Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Περί πιστοποίησης θρησκευτικών φρονημάτων

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/06/29

Διαβάζοντας σημερινή ανάρτηση στο ιστολόγιο του Στέλιου Φραγκόπουλου με τίτλο Πιστοποιητικό «θρησκευτικών φρονημάτων» (το οποίο είναι αναδημοσίευση άρθρου της Βάνας Φωτοπούλου από την Ελευθεροτυπία της 2007-06-23) θυμήθηκα κάποιες παλαιότερες σκέψεις μου σχετικά με τον παραλογισμό της κάθε είδους γραφειοκρατικής τεκμηρίωσης θρησκευτικού φρονήματος: τι πάει να πει «σε περίπτωση που ο υποψήφιος εκπαιδευτικός δηλώσει ψευδώς ότι είναι χριστιανός ορθόδοξος»; Τι πάει να πεί «δηλώνω υπεύθυνα ότι πιστεύω στην Α’ ή στην Β’ αρλούμπα»;

Το θρησκευτικό φρόνημα είναι γνώμη, και ως γνώμη αλλάζει πιό εύκολα απ’τον άνεμο: στιγμές πριν υπογράψω την οποιαδήποτε δήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων μπορώ να είμαι τόσο άθεος όσο ήμουν πάντα, τη στιγμή που την υπογράφω μπορεί να διακατέχομαι ειλικρινέστατα από βαθιά θρησκευτική κατάνυξη, αργότερα μέσα στο λεωφορείο μπορεί να μου πιάσει συζήτηση κάποιος αιρετικός και να με πείσει να ασπαστώ την αίρεσή του, και μέχρι να φτάσω σπίτι μου μπορεί να το έχω καλοσκεφτεί και να είμαι και πάλι τόσο βδελυγμικά αντίθρησκος όσο ανέκαθεν.

Σα να λέμε, δηλαδή, «Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/86, δηλώνω ότι ο άνεμος είναι βορειοδυτικός, μεταβλητός, ασθενής προς μέτριος.»

 

Διαβάστε περισσότερα για τη δημοφιλή παράνοια που ονομάζεται θρησκεία:
Θρησκεία στο ιστολόγιο του Διαγόρα
Θρησκεία σε όλο το WordPress

 

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

5 Σχόλια to “Περί πιστοποίησης θρησκευτικών φρονημάτων”

  1. sfrang said

    Το σημαντικότερο στην ιστορία αυτή δεν νομίζω ότι είναι, τί δηλώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος, ο οποίος τελικά ψάχνει για μια θέση σπουδών και αργότερα μια θέση εργασίας, αλλά τί περιέχεται στη συστατική επιστολή του μητροπολίτη και με ποιο στόχο έχει γραφτεί αυτή. Και μπορώ να κάνω διάφορες σκέψεις, τί κριτήρια έχουν διάφοροι μητροπολίτες για την επιλογή υποψηφίων… Αρκεί να ακούσει κάποιος προσεκτικά τί λένε ο ένας εναντίον του άλλου, σε στενό κύκλο και δημόσια!

  2. heliotypon said

    Αν ζούσαμε στον χρονικό μεσαίωνα θα μάλλον θα είχα εκτελεστεί από την ιερά εξέταση, γιατί είμαι φανατικά αντίθετος σε κάθε είδους θρησκεία άρα και στη χριστιανική. Δεν χρειάζεται εδώ να αναλύσω τους λόγους της αντίθεσής μου. ‘Ομως αυτή η εμμονή στην βλακεία να χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με τον τρόπο που λατρεύουν την οποιανδήποοτε θεότητα δείχνει ότι ζούμε ΑΚΟΜΗ στον μεσαίωνα, σε πείσμα της τεχνολογικής προόδου. Αναρωτιέμαι πόσες εκατονταετίες ή χιλιετίες πρέπει να περάσουν ακόμη (αν προλάβει η ανθρωπότητα να ζήσει τόσο πολύ…) για να απαλαγούμε από τα δεσμά και τα φριχτά δεινά που επισωρεύουν οι θρησκείες στον κόσμο.

  3. ioannisk said

    Υπάρχει πράγματι διάταξη που να λέει: “σε περίπτωση που ο υποψήφιος εκπαιδευτικός δηλώσει ψευδώς ότι είναι χριστιανός ορθόδοξος”;

  4. @Sfrang:

    Ω, δεν τα αμφισβητώ καθόλου αυτά, εγώ θέλησα απλά να καταπιαστώ φιλοσοφικά με το στενό ζήτημα της γραφειοκρατικής τεκμηρίωσης θρησκευτικού φρονήματος.

    @Heliotypon:

    Ως πότε παλικάρια, θα ζούμε στα στενά, μονάχοι σα λιοντάρια, στις ράχες στα βουνά; –Έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό το θέμα, κάποια κίνηση να κάνω, σύντομα.

    @Ioannisk:

    Διάβασε το άρθρο του Στέλιου Φραγκόπουλου και θα δεις πως το «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» (sic, ά να χαθείτε σκοταδιστές,) προσπαθεί να περάσει τέτοιο διάταγμα το οποίο απορρίπτεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

  5. ATHINAIOS POLITHS said

    Και αλλα στοιχεια ειναι μεταβλητα αλλα τα βαζαμε η τα βαζουμε. (η φωτο σε μερικα χρονια θα διαφερει. το υψος, η διευθυνση, κ.λπ)
    Το μονο που δεν αλλαζει ειναι η ομαδα αιματος αλλα δεν την βαζουν !!!!!!!!!!

Σχολιάστε