Ο Γέροντας Παΐσιος
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/10/27
Αυτή την εποχή διαβάζω (με πολύ αργό ρυθμό) το βιβλίο Βίοι Αγίων – Πρότυπα προς αποφυγήν του Γιεώργιου Γρηγορομιχελάκη. (Εκδόσεις «Δαδούχος», Θεσσαλονίκη 2004, μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία.) Επιφυλάσσομαι να κάνω μία κριτική του βιβλίου όταν θα το έχω τελειώσει, αυτή τη στιγμή όμως θέλω να αναφερθώ σε μία παράγραφο που τράβηξε το ενδιαφέρον μου και που φαίνεται να έχει κάτι να μας πει σχετικά με δρώμενα της επικαιρότητας.
Εξηγεί λοιπόν ο συγγραφέας, στο 2ο κεφάλαιο με τίτλο «Οι χασάπηδες του θεού», πως ο «χριστιανισμός είναι φετιχισμός» αφού αποδίδει «πίστη στην υπερφυσική δύναμη ενός αντικειμένου» και συνεχίζει να μας δώσει διάφορα παραδείγματα τέτοιου φετιχισμού, όπως ενδύματα αγίων (σεντόνια, φορέματα, ζώνες κλπ.) που θεωρούνται ως έχοντα τη μαγική δύναμη να γιατρεύουν νόσους, και λοιπά πολλά που είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας. Στη σελίδα 51 λοιπόν ο Γρηγορομιχελάκης καταλήγει στη διαπίστωση ότι:
(ζητώ συγγνώμη που δεν μου είναι εύκολο να μεταδώσω το πολυτονικό στο οποίο είναι γραμμένο το πρωτότυπο)
Αυτές τις «επιστημονικές» μεθόδους χρησιμοποιούν για την ίαση των ασθενειών τους, μαζί με τους εξορκισμούς, τις λιτανείες και την ανάγνωση ευχών κι αν κάποιος πάει στο γιατρό τον αποπέμπουν από τον κύκλο τους, όπως συνέβη με τον Παΐσιο που είναι θαμμένος στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, διότι δεν τον δέχθηκαν πίσω στον Άθω αφού βγήκε για να πάει στο γιατρό.
H Βικιπαίδεια επιβεβαιώνει (http://el.wikipedia.org/wiki/Γέρων_Παΐσιος) πως ο γέροντας Παΐσιος υπέφερε από ασθένειες για τις οποίες είδε πράγματι γιατρούς, και νοσηλεύθηκε πράγματι σε νοσοκομεία, και επιβεβαιώνει επίσης πως ο γέροντας έχει ταφεί στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, δεν διευκρινίζει όμως γιατί τον έθαψαν εκεί και όχι στον Άθω όπως συνηθίζεται για καλόγηρους. Αυτό βέβαια δεν μας εκπλήσσει καθόλου, γιατί το άρθρο της Βικιπαίδειας φαίνεται να είναι γραμμένο από κάποιον καλό χριστιανό ο οποίος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «κάποιοι γνωστοί του γιατροί κυριολεκτικά τον απήγαγαν και τον οδήγησαν στο Θεαγένειο νοσοκομείο, όπου και χειρουργήθηκε»*, καθώς και διάφορα άλλα που έχουν σαν σκοπό να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μνήμη του γέροντα.
Το γεγονός όμως παραμένει, πως αν διαβάσει κανείς για τη ζωή του γέροντα ξεκινώντας από το άρθρο της Βικιπαίδειας, (ενδεχομένως διευρύνοντας και λίγο την έρευνα με μία διαδικτυακή αναζήτηση,) θα δει πως η χριστιανική ηθική διδάσκει πράγματι πως τις αρρώστιες μας τις στέλνει (φυσικά ποιός άλλος) ο Θεός, και ως εκ τούτου πρέπει να τις δεχόμαστε και να τις υπομένουμε αντί να καταφεύγουμε στην επιστήμη για να μας τις γιατρέψει, και πως (σύμφωνα με αγαπημένη φράση του ίδιου του Γέροντα Παΐσιου) «Όλα τα γιατρεύει το χώμα.»
Ο έχων νου ας κάνει τους συσχετισμούς με την επικαιρότητα.
(* Μήπως κατατέθηκαν μηνύσεις για απαγωγή; –α ξέχασα, ο καλός χριστιανός επίσης συγχωρεί κάθε έγκλημα που γίνεται εις βάρος του, και δεν καταφεύγει στη δικαιοσύνη, έτσι δεν είναι;)
Ενημέρωση 2008-05-16: για τον περαστικό αναγνώστη του μέλλοντος, που μπορεί να μην θυμάται τι είχε στο μενού η επικαιρότητα τον καιρό που πρωτοαναρτήθηκε το άρθρο, να υπενθυμίσω πως τότε ήταν που ο Χρήστος Παρασκευαΐδης (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Χριστόδουλος») ήταν στα τελευταία του.
Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Κάθε άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο
Κάθε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου
Niemandsrose said
Είχα μιλήσει κι εγώ για τον γέροντα Παϊσσιο ως σημείο αναφοράς για να σημειολογήσω μια φράση του Χριστόδουλου, εδώ,κάνοντας δηλαδή αυτό που λέτε, συσχετισμούς με την επικαιρότητα.
Π said
Mερικά περί της χριστιανικής νοοτροπίας για το θέμα (μεταφράζω ή αποδίδω περιληπτικά):
Γιατί δεν γιατρευόμαστε παρότι υπάρχουν γιατροί; (Iερ. 8:22)
O Kύριος γιατρεύει κάθε αρρώστια (Ψαλ. 102:3).
Πολλά τα βάσανα των δικαίων, αλλά από όλα θα τους απαλλάξει ο Kύριος (Ψαλ. 33:20).
O Aσά, που αρρώστησε, δεν κατέφυγε στον Kύριο αλλά στους γιατρούς και πέθανε (Παραλειπ. B 16:12-13).
Mιά γυναίκα 12 χρόνια άρρωστη, που ξόδεψε όλα τα χρήματά της στους γιατρούς και έπαθε πολλά από αυτούς, χειροτερεύοντας αντί να ωφεληθεί, θεραπεύτηκε μόλις άγγιξε τα ρούχα του Iησού, ο οποίος της είπε ότι την έσωσε η πίστη της (Mάρκ. 25-34).
Tαπεινώθηκαν από τον Kύριο για τα κρίματά τους με κάθε αηδία μέχρι θανάτου, παρακάλεσαν τον Kύριο και αυτός τους θεράπευσε (Ψαλ. 106:17-20).
Kαλό το ότι με ταπείνωσες, Kύριε, για να μάθω τα δικαιώματά σου (Ψαλ. 118:71).
Όταν ο Iησούς άκουσε για την αρρώστια του Λαζάρου, είπε πως είναι με στόχο να δοξαστεί ο υιός του θεού (Iω. 11:4).
O Eζεκίας αρρώστησε βαρειά, ο προφήτης του είπε ότι είναι εντολή του Θεού να πεθάνει, ο Eζεκίας έκλαψε και παρακάλεσε τον Kύριο να θυμηθεί πόσο δίκαιος ήταν, και ο θεός είπε: άκουσα την προσευχή σου, είδα τα δάκρυά σου και θα σε γιατρέψω (Bασ. Δ 20:1-5 – και ας μην ξεχνάμε όλον τον Iώβ, που υποφέρει τα πάντα άδικα, μόνο και μόνο επειδή δοκιμάζει το μέγεθος της υποταγής του ο θεός, μετά από στοίχημα με το διάβολο).
Όπως δοκιμάζεται το ευγενές μέταλλο στο καμίνι, έτσι δοκιμάζει ο Kύριος τους εκλεκτούς (Παρ. 17:3). Ή: O Kύριος παιδεύει όποιον αγαπάει και μαστιγώνει όποιον παραδέχεται (Παρ. 3:12).
Aν υπακούεις στο Θεό και κάνεις ό,τι του αρέσει, δεν θα σε βρουν αρρώστιες, γιατί εγώ είμαι ο Kύριος και Θεός σου που σε γιατρεύει (Eξ. 15:26).
O Θεός θα σε προστατεύσει από κάθε αρρώστεια: δεν θα τις στέλνει σε σένα αλλά σε όλους όσοι σε μισούν (Δευτερ. 7:15).
Eγώ είμαι ο Kύριος και Θεός σας. Aν δεν υπακούετε θα πράξω αναλόγως: θα σας στείλω ψώρα και ίκτερο (Λευιτ. 26:13-16 – δείτε όλο το 26 του Λευιτ. για το πλήρες σετ δώρων της μοχθηρίας του θεού της ‘αγάπης’).
Aν δεν υπακούεις στις εντολές του Θεού θα πέσουν πάνω σου όλες οι κατάρες: ο Θεός θα σου φέρει τύφλωση, θάνατο, πυρετό, ασθένειες ανίατες, πληγές σε όλο το σώμα και κάθε άλλη γνωστή και άγνωστη αρρώστια (Δευτερ. 28:15-61 – δείτε όλο το 28 του Δευτερ. για ένα ακόμα πλήρες σετ δώρων).
pølsemannen said
Χμμμ…
προτείνω την ίδρυση εκκλησιαστικών νοσοκομείων όπου θα διατίθενται διάφορα θρησκευτικά μαντζούνια.
Σε περίπτωση που οι ασθενείς δεν θεραπεύονται από το απόσταγμα λειψάνων ον δη ροκς (Γέα!), θα θάβονται ζωντανοί για να τους γιατρέψει το χώμα.
Αλληλούια.
ΥΓ.
Βλέποντας το ανωτέρω σχόλιο του Π, δεν παρατηρεί κανείς μια τόση δα μικρή αντιφασούλα, μεταξύ των εννοιών
«Ο Θεός στέλνει ασθένειες για να δοκιμάσει τους εκλεκτούς»
και
«Οι ασθένειες θα βρουν αυτούς που μισείτε (πεσκέσι από τον Θεό σαν ανταμοιβή της πίστης σας) και αυτούς που μισεί ο Θεός»;
Αλληλούια encore.
laplace78 said
“Ο Θεός στέλνει ασθένειες για να δοκιμάσει τους εκλεκτούς”
η μ@@@ια του αιώνα..
bers said
Και όμως φίλε Laplace78: σ΄αυτή και σε άλλες παραπλήσιες κοτσάνες βασίζεται το όλο μαγαζί της θρησκείας. Πως είναι δυνατό να δεχτείς ένα θεό μνησίκακο,εκδικητικό και γενικά τόσο κακό που έφτιαξε τον άνθρωπο μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τη μοχθηρία του;
antisynaspismos said
Το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο επειδή παρέβαινε τους όρους χρήσης.
Ojobicho said
Για τη θρησκεία και την ανθρώπινη βλακεία, δείτε:
Richard Dawkins, Η Περί Θεού Αυταπάτη, εκδόσεις Κάτοπτρο 2006
Daniel Dennett, Απομυθοποίηση, εκδόσεις Βάνιας 2007.
Pascal Boyer, Και ο Άνθρωπος Έπλασε τους Θεούς, εκδόσεις Βάνιας 2008.
Nikos said
Από τα τρία βιβλία που αναφέρει ο χρήστης Ojobicho, μόλις πήρα αυτό του Boyer, Και ο Άνθρωπος Έπλασε τους Θεούς! Μα καλά, και μόνο με αυτόν τον τίτλο, πιστεύει κανείς σας ότι μπορεί να δοθεί μία σωστή απάντηση στο περί Θεού πρόβλημα? Κάτι δεν πάει καλά…
Διαγόρας said
Αγαπητέ Νίκο, θα ήθελες σε παρακαλώ να μας εξηγήσεις ποιό είναι κατά τη γνώμη σου το πρόβλημα με τον τίτλο του βιβλίου, και να μας υποδείξεις ίσως κάποιους καλύτερους τρόπους για να δοθεί μία σωστή απάντηση στο περί Θεού πρόβλημα;
Nikos said
Φίλε Διαγόρα, η πρόσέγγιση στο περί θεού πρόβλημα δεν μπορεί να είναι αμιγώς θρησκευόμενη ούτε αμιγώς επιστημονική. ΌΛοι γνωρίζουμε ότι κάθε άνθρωπος πιστεύει κάπου, κ επουδενί δεν θα ανεχόταν να του που ότι τον Θεό του τον έπλασαν άνθρωποι. Δεν κατηγορώ την ελληνική μετάφραση, αλλά τον τίτλο του γαλλικού πρωτοτύπου. Κάτι λιγότεο αντι-θρησκευτικό θα ήταν καλύτερο κατά τη γνώμη μου.
Iokaste said
Άμα θέλει να έχει «ανοιχτό μυαλό» θα το ανεχτεί και θα πάρει να διαβάσει το βιβλίο πριν το καταδικάσει μόνο και μόνο από το «περιτύλιγμα». Θα το διαβάσει έστω και μόνο για να μπορεί να το κατακρίνει με επιχειρήματα.
Βρίσκω τον τίτλο εύστοχο και αν και δεν έχω διαβάσει το βιβλίο ακόμα νομίζω ότι με προδιαθέτει σωστά για το τι να περιμένω από αυτό. Άλλοστε νομίζω ότι ο συγγραφέας (αν είναι σε παρόμοιο στύλ με τον Dawkins τουλάχιστον) έχει πρόβλημα με τις θρησκείες και τον τρόπο που χειραγωγούν τους ανθρώπους και τα αποτελέσματα που έχει αυτό στην κοινωνία μας, άρα το βιβλίο θα έχει έναν αντι-θρησκευτικό χαρακτήρα εκ των πραγμάτων…
Μήπως ο μαχητικός αθεϊσμός παραείναι επιθετικός; « Διαγόρας ο Μήλιος said
Η συζήτηση που ξεκίνησε με το σχόλιο #8 μεταφέρθηκε εδώ: Μήπως ο μαχητικός αθεϊσμός παραείναι επιθετικός;
[…] στο Περί βυζαντινών …Nikos στο Ο Γέροντας Πα…Greek Rider στο Περί βυζαντινών […]
Γιώργος said
Διαβάστε λίγο πρώτα ρε παιδιά και μετά κρίνετε.
Ο γ.Παίσιος είχε μοναδικά χαρίσματα( τον συνάντησα όταν ζούσε),μην απομονώνετε φράσεις για να βγάλετε συμπεράσματα, είναι λάθος.
Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω, για να δείτε οτι ο γέροντας έτρεχε στα νοσοκομεία από το 1966, δεν είναι η Εκκλησία ενάντια στην ιατρική, μέγα λάθος. Πέθανε το 1994,κοντά 30 χρόνια σε γιατρούς, πολύ καλός και γλυκός άνθρωπος, μεγάλη διαφήμιση της Ορθοδοξίας.
http://www.rel.gr/index.php?rpage=paisios
Νικόλαος said
Γιώργο… να διαβάσουμε τι, πριν κρίνουμε; Όταν έχεις ένα πρόβλημα και έχεις δύο οδούς, όχι αποκλειστικές, και η μία βοηθάει (ιατρική) και η άλλη όχι (θρησκεία), πιστεύω ότι ότι και να πούμε είναι περιττό. Θα προτιμούσα μία απάντηση με στοιχεία, και όχι κάτι του στυλ «η θρησκεία παρηγορεί».
marqueedemud said
Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.
KKE said
Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.
Διαγόρας ο Μήλιος said
@marqueedemud
Ολόκληρες παράγραφοι του σχολίου σου ήταν γραμμένες σε κεφαλαία, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τους όρους χρήσης, και γι’αυτό το αφαίρεσα. Σου το έστειλα μέσω email για να το διορθώσεις, αν θες.
@KKE
Το σχόλιό σου ήταν σε greeklish, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τους όρους χρήσης, και γι’αυτό το αφαίρεσα.