Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Εξομολόγηση off the record (sic)

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/05/12

Αντιγράφω τμήμα άρθρου της Ελευθεροτυπίας (2007-05-11) με τίτλο «Εξομολόγηση off the record» και παραθέτω ένα μικρό σχόλιο:

Το απόρρητο της εξομολόγησης τόνισε χθες και η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή την αποκάλυψη μιας δολοφονίας που έγινε πριν από 11 χρόνια στη Νέα Σμύρνη, όταν ένας άνδρας δολοφόνησε τη σύζυγό του και εξαφάνισε το πτώμα της. Οταν την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν γνωστά τα γεγονότα μία από τις εκδοχές που γνωστοποιήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε στο φως η υπόθεση ήταν αυτή τής μαρτυρίας ενός κληρικού που εξομολόγησε τον δολοφόνο.

Η Ιερά Σύνοδος έσπευσε να κάνει γνωστό ότι θα κάνει έρευνα για να διαπιστώσει εάν τηρήθηκε ή όχι το απόρρητο της εξομολόγησης. Ωστόσο, χθες, από την ενημέρωση διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος που ομολόγησε τη δολοφονία δεν είχε εξομολογηθεί, οπότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να αναζητεί ευθύνες.

«Το απόρρητο της εξομολόγησης δεν ανακοινώνεται σε κανέναν και για οποιονδήποτε λόγο», σημειώνει στην «Ε» ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αργύρης. «Ούτε ο δεσπότης, ούτε κάποιος δικαστής, ούτε κάποιος άλλος μπορεί να αναγκάσει τον εξομολόγο να πει όσα του είπε ο εξομολογούμενος, ό,τι και αν έκανε ο τελευταίος. Για όσα εγκλήματα και αν βαρύνεται», προσθέτει ο ίδιος.

Ιδού λοιπόν ένα κλασικό παράδειγμα σύγκρουσης ανάμεσα στην έννομη τάξη που αποτελεί θεμέλιο της πολιτείας, και την θρησκευτική ηθική που προσπαθεί να επιβάλλει η εκκλησία. Ο αρθρογράφος δεν το εξέφρασε ρητά, ίσως για να μη θίξει το θρησκευτικό αίσθημα των αναγνωστών, αλλά προφανώς ο μοναδικός σκοπός ύπαρξης του άρθρου είναι η δημιουργία του εξής προβληματισμού:

Αν εκ των υστέρων αποδειχθεί πως ο εγκληματίας εξομολογήθηκε, αλλά ο παπάς δεν τον κατέδωσε στην αστυνομία, δεν οφείλει να στοιχειοθετηθεί κατηγορία υπόθαλψης εγκληματία; Είναι δυνατόν οι κανονισμοί της εκκλησίας να υπερισχύσουν του ποινικού κώδικα σε ένα κράτος δικαίου;

Και στην προκειμένη περίπτωση, ποιός ακριβώς διαπίστωσε πως ο δολοφόνος τελικά δεν είχε εξομολογηθεί; Η αστυνομία, ή η ιερά σύνοδος; Μήπως αυτή η διαπίστωση ήταν τόσο βολική για όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να καθίσταται αναπόφευκτη ασχέτως του τι πραγματικά συνέβη;

Αχ, πόσο θα ήθελα να δω παπάδες να σέρνονται στα δικαστήρια για κάτι τέτοιο… και μιά και η ηγεσία της εκκλησίας μέσω του αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Αργύρη έλαβε σαφή θέση ενάντια στο νόμο, αχ, πως θα ήθελα να δω να σέρνεται στα δικαστήρια και η ηγεσία της εκκλησίας ως ηθικός αυτουργός! (Ναι, ξέρω, ο Διαγόρας στη χώρα των θαυμάτων.)

Διαβάστε περισσότερα για τη δημοφιλή παράνοια που ονομάζεται θρησκεία:
Θρησκεία στο ιστολόγιο του Διαγόρα
Θρησκεία σε όλο το WordPress

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Ένα Σχόλιο προς “Εξομολόγηση off the record (sic)”

  1. whoami said

    Αν εκ των υστέρων αποδειχθεί πως ο εγκληματίας μίλησε στον ψυχολόγο του, αλλά ο ψυχολόγος δεν τον κατέδωσε στην αστυνομία, δεν οφείλει να στοιχειοθετηθεί κατηγορία υπόθαλψης εγκληματία; Είναι δυνατόν οι κανονισμοί της ψυχολογίας να υπερισχύσουν του ποινικού κώδικα σε ένα κράτος δικαίου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: