Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Βιβλίο: Michel Onfray – Πραγματεία περί Αθεολογίας

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/08/03

Michel Onfray – Πραγματεία περί Αθεολογίας

Γενικά, αυτό το βιβλίο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου. Όχι πως έχω παράπονα από τη μετάφραση, (η οποία σε λίγες μόνο περιπτώσεις μου έδωσε την εντύπωση πως θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, και σε αυτές δεν μπορώ καν να είμαι σίγουρος,) αλλά ο Michel Onfray δεν φάνηκε να έχει πολλά καινούργια πράγματα να μας πει που δεν έχουν …

dsc00100b.jpg

…ειπωθεί ήδη από άλλους πολέμιους της θρησκείας. Οι προσδοκίες μου είχαν εν μέρει διαμορφωθεί από τον αγγλικό τίτλο του βιβλίου, Atheist Manifesto, πράγμα που με έκανε να περιμένω εσφαλμένα κάποιου είδους διακήρυξη, ενώ ο τίτλος του πρωτότυπου στα Γαλλικά Traité d’athéologie, δεν προϊδεάζει απατηλά, και μεταφράστηκε πιό πιστά στα Ελληνικά. Το βιβλίο όμως περιέχει πολλά κεφάλαια με τίτλους που κάνουν τον αναγνώστη να υποθέσει πως έπονται λόγια «που παρακινούν σε ενέργειες» και προτάσεις σχετικά με το «τι να κάνουμε από εδώ και πέρα», τέτοια λόγια όμως λάμπουν διά της απουσίας τους, πράγμα ιδιαίτερα απογοητευτικό.

Επίσης ο τρόπος γραφής του Onfray και το ύφος του ήταν «δύσκολο» και δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, γεμάτο ποιητικές πιρουέτες και παρενθέσεις που ταιριάζουν στον προφορικό και όχι στο γραπτό λόγο.

Τα πιό σημαντικά, ενδιαφέροντα, και προπάντων νέα (για εμένα) πράγματα που διάβασα σε αυτό το βιβλίο αφορούσαν τον απόστολο Παύλο και το ρόλο του στο business development του Χριστιανισμού.

Γενικά, θα συνιστούσα αυτό το βιβλίο σε κάθε άθεο που επιθυμεί να είναι ενήμερος σε αθεϊστικά ζητήματα, με την επιφύλαξη όμως να κρατήσει τις προσδοκίες του χαμηλές για να μην απογοητευθεί.

 

Διαβάστε περισσότερα για τη δημοφιλή παράνοια που ονομάζεται θρησκεία:
Θρησκεία στο ιστολόγιο του Διαγόρα
Θρησκεία σε όλο το WordPress

 

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

2 Σχόλια προς “Βιβλίο: Michel Onfray – Πραγματεία περί Αθεολογίας”

  1. Εμένα, Διαγόρα, μου άρεσε αρκετά αυτό το βιβλίο. Βρήκα τον τρόπο γραφής του έξυπνο, με πολλά λογοπαίγνια και σίγουρα καμία σχέση με τον ασαφή και περιπεπλεγμένο λόγο πολλών Γάλλων φιλοσόφων οι οποία αρέσκονται να παίζουν με τη γλώσσα και να μπερδεύουν τον αναγνώστη. Η χρήση των σύντομων ενοτήτων με μια έξυπνη ατάκα ενσωματωμένη στην αρχή της παραγράφου είναι χαρακτηριστική της γραφής Νίτσε τον οποίο ως ένα βαθμό μιμείται.

    Ωστόσο δεν του ξέφυγαν και κάποια λάθη. Π.χ. δεν ετέθη στη σύνοδο στην Μακόν το βιβλίο του Αλσιντάλους Βαλέους με τίτλο “Παράδοξος διατριβή όπου επιχειρείται όπως αποδειχθή ότι αι γυναίκες δεν είναι ανθρώπινα πλάσματα”.

    The acts of the Council of Macon contain no such discussion. They contain neither the word «woman» nor the word «soul.»
    http://www.leaderu.com/ftissues/ft9704/opinion/nolan.html

    Contrary to popular myth, the Synods of Macon undertook no discussion on the subject of whether or not women had souls, or whether or not women were human.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Synod_of_M%C3%A2con#Myth:_Discussion_about_women.27s_souls

  2. Επ, Σπύρο, που χάθηκες; Ελπίζω να είσαι καλά.

    Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: