετηθεί από μια μεγάλη μερίδα για να ισχύσει.Αλλά αλλού ευρίσκεται το «ζουμί».Τι θα παράγει αυτή η κοινωνία με το συγκεκριμένο σύστημα ,κατανάλωση και απορρίματα ή μεγαλουργήματα του νου –της γνώσης και της τέχνης(καλλιτεχνίας η μη ).Και εκεί γίνεται η σύγκριση(η ορθολογιστική) με τα αποτελέσματα μετρημένα ποιοτικά και ποσοτικά.Και «φίλε μου» η παρούσα κοινωνία δεν έχει τίποτε να δείξει παρα μια άκρατη τεχνολογία ,η οποία περισσότερα παίρνει απο ότι δίνει στον άνθρωπο.

  Ενα σύστημα αξιών που δεν (συγνώμη για την επιμονή μου) κάθεται στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και στον ΕΡΩΤΑ-ΑΓΑΠΗ (όχι στο αμερικάνικο μ’αγαπάς δεν μ’αγαπάς αλλά στο αρχαιοελληνικό) δεν χρειάζεται να μπεί στο παχνίδι του συγκριτισμού και του προβληματισμού,έχει τα μύρια όσα πλεονεκτήματα απο μόνο του και κάθε «σκεπτικιστης» (το βάζω σε εισαγωγικά γιατι είναι απο μόνο του δύσκολο και επικίνδυνο άθλημα) προτού αρθρώσει ενάντιο λόγο , να σκεφθεί τι θα προτείνει αντ’αυτού.

  ΤΑΔΕ ΕΦΗ Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ

  Γιατι τόσο μένος με τον ΘΟΥ ΒΟΥ .(που είναι τα ανοικτα μυαλά η ανεκτικότητα)
  Δεν ευθύνεται για ότι έγινε στο παρελθόν .Θα μπορούσαμε να του προσάψουμε κάτι,αν κάποια αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα καταγεγραμμένα τα οποία καταμαρτυρούν οποιεσδήποτε αξιοποινες πράξεις-εργα των χριστιανών που δεν συνάδουν με την αντίληψη «του αγαπάτε αλλήλους (όλους τους αλλήλους) και την παγκόσμια ισότητα των ανθρώπων», δεν τα δικαιολογεί και δεν τα απορρίπτει ως κακώς γενόμενα.

  Διαγόρα γιατι νομίζεις οτι δεν δεχομεθα τον ορθολογισμό σαν λαός σήμερα ; και εσύ The Mortgage Of God «The Book»;
  Στο μόνο που μπορεί να πούμε οτι κάνουν κάτι περισσότερο είναι οτι ,το Κράτος τους είναι περισσότερο με τους πολίτες τους απο ότι το δικό μας με εμάς,και οτι υπάρχουν κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι που αρθρώνουν ένα σοβαρο λόγο ενω σε εμάς κανένας..Αυτό είναι όλο και σίγουρα δεν είναι ο λαός.Ανάφερε μου σε παρακαλώ κατι άλλο γιατι δεν είμαι ενημερωμένος.
  Αυτό που κάνουμε τώρα δεν είναι δείγμα ασκησης του ορθολογισμού μας ;

  Και γιατι βρε The Mortgage Of God «The Book» και ΘΟΥ ΒΟΥ Ανάλίσκεστε για την χρήση προϊόντων τεχνολογίας ; Γιατί ΘΟΥ ΒΟΥ δεν προβληματίζεσαι επειδή η εκκλησία δεν δημιουργεί χώρους γνωσης-διάδοσής της και προβληματισμού (οχι σώνει και καλα χριστιανικού προσανατολισμού)

  Και εσυ The Mortgage Of God «The Book τι είναι αυτά με τα εκρηκτικά και τις βόμβες; Μήπως υπάρχει «ορθολογιστική» χρήση των όπλων για άμυνα …ίσως…λέω ….
  Η μήπως η ορθολογιστική μελέτη των κοινωνικοπολιτικών συστημάτων λέει ότι θα πρέπει να μην κάνουμε τίποτε για να έρθει μόνη της η ουτοπιστική κοινωνία των αγγέλων (ισότης-αγάπη-επιπεδοσύνη-παράδεισος) ;
  H που το λέει ότι οι θρησκείες συσσωρεύουν πλούτη μόνο απο κεκτημένα παλαιά κληροδοτήματα ;

  ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ (οχι αφορισμοί και αρνήσεις μόνο) ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ

  Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

  προς Mandarin
  “τα πιστεύω του ΘΟΥ ΒΟΥ δεν τα θεωρούμε σημαντικά.»
  Είναι ορθολογιστική άποψη αυτή ,θα με τρελάνετε .Μου θυμίζει «Δεν πιστεύω στα Δόγματα» !!!!! μα αυτο καθ’αυτό είναι δόγμα ενέχει αντίφαση.

  Παδια μου !! δεν ζούμε να αμφισβητούμε..

  Ζούμε να παράγουμε (όχι με την καπιταλιστική έννοια αλλά με την ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ της οποιας ΚΥΡΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

  ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ (ΜΕΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΜΑ….ΑΣ)

  Υ.Γ
  (ζητω την συγχώρεσής σας για το «παιδιά μου» παρασύρθηκα!)

  2008-06-04 στο 17:46

  προς Διαγόρα
  ——————————–
  Μέσω τέτοιων πράξεων ο βορειοευρωπαϊκός ορθολογισμός (να λείπουν τα εισαγωγικά) δείχνει ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ότι κάνει λάθη, και ότι είναι ικανός να διδαχθεί από τα λάθη του, σε αντίθεση με τη θρησκεία σου, η οποία είναι αλάνθαστη και απαρέγκλιτη στο δόγμα της.
  —————————————————
  Διαγόρα τι άλμα λογικής είναι το παραπάνω στις δυο πρωτες σειρές .Δεν διαφωνώ για τον Νόμπελ αλλά το συμπέρασμα που εξάγεις για να δικαιολογήσεις ενα συλλογισμό και να αντιπαρατεθείς με τον ΘΟΥ ΒΟΥ ο οποιος στους ισχυρισμούς του κάνει και αυτός λογικό άλμα δεν το καταλαβαίνω .Δεν υπάρχει αμφιμονοσήμαντος επαγωγή στους συλλογισμούς σας.
  Στην τρίτη σειρά ο ΘΟΥ ΒΟΥ θα μπορούσε να επικαλεσθεί οτι τα όποια κακά τα κάνουν οι άνθρωποι και καμμία ευθύνη δεν έχει η θρησκεία του.Αλλά ξεχνά οτι εδώ κρίνονται,σίγουρα, τα πάντα.Και αν αντιπρόσωποι της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας στην Γη ,αυτή του Θεού,τα κάνουν ,φταιει και η μαμα εταιρεία η τουλάχιστον οι πελάτες που αγοράζουν το προιόν και συντηρούν την εταιρία.

  καλισπερίζω για σήμερα.

 58. συλλογική απάντηση με δάνειο λόγο:

  «Ο 20 ος αιώνας έφερε δύο βαρβαρότητες: Η μία έρχεται από τα βάθη του καιρού και φέρνει πολέμους, εξορίες, φανατισμούς και η άλλη ψυχρή και ανώνυμη προέρχεται από την άνευ όρων πίστη στην τεχνική, την επιστήμη και την οικονομική ανάπτυξη. Είναι ο αυτονομισμένος ορθολογισμός και επιστημονισμός που αγνοεί τα άτομα, τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

  Αυτή η δεύτερη βαρβαρότητα έχει ως συστατικό τον φετιχισμό της τεχνικής και τεχνολογίας, δηλαδή τον εγκλεισμό του ανθρώπου σε μια τεχνολογική αυτάρκεια και πίστη, όπου κάθε ερώτημα της ζωής που δεν συνδέεται με τις δυνατότητες της τεχνικής και της τεχνολογίας και δεν απαντιέται μέσω αυτών, είναι περιττό και ανόητο. Παράλληλα με τον φετιχισμό της τεχνοεπιστήμης, συμπορεύεται και ο φετιχισμός της προόδου και της ατέρμονης ανάπτυξης.

  Κάθε μέρα όμως γίνεται κατανοητό ότι η πρόοδος με όρους τεχνολογικής προόδου δεν έχει καμιά σχέση με την πρόοδο με όρους ελευθερίας. Γιατί παρόλη τη δυναμική του συστήματος της αγοράς και την οικονομική ανάπτυξη, η πρωτοφανής οικονομική ανισότητα τόσο μεταξύ Βορρά και Νότου (όσο και στο εσωτερικό τους), καθώς και η καταστροφή του περιβάλλοντος ακυρώνει το ίδιο το νόημα της ανάπτυξης ως διαδικασία προϋποθέσεων για μια ποιοτικά καλύτερη ζωή. »

  «το περιεχόμενο της επιστήμης καθώς και οι εφαρμογές της δεν είναι ουδέτερες αλλά καθορίζονται από τις προτεραιότητες που κάθε φορά θέτει η κοινωνία. Γιατί το είδος των αναγκών που καλείται να επιλύσει η τεχνική και η επιστήμη, σε κάθε κοινωνία, κάθε ιστορική περίοδο, ανέκαθεν προσδιορίζονταν από τις αξίες, τους προσανατολισμούς και την κοσμοαντίληψή της.»

  «ζούμε σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να ζει με το ιδεολόγημα της απεριόριστης ανάπτυξης, της διαρκούς αύξησης της παραγωγής και της κατανάλωσης, της άνισης κατανομής ιδιοκτησίας, εξουσίας και κοινωνικού πλούτου. Που επιμένει να προσδιορίζει την ανάπτυξη με ποσοτικούς και όχι με ποιοτικούς δείκτες. Που δεν κατανοεί ότι οι συμβατικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η ανάπτυξη ενός τόπου ή ενός λαού, δεν μπορούν να αναλύσουν ποιοτικές συνιστώσες, όπως λ.χ η επίδραση της ανάπτυξης στην ποιότητα της ζωής, την πολιτιστική συνοχή, το αίσθημα της κοινότητας, κ.α. Πως η έννοια της ανάπτυξης και της προόδου, δεν μπορεί να αφορά μόνο το υλικό, αλλά και το διανοητικό, το συναισθηματικό και το ηθικό γίγνεσθαι των ανθρώπων. »

  «ο δρόμος του ανθρώπου δεν είναι από πουθενά προδιαγεγραμμένος. Η σωτηρία του πλανήτη γη, κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη είναι. Απεναντίας ο τεχνοκρατικός ανθρωπισμός και η απειλούμενη νέκρωση του φυσικού περιβάλλοντος τείνουν να κυριαρχήσουν πλέον σε όλη τη γη. Οι φωνές για μια άλλη στάση και μια άλλη κοινωνία διαρκώς πληθαίνουν, αλλά προς το παρόν ακολουθούν από απόσταση ασθμαίνοντας. Ουδείς γνωρίζει τον νικητή σ’ αυτή την κούρσα που βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της.

  Προς το παρόν πάντως ο αντίπαλος της ζωής και του πλανήτη, ο άλλος δρομέας, βρίσκεται αρκετά μπροστά από τη φύση και την κοινωνία. Με το τεχνολογικό του μαστίγιο οδηγεί το άρμα προς το τέλος, που ταυτόχρονα θα είναι και το τέλος του ανθρώπινου όντος και της φωλεάς του, της γης.

  Κάποιοι είναι σε θέση να βλέπουν ότι νήμα του τερματισμού έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται. Θα μπορέσει άραγε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος; Ιδού η μεγάλη απορία.»

  τα παραπάνω από τον Τάσο Κουράκη ,καθηγητή του ΑΠΘ και βουλευτή.

  τώρα αν διαβάζοντας τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε πως η πορεία του δυτικού ,βασισμένου στην κατανάλωση και την ιδιοτέλεια,πολιτισμού είναι ορθολογική μάλλον ανήκετε στις εξαιρέσεις.

  προσωπικά τον όρο ορθολογισμό,όταν αφορά τις θεωρίες και τις πρακτικές του δυτικού Ηοmo economicus θα τον περιβάλλω με πολλά εισαγωγικά.

 59. Αυτό που λέω, Ιδομενέα, είναι ότι ο Νομπέλ είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που είδε πως έκανε λάθος, μετάνιωσε, και σαν αποτέλεσμα της μετάνοιάς του δεν πήγε να βαφτιστεί, ούτε να ζητήσει συγχώρεση από κανένα θεό, παρά επανόρθωσε έμπρακτα, μέσω της διαθήκης του, κατά τρόπο που δεν ωφελούσε τον ίδιο, παρά την υστεροφημία του και τις μελοντικές γενιές. Αυτή η λογική είναι αντιπροσωπευτική του ορθολογισμού, και άκρως αντίθετη του δογματισμού, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο όταν ένας επιστήμονας βλέπει πως κάποια νέα θεώρηση καταρρίπτει τη δική του, την ασπάζεται, αντί να τρυπώνει στο καβούκι του και να χάνεται μέσα στην άρνηση. Δεν ξέρω αν η επαγωγή ήταν αμφιμονοσήμαντη, αλλά αν έλαβα κάποια ποιητική άδεια για να την διατυπώσω, δεν ήταν μεγαλύτερη από την ποιητική άδεια που έλαβε ο Θου Βου αρχικά συνδέοντας τον Νομπέλ με τον ορθολογισμό.

 60. Mandarin said

  @ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ: Μάλλον μπερδεύτηκες από την περισπούδαστη γλώσσα που προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις χωρίς επιτυχία. Όσον αφορά στο πρώτο σχόλιό σου προς εμέ δεν κατάλαβες το νόημα των λόγων μου και ως προς το δεύτερο, προφανώς δεν έχεις διαβάσει όλη τη συζήτηση. Επίσης αυτά που γράφεις δε βγάζουν νόημα στα ελληνικά.

 61. Πάρα πολύ ωραίο το κείμενο, Θου Βου, αν και καλό θα ήταν να μας ανέφερες την πηγή του. (Εμείς βλέπεις οι επάρατοι ορθολογιστές τείνουμε να επιμένουμε στη διασταυρωσιμότητα.) Το κείμενο αναφέρει διάφορες μάστιγες της εποχής μας, δεν αναφέρει όμως ανάμεσά τους αυτό καθ’αυτό τον ορθολογισμό ως μάστιγα. Για την ακρίβεια, η κάθε μία από αυτές τις μάστιγες υπάρχει σε πείσμα του ορθολογισμού, είναι δηλαδή ένα τρανό παράδειγμα ανορθολογισμού.

  Τα περισσότερα από αυτά που αναφέρει το κείμενο είναι πράγματι σημαντικά προβλήματα, (ο τεχνοκρατικός ανθρωπισμός δεν είναι από μόνος του, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα,) και οφείλονται στο γεγονός ότι δεν πάει πολύς καιρός που το γονιδίωμά μας αποσχίσθηκε από εκείνο των πιθηκοειδών προγόνων μας. Πολλά από αυτά δε, έχουν άμεση σχέση με διδαχές της θρησκείας σου: τα περί κυρίαρχου επί της γής μας έχουν οδηγήσει στο να την καταστρέψουμε, το αυξάνεστε και πληθύνεστε συμβάλλει στον υπερπληθυσμό, και οι εσχατολογίες των γραφών τα κάνουν όλα αυτά να φαντάζουν σαν φυσικά και αναμενόμενα. Όπως και να’χει το θέμα, σε καμμία περίπτωση εγώ δεν βλέπω τη θρησκεία, την πίστη, και τον δογματισμό, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερες δόσεις ανορθολογισμού, να μας βγάζουν από το παραμικρό αδιέξοδο.

 62. dmast said

  Γιατί θα πρέπει να συμφωνήσω με τον Κουράκη;
  http://greekuniversityreform.wordpress.com/2008/05/31/kourakis/

 63. @Διαγόρα

  χαίρομαι που σού άρεσε το κείμενο.
  όπως λες «η κάθε μία από αυτές τις μάστιγες υπάρχει σε πείσμα του ορθολογισμού, είναι δηλαδή ένα τρανό παράδειγμα ανορθολογισμού.»

  όμως ολες αυτές οι μάστιγες ενδύθηκαν και ενδύονται τον μανδύα του ορθολογισμού με μεσσιανικά χαρακτηριστικά , ενώ είναι ένας χονδροειδής ανορθολογικός φετιχισμός,μια άνευ θεού θρησκεία όπως δείχνει η ιστορία.

  ο Κουρακης αυτό το ονομαζει «αυτονομισμένο ορθολογισμό και επιστημονισμό που αγνοεί τα άτομα, τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους»

  η Ορθόδοξη Παράδοση έχει μια απόλυτα ορθολογική ,ακόμα και με καθαρά οικονομοτεχνικά δεδομένα, θεώρηση και αντιπρόταση:

  «Η ωμή ιδιοτέλεια για την επιβίωση του κόσμου και για την ευημερία της κοινωνίας μπορεί τελικά να εξαναγκάσει τους υπευθύνους να βρουν μία λύση στο φάσμα αυτό της πυρηνικής και της οικολογικής καταστροφής.

  Η μόνη λύση φαίνεται να είναι η συλλογική αυτο-επιβολή μιας ασκητικής εγκράτειας.

  Το ότι, 1) ο πόθος για την ευδαιμονία είναι «Η» αρρώστια της ανθρωπότητος, την οποία προωθούν σχεδόν όλες οι θρησκείες, και το ότι, 2) η θεραπεία της «είναι» η κάθαρση και ο φωτισμός της καρδιάς και ο δοξασμός, είναι δύο αλήθειες της αποκαλύψεως που ο κόσμος θα έκανε καλά να μην αγνοεί.»
  (απόσπασμα κειμένου του π.Ιωάννου Ρωμανίδη ,καθηγητή Δογματικής στο ΑΠΘ)

  ΥΓ.το κείμενο ειναι από την προσωπική ιστοσελίδα του καθηγητού Κουράκη http://www.kourakis.gr/docs/Politics/synenteuxi/fetixismos.html

 64. Απτηνοδύτης ο Αναχωρητικός said

  Διαγόρα, χάνεις τα λόγια σου. ο Θεόπληκτος Βλάξ δεν πιστεύει στη λογική αλλά στην αυθεντία. Επειδή ένας καθηγητής φιλολογίας(από το ίδιο ίδρυμα που έκανε καθηγητες τον μεταμοντερνο αγύρτη Ζουράρη και την Παναγιωταρέα και γιατρέσσα την κυρία πρωθυπουργού – καταλαβαίνεις λοιπόν για τι αξιοκρατία και τι κριτήρια επιλογής μιλάμε) μίλησε κατά της τεχνολογίας και του ανθρωπισμού, για το νήπιο, τρολίσιο μυαλουδάκι του τελείωσε: σε νίκησε κι ότι λέει ισχύει. Ο μπαμπάς του είναι δυνατότερος κι εσύ δεν έχεις μπαμπά, αρα νίκησε. Δεν του περνάει από το μυαλό ότι μιλάει με ενήλικο που έχει δική του γνώμη, γιατί ο ίδιος δεν έχει δική του γνώμη – ότι του πεί η αυθεντία.
  Προφανώς γι αυτόν καλύτερη εποχή θα ήταν το έμπλεο θρησκείας Βυζάντιο της αγαπητικής κοινωνίας, όπου ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τριάντα χρόνια, όπου ένα κόψιμο του δαχτύλου με το μαχαίρι μπορουσε να σημάνει θανατική καταδίκη, όπου έκανες δέκα παιδιά για να σου ζήσουν δυό, όπου ζούσες με τα ζώα και πέταγες τα περιττώματά σου στους δρόμους, όπου σε γυρνούσαν στους δρόμους με το γαϊδούρι αν έτρωγες κότα την Τετάρτη, όπου σου έπαιρνε τα μισά λεφτά ο καίσαρας και τα άλλα μισά ο παπάς, όπου αν έλεγες μια κουβέντα ενάντια στους άρχοντες σου κάνανε την πλάτη κρέας με το βούρδουλα και σου κάνανε τατουάζ στο πρόσωπο φρικαλέα ποιήματα, όπου η μόνη διασκέδαση ήταν να βλέπεις ανθρώπους να βασανίζονται μέχρι θανάτου.
  Ευχαριστώ, εγώ προτιμώ τη βαρβαρότητα του τεχνοκρατικού ανθρωπισμου.

 65. dmast said

  @Απτηνοδύτης
  Πράγματι, το κείμενο του Κουράκη, μοιάζει με δασκαλίστικο εξάμβλωμα. Όμως, ο τύπος είναι παιδίατρος

 66. @ Ιδομενεα
  «Προς The Mortgage Of God “The Book”
  Ενα σύστημα αξιών έχει την γενεσιουργό του αιτία στην ύπαρξη του ανθρώπου (Δεν έχουν σύστημα –υποτυπώδες ίσως αλλα υπαρκτό – αξιών τα ζώα ; πλανάται πλάνη οικτράν αν θεωρεί κάποιος το αντίθετο)
  Είναι μεγάλο λάθος να θεωρείται οτι ένα σύστημα αξιών ,πρέπει να υπακούει στους νόμους καπιταλιστικούς ,του κέρδους-πλειοψηφίας-υπεροχής (Γι’ αυτό άλλωστε πάμε απο το κακό στο χειρότερο).
  Ενα τέτοιο σύστημα δεν τίθεται κάθε ημέρα σε αμφισβήτηση .Βέβαια θα πρέπει να υιοθετηθεί από μια μεγάλη μερίδα για να ισχύσει.Αλλά αλλού ευρίσκεται το «ζουμί».Τι θα παράγει αυτή η κοινωνία με το συγκεκριμένο σύστημα ,κατανάλωση και απορρίματα ή μεγαλουργήματα του νου –της γνώσης και της τέχνης(καλλιτεχνίας η μη ).Και εκεί γίνεται η σύγκριση(η ορθολογιστική) με τα αποτελέσματα μετρημένα ποιοτικά και ποσοτικά.Και «φίλε μου» η παρούσα κοινωνία δεν έχει τίποτε να δείξει παρα μια άκρατη τεχνολογία ,η οποία περισσότερα παίρνει απο ότι δίνει στον άνθρωπο.»

  Είχα την ελπίδα ότι ήμουν σαφής. αν και νομίζω πως απαντήσατε σε κάποιο άλλο post… σας παρακαλώ ξαναδιαβάστε και προσπαθήστε να καταλάβετε. Αν κατά δυστύχημα δεν μπορείτε, χρησιμοποιείστε κάποιο λεξικό. δεν είναι κακό. εγώ το κάνω συνεχώς.


  Ένα σύστημα αξιών, συχνά – αν όχι πάντα – έχει την γενεσιουργό του αιτία στην έμφυτη περιέργεια του ανθρώπου. Είναι εφαρμόσιμο – βιώσιμο μόνο όταν προσφέρει υπηρεσίες στους οπαδούς του. Πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι υπερέχει προγενεστέρων συστημάτων και συνήθως χρησιμοποιεί κάθε αδυναμία του αντιπάλου. Πρέπει να έχει ικανές απαντήσεις σε ερωτήματα….
  Αν αυτό το σύστημα καταφέρει να εγκατασταθεί στην συνείδηση μιας μάζας ανθρώπων τότε προσπαθεί να επεκταθεί και να επιβιώσει, ακριβώς όπως θα έκανε ένας Ζωντανός οργανισμός.
  Αν τώρα, στα πλαίσια αυτού του συστήματος κάποιοι ευνοούνται περισσότερο από άλλους, έχουμε την κυρίαρχη τάξη να αναδύεται από την θάλασσα των ιδεών – αξιών του συγκεκριμένου συστήματος. Η κυριαρχία αυτής της συνήθως ολιγάριθμης Τάξης, επιβάλλεται στον όχλο των οπαδών με τρόπους που δεν είναι του παρόντος για να αναλυθούν. Η απαραίτητη ισορροπία επέκτασης – ανάπτυξης του συστήματος, και άρα η επιβίωσή του, εξασφαλίζεται μόνο με τον περιορισμό κάθε άλλου αντίπαλου συστήματος στο χώρο του ψεύδους. (ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ)….
  Σύντομα το αρχικό σύστημα έχει δεχτεί αρκετές πιέσεις από αντιφρονούντες ούτως ώστε να αποκτήσει αμυντικούς και συχνά επιθετικούς μηχανισμούς.
  Εν τέλει έχουμε την γέννηση ενός αρραγούς επεκτατικού Δόγματος, του οποίου η αλήθεια δεν είναι ουσιαστικό ή αναγκαίο περιεχόμενο.(ΙΣΛΑΜ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ)
  Ο στόχος που πρέπει πάντα να εξυπηρετείται είναι η αποκομιδή πλεονεκτημάτων και φυσικά η κατά συνέπεια επιβίωση….
  Καμία απόδειξη που καταρρίπτει τους αρχικούς ισχυρισμούς, την αλήθεια ή την αξία του συστήματος δεν γίνεται αποδεκτή όσο το σύστημα έχει αμυντικούς μηχανισμούς και μια “άρχουσα τάξη” να τους χειρίζεται. … …

  “Roland McDarren”

  2008-06-04 στο 19:52

  Το κείμενο του Κουράκη αποτελεί παραλήρημα ασθενούς από Μαλάρια…
  Ή τα ελληνικά μου και η οποία ικανότητα μου για αντίληψη του λόγου, εχει παει διακοπές….

  Roland McDarren

 67. Απτηνοδύτης ο Αναχωρητικός said

  Παιδίατρος; Α, καλά, που λέμε στο χωριό μου…
  Μάλλον κατά τον Θεόπληκτο Βαλάκα, τον Κουράκη τον κουτσούλησε με την πύρινη κουτσουλιά της φώτισης το αγιοπερίστερο (καλή ώρα σαν τον Ρωμανίδη) και άρα η σοφία του είναι θεϊκή και εξ’ορισμού ανώτερη απο τη δική μας την ανθρώπινη…

 68. @Aπτηνοδύτη

  «Τυφλός τα τ’ ώτα, τον τε νουν, τα τ’ όμματ’ ει»

  ο καθηγητής Κουράκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οι σχέσεις του με την Εκκλησία είναι από ανύπαρκτες έως εχθρικές.

  Τώρα αν εσας ,τους αυτοαποκαλούμενους «ορθολογιστές» αλλά κατ ουσίαν ανορθολογικούς φετιχιστές, σάς ενοχλεί η πανθομολογούμενη διαπίστωση για την ανορθολογικότητα του ιδιοτελούς επιστημονισμού που έχει φέρει τον πλανήτη στα πρόθυρα της καταστροφής,ξανακοιτάξτε το…

  Μήπως δεν ειναι στραβός ο γυαλός αλλά εσείς αρμενίζετε στραβά;
  Κάντε ενα calibration στις πυξίδες σας…

 69. Απτηνοδυτούλα μου Αναχωρητικιά και μαγικιά,

  Το ξέρεις πως σε συμπαθώ, κι έτσι δεν θα παρεξηγηθείς αν σου πω ότι διέπραξες το αδίκημα του ad hominem (*1), οπότε δικαίως γεύεσαι τώρα τις συνέπειες. Ας μην τα βλέπουμε όλα ασπρόμαυρα. (*2) Πριν ρωτήσουμε ποιός είναι ο Κουράκης, το ερώτημα είναι: έχουν ενδιαφέρον αυτά που λέει, ή όχι; έχουν κάποια δόση αλήθειας, ή όχι; και το ερώτημα αυτό πρέπει να δώσουμε απάντηση αντικειμενικά, κατ’αρχήν χωρίς να ξέρουμε ποιός είναι ο Κουράκης, και ασχέτως του ποιός φέρνει τα λόγια του στην προσοχή μας μέσα στα πλαίσια της παρούσας συζήτησης. Αρπαχτήκατε (εσύ κι ο «Mortgage») από το γεγονός ότι ο Θου Βου ανέφερε τον Κουράκη, διαβάσατε τα λόγια του μέσα από συγκεκριμένο αρνητικό πρίσμα, και τα βρήκατε απορριπτέα. Στην πραγματικότητα είναι πράγματα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε ξανακούσει, και με ορισμένα από αυτά συμφωνούμε, ενώ με άλλα διαφωνούμε, αλλά έτσι κι αλλιώς όλα αυτά είναι ακαδημαϊκά, γιατί δεν έχουν σχέση με τη συζήτηση, καθώς δεν αγγίζουν ούτε το ζήτημα της θρησκείας, ούτε αυτό του ορθολογισμού. Διαβάστε το σχόλιο #61 που έγραψα, δεν καταλαβαίνω γιατί θελήσατε σώνει και καλά να γράψετε κάποια επιπλέον απάντηση.

  (*1): Το ad hominem έχει κι αυτό τη χρησιμότητά του, εγώ το πετάω όταν ο συνομιλητής έχει πλέον χαθεί εντελώς στο παραλήρημα και δεν υπάρχει ελπίδα για συνέχιση της συζήτησης.
  (*2): Κι ας φοράμε tuxedo.

 70. Απτηνοδύτης ο Αναχωρητικός said

  Δε διαμαρτύρομαι για το φάουλ – δίκιο έχεις… Αλλά ίδιον των τρόλλ είναι να οδηγούν εκείνους στους οποίους απαντούν στον εκνευρισμό και στα λάθη. Κακώς του απαντώ (δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις). Ισως θα ήταν καλή ιδέα να το στείλεις στο πτυελοδοχείο, έτσι κι αλλιώς το ομολόγησε στου Ροϊδη ότι έχει πλατφόρμα να γράφει (δε θέλω να επεκταθώ παραπέρα). Ο σκοπός του λοιπόν δεν μου δείχνει να είναι το να εκφράσει άποψη ή να διαλεχθεί, αλλά να παρενοχλήσει, να σπαμάρει και να δυσφημίσει – γιατί όχι και να αναγκάσει σε κλείσιμο ενοχλητικούς – μη υγιώς ελληνορθοδόξως σκεπτόμενους.
  Κι επειδή ήδη τα νεύρα μου είναι σπασμένα και για άλλους, εξωδικτυακούς λόγους, μάλλον θα αποφεύγω να διαβάζω σειρές σχολίων που εμφανίζεται το τρόλ.

 71. Ανέκαθεν έβρισκα τον όρο troll (W) κάπως νεφελώδη. Πείτε μου, υπό ποιές περιστάσεις παύει κάποιος να είναι απλά φορέας κάποιας αντίληψης που δεν ενστερνιζόμαστε, και γίνεται troll; πότε οι τακτικές που χρησιμοποιεί παύουν να είναι απλά έξυπνες, και γίνονται πονηρές και δόλιες; που είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτό που μας φαίνεται ενοχλητικό και σε εκείνο που είναι αντικειμενικά ενοχλητικό;

  Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου το troll διακρίνεται από ένα χιλιόμετρο και δεν αφήνει καμμία αμφιβολία με την συμπεριφορά του, δεν είμαι σίγουρος όμως πως ο Θου Βου είναι μία τέτοια περίπτωση. Και όταν δεν είμαστε σίγουροι, καλό είναι να μην προβαίνουμε σε ενέργειες. Μπορεί μεν η μεταφορά ενός σχολίου στο πτυελοδοχείο να συνιστά ηπιότερης μορφής λογοκρισία από την ολοκληρωτική διαγραφή, δεν παύει όμως να πρόκειται για λογοκρισία, και εγώ δεν επινόησα το πτυελοδοχείο ως εύκολη δικαιολογία για να λογοκρίνω όποιον πατάει το πόδι του στο ιστολόγιό μου.

 72. dmast said

  Διαγόρα, όσον αφορά για το αν ο ΘουΒου είναι τρολ ή όχι, παρατήρησε στο άρθρο σου περί βλασφημίας, πως ξεκίνησε η συζήτηση και προς τα που την πήγε ο ΘουΒου. Πετάει μια θεολογική παπαριά – πρόκληση, οι υπόλοιποι τσιμπάμε και η συζήτηση πηδιέται.
  Δεν είμαι σίγουρος αν είναι κακόβουλος ή όχι. Κατ’ εμέ, δεν θα ήθελε ο ίδιος να είναι. Όμως η συμπεριφορά του, η οποία απορρέει από τον φανατισμό του είναι απαράδεκτη.
  Ο όρος τρολ του διαδικτύου, είναι σχετικά νέος, οπότε κι εγώ επιφυλάσσομαι για τον ορισμό που δίνει η Wiki. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι ο εν λόγω κύριος φέρνει μονίμως τη συζήτηση εκτός θέματος και ότι προκαλεί συναισθηματικά τους συζητητές, είναι αναμφισβήτητο. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται τρολάρισμα. Θα μπορούσε να λέγεται και διαδικτυακή αλητεία.
  [Πραγματικά ώρες-ώρες, εκπλήσσομαι με τον εαυτό μου που χρησιμοποιώ τέτοιες υβριστικές λέξεις για να αναφερθώ σε έναν άνθρωπο. Όμως, θεωρώ ότι με προκάλεσαν.]
  Τέλος πάντων, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μπορούμε πάντα να τον έχουμε και ως παράδειγμα προς αποφυγή, για τις βλαβερές συνέπειες του φανατισμού.

 73. dmast said

  Επίσης, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το τελευταίο σχόλιό μου, δεν υπονοεί ούτε προτείνει τη μεταφορά ή το κόψιμο των σχολίων του ΘουΒου. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κρίνει μόνο ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου.

 74. @Dmast

  «αλήτη μ είπες μια βραδιά χωρίς καμμιάν αιτία μα του αλήτη η καρδιά δε σου κρατά κακία»

  με κατασυγκινείτε όσοι με τιμάτε με τα γλυκόλογα σας, αλήθεια.
  τόσο που αρχιζω να σκέφτομαι μήπως ομοιάζω με τον κυνηγό του ανεκδοτου ,ο οποιος «κακοποιείτο» από την αρκούδα.

  «καλά,εσύ για κυνηγός δε μου φαίνεσαι.μήπως έρχεσαι για το κοκό;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: