Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Δέκα βιβλία σε δύο εβδομάδες (μπορείς κι εσύ)

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/08/03

Επέστρεψα λοιπόν κι εγώ από διακοπές δύο εβδομάδων. (Τα τελευταία σχόλια που είδατε δεν ήταν από internet cafe, απλά επέστρεψα την Κυριακή, και μόνο τώρα αξιώνομαι να γράψω άρθρο στο ιστολόγιό μου.) Λοιπόν, μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες διάβασα δέκα βιβλία! Αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν; Με ζηλεύετε; Θα θέλατε να ξέρατε πως τα κατάφερα; Δεν κρατώ απόκρυφες μυστικιστικές γνώσεις…

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Audiobooks!

Φόρτωσα το mp3 player μου (το γνωστό κι ως «εμπιθριόφωνο») με κάμποσα από δαύτα, και όσα δεν χώρεσαν τα έβαλα σε ένα USB stick. Καθ’όλη τη διάρκεια των διακοπών άκουγα βιβλία συνεχώς, από το πρωΐ μέχρι το βράδυ, με διαλείμματα μόνο για μπάνιο και για επικοινωνία με τη σύζυγο έτσι ώστε να μην μένει παραπονεμένη. (Αν κάποια από αυτές τις μέρες τη δείτε να σχολιάζει το παρόν άρθρο με τα χείριστα λόγια, πάει να πει πως δεν έκανα καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα.) Κάπου στα μέσα των διακοπών μου πήγα σε ένα internet cafe, έσβησα από το «εμπιθριόφωνο» όσα βιβλία είχα ήδη ακούσει, και το ξαναγέμισα με τα υπόλοιπα βιβλία από το USB stick. Το σύστημα δούλεψε πολύ καλά.

Πλεονεκτήματα των audiobooks:

  • Για μερικούς από εμάς, είναι πιό εύκολο να κατεβάσεις ένα audiobook από το διαδίκτυο παρά να πας σε βιβλιοπωλείο να το αγοράσεις.

  • Μία ντουζίνα βιβλία χωράνε στην τσέπη σου. (Ειδικά σωτήριο αν πηγαίνεις διακοπές με μοτοσικλέττα μαζί με σύζυγο, ακόμα κι αν έχεις τριπλέττα μπαγκαζιέρες και tank bag, πιστέψτε με.)

  • Είναι πάρα πολύ πιό ξεκούραστα από τα χάρτινα βιβλία, γιατί απ’οτι φαίνεται η ακοή ομιλίας είναι λιγότερο απαιτητική ως διανοητική διεργασία από την ανάγνωση.

  • Μπορείς να κάνεις πολλά άλλα πράγματα καθώς ακούς ένα audiobook, όπως π.χ. να ντύνεσαι, να τρως, να περπατάς προς την παραλία, να ατενίζεις το πέλαγος, κλπ.

  • Επειδή μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα καθώς ακούς ένα audiobook, η ακρόαση τείνει να διακόπτεται πιό σπάνια απ’οτι η ανάγνωση ενός βιβλίου, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει πως μπορείς να τελειώσεις ένα audiobook πάρα πολύ πιό γρήγορα απ’οτι ένα βιβλίο.

  • Μπορείς να ακούς ένα audiobook εκεί που δεν υπάρχει αρκετό φως για να διαβάσεις.

  • Μπορείς να ακούς ένα audiobook ενώ οδηγείς καθημερινά από και προς τον χώρο της εργασίας σου. (Αν και εγώ δεν το κάνω γιατί οδηγώ μοτοσικλέτα, και γιατί η διαδρομή από και προς το γραφείο είναι μικρότερη των δεκαπέντε λεπτών.)

  • Μπορείς να ακούς ένα audiobook εκεί που οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για ανάγνωση βιβλίου, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια εκδρομής με ιστιοπλοϊκό σκάφος, με δυνατό αέρα, τρικυμία, συνωστισμό στο κατάστρωμα, κλπ.

Μειονεκτήματα:

  • Audiobooks σε γλώσσες πλην της Αγγλικής είναι εξαιρετικά σπάνια. Αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα για εμένα, αλλά αναγνωρίζω πως είναι πρόβλημα για πολλούς.

  • Η επανάληψη ενός αποσπάσματος είναι ελαφρώς πιό δύσκολη υπόθεση απ’οτι σε ένα χάρτινο βιβλίο, όπου αρκεί απλά να μετατοπίσεις τη ματιά σου κατά μερικές παράγραφους. Με το «εμπιθριόφωνο» πρέπει να απασφαλίσεις, να πιέσεις fast rewind, να ακούσεις μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβεις που βρίσκεσαι, και αν δεν είσαι τυχερός ή πεπειραμένος, να συνεχίσεις να παίζεις με το fast rewind και το fast forward μέχρι να φτάσεις στο σημείο που έψαχνες. Σαν αποτέλεσμα, μερικές φορές προτιμάς να προσπεράσεις χωρίς επανάληψη αποσπάσματα που δεν κατανόησες πλήρως.

  • Δεν ακούς τους πλησίον σου όταν θέλουν να σου μιλήσουν, και πολύ συχνά αναγκάζεσαι να παύσεις το «εμπιθριόφωνο» και να τους ζητήσεις να επαναλάβουν τα λόγια τους, πράγμα που μπορεί να καταστεί εκνευριστικό.

  • Η ακρόαση ομιλίας είναι πιό «ασαφής» υπόθεση από την ανάγνωση κειμένου, κι έτσι όταν ακούς ένα όνομα για πρώτη φορά, ή κάποια άγνωστη λέξη, δεν κατανοείς πως γράφεται, (ειδικά στα αγγλικά,) και γι’αυτό το λόγο συνήθως δεν μπορείς να την αποστηθίσεις.

  • Τα audiobooks δεν υποστηρίζονται τόσο όσο θα έπρεπε από τα «εμπιθριόφωνα» της αγοράς, τα οποία είναι φτιαγμένα για να παίζουν μουσική. Ένα «εμπιθριόφωνο» που έχω στερείται της δυνατότητας απομνημόνευσης του ακριβούς σημείου κατά μήκος ενός track στο οποίο βρισκόταν όταν το σταμάτησα και το έκλεισα, πράγμα που σημαίνει πως την επόμενη φορά που θα το ανοίξω θα αρχίσει να παίζει το track ξανά από την αρχή. Αυτό μπορεί να είναι από αδιάφορο έως θεμιτό για τραγούδια, είναι όμως εντελώς, μα εντελώς απαράδεκτο για audiobooks, όπου ένα track μπορεί να διαρκεί ώρες. Ένα άλλο «εμπιθριόφωνο» που έχω κάνει δύο δευτερόλεπτα fade-out όταν πιέσω «stop», και άλλα δύο δευτερόλεπτα fade-in όταν πιέσω «play», δεν κάνει όμως και την αναγκαία επανάληψη των τελευταίων τεσσάρων δευτερολέπτων έτσι ώστε να μην χαθεί τμήμα της ομιλίας. Ένα πρόβλημα που απαντάται σε πάρα πολλά «εμπιθριόφωνα» είναι ότι η ταχύτητα με την οποία κάνουν fast rewind και fast forward είναι επιλεγμένη για τραγούδια, και κατά συνέπεια υπερβολικά χαμηλή για audiobooks.

  • Αν ξεμείνεις από μπαταρίες, την πάτησες. (Γι’αυτό είμαι υπέρ των «εμπιθριόφωνων» που χρησιμοποιούν κοινές μπαταρίες που πωλούνται σε κάθε περίπτερο.)

  • Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το «εμπιθριόφωνο» για να σκοτώσεις μύγες.

Ομοιότητες:

  • Μου φαίνεται πως η ανάγνωση ενός χάρτινου βιβλίου γίνεται με τον ίδιο περίπου ρυθμό με την ακρόαση του ίδιου κειμένου σε audiobook, προφανώς επειδή και τα δύο γίνονται περίπου με την ταχύτητα με την οποία σκεπτόμαστε. (Η συντριπτική υπεροχή του audiobook έγκειται στο ότι μπορείς να ακούς πολύ πιό συχνά, και με λιγότερες διακοπές.)

  • Και με τα δύο μέσα, συμβαίνει συχνά να περνάνε παράγραφοι χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τι διαβάζεις / ακούς επειδή σκέφτεσαι άλλα πράγματα, και να πρέπει να επαναλάβεις την ανάγνωση / ακρόαση. (Νόμιζα πως μόνο εγώ το παθαίνω, αλλά ευτυχώς ο Sam Harris σε ένα από τα βιβλία του περιγράφει πως αυτό συμβαίνει και στον ίδιο, κι έτσι έπαψα να ανησυχώ.)

Ένα από τα βιβλία που ήθελα να διαβάσω στις διακοπές μου δεν έχει κυκλοφορήσει σε audiobook απ’οσο γνωρίζω. Μιά και ήμουν λοιπόν αναγκασμένος να το αγοράσω χάρτινο, επέλεξα να είναι στα Ελληνικά:

Michel Onfray – Πραγματεία περί Αθεολογίας

Τα υπόλοιπα βιβλία ήταν όλα Audiobooks, και κατά συνέπεια ήταν όλα στα αγγλικά:

Richard Dawkins – River Out of Eden
Christopher Hitchens – God is Not Great
Sam Harris – The End of Faith
Sam Harris – Letter to a Christian Nation
Daniel C. Dennett – Kinds of Minds
BBC – History of Human Folly
Milo Frank – How to Get Your Point Across in 30 Seconds
Bill Maher – When You Ride Alone You Ride With Bin Laden
Larry King – How to Talk to Anyone, Anytime, Anywhere

Στις προσεχείς ημέρες θα γράψω αρθράκια για μερικά από αυτά.

Εντάξει, το History of Human Folly δεν ήταν ακριβώς βιβλίο, ήταν ηχογραφημένο πρόγραμμα του BBC, αλλά η διάρκειά του ήταν σχεδόν δύο ώρες, δηλαδή τόσο όσο και το Letter to a Christian Nation του Sam Harris. Επίσης άκουσα και διάφορα άλλα αποσπάσματα, συνεντεύξεις, συζητήσεις, κλπ. που έχω κατά καιρούς μαζέψει από εδώ και από εκεί, καθώς και μία που κατέβασα κατά τη διάρκεια των διακοπών μέσω του υπολογιστή του ξενοδοχείου από το ιστολόγιο της toomanytribbles. (Ευχαριστώ, H.)

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

11 Σχόλια προς “Δέκα βιβλία σε δύο εβδομάδες (μπορείς κι εσύ)”

  1. SimonSays said

    Καλή επιστροφή Διαγόρα. Ετοιμαζόμουν να σου κάνω επίπληξη αν οδηγούσες με μηχανή ακούγοντας audio book :-) Τσέκαρε επίσης τα podcast από το Point of Inquiry.

    Είχα πάει στη βιβλιοπαρουσίαση του Χίτσενς αλλά δεν έχω διαβάσει ακόμα όλο το βιβλίο. Είδα όμως ότι στο πρώτο κεφάλαιο αποκαλύπτει ένα «Greek connection» ;-) θα σε αφήσω εσένα να το αποκαλύψεις όταν προλάβεις.

    -Simon @ atheoi.ORG

  2. ;-) σ’ευχαριστώ, Simon.

    Όσο για το «Greek connection» του Hitchens, ναι βέβαια, το έχω υπόψιν μου, και το αναφέρω στο σχόλιο που έχω ήδη ετοιμάσει για το audiobook.

  3. kelsos said

    Πολλά ενδιαφέροντα βιβλία, απ όλα αυτά, μόνο την «Πραγματεία περί αθεολογίας» έχω διαβάσει, το «The End Of Faith» δεν κατάφερα να το βρω σε κανένα βιβλιοπωλείο απ’ όσα είχα ψάξει, οπότε κάποια στιγμή στο μέλλον τώρα. Πάντως θα τα έχω υπόψιν μου.

  4. Διαγόρα δε ξέρω αν θα μου άρεσε η προοπτική του audiobook. Μ’αρέσουν πολύ τα βιβλία και διαβάζω αρκετά (όταν προλαβαίνω) αλλά δεν έχω δοκιμάσει με audiobooks. Προτιμώ το βιβλίο, με το ωραίο εξωφυλλάκι του, να το διαβάσω με την δική μου ταχύτητα, να πλάσω τους χαρακτήρες όπως θέλω εγώ να τους φανταστώ και όχι όπως θα με καθοδηγεί η συγκεκριμένη φωνή που θ’ακούω, και αφού το τελειώσω (και δω ότι άξιζε) να μπει στη βιβλιοθήκη μου. Όλα αυτά δε γίνονται με τα audiobooks, σωστά;

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι μπορείς να τελειώσεις πολύ πιο γρήγορα ένα βιβλίο με αυτό τον τρόπο. Αλλά είσαι «εκεί» καθ’όλη την ακρόαση, ή έχεις χάσει το μισό βιβλίο στο μεταξύ; Γιατί εγώ πιστεύω ότι θα το’χανα….

  5. Ραδιοκέφαλη,

    Δοκίμασε έστω ένα μόνο audiobook πριν αποφασίσεις πως προτιμάς το χάρτινο βιβλίο. Εγώ δεν έχω διαβάσει φαντασία σε audiobook, (αναφέρεσαι σε πλάσιμο χαρακτήρων, άρα φαντάζομαι πως αναφέρεσαι σε φαντασία,) από τα λίγα όμως που έχω «προακροαστεί» μου φαίνεται πως ακόμα και στη φαντασία τα audiobooks πρέπει να υπερτερούν απέναντι στα χάρτινα βιβλία. Για να σου δώσω ένα υποθετικό παράδειγμα, πλάθοντας τους χαρακτήρες έτσι όπως θέλεις εσύ να τους φανταστείς εγκυμονεί τον κίνδυνο να σου βγούν αρκετά διαφορετικοί απ’οτι ο συγγραφέας τους εννοούσε, πράγμα που μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με τη μετέπειτα εξέλιξη του βιβλίου.

    Όσο για τη βιβλιοθήκη, με τα audiobooks μπορείς να θεωρήσεις το σκληρό σου δίσκο ως τη βιβλιοθήκη σου, ενώ αν θες οπωσδήποτε το «εφέ των ραφιών της πολυδιαβασμένης» μπορείς να αγοράσεις το χάρτινο βιβλίο αφότου θα έχεις ακούσει το audiobook.

    Για το αν είσαι «εκεί» καθ’όλη την ακρόαση, φυσικά φαντάζομαι πως θα διαφέρει από αναγνώστη σε αναγνώστη, (ή από ακροατή σε ακροατή,) αλλά αυτό που εγώ παρατήρησα είναι πως αν προσέξω λίγο το που κοιτάω καθώς ακούω ένα audiobook, (δηλαδή αν επιλέξω να κοιτώ κάτι που αποκλείεται να αποσπάσει την προσοχή σου,) χάνω τον ειρμό της ακρόασης πιό σπάνια απ’οτι (ή, στη χειρότερη περίπτωση, τόσο συχνά όσο,) χάνω τον ειρμό της ανάγνωσης διαβάζοντας ένα χάρτινο βιβλίο.

    Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως τα πάντα είναι θέμα συνήθειας. Η δική μου εντύπωση ήταν εξαιρετικά θετική στην πρώτη μου επαφή με το μέσο, και συνηθίζοντάς το δεν μπορεί παρά να γίνει ακόμα περισσότερο θετική.

  6. Έχεις δίκιο. Αν δε δοκιμάσω δε μπορώ να απορρίψω φαντάζομαι. Ναι σε φαντασία αναφερόμουν αλλά και γιατί όχι και σε περιπέτεια; Παντού πλάθεις τα πάντα εκτός αν αναφέρεται σε δεδομένα ιστορικά ή θρησκευτικά. Προσωπικά είμαι τρελλή φαν του Stephen King.

    Όσο γι’αυτό που λες ότι μπορεί οι χαρακτήρες να βγουν διαφορετικοί, πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για το audiobook. Απλά το να ακούς μία συγκεκριμένη φωνή ή το πως τα διαβάζει, θυμωμένα ή όχι σε επηρεάζει στην κρίση. Αυτό εννοούσα. (Αλήθεια τα διαβάζουν συναισθηματικά και όχι πεζά, έτσι δεν είναι;) Ή ρε παιδί μου μπορεί εγώ να έχω φανταστεί κάποιον με λεπτή φωνή και να έχει φωνή νταλικέρη. Κατάλαβες τι εννοώ; Βέβαια θα μου πεις και τι έγινε..; Ε, λέω τώρα… Διαφορές μεταξύ hard copy & audiobook.

  7. domino said

    παιδια καλα ολα αυτα που λετε αλλα εγω δν εχω ιδεα… Πως δηλαδη κατεβαζεις ενα audio book? Απο που? Μπορει καποιος να με διαφωτησει? Θα το εκτιμουσα δεωντως!

  8. Domino, τα πάντα ξεκινούν από εδώ: http://www.google.com

  9. Domino said

    μηπως θα μπορουσες να εισαι λιγο πιο κατατοπιστικος?

  10. Αχ, Domino, ας προσπαθήσω να γίνω λίγο πιό κατατοπιστικός λοιπόν.
    Βήμα πρώτο: πας στο http://www.google.com.
    Βήμα δεύτερο: πληκτρολογείς audiobook end of faith
    Βήμα τρίτο και παρακάτω: κοιτάς το κάθε ένα από τα αποτελέσματα για να δεις αν σου κάνει. Τα πρώτα αποτελέσματα της συγκεκριμένης αναζήτησης δίνουν torrents. Αν δεν ξέρεις τι είναι το torrent, θα χρειαστεί να ψάξεις να μάθεις τι είναι, να κατεβάσεις κάποιο torrent downloader, να μάθεις πως να το χρησιμοποιείς, και να το βάλεις να δουλέψει για’σένα. Αν αυτό είναι μπελάς, το προσπερνάς. Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα που ακολουθούν είναι ιστότοποι καταστημάτων από τα οποία μπορείς να αγοράσεις το audiobook, αν αυτό σε ενδιαφέρει. Παρακάτω υπάρχει ένας τύπος που αφότου σε βάλει να δεις μερικές διαφημίσεις τελικά σε στέλνει να κατεβάσεις κάποια αρχεία RAR από το Rapidshare. Αν δεν ξέρεις τι είναι το RAR πρέπει να ψάξεις να μάθεις τι είναι, να το κατεβάσεις, και ν’αρχίσεις να το χρησιμοποιείς. Γενικά, δεν υπάρχει βασιλική οδός προς το internet downloading. (Παρακάτω υπάρχουν άλλα αποτελέσματα, κάποιο από αυτά μπορεί να είναι πιό βολικό και να σου δώσει κατ’ευθείαν αρχεία mp3, αλλά που ξέρω’γω αν εσύ γνωρίζεις καν τι είναι το mp3;)

  11. Domino said

    Ε, εντάξει δεν είμαι και τοοοσο άσχετη ώστε να μην ξέρω τι είναι το mp3 το torrent κ το rapidshare! Όταν σου είπα να γίνεις πιο κατατοπιστικός εννοούσα να μου δώσεις κάποια sites αν ξέρεις, που σίγουρα ξέρεις γιατί κατεβάζεις audio books. Το να μου δώσεις το http://www.google.com δεν ήταν ακριβώς και η μεγαλύτερη βοήθεια από τη στιγμή που και η γάτα μου η Ματούλα το ξέρει κ ας μην μπορεί να το πληκτρολογήσει! Εν πάσει περιπτώσει, θα σε ευχαριστήσω που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις έστω και αν η απάντησή σου περιορίστηκε σε μισή γραμμή. Ευχαριστώ λοιπόν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: