Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ασχετοσύνη και έλλειψη αρετής

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/05/30

Κηδεύτηκε λοιπόν ο Ιάπωνας υπουργός που αυτοκτόνησε πριν από λίγες μέρες, και με το πρόσχημα της κηδείας ως είδηση βρίσκουν τώρα ευκαιρία τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μας διαφωτίσουν με λεπτομέρειες σχετικά με τα γεγονότα γύρω από την αυτοκτονία.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως ο 62 ετών υπουργός Γεωργίας κος Toshikatsu Matsuoka ήταν για μήνες στο επίκεντρο κατηγοριών για πολιτικά σκάνδαλα και αυτοκτόνησε λίγες μόνο μέρες πριν την προγραμματισμένη εμφάνισή του στο Ιαπωνικό Κοινοβούλιο στην οποία καλείτο να απαντήσει ερωτήσεις που προέκυπταν από καταγγελίες της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις οποίες είχε αποτύχει να παρέχει έναν ξεκάθαρο λογιαρασμό των εξόδων του υπουργείου του. Με άλλα λόγια, ο κύριος υπουργός έπαιξε κι έχασε, και επέλεξε την πιό έντιμη διέξοδο από το παιχνίδι. Η αυτοκτονία του ήταν η πρώτη αυτοκτονία Ιάπωνα υπουργού από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο υπουργός πολέμου είχε αυτοκτονήσει τότε ακούγοντας την είδηση της παράδοσης της χώρας του.

Ο κος Matsuoka άφησε πίσω του διάφορα μηνύματα, μεταξύ των οποίων και ένα προς τον πρωθυπουργό, στο οποίο έγραφε: «απολογούμαι από το βάθος της καρδιάς μου για την ταραχή και τα προβλήματα που δημιούργησε η ασχετοσύνη μου και η έλλειψη αρετής μου. Με το θάνατό μου, θα ήθελα να αναλάβω ευθύνη και να ζητήσω συγγνώμη.»

Και σας ρωτάω: υπάρχει Έλληνας (πολιτικός ή ψηφοφόρος) που να μη νιώθει δέος ακούγοντάς το αυτό; Υπάρχει Έλληνας που να μη νιώθει ντροπή, γνωρίζοντας πως ο κάθε Έλληνας πολιτικός στη θέση του κου Matsuoka όχι μόνο δεν θα αυτοκτονούσε, αλλά θα παρουσιαζόταν στο κοινοβούλιο και φλόμωνε ολόκληρο το έθνος με ψέμματα, απαντώντας στις ερωτήσεις με θρασύτητα, θεωρώντας πως αυτό ακριβώς είναι που τον προστάζει να κάνει η θέση του στην κυβέρνηση; Όσο επίπεδο δείχνει ο Ιάπωνας πολιτικός με την πράξη του, άλλο τόσο αφήνει να φαίνεται η έλλειψη επιπέδου των δικών μας πολιτικών, και κατ’επέκταση των δικών μας ψηφοφόρων, καθώς οι πολιτικοί (σε ένα δημοκρατικό τουλάχιστον πολίτευμα) τείνουν να κάνουν αυτά που οι ψηφοφόροι τείνουν να ανέχονται.

Αλλά ξέχασα, δεν γίνονται τέτοια πράγματα εδώ στην Ελλάδα, γιατί αν ποτέ αυτοκτονούσε Έλληνας υπουργός θα έβγαιναν την επόμενη μέρα οι συνωμοσιολόγοι και θα λέγανε πως «τον φάγανε για να μην μαρτυρήσει ονόματα». Τσσσς, το μαύρο μας το χάλι…

Πηγή: BBC News http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/6703699.stm

Υ.Γ.

Μαθαίνουμε πως για την αυτοκτονία δεν χρησιμοποιήθηκε ένα wakizashi ή ένα tantō, παρά σκοινί. Τέτοιος είναι ο βαθμός διείσδυσης του δυτικού τρόπου ζωής (χα) στην Ιαπωνική Κοινωνία. Πάντως, απ’οτι φαίνεται ο κύριος υπουργός δεν τα κατάφερε καλά με το σκοινί, γιατί την τελευταία του πνοή την άφησε στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε αφότου πέρασε ποιός ξέρει πόσες ώρες κρεμασμένος στο διαμέρισμά του. Συμπέρασμα: προτιμάτε τους παλιούς, καλούς, δοκιμασμένους, παραδοσιακούς τρόπους αυτοκτονίας.

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: