Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Σχόλιο για τη Greenpeace στο magicasland.com

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/06/01

Μία ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σ’εμένα και τη Magica θα βρείτε στο blog της, σε άρθρο της 17ης Μαΐου με τίτλο «Σήμερα η συζήτηση για τη Φαλαινοθηρία στη Βουλή». Τα πράγματα περιπλέχθηκαν προσωρινά από κάποιο τεχνικό κώλυμα που τελικά ευτυχώς παρήλθε, κι έτσι τελικά το Ζεν αποκαταστάθηκε. C-:=

Παραθέτω το ιστορικό της ανταλλαγής απόψεων για να διευκολύνω τους αναγνώστες στην παρακολούθηση της συζήτησης, τυχόν σχόλια όμως παρακαλώ να προστεθούν εκεί που ανήκουν, δηλαδή στο άρθρο της Magica.

Στις 17 Μαΐου εμφανίστηκε στο blog της «Magica» άρθρο με τίτλο «Σήμερα η συζήτηση για τη Φαλαινοθηρία στη Βουλή». Το άρθρο αυτό περιείχε τις εξής τρεις φράσεις οι οποίες με έκαναν να το σχολιάσω:

…μερικά θέματα είναι πολύ μεγαλύτερα και σημαντικότερα από τις όποιες απόψεις μας για τις ΜΚΟ και τη δράση τους…

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δε στηρίζουμε το έργο μιας ΜΚΟ, στηρίζουμε το δικαίωμα των φαλαινών στην επιβίωση…

Αν έρθει ποτέ η εποχή, που θα αφανιστούν όλα τα ανώτερα θηλαστικά, ο άνθρωπος δε θα μπορέσει να επιβιώσει…

Το πρώτο σχόλιο που ανάρτησα στις 18 Μαΐου είχε ως εξής:

“Αν έρθει ποτέ η εποχή, που θα αφανιστούν όλα τα ανώτερα θηλαστικά”… Γιατί πας τόσο μακριά; μόνο και μόνο οι μέλισσες να αφανιστούν, την έχουμε βαμμένη:
http://en.wikipedia.org/wiki/Colony_Collapse_Disorder

Μπαϊδεγουαίη, η Greenpeace έχασε μεγάλο μέρος της εύνοιας του κοινού το 1999, όταν στα μάτια του κόσμου “απέτυχε” να λάβει κάποια θέση απέναντι στον Αμερικανικό βομβαρδισμό στο Κόσοβο, λες και μπορούσε να κάνει κάτι, λες και ήταν δουλειά της να κάνει κάτι.

Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό επίτευγμα των αριστερών, οι οποίοι θεωρούν όλους τους οικολόγους ρεφορμιστές, και οι οποίοι περίμεναν μιά ευκαιρία σαν το βομβαρδισμό για να ξεσπάσουν.

Από τότε είναι της μόδας να κατακρίνει ο καθένας την Greenpeace με κάθε ευκαιρία, ασυζητητί. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος αναγκάζεται να αναφέρει το όνομά της σε θετικό πλαίσιο, φροντίζει συνήθως να μην παραλείψει να δείξει την αποστασιοποίησή του, όπως έκανες κι εσύ παραπάνω. Θα χαιρόμουν πολύ να το έβλεπα ν’αλλάζει αυτό.

Στο οποίο η Magica απάντησε στις 19 Μαΐου με το εξής:

Διαγόρα δεν φταίει το Κόσοβο που αναφέρεις, φταίνε πολλά άλλα πράγματα που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα για τις ΜΚΟ. Συνήθως έχουν να κάνουν με χρήματα. Η προστασία του περιβάλλοντος όμως, δεν είναι υποχρέωση των δεξιών ή των αριστερών, δεν έχει χρώματα, είναι όλα τα χρώματα μαζί, είναι το σπίτι μας. Είναι υποχρέωση όλων.
Και πάνω σε αυτό το πλαίσιο πρεπει να ΜΑΘΟΥΜΕ να σκεφτόμαστε κι όχι να περιμένουμε από κάποια ΜΚΟ να μας πει τι είναι καλό και τι όχι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα, να δείχουμε υπευθυνότητα και σεβασμό στη Γη.
Οι ΜΚΟ (και δεν εννοώ την Greenpeace, γενικότερα μιλάω) έχουν κάνει αρκετά λάθη στη διαχείριση τους, δε φταίει μόνο ο κόσμος που έχει αρνητική στάση.
Παρ’όλα αυτά το έργο τους είναι σημαντικό

Εγώ αυτή την απάντηση της Magica δεν την είδα παρά χθες, (δηλαδή δέκα μέρες αργότερα,) και έτσι έγραψα το ακόλουθο σχόλιο ως απάντηση στις 31 Μαΐου:

> πρεπει να ΜΑΘΟΥΜΕ να σκεφτόμαστε κι όχι να
> περιμένουμε από κάποια ΜΚΟ να μας πει τι είναι
> καλό και τι όχι

Ωχ, τώρα τα πήρα. C-:= Λυπάμαι, αλλά έχεις δίκιο μόνο κατά 50%. Αυτό που προσπαθείς να πεις είναι ότι εμείς οι πολίτες χρειαζόμαστε οικολογική αντίληψη. Αυτό όμως δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο τη χρησιμότητα των περιβαλλοντικών οργανώσεων: αυτές εξακολουθούν να είναι αναγκαίες για να μας δώσουν τις αναγκαίες λαμβάνουσες παραστάσεις ώστε να αναπτύξουμε την οικολογική μας αντίληψη, είναι επίσης αναγκαίες για να παράγουν επιστημονική πληροφόρηση, (δεν υπάρχει περίπτωση εσύ ή εγώ να κατασταλάξουμε μετά από ώρες επίπονης σκέψης στο συμπέρασμα ότι οι πιπίλες του εμπορίου περιέχουν τοξικό PVC, χρειάζεσαι μία ΜΚΟ για να το ανακαλύψει και να το ξεσκεπάσει αυτό,) και είναι επίσης αναγκαίες για να αντιπροσωπεύσουν τις ανησυχίες μας στους πολιτικούς, τουλάχιστον ενόσω είμαστε ακόμα μία μειοψηφία μέσα σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από βόλεμα, αταραξία, άγνοια, και αδιαφορία.

> έχουν κάνει αρκετά λάθη στη διαχείριση τους, δε
> φταίει μόνο ο κόσμος που έχει αρνητική στάση.

Τα λάθη για τα οποία κάνεις λόγο είναι ένα κοινώς αποδεκτό δήθεν «δεδομένο», δηλαδή είναι μία ΠΛΑΝΗ που έχει λάβει έκταση επιδημίας. Είναι δε, ως επί το πλείστον, αποτέλεσμα κακόβουλης παραπληροφόρησης. Δεν υπάρχουν μεμονωμένα λάθη που να μπορείς να καταδείξεις και να πεις ότι «εκεί κι εκεί» έκανε λάθος η τάδε οργάνωση και γι’αυτό έχασε πρόσωπο. Η κατάσταση έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει μέσα από μία πολυετή πάλη η οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολη, και η οποία σημαδεύτηκε από πάμπολλες νίκες και πάμπολλες ήττες.

Τώρα, όσο για το αν φταίει ή δεν φταίει ο κόσμος που έχει αρνητική στάση, φυσικά και δεν φταίει. Φυσικά και η ηγεσία της κάθε μίας οργάνωσης είναι απολύτως υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οργάνωση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο ο καπετάνιος είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί στο πλοίο, ακόμα κι αν το πλοίο τορπιλλισθεί από υποβρύχιο.

Το μόνο που προσπάθησα να πω στο αρχικό μου σχόλιο είναι πως καλό θα ήταν να πάψουμε πιά να παίζουμε το ρόλο των υποβρυχίων.

Ένα Σχόλιο to “Σχόλιο για τη Greenpeace στο magicasland.com”

  1. Magica said

    μόλις δημοσιεύτηκε, τα παράπονα σου για λογοκρισία στο Akismet
    είχα πρόβλημα με τη σύνδεση μου στο Internet και δεν εμπαινα εδώ και αρκετές ημέρες
    :P

Sorry, the comment form is closed at this time.