Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γελοιογραφία: Εκείνη η κολώνα με προσβάλλει

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/12/06

Άλλη μιά καταπληκτική γελοιογραφία, από τον Καναδά αυτή τη φορά, σχετικά με το όχι μόνο προσβλητικό, αλλά και πολλές φορές πραγματικά ανόητο, θράσος με το οποίο συμπεριφέρονται πολλοί Μωαμεθανοί στον Δυτικό Κόσμο, αδυνατώντας να κατανοήσουν την ανοχή που απολαμβάνουν.

Η αντιγραφή είναι ελεύθερη, αρκεί να συνοδεύεται από αναφορά στην παρούσα σελίδα.

Σημαντικός αριθμός αράβων που ζουν στο Δυτικό Κόσμο φαίνονται να έχουν την εντύπωση πως η ανοχή αυτή (που αντίστοιχή της προς μη-Μωαμεθανούς θα ήταν όλως δι όλου αδιανόητη στις χώρες τους) οφείλεται σε κάποια υπεροχή που έχουν απέναντι στους Δυτικούς, ή σε κάποια εύνοια του Αλλάχ, ή ίσως ακόμα και σε άμεση παρέμβαση του Αλλάχ. Έτσι εξηγείται ο αέρας του «αυτοδίκαιου» με τον οποίο εκφράζουν τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Tο πρωτότυπο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Ottawa Citizen στις 12 Φεβρουαρίου 2006 και μπορείτε να το δείτε εδώ: Cam Cardow – Western Pillar. Η μετάφραση έγινε από τον Διαγόρα το Μήλιο.

Ενημέρωση 2007-12-07: Ξανάγραψα το συνοδευτικό κειμενάκι κάνοντάς το (πιστεύω) πιό γλαφυρό.

Ενημέρωση 2008-11-05: Αντικατέστησα την εικόνα με νέα έκδοση που αναφέρει ότι η μετάφραση έγινε από εμένα. Επίσης, ιδού η ίδια εικόνα σε ελαφρώς μικρότερο μέγεθος:

Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Κάθε άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο
Κάθε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου

14 Σχόλια προς “Γελοιογραφία: Εκείνη η κολώνα με προσβάλλει”

 1. zaphod said

  Xαριτωμένο, αλλά και οι χριστιανοί πάνω κάτω τα ίδια κάνουν. Θυμήσου τις διαμαρτυρίες του χριστεπώνυμου πλήθους εν Ελλάδι όταν ήρθε ο Πάπας ή όταν αποφασίστηκε η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους

 2. Πες τα Χρυσόστομε! Αυτή η κολόνα ενοχλεί μιλάμε!

  Δυστυχώς το ισλάμ στον Ευρωπαϊκό χώρο δείχνει να έχει μία ιδιότυπη ασυλία από τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις, επειδή οι μωαμεθανοί προέρχονται κατά κανόνα από φτωχές χώρες. ( Στη Σουηδία να δεις γούστα που οι αριστεροί το παίζουν φιλο-ισλάμ και οι ακροδεξιοί φιλο-ισραηλίτες και Μπουσικοί).

  Έλα όμως που άλλο σκοταδισμός και άλλο οι άνθρωποι.

  Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να κάνουν αυτό τον διαχωρισμό.

  Επειδή κάποιος έχει προέλθει από φτωχή χώρα, δεν σημαίνει ότι τυχών σκοταδισμούς που κουβαλάει μαζί του, θα πρέπει να γίνονται ανεκτοί.

 3. doctor said

  Ισλάμ= απονέκρωση του νου….

 4. atheofobos said

  Το πρόβλημα είναι ότι ζούνε σε γκέτο και δεν αντιλαμβάνονται καν ότι ζουν σε διαφορετικό πολιτισμό.

 5. buzz said

  Εκείνη η κολώνα με προσβάλλει « Διαγόρας

  σχετικά με το όχι μόνο προσβλητικό, αλλά και πολλές φορές πραγματικά ανόητο, θράσος με το οποίο συμπεριφέρονται πολλοί Μωαμεθανοί στον Δυ…

 6. Αμήρ said

  Ρε παιδιά, δεν καταλαβαίνετε οτι κάποια πράγματα προσβάουν, όπως τα σκίτσα των δανέζων. Και αυτά τα σκίτσα, ποιόν σκοπό είχαν; Να δείξουν πόσο άγριοι είναι οι μουσουλμάνοι και όχι να εκφέρουν κάποια γνώμη, γιατί όπως και να το πάρει κανείς, δεν εξάγουν και καμία γνώμη, απλά προσβάλουν. Αυτό που δεν βλέπετε εσείς, είναι οτι γίνεται μια υπερβολή και απο τις δύο μεριές, αλλά ιδιαίτερα απο την δύση που προσπαθεί προσβολή πάνω στην προσβολή να κάνει τον μουσουλμάνο να γίνει τέρας απο την τρέλα του, δεν φταίει όμως ο μουσουλμάνος, αλλά οι μεν και δε που τον τσιγκλάνε.

 7. Αμήρ said

  Είναι πράγματι παράλογο αυτό που ζητάμε; Δηλαδή το να μην μας προσβάλουν; Ηθικά και μόνο πάρτε το, είτε ο χριστιανισμός, ή ακόμα και ο αθεϊσμός και αναρχία και λοιπά, προϋποθέτουν σεβασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την ομαλή συνύπαρξη.

 8. Rodia said

  Το πρόβλημα ξεκινά τη στιγμή που ονομάζουμε γραφική ή πολιτιστική ιδιαιτερότητα την οπισθοδρόμηση -όπου και αν αυτή βρίσκεται. Στα μπουγαδόνερα των δρόμων στους τσιγγανομαχαλάδες μας ή στις κλειτοριδεκτομές των προεφήβων μουσουλμανίδων της σκανδιναβίας, το ίδιο είναι -περίπου, μη γελιόμαστε.

 9. SimonSays said

  Αμήρ, ξεχνάς ένα πολύ βασικό σχετικό με τα σκίτσα αλλά και όλες τις λοιπές ‘προσβολές’. Είναι λέξεις και εικόνες. Δεν είναι πράξεις. Άρα δεν βλάπτουν.

  Και γιατί να ονομαστεί κάτι ‘προσβολή’ και όχι ‘σάτιρα’; Ξέρεις πόσοι ηγέτες θα ήθελαν να αποσιωπήσουν κριτικές διαφωνούντων ονομάζοντας τις ‘προσβολές’; Ακριβώς για αυτό η ελευθερία της προσβολής είναι αναγκαίο συστατικό της δημοκρατίας. Γιατί η ελευθερία της προσβολής είναι η ελευθερία της διαφωνίας.

 10. Τις κλειτοριδεκτομές δεν θα τις αποκαλούσα οπισθοδρόμηση, θα τις αποκαλούσα έγκλημα. Το ερώτημα του αν η δύση έχει το δικαίωμα να σταματήσει αυτή την πρακτική επεμβαίνοντας (πολιτικά, οικονομικά, ή ακόμα και δια της βίας) στο ίδιο το ισλάμ είναι βέβαια φιλοσοφικό, και δεν θα τολμούσα να το πιάσω, έχει όμως μία πολύ απλή, σαφή και πρακτική απάντηση όταν οι Μουσουλμάνοι έρχονται στη δύση, στρογγυλοκάθονται, απολαμβάνουν βιωτικό επίπεδο και ελευθερίες που δεν έχουν ακουστεί ποτέ στις χώρες τους, παράλληλα όμως θεωρούν τη θρησκεία τους υπεράνω του νόμου και επιθυμούν να συνεχίζουν «παραδόσεις» όπως η κλειτοριδεκτομή:

  Στέρηση γονικού δικαιώματος, δέκα χρόνια φυλακή, και μετά απέλαση.

  (Και πάλι καλά είναι: δεν θέλω να σκεφτώ ποιά θα ήταν η ποινή αν έκαναν κάποια παρόμοιας σοβαρότητας παραβίαση του νόμου στις χώρες τους.)

  Βέβαια, η δύση δεν θα μπορέσει να πάρει σοβαρά μέτρα σε αυτό το θέμα ενόσω έχει τη δική της φωλιά λερωμένη, και αναφέρομαι στις περιτομές, οι οποίες είναι καθόλα νόμιμες και γίνονται ως ρουτίνα στις Η.Π.Α., και μάλιστα σε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που αντιστοιχούν στο Εβραϊκό ποσοστό του πληθυσμού.

 11. SimonSays said

  @Rodia: Συμφωνώ απολύτως. Αυτό το ‘cultural relativism’ πάντα μου την έσπαγε. Ο Σαμ Χάρις στο Τέλος της Πίστης γράφει μια άψογη καταδίκη της πρακτικής πολλών διαννοούμενων να κρίνουν τις ίδιες πράξεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  @Διαγόρας: Δεν θέλω να φανώ σαν υπερασπιστής των περιτομών, αλλά έχουν μια διαφορά με τις κλειτοριδεκτομές στο ότι συχνά στη δύση τις πραγματοποιούν ιατροί-άρα τουλάχιστον ο κίνδυνος λάθους είναι μικρότερος. Αυτό που αυτομάτως πρέπει να σταματήσει είναι να πραγματοποιούν ραββίνοι και ιμάμηδες αυτές τις λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις μια και εκεί είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία των παιδιών.

 12. Αμήρ said

  Φίλτατε simonsays, θα διαφωνήσω μαζί σου χωρίς να σε προσβάλω. Στην πολιτική διαφωνία, θα πείς όχι την αντίθετη γνώμη, αλλά μια καλύτερη (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε). Επίσης, η αλήθεια, που πολύ καλά την ξέρουν αυτοί που φτιάχνουν τα σκίτσα έναντι του Ισλάμ, είναι πως δεν είναι οι μουσουλμάνοι οι τρομοκράτες, μάλιστα, δεν υπάρχουν καν μουσουλμάνοι τρομοκράτες, υπάρχουν απο την άλλη οι Αμερικάνοι τρομοκράτες που κάθε μέρα τρομοκρατούν Ιράκ, Αφγανιστάν και λοιπά (τώρα που είναι και επίκαιρο, είδα στο γιαχού πριν λίγες μέρες, ότι η Αμερική στέλνει άλλους 3000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για κάποια μάχη με τους Ταλιμπάν) και οι Ισραηλίτες που τρομοκρατούν την Παλεστίνη για παράδειγμα, οι Σέρβοι μαζί με στρατό απο την UN και λοιπά που τρομοκρατούν τους Βοσνίους και λοιπά, γενικά παντού τρομοκρατούνται αυτοί που τάχα είναι οι τρομοκράτες. Γνωρίζοντας αυτά οι σκιτσογράφοι, όντας και εργάτες σε εφημερίδες και λοιπά, είναι παράλογο να πάνε και να προσβάλουν και να κατηγορούν τους τρομοκρατούνες για τρομοκρατία. Εκτός αυτού είναι γενικά λάθος και η σάτιρα, και η προσβολή, και καλύτερο είναι να πείς στους άλλους κατάφατσα το κακό που έχουν και όχι να το λές με τέτοιο τρόπο που θα τους κάνεις να νιώθουν άσχημα, πόσο μάλλον όταν είναι αθώοι.

 13. Κώστας said

  Αμήρ, δεν το έπιασες το νόημα. Το καθένα από τα τρία σχόλια που άφησες δείχνει πως απέτυχες οικτρά να καταλάβεις ποιό είναι το ζήτημα εδώ. Θα σου το κάνω πιό λιανό και ίσως το πιάσεις:

  1. Στο δυτικό κόσμο η γελοιογραφία τείνει να μην θεωρείται προσβλητική.

  2. Στο δυτικό κόσμο ακόμα και όταν δούμε κάτι το αντικειμενικά προσβλητικό γενικά έχουμε αρκετή αυτοεκτίμηση και σοβαρότητα ώστε να μην το αφήνουμε να μας κάνει να νιώσουμε προσβεβλημένοι.

  3. Ακόμα και στη σπάνια περίπτωση που τελικά θα προσβληθούμε, στο δυτικό κόσμο γενικά έχουμε αρκετή σοβαρότητα ώστε να μην το δείχνουμε, και τέλος πάντων δεν ζητάμε να κοπεί το κεφάλι κανενός, επειδή μας προσέβαλλε.

  4. Ενόσω ζουν στο δυτικό κόσμο οι μουσουλμάνοι, καλά θα κάνουν να συμπεριφέρονται αναλόγως.

  5. Ενόσω εγώ ζω στο δυτικό κόσμο διατηρώ το δικαίωμα να συμπεριφερθώ κατ’οποιονδήποτε τρόπο θεωρείται φυσιολογικός εδώ που ζω, και αν κάποιος προσβληθεί από τη φυσιολογική συμπεριφορά μου είναι 100% δικό του πρόβλημα: αν δεν του αρέσει, ας επιστρέψει στην έρημο από την οποία ήλθε.

 14. Αμήρ, κι εμένα με προσβάλλουν ως Έλληνα τα μισελληνικά χωρία της Βίβλου. Με προσβάλλουν τα κόμικς των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων που επαινούν «αγίους» που κατέστρεψαν ναούς των Ελλήνων. Με προσβάλλει ως άνθρωπο η ισλαμική Σαρία, όπως και ισλαμικοί «θεσμοί» όπως η κλειτοριδεκτομή, οι προγραφές κατά οποιουδήποτε διαφωνεί με το Κοράνι ή τους βαρύτατα ψυχασθενείς ιμάμηδες και οι «γάμοι» νηπίων με μεγαλύτερους άνδρες. Με προσβάλει το πράσινο βιβλιαράκι του ψυχάκια Αγιατολλάχ Χομεϊνί που νομιμοποιεί την παιδοφιλία και την κτηνοβασία. Με προσβάλλουν τα ραββινικά συμβούλια που λένε ότι «στον πόλεμο δεν αναγνωρίζει ο εβραϊκός νόμος αμάχους, γι’αυτό σκοτώστε ελεύθερα και γυναικόπαιδα (ή μάλλον ΚΥΡΙΩΣ αυτά)». Με προσβάλλουν τα εγκλήματα «τιμής» που είναι εξόχως διαδεδομένα και αποδεκτά στο Ισλάμ. Με προσβάλλει η ιουδαϊκή βλακεία περί «περιούσιου λαού». Με προσβάλλουν ένα σωρό πράγματα, όπως βλέπεις – αλλά δεν έχω αξιώσει «κατέβασμά» τους με απειλή άσκησης βίας.

  Και επιτέλους, καλά θα κάνουν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ευρώπη να αποδεχθούν ορισμένους κανόνες των χωρών στις οποίες ζουν. Μεταξύ αυτών είναι και το ότι κάποιος έχει δικαίωμα να εκφράσει την αντίθεσή του και την κριτική του απέναντι σε ο,τιδήποτε και να σατιρίσει οποιονδήποτε και ο,τιδήποτε – ακόμη και τον εκάστοτε «προφήτη». Οποιανού δεν του αρέσει, δεν τον υποχρεώνει κανείς να συνεχίσει να ζει εις τας Ευρώπας. Μπορεί μια χαρά να γκρεμοτσακιστεί να πάει ξανά στην έρημο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: