Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Πασοκική Σπαμωδία

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/10/04

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες κάποιος πασοκτζής θέλησε να γράψει τις απόψεις του σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας Βενιζέλου, και να τις στείλει μέσω email προς όσες διευθύνσεις μπορούσε να βρει, ανάμεσά τους και στη δική μου. (Προφανώς κάποτε έκανα το λάθος να αφήσω σχόλιο στο ιστολόγιό του.) Ο εν λόγω πασοκτζής λοιπόν, έβαλε όλες τις διευθύνσεις των παραληπτών στο πεδίο «Το:», και έστειλε το μήνυμά του στον έξω κόσμο. Για να λάβετε μία ιδέα του διανοητικού επιπέδου του, ιδού το περιεχόμενο του μηνύματός του:

Ημερομηνία: 2007-09-17 18:03

Θέμα: go home.

 

Στα πλαίσια του ανοιχτού κόμματος όπου η φωνή της βάσης πρέπει να φτάνει στην κορφή και να ακούγεται, χρησιμοποιώ της νέες τεχνολογίες για να φωνάξω στην κορφή για δυο πράγματα:

 

α). ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

και επιπλέων

ΦΥΓΕ ΓΙΩΡΓΟ!! ΔΕΝ ΕΦΤΥΣΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ ΕΣΕΝΑ.

Ελπίζοντας ότι δεν θα κόψετε αυτή την δυνατότητα που μου δίνει το ανοιχτό κόμμα

Συντροφικά

Φυσικά, κάποιοι από τους παραλήπτες αυτού του μηνύματος θέλησαν να απαντήσουν, και καθώς ήταν κι αυτοί τόσο σχετικοί με «νέες τεχνολογίες» όσο και ο αρχικός αποστολέας, ο καθένας τους έστειλε την απάντησή του προς όλους τους αρχικούς παραλήπτες· έπειτα κάποιοι άλλοι θέλησαν να ανταπαντήσουν πράττοντας παρομοίως, και ούτω κάθεξής. Κάποιοι μάλιστα θέλησαν να υποδείξουν πως αυτό που συνέβαινε δεν ήταν σωστό, και το έκαναν στέλνοντας… ακόμα περισσότερα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες της πρόχειρης αυτής… λίστας αλληλογραφίας.

Το αποτέλεσμα ήταν μία καταρρακτώδης σπαμωδία®, (© Διαγόρας, χρήση ελεύθερη, αν θα μου επιτρέψετε τη λεξιπλασία,) καθώς πολλοί αθώοι πολίτες του κυβερνοχώρου στάθηκαν δέσμιοι θεατές μίας ανούσιας λογομαχίας μεταξύ μερικών αστοιχείωτων, ασυναίσθητων, και μερικές φορές αγράμματων Πασοκτζήδων. Σα να μην έφτανε αυτό, οι διευθύνσεις του email των με το ζόρι θεατών κοινοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους σε ένα σημαντικό αριθμό αγνώστων παραληπτών, κάποιοι από τους οποίους είναι αναπόφευκτα σπαμαδόροι, ενώ άλλοι έχουν υπολογιστές που είναι προσβεβλημένοι (ή πιθανό να προσβληθούν στο μέλλον) από ιούς, οι οποίοι αργότερα θα βομβαρδίσουν τους πάντες με ακόμα περισσότερο σπαμ.

Με το που έλαβα εγώ το αρχικό μήνυμα και είδα πως η διεύθυνσή μου φαινόταν ανάμεσα στις διευθύνσεις όλων των άλλων παραληπτών, έστειλα την εξής απάντηση (στον αρχικό αποστολέα μόνο):

Ημερομηνία: 2007-09-17 18:43

Θέμα: Re: go home.

 

Για την περίπτωση που δεν το αντιλαμβάνεσαι, αυτό που έκανες ήταν πολύ άσχημο, από πολλές πλευρές, και σε πολλά επίπεδα.

Ίσως να ενδείκνυται να αποφύγεις κάθε χρήση των τεχνολογιών που σου φαίνονται «νέες» μέχρι να πάψουν να σου φαίνονται «νέες», όσα χρόνια και να χρειαστεί για να συμβεί αυτό.

Ίσως όχι φιλικά, λόγω του εκνευρισμού, αλλά σε διαβεβαιώνω ούτε και εχθρικά,

Διαγόρας.

Ο πασοκτζής όμως δεν το έπιασε στο υπονοούμενο, ούτε θέλησε να ζητήσει εξηγήσεις, και στις 21:42 της ίδιας ημέρας ξαναέστειλε μήνυμα προς όλους τους παραλήπτες με ακόμα περισσότερες αηδίες.

Συνοψίζοντας λοιπόν:

O αρχισπαμωδός που ξεκίνησε την όλη ιστορία:
john papaioannou <drumx13@yahoo.gr>

Η χορωδία του σπαμ που συνέχισε τη σπαμωδία:
Divaynne <divaynne@gmail.com>
Parrisia <parrisia@gmail.com>
Andreas Triantafillidis ((η διεύθυνση διαγράφηκε κατόπιν αιτήματος του κατόχου της))
Stefanos Papanotas ((η διεύθυνση διαγράφηκε κατόπιν αιτήματος του κατόχου της))
Sotiris Koukios <sotiris.koukios@gmail.com>
«Maipas V. Iwannis» <maipas@pasok.gr>
George Krogias <krogias@gmail.com>
«Theodoros G. Karounos» *
Red Pill <cybernero@gmail.com>
Bill Ntanovassilis *
Giorgos Margaritis *
Μιχάλης Βεζυριαννίδης <tk69100@gmail.com>
EL AL <telalis@yahoo.com>

Υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός παραληπτών του αρχικού μηνύματος ήταν βέβαια πολύ μεγαλύτερος, αλλά οι περισσότεροι είχαν τη σύνεση να μην δώσουν συνέχεια στο περιστατικό. Δεν δημοσιεύω τις διευθύνσεις εκείνων που έχω σημειώσει με αστερίσκο (*) γιατί τουλάχιστον εκείνοι έστειλαν μόνο μηνύματα διαμαρτυρίας για την κατάσταση, πράγμα που αποτελεί μεν βέβαια απρέπεια, αλλά τέλος πάντων ας πούμε πως δεν αξίζει το γιαούρτωμα με το οποίο ισοδυναμεί η δημοσίευση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στο παρόν άρθρο.

Έχει και συνέχεια: στις 3 Οκτωβρίου αφότου είχε καταλαγιάσει η όλη ιστορία εμφανίστηκε ο πρώτος σπαμαδόρος που εκμεταλλεύτηκε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρήκε μέσω της σπαμωδίας για να σπαμέψει (αν θα μου επιτρέψετε κι αυτή τη λεξιπλασία) μήνυμα που μας καλεί όλους να πάμε να δούμε κάτι ενδιαφέρον (και καλά) το ιστολόγιό του. Πρόκειται για τον Sotiris Koukios <sotiris.koukios@gmail.com>, Frangkoklisias47 (sic), 15125, Marousi Attiki, 6938966504.

Ενημέρωση 2007-10-10 11:30: Διέγραψα τη διεύθυνση του Τριανταφυλλίδη μετά από σχετικό αίτημα που εξέφρασε σε σχόλιο που ανάρτησε ο ίδιος.

Ενημέρωση 2007-10-10 14:25: Διέγραψα τη διεύθυνση του Στέφανου Παπανώτα μετά από σχετικό αίτημα που εξέφρασε σε σχόλιο που ανάρτησε ο ίδιος.

 

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

 

26 Σχόλια προς “Πασοκική Σπαμωδία”

 1. ellinida said

  Χιχι είναι η παγκόσμια ημέρα των ζώων και πρέπει να είμαστε ευγενικοί μαζί τους, εξάλλου το έγραψε και κάποια εφημερίδα, πως τα γαιδούρια τείνουν να εξαφανιστούν από την ελληνική ύπαιθρο. :PPP
  «επιπλέων» αυτό δεν το είδες; :))

 2. Ναι, βέβαια, το είδα το «επιπλέων», είναι φαίνεται κατά το «διανομή κατοίκων» (από πιτσαρία της Αθήνας.)

 3. ellinida said

  Ενα σουβλάκι με γύρω περικαλώ.:PPP

 4. Sotiris said

  Αγαπητέ Διαγόρα,

  σου αφήνω την απάντησή μου μιας και σήμερα είδα το post σου. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν 2 πράγματα.

  Για το πρώτο θέμα τα περι Βενιζέλου : Σε διαβεβαιώ ότι όλοι όσοι αναφέρεις έλαβαν (χωρίς τη θέλησή τους…) το εμαιλ που αναφέρεις αρχικά και δεν μπορώ να καταλάβω που είδες την σπασμωδία; Αντίθετα ήταν απαντήσεις συμβιβαστικού περιεχομένου που σε καμμιά περίπτωση δεν είχαν σκοπό καμμιά σπασμωδία. Τώρα το ότι το όνομά σου ήταν στη λίστα δεν αφορά κανέναν από αυτούς που απαντήσαν γιτί μάλλον αγνοούσαμε και την σημαντική ύπαρξη σου στη λίστα.

  Για το δεύτερο επίσης : Δεν ξέρω σε ποιό εμαιλ αναφέρεσαι. Προφανώς θα εννοείς ένα εμαιλ που μου ήρθε πάλι σε spam για μια πρωτοβουλία νεολαίας το οποίο είχε 10 διευθύνσεις που τις ήξερα όλες και η απάντησή μου ήταν reply all. Ξαφνικά ανακάλυψα ότι πρέπει να ήταν πάνω από χίλες οι διευθύνσεις με πήραν τηλέφωνο πολιτικοί και μη και μου ζητούσαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία (που δεν με αφορούσε έτσι κι αλλιώς).

  Στην τακτική λίστα μου που περιλαμβάνονται 2400 διευθύνσεις αποκτημένες από την συγγραφή κειμένων εδώ και 4 χρόνια έχει το δικαίωμα να διαγραφεί όποιος θέλει με ένα απλό reply, όπως ρητά αναφέρεται στο body text του εμαιλ. Άρα προφανώς και δεν έχεις λάβει τέτοιο εμαιλ αφού δεν είσαι στην λίστα μου!!!!

  Μάλλον λοιπόν πρόκειται για παρεξήγηση που αφορά λάθος απάντησης σε άλλου εμαιλ, του οποίου και δεν γνώριζε ούτε τις διευθύνσεις ούτε και τον αριθμό τους.

  Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

  Σωτήρης Κούκιος

 5. Αγαπητέ Σωτήρη, το πρώτο από τα μηνύματα στα οποία αναφέρομαι είναι το ακόλουθο:

  ===============================

  Date: Mon, 17 Sep 2007 20:18:24 +0300
  From: «Sotiris Koukios»
  To: Divaynne
  Subject: Re: go home.
  Cc: ((περίπου 50 διευθύνσεις που παραλείπονται για να προστατευθούν αθώοι και μη))
  MIME-Version: 1.0
  Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-7

  Ας προσπαθήσουμε όλοι να δείξουμε ότι ο λαός κακώς δεν μας επέλεξε αντί για το αντίθετο. Συμφωνώ με τον Αντρέα, χαλαρότης. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα!

  Στις 17/9/2007, Divaynne έγραψε:

  ο Αντρέας έχει δίκιο.είναι κρίσιμη η ώρα και το τελευταίο που χρειάζεται είναι τέτοιου είδους κλιμάκωση που όπως φαίνεται δε θα καταλήξει σε ήρεμη κουβεντούλα.το ανοιχτό κόμα επιτρέπει τις ανοιχτές απόψεις στο όριο του μέτρου.ας μην ξεφύγουμε απο αυτό και ας μην αποπροσανατολιζόμαστε από το σκοπό μας.

  Στις 17/9/2007, Andreas Triantafillidis έγραψε:

  stefane

  ο γιάννης είπε μία άποψη … δε
  χρειάζεται να το κλιμακώνουμε … χθες
  είμαστε μαζί κι αύριο θα είμαστε πάλι
  μαζί

  οι απόψεις καλές, αλλά προτείνω να μη
  γινόμαστε personal

  φιλικά


  ((διεύθυνση παραλείπεται))
  ((διεύθυνση παραλείπεται))


  Sotiris Koukios
  ((διεύθυνση παραλείπεται))

  ===============================

  Το δεύτερο email στο οποίο αναφέρομαι είναι το ακόλουθο:

  ===============================

  Date: Wed, 3 Oct 2007 05:39:26 +0300
  From: “Sotiris Koukios”
  Subject: Ο Βλαχοδήμαρχος
  MIME-Version: 1.0
  Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-7

  Δες τε ένα άρθρο στο ((διεύθυνση παραλείπεται))

  Αν δεν θέλετε να λαμβάνετε μηνύματα από αυτή τη λίστα στείλτε απάντηση σε αυτό το εμαιλ χωρίς θέμα


  Sotiris Koukios
  ((διεύθυνση παραλείπεται))

  ===============================

  Τώρα, μερικές διευκρινίσεις:

  Κατ’αρχήν, δεν πρόκειται για σπασμωδία, πρόκειται για σπαμωδία. Για να το πω πιό πρόδηλα, ΣΠΑΜωδία. Για να το κάνω ακόμα πιό προφανές, SPAMωδία. Κατάλαβες;

  Έπειτα, αποποιητικά ευθύνης του τύπου «αν δεν θέλετε να λαμβάνετε μηνύματα στείλτε email» δεν εξασφαλίζουν κανένα σπαμουργό, ούτε νομικά, ούτε ηθικά. (Ναι, η λεξιπλασία συνεχίζεται: το ρήμα είναι σπαμεύω, το ουσιαστικό ο σπαμουργός, ο καταιγισμός όπως έχουμε ήδη πει ονομάζεται σπαμωδία, το θύμα του σπαμ είναι ο σπαμευμένος, εκείνος που συλλέγει διευθύνσεις λέγεται σπαμοσκόπος, και εκείνος που καρπώνεται τα οφέλη σπαμοκάπηλος.)

  Ο σχετικός νόμος λέει πως τη στιγμή που εσύ καταγράφεις τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου πρέπει να μου καταστήσεις ρητά σαφές πως η καταγραφή γίνεται με σκοπό την αποστολή υλικού στο μέλλον, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να ζητήσεις τη συναίνεσή μου για την καταγραφή. Επίσης, ακόμα και αν έχεις τη ρητή συναίνεσή μου για κάτι τέτοιο, (ούτε στα όνειρά σου,) οφείλεις από εκεί και πέρα να συμπεριλαμβάνεις την «επιλογή διαγραφής» σε κάθε επικοινωνία σου προς εμένα, αλλιώς η κάθε επικοινωνία σου θεωρείται και πάλι σπαμ.

  Ακόμα κι αν οι δικηγόροι αποφασίσουν να ερμηνέψουν το νόμο με τρόπο που να σε δικαιώνει τυπικά, (πράγμα που δεν γνωρίζω,) μία τέτοια ερμηνεία θα αποτυγχάνει να λάβει υπόψη της την υπάρχουσα ηθική τάξη που επικρατεί στο διαδίκτυο, και έτσι οι πολίτες του διαδικτύου δεν θα έχουν καμμία υποχρέωση να τη λάβουν υπόψιν τους, και θα εξακολουθούν να θεωρούν όποιον λειτουργεί σαν κι εσένα ως τίποτα περισσότερο από σπαμουργό.

  Α, και κάτι ακόμα: Στην Ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει λέξη «εμαιλ». Επίσης τέτοια λέξη δεν υπάρχει ούτε στην Αγγλική, ούτε στη Γαλλική, ούτε στη Γερμανική, ούτε στην Ιταλική. Μήπως χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη αναφέρεσαι στο γνωστό περιοδικό muslim lifestyle που φέρει αυτό το όνομα;

 6. Sotiris said

  Ενδιαφέρουσα η απάντησή σου και επισημαίνω :

  α. Για το πρώτο εμαιλ (επιμένω να το γράφω έτσι και οι εξυπνάδες περί φιλολογίας σας παρακαλώ προσβάλλουν εσάς και κανέναν άλλον…) είναι προφανές ότι δεν είμαι ούτε ο γενεσιουργός του. Και εγώ το έλαβα μέσω μιας λίστας που δεν ήξερα καν ότι συμπεριλαμβάνομαι. Αλλά επειδή λόγω κόμματος συμπεριλαμβανόμαστε σε διάφορες λίστες υπέθεσα ότι είναι μια από αυτές. Εξ άλλου τις διευθύνσεις που γνώριζα ήταν όλες εντός ΠΑΣΟΚ. Αν ήξερα ότι συμπεριλαμβάνονται και άσχετα μετην πολιτική άτομα όπως εσείς μάλλον δεν θα απαντούσα. Εξ άλλου φαίνεται και από το κείμενο που παραθέτετε (εδώ χωρίς την άδειά μου και άρα παραβιάσατε ήδη το απόρρητο της αλληλογραφίας και το ίδιο έχετε κάνει και με τον κύριο Τριανταφυλλίδη, συνεπώς μην κόπτεστε για νομικά θέματα που σαφώς αγνοείται και από ότι βλέπω δεν θέλετε να μάθετε κιόλας. Σας υπενθυμίζω την δικαίωση της Μαργαρίτας Παπανδρέου εναντίον της Λιάνας Κανέλλη η οποία έκανε αυτό που κάνατε εσείς σήμερα).

  β. Για το δεύτερο εμαιλ η επιλογή της διαγραφής είναι σαφής. Επίσης δεν συλλέγω διευθύνσεις με κάποιο μυστικό τρόπο. Είναι σαν να μου λέτε ότι συλλέγω τηλέφωνα από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Οι διευθύνσεις που έχω είναι όλες δημοσιευμένες στο διαδίκτυο. Άρα δεν παραβιάζεται κανένα απόρρητο και δεν υπάρχει καμμιά συλλογή διευθύνσεων. Αυτό που λέτε αναφέρεται θα ίσχυε μόνο αν συντηρούσα βάση δεδομένων με συνδυασμό και άλλων στοιχείων. Επίσης να σας υπενθυμισω ότι και η ταχυδρομική σας διεύθυνση δεν είναι απόρρητη και μια σειρά άλλων στοιχείων σας.

  γ. προφανώς και μιλάτε για διαφήμιση. Δεν είναι όμωες φίλτατε διαφήμιση. Γιατί αυτή αναγκαστικά πρέπει να ενέχει το στοιχείο του κέρδους. Τζίφος κύριε μου!!! Η αποστλή των εμαιλ γίνεται μ εστόχο την διάδοση πολιτικών θέσεων και απόψεων και την δημιουργάι διαλόγου. Άρα και πάλι δεν υπάρχει καμιά διαφημιστική διάθεση. Η διακίνηση ιδεών από αρχαιοτάτων ετών δημοκρατίας είναι ελεύθερη και προφανώς όχι πάντα με ορθόδοξους τρόπους.

  δ. Τα περί ηθικής anti spam ( το σπαμωδία είναι ένας αυθαίρετος νεολογισμός και από ότι ξέρω στην νεοελληνική τέτοια λέξη δεν υπάρχει αλλά ούτε και σε άλλα λεξικά την βρήκα…περίεργο ε; εσείς ένας τόσο ακριβής άνθρωπος; τέτοιο λάθος; )ισχύουν αν δεν είχαν τηρηθεί όλες οι παραπάνω διαδικασίες. Και για του λόγου το αληθές : Από τις 2450 διευθύνσεις φίλων μου και αναγνωστών μου χρόνια, με ακολούθησαν πιστά σε ότι κάνω και γράφω διαδικτυακά από το 2003…Αυτό για άλλους νεόκοπους bloggers με πολύ τουπέ και καθόλου χαρακτήρα….)

  Χαίρετε

 7. > Για το πρώτο εμαιλ […] είναι προφανές ότι δεν είμαι ούτε ο γενεσιουργός του.

  Επειδή το παραπάνω θα μπερδέψει πολύ τους αναγνώστες μου, να εξηγήσω πως ο Σωτήρης Κούκιος προφανώς και έστειλε το πρώτο η-μέιλ, όπου στα πλαίσια της παρούσας συζήτησης «πρώτο» θεωρείται εκείνο που έλαβε πιό πρόσφατα στη ροή της συζήτησης τον χαρακτηρισμό του πρώτου, δηλαδή το πρώτο από τα δύο μηνύματα που παρέθεσα παραπάνω, με αποστολέα τον Σωτήρη Κούκιο, παραλήπτη κάποιον «Divaynne», και παραλήπτες αντιγράφου 50 άλλους. Απλά, εδώ ο Σωτήρης Κούκιος έχει επιλέξει με τον όρο «πρώτο εμαιλ» (sic) να αναφερθεί στο πρωταρχικό μήνυμα του Γιάννη Παπαϊωάννου από το οποίο είχε ξεκινήσει η όλη σπαμωδία.

  > Σας υπενθυμίζω την δικαίωση της Μαργαρίτας Παπανδρέου εναντίον
  > της Λιάνας Κανέλλη η οποία έκανε αυτό που κάνατε εσείς σήμερα

  Λάθος αγαπητέ, οικτρό λάθος. Η Λιάνα Κανέλλη δημοσίευσε αλληλογραφία που έστελνε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε τρίτους, και καταδικάστηκε διότι η πράξη της συνιστούσε υποκλοπή τηλεπικοινωνιών. Τα μηνύματα που δημοσίευσα εγώ έχουν ως παραλήπτη εμένα, κι έτσι δικαίως βρίσκονται στα χέρια μου και δικαίως τα δημοσιεύω. Αν δεν σου αρέσει, ας μην τα είχες τείλει. «Ας πρόσεχες», που λένε.

  > Οι διευθύνσεις που έχω είναι όλες δημοσιευμένες στο διαδίκτυο. Άρα δεν
  > παραβιάζεται κανένα απόρρητο και δεν υπάρχει καμμιά συλλογή διευθύνσεων.

  Ψέματα. Tη δική μου διεύθυνση τουλάχιστον δεν τη βρήκες δημοσιευμένη στο διαδίκτυο, τη συνέλλεξες από τη λίστα των παραληπτών του μηνύματος που έστειλε ο άσχετος Παπαϊωάννου, άρα προφανώς και επιδίδεσαι σε συλλογή διευθύνσεων, και όταν συλλέγεις διευθύνσεις δεν εξηγείς στον καθένα τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγεις τη διεύθυνσή του, και δεν τον ρωτάς αν συμφωνεί. Επίσης, ξέρε πως το σπαμ καμμία απολύτως σχέση δεν έχει με τήρηση ή παραβίαση απορρήτου, με άλλα λόγια δεν είναι ανάγκη να παραβιάσεις κάποιο απόρρητο για να χαρακτηριστείς σπαμουργός.

  > Τα περί ηθικής anti spam […] ισχύουν αν δεν είχαν τηρηθεί όλες οι παραπάνω διαδικασίες.

  Και πάλι λάθος: τα περί ηθικής «anti spam» ισχύουν υπό τους όρους που θέτει η κοινότητα του διαδικτύου, όχι υπό τους όρους που θέτεις εσύ, ούτε καν υπό τους όρους που θα θέσει ο οποιοσδήποτε (κατά τεκμήριο βαθιά νυχτωμένος από τεχνολογικά ζητήματα) νομοθέτης. Και οι όροι που θέτει η κοινότητα είναι ο εξής απλούστατος ένας: μαζικά απεσταλμένο η-μέιλ που δεν ζητήθηκε είναι σπαμ. Έτσι, απλά. (Σημείωση: για τους νομοθέτες δεν έχω σχηματίσει οριστική άποψη ακόμα, περιμένω να βρεθεί κάποιος να μου κάνει μία ανάλυση και ερμηνεία του σχετικού νόμου πρώτα.)

  Υ.Γ.
  Αυτή η λέξη «εμαιλ» εξακολουθεί να με παιδεύει, δεν μπορώ να καταλάβω από που την βρήκες. Μήπως αναφέρεσαι στη διάσημη τραγουδίστρια Εμέλ Σαγίν (Emel Sayin) από την Τουρκία;

 8. Sotiris said

  Μου αρέσει η οποιαδήποτε αντιπαράθεση όταν γίνεται με επιχειρήματα. Λοιπόν έχουμε και λέμε :

  Για το πρώτο εμαιλ : φυσικά και εννοώ του Ιωάννη Παπαϊωάννου από τη στιγμή που κι εγώ αγνοούσα την ύπαρξη μιας τέτοιας λίστας. Σε καμμία δε περίπτωση δεν με ενοχλεί όταν κάποιος διακινεί ιδέες μέσω εμαιλ όποιες κι αν είναι αυτές απλώς αν δεν μου αρέσει το περιεχόμενο το αγνοώ και τέλος ζητώ την διαγραφή μου από τη λίστα τόσο απλά.

  Δεύτερον μέσα από τη διαδικασία μαζικής αποστολής εμαιλ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την ύπαρξη φόρουμ και συζητήσεων ιδιαίτερα χρήσιμων για τις πολιτικές μου απόψεις (αφού υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που κοινοποιούν τις ιδέες τους μόνο μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

  και επίσης έχετε όλοι μπερδέψει την διαφήμιση ως έννοια με την διακίνηση ιδεών. Για αυτό και σας διαβεβαιώ ότι η διανομή φυλλαδίων των υποψήφιων πολιτικών δεν αποτελεί παραβίαση ούτε του νόμου ούτε και της συγκεκριμένης οδηγίας.

  Σε λίγο κατα τη δική σας άποψη θα έπρεπε να ποινικοποιήσουμε και τον ιστότοπό σας.

 9. καλημέρα

  1. λυπάμαι που απάντησα με «φανερές» τις διευθύνσεις (reply to all). Ήταν λάθος εκ μέρους μου.
  2. δεν επέκτεινα τη συζήτηση σε νέα μέλη (άρα, δεν έγινε -εκ μέρους μου) propagate η διεύθυνση σου σε νέους αναγνώστες
  3. η δημοσίευση της ηλεκτρονικής διέυθυνσης μου στη σελίδα σου είναι (α) συνειδητή επιλογή σου και (β) την κάνει propagate σε άλλους αναγνώστες

  ελπίζω να συμφωνήσεις μαζί μου ότι άλλο θέμα το «εκ παραδρομής» σπαμάρισμα και άλλο η «επίτηδες» έκθεση κάποιου ανθρώπου σε αυτό

  ως, εκ τούτου, παρακαλώ να αφαιρέσεις το email μου από τη σελίδα σου.

  Το όνομα μου κράτησε το αν επιθυμείς

  τέλος, προτείνω το εξής:
  Επειδή πράγματι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε γνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί η «φανερή ανταπόκριση» (cc), και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και έμπειροι χρήστες ενδέχεται να κάνουν αυτό το λάθος (η περίπτωση μου), μπορείς να στέλνεις ένα μήνυμα στη «λίστα» που να ζητά την διαγραφή σου από αυτή …

  το δημόσιο γιαούρτωμα έχει νόημα όταν είσαι βέβαιος οτι ο άλλος κάνει κάτι με πρόθεση. Εναλλακτικά, υπάρχει και η ιδιωτική ευγένεια.

  καλή συνέχεια

 10. Από φιλοσοφικής απόψεως, είμαι της γνώμης ότι τιμωρία αρμόζει στην πράξη, όχι στην πρόθεση, και αυτό επειδή α) η τιμωρία της πρόθεσης ισοδυναμεί με αστυνόμευση του μυαλού, πράγμα απαράδεκτο, και επίσης επειδή β) αλλιώς, ο καθένας μπορεί να εξασφαλίσει ατιμωρισία υποστηρίζοντας πως η κάθε κακή του πράξη συνέβη κατά λάθος, και γ) αλλιώς, δεν δίνονται κίνητρα στον καθένα να προσέχει τις πράξεις του, και έτσι δεν προβιβάζεται η βελτίωση του ατόμου, και κατά συνέπεια δεν μειώνεται η γενική εντροπία και δεν καλλιτερεύει η κατάσταση σε κοινωνικό επίπεδο. (Από αυτά, το «γ» είναι βέβαια το σχετικό με την υπόθεση ανά χείρας.)

  Απ’την άλλη μεριά βέβαια, τα λογικά επιχειρήματα είναι πάντα ευπρόσδεκτα και αξιοπρόσεκτα, η δε χρήση εκφράσεων όπως «λυπάμαι» και «ήταν λάθος μου» είναι αφοπλιστική, καθώς τέτοιες εκφράσεις σπανίζουν ιδιαίτερα στην κοινωνία ανασφάλειας και επιθετικότητας στην οποία ζούμε, και στην οποία ο καθένας νομίζει πως έχει πάντα δίκιο, και μόνο δίκιο. Αφαιρώ λοιπόν τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το κου Τριανταφυλλίδη, και θα κάνω το ίδιο για όποιον άλλο αφήσει σχόλιο αιτούμενος κάτι τέτοιο. (Δεν προσδοκώ να δω σπαραξικάρδιες εκφράσεις μετάνοιας, ένα «λυπάμαι» ή ένα «έκανα λάθος» αρκεί, αλλά αν κάποιος εμφανιστεί και αξιώσει τη διαγραφή της διεύθυνσής του με τρόπο διεκδικητικό, θα δυσαρεστηθεί από το αποτέλεσμα.)

  Και μία λεπτομέρεια:

  Το να στείλει κανείς μήνυμα στη «λίστα» που να ζητά τη διαγραφή του δεν ενδείκνυται, γιατί α) αυξάνει το συνολικό θόρυβο, και β) τέτοια μηνύματα είναι όλως δι όλου αναποτελεσματικά: το δοκίμασε ο Γιώργος Μαργαρίτης, στέλνοντας μήνυμα με θέμα «Re: Δεν εχω να πω τιποτα» σε όλη τη λίστα στις 2007-09-17 21:51, παρακαλώντας «να αφαιρεθεί», και παρα ταύτα βρίσκεται ανάμεσα στους αποδέκτες του κάθε ενός από τα κατοπινά μηνύματα της σπαμωδίας, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου έγινε αλλαγή του θέματος των μηνυμάτων της σπαμωδίας, με πιθανή εξαίρεση δύο μηνύματα στο θέμα «go home» τα οποία δεν φανέρωσαν τη λίστα των παραληπτών τους. (Βέβαια η ζημιά είχε ηδη γίνει τότε, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.) Τώρα, εδώ έχουμε και ένα ενδιαφέρον ζήτημα: ένα από τα δύο κατοπινά μηνύματα που δεν φανέρωσαν τη λίστα των παραληπτών τους ήταν δικό σας, κε Τριανταφυλλίδη. Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους, είχατε τελικά την ευαισθησία να αφαιρέσετε τους παραλήπτες από το πεδίο «Cc:» και να τους αντιγράψετε στο πεδίο «Bcc:», πράγμα που σας τιμά κάπως. Όμως σας ρωτώ: μπήκατε στον κόπο να διαγράψετε εντελώς τη διεύθυνση του Μαργαρίτη από τη λίστα των διευθύνσεων που γράψατε στο πεδίο «Bcc:»; Όχι πως θα αποδείξει τίποτα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, απλά θα δούμε αν είναι 99.9% ή 100.0% αναποτελεσματική η τακτική του να απευθυνθεί κανείς στη «λίστα» ζητώντας τη διαγραφή του από αυτήν.

 11. καλησπέρα

  ευχαριστώ για την αφαίρεση του email μου

  έλεγξα να βρω το μήνυμα του κου Μαργαρίτη στο mail μου και δεν το βρίσκω πουθενά. Επίσης δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι σχετικό. Αν βλέπεις το email μου στους παραλήπτες, μπορείς σε παρακαλώ να μου το προωθήσεις (μήπως έχω πρόβλημα με το -τι ειρωνεία- anti-spam μου)

  θαρρώ πως, ναι, θα τον είχα βγάλει από το BCC που θα έστελνα εγώ

  σε ότι αφορά το «είμαι της γνώμης ότι τιμωρία αρμόζει στην πράξη»

  είμαι σύμφωνος, με την έννοια ότι η αυστηρότητα και η υφή της τιμωρίας πρέπει να είναι ανάλογα της πράξης, και δεν είναι κακό να λαμβάνουμε υπόψη μας και τα «εξ αμελείας» ή «εκ προθέσεως»

  ευχαριστώ και πάλι

  τριάντα

 12. Θα σε παρακαλούσα πάρα πολύ να αφαιρέσεις την διεύθυνση μου από το συγκεκριμένο ποστ. Το ότι ο κ. Παπαιωάννου δεν γνωρίζει από spam είναι ξεκάθαρο και νομίζω ότι έχει επισημανθεί στα mail που ακολούθησαν του αρχικού. Και θα ζητήσω συγνώμη αν δικό μου mail που ακολούθησε δημιούργησε πρόβλημα στο mail σου.

  φιλικά

  Στέφανος Ν. Παπανώτας

 13. Δεν δημοσιεύω τις διευθύνσεις εκείνων που έχω σημειώσει με αστερίσκο (*) γιατί τουλάχιστον εκείνοι έστειλαν μόνο μηνύματα διαμαρτυρίας για την κατάσταση, πράγμα που αποτελεί μεν βέβαια απρέπεια, αλλά τέλος πάντων ας πούμε πως δεν αξίζει το γιαούρτωμα με το οποίο ισοδυναμεί η δημοσίευση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στο παρόν άρθρο.

  Συγγνώμη αλλά γιατί αποτελεί «απρέπεια» (και αξίζω και κάποιου είδους υποδεέστερο γιαούρτωμα) το να απαιτήσω να μη λαμβάνω spam email από κάποιους που νομίζουν ότι μπορούν να πάνε σε ένα κεντρικό μέρος και να κάνουν μία συζήτηση φωνάζοντας, ενοχλώντας και όλους όσους βρίσκονται τριγύρω και δεν έχουν καμία όρεξη να ακούν την συζήτηση τους? Δηλαδή το «ευπρεπές και μη αξίζων γιαούρτωμα» θα ήταν να στείλω email στον αρχικό αποστολέα για να με αφαιρέσει από τα μελλοντικά email του, οπότε ουσιαστικά να στείλω ένα άχρηστο email αφού όλοι οι υπόλοιποι θα πατούσαν «reply to all» και άρα θα μου ξαναστέλναν το email? Γιατί προφανώς δεν υπήρχε μία mailing list (καιρός να την μάθουν οι εν λόγω spammers) ώστε να με αφαιρούσε από τη λίστα ο αρχικός παραλήπτης και να λύνονταν το πρόβλημα.

  Ο μόνος τρόπος «άμυνας» που είχα εναντίον του επικείμενου spam ήταν να ειδοποιήσω *όλους* να με αφαιρέσουν από μελλοντικές αποστολές. Το να στείλω email στον αρχικό αποστολέα, όπως έκανες εσύ, δεν έχει κανένα νόημα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αν κάποιος έχει κάποιον μεταδοτικό ιο, και τον κολλήσει σε άλλα 40 άτομα, δεν κερδίζεις τίποτα αν πας να θεραπεύσεις τον αρχικό. Ουσιαστικά κάνεις μία τρύπα στο νερό, οι άλλοι 40 εξίσου μολυσμένοι μπορούν άνετα να συνεχίσουν να μολύνουν τον κόσμο.

  Το αναποτελεσματικό του email μου έγκειται στο ότι έστω και ένας «μολυσμένος» να μείνει το κακό συνεχίζεται. Με λίγα λόγια, μπορεί να πέτυχα να με αφαιρέσουν οι 30 από τους 40 (γιατί όντως κάτι τέτοιο έγινε, γιατί υπήρχε μία ασυνέχεια στα email που έλαβα μετά) αλλά *ένας* να μη το έκανε και να άφησε το email μου στους παραλήπτες το κακό έγινε: προφανώς όσοι θα απάντησαν μετά στο email του με «reply to all» θα με ξαναπεριέλαβαν στους παραλήπτες, ακόμα και αν αρχικά με είχαν σβήσει (δε μπορούν να ελέγχουν και κάθε μελλοντικό email για τον αν με περιέχει, επειδή υπάρχει η περίπτωση κάποιος άσχετος, ή ο οποίος βαριέται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα μου, να με ξέχασε).

  Επίσης, το BCC είναι παντελώς άχρηστο για μία δημόσια συζήτηση με πολλαπλούς παραλήπτες, γιατί το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να απαντήσεις σε αυτόν που σου έστειλε το email, καθώς δεν ξέρεις ποιος άλλος έλαβε το email.

  Οι δουλειές αυτές, για να μαθαίνουν οι «spammers» του ΠΑΣΟΚ γίνονται με mailing lists. Δεν έχω τα email διαμαρτυρίας που έστειλα, γιατί χαρακτήρισα αναγκαστικά ως «spam» όλα τα email που έλαβα από την συγκεκριμένη συζήτηση για να μην με ξαναενοχλήσουν, και μετά από 30 μέρες σβήστηκαν. Αλλά υποθέτω πως θα είχα προτείνει την mailing list, γιατί όποτε μπλέκω σε παρόμοιες καταστάσεις αυτό κάνω.

 14. Βρήκα το email που είχα στείλει στο email που μου έστειλε σήμερα ο Διαγόρας:

  Καλησπέρα,
  δεν έχω ιδέα πως έφτασε το email μου σε αυτήν την mailing list, αλλά από ότι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό σε πολλούς το email μου (όχι πως το κρατούσα κρυφό).

  Δεν γνωρίζω από ποιον ξεκίνησε η αποστολή και βρέθηκα σε αυτή τη συζήτηση, πάντως ουδεμία σχέση έχω με το ΠΑΣΟΚ και με την συγκεκριμένη συζήτηση.

  Κάντε μία mailing list με όσους θέλουν οικειοθελώς να συμμετάσχουν στην συζήτηση και παρακαλώ αφαιρέστε με από αυτήν την λίστα. Ας κάνει κάποιος τον κόπο, και ας μην ταλαιπωρείτε άλλο εμάς.

  Η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει και στα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου.

  Ευχαριστώ.

  Αυτό ήταν το «απρεπές» email μου.

 15. Έλα ρε Γιώργο, μην αρπάζεσαι, δεν σε είπαμε και καμπούρη! Δεν ξέρω αν διάβασες τα σχόλια, αλλά το γιατί αυτό ήταν απρεπές το εξήγησα σε προηγούμενο σχόλιό μου, εκεί που λέω «Και μία λεπτομέρεια:».

  Όσο για το δικό μου μήνυμα προς τον αρχικό αποστολέα μόνο, σε καμμία στιγμή δεν έτρεφα την αυταπάτη ότι θα βελτίωνε την κατάσταση. Αν το διαβάσεις προσεκτικά θα δεις πως δεν είναι καν γραμμένο με ύφος κάποιου που περιμένει κάποιο αποτέλεσμα. Δεν υποστηρίζω πως υπάρχει κάτι που θα μπορούσε κάποιος να είχε κάνει για να βελτιώσει την κατάσταση αφότου έγινε η αρχική ζημιά. Οι μόνες ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν θα ήταν για τη μη-επιδείνωση της κατάστασης, μέσω της μη-περαιτέρω-συμμετοχής σε αυτή.

  Και μιά και το’χει φέρει η συζήτηση, διαβάστε κι αυτό για να γελάσετε λίγο: Slashdot: DHS Injects Itself With DDoS

 16. kosmetsas said

  κι εγώ ήμουν μέσα στου παραλήπτες άθελα μου!!!!!!!!!! κι εγώ!

 17. divaynne said

  δεν πρόκειταινα διαβάσω ολο το ποστ θέλω να αφαιρεθεί το mail Μου τώρα και να σημειώσω ότι δημοσιεύσατε και περιεχόμενο ενός mail και τι γράφω μέσα.και δε θυμάμαι να το έστειλα σε κανέναν εδώ μέσα.

 18. χιχιχι… αν δεν το διαβάσεις «όλο το ποστ» (sic), και επίσης όλα τα σχόλια, (ω, ναι,) δεν θα καταλάβεις γιατί θα σε αφήσω δυσαρεστημένo/η…

 19. divaynne said

  δε γέλασα.το διάβασα.το αίτημα παρα μένει .οτι πρόβλημα και να χεις to δικαίωμα στα προσωπικά δεδομένα είναι γεγονός και το καταπατάς με τη δημόσια έκθεση και άλλων διευθύνσεων από οτι βλέπω.και δε μπορώ να καταλάβω αφού σε ενοχλεί τόσο το spam γιατί έμμεσα προκαλέις το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο και σε αγνώστους με το να εκθέτεις τα Mail τους.
  από κει και πέρα κάνε ότι θες im done με αυτό το θέμα

 20. Διαγόρα ξέρεις καλά πως δεν αρπάζομαι :)
  Απλά μου έκανε εντύπωση το «απρέπεια» και «γιαούρτωμα» για το email που έστειλα.

  Divaynne, δεν φάνηκε να έχετε πρόβλημα να δημοσιοποιήσετε σε άσχετους όπως εμείς τις απόψεις σας για το ΠΑΣΟΚ με email, αλλά όταν αυτές δημοσιεύτηκαν σε blog τότε το θυμηθήκατε?

  και δε μπορώ να καταλάβω αφού σε ενοχλεί τόσο το spam γιατί έμμεσα προκαλέις το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο και σε αγνώστους με το να εκθέτεις τα Mail τους

  Αν και δεν είναι ακριβώς σχετικό, αλλά αν όχι όλα, υποθέτω η πλειοψηφία αυτών των email είναι διαθέσιμα στα blogs των ιδιοκτητών. Το email μου μπορεί και μένα να το βρει κάποιος από το blog μου. Το πρόβλημα είναι πως το πήρατε και το χρησιμοποιήσατε για να με κάνετε ακροατή στην συζήτηση σας χωρίς να το θέλω ή να έχω καν δείξει κάποια προδιάθεση πως με ενδιαφέρουν τέτοια θέματα.

  Πέρα από αυτό, νομίζω καλό θα ήταν να αφαιρεθούν τα email, τουλάχιστον στην μορφή που είναι τώρα καθώς ένα bot μπορεί να τα εξάγει από την σελίδα.

 21. Μα, ακριβώς γι’αυτό το λόγο βρίσκονται σε αυτή τη σελίδα αυτές οι διευθύνσεις η-μέιλ, για να τις βρουν τα μποτ. (Τι νόμιζες, μόνο περί γιαουρτώματος επρόκειτο;) Διότι, πως να το κάνουμε, το να φλομώνεις τον κόσμο στο σπαμ πρέπει να επισύρει κάποιες συνέπειες. Αλλιώς, είναι σα να λέμε, «σπαμέψτε μας όσο θέλετε, το τραβάει η ψυχή μας.»

  Λοιπόν, δεν ξέρω πόσο συχνά περνάει σπαμομπότ από εδώ, μπορεί μία φορά την εβδομάδα, μπορεί μία φορά το μήνα, οπότε οι υπόλοιποι προλαβαίνουν – δεν προλαβαίνουν να δηλώσουν μετάνοια. (Όχι όπως ο/η «Divaynne», βέβαια…)

  Αν θέλετε κάτι ευχάριστο για να περνάει η ώρα σας, μπορείτε επίσης να διαβάσετε και για άλλους σπαμούργους (κατά το κακούργους) για τους οποίους έχω γράψει μέχρι στιγμής: «Σπαμ» στο ιστολόγιο του Διαγόρα.

 22. divaynne said

  μ αρέσει που έχεις και εγγύηση για το απόρρητο της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.βέβαια με διακρίσεις όπως βλέπουμε.φυσικά αυτό είναι υποκρισία έτσι?
  μετά απ αυτό και φυσικά δεν ξαναμπαίνω εδώ μέσα,άλλωστε γιατι.?
  ε και το μαιλ ειναι το λιγότερο δε πα να το κάνεις ότι θες?
  αλλά μάλλον δυστυχως το βλέπω να γίνεσαι παραλήπτης όσων spam λάβουμε από εδώ και μπρός..άφού εσύ το ξεκίνησες,και το συνέχισες ξέροντας οτι είναι λάθος μια όπως βλέπω πολλοί απο δω μέσα συμφωνούν οτι είναι λάθος η δημόσια προβολή διευθύνσεων..
  και το έχεις ήδη καταλάβει οτι με αυτό έκανες μεγαλύτερη ζημιά απο μερικά ομαδικά mail που έλαβες και στη τελική όλοι τα λάβαμε και δεν τρελαθήκαμε κιόλας
  adios!

 23. PARRISIA said

  dogomalaΞ

 24. krogias said

  Ομολογώ ότι ούτε καν θυμάμαι αν απάντησα στο πρώτο spam (τόσα email που λαμβάνουμε καθημερινά…) και παρακαλώ να αφαιρεθεί και το δικό μου email.

 25. divaynne said

  εντωμεταξύ φαντάσου πόσο άκυρο είναι το όλο θέμα που βλέπω συνέχεια να αναφέρεται το ψευδώνυμό μου ενω όταν εγώ απάντησα στο πρώτo mail ήταν μετά απο άλλες 5-6 απαντήσεις προηγουμένων! αυτό και μόνο τα λέει όλα!ότι νάναι!

 26. EL AL said

  Δεν έχω καταλάβει τι βιολί βαρας,και τι ζόρι τραβας.
  Εχεις προβλημα αυτοεπιβεβαίωσης φαίνεται και θελεις να σε προσεχουμε?
  Ενταξει αυτο κανουμε τωρα.Εισαι ευχαριστημενος?
  Οσο για το ε-μεηλ που εβγαλες φορα παρτιδα ε!! και τι εγινε?
  Καποιος εκανε μια χαζομαρα ?
  Εσυ δεν εχεις κανει ποτε?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: