Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ιστολόγιο: atheoi.ORG

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/08/17

Να σας παρουσιάσω ένα ιστολόγιο που εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό και ελπίζω να πάει καλά: το atheoi.ORG του φίλου Simon (ο οποίος είναι επίσης και ο δημιουργός της ομάδας GreekAtheists στο MySpace)

atheoi.ORG

Επισκεφθείτε το, διαβάστε, σχολιάστε, και προσθέστε στα blogrolls!

Ή όπως μου αρέσει να λέω, «όσοι άπιστοι προσέλθετε!»

Ενημέρωση 2007-08-17 16:04: Διόρθωσα το σύνδεσμο, ευχαριστώ toomanytribbles, συγγνώμη Simon!

Διαβάστε περισσότερα για τη δημοφιλή παράνοια που ονομάζεται θρησκεία:
Θρησκεία στο ιστολόγιο του Διαγόρα
Θρησκεία σε όλο το WordPress

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

11 Σχόλια προς “Ιστολόγιο: atheoi.ORG”

 1. νομίζω ότι δεν είναι σωστο το url….

 2. Ούπς! (που λέει κι ο Μίκυ Μάους, που όταν μεγάλωσα συνειδητοποίησα πως ήταν μετάφραση του «Whoops!»)

  Διόρθωσα το σύνδεσμο, ευχαριστώ toomanytribbles, συγγνώμη Simon!

 3. akamas said

  Αν και δεν μπορώ να πω ότι είμαι άθεος ένα ιστολόγιο που αντιμάχεται στον χριστιανισμό είναι σημαντικό.

 4. SimonSays said

  Ευχαριστώ x 1000 :-)

  -Simon @ atheoi.ORG

 5. Odin said

  quote:
  ==============================================================
  akamas Says:

  Αν και δεν μπορώ να πω ότι είμαι άθεος ένα ιστολόγιο που αντιμάχεται στον χριστιανισμό είναι σημαντικό.
  ==============================================================
  Πως λέμε : τι ομάδα είσαι ?
  Απάντηση : Αντι-ολυμπιακός ! :D

  Και καλά εσύ φίλε μου, αντιμάχεσαι τον χριστιανισμό γιατί μπορεί να ανήκεις σε άλλο θρήσκευμα (και σου την σπάει το συγκεκριμένο) ή είσαι θεϊστής με τις δικές σου εκδοχές και δεν σου αρέσουν οι συγκεκριμένες Δογματικές δεσμεύσεις ή απλά αγνωστικιστής που δεν γουστάρεις πάλι για τους δικούς σου λόγους την συγκεκριμένη θρησκεία και θεωρείς πως είναι «σημαντικό» να την αντιμάχεται κάποιος .
  Η φιλοσοφική και διαλεκτική «πίκρα» η μεγάλη είναι να βλέπεις «άθεους» (υπαρξιστές κατά τεκμήριο) που η «αθεΐα» τους ζει και συντηρείται από τον αντι-χριστιανισμό τους .. ή την διαταραγμένη τους σχέση και απογοήτευση από τον ‘θεό» των παιδικών τους χρόνων … και όχι από την Υλιστική κοσμοαντίληψη και θεώρηση που σαν αντίπαλο δέος δεν έχει ΦΥΣΙΚΑ κάποια συγκεκριμένη θρησκεία αλλά την Μεταφυσική κοσμοαντίληψη που παράγωγα της είναι οι θρησκείες.
  Σαν εξαρτημένο αντανακλαστικό ένα πράγμα …

 6. SimonSays said

  Αν με ρωτήσεις τι κόμμα είμαι πάντως με χαρά θα απαντήσω «αντι-ρεπουμπλικάνος» :-)

  Το σχόλιο του Odin δεν ξέρω αν είναι μόνο προς τον akamas, αλλά τουλάχιστον εγώ δεν κάνω διακρίσεις στην απέχθεια δογμάτων. Επειδή το blog είναι όμως στα Ελληνικά και απευθύνεται σε Έλληνες, τα βάζω με την «επικρατούσα» ορθοδοξία παραπάνω. Άποψη μου ότι όσο πιο «close to home» είναι το μύνημα σου τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.

  Διαφωνώ πάντως για το αντίπαλο δέος. Θα ήταν πολύ πιο υποφερτός ο κόσμος αν είχαμε να κάνουμε μόνο με την «Μεταφύσική κοσμοαντίληψη» και όχι με τα παράγωγα (κατά τον Odin) θρησκείες.

  -Simon @ atheoi.ORG

 7. akamas said

  Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω ότι είμαι Έλλην Εθνικός και αυτό που είπα είναι ότι κάθε φωνή η οποία δεν ελέγχεται από την κρατούσα κατάσταση είναι θετικότατο.

 8. Odin said

  @ Simon

  quote :
  ===============================================
  Αν με ρωτήσεις τι κόμμα είμαι πάντως με χαρά θα απαντήσω “αντι-ρεπουμπλικάνος” :-)
  ===============================================

  Το ίδιο και ο Οσάμα ! …καθώς και πλήθος μουσουλμάνων φονταμενταλιστών , ορθόδοξων χριστιανοταλιμπάν , σταλινικών και ευρύτερα μαρξιστο-«κομμουνιστών», «δημοκρατικών» από το Άρκανσο κλπ κλπ … μακρύς ο κατάλογος .
  Συν το ότι … το «αντί» δεν εκδηλώνει κάποια διαφορετική ΘΕΣΗ και μπορεί (δεν είναι βέβαιο) να υποκρύπτει απλά μια συναισθηματική ή ενστικτώδη αντίδραση απέναντι σε μία πολιτική ΘΕΣΗ (ρεμπουμπλικάνοι) χαμηλής σημασίας και αξίας κατά το περιεχόμενο και την πιθανή ισχύ της σαν διαφορετικός και δομημένος πολιτικός Λόγος.
  Με λίγα λόγια δεν λέει «κάτι» …

  quote :
  =================================================
  Το σχόλιο του Odin δεν ξέρω αν είναι μόνο προς τον akamas, αλλά τουλάχιστον εγώ δεν κάνω διακρίσεις στην απέχθεια δογμάτων.
  =================================================

  Νομίζω πως ο όρος «απέχθεια» στηρίζεται περισσότερο στο «θυμικόν» και όχι στο «Λογικόν» ή απλά στην διάνοια και ως εκ τούτου προτείνω τον διαλεκτικό όρο «αντίθεση» για κάποιον που προβάλλει μια διαφορετική ΘΕΣΗ .

  quote :
  ===============================================
  Επειδή το blog είναι όμως στα Ελληνικά και απευθύνεται σε Έλληνες, τα βάζω με την “επικρατούσα” ορθοδοξία παραπάνω.
  ===============================================

  Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της παρεμβάσεώς μου . Ένα αθεϊστικό blog ή έστω κάποιος χώρος προβληματισμού και συζητήσεων αθεϊστικού χαρακτήρα δεν είναι δυνατόν να είναι απλά αντι-ορθόδοξο (στην Ελλάδα) , αντι-μουσουλμανικό (στο πακιστάν ) , αντι-σιντο-ιστικό στην Ιαπωνία κλπ …. εγκλωβίζοντας την ρητορική του και τον φιλοσοφικό του Λόγο … στις κατά τόπους πολιτιστικές και ιστορικές δογματικές εκφράσεις της ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ κοσμοαντίληψης (θρησκείες).
  Ο υλιστικός Αθεϊσμός (ο άθεος υπαρξισμός είναι άλλη κουβέντα) και τα ρεύματά του (αναγωγισμός, ιστορικός υλισμός κλπ) … ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ φίλε μου ως ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ παράγωγο της Υλιστικής Κοσμοαντίληψης και της «επιστημονικής εικόνας του Κόσμου» .. δεν είναι μία άλλη μορφή πίστης που αντιμάχεται άλλες μορφές πίστης …. είναι μία διαφορετική φιλοσοφική κοσμοαντιληπτική Θ-Ε-Ω-Ρ-Η-Σ-Η που μπορεί στο χαλαρό να προβάλλει τον εαυτό της στηριζόμενη στην ισχύ του ορθολογισμού και των ΘΕΤΙΚΩΝ (κυρίως) επιστημών και όχι στην (φιλοσοφικά και διαλεκτικά) αστεία αντιπαράθεσή της με τα θέσφατα των θρησκόληπτων και των μεταφυσικών πάσης φύσεως .
  Αυτά σε φιλοσοφικό επίπεδο ….. φιλοσοφικό νόημα κανένα δηλαδή στο τι κάνουν ή τι πιστεύουν οι χριστιανοί, μουσουλμάνοι κλπ … τι λένε τα «μυστήρια τους» , τα «θαύματά» τους κλπ κλπ …

  Σε κοινωνικό και «πρακτικό» επίπεδο αναφέρομαι παρακάτω … όπου και εκεί θεωρώ πως η ενασχόληση με την όποια θρησκεία μπορεί να γίνει μόνο σε ένα πολύ συγκεκριμένο πεδίο , το οποίο όμως και πάλι δεν μπορεί να περιέχει το Δογματικό της περιεχόμενο (για όσους θέλουν να διατηρήσουν την φιλοσοφική και διαλεκτική σοβαρότητά τους)

  quote :
  ================================================
  Άποψη μου ότι όσο πιο “close to home” είναι το μύνημα σου τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.
  ================================================

  Και τόσο πιο πολύ συσπειρώνει τους θεϊστές και τους πιστούς στον Χ τόπο , γύρω από την προπαγάνδα της κάθε θρησκείας μιας και ο Λόγος σου θαυμάσια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους τσοπανάρχες της … ως Λόγος που στόχο έχει την «παράδοση» , το «έθνος» , τις «αξίες της φυλής» κλπ κλπ.
  Προτείνω να τους μιλήσεις απλά για το «Rexona» .. δηλαδή το Κοσμικό Κράτος και όχι για το «Δόγμα» τους που ούτως ή άλλως για έναν Υλιστή (και ως εκ τούτου άθεο) , είναι φιλοσοφικά αδιάφορο ή βλακώδες και νομίζω πως ΜΟΝΟ τότε θα γίνεις πραγματικά αποτελεσματικός .

  quote :
  =============================================
  Διαφωνώ πάντως για το αντίπαλο δέος. Θα ήταν πολύ πιο υποφερτός ο κόσμος αν είχαμε να κάνουμε μόνο με την “Μεταφύσική κοσμοαντίληψη” και όχι με τα παράγωγα (κατά τον Odin) θρησκείες.
  =============================================

  Το αντίπαλο δέος σε φιλοσοφικό επίπεδο στον Υλισμό και τον αθεισμό είναι η Μεταφυσική κοσμοαντίληψη που «γεννά» τις πάσης φύσεως θρησκείες .
  Οι θρησκείες με την σειρά τους είναι οι κοινωνικές οργανώσεις και πραγματώσεις (Εξουσίας) της Μεταφυσικής κοσμοαντίληψης αγαπητέ φίλε και όχι αίτια κοσμοθεώρησης ή κοσμοαντίληψης .
  Το νόημα της αντιπαράθεσης με την όποια θρησκεία έχει νόημα ΜΟΝΟ στο επίπεδο της κρίσης, της αντίθεσης και της σύγκρουσης στις όποιες εκφράσεις της πολιτικο-οικονομικο-ΘΕΣΜΙΚΗΣ της Εξουσίας και δράσης μέσα στις κοινωνίες … με στόχο το πραγματικά Κοσμικό και ανεξίθρησκο Κράτος.
  Όμως αυτό δεν επιτυγχάνεται με την Δογματική κρίση και αντιπαράθεση με το κάθε επιμέρους Δόγμα και θρησκεία στον κάθε τόπο που είτε «επικρατεί» είτε επιδιώκει να επικρατήσει , διότι δεν υπάρχει κάποιο ορθολογικό νόημα, διαλεκτικοί κανόνες, ή κάποια «βάση -λογικής- συζητήσεως» .. με την κάθε είδους «πίστη»… ούτε φυσικά υπάρχει κάποιο νόημα στο να αντιπαρατίθεται κάποιος με τις «μεταφυσικές αγωνίες» , ιδεοληψίες ή εμμονές του κάθε ατόμου (σαν μονάδα) που είναι οπαδός στο Χ οργανωμένο κοπάδι «πιστών» προσπαθώντας είτε να τις καλύψει υπαρξιακώς, είτε απλά να τις υπηρετήσει σαν το «political correct» της πολιτιστικής του εκπαίδευσης .
  Ο δρόμος για το κοσμικό Κράτος (αυτό υποθέτω είναι το ζητούμενο και όχι το τι πιστεύει ο κάθε «πικραμένος» ) … «ανοίγεται» με την Πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση στα οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά πλοκάμια της κάθε θρησκείας στις κοινωνίες … και όχι με την ενασχόληση με τις κατά τόπους Δογματικές ανοησίες της.
  Άρα και στο κοινωνικό (πρακτικό) επίπεδο , .. ο άθεος δεν ασχολείται με την όποια «ουσία» της όποιας Θρησκείας , (όπως και στο φιλοσοφικό επίπεδο στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω) … ασχολείται με πολύ συγκεκριμένα πράγματα που «τσούζουν» και «πονάνε» (πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά) αυτούς που στήνουν και συντηρούν τα μαγαζάκια και τις αντιπροσωπείες της μεταφυσικής στις κοινωνίες (με διάφορα ονόματα «θρησκείας» ) για να τις ελέγχουν καλύτερα και να περνάνε «ζωή χαρισάμενη» στην εγκόσμια παραμονή τους .. στον «μάταιο τούτο κόσμο»… :D
  Με αυτήν την λογική και αυτό το είδος της «ενασχόλησης» θα βρίσκεις συνέχεια συμμάχους (ακόμα και μέσα στους «πιστούς»), με την αδιέξοδη (και χωρίς νόημα) δογματική κρίση και αντιπαράθεση με την κάθε θρησκεία , θα βρίσκεις μόνο φοβισμένους και συσπειρωμένους αντιπάλους .;)

 9. Odin said

  @ Akamas

  quote :
  ======================================
  Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω ότι είμαι Έλλην Εθνικός και αυτό που είπα είναι ότι κάθε φωνή η οποία δεν ελέγχεται από την κρατούσα κατάσταση είναι θετικότατο.
  ======================================

  Εγώ από την άλλη , δεν θεωρώ πως οι εχθροί του εχθρού μου είναι φίλοι μου .. έτσι γενικά … ούτε ότι ΚΑΘΕ φωνή είναι θετική … με μόνο κριτήριο αξιολόγησης (δεν έχει παρουσιαστεί άλλο μέχρι στιγμής) το ότι δεν ελέγχεται από την κρατούσα κατάσταση .
  Και μιας και το έφερε η κουβέντα και δήλωσες Έλλην Εθνικός … θα ήθελα να σε ρωτήσω ποία η θέση των Ελλήνων Εθνικών (αν υπάρχει μία «ομοιογενής» τέτοια ) σε σχέση με την καθαρώς Κοσμική και ανεξίθρησκη οργάνωση του Κράτους . Μπορούμε να πούμε πως θα στήριζαν ένα κοσμικό Κράτος Γαλλικού τύπου όπου τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα όσων αφορά τον διαχωρισμό του Κράτους από την όποια θρησκεία ..ή απλά στην θέση της «επικρατούσας» εβραιοχριστιανικής μυθολογίας και δοξασίας (με όλα τα πολιτικο-οικονομικο-θεσμικά της προνόμια) δεν θα τους «χάλαγε» να έβλεπαν την πατρώα μυθολογία-θρησκεία των Ελλήνων ?
  Θα με ενδιέφερε να ακούσω την απάντησή σου :
  – Πρώτον γιατί δεν έχω μία σαφή εικόνα για το πως αντιλαμβάνονται οι Έλληνες Εθνικοί το Κοσμικό Κράτος
  – και δεύτερον διότι θα ήθελα να βάλω έναν «μπούσουλα» αξιολόγησης «θετικών φωνών» με διαφορετικές κοσμοαντιληπτικές «πεποιθήσεις» .. έστω και θεϊστικές (δεν με χαλάνε οι επωνυμίες) από τις δικές μου τις υλιστικές (και ως εκ τούτου άθεες) ….
  Όλα αυτά γιατί το γενικό και αόριστο : «δεν ελέγχεται από την κρατούσα κατάσταση» .. άρα είναι θετικό … δεν με καλύπτει ..
  Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι … :)

 10. akamas said

  Απλά θέλω να πω ότι κάθε ανεξάρτητη φωνή είναι θετική και όταν μίλησα για το βδέλυγμα του χριστιανισμού απλά ήθελα να βάλω μια αντιπαράθεση με το γεγονός ότι αυτοί ισχυρίζονται ότι το 97% του λαού είναι πιστοί τους, κάτι που δεν ισχύει στην πράξη. Όλοι ξέρουμε τα εγκλήματα που έχει κάνει αυτή η εβραική αίρεση όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο και αυτός είναι ο λόγος που με βρίσκει σύμφωνο κάθε ανεξάρτητη κίνηση. Η θέση των Ελλήνων Εθνικών ομιλεί σαφέστατα για πλήρη ανεξαρτησία του κράτους από κάθε δ΄γμα και θρησκεία και θέλουμε ένα κράτος στο οποίο όλες οι θρησκείες θα έχουν την θέση τους και θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα.

 11. SimonSays said

  Odin, κατα’αρχήν ευχαριστώ για το σχόλια σου. Σκοπός του blog μου είναι απλώς να προβάλλω απόψεις Ελλήνων άθεων γύρω από θέματα καθημερινά όπου η θρησκεία, η δεισιδαιμονία, και η ψευδοεπιστήμη έχουν κυριεύσει μεγάλα μέρη της κοινής γνώμης. Επίσης πάω πολλές φορές απλώς να ενημερώσω. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν θέλω να προβάλλω κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία η κοσμοθεώρηση με κάθε ευκαιρία. Προτιμώ την ενασχόληση με επιμέρους θέματα χωρίς την αναζήτηση μεγαλεπίβολων συμπερασμάτων. Ο λόγος είναι πρακτικός: Στη θεωρία οι άθεοι δεν πιστεύουμε στα χριστούγεννα και το πάσχα. Στην πράξη οι περισσότεροι γιορτάζουμε τα χριστούγεννα και το πασχα!

  Με λίγα λόγια συμφωνώ από τη μία ότι σε φιλοσοφικό επίπεδο είναι σχεδόν αστείο να γίνει συζήτηση γύρω από θεολογία και δόγμα και για αυτό δεν την επιζητώ. Από την άλλη όμως υπάρχει μια σιωπηλή αποδοχή της δεισιδαιμονίας όπου οι υπέρμαχοι του ορθολογισμού κάθονται με τα χέρα σταυρωμένα.

  Σχετικά με το Rexona (εξήγησε μου τον παραλληλισμό αν μπορείς) του κοσμικού κράτους δεν μου είναι ούτε αρκετό, αλλά ούτε και γρήγορα εφικτό στην Ελλάδα. Η κοινή γνώμη με ενδιαφέρει και οι συγκεκριμένες πολιτικές Και αν και συμφωνώ ότι οι θρησκόληπτοι δύσκολα αλλάζουν γνώμη, θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων είναι η σιωπηλή πλειοψηφία που δεν έχει σκεφτεί πολύ το θέμα και απλώς δέχεται απερίσκεπτα τις mainstream απόψεις που ανέφερες πέρι της «παράδοσης» και της «αξίες της φυλής». Εκείνοι πιστεύω ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από το atheoi.ORG.

  -Simon @ atheoi.ORG

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: