Η Δικτατορία του Αυτοκινήτου
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/05/10
Κάνω μερικές πρόχειρες σκέψεις σχετικά με το τι είδους μέτρα θα ήταν αναγκαία για να λυθεί το πρόβλημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων στις πόλεις μας, αν υπήρχε πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο στο Ελλαδιστάν μας.
«Ουτοπικές προσδοκίες», θα μου πείτε. Ναι, αλλά ξέρετε, ανήκω στη σχολή των συμπεριφοριστών, (Παύλωφ κι έτσι,) και γι’αυτό πιστεύω πως αν δεν τις διατυπώσω αυτές τις σκέψεις, τότε δεν θα είναι καν ουτοπικές προσδοκίες, θα είναι ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου. Τις διατυπώνω, άρα πλέον υπάρχουν, έστω και ως ουτοπικές προσδοκίες:
- Δημιουργία χώρων στάθμευσης
- Διακοπή έκδοσης αδειών οικοδόμησης για οποιοδήποτε είδος κτιρίου εκτός από πολυόροφο σταθμό αυτοκινήτων.
- Δημιουργία κινήτρων και ευνοϊκών όρων για να είναι οικονομικά συμφέρουσα η κατεδάφιση παλαιών πολυκατοικιών και η ανέγερση πολυόροφων σταθμών αυτοκινήτων στις θέσεις τους. Αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να καταστεί οικονομικά συμφέρον για ιδιώτες, τότε να το αναλάβουν οι Δήμοι.
- Θέσπιση της υποχρεωτικής κατασκευής θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων σε κάθε νεοανεγειρόμενη πολυκατοικία. Ανάθεση της λήψης τέτοιου είδους αποφάσεων στους Δήμους, έτσι ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις εκεί που υπάρχει πρόβλημα και να παραμείνουν ως έχουν οι περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα.
- Διαχείριση όλων των δημοσίων θέσεων στάθμευσης από τους δήμους, διαγράμμιση των θέσεων, ενοικίαση του μεγαλύτερου μέρους τους στους κατοίκους, και εγκατάσταση παρκόμετρων σε όλες υπόλοιπες. Το κόστος, υπολογιζόμενο με βάση τo νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, δηλαδή δυσβάσταχτο. (Ω, ναι.)
- Διαμόρφωση της διαδικασίας έκδοσης αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων έτσι ώστε να είναι απαραίτητη η προσκομιδή απόδειξης κατοχής (ιδιοκτησίας ή ενοικίασης) χώρου στάθμευσης προκειμένου να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας ή ακόμα και ακινητοποίησης για το κάθε όχημα. Αν σε μία περιοχή πολύ απλά δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στάθμευσης, οι κάτοικοί της θα πρέπει πολύ απλά να μην έχουν αυτοκίνητα. Αν αυτό «δεν αποτελεί λύση», να εφαρμοσθεί έτσι ακριβώς όπως το λέω μέχρι να βρεθεί λύση.
- Διαμόρφωση της διαδικασίας έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων έτσι ώστε το κάθε κατάστημα να υποχρεούται να διαθέτει χώρο προσωρινής στάθμευσης αυτοκινήτων ανεφοδιασμού. Όπου δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, το κατάστημα να μπορεί να λάβει άδεια χρήσης του κύριου οδοστρώματος για ανεφοδιασμό, πληρώνοντάς την φαιδρά. (Καμμία εξαίρεση για τα περίπτερα.)
- Αστυνόμευση
- Αύξηση της τροχονόμευσης τόσο όσο χρειάζεται, και αναμόρφωση των μεθόδων με τις οποίες ασκείται, ώστε το ποσοστό πάταξης των παραβάσεων να γίνει κάποιο ευπρεπές 20% αντί για το πρόστυχο 0.01% που ίσως να έχουμε σήμερα. Αν είμαστε έθνος άναρχο και χρειαζόμαστε έναν τροχονόμο ανά χιλιόμετρο οδού, ας μετρηθεί επιτέλους το συνολικό μήκος των οδών και ας προσληφθούν οι ανάλογοι τροχονόμοι. Έτσι κι αλλιώς, οι μισθοί τους θα βγούν από τα πρόστιμα που θα κόψουν.
- Αλλαγή του συστήματος ποινών ώστε να αφαιρούνται πινακίδες πολύ πιό συχνά από ότι σήμερα, και σύσταση ειδικής αρχής η οποία δεν θα ασχολείται με τίποτε άλλο παρά με μηνύσεις για φθορά δημόσιας περιουσίας εναντίον κάθε οδηγού που λαμβάνει κλήση για στάθμευση σε πεζοδρόμιο.
- Εισαγωγή του θεσμού του πρόστιμου μέσω «πρόσκλησης για εξωδικαστική διευθέτηση» έτσι ώστε να αρκεί μία έγγραφη καταγγελία από τον οδηγό ενός λεωφορείου και δύο επιβάτες για την επιβολή ποινής για παράνομη στάθμευση που προκαλεί καθήλωση λεωφορείου, χωρίς να απαιτείται η παρουσία της τροχαίας και η έκδοση κλήσης. Σε περιπτώσεις όπου ο παραβάτης θα αμφισβητεί την καταγγελία, να υποχρεούται ο οργανισμός στον οποίο ανήκει το λεωφορείο να του υποβάλλει μήνυση. Προσαρμογή της νομοθεσίας περί παρακώλυσης συγκοινωνιών έτσι ώστε αν ο παραβάτης χάσει τη δίκη να το μετανιώνει οικτρά που δεν προτίμησε να πληρώσει το πρόστιμο της διευθέτησης. Αν δεν βρίσκονται δύο επιβάτες που να δέχονται να συνυπογράψουν την καταγγελία από φόβο μήπως χρειαστεί να ξοδέψουν χρόνο στα δικαστήρια, τότε είναι όλοι μαζί άξιοι της τύχης τους.
- Δημιουργία εναλλακτικών λύσεων
- Αναμόρφωση των πεζοδρομίων έτσι ώστε ένας πεζός με καροτσάκι μωρού να μπορεί να περπατήσει με άνεση από οποιοδήποτε σημείο μίας συνοικίας σε οποιοδήποτε άλλο σημείο χωρίς να χρειαστεί να κάνει κύκλους, και χωρίς να χρειαστεί να πατήσει ούτε μία φορά στο οδόστρωμα παρά μόνο σε σημείο διάβασης πεζών. Αυτό συνεπάγεται μεταφυτεύσεις δένδρων, μετατοπίσεις στύλων ΔΕΗ και ΟΤΕ, αντικατάσταση στύλων με υπόγεια καλώδια, κλπ. αλλά ακόμα πιό σημαντικά, συνεπάγεται τόσες πεζοδρομήσεις οδών και διαπλατύνσεις πεζοδρομίων όσες είναι αναγκαίες, ασχέτως του αριθμού των θέσεων στάθμευσης που θα χαθούν ως συνέπεια. Σύσταση ειδικής αρχής η οποία θα μελετάει τα πεζοδρόμια και θα αποφαίνεται αν είναι δυνατή η απρόσκοπτη διέλευση ενός πεζού με καροτσάκι, θα κάνει συστάσεις τους Δήμους, και θα υποβάλλει μηνύσεις εναντίον τους όταν αυτοί θα αργούν να συμμορφωθούν.
- Αύξηση του αριθμού των οχημάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς (πολλαπλασιασμός επί πέντε, επί δέκα, δεν ξέρω, όσο χρειαστεί) έτσι ώστε να καλύπτεται ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου απ’οτι σήμερα, να μην γεμίζει κανένα όχημα σε ποσοστό άνω του 75%, και να μειωθεί ο μέγιστος χρόνος αναμονής σε στάση σε λιγώτερο από πέντε λεπτά στις ώρες αιχμής. Ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση του κόστους των εισιτηρίων τόσο όσο είναι ανάγκη για να επιτευχθεί αυτό.
- Επέκταση του ωραρίου των δρομολογίων πολλών μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε να καλύπτει ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, τουλάχιστον μία φορά την ώρα.
- Αύξηση των λεωφορειολωρίδων (επί δέκα, επί είκοσι, δεν ξέρω, όσο χρειαστεί) έτσι ώστε όχι μόνο να καταστεί δυνατή η σύνταξη χρονοδιαγραμμάτων άφιξης λεωφορείων στις στάσεις, αλλά επίσης να δοθεί και εγγύηση για την ακρίβεια αυτών των χρονοδιαγραμμάτων, ακόμα και στις ώρες αιχμής. Εν ανάγκη, κήρυξη ολόκληρων δρόμων ως λεωφορειόδρομων.
- Λήψη μέτρων για να γίνει πάρα πολύ πιό ελκυστική απ’οτι είναι σήμερα η χρήση του ποδήλατου και της μοτοσικλέτας, όπως:
- Μείωση φορολόγησης, τελών, δασμών, κλπ. συμπεριλαμβανόμενης της κατάργησης των διοδίων για μοτοσικλέτες, με αντίστοιχη αύξηση όλων αυτών για τα αυτοκίνητα.
- Δημιουργία λωρίδων αποκλειστικά για ποδήλατα, συμπεριλαμβανόμενης μίας ποδηλατολωρίδας παράλληλα σε κάθε μία λεωφορειολωρίδα.
- Αναμόρφωση του όλου συστήματος αστυνόμευσης των δρόμων έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγιστοποίηση της πάταξης ειδικά εκείνων των ειδών των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. που βάζουν σε κίνδυνο τα δίκυκλα, και διατήρηση της αστυνόμευσης σε υψηλά επίπεδα για πάντα, όχι για μία μόνο εβδομάδα από την εξαγγελία των μέτρων.
- Να επιτραπεί η μεταφορά του ποδηλάτου στα βαγόνια του μετρό, με κάποιο από τα συστήματα που ακολουθείται σε άλλες πρωτεύουσες (τελευταίο και πρώτο βαγόνι, ώρες αιχμής κλπ). Αυτό έχει εκφραστεί πολλές φορές ως αίτημα από τους ποδηλάτες στην Αθήνα. (Ευχαριστώ, koyan)
- Να αλλάξει το νομικό σύστημα και όπως το ολλανδικό να θεωρείται εξ ορισμού ότι φταίει το μηχανοκίνητο όχημα σε περίπτωση σύγκρουσης με ποδήλατο, εκτός αν μπορεί να αποδειχθεί το αντίθετο. (Ευχαριστώ, koyan)
- *
Φυσικά ορισμένα από τα παραπάνω σκοντάφτουν στην προαπαιτούμενη ριζική αναμόρφωση (εξυγίανση, θα έλεγα,) του Δικαστικού Συστήματος έτσι ώστε να είναι κατ’αρχήν δυνατό να κάνει κανείς μία μήνυση, να τη δει να εκδικάζεται μέσα σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, και να τη δει να του αποφέρει και κάποιες αποζημιώσεις έτσι ώστε να έχει εξ’αρχής κάποιο κίνητρο να κάνει τη μήνυση.
Όλα τα παραπάνω δε, σκοντάφτουν στο γεγονός ότι αν γινόντουσαν θα ισοδυναμούσαν με «πόλεμο ενάντια στο αυτοκίνητο», πράγμα που θα επέσυρε τόσο βαριές πολιτικές συνέπειες, που καμμία Ελλαδιστανική κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε να τις επωμισθεί. Καθώς λοιπόν κάποια από τα βασικά μας δικαιώματα (ελευθερία στη μετακίνηση και ασφάλεια στη μετακίνηση) καταπατώνται από αυτή την ανεξέλεγκτη και αυτοδιαιωνιζόμενη κατάσταση, μπορούμε πραγματικά και κυριολεκτικά να λέμε πως έχουμε μία δικτατορία του αυτοκινήτου.
Σχόλια, παρατηρήσεις, ιδέες, ερωτήσεις, απαντήσεις, όλα ευπρόσδεκτα.
Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
chris m. said
συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και εγω τα εχω παρει με τα γαιδουρα και πηρα τα αυτοκολλητα των πανθηρων.
koyan said
«Αύξηση του αριθμού των οχημάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς (πολλαπλασιασμός επί πέντε, επί δέκα, δεν ξέρω, όσο χρειαστεί) έτσι ώστε να καλύπτεται ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου απ’οτι σήμερα, να μην γεμίζει κανένα όχημα σε ποσοστό άνω του 75%, και να μειωθεί ο μέγιστος χρόνος αναμονής σε στάση σε λιγώτερο από πέντε λεπτά στις ώρες αιχμής. Ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση του κόστους των εισιτηρίων τόσο όσο είναι ανάγκη για να επιτευχθεί αυτό.»
Άν αυξηθεί το κόστος της αστικής συγκοινωνίας, το εναλλακτικό όφελος από την μη χρήση ταξί θα μειωθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη χρήση ταξί και αυτοκινήτων.
Επίσης: «Αύξηση του αριθμού των οχημάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς»
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αυτό θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων στους δρόμους και άρα ακόμα πιο αργά λεωφορεία. (με αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ζητάμε εδώ).
Να προσθέσω εδώ και τα εξής:
-Να επιτραπεί η μεταφορά του ποδηλάτου στα βαγόνια του μετρό, με κάποιο από τα συστήματα που ακολουθείται σε άλλες πρωτεύουσες (τελευταίο και πρώτο βαγόνι, ώρες αιχμής κλπ). Αυτό έχει εκφραστεί πολλές φορές ως αίτημα από τους ποδηλάτες στην Αθήνα.
-Να αλλάξει το νομικό σύστημα και όπως το ολλανδικό να θεωρηθεί εξ ορισμού ότι φταίει το μηχανοκίνητο όχημα σε περίπτωση σύγκρουσης, εκτός και αν μπορεί να αποδείξει το αντίθετο.