Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Περί ονομαστικών εορτών…

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/05/21

Με αφορμή συζήτηση που γίνεται στο group «Έλληνες Άθεοι και Αγνωστικιστές στο MySpace» όπου κάποιοι από τους άθεους φίλους μου γκρινιάζουν για το έθιμο:

Ο εορτασμός των ονομαστικών εορτών είναι το μοναδικό ίσως τέχνασμα των χριστιανών που θα χαρακτήριζα ως πανέξυπνο: βοηθάει…

…στη σύναψη, διατήρηση και ανανέωση κοινωνικών σχέσεων, ακόμα και στην αποκατάστασή τους όταν αυτές είναι κλονισμένες.

Σου δίνει ένα έναυσμα, μία δικαιολογία αν θες, για να επικοινωνήσεις μία φορά το χρόνο με οποιονδήποτε συγγενή ή γνωστό σου με τον οποίο διαφορετικά δεν θα επικοινωνούσες, και σα να μην έφτανε αυτό, σου δίνει την ευκαιρία να το πράξεις αυτό μέσα σε ένα ευχάριστο «ευχετήριο» κλίμα. Είναι απίστευτη σύλληψη λέω!

Το έθιμο αυτό δε, έχει πάρα πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα, παρά στην πρωτοχριστιανική εποχή όπου ξεκίνησε, γιατί σήμερα ζούμε κατά κύριο λόγο μακριά από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, ενώ έχουμε το τηλέφωνο στη διάθεσή μας, και το μόνο που μας λείπει είναι ένας «λόγος» για να το πιάσουμε στα χέρια μας.

Έτσι λοιπόν εγώ είμαι υπέρ των ονομαστικών εορτών, και δεν με χαλάει που είναι χριστιανικές. Ακόμα και αν κάποια μέρα ξεφορτωνόμασταν εντελώς το χριστιανισμό, και πάλι θα ήταν επιθυμητό να εφεύρουμε εκ νέου τις ονομαστικές εορτές, γιατί είναι ένα από τα καλύτερα έθιμα που θα μπορούσε να έχει ένας πολιτισμός.

Αυτά, για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

 

Διαβάστε περισσότερα για τη δημοφιλή παράνοια που ονομάζεται θρησκεία:
Θρησκεία στο ιστολόγιο του Διαγόρα
Θρησκεία σε όλο το WordPress

 

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

3 Σχόλια προς “Περί ονομαστικών εορτών…”

 1. koyan said

  Προσωπικές απόψεις.
  Εμένα πάλι, άσχετα με το άν είναι χριστιανικές ή όχι, μου είναι λίγο αδιάφορες αυτές οι γιορτές. Τους φίλους που θέλω να μιλάω, τους παίρνω τηλέφωνο έτσι κι αλλιώς συχνά. Τους υπόλοιπους, έ για να μην μιλάμε και να χαθήκαμε κάποιος λόγος υπάρχει.
  Τηλέφωνο να πω χρόνια πολλά παίρνω αυτούς που τους μιλάω συχνά έτσι κι αλλιώς.
  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλές οι αφορμές, αλλά κατά την άποψή μου αυτή η αφορμή πιο πολλή βαβούρα δημιουργεί (για μένα) παρά καλό.

 2. heliotypon said

  Υπάρχουν και τα γενέθλια που έχουν και κάποια πραγματική σημασία (συμπλήρωση ακέραιου αριθμού ετών από τη γέννηση). Τέχνασμα είναι η ονομαστική εορτή, και ιδία της «ορθοδοξίας» (τι θράσος, ε;). Οι καθολικοί και άλλα δόγματα δεν νομίζω ότι έχουν ονομαστικές εορτές ή δεν τους δίνουν σημασία.

 3. Νάσος said

  Συμφωνώ με την άνευ λόγου και αιτίας ύπαρξη των ονομαστικών εορτών. Αν κάποιος συγγενής ή φίλος μένει μακριά μου και θέλω να επικοινωνήσω μαζί του, υπάρχουν τόσα μέσα στις μέρες μας (γράμμα, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)!
  Αν κάποιος γνωστός μου με θυμόνταν μόνον την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής (μία φορά τον χρόνο δηλαδή) και έπειτα με ξεχνούσε, θα θεωρούσα υποκρισία από μέρους του να δείχνει ενδιαφέρον για μένα ή καλούς τρόπους και ανατροφή, επειδή θυμήθηκε την εορτή μου.
  Αν, επίσης, θέλουμε να γιορτάζουμε κάτι, προτιμώ τα γενέθλια. Αυτά έχουν προσωπική αξία. Η ονομαστική εορτή είναι παραπροϊόν της ορθόδοξης θρησκείας και μόνον καθαρά εμπορικούς/οικονομικούς σκοπούς εξυπηρετεί, αφού συνεπάγεται έξοδα για δώρα και τέτοια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: