Δεν ξαναπληρώνω την ΕΡΤ
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/05/18
Αντιγράφω κείμενο που βρήκα στο blog «Ροΐδη Εμμονές» (με μικροδιορθώσεις στη διαμόρφωση) και σχολιάζω:
H διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ανακοίνωσε με περηφάνια την συμφωνία της με τις 2 κατά τεκμήριο κορυφαίες Ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων. Ο Ολυμπιακός συμφώνησε στα 14,5 εκατομμύρια Ευρώ για την περίοδο 2006-2008, ενώ ο Παναθηναϊκός (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές) στα 16 εκατομμύρια Ευρώ για το διάστημα 2007-2010. Η είδηση μάλιστα επικοινωνηθηκε οπό τους κρατικούς τηλεοπτικους & ραδιοφωνικούς σταθμούς ως μεγάλη επιτυχία της ΕΡΤ και απαρχή μιας νέας εποχής για το αθλητικό τμήμα της.
Τι σημαίνει αυτό για σένα αγαπητέ Έλληνα πολίτη, ποδοσφαιρόφιλε η μη;
Σημαίνει πολύ απλά ότι καλείσαι να πληρώσεις 30,5 εκατομμύρια Ευρώ (και κάτι ψιλά), ήτοι 10,4 δις δραχμούλες, στην επόμενη 3ετια. Λεφτά τα οποία η (ήδη υπερχρεωμένη από υπεράριθμο προσωπικό κ τηλεοπτικά πανηγυράκια) ΕΡΤ δεν υπάρχει περίπτωση να βρει από άλλους πόρους, πλην των μηνιαίων εισφορών σου!!
Τη στιγμή που ο ΑLPHA (ιδιωτικός σταθμός με πλήρως οργανωμένο τμήμα πώλησης διαφημιστικού χρόνου) κατάφερε φέτος να εισπράξει λιγότερα από 2,3 εκατομμύρια Ευρώ για τα αντίστοιχα παιχνίδια του Ολυμπιακού (περίπου 145.000 Ευρώ ανα παιχνίδι), η ΕΡΤ καλείται να εισπράξει τα υπερτριπλάσια απλά για να μην ζημιωθεί!!! Δηλαδή 485.000 Ευρώ για κάθε αναμετάδοση, κάτι πρακτικά αδύνατο με βάση το κόστος μονάδας του τηλεοπτικού χρόνου + την διάρκεια της αναμετάδοσης. Τα ίδια φυσικά θα ισχύσουν και για το πακέτο του Παναθηναϊκού.
Σημειωτέον ότι ο ανταγωνιστής της ΕΡΤ στα δικαιώματα του Ολυμπιακού (ALPHA) προσέφερε λιγότερα από 5 εκατομμύρια Ευρώ. Με άλλα λόγια, η ΕΡΤ προσέφερε 45% περισσότερα από τον ανταγωνιστή, χωρίς κανένα προφανή λόγο για την μεγάλη αυτή διάφορα! Η φράση-κλισέ “κοινωνική πρόκληση” σε περιόδους ανέχειας & ανεργίας, μάλλον ωχριά…
Ο κ. Παναγοπουλος (πρόεδρος/τσάρος/αυτοκράτωρ της ΕΡΤ) δήλωσε ότι αδιαφορεί για τις αντιδράσεις των πολιτών (βλ. έμμεσων μισθοδοτών) και ότι “το σχέδιο ανάτασης της ΕΡΤ θα προχωρήσει με κάθε κόστος!”
Με κάθε κόστος λοιπόν; no problem mister. Γιατί εγώ δεν προτίθεμαι να χρηματοδοτήσω το γαϊτανάκι δημοσίων σχέσεων σας αγαπητέ κύριε Τζεγκις Χαν-καναλάρχη.
Δεν ξαναπληρώνω την ΕΡΤ:
Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να μήν πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις (π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα) μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε, μπορείς να απαιτήσεις να πληρώσεις μόνο το δεύτερο.
Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) και καταθέτεις μόνο το ποσό της υπηρεσίας που αποδέχεσαι (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο. Το ΤΠκΔ ενημερώνει τον πιστωτή για την κατάθεσή σας και αυτός δεν έχει πλέον δικαίωμα να απαιτεί αυτά τα χρήματα (οπότε και να σου κόψει το ρεύμα). Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να το διεκδικήσει δικαστικά.
Κι εδώ είναι που έχει νόημα η συλλογική κίνηση.
Όσο πιό πολλοί είμαστε, τόσο πιό δύσκολο είναι να «κερδίσουν» εκείνοι δικαστικά. Αρκεί ένα μόνο δεδικασμένο, και τελειώσαμε!
Δραστηριοποιηθείτε λοιπόν. Κόφτε τους τη συνδρομή να στρώσουν! Να δω μετά σχέδιο ανάτασης χωρίς το χέρι στην τσέπη του φουκαρά!
Στείλε αυτό το μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σου!
Μην το κρατάς!
——————————————–
Ωραίο, ε; και τώρα το δικό μου σχόλιο.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο συσσωρευμένο άχτι δεκαετιών έχω γι’αυτό τον ληστρικό παραλογισμό που μας σερβίρει με ειρωνία και εμπαιγμό κάθε δίμηνο το κωλοκράτος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Και όχι πως τρέφω συμπόνια για τους ιδιωτικούς καναλάρχες, (ή οποιοδήποτε μη-εχθρικού είδους συναίσθημα για τις αφεντιές τους,) αλλά το σκέφτομαι κι από τη μεριά τους και αναρωτιέμαι πόσο άχτι μπορεί να έχουν εκείνοι γιά όλες αυτές τις δεκαετίες νομικά κατοχυρωμένου αθέμιτου ανταγωνισμού. (Περισσότερα γι’αυτό παρακάτω.)
Όμως, όπως με όλες τις προσπάθειες τέτοιου είδους, χρειάζεται λίγο περισσότερη δουλειά για να ξεκινήσει. Κατ’αρχήν, χρειάζεται μία πιό λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας, ενδεχομένως αφηγηματική από τη σκοπιά κάποιου που το έκανε ήδη, μαζί με δείγματα των εγγράφων που χρειάστηκε να υπογράψει, τα ακριβή ποσά που πλήρωσε και δεν πλήρωσε, κλπ.
Έπειτα, χρειάζονται απαντήσεις σε δύο σημαντικά ερωτήματα:
1. Τι γίνεται αν η ΔΕΗ κόψει παρ’όλα αυτά το ρεύμα (ασχέτως του αν «μπορεί» ή «δεν μπορεί», στο Ελλαδιστάν ζούμε!)
2. Ποιό είναι το κόστος αν υποθέσουμε πως η ΔΕΗ κερδίζει τη δικαστική διεκδίκηση. (Δεν έχει σημασία πόσο πιθανό είναι αυτό, πρέπει να το γνωρίζει όποιος εμπλακεί.)
Το καλό της όλης υπόθεσης είναι πως δεν υπάρχει βιασύνη για να ξεκινήσει μία τέτοια συλλογική κίνηση, κι έτσι υπάρχει χρόνος να οργανωθεί, να αποκτήσει το δικό της blog ή φόρουμ, να διαδωθεί με email και ηλεκτρονικές κονκάρδες, κλπ.
Η πιό σημαντική όμως ιδέα που θέλω να ρίξω είναι πως μία τέτοια κίνηση θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τους ιδιωτικούς καναλάρχες. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένας πυρήνας πολιτών και να ζητήσει από τους ιδιωτικούς καναλάρχες να τους δώσουν πλουσιοπάροχες χορηγίες έτσι ώστε να αποκτήσουν γραφεία, να τα εξοπλίσουν, να προσλάβουν προσωπικό, να προσλάβουν δικηγόρους, να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, ακόμα και να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία άρνησης πληρωμής για τις μάζες, σε στυλ «τυπώστε αυτή τη δήλωση και αυτές τις δύο εξουσιοδοτήσεις, υπογράψτε τα, στείλτε τα σε εμάς μαζί με τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, και εμείς αναλαμβάνουμε όλα τα υπόλοιπα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κάθε μήνα, μέχρι να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός.» Κάτι τέτοιο θα τους συνέφερε τα μέγιστα, δεν βλέπω λοιπόν γιατί να μην το κάνουν.
Στο αρχικό κείμενο στο blog «Ροΐδη Εμμονές» είναι πιθανό πως θα υπάρξουν περισσότερα σχόλια.
Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Αόρατη Μελάνη said
Βάζω κι εδώ το σχόλιο που έβαλα στου Ροϊδη (μοιάζει ανεπίκαιρο, αλλά δεν είναι: πρόσφατα μου ξαναήρθε το γνωστό chain mail).
Κατόπιν εορτής, θα μου πείτε, αλλά τώρα είδα την ανάρτηση. Καλοί μου άνθρωποι, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνετε ένα απλό γκουγκλάρισμα πριν αρχίσετε τις εικασίες. Εγώ που το έκανα βρήκα τις εξής πληροφορίες εδώ: http://www.dei.gr/Default.aspx?id=1708&nt=18&lang=1
ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει του Ν.2130/93 να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Ομοίως, βάση των Νόμων 25/75, 29/76, και 1080/80, η ΔΕΗ υποχρεούται να εισπράττει τα υπέρ τρίτων ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου και βάση του άρθρου 21 του Νόμου 2644/98, να εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ και να διακόπτει την παροχή εάν αυτά δεν καταβάλλονται από τον πελάτη.
Η εισφορά υπέρ ΕΡΤ, με το Νόμο 3419/2005 (ΦΕΚ 297/6.12.2005), καθορίστηκε στην τιμή των 4,24€/μήνα. Με τον ίδιο Νόμο, μετά την 6.12.2005, δεν επιβάλλεται ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) για τους μετρητές από τους οποίους ηλεκτροδοτούνται κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, ανεξαρτήτως της χρήσης τους.
Οπότε, πριν κάνετε ταρζανιές (και πριν αρχίσετε να διαδίδετε περιχαρείς τα καλά νέα δεξιά κι αριστερά), συμβουλευτείτε καλύτερα τον δικηγόρο σας. Πράγμα που θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος.
Αντιγράφω επίσης το σχόλιο του JAGO στην ανάρτηση του Ροϊδη:
Το ίδιο μέηλ είχε κυκλοφορήσει πέρισυ τον Μάιο και ο e-lawyer είχε καταγράφει τις ενστάσεις του:
http://elawyer.blogspot.com/2006/05/blog-post.html
Η πιο χαρακτηριστική αναφέρει:
Η προτεινόμενη μεθοδολογία (παρακατάθεση στο ΤΠκΔ) είναι επικίνδυνη και ανούσια ακόμη κι αν ακολουθηθεί από όλους τους συνδρομητές της Δ.Ε.Η. Πολύ απλά, το Δημόσιο οφείλει για λόγους δημοσίου λογιστικού να στραφεί δικαστικά σε όσους δεν πληρώσουν το ανταποδοτικό τέλος και μάλιστα να ζητήσει εντόκως τα ποσά που δεν κατέβαλαν. Συνεπώς, η έκφραση διαμαρτυρίας θα κοστίσει μάλλον ακριβά σε όσους ακολουθήσουν αυτή την μέθοδο που μπορεί να ήταν trendy λόγω Μελίνας στα late 1970’s, αλλά σήμερα είναι ανούσια και αναποτελεσματική, χωρίς καν συμβολικό φορτίο. Το μόνο που θα αποδείκνυε κάποιος θα ήταν πόσο κακά νομικά ξέρει.
Διαγόρας ο Μήλιος said
Δε λέω, οι πληροφορίες που παρέθεσες ενδιαφέρουσες είναι, αλλά δεν αλλάζουν κάτι. Το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει νόμου να συνεισπράττει αυτά που συνεισπράττει το ξέραμε ήδη. Ο κατάλογος των υπολοίπων τελών που η ΔΕΗ συνεισπράττει πέρα από εκείνο της ΕΡΤ είναι άσχετος με το ζήτημα ανά χείρας. Το περί των κοινόχρηστων χώρων ενδιαφέρον είναι, αλλά και πάλι εκτός θέματος είναι. Τίποτε από όλα αυτά δεν αποτελεί επιχείρημα για κάτι, ούτε δύναται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να στηρίξει τη φράση που ακολουθεί που λέει «Οπότε, πριν κάνετε ταρζανιές […]»
Το ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να διακόπτει την παροχή εάν [τα τέλη] δεν καταβάλλονται από τον πελάτη είναι η συμβατική γνώση που κυκλοφορεί στην κοινωνία, και την οποία το παρόν άρθρο έρχεται να ανατρέψει, ισχυριζόμενο ότι υπάρχει ένας μηχανισμός μέσω του οποίου μπορείς να συνεχίσεις να έχεις ρεύμα για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρώνεις αυτά τα τέλη. Το σχόλιό σου δεν λέει κάτι που να διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό. Αντιθέτως το σχόλιο του Jago που παρέθεσες φαίνεται να συμφωνεί ότι η μέθοδος της παρακατάθεσης ισχύει πράγματι.
Τώρα, το ωραίο της όλης υπόθεσης είναι ότι το σχόλιο του Jago λειτουργεί με ακριβώς τον αντίθετο τρόπο από τον οποίο ο Jago το ήθελε να λειτουργήσει, και υποστηρίζει ακριβώς την αντίθετη θέση από αυτήν που προσπαθεί να λάβει ο Jago, γιατί δείχνει ακριβώς το λόγο για τον οποίο μία κίνηση σαν αυτή που προτείνει το παρόν άρθρο θα στεφόταν με πλήρη επιτυχία αν γινόταν μαζικά:
Απλούστατα επειδή ούτε το κράτος δεν θα μπορούσε να αντέξει τα έξοδα τόσων δικαστικών διαδικασιών, ούτε το νομικό σύστημα θα μπορούσε να αντέξει τόσες δίκες επιπλέον των ήδη συσσωρευμένων που σήμερα φτάνουν σε σημείο να εκδικάζονται χρόνια μετά την υποβολή των μηνύσεων. Κι αν τελικά κατορθώνανε να δικάσουν κάποιους και να απαιτήσουν την καταβολή των χρωστούμενων και με τόκους, το κόστος για το κάθε μεμονωμένο άτομο δεν θα ήταν σπουδαίο, ενώ το κόστος της όλης διαδικασίας για το κράτος θα ήταν γιγάντιο. Άσε δε που με τα χάλια του νομικού μας συστήματος μπορείς να μην πληρώσεις, και τότε πρέπει να γίνει νέα μήνυση, για «μη καταβολή των δεδικασθέντων», και πάει λέγοντας για πολλά χρόνια.
Αλλά η συζήτηση περί όλων αυτών βέβαια είναι ανούσια και στείρα, καθώς επικεντρώνονται στις δικαστικές και οικονομικές πτυχές του όλου ζητήματος, και αγνοούν εντελώς το βασικό χαρτί πάνω στο οποίο βασίζεται η ιδέα του άρθρου, δηλαδή ο πολιτικό κόστος το οποίο θα εμφανιζόταν αμέσως με το που θα ξεκίναγε να λαμβάνει δημοσιότητα όλη αυτή η ιστορία, και θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να θέσει τέλος στο όλο φιάσκο «εκ των άνωθεν» πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς μηνύσεις και δικαστήρια και καταδίκες, με μία υπουργική (για να μη σου πω υφυπουργική) απόφαση, δηλαδή μία δακτυλογράφηση και μια τζίφρα στο πι και φι, κι αμέσως πάπαλα οι εισφορές στην ΕΡΤ, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Με άλλα λόγια, τα περί Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) δεν είναι αυτοσκοπός, δεν ελπίζει κανείς ότι μέσω του ΤΠκΔ θα κατορθώσει γλιτώσει τα τέλη, το κόλπο με το ΤΠκΔ επινοήθηκε μόνο και μόνο για να έχει έναν τρόπο να ξεκινήσει η όλη ιστορία και να εξασφαλίσει τον αναγκαίο χρόνο στους συμμετέχοντες μέχρι να έλθει η πολιτική –φυσικά– λύση.